Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Οδοντιατρική αναισθησία και θηλασμός

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι όχι οι οδοντιατρικές εργασίες που γίνονται στις έγκυους,αλλά οι οδοντιατρικές εργασίες που γίνονται στις γυναίκες που θηλάζουν.

Ο θηλασμός είναι μια πράξη αγάπης.




Το νεογέννητο (αλλά και το λίγο μεγαλύτερο παιδάκι)παίρνει από την μητέρα του την πλήρη αυτήν τροφή που καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες αλλά και τα απαραίτητα αντισώματα για να αντιμετωπίσει κάποιες ασθένειες και καταστάσεις μέχρι το ανοσοποιητικό του σύστημα να αναπτυχθεί για να μπορέσει να αμύνεται.

Ταυτόχρονα και η διατροφή της μητέρας επηρεάζει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος ενώ για ορισμένες ουσίες υπάρχει η απορία αν μπορεί να μεταφερθούν μέσω του μητρικού γαλακτος απ΄τη μητέρα στο νεογέννητο και να του προκαλέσουν κάπoιο πρόβλημα.

 Τί γίνεται όμως όταν η γυναίκα που θηλάζει πρέπει να κάνει κάποια επέμβαση και πρέπει να υποβληθεί σε γενική ή τοπική αναισθησία;Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το νεογνό;


                        
Ας μιλήσουμε πρώτα για την οδοντιατρική που είναι και το θέμα της σημερινής ανάρτησης.
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση γα την αναισθησια(πατήστε εδώ για την αντίστοιχη ανάρτηση ) το σύνολο των αναισθητικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική είναι τοπικές.Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μουδιάζουν την περιοχή και δεν διαχέονται στην κυκλοφορία του αίματος για να να δράσουν σε απομακρυσμένα σημεία.

Άρα δεν μπορούν να μεταφερθουν στο νεογνό με το μητρικό γάλα

Η μόνη περίπτωση να μεταφερθούν στη γενική κυκλοφορία είναι αν κατα λάθος γίνει έγχυση σε κάποιο αγγείο(ενδαγγειακή έγχυση). ΚΑι πάλι όμως η ποσότητα είναι τέτοια που δεν προκαλεί πρόβλημα στο θηλασμό του νεογέννητου,μια και γίνεται ταχύτατα η απέκκριση του αναισθητικού.

Εγώ στις θηλάζουσες όπως και στις έγκυες χρησιμοποιώ αναισθητικό χωρίς αδρεναλίνη.Δεν είναι κανόνας για τις θηλάζουσες(για τις έγκυες είναι),απλά έχουν μια ουσία λιγότερη(αδρεναλίνη),οπότε είναι πιο ήπια αναισθητικά.

Πάντως και για πιο εκτεταμένες αναισθησίες πχ αυτές που γίνονται για εγχειρίσεις(ολικές) η βιβλιογραφία λέει ότι τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια σε θηλάζουσες μητέρες. ΠΗΓΗ

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η γυναίκα που θηλάζει,να κάνει μια επίσκεψη στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν,μια και με την εγκυμοσύνη,το πιο πιθανόν τα δόντια να έχουν λιγακι παραμεληθεί.

Μη φοβάστε τον οδοντίατρο!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Να σας ζήσει!



2 σχόλια:

  1. πως γίνεται σε ένα έμβρυο να παρέχεται μητρικό γάλα? μάλλον νεογνό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο.Ήδη διορθώθηκε,μαζί και με ένα ορθογραφικό λάθος που μου είχε ξεφύγει.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή