Στην σημερινή ανάρτηση δε θα εξηγήσουμε το γιατί "παίζει" η ολική οδοντοστοιχία στο στόμα.Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί και το έχω αναλύσει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Στην ανάρτηση είχα αναφέρει και τις στερωτικές κρέμες ή κόλλες που μπορουν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκράτηση της ολικής οδοντοστοιχίας(μασέλας) όταν ξεκινήσει να χάνει τη σταθερότητα της μέσα στο στόμα,κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων πχ ομιλία ή κατά το φαγητό.
Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως για τη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας είναι η Corega της GSK(GlaxoSmithKline) και η Fixodent της P&G(Procter&Gamble).
Υπάρχουν αλλες λιγότερο γνωστές στερεωτικές κρέμες,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και καλές. Και στις στρερεωτικές αυτές κρέμες ισχύει ότι ισχύει και στις οδοντόκρεμες : Οι μη υποψιασμένοι παίρνουν τiς πιο γνωστές και διάσημες ενώ οι υποψιασμένοι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου μπορούν να ρωτήσουν αν υπάρχει και κάποια άλλη στο φαρμακείο και να μην πάνε σαν να μην υπάρχει άλλη επιλογή.
Επίσης κυκλοφορούν στην αγορά και στερεωτικά σκευάσματα σε μορφή σκόνης ή σαν αυτοκόλλητα. Δεν κυκλοφορούν ευρέως,μια και η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στις στερεωτικές κρέμες,αλλά πάντα υπάρχει επιλογή αν δε σας βολεψει η κρέμα.Το είπαμε και άλλη φορά-Στην οδοντιατρική δεν υπάρχουν αδιέξοδα.Μόνο εξειδικευμένη θεραπεία.
Πώς όμως χρησιμοποιούνται γιατρέ;
Στην περίπτωση των κρεμών πρέπει η οδοντοστοιχία να είναι καθαρή.Την καθαρίζουμε και τη στεγνώνουμε.
Βάζουμε μια μικρή ποσότητα στερεωτικής κρέμας(στην πρώτη τοποθέτηση θα βάλετε περισσότερη από άγχος.Μην ανησυχήσετε.Με τις επόμενες τοποθετήσεις θα μάθετε πόσο πρέπει να βάζετε).
Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία
Αντιστοιχα μπορείτε και να σταθεροποιήσετε και τη μερική σας οδοντοστοιχία, αν το κρίνετε απαραίτητο
Πηγή
Δε χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα όσο φαινεται στις φωτογραφίες.Και λιγότερη κάνει τη δουλειά της.
Αφού την τοποθετήσουμε στη μασέλα,ξεπλενουμε το στόμα μας με νερό για να είναι ελαφρώς υγρό,τη φοράμε και πιέζουμε στην αρχή με τα δάκτυλά μας το κάτω μέρος της μασέλας για να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή η μασέλα με τα ούλα και στη συνέχεια δαγκώνουμε για δέκα με είκοσι δευτερόλεπτα για να "κολλήσει εντελώς".
Πως λειτουργεί όμως η στερεωτική κρέμα για οδοντοστοιχίες;
Η στερεωτική κρέμα μπορεί να λέγεται κόλλα για να συνεννοούμαστε,αλλά δεν είναι κόλλα.Λειτουργεί σταθεροποιώντας,γεμίζοντας το κενό και φερνοντας πιο κοντά τα ούλα με τη μασέλα για να σταματήσει να παίζει κατά τη διάρκεια της μάσησης,της ομιλίας και γενικά των καθημερινών μας δραστηριοτητων.Δεν κολλάει τη μασελα στα ούλα,τη βοηθάει να "βεντουζώσει" καλύτερα.
Πολύ σημαντικό 1 : Τη νύχτα να καθαρίζουμε τη μασέλα από τα υπολείματα κόλλας και να μην τη φοράμε,για να ηρεμήσουν λιγακι τα ούλα μας.
Πολύ σημαντικό 2 : Αν βλέπουμε ότι η οδοντοστοιχία παίζει πολύ και με τη στερεωτική οδοντόκρεμα δεν κρατιεται σταθερη για πολύ ώρα ή δεν έχει αποτέλεσμα τότε είναι καιρός να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για μια αναγομωση (ένα γέμισμα δηλαδή) οδοντοστοιχίας.
Αυτά είχα να σας πω για τις στερεωτικές κρέμες.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!
Αναλυτική η παρουσίαση του θέματος..Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφή