Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι αποκάλυψη πολφού γιατρέ;

 Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης και συνέχεια από την ανάρτηση της προηγούμενης εβδομάδας αποτελεί το φαινόμενο κατά το οποίο φτάνουμε στο νεύρο του δοντιού κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος,κάνουμε δηλαδή αυτό που επιστημονικά αποκαλείται "αποκάλυψη πολφου".

Τί είναι όμως η "αποκάλυψη πολφού";


Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης της τερηδόνας από μια μεγάλη κοιλότητα (μεγάλη "κουφάλα" κατά το κοινώς λεγόμενο!), μπορεί να φτάσουμε πολύ κοντά στον πολφό. Γι' αυτό όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτηση για τα ουδέτερα στρώματα(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) τοποθετουμε υδροξείδιο του ασβεστίου σε μορφή πάστας και κάποιο άλλο ουδέτερο στρώμα, είτε υαλοϊονομερή κονία ή κάποιο άλλο φωτοπολυμεριζόμενο ή αυτοπολυμεριζόμενο στρώμα.

Πολλές φορές όμως υπάρχει η πιθανότητα κατά την αφαίρεση της τερηδόνας να μπούμε στο άνω τμήμα του πολφικού θαλάμου.Για να καταλάβετε τι εννοώ,παραθέτω την παρακάτω φωτογραφία




 Βλέπουμε ένα δόντι με μια βαθειά κοιλότητα.Όταν καθαριστεί αυτή η βαθειά κοιλότητα τότε μαλλον θα μπούμε στο μυλικό θάλαμο,όπου είναι το νεύρο του δοντιού.Έτσι ο πολφός(το νεύρο δηλαδή) εκτίθεται στα μικόβια του στοματικού περιβάλλοντος.

Η περίπτωση αυτή είναι η αποκάλυψη του πολφού και αντιμετωπίζεται ανάλογα με την ηλικία και την αιμορραγία που θα προκληθεί.Μην πανικοβάλεστε βέβαια.Όταν λέω αιμορραγία δε λέω ότι θα πλημυρίσουμε στο αίμα.Απλά θα δει ο οδοντίατρος μικρή ποσότητα αίματος.Εσείς μπορεί και να μην καταλάβετε τίποτα εκείνη τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο είναι να η αποκάλυψη του πολφού να μη συνοδεύεται από αιμορραγία.



 Γιατί στην περίπτωση αυτή μπορούμε να βάλουμε υδροξείδιο του ασβεστίου,ουδέτερο στρώμα και να κάνουμε κανονικά το σφράγισμά μας.


 Βέβαια οφείλουμε να ειδοποιήσουμε τον ασθενή ότι το σφράγισμα ήταν βαθύ,οπότε υπάρχει περίπτωση να πονέσει.Και υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία(ή απονεύρωση),αν δει ότι πρήζεται. Καλύτερα να ειδοποιήσουμε από πριν τον ασθενή παρά κατόπιν εορτής.

Οι δυσκολίες ξεκινάνε όταν υπάρχει αιμορραγία στο σημείο της αποκάλυψης


Βλέπετε αυτό που κοκκινίζει στο βάθος της κοιλότητας του δοντιού; Είναι ο πολφός που αιμορραγεί!

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και η ώρα των αποφάσεων.

Γνώμη μου είναι να ξεκινάμε πάντα από την ελάχιστη παρέμβαση. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή με καθαρό βαμβάκι μπορούμε να βάλουμε καθαρό υδροξείδιο του ασβεστίου,να το αφήσουμε 3 λεπτά,να βάλουμε υδροξείδιο του ασβεστίου σε μορφή πάστας και ουδέτερο στρώμα και να το κλείσουμε προσωρινά. Ειδοποιούμε τον ασθενή για το τι έγινε και περιμένουμε 7-10 ημέρες.
Αν δεν έχει πρηστεί ή δε νιώθει πόνο,τότε κάνουμε τη μόνιμη αποκατάσταση δηλαδή το σφράγισμα.
Φυσικά ειδοποιούμε τον ασθενή ότι το δόντι αυτό είναι πιθανό στο μέλλον να χρειαστεί απονεύρωση.Αλλά για τώρα το σημαντικό είναι οτι σώσαμε το νεύρο τουλάχιστον για την ώρα,.

Αν όμως ξεκινήσει να πονάει ή/και να πρήζεται κάνουμε απονεύρωση.

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία,δηλαδή παιδική,εφηβική ή νεαρό ή νέο άτομο αυξάνονται οι πιθανόητες να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία μια και ο πολφό είναι νεαρός ψηλά στο πολφικό θάλαμο.Όσο προχωρά η ηλικία και εκφυλίζεται ο πολφός,είναι λιγότερο πιθανό να κάνουμε αποκάλυψη.

Διευκρίνηση: Το δόντι πάντα είναι ζωντανό.Ο πολφός (νεύρο) νεκρώνεται,αν νεκρωθεί και τότε χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία.Γιατί πολλές φορές μπερδευόμαστε και λέμε εκ παραδρομής ότι το δόντι είναι νεκρό.Είναι λάθος ορολογία.

Αυτά είχα να σας πω για την αποκάλυψη πολφού.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου