Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Γιατρέ έχω στο στόμα μου ένα..πώς το λένε..τόρους!

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι ένας καθαρά οδοντιατρικός όρος που αποτελεί ένα εύρημα στο στόμα. Και αναφέρομαι στο Torus(τόρους).

Τί είναι το Torus(τόρους);


Το  Torus(τόρους) ή στον πληθυντικό Τοri (Τόρι) είναι ανώδυνες οστέινες προεξοχές που αναπτύσσονται στο στόμα είτε στην άνω γνάθο(Torus palatinus-τορους παλατίνους) ή στην κάτω γνάθο (Torus mandibularis-τόρους μαντιμπιουλάρις).

Πάμε να δούμε φωτογραφίες για να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για τα Tori.



                    Άνω γνάθος(Torus palatinus-τορους παλατίνους)




Κάτω γνάθος (Torus mandibularis-τόρους μαντιμπιουλάρις)


Βλέπουμε λοιπόν ότι τα Τοri είναι εξοστώσεις,δηλαδή οστέινες προεξοχές,δηλαδή κόκαλο, που εντοπίζονται στο κέντρο ή στα πλάγια της άνω γνάθου και στα πλάγια συνήθως της κάτω γνάθου.
Δεν προκαλούν προβλήματα,δεν πονάνε ούτε πρέπει να προβληματίζουν τους ασθενείς.Μπορεί να τα έχετε επισημάνει και να αναρωτιέστε τι είναι!

Η μόνη περίπτωση που τα αφαιρούμε είναι όταν είναι πολύ μεγάλα και δυσχεραίνουν τη μάσηση ή όταν θέλουμε να βάλουμε ολική οδοντοστοιχία ("μασέλα") ή μερική οδοντοστοιχία(μηχανάκι).(Περισσότερα για τις ολικές και τις μερικές οδοντοαστοιχίες σε παλαιότερη ανάρτηση.Πατήστε εδώ για την ανάρτηση

Πώς γίνεται η αφαίρεση;Η διαδικασία φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία


 http://www.omfs.be/upload/main/images/custom/077,%20Excision%20of%20Torus%20Palatinus.jpg


 Γίνεται μια τομή,ανοίγουμε δηλαδή το ούλο,σεβόμενοι την ανατομία,την αγγείωση και τη νεύρωση της περιοχής και με μια χειρολαβή(τον τροχό ντε!) ή με μια οστεορίνη(εργαλείο για τη λείανση του οστού) μειώνουμε σε μέγεθος ή και αφαιρούμε εντελώς την εξόστωση.Στη συνέχεια ράβουμε την περιοχή και περιμένουμε την επούλωση.

Αυτά είχα να σας πω για τις εξοστώσεις της άνω και κάτω γνάθου.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου