Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στοματικά διαλύματα


Όλα τα στοματικά διαλύματα δεν είναι ίδια και για τη χρήση τους καλό θα είναι να συμβουλευθείτε τον οδοντίατρο σας.Βέβαια στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η γνώμη της γειτόνισσας ή του ψιλικατζή,παρά αυτού-του-αγυρτη-οδοντιάτρου-που-δεν-ξερει-τίποτα!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Όποιο όμως στοματικό διάλυμα και να επιλέξετε να έχετε υπόψιν ότι παιδιά κάτω των 6 χρόνων απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τέτοια διαλύματα,διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τα καταπιούν!Αλλά και παιδιά άνω των 6 ετών πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα με την επίβλεψη ενός ενήλικα,μέχρι την ηλικία περίπου των δώδεκα ετών.
Βασικά τα στοματικά διαλύματα χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες,τα απλά φθοριούχα και τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα.Τα απλά φθοριούχα στοματικά διαλύματα περιέχουν μόνο φθόριο,μια ουσία που αποδεδειγμένα ενισχύει τη δομή των δοντιών και τα κάνει πιο ανθεκτικά στις επιθέσεις των οξέων που παράγονται από τα μικρόβια.Κλασσικό παράδειγμα το Act(με την παλιά διαφήμιση,που θα φέρει ρίγη συγκίνησης στους 30 παρα ή 30..something αναγνώστες!)
Εκτός από το Act, υπάρχουν σε αφθονία στα super-market και άλλα φθοριούχα διαλύματα πχ Colgate Plax κ.α.Μια επίσκεψη στο super market θα σας πείσει.
Όλα τα φθοριούχα διαλύματα είναι ισάξια.
Τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα περιέχουν ουσίες που μειώνουν τον αριθμό των παθογόνων μικροβίων,οπότε δίνουν την ευκαιρία στον οργανισμό να αντιμετωπίσει ευκολότερα τη δράση τους.
Συνήθως έχουν την ουσία χλωρεξιδίνη,σε διάφορες περιεκτικότητες.
Τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα συνιστώνται σε περιπτώσεις περιοδοντίτιδας ή ως προστασία μετά από κάποια επέμβαση στα ούλα,πχ αφαίρεση κύστης,μόσχευμα,εμφύτευμα,εξαγωγή δοντιού.Και αυτά μπορεί να περιέχουν φθόριο αλλά σε μικρότερη συγκέντρωση από τα φθοριούχα.Ωστόσο, η καθημερινή χρήση αντιμικροβιακών διαλυμάτων όχι μόνο δεν θεραπεύει τα ούλα αλλά μπορεί να έχει και αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς προκαλεί αλλοίωση της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος. Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν την αλλοίωση της γεύσης ,την εμφάνιση χρωστικών στα δόντια, τον ερεθισμό του στοματικού βλεννογόνου  κ.α.
Επίσης η καθημερινή χρήση αντιμικροβιακών στοματικών διαλυμάτων,ειδικά εκείνων που περιέχουν και αυξημένη συγκέντρωση οινοπνεύματος έχει το εξής παράδοξο αποτέλεσμα : Επειδή μας καίει,οπότε νομίζουμε ότι έχει καταστρέψει τα μικρόβια,δε δίνουμε μεγάλη σημασία στο βούρτσισμα.Δυστυχώς για εμάς,η απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής και της πέτρας,γίνεται μηχανικά και όχι χημικά.Γίνεται δηλαδή με το βούρτσισμα και όχι με το στοματικό διάλυμα.Το στοματικό διάλυμα λειτουργεί υποβοηθητικά στο βούρτσισμα και δεν το υποκαθιστά.Γι'αυτό και τώρα τελευταία γίνεται μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό του οινοπνεύματος στα στοματικά διαλύματα πχ Listerine zero ή .Colgate Plax Alcohol free.
Ποιο στοματικό διάλυμα να χρησιμοποιήσετε;Η απόφαση δεν είναι τόσο απλή γιατί εξατομικεύεται.Αν δεν κάνετε κάποια οδοντιατρική θεραπεία ή δεν συντρέχει κάποιος λόγος πχ περιοδοντική νόσος,τότε ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα θα σας ωφελούσε,αλλά εξαρτάται από αυτό που λέμε τερηδονικό κίνδυνο.Δηλαδή το πόσο πιθανό είναι να εμφανίσετε νέες τερηδόνες.Γι'αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.
Εσείς χρησιμοποιείτε ή όχι κάποιο στοματικό διάλυμα?Και αν ναι ποιό και γιατί;

2 σχόλια:

  1. 1)Οποτε τα φθοριουχα δεν προκαλουν καποια βλαβη.2) Εαν κανουμε στοματικη πλυση με ενα φθοριουχο πρεπει μετα να ξεπλυνουμε το στομα μας με νερο ή δεν χρειαζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα δεν προκαλούν κάποια βλάβη. ΟΙ οδηγίες χρήσης λένε να μην ξεπλένουμε το στόμα μας μετά τη χρήση, διότι εμποδίζουμε το φθόριο να επικαθίσει στα δόντια και να δημιουργήσει μια προστατευτική δομή, που θα ισχυροποιήσει τα δόντια από τις επιθέσεις των βακτηρίων του στόματος.

      Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/09/ti-einai-fthoriosi-dontion.html

      Ελπίζω να σας βοηθησα! Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

      Διαγραφή