Εαν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο ή να κλείσετε κάποιο ραντεβού για κλινική εξέταση παρακαλώ συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο ή τηλεφωνήστε στο 210-9737011. Σε περίπτωση που δεν απαντηθεί η κλήση σας θα σας καλέσει ο γιατρός αργότερα. Αν επιθυμείτε αφήστε μήνυμα με τα στοιχεία σας και εναν αριθμό επικοινωνίας στον τηλεφωνητη.
καλησπερα σας.Εδω κ λιγο καιρο τα κατο ουλα με ενοχλουν λιγακι κ ματωνουν με το παραμκρο.τι μου προτινετε να κανω???ευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακρια είναι επίφοβες.
Το προφανές είναι ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τα ούλα που μπορεί να είναι από ελαφρύ πχ ουλίτιδα έως πιο σοβαρό πχ περιοδοντίδα.
Σας προτείνω λοιπόν να κλεισετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια κλινική εξέταση. Η σωστή θεραπεία ξεκινάει από τη σωστη διάγνωση.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπιοινωνήσετε μαζί μου.
Γεια σας, ειμαι 17 χρονων και θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Φοραω μασελακι στα πανω δοντια και εχει δουλεψει αρκετα αν και δεν εχει ολοκληρωθει ακομα η θεραπεια διοτι δεν εχειι κατεβει ακομα ενας γναθος αλλα εχει ''ανοιξει' ο ουρανισκος. Αντιθετα τα κατω δοντια που δεν εχω βαλει μασελακι ειναι πιο στενος ο ουρανισκος. Ειναι ελαχιστα στραβα τα δοντια κατω αλλα θελω να βαλω μασελακι ωστε τα πανω και τα κατω δοντια να ειναι στην ιδια θεση. Το μασελακι στα πανω δοντια εκανε 600 ευρω και δυστυχως δεν γινεται να μαζεψω τοσα χρηματα ξανα. Θα μπορουσατε να μου πειτε ποσο περιπου κοστιζει μασελακι για τα κατω δοντια χωρις να ειναι στραβα αλλα ελαχιστα, απλα για να ''ανοιξουν'' οπως τα οανω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Δεδομένου του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ορθοδοντική θεραπεία στα πάνω δόντια, μπορείε να ρωτήσετε τον ορθοδοντικό ή το γενικό οδοντίατρο που την ολοκληρώνει μια εκτίμηση για το κόστος της θεραπείας των κάτω δοντιών. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας θα δώσει μια καλύτερη εκτίμηση.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρεπει ο οποιοσδήποτε γιατρός, όχι μόνο εγώ που ασχολούμαι με ορθοδοντικά περιστατικά, για να σας δώσει μια εκτίμηση κόστους θεραπείας, να ξέρει τι θα θεραπεύσει. Θα πρέπει δηλαδή να προηγηθεί κλινική εξέταση.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Αν θέλετε, περιμένω τηλέφωνο σας για να κανονίσουμε μια κλινική εξέταση.
Γεια σας. Θα ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Εχω πολύ εντονα αντανακλαστικα, κατι που δυσκολευει την επισκεψη στον οδοντριατρο, γιατι πολύ δυσκολα καποιος μπορει να κανει εργασιες σε ένα ατομο μη συνεργασιμο, κατι που δεν γινεται από προθεση βεβαια. Εχω δοκιμασει να παρω και ηρεμηστικα πριν την επισκεψη, για να ηρεμησει το νευρικο συστημα, αλλα δεν βοηθησαν ιδιαιτερα. Υστατη λυση είναι η μεθη αλλα δεν εχω ιδεα αν ιδιωτικα ιατρεια μπορουν να εφαρμοσουν αυτην την μεθοδο, και αν όχι, σε ποια νοσοκομεια πρεπει να απευθυνθω. Ευχαριστω πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την πολύ ωραία ερώτηση.
ΔιαγραφήΚαταρχήν θα πρεπει να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι ανάγκες σας σε οδοντιατρική περίθαλψη και πόσο έντονο είναι το αντανακλαστικό του εμετου. Αυτό όπως καταλαβαίνετε γίνεται μόνο με κλινική εξέταση και όχι από μακριά.
Κατά δεύτερον η μέθη εφαρμόζεται σε κάποια οδοντιατρεία. Πχ εγώ έχω κάνει μέθη σε 2 περιπτώσεις στο ιατρείο.
Η μέθη πρέπει να γίνεται παρουσία αναισθησιολόγου, επί καθαρού ιατρικού ιστορικού και όπως καταλαβαίνετε αυξάνει το κόστος της θεραπείας. Βέβαια γίνονται πολλές ιατρικές πραξεις ταυτόχρονα, αλλά η παρουσία και μόνο του ιατρού που θα αναλάβει τη μέθη είναι περίπου 250-300 ευρώ.
Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν νοσοκομεία που αναλαμβάνουν μέθη για απλές οδοντιατρικές πράξεις πχ σφράγισμα. Για εξαγωγές ή γενικά χειρουργικές πράξεις ναι, διότι τις κάνει ο στοματικός χειρουργός. Βέβαια αυτές τις πράξεις τις πληρώνει η ασφάλεια του ασθενούς ή ο ίδιος ο ασθενής από την τσέπη του,και μάλιστα ακριβότερα (όπως καταλαβαίνετε) από το να πραγματοποιηθεί μέθη στο ιατρείο. Οι χειρουργικές πράξεις γίνονται σε αρκετά ιδιωτικά νοσοκομεία. Από δημόσια νοσοκομεία, δεν είμαι σίγουρος οπότε δεν θέλω να σας πω κάτι που δεν ισχύει.
Αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να κάνουμε μια κλινική εξέταση και να αναλύσουμε τις θεραπευτικές σας επιλογές, αξιολογώντας παράλληλα και την έκταση του αντανακλαστικού σας.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Kalispera sas.Sygnwmh gia tous latinikous xarakthres alla exei provlhma o ypologisths m sthn enallagh glwssas.Eimai 26 etwn ki apo thn hlikia twn 17 pou evala siderakia sta dontia ksekinhsan na matwnoun ta oula m.To thema einai oti edw kai toso kairo enw exw vgalei ta siderakia vourtsizw epimelws panw apo 2 lepta kai toulaxiston 2-3fores thn hmera ta dontia m kai episkeptomai kathe xrono ton odontiatro m otan vourtsizw ta dontia m synithws ta oula m se sygkekrimena shmeia panta matwnoyn...den einai prhsmena h kokkina apla matwnoun sto vourtsisma.O giatros m m eipe oti exw ena poly ygies stoma kai na mhn anhsyxw ki oti apla se ayta ta shmeia exw eyaisthisia kai isws anta na mou matwnoun...Alla egw parola ayta anhsyxw me osa diavazw gia oulitida kai periodontitida.Poia einai h apopsh sas?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά στα 26 ειναι εξαιρετικά σπάνιο να πάσχετε από περιοδοντίτιδα. ΜΙα μορφή εντοπισμένης ουλίτιδας είναι ο πιο πιθανός λόγος. ΕΚτός από συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας (ανά δύο μήνες) καλό είναι να ρωτήσετε τον οδοντίατρο σας μήπως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα. Και να προσπαθήσετε να μην βουρτσίζετε με δύναμη και ο συνολικός χρόνος βουρτσίσματος να είναι δύο λεπτά και παραπάνω.
ΕΠίσης μήπως χρειάζεται να σας βλέπει πιο συχνά πχ ανα 4μηνο αντί για εξάμηνο.
Για όλα αυτά ρωτήστε τον οδοντίατρο σας. Ειναι υπεύθυνος για τη στοματικη σας υγεία, ειδικά αν εσείς είσαστε συνεπής με τις επανεξετάσεις σας.Αν δεν εισαστε ευχαριστημένος/η με τον οδοντίατρο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να συνεργαστείτε με κάποιον άλλο οδοντίατρο.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Πριν από 2 περίπου χρόνια πήγα σε ένα πολυϊατρείο για κάποιες εξετάσεις για την υγεία μου και ενώ περίμενα στο σαλόνι πήρα το μάτι μου ένα διαφημιστικό από το οδοντιατρείο που στεγαζόταν μέσα στο ίδιο κτήριο που έλεγε ειδική τιμή/προσφορά για τους πελάτες του πολυιατρίου: καθαρισμός δοντιών με 20 ευρώ. Με δυο λόγια πήγα και έφυγα με μόνιμη βλάβη στην αδαμαντίνη όλων σχεδόν των μπροστινών δοντιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τόσο μεγάλη η βλάβη που υπέστησαν τα δοντια μου από την επίσκεψη αυτή που εκτός από την μόνιμη ευαισθησία που προκλήθηκε σε κάθε τι κρύο ή ζεστό φαίνονται ακόμη και με γυμνό μάτι οι τραυματισμοί όπως βαθιές κάθετες γρατσουνιές από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε αλλά και φαγωμένες κατά ολόκληρα χιλιοστά επιφάνειες σε κάποια από τα δόντια τα οποία τρόχιζε ενώ αισθανόμουν την ανατριχίλα την ίδια στιγμή και του το λεγα εκείνος το αρνιόταν κατηγορηματικά.
Φαίνεται καθαρά η διαφορά πάχους του δοντιού από το σημείο όπου μπαίνει το δόντι στο ούλο. Αμέσως πριν την επίσκεψη δεν υπήρχαν αυτές οι ευαισθησίες ούτε οι γρατσουνιές και οι φαγωμένες επιφάνειες καθώς και άλλες φθορές όπως βαθιές μικρού μήκους γρατσουνιές σαν τρύπες, από τις οποίες ο πόνος είναι τραγικός ακόμη και στο βούρτσισμα με μαλακή οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα αλλά και ακόμη και σε επαφή με χλιαρό νερό! Σε ότι αφορά μία βαθιά γρατσουνιά στο μπροστινό δόντι όπου ήταν ορατό φρόντισε να βάλει κάποια αλοιφή πριν σηκωθώ με το δάχτυλο ώστε να την κρύψει προσωρινά, αν και το κατάλαβα αμέσως και από τον πόνο και από την κίνηση αυτή. Ωστόσο εκείνη τη στιγμή νόμιζα πως το μόνο πρόβλημα ήταν αυτή η γρατσουνιά και σαν γρατσουνιά θα φύγει με τον καιρό και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία... Από τότε έχω πάει σε άλλους 2 οδοντιάτρους και σε ορθοδοντικό και έχω κάνει ακτινογραφία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τερηδόνας παρότι μου είχαν πει ότι δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, ο πόνος μου φαινόταν ίδιος με όταν χρειάστηκε για μία και μοναδική φορά πριν αρκετά χρόνια να πάω για σφράγισμα και έτσι επέμεινα στην ακτινογραφία για να σιγουρευτώ. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο δόντι είναι τόσο μεγάλο που η οδοντίατρος μου είπε ότι το δόντι αυτό με τα χρόνια θα χωριστεί στα δύο, ότι είναι μία κατάσταση που έχει και ονομασία στην οδοντιατρική (δεν θυμάμαι πως το είπε) και θα χρειαστεί απονεύρωση για να σταματήσει ο πόνος και διάφορα άλλα...
Ήλπιζα όλον αυτόν τον καιρό να μου περάσει η ευαισθησία και να επουλωθούν οι βλάβες ως δια μαγείας όμως παρέμειναν όπως ακριβώς έφυγα από το ιατρείο.
Πλέον θεωρώ πως έκανα κακό στον εαυτόν μου και σε όσους άλλους ανυποψίαστους εμπιστευτούν τα δόντια τους ή ακόμη χειρότερα τα δόντια των παιδιών τους στον συγκεκριμένο γιατρό ο οποίος ήταν νεαρής ηλικίας και επιεικώς άπειρος και ακατάλληλος και από ότι φάνηκε έκανε "πρακτική" επάνω στα δόντια μου χωρίς την συγκατάθεση μου. Θα ήθελα να μου δώσετε συμβουλή για το τι μπορώ και τι πρέπει να κάνω καταρχήν για μένα πως μπορώ να επιδιορθώσω το πρόβλημα, αν μπορούν πχ να επουλωθούν τα τραυματισμένα δόντια με φυσικό ή όχι τρόπο, θέλω όσο το δυνατόν πιο μόνιμη και φυσική λύση και δεν με ενδιαφέρει το κόστος. Έχω φτάσει να ελπίζω πως μετά από 10-20 χρόνια θα έχει προχωρήσει η επιστήμη και θα μπορούν να αναγεννηθούν τα δόντια με κάποιον τρόπο καθώς δεν μπορώ να ακούω για λύσεις όπως πορσελάνες και βίδες σε μία οδοντοστοιχία κατά τα άλλα άψογη. Και τέλος θα ήθελα να μου πείτε αν θέλετε, τι πιστεύετε ότι μπορώ και πρέπει να κάνω σε ότι αφορά τον γιατρό για το περιστατικό που μόλις περιέγραψα.
Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
ΔιαγραφήΤο πρώτο σκέλος της ερώτησης σας τι μπορείτε να κάνετε δηλαδή με τα δόντια σας, δυστυχώς δεν μπορώ να σας το απαντήσω με σαφήνεια. Απαιτείται γνώση της κλινικής σας εικόνας. Πάντως μια πρώτη κίνηση για το πρόβλημα της υπερευαισθησίας είναι η χρήση μιας εξειδικευμένης οδοντόκρεμας πχ sensodyne ή colgate sensitive pro relief. Επίσης μια τοπική εφαρμογή κάποιου βερνικιού θα είχε επίσης αποτέλεσμα. Για τη βλάβη δεν καταλαβαινω γιατί δεν μπορεί να γίνει κάποιο σφράγισμα παρά το ότι είναι μη τερηδονικής αιτιολογίας πχ απομεμακρυσμένη απόσπαση (αγγλιστι abfraction).Βέβαια η απόσπαση αυτή μπορεί να οφείλεται και σε τυχόν παραλειτουργικές έξεις πχ αν σφίγγετε ή τρίζετε το δόντια σας δηλ αν πάσχετε από βρυγμο ή αλλιώς βρουξισμό.
Για όλα αυτά τα προβλήματα, καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε, ο οποίος θα μπορέσει να δώσει λύση στο πρόβλημα σας. Γιατί αυτή τη στιγμή ασθενείτε.
Για το δεύτερο, μπορείτε να προχωρήσετε σε καταγγελία στον οικείο οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκει ο οδοντίατρος. Εκεί μπορούν να σας κατευθύνουν καλύτερα.
Εχω γράψει μια ανάρτηση για το πως μπορεί ο ασθενής να προστατευτεί από οδοντιατρικά λάθη.
Μπορείτε να την βρείτε στο
http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/10/prostasia-apo-odontiatrika-lathi.html
Eλπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
http://dentalopinions.blogspot.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, παρολο που βουρτσιζω τακτικα τα δοντια μου(3 φορες τη μερα μετα απο καθε γευμα) για επαρκη χρονο και χρησιμοποιω λευκαντικη οδοντοκρεμα το χρωμα των δοντιων μου τεινει προς το κιτρινο. Τί μπορω να κανω για να αποκτησω λευκο χαμογελο; Υπαρχει καποιος παραγοντας που καθοριζει το μεγιςτο τονο λευκοτητας που μπορουν να αποκτηςουν με φυςικο τροπο τα δοντια του καθε ανθρωπου;Να προσθεσω οτι καφε πινω σπανια και δε καπνιζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΤο χρώμα των δοντιών του ανθρώπου καθορίζεται από δύο παράγοντες. Από τα γονίδια και από τη διατροφή. Μπορεί από τη φύση σας τα δόντια σας να τείνουν προς το κίτρινο (γονίδια), αλλά και η διατροφή να το επιβαρύνει. Δεν είναι μόνο οι καφέδες ή το τσιγάρο που προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια. Είναι και το τσάι, όλες οι τροφές που περιέχουν χρωστικές πχ σάλτσες, κόκκινο και λευκό κρασί, παντζάρια, κεράσια, φράουλες κτλ
Χοντρικά "..ότι λερώνει ρούχο, λερώνει δόντι"
ΟΙ λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν κάνουν λεύκανση. Συντηρούν κάπως το λευκο χρώμα των δοντιών.
Λύση στο πρόβλημα σας μάλλον είναι η λεύκανση στον οδοντίατρο.
Μπορείτε λοιπόν να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, και να κάνετε μια κλινική εξέταση. Μετά από την λήψη ιστορικού αλλά και λήψη χρώματος θα μπορείτε να συζητήσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Καλημερα σας, απο πολυ μικρη ματωναν τα ουλα μου με το βουρτσισμα, στα 12 η οδοντιατρος μου ειπε οτι εχω περιοδοντιτιδα. Διαβασα παραπανω οτι στην ηλικια των 26 δεν μπορει να ειναι. Στα 35 που ειμαι τωρα μετα απο μακροχρονιο θηλασμο μου ειπε η οδοντιατρος οτι πιεζει τα ουλα και βγαινει πυον και οτι πρεπει να εχω σοβαρο προβλημα και με το κοκαλο της γναθου και να κανω εξεταση οστικης μαζας. Ξερω οτι διαγνωση απο μακρια δεν γινεται αλλα ισχυει κατι τετοιο; Εχω τρομοκρατηθει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω εκ των προτερων.
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά πάμε να εξετάσουμε ένα ενα τα λεγόμενα σας.
Υπάρχει περίπτωση περιοδοντίτιδας ακόμα και στην ηλικία των 12. Η περίπτωση λέγεται εφηβική περιοδοτνίτιδα και συνληθως είναι κληρονομική. Αυτό είναι λίγο σπάνιο. Δεν λέω ότι το είχατε απλά το παραθέτω.
Πριν προχωρήσετε σε εξέταση οστικής πυκνότητας, καλό είναι να προχωρήσετε στη λήψη μιας πανοραμικης ακτινογραφίας. Η πανοραμική ακτινογραφία θα δείξει αν και που υπάρχει απορρόφηση οστού από το κόκαλο των γνάθων και σε τι βαθμό.
Με υατή ανά χείρας μπορείτε να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια κλινική εξέταση όπου σε συνδυασμό με την ακτινογραφική απεικόνιση θα τεθεί μια σωστή διάγνωση.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Έκανα απονεύρωση στον πάνω τραπεζιτη.Μου έβαλε πρόχειρο σφράγισμα αλλά το βράδυ δεν κοιμήθηκα Από τον πόνο .Μου έβγαλε το σφράγισμα και ειπε να περιμένω μια εβδομάδα για το τελικό σφράγισμα.τωρα με πονάει μόνο όταν μασάω.Πόσος καιρός θα περάσει για να μπορέσω να μασισω????Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.Παρ'όλα αυτα το πιο πιθανο ειναινα έχετε αυτή τη μικρή ενόχληση από την ιατρική κακοποίηση της περιοχής.Το φαινομενο λέγεται περιριζίτιδα και περνάει σε λίγες μέρες.Μπορείτε να κάνετε και στοματοπλύσεις με χλιαρό χαμομήλι. Οτιδήποτε όμως κάνετε,να συνεννοηθείτε πρώτα με το θεράποντα ιατρό σας.Αυτός ειναι υπεύθυνος για τη θεραπεία σας.
Ελπίζω να σας.βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Καλησπέρα, θέλω αν η χρήση του νήματος όπως το παρακάτω : http://www.pharm16.gr/gr/el/products/jordan-easy-floss-miracle-odontiko-nima-me-lavi-21-antallaktika#.Vi6SWrcrKUk
ΑπάντησηΔιαγραφήέχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με την χρήση του κλασικού νήματος. Το ρωτάω για το συγκεκριμένο το πρότεινε ο οδοντίατρος μου και με βολεύει. Ωστόσο άκουσα ότι το απλό νήμα είναι ακόμα καλύτερο.
Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΤο νήμα με λαβή είναι το δίο με το συμβατικό νήμα. Για κάποιον που δεν το βολεύει το συμβατικό νήμα, συστήνεται η χρήση του. Αν σας βολεύει καλά κάνετε και το χρησιμοποιείτε.
Εμένα με βολεύει επίσης το ακόλουθο
http://www.placcontrol.gr/787B4F04.el.aspx
Eλπίζω να σας βοήθησα! Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Καλησπέρα γιατρέ μια ακόμη ερώτηση. Είμαι 33 χρονών και επειδή δεν έχω βγάλει τους φρονιμίτες έχουν χαλάσει οι κάτω τραπεζίτες και αυτό το διάστημα κάνω απονεύρωση. Συνολικά είναι να κάνω 3 -4 δόντια απονεύρωση. Από το εργασιακό περιβάλλον μου λένε ότι η απονεύρωση είναι πεταμένα λεφτά χωρίς θήκη καθώς τα δόντια σπάνε εύκολα. Από την άλλη μια θήκη κοστίζει από 400 ευρώ και πάνω και αν πάει καλά η απονεύρωση. 3 δόντια άρα 1200 ευρώ για 3 δόντια νεκρά. Αξίζει άραγε ? Τι συνέπειες θα είχα αν έκανα εξαγωγή τους τραπεζίτες + το άλλο δόντι που το έχω κάνει ήδη απονεύρωση και κράταγα και τους φρονιμιτες χωρίς να τους βγάλω? Τώρα που έχω αρχίσει και βουρτσίζω τα δόντια μου 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιώ και νήμα 2 φορές την ημέρα δεν θα μπορούσα να πορευτώ με τα υπόλοιπα δόντια που θα μου έχουν απομείνει ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΑς ξεκινήσουμε με μια παραδοχή :
Το δόντι δεν νεκρώνεται κατά την απονεύρωση. Αφαιρείται το νεύρο του δοντιού και το ιδιο το δόντι παραμένει στο στόμα σε λειτουργικά, βιολογικά και αισθητικά αποδεκτή κατάσταση. Ειναι δηλαδή απαλαγμένο από μικρόβια αλλά και από το νεύρο, το οποίο εχει αντικατασταθεί με γουταπέρκα (το υλικό της ενδοδοντικής θεραπείας).
Άρα το δόντι δεν είναι νεκρό και κατά τη γνώμη μου αξίζει να σώσετε τα δόντια μέσω αυτής της διαδικασίας, αν οικονομικά έχετε τη δυνατότητα.
Πάμε στο δεύτερο. Για να έχουν προκαλέσει πρόβλημα οι φρονιμήτες στα δόντια που ετοιμάζεστε να απονευρώσετε πιθανώς να βγαίνουν με λάθος γωνία στο στόμα, οπότε να χαλάνε τα δόντια. Αν είναι έτσι, οι φρονιμήτες θα πρέπει να εξαχθούν. Αυτό δεν μπορώ να σας το πω χωρίς ακτινογραφική εικόνα,αλλά εικάζω έχετε συζητήσει το θέμα με το συνάδελφο που σας κάνει τις απονευρώσεις. Αν όχι, καλύτερα να το συζητήσετε μαζί του.
Τρίτον, μια στεφάνη δεν κάνει 400 ευρώ και πάνω. Εκτός αν στην τιμή των 400 ευρώ βάζετε την τιμή της απονεύρωσης, του χτυσίματος πχ με άξονα και της στεφάνης.Μεμονωμένα η στεφάνη κοστίζει λιγότερο, αν μιλάμε για μεταλλοκεραμική και όχι ολοκεραμικά συστήματα.
Πάμε και στο τελευταίο σας ερώτημα "Τι συνέπειες θα είχα αν έκανα εξαγωγή τους τραπεζίτες + το άλλο δόντι που το έχω κάνει ήδη απονεύρωση και κράταγα και τους φρονιμιτες χωρίς να τους βγάλω? Τώρα που έχω αρχίσει και βουρτσίζω τα δόντια μου 2 φορές την ημέρα και χρησιμοποιώ και νήμα 2 φορές την ημέρα δεν θα μπορούσα να πορευτώ με τα υπόλοιπα δόντια που θα μου έχουν απομείνει ?"
Οι φρονιμήτες μάλλον θα βγουν στο στόμα, μια και θα΄έχουν αρκετό χώρο και εσείς θα μασάτε αρκετά καλά, μια και οι πρώτοι τραπεζίτες είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο ποσοστό της μασησης. ΑΛΛΑ (γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά..) είσαστε 33 χρονών. Σε περίπτωση που στο μέλλον πάθει κάτι ο πρώτος σας τραπεζίτης πχ τερηδόνα/τραυματισμός/σπάσιμο και χρειαστεί να βγει η λύση τότε είναι μόνο εμφύτευμα, γιατί δε θα έχετε πίσω δόντι να στηρίξετε πχ μια γέφυρα.
Γνώμη μου είναι να προσπαθήσετε να σώσετε τα δόντια με την ενδοδοντική θεραπεία και να μιλήσετε με το συνάδελφο ο οποίος είναι επιφορτισμενος με τη θεραπεία σας για πιθανά σχέδια θεραπείας αλλά και κόστος αυτών.
Αν δεν είσαστε ικανοποιημένοι ή αν ο συνάδελφος ασχολείται μονο με ενδοδοντία, τότε μπορείτε να άρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και σχέδιο θεραπείας. Για να είσαστε ενήμερος για τα υπερ και τα κατά ουτως ώστε να λάβετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Η τελική επιλογή είναι και πάντα θα είναι δική σας.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Γιατρέ Καλησπέρα, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με την εξαγωγή φρονιμιτη. . Πριν 4 μέρες έκανα την πρώτη εξαγωγή φρονιμιτη. Συγκεκριμενα του δεξιου φρονιμίτη της κάτω γναθου μου. Εννοείται πως η όλη διαδικασία έγινε με χειρουργική επέμβαση κ ράμματα. Ο γναθοχειρουργος μου χωρηγησε τα εξής φάρμακα : Panadol, algofren και plac away και μου είπε πως σε 3-4 μέρες δεν θα αισθάνομαι πόνο. Έχω ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού και όμως παρ'όλα αυτα έχω τρομερούς πόνους. Και το ερώτημα μου είναι πως γίνεται να πονάω στην άνω γναθο και στα ούλα απ το πάνω μέρος του στόματος μου? Στην κάτω γναθο αν εξερεσω το πρήξιμο, δεν έχω καμία άλλη ενόχληση. Δεν εχω βγαλει κανεναν αλλο φρονιμιτη. Γιατρέ θα ήθελα σας παρακαλω μου απαντήσετε σ'αυτό και αν υπάρχει περίπτωση να έχει βγει ο άνω φρονιμιτης και να χρειάζεται εκ νέου εξαγωγή? Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Στην προκειμένη περίπτωση ως προς τον άνω φρονιμήτη δεν μπορώ να έχω εικόνα, χωρίς τουλάχιστον την πανοραμική ακτινογραφία.
Ως προς τους πόνους που νιώθετε, είναι λογικό να νιώθει ο ασθενής κάποια ενόχληση μετά την εξαγωγή. Αν αυτό που νιώθετε δεν είναι ενόχληση αλλά έντονος πόνος ίσως θα πρέπει να μιλήσετε με το συνάδελφο που έκανε την εξαγωγή.
Πάντως σε γενικές γραμμές, εφ'όσον έχουν γίνει ράμματα, σε 7-10 ημέρες θα πατε να τα αφαιρέσετε. Οπότε μπορείτε να ρωτήσετε το συνάδελφο για οποιαδήποτε απορία σας. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του κατά την εξαγωγή είναι ο πλεον αρμόδιος να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Χαίρετε και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρεται μέσα από αυτό το site.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηση: ο καφές ο σκέτος φραπές και το μαύρο τσαι χαλάνε τα δόντια μακροπρόθεσμα ? Ρωτάω γιατί πίνω καθημερινά 2 φραπέδες σκέτους και 2 ποτήρια μαύρο τσαι.
Εννοώ πάντα χωρίς ζάχαρη.
Επίσης νερό ανθρακούχο χωρίς ζάχαρη χαλάει τα δόντια? Το ρωτάω γιατί μου αρέσει το νερό με ανθρακικό και πίνω μέχρι δύο ποτήρια την ημέρα.
Ευχαριστώ πολύ
Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΟ καφές και το τσάι χωρίς ζάχαρη δεν επιβαρύνουν τα δόντια. Έχουν χρωστικές, οπότε προκαλούν χρώσεις στα δόντια, οι οποίες απομακρύνονται με τον καθαρισμό. Επίσης το τσάι έχει χαμηλότερο pH , οπότε είναι πιο όξινο,άρα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και αυτό. Δε σημαίνει ότι είναι ένοχο, απλά έχει την οξύτητα του σαν τροφή.
Το ίδιο ισχύει και με τον ανθρακούχο νερό. Έχει μεγαλύτερη οξύτητα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γενικά με το συνδυασμό των παραπάνω λαμβάνετε με την τροφή σας αρκετά όξινες τροφές, άρα μακροχρόνια μπορεί (και τονίζω το μπορεί!) να εμφανίσετε πρόβλημα στα δόντια, όχι από τερηδόνα αλλά από διάβρωση.
Καλό είναι μετά από κάθε κατανάλωση όξινης τροφής να ξεπλένετε το στόμα σας με απλό νερό, για να εμποδίζετε τις όξινες τροφές να μένουν στο στόμα (αν και σε υγρή μορφη δε μένουν εύκολα στο στόμα) και φυσικά να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας, ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια εξέταση και εναν καθαρισμό. Μπορείτε να μιλήσετε και για την πιθανότητα ενίσχυσης της αδαμαντίνης με φθόριο, μια διαδικασία που ονομάζεται φθορίωση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα σε αναρτήσεις του ιστολογίου για τη φθορίωση.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Συγχαρητήρια για το έργο σας και το blog σας που το διαβάζω σχεδόν καθημερινά. Ερώτηση: Επείδή δεν είχα βγάλει όταν έπρεπε τους φρονιμήτες μου μου χάλασαν τους κάτω τραπεζίτες και έχω κάνει τον ένα τραπεζίτη απονεύρωση και πρέπει να κάνω και τον άλλο επίσης απονεύρωση ο οποιός μου προκαλεί πόνο σποραδικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπείδη τα ιατρικά και και ειδικά τα οδοντιατρικά είναι ακριβό σπορ πλέο θέλω να ρωτήσω. πόσο μπορώ να καθυστερήσω μια απονεύρωση ? Δηλαδή μπορώ να την καθυστερήσω μια απονεύρωση γύρω στον ένα μήνα ας πούμε από τότε που αρχίζει να με πονάει συστηματικά ? Ευχαριστώ. Επίσης παίρνω chlorexid 0.12 % που βλέπω ότι με ανακουφίζει από τον πόνο. Μπορώ να παίρνω συστηματικά chlorexid για ένα μήνα ας πούμε. Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
ΔιαγραφήΣυγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Η ερώτησηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Παρόλα αυτά αν μπορείτε εσείς να αντιμετωπίσετε τον πόνο, δυνητικά θα μπορούσατε να καθυστερήσετε την θεραπεία. Δε σας λέω ότι είναι το σωστό πράγμα μια και όσο ο καιρός περνάει τόσο περισσότερο χαλάει το δόντι. Πόσο πιο πολύ?Δεν μπορώ να σας πω. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεις ένα οδοντιατρικό πρόβλημα αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης, μια και δεν έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά.
Το chlorexil 0,12% συστήνεται συνήθως για χρήση 4-6 εβδομάδες γιατί είναι δυνατό σαν σκεύασμα.Αν σας ανακουφίζει μπορείτε να το χρησιμοποιείτε.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Καλησπέρα γιατρέ..Φορουσα πολλα χρονια σιδερακια και μαλλον απ αυτο ή απο λάθος βουρτσισμα προκληθηκε υφιζηση σ ενα απο τα ουλα μου στα πισω δοντια εκει που φορουσα τα δαχτυλιδια για να ανοιξει η γναθος μου...Σε τρία δόντια εμφανιζεται το προβλημα αλλα σ ενα απο αυτο ειναι μεγαλυτερη η υφιζηση..Στα αλλα δυο θα ελεγα οτι ειναι πολυ μικρη..Τα προσεχω αρκετα τα δοντια μου..Βαζω και μεσοδοντιο βουρτσακι και οδοντικο νημα..Κανω καθαρισμο ενα με δύο φορες το χρονο..Προσφατα ενας περιοδοντολογος απ το νοσκομομειο της αεροποριας που ήμουν μου πρότεινε να το φτιαξουμε περνοντας μόσχευμα απ τον ουρανίσκο..Ηθελα να ρωτησω εφοσον δεν έχω ευαισθησια στο κρυο και στο ζεστο και εφοσον απο θεμα αισθητικης ειναι στα πίσω δόντια..Ποιός ο σκοπος να το κάνω??Και αν δεν το κανω υπάρχει κινδυνος να παθω περιοδοντιτιδα επειδή το οστο ειναι πιο εκτεθειμένο στα μικροβια λόγω της υφιζησης ή να εμφανίσω πιό εύκολα τερηδόνα...Επιπλεον χρησιμοποιώ πολύ μαλακη οδοντοβρουτσα και προσέχω πως τα πλύνω..!!Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα και σας ευχαριστω για το σχολιο.Συγνωμη για την καθυστερημενη απαντηση.
ΔιαγραφήΗ ερωτηση σας ειναι πολυ κλινικη και διαγνωσεις απο μακρια ειναι δυσκολες και επιφοβες.
Παρ´ολα αυτα θα προσπαθησω να σας εξηγησω κατι. Το ουλο εχει πεσει γατι ακολουθει το κοκαλο. Σε εκεινο το σημειο λοιπον εκτος απο πιο ευαισθητο σε μελλοντικη βλαβη,το κοκαλο δεν εχει πολλα περιθωρια περαιτερω μειωσης. Δηλαδηαν χαθει περισσοτερο θα ξεκινησει η κινητικοτητα των δοντιων. Το κοκαλο χανεται και με τηνηλικια και ας προσεχετε εσεις και ας βουρτσιζετε σχολαστικα.
Επισης η ριζα του δοντιου ειναι εκτεθειμενη στα ερεθισματα και ειναι πιο πιθανο να εμφανισει τερηδονα.
Ολα αυτα εξαρτωνται απο πολλους παραγοντες οποτε θα σας συμβουλευα να παρετε και μια δευτερη γνωμη.
Ελπιζω να σας βοηθησα. Καλες γιορτες με υγεια!
καλησπερα γιατρε, ο γιος μου, 12 ετων, εβαλε σιδερακια πριν απο μια εβδομαδα ..και παρατηρησαμε ηδη οτι τα ουλα του εχουν αρχισει να κατεβαινουν και να καλυπτουν τα δοντια,παροτι τα πλενει οπως του ειπε ο ορθοδοντικος ..τι να κανουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.
Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο τον ορθοδοντικό και να ρωτήσετε τον ίδιο. Πιθανώς να σας παραπέμψει σε εναν γενικό οδοντίατρο, για να γίνει κάποιος καθαρισμός των δοντιών,αν δεν έχει ήδη γίνει πριν από το ξεκινημα της ορθοδοντικής θεραπείας.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.
Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Πριν κανένα δίμηνο με πονούσε αρκετά ένα δόντι και έκανε κάποιες εξάρσεις δυνατού πόνου. Επίσης όταν έπλενα τα δόντια μου το κρύο νερό όταν ερχόταν σε επαφή με το δόντι με ενοχλούσε αρκετά. Ώσπου ξαφνικά μετά από μια κρίση πολύ δυνατού πόνου στο δόντι που πήρα πολλά παυσίπονα για να ξεπεράσω τον πόνο , Δηλαδή από τις 8/12/15 εως σήμερα δεν με ενοχλεί πια καθόλου. Τώρα δεν με ενοχλεί ούτε και όταν έρθει σε επαφή με κρύο νερό. Τι άραγε έχει συνέβει και δεν με πονάει πια καθόλου ? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
Διαγραφήη ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Στην προκειμένη περίπτωση το πιο πιθανό είναι να έχει γίνει νέκρωση του νεύρου του δοντιού, γι΄'αυτό δεν αντιδρά στα ερεθίσματα.
Καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας την επισκεψη στον οδοντίατρο, γιατί στο μέλλον, δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι σύντομα ή αργότερα, το δόντι αυτό θα πρηστεί.
Μάλλον δηλαδή το δόντι χρειάζεται απονεύρωση.
Επίσης αν πάτε στον οδντίατρο, θυμηθείτε να τον ρωτήσετε για το δόντι αυτό ή αν σας πονέσει θυμηθείτε να πείτε στον οδοντίατρο το ιστορικό του πόνου.
Θα τον βοηθήσετε να βγάλει τη σωστή διάγνωση και θα βοηθηθείτε και εσείς.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάστε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου
Γεια σας πριν 5 μερες εκανα εξαγωγη σε απλο φρονιμητη...δυστυχως μ δημιουργηθηκε επιπλοκη ξηρο φατνιο πηγα την 4 μερα και μ βαλε μρ μια γαζουλα alvogyl θα ηθελα να ρωτησω αυτη τη γαζουλα στις ποσες μερες την βγαζω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
ΔιαγραφήΗ ερώτηση σας είναι κλινική και συστάσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
Στην προκειμένη περίπτωση, καλύτερα από άυριο να πάρετε τηλέφωνο το συνάδελφο που σας έκανε την εξαγωγή και να ρωτήσετε τον ίδιο. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας είναι ο πλεον αρμοδιος να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση.
Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!
Καλησπερα…πριν απο 6 μηνες εσπασα ενα δοντι και μετα απο την απονευρωση ο οδοντιατρος εκανε ανασυσταση με ρυτινη και μου ειπε οτι δεν γινεται να βαλουμε στεφανη το οποιο εκ των υστερων ανακαλυψα οτι δεν ισχυει…..εν τω μεταξει η ανασυσταση εχει σπασει 3 φορες και το εχω πληρωσει εις διπλουν.Επειδη κατα την διαρκεια της θεραπειας εχουν γινει απαρεδεκτα πραγματα το ερωτημα μου ειναι το εξης….εαν γραψω το ιστορικο σε μια σελιδα μπορω να απαιτησω απο τον οδοντιατρο να το υπογραψει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
ΔιαγραφήΔυστυχώς δεν γνωρίζω αν ο οδοντίατρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το χαρτί που μου λέτε.
Λογικά δεν βρίσκω κανενα λόγο να μην το υπογράψει, ως μια καταγραφή των ενεργειών του για το εν λόγω δόντι. Αλλά δεν είναι σωστό να του παρουσιάσετε το χαρτί, αλλά να του ζητήσετε να το συντάξει ο ίδιος. Και φυσικά να ελέγξετε τα γραφόμενα του.
Για νομικά θέματα, πάλι δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μπορείτε να ρωτήσετε στον οδοντιατρικό σύλογο που ανήκει ο συνάδελφος.
Ελπίζω να σας βοήθησα.
Καλησπέρα Γιατρέ. Θα ήθελα να μου πείτε αν κάποιος πάσχει από πρόπτωση της μητροειδούς βαλβίδας, αν θα πρέπει πριν από απονεύρωση να λάβει αντιβίωση. σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
Διαγραφήθα πρέπει να συθνεννοηθεί ο θεράπων οδοντίατρος σας με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί για το αν πρέπει να να πάρετε αντιβίωση και ποιο σχήμα θα πρέπει να πάρετε.
Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί αντιβίωση.
Ελπίζω να σας βοήθησα!