Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η οικονομική κρίση και η οδοντιατρική περίθαλψη

Σίγουρα η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους ως καταναλωτές,με αποτέλεσμα να έχουν διαφοροποιηθεί οι συνήθειες μας.Ορισμένα πράγματα έχουν απομυθοποιηθεί και έχουν τεθεί στη σωστή τους βάση όπως το ψευδεπίγραφο μοτίβο "Καταναλώνω άρα υπάρχω" και έχουμε γίνει πιο υπεύθυνοι ως τελικοί χρήστες υπηρεσιών και εν γένει ως καταναλωτές.





 Τουλάχιστον είναι ένα από τα θετικά που μας κληροδότησε η ομολογουμένως δύσκολη σημερινή κατάσταση και η κρίση.
Δυστυχώς στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε κάπως τα έξοδα μας,διότι οι πηγές εσόδων μας είναι μειωμένες,εφαρμόζουμε αυτό που λανθασμένα εφαρμόζει και η κυβέρνηση,και που την κατηγορούμε για αυτό.


Κόβουμε δηλαδή κάθετα τις δαπάνες.


Γιατί αυτή η εισαγωγή;Θα σας εξηγήσω.



Μία από τις δαπάνες που κόβουμε είναι η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,ανά έξι μήνες ή ανά χρόνο,που πριν την κρίση σταδιακά συνήθισε να κάνει ο Έλληνας.Και λέω σταδιακά συνήθισε,γιατί ποτέ οι οδοντίατροι δεν είμασταν οι αγαπημένοι γιατροί των Ελλήνων,αφού μας έχουν συνδέσει με το αίσθημα του πόνου και με την εικόνα του..μισητού τροχού.

Και πώς να μην είχαμε συνδεθεί με τα συναισθήματα αυτά,αφού οι Έλληνες επισκέπτονταν τον οδοντίατρο μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα,οπότε και πόνος υπήρχε και ο τροχός θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί;

Ας δούμε μαζί το ακόλουθο παράδειγμα του Καταναλωτή Α(πχ Μήτσος) και της καταναλώτριας Β(πχ Δήμητρας).


Η καταναλώτρια Β(πχ Δήμητρα)πηγαίνει ανά χρόνο στον οδοντίατρο.Ελέγχει προληπτικά τα δόντια της,κάνει τον καθαρισμό της και γενικά προσέχει.Κόστος καθαρισμού?Περίπου 50 ευρώ.Τα τελευταία 5 χρόνια,λόγω του ότι προληπτικά ελέγχει τα δόντια της και έχει ενταχθεί στο σύστημα επανάκλησης ασθενών για προληπτική θεραπεία, έχει κάνει 3 σφραγίσματα.Συνολικό κόστος καθαρισμών και σφραγισμάτων στην πενταετία,χονδρικά μεταξύ 400-500 ευρώ(αναλόγως σφραγισμάτων και τιμών ιατρού).

 Ο καταναλωτής Α (πχ Μήτσος) για τους δικούς του λόγους (οικονομικούς,φόβος του οδοντιάτρου κ.α) έχει να πάει 5 χρόνια στον οδοντίατρο.Και όταν πονάνε τα δόντια του παίρνει αντιβίωση,παίρνει αντιφλεγμονώδη,κάνει διαφόρων ειδών μπουκώματα(συμπεριλαμβανομένων ούζου,τσίπουρου,βότκας,τεκίλας και λοιπών οινοπνευματωδών) αλλά δεν πηγαίνει στον οδοντίατρο.

Τελικά με τα πολλά παίρνει την απόφαση και πηγαίνει.

Και ο οδοντίατρος του λέει ότι όλα αυτά οφείλονται σε χαλασμένα δόντια(αυτό και ο ίδιος ο Μήτσος το είχε καταλάβει από τη μυρωδιά του στόματος του) και οτι θα πρέπει να γίνουν εξαγωγές δοντιών,και απονευρώσεις άλλων δοντιών και γέφυρες και του βγάζει ένα λογαριασμό,πχ 1500 ευρώ (φιλική τιμή).

Χώρια το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει ο ίδιος και να είναι συνεπής στη θεραπεία,χώρια το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνουν επεμβατικές,μη αντιστρεπτές διαδικασίες στο στόμα του(εξαγωγές-απονευρώσεις-γέφυρες). Και οτιδήποτε βάζουμε στο στόμα,όσο καλά και να γίνει δεν είναι το ίδιο με το φυσικό δόντι.Και φυσικά μην ξεχνάμε τόσο το συνολικό κόστος όσο και το χρόνο αποπληρωμής.

Γιατί εκεί που θα πλήρωνε σε πέντε χρόνια χονδρικά 500 ευρώ,όπως η πιο συνειδητοποιημένη καταναλώτρια Β (Δήμητρα,μην ξεχνάμε ονόματα!!),τώρα θα πληρώσει 1500 ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε καμία περίπτωση δε θέλω να κατηγορηθώ ότι προσπαθώ να σας χειραγωγήσω.Δέχομαι ότι το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα,και ας έχουν πέσει τελευταία οι τιμές, είναι υψηλό.Και η ιεράρχηση των αναγκών σε αυτήν την εποχή είναι δύσκολη.

Απλά θέλω να προβληματιστείτε λιγάκι.Αυτός δεν είναι και ο σκοπός που διαβάζετε το ιστολόγιο?


 


Ελπίζω να σας βοήθησα! Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook

(πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)


βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου