Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ποια είναι τα δόντια-Με ποια σειρά βγαίνουν στο στόμα;

  Αν και κάπως πρωθύστερο σχήμα,ένας πιστός αναγνώστης του blog(ναι υπάρχουν και τέτοιοι,σε λίγο δε θα μπορω να κρυφτώ από τις εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπο μου)με ρώτησε το προφανες:"Με ποια σειρά βγαίνουν τα δόντια στο στόμα;"
  Η ερώτηση είναι απολύτως λογική και είναι ένα από τα πράγματα που με ρωτάνε όσοι μαθαίνουν ότι είμαι οδοντίατρος και έχουν παιδιά σε μικρή ηλικία.Πάμε να δούμε μαζί ποιος είναι ο αριθμός των δοντιών τόσο στην πρώτη(νεογιλή) όσο και στη δεύτερη(μόνιμη)σειρά δοντιών και με ποια σειρά αυτά βγαίνουν στο στόμα.

  Στην πρώτη σειρά δοντιών έχουμε σε κάθε γνάθο(σιαγώνα),άνω ή κάτω 4 τομείς(2 κεντρικούς και δύο πλάγιους),2 κυνόδοντες και 4 γομφίους.Σύνολο δηλαδή δοντιών 20.Οι τομείς χρησιμεύουν για να κόβουν τις τροφές,οι κυνόδοντες για να τις σχίζουν και οι γομφίοι για να τις αλέθουν.Όταν έρθει η στιγμή για να βγουν τα δόντια το μωράκι θα κλαίει,τα ούλα του θα είναι πρησμένα και κόκκινα και θα έχει έντονη παραγωγή σάλιου.


  Ας δούμε και τη σειρά με την οποία βγαίνουν(ή ανατέλλουν επι το πιο επιστημονικό) τα νεογιλά δόντια στο στόμα :




Πηγή
  • Πρώτο δόντι είναι ο κάτω κεντρικός τομέας στους 6-10 μήνες.
  • Μετά ο άνω κεντρικός τομέας στους 8-12 μήνες
  • Ο άνω πλάγιος τομέας βγαίνει στους 9-13 μήνες
  • Ο κάτω πλάγιος τομέας στους 10-16 μήνες
  • Ο κάτω 1ος γομφίος στους 14-18 μήνες
  • Ο άνω 1ος γομφίος στους 13-19 μήνες
  • Ο άνω κυνόδοντας στους 16-22 μήνες
  • Ο κάτω κυνόδοντας στους 17-23 μήνες
  • Ο κάτω 2ος γομφίος στους 23-31 μήνες 
  • Ο πάνω 2ος γομφίος στους 23-33 μήνες
  Παρατηρούμε τα εξής : Συνήθως το πρώτο δόντι είναι ο άνω ή ο κάτω κεντρικός τομέας.Μπορεί να συνοδεύονται και από τους πλάγιους τομείς.Τα τελευταία δόντια είναι οι 2οι γομφίοι.Επίσης τα δόντια συνήθως βγαίνουν μαζί στο αριστερό και στο δεξί μέρος της γνάθου,δηλαδή μαζί βγαίνουν οι κυνόδοντες αριστερα και δεξιά ή οι 1οι γομφιοι αριστερα και δεξια κοκ.
  Οι χρόνοι αυτοί είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται από το φύλο,τη γενετική προδιάθεση,το περιβάλλον κ.α.Δεν πρέπει να μας προβληματίζει πολύ ένας ή δύο μήνες ή ορισμένες φορες και παραπάνω καθυστέρησης στο να βγουν.Αν όμως έχουμε οποιαδήποτε απορία καλό είναι να συμβουλευθούμε τον οδοντίατρο μας.
   Το χρονικό διάστημα που συνυπάρχουν δόντια της πρώτης και της δεύτερης οδοντικής σειράς(τα νεογιλα με τα μόνιμα) ονομάζεται στάδιο της μεικτής οδοντοφυΐας. Το στάδιο αυτό ξεκινάει από τα 6 χρόνια περίπου με την ανατολή του 1ου μόνιμου γομφίου και τελειώνει περίπου στα13 χρόνια με την αλλαγή και του τελευταίου γομφίου της πρώτης σειράς δοντιών.
  Η δεύτερη οδοντική σειρά δοντιών περιλαμβάνει 32 συνολικά δόντια.Σε κάθε γνάθο(σιαγώνα),άνω ή κάτω περιλαμβάνονται 4 τομείς(2 κεντρικοί και 2 πλάγιοι),2 κυνόδοντες,2 προγόμφιοι,3 γομφίοι.Η διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης είναι,εκτός των άλλων ότι περιλαμβάνει και τους προγομφίους.Όπως και στη  νεογιλή οδοντοστοιχία,οι τομείς κόβουν τις τροφές,οι κυνόδοντες τις σχίζουν,οι προγόμφιοι και οι γομφίοι τις αλέθουν.


  Ας δούμε όμως τη σειρά που βγαίνουν τα μόνιμα δόντια :



  • Πρώτα δόντια συνήθως είναι οι 1ος άνω γομφίος και  1ος κάτω γομφίος,στα 6-7 χρόνια.
  • Και ο κάτω κεντρικός τομέας βγαίνει στα 6-7 χρόνια.
  • Ο άνω κεντρικός τομέας βγαίνει στα 7-8 χρόνια
  • Και ο κάτω πλάγιος τομέας βγαίνει στα 7-8 χρονια
  • Ο άνω πλάγιος τομέας βγαίνει στα 8-9 χρόνια
  • Ο κάτω κυνόδοντας βγαίνει στα 9-10 χρόνια
  • Ο άνω 1ος προγόμφιος στα 10-11 χρόνια
  • Ο άνω κυνόδοντας στα 11-12 χρόνια
  • Και ο κάτω προγόμφιος στα 11-12 χρόνια
  • Ο κάτω 1ος προγόμφιος στα 10-12 χρόνια
  • Και ο άνω 2ος προγόμφιος στα 10-12 χρόνια
  • Ο κάτω 2ος γομφίος στα 11-13 χρόνια
  • Τέλος ο άνω 2ος γομφίος στα 12-13 χρόνια
Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι 3οι γομφίοι ή φρονιμήτες. Αυτοί ανατέλουν μεταξύ 17-21 έτους της ηλικίας του ατόμου,αλλά μπορεί και αργότερα ή μπορεί και καθόλου.

  Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στον 1ο γομφίο που βγαίνει στα έξι χρόνια του παιδιού.Αυτό το δόντι είναι το δόντι που παραμένει περισσότερα χρόνια εκτεθειμένο στο στόμα,πράγμα λογικό αφού είναι το πρώτο δόντι από τη μόνιμη σειρά δοντιών που βγαίνει στο στόμα.Συνήθως είναι και το πρώτο δόντι που τερηδονίζεται,που χαλάει δηλαδή αν το παιδί δε συνηθίσει από μικρό να περιποιείται τα δόντια του.Και σε μικρές ηλικίες το παιδί μαθαίνει από το παράδειγμα,παίρνοντας σαν πρότυπο τους γονείς του.


Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


  Ελπίζω να σας έλυσα κάποιες από τις απορίες.Μην ξεχνάτε να βουτσίζετε.





Γέννηση παιδιών με δόντια στο στόμα

Αφορμή για αυτήν την ανάρτηση είναι ένα άρθρο που διάβασα,και το οποίο παραθέτω,που παρουσιάζει τους γιατρούς σοκαρισμένους,άναυδους,με το στόμα ανοικτό και άλλα τέτοια συναισθήματα.Γεννήθηκε λέει,παιδάκι με δόντια στο στόμα.

"Ένα νεογέννητο μωρό εξέπληξε τους γονείς του και σόκαρε τους γιατρούς, όταν γεννήθηκε με δύο κανονικά δόντια πλήρως σχηματισμένα στο στόμα του!
Ο Oliver James έχει τα δόντια από τη πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο πριν μερικές ημέρες, ενώ άλλα νεογέννητα βρέφη χρειάζονται από έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα πρώτα τους δόντια.Οι γονείς Joanne Jones, ετών 31, και ο άνδρας της Lee, ετών 32, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι που έφεραν στη ζωή ένα υγιές μωρό, όμως, η Jones είχε μία πολύ δύσκολη γέννα καθώς χρειάστηκε να νοσηλευτεί τους έξι τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο. «Είχα τη χειρότερη γέννα που θα μπορούσα να κάνω ποτέ», δήλωσε η ίδια. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ενδεχομένως τα δόντια του Oliver πέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα".Πηγή

  Το νεογέννητο φυσικά δεν είναι ούτε θαύμα της φύσης ούτε πρέπει να σοκάρει τους ιατρούς.Επαναλαμβάνεται άλλη μια φορά η φράση "Αναγνωρίζουμε ότι ξέρουμε".

   Τα δόντια που εμφάνισε το νεογέννητο λέγονται "προ-νεογιλοί". Λέγονται έτσι γιατί μπορεί να εμφανιστούν πριν τα πρώτα ή προσωρινά(ή νεογιλά όπως επιστημονικά λέγονται) δοντια.Μπορεί να εμφανιστούν και μέχρι την 4η εβδομάδα της ζωής του νεογέννητου.

Προσοχή :Να μην μπερδευτούμε με τη φυσιολογική εμφάνιση των πρώτων δοντιών που συμβαίνει περίπου στον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους!!

   Η συχνότητα εμφάνισης ποικίλει ανάλογα με τις έρευνες και μπορεί να είναι από 1 στις 800 έως 1 στις 6000.Δίνω τους ακραίους αριθμούς,αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ούτε σύνηθες αλλά ούτε και εξωπραγματικά σπάνιο.Επίσης και το είδος του δοντιού μπορεί να είναι διαφορετικό με συχνότερους τους κάτω κεντρικούς τομείς,μετά τους άνω κεντρικούς τομείς και τελευταίους τους κάτω κυνόδοντες.
  Θα νόμιζε κανείς,όπως παρουσιάζεται από το άρθρο, ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί με τέτοια δόντια κατέχουν εξωπραγματικές ιδιότητες και όλα μπορούν να πνίξουν φίδια ενώ είναι στην κούνια τους,σαν τον Ηρακλή!          

                                    



   Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;Δεν πανικοβαλλόμαστε ούτε φωνάζουμε τα κανάλια να απαθανατίσουν το περιστατικό.Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε προληπτικές εξετάσεις στο παιδί,μπορεί και λήψη ακτινογραφιών,γιατί η εμφάνιση των δοντιών αυτών είναι συχνή σε παιδάκια που παρουσιάζουν κάποια συγγενή σύνδρομα.

   Όταν αποκλείσουμε κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας τότε εαν τα δόντια δεν ενοχλούν μπορούμε να τα αφήσουμε στο στόμα,αφού θα πέσουν μόνα τους και γρήγορα .Αν ενοχλούν το παιδί και τη μητέρα πχ στο θηλασμό ή δαγκώνει το νεογέννητο τη γλώσσα του ή φοβόμαστε μην τα καταπιεί,τότε τα αφαιρούμε.Η αφαίρεση τους είναι εύκολη γιατί είναι πολύ χαλαρά ενωμένα με τα ούλα.Αν όμως επιλέξουμε να τα αφήσουμε,πρέπει να τα καθαρίζουμε μετά το φαγητό με μια γάζα,γιατί μπορεί να είναι εστία κατακράτησης τροφών άρα και φλεγμονής.

   Εν κατακλείδι γίνεται το παιδί να γεννηθεί με δόντια.Δεν είναι σύνηθες αλλά δεν είναι και σπάνιο.Η γνώση είναι δύναμη.


Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επίπτωση της σημερινής κρίσης στην ψυχολογία μας.

Αντιγράφω το άρθρο από το news247.gr

"Εκτός από την τσέπη των Ελλήνων, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την ψυχική του διάθεση, με τα ποσοστά κατάθλιψης να έχουν πάρει την ανιούσα.
Στην τελευταία τριετία, το ποσοστό επικράτησης ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου για ένα μήνα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 4,9%. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό, από 3,3% που ήταν το 2008 έφτασε στο 8,2% το 2011.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εισήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνας Οικονόμου, με θέμα "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο "Βιοψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στην ιατρική πράξη", το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από τη Γ' Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ.
Το 2008, σύμφωνα με την Μαρίνα Οικονόμου, οι προγνωστικοί παράγοντες της μείζονος κατάθλιψης συμβάδιζαν με την κλασσική επιδημιολογία της νόσου, ενώ το 2011 αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας είχαν τα άτομα μικρότερης ηλικίας και οι έγγαμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού.
Από έρευνες που επικαλείται προκύπτει ότι ακόμη και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας της εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από την ίδια την ανεργία, καθώς το άγχος της ανεργίας μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.
"Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν τη σύνδεση ανάμεσα στο χαμηλό εισόδημα και τις απορρέουσες οικονομικές πιέσεις με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Από τις οικονομικές πιέσεις, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με την παρουσία οικονομικών οφειλών και αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.
Εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον ως ψυχολογικές κατασκευές που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων", επισημαίνει." http://news247.gr


  Δυστυχώς όλοι μας βιώνουμε την κρίση και όλους μας έχει επηρεάσει. Το κακό όμως είναι ότι,αφού δεν βλέπουμε διέξοδο βυθιζόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο μαύρων σκέψεων.Το βλέπουν καθημερινά,όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.Άτομα με κάτω τα κεφάλια να μονολογούν με τον εαυτό τους.Σαν ζωντανοί-νεκροί.Το βλέπουμε και όσοι ασχολούμαστε με τα επαγγέλματα υγείας.Αύξηση των περιστατικών ψυχικών νοσημάτων ακόμα και σε μικρές ηλικίες.Πλέον κάθε ηλικία είναι επίφοβο να εμφανίσει μια τέτοια διαταραχή.
  Το θέμα μας προβληματίζει όταν το ψυχικό νόσημα επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου.Τα ψυχικά νοσήματα είναι ύπουλα.Γιατί ούτε ο πάσχων ούτε οι γύρω του αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.Πχ όταν σπας το χέρι σου,βάζεις γύψο και φαίνεται.Όταν κλονίζεται ο ψυχικός σου κόσμος,δε φαίνεται πουθενά,τουλάχιστον με την πρώτη ματιά.Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων είναι ένδειξη αδυναμίας,άρα αρνούνται ότι οι ίδιοι πάσχουν,ειδικότερα οι άντρες.Μα οι ειδικοί λένε,πως ειδικά για τα περιστατικά  κατάθλιψης δεν είναι ότι δεν είσαι δυνατός,είναι ότι προσπάθησες να αντιμετωπίσεις μόνος σου μια επίπονη κατάσταση για πολύ καιρό.
   Γι'αυτό υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούν να θεραπεύσουν τα ψυχικά νοσήματα.Και σταδιακά απενοχοποιείται η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων,που κάποτε θεωρείτο ταμπού.
  Εκτός όμως από τους ειδικούς μεγάλο ρόλο παίζει και ο φιλικός περίγυρος,που δρα σαν το καλύτερο θεραπευτή.Η οικογένεια και οι φίλοι και σε αυτήν την περίπτωση είναι το καλύτερο γιατρικό,και μπορούν να δράσουν δραστικά,σε περιπτώσεις μικρών διαταραχών αλλά σίγουρα υποστηρικτικά σε περιπτώσεις που το νόσημα απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση.Και κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα,γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι.Όπως μια κατάσταση,ένα πρόβλημα ,ένα αδιέξοδο που είναι εύκολο για κάποιον μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον άλλο,έτσι και μια θεραπεία που ήταν επιτυχημενη σε κάποιον δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι επιτυχημένη σε κάποιον άλλον.
  Μια παράμετρος των ψυχικών νοσημάτων που απασχολεί και εμάς τους οδοντιάτρους, είναι τα οδοντιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται σε άτομα που πάσχουν.Με τα προβλήματα αυτά θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση
  Το θέμα είναι να βρεθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση ούτως ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα του ο πάσχων.Γιατί όπως λέει  και ο λαός"9 φορές να πέσεις,10 να ξανασηκωθείς"
Ρώτα-Μάθε-Προβληματίσου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ποίηση..η παρεξηγημένη!

  Γιορτή της ποίησης είναι η σημερινή ημέρα, καθώς με πρωτοβουλία της UNESCO ορίστηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το 1999. Πόσοι όμως απο εμάς απολαμβάνουμε ένα καλό ποίημα,όσο απολαμβάνουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο ή ένα τραγούδι;Κι όμως η ποίηση κρύβει δυνατά νοήματα και ασύγκριτα συναισθήματα.
  Αφορμή για την ανάρτηση αυτή,μου έδωσε το παρακάτω άρθρο το οποίο και παραθέτω :Επτά ποιήματα που αξίζει να έχεις διαβάσει 
  'Ενας από τους κυριότερους λόγους που δεν έχουμε συνηθίσει την ποίηση στη ζωή μας,είναι ο τρόπος που τη διδαχθήκαμε στο σχολείο.Σαν κάτι δυσνόητο που έπρεπε να αποκρυπτογραφήσουμε γιατί" εδώ κάτι θέλει να πει ο ποιητής,αλλά τί;".Μα το τι θέλει να πει ο ποιητής εξαρτάται και από αυτόν που το διαβάζει.Αυτή είναι η μαγεία της ποίησης.Να βγάζει από τον αναγνώστη συναισθήματα και συμπεράσματα εξατομικευμένα.Αλλά και στην ενήλικη ζωή μας,είναι λιγάκι ένοχο,να παραδεχόμαστε ότι διαβάζουμε ποίηση.Φοβόμαστε ότι μπορεί να μας πάρουν για ευαίσθητους,αλλοπαρμένους ή ανισόρροπους.
  Δε σας κρύβω ότι και εγώ δεν είμαι οπαδός της ποίησης,γιατί πολύ απλά δεν έχω μάθει ή δεν έχω συνηθίσει να διαβάζω ποιήματα. Παρ'όλα αυτά,και σε συνδυασμό με τον πλούτο του διαδικτύου,που κυριολεκτικά μπορείς να τα βρεις όλα,έχω αρχίσει να εκτιμώ ένα καλό ποίημα όταν το βρίσκω,συνήθως κατά λάθος σε κάποια από τις αναζητήσεις μου(σε σημείο που κάποιες φορές επίτηδες κάνω λάθος στις αναζητήσεις μου). Αυτό δε σημαίνει ότι τα κατανοώ όλα,ή ότι ξαφνικά έχω γίνει"ποιοτικός" ή ακόμα ότι όλα τα ποιήματα είναι αριστουργήματα και όποιος δεν τα καταλαβαίνει είναι χαζός.Ένα ποίημα μπορεί να είναι καλό,κακό ή μέτριο,όπως και ένα βιβλίο,όπως και ένα τραγούδι,όπως και μια ταινία.Αλλά όπως και τα προαναφερθέντα,όταν είναι πολύ καλό,το καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ καλό και σε ανεβάζει.Σε φτιάχνει τόσο πολύ που εκεί που θα έλεγες"Τι θέλει να πει τώρα ο ποιητής" λες "Πωπω!Τι έγραψε ρε το άτομο!;"
  Πιστεύω ότι η Ιθάκη του Καβάφη,είναι ένα από αυτά τα ποιήματα.Τα νοήματα που εγώ έχω συλλάβει,ειδικότερα όσο μεγαλώνω λίγο,είναι πολύ δυνατά.Η Ιθάκη είναι και στην πρώτη ανάρτηση του blog,οπότε δε θα την ξαναπαραθέσω.Θα παραθέσω όμως ένα ποίημα που είναι στο προαναφερθέν αφιέρωμα,το "Αν"του R.Kipling και ένα που δεν είναι.Έχει γραφτεί από τον Φώτη Βαρέλη,για έναν σύγχρονο Ελληνοκύπριο ήρωα,τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη,ο οποίος απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957,σε ηλικία μόλις 18 ετών,από τους Άγγλους.Το έγκλημά του,ότι πάλεψε για μια ελεύθερη πατρίδα.
Αν - R. Kipling
Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτη κι αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,
αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία, κι αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,
αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει, στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά, αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,
αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα, κι αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,
αν μπορέσεις τ' όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου, κι αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,
αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη, αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις, αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,
αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί, αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,
αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαις όταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορία και τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα,
αν μπορείς κάθε λεπτό σου να ’ναι μια δημιουργία και ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουν, αν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουν
αν τους πάντες λογαριάζεις μα… κανένα χωριστά, αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά…
Έ! Παιδί μου τότε… Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου… Θα ’σαι Άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!

Φώτης Βαρέλης " Του αντρειωμένου Ευαγόρα Παλληκαρίδη"

 «Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης τους δεμένος,
οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι.
Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η Τρίτη που διαβάζει,
μπαίνει κι η Πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα. -
Παρόντες όλοι; -
Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει. -
Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει: -
Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη. -
Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ σα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο
».

Ας αφήσουμε λίγο χώρο στη ζωή μας και για την ποίηση.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο

  Θέμα και αυτής της ανάρτησης θα αποτελέσει πάλι η λεύκανση.Θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με τα προϊόντα που διαφημίζονται ότι μπορούν να λευκάνουν τα δόντια,χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο για λεύκανση.
  Επειδή το πρότυπο της εποχής είναι τα λευκά δόντια,όλοι μας συνεχώς αμφιβάλουμε για το πόσο λευκά είναι τα δόντια μας και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το χρώμα τους.Στην προσπάθειά μας αυτή βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που έχουν χάσει και το δέντρο και το δάσος και τα λογικά τους-βλέπε εκτυφλωτικά και συνάμα ψεύτικα κάτασπρα δόντια κάποιων παρουσιαστών του εγχώριου star system(ονοματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγουμε).Αυτό το άσπρο-του-πλακακιού-του-μπάνιου(bathroom-tile-like white όπως το λένε και οι Άγγλοι φίλοι μας)εμένα με απωθεί.Προτιμώ το αποτέλεσμα της λεύκανσης να είναι φυσικό,και να αποπνέει υγεία και όχι να φωσφωρίζει στο σκοτάδι(όπως εκείνο το επεισόδιο στα Φιλαράκια!)



Το σωστό αποτέλεσμα της λεύκανσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο οδοντιατρείο.Δεν το λέω αυτό επειδή είμαι οδοντίατρος,αλλά επειδή είναι η αλήθεια.Όλα τα άλλα προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στην αγορά,λειτουργούν υποστηρικτικά.ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ. Δηλαδή μπορεί να βελτιώσουν ελαφρώς το χρώμα ή να διατηρήσουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης για περισσότερο.Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά για να έχουν αποτέλεσμα εφάμιλλο της λεύκανσης στο οδοντιατρείο.Πιο καλό αποτέλεσμα θα έχουμε εαν πάμε στον οδοντίατρο για έναν καθαρισμό,από το να χρησιμοποιήσουμε μόνο αυτά τα προϊόντα και να περιμένουμε να λευκάνουν τα δόντια.Και αυτό γιατί ο καθαρισμός και η στίλβωση των δοντιών προκαλούν την αφαίρεση της πέτρας,της τρυγίας και των χρωστικών που επικάθονται πάνω στα δόντια και προκαλούν απώλεια του λευκού χρώματος.

Ποια είναι τα προϊόντα που κυκλοφορούν;

1.  Λευκαντική οδοντόκρεμα : Η λευκαντική οδοντόκρεμα είναι μια οδοντόκρεμα που έχει μεγαλύτερο μέγεθος κόκκων από ότι οι συνηθισμένες οδοντόκρεμες και περιέχει και λευκαντικούς παράγοντες σε πολύ μικρή αναλογία.Ο τρόπος δράσης της ομοιάζει τον τρόπο με τον οποίο δρα το γυαλόχαρτο για να λειάνει το ξύλο.Τι εννοώ;Το μέγεθος των κόκκων σε συνδυασμό με το λευκαντικό παράγοντα και τις παλινδρομικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας γυαλίζει τα δόντια και αφαιρεί τις επιφανειακές χρωστικές,οπότε έχει μια συμβολή,αλλά σε μικρό βαθμό,στο βελτίωση του χρώματος των δοντιών.
  Η λευκαντική οδοντόκρεμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνέχεια,γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην επιφάνεια των δοντιών(αποτριβές),από τη επίδραση των κόκκων μεγαλύτερης διαμέτρου.Πρέπει να εναλλάσεται η χρήση της με την κανονική οδοντόκρεμα.Φυσικά βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι από μόνη της η λευκαντική οδοντόκρεμα δεν μπορεί να λευκάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τα δόντια.  

2.  Λευκαντικά σκευάσματα : Αυτά τα σκευάσματα ανήκουν στην κατηγορία των καλλυντικών και είτε πωλούνται στο φαρμακεία και στα super market ή τα έχουμε δει σε κάποια διαφήμιση τύπου telemarketing στην τηλεόραση και ισχυρίζονται ότι μπορούν εύκολα,γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος να σας δώσουν τα λευκότερα λευκά δόντια.Πώς δρούν;Τα προϊόντα αυτά περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο αλλά σε πολύ μικρή συγκέντρωση.Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση μπορεί να διαφέρει,διότι τα όρια παραβίασης του νόμου είναι γκρίζα,αλλά κανονικά,σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία 76/768/ΕΟΚ που πρέπει να εναρμονιστούμε για συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας υπεροξείδιο του υδρογόνου 0,1% πωλούνται ελεύθερα,μεταξύ 0,1-6% πρέπει πρώτα να προηγηθεί επίδειξη τοποθέτησης από τον οδοντίατρο και πάνω από 6% συγκέντρωση απαγορεύεται να πωλούνται σε καταναλωτές,αλλά μόνο σε οδοντιάτρους. Και αυτό γιατί το υπεροξείδιο του υδρογόνου(το γνωστό οξυζενέ)είναι αρκετά καυστικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους περιοδοντικούς ιστούς,τα χείλη,τη γλώσσα και γενικά όλα τα μαλακά μόρια της στοματικής κοιλότητας.
  Για να καταλάβουμε την αντιστοιχία και το γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτά τα προϊόντα να αντικαταστήσουν τη διαδικασία λεύκανσης στο οδοντιατρείο,αναφέρω ότι ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στο οδοντιατρείο είναι περίπου 35% υπεροξείδιο του υδρογόνου(φθάνει και το 40%) ενώ ο λευκαντικός παράγοντας που δίνεται στο σπίτι,για χρήση με τα μασελάκια λεύκανσης αντιστοιχεί περίπου σε 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου,και ανάλογα με το πρωτόκολλο λεύκανσης που χρησιμοποιείται μπορεί να φθάσει και το 16% Ο λευκαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για το σπίτι είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου,με αναλογία 1/2,5 ως προς το υπεροξείδιο του υδρογόνου(1% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου αντιστοιχεί σε 2,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου).
  Κάθε μέρα μην ξεχνάτε να χαμογελάτε.Ένα χαμόγελο είναι το καλύτερο τονωτικό και για εσάς και για τους γύρω σας και το καλύτερο..είναι μεταδοτικό!Αν για κάποιο λόγο δεν αισθάνεστε άνετα με το χαμόγελό σας επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.Μην παρασύρεστε όμως από τις διαφημίσεις. Πιο σημαντικό από ένα χαμόγελο με άσπρα δόντια είναι ένα αληθινά ζεστό χαμόγελο.

Η οικονομική κρίση και η οδοντιατρική περίθαλψη

Σίγουρα η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους ως καταναλωτές,με αποτέλεσμα να έχουν διαφοροποιηθεί οι συνήθειες μας.Ορισμένα πράγματα έχουν απομυθοποιηθεί και έχουν τεθεί στη σωστή τους βάση όπως το ψευδεπίγραφο μοτίβο "Καταναλώνω άρα υπάρχω" και έχουμε γίνει πιο υπεύθυνοι ως τελικοί χρήστες υπηρεσιών και εν γένει ως καταναλωτές.





 Τουλάχιστον είναι ένα από τα θετικά που μας κληροδότησε η ομολογουμένως δύσκολη σημερινή κατάσταση και η κρίση.
Δυστυχώς στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε κάπως τα έξοδα μας,διότι οι πηγές εσόδων μας είναι μειωμένες,εφαρμόζουμε αυτό που λανθασμένα εφαρμόζει και η κυβέρνηση,και που την κατηγορούμε για αυτό.


Κόβουμε δηλαδή κάθετα τις δαπάνες.


Γιατί αυτή η εισαγωγή;Θα σας εξηγήσω.



Μία από τις δαπάνες που κόβουμε είναι η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,ανά έξι μήνες ή ανά χρόνο,που πριν την κρίση σταδιακά συνήθισε να κάνει ο Έλληνας.Και λέω σταδιακά συνήθισε,γιατί ποτέ οι οδοντίατροι δεν είμασταν οι αγαπημένοι γιατροί των Ελλήνων,αφού μας έχουν συνδέσει με το αίσθημα του πόνου και με την εικόνα του..μισητού τροχού.

Και πώς να μην είχαμε συνδεθεί με τα συναισθήματα αυτά,αφού οι Έλληνες επισκέπτονταν τον οδοντίατρο μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα,οπότε και πόνος υπήρχε και ο τροχός θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί;

Ας δούμε μαζί το ακόλουθο παράδειγμα του Καταναλωτή Α(πχ Μήτσος) και της καταναλώτριας Β(πχ Δήμητρας).


Η καταναλώτρια Β(πχ Δήμητρα)πηγαίνει ανά χρόνο στον οδοντίατρο.Ελέγχει προληπτικά τα δόντια της,κάνει τον καθαρισμό της και γενικά προσέχει.Κόστος καθαρισμού?Περίπου 50 ευρώ.Τα τελευταία 5 χρόνια,λόγω του ότι προληπτικά ελέγχει τα δόντια της και έχει ενταχθεί στο σύστημα επανάκλησης ασθενών για προληπτική θεραπεία, έχει κάνει 3 σφραγίσματα.Συνολικό κόστος καθαρισμών και σφραγισμάτων στην πενταετία,χονδρικά μεταξύ 400-500 ευρώ(αναλόγως σφραγισμάτων και τιμών ιατρού).

 Ο καταναλωτής Α (πχ Μήτσος) για τους δικούς του λόγους (οικονομικούς,φόβος του οδοντιάτρου κ.α) έχει να πάει 5 χρόνια στον οδοντίατρο.Και όταν πονάνε τα δόντια του παίρνει αντιβίωση,παίρνει αντιφλεγμονώδη,κάνει διαφόρων ειδών μπουκώματα(συμπεριλαμβανομένων ούζου,τσίπουρου,βότκας,τεκίλας και λοιπών οινοπνευματωδών) αλλά δεν πηγαίνει στον οδοντίατρο.

Τελικά με τα πολλά παίρνει την απόφαση και πηγαίνει.

Και ο οδοντίατρος του λέει ότι όλα αυτά οφείλονται σε χαλασμένα δόντια(αυτό και ο ίδιος ο Μήτσος το είχε καταλάβει από τη μυρωδιά του στόματος του) και οτι θα πρέπει να γίνουν εξαγωγές δοντιών,και απονευρώσεις άλλων δοντιών και γέφυρες και του βγάζει ένα λογαριασμό,πχ 1500 ευρώ (φιλική τιμή).

Χώρια το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει ο ίδιος και να είναι συνεπής στη θεραπεία,χώρια το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν επεμβατικές,μη αντιστρεπτές διαδικασίες στο στόμα του(εξαγωγές-απονευρώσεις-γέφυρες). Και οτιδήποτε βάζουμε στο στόμα,όσο καλά και να γίνει δεν είναι το ίδιο με το φυσικό δόντι.Και φυσικά μην ξεχνάμε τόσο το συνολικό κόστος όσο και το χρόνο αποπληρωμής.

Γιατί εκεί που θα πλήρωνε σε πέντε χρόνια χονδρικά 500 ευρώ,όπως η πιο συνειδητοποιημένη καταναλώτρια Β (Δήμητρα,μην ξεχνάμε ονόματα!!),τώρα θα πληρώσει 1500 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να σας χειραγωγήσω.Δέχομαι ότι το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα,και ας έχουν πέσει τελευταία οι τιμές, είναι υψηλό.Και η ιεράρχηση των αναγκών σε αυτήν την εποχή είναι δύσκολη.

Απλά θέλω να προβληματιστείτε λιγάκι.Αυτός δεν είναι και ο σκοπός που διαβάζετε το ιστολόγιο?


 


Ελπίζω να σας βοήθησα! Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Βούρτσισμα-νήμα-στοματικό διάλυμα.Με ποια σειρα??

Αφού είπαμε για τα βασικά εργαλεία της στοματικής υγιεινής,δηλαδή την οδοντόβουρτσα,το οδοντικό νήμα και το οδοντικό διάλυμα, πρέπει να αναλύσουμε με ποια σειρά τα χρησιμοποιούμε.

Γεγονός : Δεν υπάρχει λάθος σειρά χρήσης.Υπάρχουν μόνο σωστές συμβουλές,οι οποίες απορρέουν από το λόγο που χρησιμοποιούμε το εκάστοτε προϊόν.


1.Πρώτα βούρτσισμα και μετά νήμα ή πρώτα νήμα και μετά βούρτσισμα? 
Η απάντηση δεν είναι μαύρη ή άσπρη.Όποιο σας βολεύει.Και εξηγούμαι.Ο λόγος που χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής,της πέτρας και των μικροβίων.Δεν είχατε ποτέ το δυσάρεστο συναίσθημα να έχει κολλήσει μια τροφή ανάμεσα στα δόντια σας,πριν το βούρτσισμα;Για σκεφτείτε.Τότε τί κάνατε?Μάλλον χρησιμοποιήσατε οδοντογλυφίδα!Ε λοιπόν,αντί για οδοντογλυφίδα,χρησιμοποιήστε την επόμενη φορά οδοντικό νήμα,και μετά ολοκληρώστε με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών.
FUN FACT : Το βούρτσισμα επιστημονικά λέγεται ψύκτριση(ξέρω..ξεκαρδιστήκατε!)
Αντί για την παραπάνω διαδικασία μπορείτε πρώτα να βουρτσίσετε και μετά να ολοκληρώσετε τη διαδικασία με τη χρήση οδοντικού νήματος.
Πολύ σημαντική όμως είναι και η χρήση του οδοντικού νήματος,διότι ανάμεσα στα δόντια δεν φθάνει και δεν καθαρίζει η οδοντόβουρτσα. 

2.Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας χρησιμοποιούμε;

Η ποσότητα που πρέπει να βάζουμε δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος μπιζελιού.Θυμάμαι μια παλιά διαφήμιση οδοντόκρεμας,που γέμιζε την οδοντόβουρτσα,σαν περισπωμένη!


Δεν χρειάζεται.Είναι σπατάλη της οδοντόκρεμας.Η οδοντόκρεμα χρησιμοποιείται,εκτός για την αίσθηση καθαρότητας και για την τοπική εφαρμογή του φθορίου που περιέχει(Εκτός από συγκεκριμένες οδοντόκρεμες που περιέχουν και παράγοντες για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου,της ευαισθησίας των δοντιών κ.α.). Πιο καλό είναι να προσέχουμε να μην ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά,για να επιτρέπουμε στο φθόριο να δράσει.


3.Έχω ακούσει ότι η οδοντόκρεμα δεν κάνει τίποτα,και αρκεί μόνο το βούρτσισμα χωρίς την οδοντόκρεμα.

 Κάποια στιγμή περίπου στη δεκαετία του '90,οι περιοδοντολόγοι έλεγαν ότι έχει σημασία μόνο το βούρτσισμα,έστω και χωρίς τη χρήση οδοντόκρεμας.Αυτό ήταν μισή αλήθεια.Με την οδοντόβουρτσα απομακρύνουμε τον τοπικό παράγοντα,δηλαδή τα υπολείμματα τροφών,την πέτρα,την πλάκα και τα μικρόβια.Αντιμετωπίζουμε δηλαδή όλους τους παράγοντες που προκαλούν βλάβη στα ούλα.ΣΤΑ ΟΥΛΑ.Όμως δεν θωρακίζουμε τα δόντια έναντι της τερηδόνας.ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.Αυτό το κάνει το φθόριο,που περιέχεται στην οδοντόκρεμα ή στο στοματικό διάλυμα.Η ενσωμάτωση του φθορίου,ειδικά στις οδοντόκρεμες αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες μείωσης της τερηδόνας,παγκοσμίως.
Αν κάποια στιγμή βαριέστε και κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση μπορείτε να πάρετε την οδοντόβουρτσα και να βουρτσίσετε χωρίς οδοντόκρεμα.Είναι καλό γιατί απομακρύνετε όλα εκείνα τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια..Αλλά μετά πηγαίνετε και κάνετε λίγο και με την οδοντόκρεμα ή αν όχι, βάλετε ένα στοματικό διάλυμα.

4.Να βουρτσίσω και τη γλώσσα μου;

Από τους οδοντιάτρους συνίσταται και το βούρτσισμα της γλώσσας,γιατί μπορεί να αποτελεί εστία κατακράτησης μικροβίων και αιτία κακοσμίας του στόματος,ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που έχει αρκετές πτυχώσεις
Πηγή


5.  Το στοματοδιάλυμα πριν ή μετά το βούρτσισμα;

Καλύτερα το στοματοδιάλυμα να χρησιμοποιείται μετά το τέλος του βουρτσίσματος και μετά από τη χρήση οδοντικού νήματος.Και αυτό γιατί το φθόριο που εμπεριέχεται θέλει κάποια ώρα για να απορροφηθεί από τα δόντια.Αν διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή λέει να αποφευχθεί η κατάποση νερού ή ακόμα και το ξέπλυμα για μισή με μία ώρα. Όταν βουρτσίσουμε και ξεπλύνουμε φεύγει το φθόριο,ενώ ακόμα και μετά το νήμα μπορεί να ματώσουν λιγάκι τα ούλα,οπότε θέλουμε να ξεπλύνουμε με νερό.

Ελπίζω να βοήθησα.Καλό βούρτσισμα!!