Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Πως διαβάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης και κάτι που είδα στις αναζητήσεις,είναι η απάντηση στην ακόλουθη ερώτηση : "Γιατρέ πως βλέπεις τι έχω καταρχήν κοιτάζοντας τη μεγάλη ακτινογραφία" ή αλλιώς


Με τις ακτινογραφίες είχαμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση (πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Στην ανάρτηση είχαμε μιλήσει για τη διαδικασία με την οποία ο οδοντίατρος βγάζει τις μικρές ακτινογραφίες δηλαδή τις οπισθοφατνιακές.

Υπάρχουν ακτινογραφικά μηχανήματα τα οποία βγάζουν και τις μεγάλες ακτινογραφίες δηλαδή τις πανοραμικές, με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε αυτήν την ανάρτηση. Ακτινογραφίες δηλαδή σαν και αυτή





Αν την προσέξουμε πιο προσεκτικά θα παρατηρήσουμε στην κάτω αριστερή πλευρά το γράμμα R. Αυτό σημαίνει R(ight) δηλαδή δεξιά και είναι η δεξιά πλευρά του ασθενή. Αυτό γίνεται για λόγους προσανατολισμού.

Με μια πανοραμική ακτινογραφία μπορούμε να δούμε ποσα δόντια είναι στη στοματική κοιλότητα.
ΜΠορούμε να δούμε τους φρονιμήτες (με το μαύρο βελάκι) και τη σχέση τους με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία της στοματικής κοιλότητας πχ τον πόρο του κάτω φατνιακού νεύρου (στην κάτω γνάθο με κόκκινο βελάκι ) και το ιγμόριο στην άνω γνάθο με κίτρινο βελάκι\



Μπορούμε να δούμε παλαιότερες εργασίες που έχουν γίνει στο στόμα και να αξιολογήσουμε την ποιότητά τους πχ απονευρώσεις (με πορτοκαλί βελάκι) και σφραγίσματα με μπλε βελάκι



Μπορούμε να δούμε τα δόντια παιδιών στην περίοδο του μεικτού φραγμού και να αξιολογήσουμε τυχον καθυστέρηση στην ανατολή τους.


Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε την ακτινογραφία ενός παιδιού 7 περίπου ετών. Τα μόνιμα δόντια, που τώρα σχηματίζονται ή έχουν σχηματιστεί σε λίγα χρόνια θα αντικαταστήσουν αυτά που υπάρχουν κλινικά στο στόμα.

Και ορισμένες φορές έχουμε και εκπλήξεις. Kοιτάξτε την παρακάτω ακτινογραφία :


 Εκτός από ευρήματα που έχουμε αναλύσει πιο πάνω μπορούμε να βρούμε και τα ακόλουθα :



  • Ενα σπασμένο και απονευρωμένο δόντι (πορτοκαλί βέλος)
  • Μια κοιλότητα (κουφάλα) τερηδόνας, χαλασμένο δηλαδή δόντι (μπλε βέλος)
  • Ένα δόντι που είναι μέσα στο κόκαλο και μάλλον δε θα βγει ποτέ(μαύρο βέλος). Ο ασθενής είναι 70 ετών και σοκαρίστηκε όταν το άκουσε. Μέσω του ατομικού του ιστορικού θυμήθηκε ότι οντως το μόνιμο δόντι δεν είχε βγει ποτέ!
Ποιός όμως βγάζει πανοραμικές ακτινογραφίες;




Πανοραμικές ακτινογραφίες βγάζουν συνήθως οι ακτινολόγοι ιατροί. Πανοραμικές μπορούν να βγάλουν και κάποιοι συνάδελφοι οδοντίατροι που έχουν ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές  τους στην Ακτινολογία και Διαγνωστική Στόματος αλλά και ορισμένοι γενικοί οδοντίατροι, που έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα.

 Ένα πανοραμικό μηχάνημα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία


Kαι η διαδικασία περιγράφεται στο παρακάτω video



Πάντως το πανοραμικό μηχάνημα δεν συμπεριλαμβάνεται στον υποχρεωτικό ακτινολογικό εξοπλισμό του οδοντιατρείου, λόγω κόστους. 

Αντίθετα το μηχάνημα για τις μικρές (οπισθοφατνιακές) ακτινογραφίες είναι υποχρεωτικό!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα! Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τις οπισθοφατνιακές ακτινογραφίες και το τι βλέπουμε σε αυτές!

Μην ξεχνάτε να κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


 Η γνώση είναι δύναμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου