Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Κακοσμία αναπνοής

Μια από τις καταστάσεις που όλοι φοβόμαστε είναι να έχει κάποιο πρόβλημα η αναπνοή μας,να "μυρίζει"δηλαδή το στόμα μας.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην αίσθηση αυτή που έχουμε όταν ξυπνάμε.Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πρωινή αναπνοή ή αγγλιστί morning breath και είναι αποτέλεσμα της δράσης των μικροβίων της στοματικής κοιλότητας,ειδικότερα αν δεν έχει προηγηθεί καλό βούρτσισμα το προηγούμενο βράδυ,οπότε έχουν μείνει υπολείμματα τροφών .
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οφείλεται η κακοσμία του στόματος.Επιγραμματικά είναι :
  1. Τερηδόνα,να έχει χαλάσει δηλαδή κάποιο δόντι και αυτό να μυρίζει.
  2. Πρόβλημα με τα ούλα,συνήθως βαριά μορφή περιοδοντίτιδας.Τα ούλα είναι φουσκωμένα,κόκκινα και ματώνουν στο βούρτσισμα αλλά και όταν φάμε κάτι.
  3. Να προέρχεται από τη γλώσσα,ειδικότερα σε περιπτώσεις ανθρώπων που η γλώσσα τους ευνοεί την κατακράτηση μικροβίων μια και έχει πολλές αύλακες(γεωγραφική γλώσσα).Γι' αυτό εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα των δοντιών είναι και το βούρτσισμα και της γλώσσας.
  4. Να μη γίνεται καλός καθαρισμός των κινητών προσθετικών αποκαταστάσεων(ολικές ή μερικές οδοντοστοιχιες)που φοράνε κάποιοι ασθενείς,με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπολείμματα τροφών.Γι'αυτό πρέπει να καθαρίζουμε καλά τις "μασέλες" και τα "μηχανάκια"(ολικές και μερικές αποκαταστάσεις αντίστοιχα)με οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και να τους συμπεριφερόμαστε όπως και τα δόντια μας.
  5. Να υπάρχει κάποια μόλυνση της στοματικής κοιλότητας πχ Candida Albicans ή κάποια φλεγμονή πχ φλεγμονή αμυγδαλών.
  6. Να οφείλεται σε κάποια νόσο του γαστρεντερικού πχ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,οισοφαγίτιδα κτλ.
  7. Να είναι θέμα διατροφής πχ κάποια τροφή,βότανο ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής
Σε κάθε περίπτωση αν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αναπνοή μας ή με το στόμα μας,επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου