Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Θέλω να βγάλω το φρονιμήτη μου..

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων πόνου που προέρχονται από την περιοχή του τρίτου γομφίου ή φρονιμήτη.Πριν ξεκινήσουμε όμως ας δούμε λίγα στοιχεία για τον..κατηγορούμενο!!
  Τρίτος γομφίος ή ή σωφρωνιστήρας ή φρονιμήτης!
                          
                               
 Βγαίνει στο στόμα μεταξύ του 17-21 έτους της ηλικίας των ατόμων.Είναι το τελευταίο δόντι που βγαίνει στο στόμα και αποτελεί εξελικτικό κατάλοιπο.Δηλαδή,επειδή κάποτε ήταν χρήσιμο για το μάσημα της τροφής,αλλά όχι πλέον,οι επόμενες γενιές μπορεί και να μην βγάζουν φρονιμήτες.
  Η θέση του είναι αρκετά πίσω,οπότε όχι μόνο δεν συντελεί στο μάσημα της τροφής,αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα πχ τερηδόνα από την αδυναμία να καθαρίσουμε καλά με την οδοντόβουρτσα.Επίσης όταν βγαίνει,νομίζουμε ότι στραβώνει τα υπόλοιπα δόντια και χαλάει το αποτέλεσμα μιας πχ ορθοδοντικής θεραπείας.Η αλήθεια σε αυτό είναι κάπου στη μέση.Τι εννοώ με αυτό;Όταν βγαίνει ο φρονιμήτης στο στόμα ασκεί πίεση.Φυσιολογικά όμως τα δόντια κινούνται καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.Απλά αν  δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια και είναι ίσια,οποτε οι δυνάμεις αντιρροπούνται,δεν χαλάνε οι θέσεις των δοντιών.Αν ομως υπάρχει πρόβλημα τότε με την ανατολή του φρονιμήτη,τα πράγματα χειροτερεύουν.

     "Και τότε τι κάνουμε γιατρέ;Τον βγάζουμε το φρονιμήτη και ας μην έχει κάποιο πρόβλημα;Δεν είναι κρίμα,υγιές δόντι;"

                          

 Είμαι της άποψης ότι όταν ο φρονιμήτης δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα,δεν τον βγάζουμε.Στην επόμενη εικόνα(Εικ 1) βλέπετε μια πανοραμική ακτινογραφία ενός στόματος,στο οποίο οι τρείς στους τέσσερις φρονιμήτες έχουν βγει στο στόμα και ο τέταρτος πάει να βγει.Δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα,και η μόνη ενόχληση που μπορεί να νιώθει ο ασθενής είναι πίεση και πόνο από το γεγονός ότι βγαίνει ο φρονιμήτης.Μπορεί μέχρι να βγει το δόντι να νιώσει και μια σχετική δυσκολία στο να ανοίξει το στόμα του.Επίσης μπορεί να ανεβάσει και δέκατα,ορισμένες φορές,αλλά αλλά μέχρι εκεί.

                           
                                                        Εικόνα 1
Αντίθετα στην παρακάτω εικόνα(Εικ 2) πρέπει να γίνει χειρουργική εξαγωγή φρονιμητών, γιατί δεν έχουν χώρο και βγαίνουν με τέτοιο προσανατολισμό που προκαλούν βλάβη στα διπλανά δόντια.


                        
                                                          Εικόνα 2

  Άλλοι γιατροί έχουν την άποψη ότι αν βγάλουμε ένα φρονιμήτη,πρέπει να βγάλουμε και τον αντίθετό του,γιατί με την έλλειψη του ανταγωνιστή,ο φρονιμήτης που μένει θα δημιουργήσει πρόβλημα.Άποψή μου είναι ότι δεν βγάζω υγιή δόντια.Ενημερώνω τον ασθενή ότι ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός,αλλά για το μέλλον.Αν θέλει να κάνει την εξαγωγή την ίδια στιγμή,την κάνουμε,που είναι και πιο εύκολο για το γιατρό ,αλλά και πιο εύκολο για τον ασθενή μια και η περίοδος επούλωσης θα είναι κοινή για το πάνω και το κάτω δόντι.Αλλιώς μπορούμε να περιμένουμε και μέχρι να δείξει ότι πάει να δημιουργήσει πρόβλημα και τότε το βγάζουμε.Δε χάθηκε ο κόσμος.Στη οδοντιατρική δεν υπάρχουν τόσα πολλά αδιέξοδα!!
  Επίσης αν οι φρονιμήτες εμφανίσουν τερηδόνα,η οποία αντιμετωπίζεται με ένα απλό σφράγισμα,τότε,και αυτό είναι προσωπική μου άποψη, κάνουμε το σφράγισμα.Βλέπετε στην παρακάτω εικόνα ένα δόντι,αφού έχει καθαριστεί η τερηδόνα.Η κοιλότητα που έχει δημιουργηθεί είναι μικρή.Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε το σφράγισμα και να βγάλουμε το δόντι; Επειδή είναι φρονιμήτης;Ε..και;

 
Αν δούμε όμως ότι το σφράγισμα είναι βαθύ και μπορεί να βρούμε το νεύρο του δοντιού,τότε κάνουμε την εξαγωγή.
 

Ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) σε φρονιμήτες δεν ενδείκνυται γιατί έχουν άτυπη μορφολογία και δεν είναι και τόσο χρήσιμα δόντια για να παλέψουμε να τα σώσουμε.Ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις όταν έχουν χαθεί όλοι οι άλλοι τραπεζίτες,οπότε θέλουμε να στηρίξουμε μια ακίνητη αποκατάσταση(γέφυρα).

Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος



Αυτά είχα να πω για τους φρονιμήτες.Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε!!

                                     



170 σχόλια:

  1. Γιατρέ, έχω έναν φρονιμίτη που δεν πονάει καθόλου αλλά έχει τερηδόνα. Στην περίπτωση που επιλέξω να κάνω σφράγισμα, πως θα καταλάβω (πριν το σφράγισμα) αν φτάσει στο νεύρο; Φαίνεται μέσω ακτινογραφίας;
    Στην περίπτωση που δεν κάνω σφράγισμα ή εξαγωγή και εφόσον τηρώ σχολαστικά τους κανόνες στοματικής υγιεινής είναι απόλυτα σίγουρο ότι μελλοντικά θα έχω πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Το πόσο έχει τερηδονιστεί το δόντι και αν φθάνει η τερηδόνα στο νεύρο φαίνεται με την ακτινογραφία.Βέβαια με κάποιο ποσοστό λάθους,γιατί η ακτινογραφία είναι μια δισδιάστατη απεικόνιση ενός τρισδιάστατου αντικειμένου(του δοντιού).
      Αν με ρωτάτε να κάνετε ή να μην κάνετε σφράγισμα,θα σας πω αν δεν είναι βαθύ,να κάνετε.Αν τωρα είναι βαθύ και έχετε το δεύτερο γομφίο και αναλόγως της ηλικίας σας αλλά και του επιπεδου στοματικής υγιεινής που ασκείτε,μπορείτε να συζητησετε την πιθανότητα εξαγωγής.
      Εφοσον έχει κάνει κοιλότητα το δόντι,δηλαδή κουφάλα,η οποία μπορεί να μη φαίνεται από το μαύρο της τερηδόνας,η βλάβη μάλλον θα μεγαλώσει,όσο σχολαστικά και να βουρτσίζετε, και θα χτυπήσει κάπια στιγμή στο μέλλον και το νεύρο του δοντιού.Τότε σίγουρα θα κάνετε εξαγωγή.Στάσιμη μένει μια βλάβη ,όταν σταματάει πριν γίνει ο σχηματισμος κοιλότητας.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
    2. ponah edw kai 2 meres to dontimu (fronimitis)
      kai apo ti blepo tha ponaw akoma gia poly ti na kano ??

      Διαγραφή
  2. Γιατρέ,ευχαριστώ πολύ για την απάντηση η ηλικία μου είναι 35. Παρέλειψα να αναφέρω ότι το δόντι είναι ημιέγκλειστο (παρ' όλα αυτά δεν δημιουργεί φλεγμονές στο ούλο). Αυτή η παράμετρος δηλαδή οτι είναι ημιέγκλειστο μας επηρεάζει στην επιλογή σφράγισμα;

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το δόντι είναι ημιέγκλειστο,τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην απομόνωση για να γίνει άσπρο σφράγισμα.Τα ασπρα σφραγίσματα είναι ευαίσθητα στην υγρασία.
      Βέβαια εξαρταται πόσο δόντι(πόση μύλη δηλαδή)φαίνεται στο στόμα και την εντόπιση της τερηδόνας,αν δηλαδή είναι μόνο στο πάνω μέρος του δοντιού ή έχει χαλάσει και το πλαι του δοντιού ή και κάτω από τα ούλα.Και πάλι βέβαια υπάρχει λύση,να γίνει μαύρο σφράγισμα.
      Οπωσδήποτε χωρίς να το δω είναι δυσκολο να προτείνω εξαγωγή ή σφράγισμα.
      Γνώμη μου είναι να βγάλετε μια πανοραμική και να πάρετε μια γνώμη κατά πόσο ο ημιέγκλειστος φρονιμήτης "ενοχλεί" το μπροστινό δευτερο γομφίο.Αν ενοχλεί,η λύση είναι να βγει οπότε γλιτώνουμε από την επιλογή σφραγίσματος ή εξαγωγής.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. Γιατρέ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα γιατρε, εχω τρεις φρονιμητες οι οποιοι φαινονται καθαρα, και ο οδοντιατρος μου ειπε πως λογω αυξημενης τερηδονας πρεπει να βγουν διοτι θα μου δημιουργησουν προβλημα στο μελλον.η αληθεια ειναι πως εχω αγχωθει αρκετα μιας και ολοι λενε πως προκειται για περιπλοκη εξαγωγη δοντιου. ειμαι 33 ετων γυναικα, αν παιζει ρολο η ηλικια. ηθελα να ρωτησω, εχει τυχον παρενεργειες σχετικα με το νευρο της κατω γναθου? ο γιατρος μου ειναι χειρουργος οδοντιατρος και μου ειπε πως αφου βγαλω πανοραμικη θα δει τη ριζα για να ξερει πως πρεπει να βγει..πρεπει να παω οπωσδηποτε σε γναθοχειρουργο ή γινεται και απο χειρουργο οδοντιατρο η επεμβαση εφοσον ο φρονιμιτης εχει ανατειλει φανερα? σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Η εξαγωγή φρονιμήτη γίνεται είτε από γενικό οδοντίατρο ή από γναθοπροσωπικό ή από στοματικό χειρουργό.Κριτήριο είναι η δυσκολία της εξαγωγής και η ικανότητα του οδοντιάτρου.
      Αν φρονιμήτης έχει ανατείλει φανερά είναι πιο εύκολο να βγει από το αν δεν έχει βγει στο στόμα.Προσεξτε!Λέω πιο εύκολο,όχι πολύ εύκολο,μια και κάθε εξαγωγή έχει κάποιο συντελεστή δυσκολίας.
      Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι και εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.Μην ανησυχείτε. Και αυτό γιατί η πανοραμική ακτινογραφία θα δείξει αν οι φρονιμήτες είναι κοντά σε ευαίσθητα ανατομικά σημεία,οπότε και ο οδοντίατρος θα δει και θα αξιολογήσει το αν μπορεί να την κάνει ο ίδιος ή θα σας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο συνάδελφο.
      Δεν παίζει ρόλο η ηλικία ούτε αν όλα πάνε καλά θα υπάρξουν παρενέργειες από το νεύρο της κάτω γνάθου(κάτω φατνιακό).
      Πάντως αυτό το γενικό "του βγάζω τώρα για να μη μου δημιουργήσουν προβήματα στο μέλλον",τείνει να εγκαταλειφθεί πλεον.Αν δεν έχουν τερηδονιστεί οι φρονιμήτες,και μάλιστα τόσο πολύ που δεν μπορούν να σφραγιστούν τότε δεν τους βγάζουμε.
      Συζητήστε με τον οδοντίατρο σας,μήπως αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με τις τερηδόνες στα υπόλοιπα δόντια αντί να κάνετε τις εξαγωγές,εφόσον οι φρονιμήτες ειναι άθικτοι.
      Αν έχετε τερηδόνες τα υπόλοιπα δόντια και τις αντιμετωπίσετε και πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο αλλά και βουρτσίζετε καλά στο σπίτι,τότε είναι λιγότερο πιθανό να τεηδονιστουν οι φρονιμήτες,αλλά και τα υπόλοιπα δόντια.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. σας ευχαριστω πολυ γιατρε για τις συμβουλες σας & για το χρονο σας.οι φρονιμητες μου εχουν τερηδονιστει γι'αυτο και ο γιατρος μου συνεστησε την εξαγωγη.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας,

    γιατρέ έχω βγάλει και τρεις φρινιμήτες μου χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά ο τέταρτος που βρίσκεται αριστερά στην κάτω γνάθο εκτός του ότι με πονάει λιγάκι δεν έχει βγει ολόκληρος αλλά μένει λιγότερο από τον μισό ακόμη να βγει, μου έχει στραβώσει τα δυο μπροστινά μου δόντια, τα οποία εμφανίζουν μια ελαφριά κλήση προς τα μέσα...τι να κάνω; Αξίζει τον κόπο να κάνω εξαγωγή, θα στραβώσουν πολύ ακόμη αν δεν τον βγάλω....αγχώθηκα....

    Με εκτίμηση Μαρία Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση

      Παρά το γεγονό ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,το πιο πιθανόν είναι ο φρονιμήτης να σπρώχνει τα μπροστά δόντια.Αυτό θα φανεί από την πανοραμική ακτινογραφία.
      Εκεί επίσης θα αξιολογηθεί αν έχει αρκετό χώρο να βγει,αν επηρεάζει τη ρίζα του μπροστινού δοντιού και ποια η σχέση του με ανατομικά στοιχεία πχ κάτω φατνιακό νεύρο,αλλά και πόσο εύκολο είναι να βγει,επειδή είναι μισός μέσα-μισός έξω(ημιέγκλειστος).
      Το πιο πιθανόν,αν δεν υπάρχει χώρος,στην προσπάθεια του να ανατείλει ο φρονιμήτης θα πιέζει τα διπλανά δόντια,με αποτέλεσμα να στραβώνουν περισσότερο.
      Καλό θα ήταν λοιπόν να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία.ΚΑι το πιο πιθανόν είναι ο γιατρός που θα την αξιολογήσει να σας πει να προχωρήσετε σε εξαγωγή του φρονιμήτη.
      Αλλά να έχετε υπόψιν σας ότι αν το βγάλετε,δε σημαίνει ότι τα δόντια θα επανέλθουν στη θέση τους.Απλά θα σταματήσουν να στραβώνουν και άλλο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ,εννοείται ότι με βοηθήσατε με τις συμβουλές σας, θα τον βγάλω τον φρονιμήτη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να μην στραβώσουν κι άλλο τα δόντια μου!!! Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά....

    Με εκτίμηση Μαρία Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας γιατρέ...
    τελικά πήγα να κάνω εξαγωγή το φρονιμήτη μου, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περιμέναμε. Επειδή η ρίζα του ήταν κυριολεκτικά να αγκίστρι η οδοντίατρος δεν μπόρεσε να μου τον βγάλει όλο, άλλα μονάχα το πάνω μέρος του δοντιού μου, κοβωντάς το μου στη μέση και αφήνωωτας μέσα τις δυο ρίζες αφού τις είχε κόψει και αυτές στη μέση, διαχωρίζοντας την μια από την άλλη.... Μου το έραψε το σημείο και μου άφησε μέσα τις ρίζες. Μου είπε να το αφήσω τρεις μήνες για να ανέβουν οι ρίζες πιο ψηλά και να μπορέσει να μου το βγάλει...φοβήθηκε και δεν μου το άνοιξε πιο κάτω διότι ήταν πολύ κοντά στο νεύρο. Πια είναι η γνώμη σας γιατρέ, με έχει κυριεύσει το άγχος....

    Με εκτίμηση Μαρία Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Χωρίς να έχω πλήρη εικόνα του περιστατικού θα σας έλεγα ότι το πιο σωστό που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν πιο εξειδικευμένο ιατρό πχ στοματικό χειρουργό ή γναθοπροσωπικό χειρουργό ή ακόμα και σε γενικό οδοντίατρο πιο εξοικειωμένο με τη χειρουργική εξαγωγή φρονιμητών.Όσο πιο σύντομα τόσο πιο καλά.
      Επειδή θα σας πει να κάνετε και μια ακτινογραφική απεικόνηση,ρωτηστε τον τι ακτινογραφία θέλει μια πανοραμική ακτινογραφία ή μια πιο εξειδικευμένη.
      Δε χρειάζετε να περιμένετε να ανέβουν οι ρίζες πιο πάνω.Θα δυσκολεύσετε την κατάσταση και ρισκάρετε να σας πιάσει καποιος πόνος στο κατακαλόκαιρο!
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  8. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι καλύτερα να εξαχθεί ή να σφραγισθεί ένας άνω φρονιμήτης με αισθητή τερηδόνα από την έξω πλευρά (προς τα ούλα) η οποία έχει φθάσει σε σημείο να δημιουργεί αρκετό πόνο. Μπορεί να αρχίσει να σφραγίζεται, και μόνον αν διαπιστωθεί κατά το σφράγισμα η κοντινότητα στο νεύρο, τότε να αλλάξει το πλάνο και να γίνει εξαγωγή; Είναι καλύτερο να υπάρχει εξέχον δυνατό μέρος για την διευκόλυνση της εξαγώγής, ή μπορεί και να έχει αδυνατίσει από τα όποια σφραγίσματα (την ίδια στιγμή ή για μελλοντική εξαγωγή) και μετά να γίνει η εξαγωγή με την ίδια ευκολία; (κομματιάζεται κατά την εξαγωγή ή τραβιέται από ό,τι προεξέχει;)
    Ευχαριστώ πολύ, Ευδοκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση.
      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα η διάγνωση είναι δύσκολη.Παρόλα αυτά αν η τερηδόνα είναι σε σημειο που μπορεί να γίνει σφράγισμα,και μπορεί να ελεγχθεί η υγρασία από το συνάδελφο, θα συνιστούσα να κάνετε το σφράγισμα.
      Αν δει κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος ότι δεν μπορεί να γίνει,τότε μπορεί να κάνει εκείνη τη στιγμή την εξαγωγή.
      Οπωσδήποτε μια εξαγωγη διευκολύνεται όταν υπάρχει η μύλη του δοντιού(εξέχον μέρος),αλλά και με το σφράγισμα θα εξακολουθήσει να υπάρχει,μια και τώρα είναι τερηδονισμένο,άρα πιθανώς πιο σαθρό.
      Με την εξαγωγή δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο καταστροφής του δοντιού.Προσπαθούμε να βγαίνει ατόφιο αλλά μερικές φορές δεν είναι εφικτό,αν είναι πολύ λεπτό το κομάτι που έχει μείνει.
      Συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας.Οποιαδήποτε απορία έχετε,είμαι σίγουρος ότι θα σας την επιλύσει και θα σας ηρεμήσει.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα σας γιατρέ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που διαθέτετε.

    Η κατάστασις έχει ως εξής. Είμαι 24 ετών. Και οι 4 φρονιμήτες εχουν ανατείλει και φαίνονται καθαρα ήδη απο την ηλικία των 18-20. Καθ'όλη την διάρκεια που αναδύονταν δεν με ενόχλησαν καθόλου (ίσως να ναι και αυτή η αιτία για το τι ακολούθησε) όπως ούτε και τώρα. Προ 2 χρόνων έκανα θεραπεία με σιδεράκια αφού τα 4 μπροστινά δόντια (2 πάνω και 2 κάτω) άρχισαν να παίρνουν στροφή προς τα μέσα. Τώρα τα δοντιά έχουν ισιώσει, τα σιδεράκια εχουν αφαιρεθεί προ πολλού αλλά έχει τοποθετηθεί σταθεροποίηση πίσω απο τα πάνω και κάτω δόντια επίσης. Ο ορθοδοντικός συνιστά πως πρέπει να αφαιρεθούν και οι 4 φρονιμήτες (οι οποιοι ειναι υγιείς) προτού αφαιρεθεί και η σταθεροποίηση. Ο λόγος είναι καθαρά προοληπτικός, μη τυχόν στραβώσουν και παλι τα δόντια. Έχω βγάλει πανοραμική και οι φρονιμήτες φαίνονται καθαρά και ακουμπώντας φυσιολογικά στα επόμενα δοντια που ακολουθούν.

    Θα μπορούσατε να μου πείτε την άποψη σας περι αυτού; (Δεν θα θελα να περάσω μια διαδικασία εξαγωγής φρονιμήτων άδικα αλλά ούτε και να ξαναδώ τα δοντια μου να στραβώνουν αν πάρω την απόφαση να μην τους αφαιρέσω)

    Σας ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Επειδή είναι κλινικό το περιστατικό,χωρίς να έχω τουλάχιστον την πανοραμική είναι επίφοβο να κάνω διάγνωση.

      Αλλά εαν οι φρονιμήτες έχουν ήδη βγει στο στόμα,και δε δημιουργουν πρόβλημα,δε βλέπω κάποιο συγκεκριμένο λόγο να αφαιρεθούν.

      Επίσης,θα πρέπει να ρωτήσετε τον ορθοδοντικό εαν θα φοράτε ακίνητο μασελάκι σταθεροποίησης ή θα κάνετε μια μορφή μόνιμης ακινητοποίησης των δοντιών,μια και υπάρχει πάντα η περίπτωση να ξαναστραβώσουν στο μέλλον τα δόντια.

      Το καλύτερο που θα έχετε να κάνετε είναι να πάτε στον οδοντίατρό σας,να του δείξετε την πανοραμική ακτινογραφία και να συνεννοηθεί ο οδντίατρος με τον ορθοδοντικό.Μη θεωρείτε ότι αυτό είναι άβολο για τον έναν ή τον άλλο γιατρό.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  11. εβγαλα τον κατω δεξια φρονιμιτη πριν 3ημερες και σημερα πριστικα σε συνενοηση με την γιατρο παιρνω αντιβιωσι χρειαζεται τιποτα αλλο και γιατι πρηστικε μετα 3 ημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Ο φρονιμήτης ήταν μέσα στο κόκαλο,οπότε χρειάστηκε να γίνει χειρουργική εξαγωγή ή ήταν στο στόμα?
      Το πρήξιμο είναι μια φυσιολογική επουλωτική διαδικασία.Αν συνοδεύεται από έντονο πόνο,τότε θα πρέπει να σας προβληματίσει.Αλλιώς μπορεί να πήγαν υπολείμματα τροφής ή κατι άλλο στο σημείο ή να βρήκαν την ευκαιρία μικρόβια να δράσουν.
      Λογικά με την αντιβίωση σε 3 μέρες θα αισθάνεστε καλύτερα και σε 7-10 μέρες που θα ολοκληρώσετε το σχήμα θα έχει φύγει το πρήξιμο.
      Καλό είναι όμως όταν τελειώσετε την αντιβίωση να συνεννοηθείτε ξανά με τον οδοντίατρο μηπως χρειαστεί να ξαναπάτε για να σας δει και από κοντά.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσ

      Διαγραφή
  12. καλησπερα γιατρε,εβγαλα προσφατα ενα φρονιμητη ο οποιος εβγαινε στραβα και προκαλουσε αρκετα πονο.ο χειροθργος οδοντιατρος που μου τον αφαιρεσε,αφησε ενα πολυ μικρο κομματι γιατι ηταν γατζωμενο σχεδον πανω στο νευρο.τι προβληματα μπορει να προκαλεσει αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.Μας πρόδωσε η τεχνολογία!
      Γνώμη μου θα ήταν να συνεννοηθειτε με γναθοχειρουργό ή με στοματικό χειρουργό.Αυτός σας κατευθύνει για τις πιθανές επιπλοκές του τμήματος της ρίζας.Πάντως εαν είναι μικρό το κομάτι θα έλεγα να μην το πειράξετε ,απλά να το παρακολουθείτε.
      Τελικά αναζητήσατε θεραπεία;

      Διαγραφή
  13. Καλησπερα ! εχω κι εγω προβλημα με τον φρονιμητη , εχω ηδη αφαιρεσει τον κατω δεξιο και τωρα ηρθε η ωρα και για τον αριστερο καθως με ενοχλει αρκετα εδω.
    τη προηγουμενη εξαγωγη την εκανα σε γναθοχειρουργο . και οι 2 φρονιμητες εβγαιναν οπως ακριβως φαινεται στη 2η ακτινογραφια που δειχνετε στο αρθρο σας.

    θα ηθελα να ρωτησς αν ειναι απαραιτητο να ξανααπευθυνθω σε γναθοχειρουργο οπως μου ειπε η οδοντιατρος μου γιατι η ιδια δεν μπορουσε να κανει εξαγωγη και στο προηγουμενο.
    ρωταω γιατι ειμαι απο επαρχια και δεν υπαρχει εδω τετοιος γιατρος και μου ειναι δυσκολο να ξαναανεβω αθηνα για να βρω γναθοχειργο (και λογο οικονομικων οπως καταλαβαινεται αλλα και λογο επαγγελματικων υποχρεωσεων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.
      Αν η οδοντίατρος σας δεν αναλαμβάνει την εξαγωγή,τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαρκώς καταρτισμένο για να το κάνει.Τέτοιοι είναι και κάποιοι αλλά όχι όλοι οι γενικοι οδοντίατροι αλλά και οι ειδικευθέντες πχ στοματικοι χειουργοι,γνναθοπροσωπκοι χειρουργοί ή ακόμα και οι περιοδοντολόγοι.
      Αν είσαστε από Καλαμάτα,περιοδοντολόγοι υπάρχουν.
      Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτήν στα χέρια σας να αναζητήσετε τον οδοντίατρο που θα κανει την εξαγωγή.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  14. καλησπερα και παλι και ευχαριστω πολυ για την συντομη απαντηση σας! εβγαλα την πανοραμικη , πηγα σε καποιους χειρουργους οδοντιατρους αλλα ομολογω οτι με τρομαξαν καπως.
    Οταν μου λενε " θεωρω πως μπορω να στο βγαλω" δεν μου εμπνεουν και ιδιεταιρη εμπιστοσυνη.
    Πιστευετε πως αν απευθυνθω σε καποιον περιοδοντολογο θα μπορεσει να με αναλαβει με απολυτη σιγουρια ? η πλεον ο γναθοχειρουργος ειναι μονη επιλογη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να δω την ακτινογραφία δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι τόσο δύσκολη η εξαγωγή ώστε να χρειάζεται εξειδικευμένος οδοντίατρος,μια και υπάρχουν αρκετά καταρτισμένοι γενικοί οδοντίατροι που κανουν χειρουργικές εξαγωγές.Απλά αυξάνονται οι πιθανότητες ο εξειδικευμένος(περιοδοντολόγος,στοματικός χειρουργός,γναθοπροσωπικός χειρουργός) να μπορέσει να φέρει εις πέρας την χειρουργική εξαγωγή.Εαν δεν καλύφθήκατε από την απάντηση των οδοντιάτρων που επισκεφθήκατε,δηλαδή δε σας ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας την εξαγωγή,τότε καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον περιοδοντολόγο για να πάρετε μια γνώμη.Δεν μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά αν θα σας αναλάβει. Θέλω να πιστεύω όμως ότι αν είναι σωστός ο ιατρός, αν δει ότι υπερβαίνει τις δυνατότητες του θα σας παραπέμψει.
      Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο για τον εξειδικευμένο,αλλά και με το γενικό οδοντίατρο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  15. Γεια σας, είμαι 17 χρονών και σήμερα έβγαλα πανοραμική γιατί εδώ και μια εβδομάδα είχα πρήξιμο του ούλου στο σημείο του κάτω αριστερού φρονιμίτη και φαίνεται να έχει κλήση προς τη ρίζα του τραπεζίτη με αποτέλεσμα να μου δημιουργεί πόνο και πρήξιμο μέχρι τους λεμφαδένες στο λαιμό... Σε αυτή την περίπτωση γίνεται επέμβασή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο.Μην ανησυχείτε.Είναι σύνηθες εύρημα.Γίνεται επέμβαση.Καλό θα είναι να συνεννοηθείτε με οδοντίατρο που κάνει χειρουργικές εξαγωγές φρονιμητών ή με κάποιο εξειδικευμένο πχ στοματικό χερουργό ή γναθοπροσωπικό χειρουργό και να το βγαλετε συντομα.
      ΕΛπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  16. Καλησπερα,χθες αφαιρεσα τν κατω αριστερο φρονιμητη μου κ ο γναθοχειρουργος μου ειπε οτι ηταν επιτυχης η επεμβαση αλλα δεν μου εδωσε καποια αντιβιωση ή παυσιπονο..θα πρεπει να παρω μονος μου κατι αντιφλεγμονωδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Αν ο θεράποντας ιατρός έκρινε ότι δε χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση ή αντιφλεγμονώδες,δε νομίζω ότι είναι σωστό να πάρετε κάτι από μονος σας.Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να δίνεται κατά πράξη και περίπτωση και όχι πάντα και σε όλους.
      Μπορεί να νιώθετε περίεργα πχ πίεση ή ενόχληση στην περιοχή.Αν είναι κάτι που μπορείτε να αντέξετε,μην πάρετε τίποτα.Αν σας ενοχλεί υπερβολικά,μιλήστε με το γιατρό σας και αυτός θα σας κατευθύνει.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  17. ειμαι 16,5 χρονων και βγαζω φρονιμητη ειναι φυσιολογικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Η ανατολή του φρονιμήτη γίνεται γενκά μεταξύ 17-21 έτους της ηλικίας.Είναι όμως φυσιολογικό να ξεκινήσει να ανατέλει πιο νωρίς η πο αργά.Οπότε εσείς είσαστε εντός φυσιολογικών ορίων.Καλύτερα όμως να πάτε σε κάποιον οδοντίατρο για να γίνει μια εξέταση για τον προσανατολισμό με τον οποίο βγαίνει ο φρονιμήτης.Αν δηλαδή ενοχλεί τα διπλανά δόντια ή αν υπάρχει αρκετός χώρος για να βγει φυσιολογικά.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
  18. ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ.Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΑΡΚΕΤΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΔΟΝΤΙΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΑ ΠΙΕΣΩ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝΕ ΜΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΚΤΟΤΕ ΑΚΟΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ,ΛΟΓΩ ΤΡΟΧΙΣΜΟΥ ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ ΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΚΑΠΩΣ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΟΝΤΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ,ΑΝ ΑΣΚΗΣΩ ΛΙΓΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΙΕΣΗ ΚΟΥΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΙΖΟΥΝ.ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ.ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟ?ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ?ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕ ΜΑΣΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΧΘΕΣ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ γα το σχόλιο.
      Η ερώτηση είναι πολύ κλινική,και οποιαδήποτε διάγνωση απο μακριά είναι επίφοβη.
      Παρ'όλα αυτά,μια και βγάλατε χθές τα ράματα δεν ρωτήσατε τον γιατρό που ήταν υπεύθυνος για την εξαγωγή?
      Όπως και να έχει,μια ευαισθησία είναι φυσιολογική,μια και η εξαγωγή ακόμα είναι πρόσφατη.
      Όσο για τη μετακίνηση και την κινητικότητα,δεν μπορώ να πω ότι είναι φυσιολογική.Υπάρχει πιθανότητα να προϋπήρχε και να μην την είχατε προσέξει;

      Καλύτερα για την κινητικότητα να επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρό σας ή αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε,να επισκεφθειτε κάποιον άλλο οδοντίατρο,γιατί μπορεί να είναι δείγμα περιοδοντικής νόσου.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
  19. Καλησπέρα σας
    Έχω ένα χαλασμένο φρονιμίτη πάνω δεξιά περίπου 2 χρόνια.
    Βέβαια τελευταία έχει παραγίνει το κακό , έχει μαυρίσει κ φεύγουν κομματάκια. Στην ουσία έχει τρύπα που όλο κ μαυρίζει.
    Τα υπόλοιπα δόντια μου είναι όλα τέλεια αλλά δεν μπορώ από το φόβο μου ούτε να πατήσω σε ιατρείο, πήγα σε 4 γιατρούς και δεν άντεξα έφυγα.
    Το ξέρω είναι χαζό , είμαι 28 χρονών , τι να κάνω??
    Πως θα είναι η εξαγωγή δύσκολη? Έκείνη την ώρα καταλαβαίνεις πόνο ? Μπορεί να γίνει ολική νάρκωση?

    Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γινει είναι μια κλινική εκτίμηση της περιοχής.Για υτό καλό θα ήταν να έχετε μια πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία.

      Με το συνδυασμό της κλινικής εξέτασης και του ακτινογραφικού ελέγχου,γίνετια η διάγνωση και αποφασίζει ο γιατρός αν μπορεί να κάνει μόνος του την εξαγωγή ή πρέπει να παραπέμψει το περιστατικό σε κάποιον πιο εξειδικευμένο πχ στοματικό χειρουργό ή γναθοπροσωπικό χειρουργό.
      Την ώρα της εξαγωγης είσαστε υπο αναισθησία και νιώθετε μόνο πίεση και όχι πόνο.Το να γίνει κάτι υπό γενική αναισθησία αυξάνει το κόστος και τον κίνδυνο,οπότε γίνεται μόνο σαν τελευταία επιλογή και φυσικά σε ελεγχόμενο-συνληθως νοσοκομειακό περιβάλλον.

      Γνώμη μου είναι ότι αν ξεπεράσετε το φοβο σας και μιλήσετε με τον οδοντίατρο που θα σας κάνει την εξαγωγή για οποιαδήποτε απορία σας,όσο χαζή και αν σας φαίνεται,θα ηρεμήσετε λίγο και θα κάνετε κάτι το οποίο χρειάζεται.Αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το επιβάλει.Πρέπει από μόνος/η σας να αναζητήσετε θεραπεία.Και καλό θα είναι να αναζητήσετε θεραπεία πριν ξεκινήσετε να πονάτε,διότι μετά θα τρέχετε να καλύψετε το χαμένο χρόνο.

      Άρα ξεκινάτε με την πανοραμική και βλέπετε!

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. καλησπέρα σας, είμαι 26 χρονών και τα δόντια μου είναι ολόισια (φορούσα σιδεράκια στην εφηβεία).Σήμερα παρατήρησα οτι ένα μπροστινό μου δόντι άρχισε να στραβώνει....υπάρχει περίπτωση να φταίνε οι φρονιμίτες?? είχα κάνει στα 15 μου πανοραμική ακτινογραφία και φαίνονταν ότι είναι ίσιοι?δε θέλω να στραβώσουν τα δόντια μου..μετά πώς θα ισιώσουν πάλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.

      Μετά τη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας φορέσατε το μασελάκι σταθεροποίησης;
      Το μασελάκι σταθεροποίησης πρέπει να φοριέται και μετά το τέλος της ορθοδοντικής,αν δεν υπάχει άλλη μορφή ακίνητης σταθεροποίησης.
      Για περισσότερα σας παραπέμπω στην ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_13.html

      Νομιζω περγράφει ευγλωττα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και θα ταυτιστειτε με την ασθενη της φωτογραφιας

      Για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  21. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ....ΕΙΜΑΙ 30 ΕΤΩΝ ,ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ 3 ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΕΚΑΝΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΦΡΟΝΙΝΙΤΗΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ..ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΩ Η ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ?ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑΔΟΝΤΙΑ ?ΡΩΤΗΣΑ ΕΙΔΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΟΛΥ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΚΑΑΙ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το πρόβλημα σας είναι πολύ κλινικό και χωρίς να δω την ακτινογραφία δεν μπορώ να δώσω κάποια σίγουρη απάντηση.

      Παρ'όλα αυτά η πιθανότητα να σχετίζεται ο πόνος στο αριστερό ημιμόριο με τον έγκλειστο φρονιμήτη στο δεξιό είναι μικρή.

      Για την αξιολόγηση της απόστασης μεταξύ έγκλειστου φρονιμήτη και της ρίζας των άλλων δοντιών πρέπει να δω την ακτινογραφία. Πάντως γενικά υπάρχει περίπτωση να μη βγει ποτέ ο φρονιμήτης αυτός και άρα να μη σας δημιουργήσει προβλήματα.Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που ο φρονιμήτης έχει παραμείνει έγκλειστος μέχρι τα βαθειά γεράματα.

      Γνώμη μου είναι,αν δε θέλετε να προχωρήσετε σε εξαγωγή τώρα,μια και η απόσταση έχει κριθεί από κάποιον συνάδελφο ότι είναι μακριά ακόμα από τη ρίζα των άλλων δοντιών(οπότε δε θα δημιουργήσει σύντομα κάποιο πρόβλημα στα δόντια που είναι πιο μπροστά από αυτόν),να κρατήσετε την ακτινογραφία σαν σημείο αναφοράς και να βγάλετε άλλη μια ακτινογραφία περίπου σε ένα εξάμηνο.Για να δείτε πως είναι και αν έχει προχωρήσει ο φρονιμήτης προς τα άλλα δόντια.Και μετά κρίνετε και αποφασίζετε για το τι κανετε.

      Προσοχή όμως,η απόσταση να έχει κριθεί από συνάδελφο και όχι με το μάτι,από κάποιο γνωστό που-είχε-παρόμοιο-πρόβλημα-και-ξέρει!

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ...ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΟΝΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΡΟΝΙΜΗΤΗ (ΟΧΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ) ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΘΡΥΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΑΦΟΥ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΦΡΟΝΙΜΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΞΑΓΩΓΗ,ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας υεχαριστώ για την ερώτηση.

      Το ερώτημα σας είναι πολύ κλινικό και χωρίς εξέταση ή έστω την πανοραμική ακτινογραφια,οποιαδηποτε διάγνωση είνα επίφοβη.

      Παρ'όλα αυτά,αν κατάλαβα καλά μιλάμε για τον πρώτο τραπεζίτη σας(φρονιμήτης-2ος τραπεζίτης ή αλλιως το δίπλα στο φρονιμήτη-δεύτερο δόντι μετά το φρονιμήτη ή πρώτος τραπεζίτης δηλαδή το δόντι που θρυμματίστηκε ).Αν είναι έτσι,δε μου φαίνεται λογικό για το θρυμματισμό του δοντιού να ευθύνεται ο φρονιμήτης,γιατί πρώτα θα αντιμετώπιζε προβλήματα το αμέσως διπλανό του δόντι.

      Για το αν χρειάζεται ή όχι εξαγωγή δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν έχω δει την ακτινογραφία.
      Πάντως άποψη μου είναι αν έχετε αμφιβολία να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από άλλον οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σας! Θα ήθελα την συμβουλή σας σχετικα με τον φρονιμητη μου. Ειμαι γυναικα 32 ετων και πριν καποιες μερες εμφανιστηκε ενα μικρο αποστημα στην εξωτερική πλευρα του ανω αριστερου φρονιμητη ο οποιος ειναι σφραγισμενος εδω και 2 χρονια περιπου. Απο το αποστημα δεν ειχα καμια ενοχληση ουτε πονο μονο που το επιανα με την γλωσσα το ενιωθα μεχρι που το εσπασα και εβγαλε λιγο πυως και λιγο αιμα που και παλι δεν με ενοχλει καθόλου με πονο. χθες πηγα σε καποιο οδοντιατρο που εκανε την διαγνωση που σας περιεγραψα και στην εξεταση ενιωσα πολυ λιγο πονο, πιο πολυ σαν ενοχληση οταν αγγιξε-πιεσε την πισω πλευρα του φρονιμητη. Μου ειπε οτι χρειαζετε εξαγωγη και αν δεν ειχα την αντιρηση θα μου την εκανε εκεινη την ωρα επιτοπου χωρις ακτινογραφια, χωρις πανοραμικη και στις 6.30 το απογευμα. Θα ηθελα να μου πειτε την γνωμη σας στο θεμα του γιατρου και αν χρειαζετε οντως η εξαγωγή ή αν μπορει να καθηστερηση. Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Γενικά όταν παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα με το φρονιμητη καλό είναι να προχωρήσουμε στην εξαγωγή,εαν είμαστε σίγουροι για τη διάγνωση

      Εγω γενικά αποφεύγω την εξαγωγή φρονιμήτη χωρίς ακτινογραφία.Ειδικά για φρονιμητες καλό είναι μια πανοραμική ακτινογραφία αλλά και μια οπισθοφατνιακή μπορεί να δείξει κάτι.Βεβαια δεν κάνω εξαγωγές μετά από καάποια ώρα,ειδικά παρασκευή μετά τις 20:00 γιατί σε περίπτωση που γίνει κάτι,θα είμαι εκτεθημένος μέσα στο σαββατοκύριακο.Γενικά προτιμώ εξαγωγές πρωινή ώρα ή νωρίς το απόγευμα.Αυτό όμως είναι προσωπική προσέγγιση.

      Δεν μπορώ να αξιολογήσω την προσέγιση του συναδέλφου.Νομίζω εσείς η ίδια την έχετε αξιολογήσει.Όσο για το αν μπορεί να καθυστερήσει η εξαγωγή,καλό είναι να γίνει μια σωστή διάγνωση για το εαν χρειάζεται ή όχι εξαγωγή.Σε αυτό θα βοηθήσει και η πανοραμική ακτινογραφία.Εαν τελικά χρειαστεί εξαγωγή,καλό είναι να προχωρήσετε με την εξαγωγή,όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,γιατί μπορεί να πρηστεί το δόντι και μετά να πρέπει να ξεκινήσετε αντιβίωση για λίγες μέρες ουτως ώστε να ξεπρηστεί λίγο και μετά να κάνετε την εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο θέλετε,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  25. Γειά σας θα ηθελα να ρωτησω αν μια "γεφυρα" μπορει να σταβώσει τα διπλανά δόντια. Ευχαριστώ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Μια σωστα κατασκευασμενη γεφυρα,δε στραβώνει τα δόντια.Ισα-ίσα επαναφέρει τις σωστές επαφές ανάμεσα στα δόντια και τα εμποδίζει να μετακινηθούν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας, απλά ρώτησα γιατι οταν εβαλα γεφυρα ενοιωθα πολυ πιεσμενα τα δοντια μου και μετα απο καιρο παρατηρησα πως το διπλανο δοντι απο τη γεφυρα ειχε στραβωσει παρα πολυ το θεμα ειναι πως δεν θυμαμαι αν ηταν τοσο πολυ στραβωμενο η οχι εξ αρχης γι αυτο ειπα να σας ρωτησω και παλι ευχαριστω πολυ.!

      Διαγραφή
  26. Καλησπερα σας, θα ηθελα και εγω με τη σειρα μου να σας ρωτησω για ενα πιθανο προβλημα που εχει να κανει με φρονιμητη. Ειμαι 18 στα 19 και πριν λιγους μηνες ξεκινησα θεραπεια με σιδερακια. Ο οδοντιατρος μου για αρχη, μου εχει δωσει να φοραω "μασελακι" στα πανω δοντια ωστε να "ανοιξει" σιγα σιγα ο χωρος. Ωστοσο, τις τελευταιες 3 μερες δε μπορω να ανοιξω ουτε το στομα αρκετα, ουτε να δαγκωσω, και γενικα ποναω σαν να εχει μουδιασει η δεξια πλευρα του στοματος μου. Απο οτι μπορω να διακρινω κουνοντας την γλωσσα μου, εχει σχηματιστει κατι σαν φουσκωμα στα ουλα πισω πισω και πανω.. Ενδεχεται να εχει ανοιξει τοσο ο χωρος με το "μασελακι" ωστε να σπρωχνεται καποιος φρονιμητης και να θελει να βγει; Ξερω οτι ειναι καπως χαζα αυτα που ρωταω, αλλα δε ξερω τιποτα απο οδοντιατρικη! Θα χαρω αν μου απαντησετε! Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχας η ερώτηση σας δεν είναι χαζή.Όντως δεν είσαστε υποχρεωμένος να ξέρετε από οδοντιατρική,είναι υποχρέωση των οδοντιάτρων να απαντήσουν στην κάθε σας απορια.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να μου πείτε γιατί φοράτε μασελάκι για να ανοίξει ο χώρος και που ακριβώς εντοπίζεται ο χώρος.Είχατε κάνει κάποια εξαγωγή στο παρελθόν;

      Το φούσκωμα πίσω-πίσω είναι λίγο φυσιολογικό,αρκεί να είναι μικρό.Εγώ νομίζω ότι λόγω του ότι φοράτε το μασελάκι,μήπως έχει επιβαρυνθεί η κροταφογναθική σας άρθρωση και για αυτό δεν μπορείτε να μασήσετε ή να ανοίξετε πολύ το στόμα σας.

      Το καλυτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον οδοντίατρο που σας έχει αναλάβει,για να ελέγξει το μασελάκι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω που απαντησατε εγκαιρως στο προβλημα μου.
      Συμφωνα με τον οδοντιατρο μου, με το μασελακι (το οποιο ρυθμιζω καθε μερα με ενα ειδικο κλειδακι) τα πανω δοντια θα ανοιξουν ωστε να στρωσουν σιγα σιγα.
      Υποθετω οτι ισως τα δοντια αρχισαν να στρωνουν και πιεζουν το φρονιμιτη να βγει..
      Το προβλημα ειναι οτι το "φουσκωμα" (οπως το νιωθω οταν το πιεζω με τη γλωσσα μου) μοιαζει σαν να με πιεζει εσωτερικα ενα κοκαλακι, ή ενα δοντι που προσπαθει να βγει. Γινεται να ειναι φρονιμιτης και να ειναι τελειως κλειστος;
      Σας ευχαριστω για το χρονο σας!

      Διαγραφή
    3. Δεν εχω σαφή απάντηση στο ερώτημα σας.Μπορεί να είναι όπως λέτε ο φρονιμήτης.Αν υπάρχει φρονιμήτης εκεί θα φαίνεται στην πανοραμική ακτινογραφία ή στον ακτινογραφικό έλεγχο που θα ζήτησε ο οδοντίατρος σας,πριν την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας! εχω μια απορία και βασικά αμφιβολία σχετικά με ένα τραπεζίτη. έχω ξεκινήσει ενδοδοντική θεραπεία και έχω κάνει ήδη 5 επισκέψεις χωρις να έχει γίνει έμφραξη των ριζικών σωλήνων! ο λόγος είναι οτι υπήρχε μεγάλη φλεγμονή μιας και το δόντι ήταν ανοιχτό (είχε φύγει το σφράγισμα για 3 μήνες) και το αμέλησα. η διάρκεια των επισκέψεων είναι ανα 10 ημέρες και κάθε φορά παρόλο που πήρα αντιβίωση γίνεται καθαρισμός μιας και η φλεγμονή δεν υποχωρούσε. στο τελευταίο ραντεβού και μετά ένιωθα το δόντι μου σαν κανονικό και μασούσα κανονικά μέχρι που έφυγε το προσωρινό σφράγισμα. πήγα σε εφημερεύον νοσοκομείο και μου το αντικατέστησαν (πέρασαν 3 ώρες απο την στιγμή που έφυγε το σφράγισμα) απο τότε δεν πονάω αλλα το νιώθω να κουνιέται και λίγο ποιο μεγάλο! η ερωτισή μου είναι τι συμβαίνει βασικά ξανα μολύνθηκε? πρέπει να αλλάξω οδοντίατρο? υπόψην δεν μου έχει κάνει καμία ακτινογραφία δεν ξέρω αν είναι σημαντικό!
    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχήν το μόνο αρνητικό που μπορώ να εντοπίσω σε αυτά που μου αναφέρετε είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποιος ακτινογραφικός έλεγχος.

      Σε γενικές γραμμές επί υπάρξεως φλεγμονής,αποφεύγουμε να ολοκληρώσουμε την ενδοδοντική θεραπεία.Και αυτο γιατί εαν δεν απορροφηθεί το πυον/εξιδρωμα από μέσα από το δόντι,κινδυνεύουμε να γίνει αναζωπύρωση και ο ασθενής να πονάει.

      Για το λόγο αυτό,όταν στο πρώτο ραντεβού ανοίξουμε το δόντι,μπορούμε να κάνουμε έναν αδρό καθαρισμό και να δώσουμε αντιβίωση και στο δεύτερο ραντεβού να κάνουμε τη χημικομηχανική επεξεργασία και να τοποθετήσουμε κάποιο φάρμακο για να απορροφηθεί το εξίδρωμα(υδροξείδιο του ασβεστίου).Το επόμενο ραντεβού θα είναι περίπου σε 5-7 ημέρες,μια κα το φάρμακο αυτό δρα(ενεργοποιείται) μετά τις 48 ώρες.Στο επόμενο ραντεβού ανοίγουμε το δόντι και βλέπουμε εαν έχει φύγει το εξίδρωμα.Πιο συγκεκριμένα βάζουμε ένα κωνο χαρτιού και βλέπουμε εαν στη μύτη του είναι υδαρο/αιματηρό.πυώδες ή/και μυρίζει.Εαν κάνει κάτι από τα παραπάνω,μπορούμε να ξανακάνουμε πλύσεις με υποχλωριώδες νάτριο(διάλυμα λαμπαρακ-labaraque) για να διαλυθεί το εξίδρωμα και να ξανατοποθετήσουμε φάρμακο,και να ξαναδούμε τον ασθενή σε 5-7 ημέρες περίπου.
      Στο τέλος οποιουδήποτε ραντεβού,κλείνουμε το δόντι με προσωρινό σφράγισμα,μια και η σύγχρονη πεποίθηση είναι ότι απαγορεύεται να είναι ανοικτό μια και μπαίνουν μικρόβια.Εαν φύγει το προσωρινό πρέπει να ξανααπολυμάνουμε το δόντι,μια και έχουν μπει μικρόβια.Η απολύμανση γίνεται με υποχλωριώδες νάτριο.

      Όλα αυτά πρέπει να τα συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας,για να υπάρχουν καθαρές εξηγήσεις μεταξύ σας,μια και ειναι η βάση για οποιαδήποτε θεραπεία.Μόνο έτσι θα είσαστε και εσείς σίγουρος ότι ο γιατρός σας κάνει τη δουλειά που πρέπει.
      Το πιο εύκολο είναι να σας πω ότι ο γιατρός σας δεν κάνει καλή δουλειά,για να σας "μαγέψω" και να έρθετε στο δικό μου ιατρείο.Δεν γνωρίζω αν είναι καλός στη δουλειά του και όχι τόσο καλός στις εξηγήσεις ή αν εσείς νιωθετε άσχημα να τον ρωτήσετε.Μη νιώθετε άσχημα.Ρωτήστε τον για οτιδήποτε σας απασχολεί,μια και είναι για την υγεια σας.Και εαν κρίνετε ότι οι απαντήσεις του δεν είναι τόσο πειστικές ή αν εσας δε σας πείθει,τότε αναζητήστε άλλον οδοντίατρο,με τον οποίον μπορείτε να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά σας και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. επειδη δεν ξερω απο αυτα και ειμαι 17.5 ετων εχω ενα πονο κυριος στο πολυ πισω μερος τους στοματος με πονανε και τα ουλα ωρες ωρες και την ιδια στιγμη με χτυπαει καποιες φορες και στα αυτια μου?απο μια μακρινη αποψη γιατι εξεταση μεσο του Η/Υ ειναι αδυνατη πιστευετε πως μπορει να ειναι σημαδια για φρονιμίτη ? επισης η διαδικασια αντιμετώπισης του ποναει?γιατι για το μετα εχω ακουσει για το τι γίνεται και τι σε πιάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ηλικία σας,αλλά και αυτά που μου αναφέρετε ταιριάζουν με το χρόνο ανατολής του φρονιμήτη.Καλύτερα,όμως να γίνει κλινική εξέταση από κάποιον οδοντίατρο,για να τεθεί σίγουρη διαγνωση.Στη διάγνωση θα βοηθήσει η πανοραμική ακτνογραφία,την οποία θα σας πει ο οδοντιάτρος να βγάλετε.

      Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει εξαγωγή του φρονιμήτη.Μπορεί να βγαίνει σε τέτοια θέση και με τετοιο προσανατολισμό που να μην προκαλεί πρόβλημα στα διπλανά του δόντια.
      Η διαδικασία αντμετώπισης,αν χρειαστεί είναι η ίδια διαδικασία που κάνουμε τις χειρουργικές εξαγωγές.

      Σας παραπέμπω στο σύνδεσμο

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

      Μην ακούτε τόσο πολύ από τους γύρω τι γίνεται.Ο καθένας το μεταφέρει από τη δικιά του σκοπιά.Δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται και ο οδοντίατρος θα είναι εκεί να απαντησει σε κάθε σας ερώτηση και να σας καθησυχάσει.

      Πάντως θα σας συστηνα να πάτε σε ένα οδοντίατρο σύντομα,όχι μόνο για το φρονιμήτη,αλλά και για μια οδοντιατρική εξέταση,αν εχετε να πάτε καιρό.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. ναι αλλα ο πονος και στα δυο πισω μεροι του στοματος ειναι λογικος?δηλαδη ειμαι 17 ετων και αν ειναι φρονιμιτης μου φενεται λιγο σπανιο να μου βγουν δυο μαζι εκτος αν ο πονος αντανακλάτε και σε ολη την στοματικη κοιλότητα ευχαριστω και για την προηγουμενη απαντηση

      Διαγραφή
    3. To ενστικτο σας ήταν σωστό.Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει αντανακλαστικός πόνος,δηλαδή να υπάρχει πρόβλημα πχ στο κάτω μέρος και να αντανακλάει και στο πάνω.Επίσης υπάρχει και η περίπτωση να πονάει γενικά η περιοχή από την πιεση και να μην μπορείτε να το εντοπίσετε,οπότε να θεωρείτε ότι πονάνε και τα δύο πίσω μέρη.
      Και βεβαια πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην είναι ο φρονιμήτης ή να μην είναι μόνο ο φρονιμήτης και να είναι και κάτι άλλο.

      Γι'αυτό σας ξαναλέω να επισκεφθείτε σύντομα έναν οδοντίατρο για να τεθεί η διάγνωση και να δείτε αν έχετε κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.

      Διαγραφή
  30. γιατρε το παιδι μου ειναι 11 ετων και αρχιζει να βγαζει φρονιμιτη να ανυσιχισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το πιο πιθανό είναι το παιδί σας να μη βγάζει το φρονιμήτη του αλλά το 2ο τραπεζίτη.

      Για περισσότερες πληροφορίες για το πότε βγαίνουν τα δόντια σας παραπέμπω στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/03/blog-post_2400.html

      Παντως καλό θα είναι να επισκεφθείτε με το παιδί έναν οδοντίατρο για να ελέγξει τη στοματική υγεία το παιδιού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  31. καλησπέρα γιατρέ! θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
    είμαι 27 ετών και στα 14 μου έβγαλα τα σιδεράκια. τότε είχα κάνει και μια πανοραμική που έδειχνε ότι όλοι μου οι φρονιμίτες θα βγούνε στραβά. από κει και πέρα δεν ξανάκανα. τώρα δεν έχουν βγει όλοι ακόμη. τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι ένα μούδιασμα στα δόντια και νομίζω ότι έχουν στραβώσει λίγο τα μπροστινά. Έχω σκοπό να βγάλω τους φρονιμίτες μου αλλά τον Σεπτέμβρη. η γνώμη σας είναι ότι πρέπει να βιαστώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση είναι πολύ κλινική και χωρίς τουλάχιστον την πανοραμική ακττινογραφία,διαγνώσεις είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτα δεν νομίζω να υπάρχει ζήτημα εαν κάνετε τις εξαγωγές από Σεπτέμβριο.

      Προσοχή ομως Σεπτέμβριος δεν είναι τέλος Σεπτεμβριου,έφτασε και ο Οκτωβριος,το Νοέμβριο κλείσαμε για εξαγωγή!Σεπτέμβριος είναι αρχες Σετπεμβρίου μεχρι μέσα του μηνός.

      Μέχρι τότε σημαντικό είναι να φοράτε το μηχάνημα σταθεροποίησης ορθοδοντικής θεραπείας, το γνωστό μασελάκι. Σε περίπτωση που δεν το βρίσκετε ή δε σας κάνει θα πρέπει να κάνετε ένα καινούριο.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  32. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΚΑΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΠΡΙΝ 20ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ-ΤΡΥΠΑ ΑΠΤΟ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ Κ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΡΟΦΗ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ...ΕΊΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΌ?ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΕΛΑΦΡΩΣ ΜΕ ΟΔΟΝΤΟΓΛΥΦΊΔΑ!ΑΚΟΜΑ Ο ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Μ ΕΙΠΕ ΒΛΈΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΟΤΙ ΚΑΘΩΣ ΈΒΓΑΙΝΕ Ο ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ 'ΛΙΜΑΡΕ' ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΣΠΡΩΧΝΕ..ΔΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΤΙ ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ?ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχήν θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα. ΜΠορεί να προκαλέσετε κάποιο τραυματισμό στα ούλα. Μέχρι την επούωση μπορείτε για την αποφυγή αυτού του μαζέματος τροφής,να χρησιμοποιήσετε κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ listerine ή chlorexil 0,12%.

      Η επούλωση σύντομα θα γίνει οπότε δε θα έχετε κάτι να σας ανησυχεί.

      Περαστικά!

      Διαγραφή
  33. καλησπέρα είμαι 33 ετών τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι πόνο στον κάτω αριστερά φρονιμίτη.o φρονιμίτης έχει βγει πλήρως. Έχω αρχίσει να αισθάνομαι στην εσωτερική πλευρά 1 εκατοστό περίπου από το τέλος του ούλου την άκρη της ρίζας φαντάζομαι. πως θα πρέπει να αντιμετωπίσω την κατάσταση. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η αντιμετώπιση της κατάστασης δεν είναι απαραίτητα η εξαγωγή,αν έχετε αυτό στο μυαλό σας.

      Καλύτερα να πάτε στον οδοντίατρο σας ή σε εναν οδοντίατρο που θελετε να συνεργαστείτε και να σας κάνει μια κλινική εξέταση. Εκει θα φανεί ποια ακριβώς θα είναι η αξιολογηση της κατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  34. Γεια σας! εχω παρατηρησει οτι βγαινει ο φρονιμητης καθως κοιταζα στον καθρευτη πριν κανα 2μηνο περιπου, μεχρι τωρα δν ειχα καμια ενοχληση! απο εχθες ομως με ποναει αρκετα και σημερα το πρωι ξυπνησα και εχει ψιλοπριστει ολη εκεινη η μερια...τι να κανω? πρεπει να γινει εξαγωγη του φρονιμητη η να περιμενω λιγο ακομα? απο οτι βλεπω δν εχει βγει ακομα τελειως ο φρονιμητης! σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις καθώς και σύσταση για φαρμακευτική αγωγή από μακριά είναι επίφοβες.

      Κατλα τη γνώμη μου θα πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο για να σας πει τι ενέργειες χρειάζεται να κάνετε. Κατά τη γνώμη μου εαν ο φρονιμήτης βγαίνει κανονικά δε χρειάζεται εξαγωγή. Όσο για το πρήξιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα είτε με φαρμακευτική αγωγη είτε με εναν καλό καθαρισμό και χρήση καποιου αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Γιατρε καλησπερα.ειμαι γυναικα 32 ετων κσι εκανα χειρουργειο του κατω αριστερα εγκλειστου φρονιμιτη πριν 8 ημερες.η επεμβαση κρατησε 2 ωρες.τα ραμματα τα εβγαλα και ο γιατρος ειπε οτι ηταν ευχαριστημενος.το πρηξιμο ομως δεν εχει υπιχωρησει τελειως και ειναι πρησμενο και το βλεφαρο του ματιου μου απο την ημετα της επρμβασης.επισης εχω μια ασχημη γευση στο στομα μου σαν φαρμακο.να σημεωσω επισης οτι πηρα αντιβιωση μονο τις 4 πρωτες ημερες.εχω λιγο ανησυχησει για το πρηξιμο και τη γευση αυτη στο στομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κατά τη γνώμη μου,θα πρεπει να ξαναπάρετε το γιατρό που σας έκανε την επεμβαση και να τον ρωτήσετε και αν είναι εφικτό να κανονίσετε κάποιο ραντεβού να σας δει από κοντά. Η όποια διάγνωση κανώ εγώ θα είναι ελλιπής χωρίς κλινική εικόνα.

      Συνήθως πάντως τα ραμματα βγαίνουν εντός δεκα-δεκαπέντες μέρες και όχι εντός οκτώ. Επίσης θα μπορούσατε να συνεννοηθείτε για τη λήψη κάποιου αντιφλεγμονώδους για τον έλεγχο του πρηξίματος.Αυτά όμως δεν είναι σωστο να τα κρίνω εγώ,μια και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για την επέμβαση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  36. geia sas exw enan hmiegkleisto fronimith prosfata ekana eksagwgh ton duo mprostinwn t dontiwn eixan terhdonistei kai eixan puo uparxei periptwsh na anateilei o fronimiths gia na ton xrhsimopoihsw se gefura;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυνητικά αυτό είναι ενα σενάριο. Πρεπει όμως να γίνει μια πανοραμική ακτινογραφία για να δούμε τι γίεται με τον ημιέγλειστο φρονιμήτη και στη συνέχεια να συνεργαστούν ο δοντίατρος με τον ορθοδοντικό για μια διαδικασία που λέγεται ορθοδοντική ανατολή,δηλαδή να τον φέρουν εντελώς στη στοματική κοιλότητα. Στη συνέχεια να τροχιστούν δύο δόντια κατ'ελάχιστον,δηλαδή ο φρονιμήτης και ο δεύτερος προγόμφιος(εγώ θα έβαζα και τον πρώτο προγόμφιο γιατί είναι μεγάλο το κενό),τα οποία είναι εντελώς υγιή. Το όλο σχεδιο θεραπείας έχει τόσο ένα κόστος όσο και μια περίοδο θεραπείας περίπου 4-6 μήνες.μόνο για τη γέφυρα από το φρονιμήτη εως το δεύτερο προγομφιο θα πληρώσετε χονδρικά 800 ευρώ. Μην υπολογίζοντας το κόστος της ορθοδοντικής ανατολής και μην υπολογίζοντας και το έξτρα δόντι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπει στην αποκατάσταση(πρώτος προγόμφιος) για να έχει μια καλή πρόγνωση. Με περίπου τα ίδια λεφτά (1000-1300΄αναλόγως που θα το κανετε) και τον ίδιο χρόνο αποκατάστασης(4-6 μήνες) και κανένα τρόχισμα δοντιου θα βαλετε ένα εμφύτευμα στη θέση του πρώτου γομφίου και δε θα έχετε κανένα πρόβλημα στη μάσηση,διότι αν έχετε μέχρι τον πρώτο γομφίο έχετε το 85% της μασητικής σας ικανότητας.Εγω συγκλίνω στο δεύτερο σχέδιο θεραπείας.

      Εναλλακτικά μπορείτε να το αφήσετε ως έχει,μια και έχει παρατηρηθεί ότι το στόμα προσαρμόζεται όταν έχει μέχρι το δεύτερο προγόμφιο και η κατάσταση ονομάζεται "προσαρμογή σε βραχύ οδοντικό τόξο".

      Για όλα αυτά πρέπει να βρείτε έναν οδοντίατρο που θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και το μειονεκτήματα του κάθε σχεδίου θεραπείας και θα παντρέψει τα "θέλω " σας με το ιδανικό σχέδιο θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. kalhmera kai sas euxaristw polu .h panoramikh deixnei pws o fronimiths vgainei kanonika katheta,,alla to thema einai ti pithanothtes uparxoun na anateillei ...provlhma den m exei dhmiourghsei pantws ote pono oute erethismo sta oula.dhladh mporei na meinei hmiegkleistos gia panta;;;

      Διαγραφή
    3. Αναλόγως της ηλικίας σας.Μπορεί να ανατείλει,μπορεί να παραμείνει ημιέγλειστος. Βέβαια λόγω του ότι έγιναν οι δύο εξαγωγές,οπότε θα γίνει μια απορρόφηση οστού στην περιοχή,είναι αρκετά πιθανό να φανερωθεί περισσότερο στο στόμα. Πάντως το να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα είναι λίγο επίφοβο. Αν καταλαβαίνετε βέβαια το ρίσκο και τις αυξημένες πιθανότητες κάτι να πάει στραβα σε σχέση πχ με την τοποθέτηση εμφυτεύματος τότε αυτό που έχετε στο μυαλό σας μπορεί να γίνει, να χρησιμοποιηθεί δηλαδή σαν στήριγμα.

      Όπως σας είπα όμως και παραπάνω, καλύτερα να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο που θα σας εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και το μειονεκτήματα του κάθε σχεδίου θεραπείας. Και ύστερα έχοντας όλα τα δεδομένα,αποφασιζετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. kalhspera.8elw na kanw mia erwthsh.sumferei na bgaleis fronimiti se nosokomeio h mporei na pa8w kamia molynsi exaitias tous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Στην ερώτηση σας φοβάμαι πως δεν έχω σαφή απάντηση. Και αυτό διότι από την μία δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης σε νοσοκομειακό περιβάλλον,αλλά από την άλλη ασθενείς μου που έχουν πάει σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση οδοντιατρικών προβλημάτων δε μου λένε και τα καλύτερα για την αντιμετώπιση που έλαβαν από τους συναδέλφους. Μεγάλη σημασία έχει σε πιο νοσοκομείο πηγαίνετε. Πχ τα στρατιωτικά νοσοκομεία πιθανώς να είναι καλύτερα από το πολιτικά. Ο λόγος είναι ότι έχουν πιο μεγάλη εμπειρία στις εξαγωγές, ειδικά οι μόνιμοι. Για τις άλλες οδοντιατρικές επεμβάσεις δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά,αν και εγώ έκανα τη θητεία μου σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Γενικά πάντως τα νοσοκομεία έχουν χαμηλή στελέχωση από οδοντιατρικό προσωπικό, με την εξαίρεση των στρατιωτικών,οπου υπάρχει πληθώρα ασκούμενων και ασκούντων την οδοντιατρική, πράγμα καλό και κακό.

      Εν κατακλείδι, αν την κάνετε σε νοσοκομείο,δείτε μήπως μπορεί να γίνει σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

      Καλησπερα σας και σας ευχαριαστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και συχνά λανθασμένες. Στην περίπτωση σας επιβαλεται επίσκεψη στον οδοντίατρο και λήψη ακτινογραφίας καθώς και και κλινική εξεταση μήπως εκτός από το δόντι που βγήκε έχει χαλασει και κάποιο άλλο δόντι και δίνει αντανακλαστικά πόνο στο ίδιο σημείο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  38. sas euxaristw gia thn apanthsh sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. kalhmera exw enan egkleisto fronimith .katw gnatho.niwthw pws einai konta sto na vgei .to mprostino donti exei spasei alla den exw vgalei tis rizes...uparxei periptwsh na vgei o fronimiths;;pantws den me ponaei katholou.apo thn antistoixh pleura ths katw gnathou exei vgei kanonika o fronimiths

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα αν θα βγει ή δε θα βγει ο φρονιμήτης θα πρεπει κατ'αρχην να γνωρίζουμε την ηλικία του ασθενούς και κατά δεύτερον να μελετηθεί η πανοραμική ακτινογραφία για να δούμε με τι κλιση βγαίνει και αν τον επηρεάζουν οι ρίζες του μπροστινού δοντιού.

      Άρα θα πρέπει να βγάλετε μια πανοραμικη ακτινογραφία και με αυτήν να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. eimai 30 xronwn oi rizes tou mprostinou dontiou den empodizoun to fronimith. o opoios vgainei kanonika.....me to xeri ton niwthw pou trupaei t oulo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Εκεί θα συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο για τις επιλογές σας. Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται εξαγωγή των ριζών του μποροστινού δοντιού. Η εξαγωγη των ριζών και η επακόλουθη απορρόφηση οστού λόγω της εξαγωγής και της επούλωσης θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη εμφάνιση του φρονιμήτη, αν τελικά βγεί στο στόμα. Επίσης η πανοραμική θα βοηθήσει να πάρουμε μια άποψη για το πώς βγαίνει ο φρονιμήτης στο στόμα και εαν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηριχθεί μια γέφυρα μεταξύ φρονιμήτη και πρώτου γομφίιου,σε περίπτωση που θελετε να υποκαταστήσετε το δεύτερο γομφίο.


      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  41. Γιατρέ καλημέρα μια ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω. σήμερα επισκευθηκα τον οδοντίατρο και μου είπε ότι οι φρονιμητες αρχίζουν να χαλάνε και με ρώτησε αν θέλω να τους σφραγισουμε. Είμαι δεκαεννιά χρόνων. Τα δόντια τα περιποιουμαι διεξοδικά και δεν εχω κάνει κανένα σφράγισμα μέχρι τώρα ούτε εχω κάνει ορθοδοντικη. Η αλήθεια είναι ότι τους πάνω φρονιμητες δεν τους βουρτσιζα καθόλου. Από ότι κοίταξα δεν μπόρεσα να δω καμία ορατή μαύρη τρύπα ή δείγμα ότι οι φρονιμητες έχουν χαλάσει και όπως προείπα δεν με πόνεσαν πότε ούτε καν όταν έβγαιναν. Τι με συμβουλεύεται ? Να τους σφραγίσω χωρίς να μου δώσουν αφορμή ή να τους αφήσω ? Υπ. δεδομένου ότι δεν τρώω καθόλου γλυκά και ότι θα αρχίσω να τους βορτσιζω εξονυχιστικά μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Καταρχήν σας ζητώ συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης, αλλά το σχόλιο σας είχε κρυφθεί.
      Εστω και καθυστερημένα λοπόν σας λέω ότι σε γενικές γραμμές αν δεν έχει κάνει κοιλότητα(κουφάλα), μπορεί υπό προυποθέσεις να αναχαιτιστεί η βλάβη. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε εσείς είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά και να χρησιμοποείτε κάποιο φθοριούχο στοματικό διάλυμα, για να βοηθήσετε τη διαδικασία.
      Θα ακολουθήσει σε 6 μήνες περίπου επαναξιολόγηση της κατάστασης.

      Τελικά τι κάνατε?

      Διαγραφή
  42. kalhspera kai pali, evgala panoramikh kai exei kanonikh thesh o fronomiths o fronimiths.vasika thelw na kserw ti provlhma mporei na m dhmiourghsei o fronimiths kai an ilikiaka uparxei periptwsh na vgei.o fronimiths san donti an katharizetai swsta kai epimelws mporei na diathrithei gia xronia;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δυστυχώς για κάποια από τα ερωτήματα σας δεν μπορώ να αποφανθώ,αν δε δω την πανοραμική ακτινογραφία. Πάντως ο φρονιμήτης αν καθαρίζεται επιμελώς και σωστά και δεν υπάρχει κάποια φλεγμονή στην περιοχή πχ ρίζες του μπροστα δοντιού που είναι σαν βόμβα που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να εκραγεί,μπορεί να παραμείνει στο στόμα για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Εϊναι ένα δόντι σαν όλα τα άλλα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  43. Γιατρέ είμαι 16 χρονών και θα ήθελα να σας ρωτήσω για έναν φρονιμήτη κάτω αριστερά. Όλα ξεκίνησαν τρώγοντας μπεικ ρολλς, έβαζα 3 τέτοια στα αριστερά στους γομφίους και τα δάγκωνα δυνατά, με την αύριο όμως όταν μάσαγα από αυτήν την πλευρά ένιωθα έναν πάρα πολύ ελαφρύ πόνο, σχεδόν καθόλου, πήγα στον καθρεύτη να δω και παρατήρησα ότι η κάτω πλευρά του φρονιμήτη φαινόταν πολύ λίγο, έχει βγει καλά αλλά απότι θυμάμαι είχε μια πάρα πολύ μικρή κλίση αλλά οχι ανησυχητική. Τέλος πάντων από ότι κατάλαβα πρέπει να κόπηκε ένα κομματάκι από το ούλο και μάλλον είναι κάτι σαν ερεθισμός. Και τέλος δεν πονάω σχεδόν καθόλου μόνο αν βάλω λίγο την γλώσσα μου πάνω εκεί αλλά και αυτό πολύ λίγο, εσείς τι λέτε γιατρέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Ζητώ συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης αλλά το σχόλιο είχε κρυφτεί!

      ΚΑταρχήν το προφανές. Σατματήστε να τα τρώτε σε τριάδες. Εφαρμόζεστε πολύ δύναμη και πίεση οπότε υπάρχει πριπτωση να στραβωδαγκώσετε ή γενικά να επιβαρύνετε το στοματογναθικό σας σύστημα.

      Κατά δεύτερον μάλλον σιγά σιγά βγαίνει ο φρονιμήτης, οπότε δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Καλό θα ήταν όμως να επισκεφθείτε έναν οοδντίατρο για έναν καθαρισμό τουλάχιστον και γενικά για ενα check-up των δοντιών σας.

      Ελπιζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε , μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα σας,
    Είχα σιδεράκια, τα οποία έχω αφαιρέσει από το 2009 και είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα. Η πανοραμική που είχα βγάλει τότε έδειχνε 4 φρονιμήτες, που δεν είχαν ανατείλει. Ούτε τώρα έχουν εμφανιστεί. Δυστυχώς, δεν έκανα άλλη ακτινογραφία από τότε. Τώρα παρατήρησα πως δύο δόντια έχουν αλλάξει θέση ελαφρώς και φοβάμαι πως είναι από τους φρονιμήτες. Επίσης, αισθάνομαι μια ελαφριά ενόχληση στα πίσω δόντια. Κρίνεται απαραίτητη η εξαγωγή για να μην στραβώσουν κι άλλο τα δόντια; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι εντελώς κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.

      Το μόνο που μπορώ να σας πω από μακριά είναι ότι αν δε φοράτε το μηχάνημα σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας (το γνωστο μασελάκι) ή/και δεν έχετε κάνει κάποιας μορφής σταθεροποίηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας δηλαδή ορθοδοντικό σύρμα που κρατάει τα δόντια στη θέση τους, τότε πολύ πιθανό να στραβώσουν σιγά σιγα τα δόντια ακόμα και αν δε φταίνει οι φρονιμήτες.

      Καλύτερα να βγάλετε μια πανοραμική και με αυτήν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ή εναν οδοντίατρο με τον οποίο θέλετε να συνεργαστείτε και να κάνετε μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περισσότερες πληροφορίες για τα μασελάκια και την ακινητοποιήση για τη διατήρηση του αποτελεσματος της ορθοδοντικής θεραπείας στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_13.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  45. Γεια σας και πάλι, ευχαριστώ για την απάντησή σας και τα σχόλιά σας. Ναι, έχω και μόνιμη στήριξη στα κάτω δόντια και μασελάκι για τα πάνω δόντια το οποίο φοράω ευλαβικά. Επομένως δεν κινδυνεύουν να στραβώσουν τα δόντια λόγω φρονιμητών; Αλλά πρέπει να βγουν για να μην προκαλέσουν άλλη ζημια;
    Ευχαριστώ ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για το ερώτημα σας δεν έχω σαφή απάντηση.Καλύτερα να κάνετε μια καινούρια πανοραμική και με αυτήν να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο ή και με εμένα αν το επιθυμείτε και να γίνει κλινική εξέταση και αξιολόγηση της φοράς των εγκλείστων φρονιμητών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Γεια σας,

    πρόκειται να αφαιρέσω και τους 4 φρονιμήτες μου γιατί δεν έχουν αρκετό χώρο και βγαίνουν στραβά. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η επέμβαση αυτή σχετίζεται με άλλα προβλήματα υγείας ή αν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα αλλού στο σώμα. Για παράδειγμα η αδερφή μου παίρνει αντιβίωση πριν από εξαγωγή λόγω ενός θέματος με την καρδιά. Επίσης, μπορεί να έχει κάποια επιπλοκή ως επέμβαση;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η λήψη αντιβίωσης πριν από την καρδιά σχετίζεται με το πρόβλημα υγείας που έχει η αδελφή σας. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να πάρετε και εσείς αντιβίωση. ΚΑι αυτό γιατί κατά την εξαγωγή υπάρχει κίνδυνος να πάνε μικρόβια στην καρδιά μέσω ης κυλοφορίας και να δημιουργήσουν πρόβλημα (βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα).

      Το θέμα της λήψης ή μη αντιβίωσης λύνεται με ένα καλό ιατρικό ιστορικό το οποίο θα πάρει ο γιατρός που θα σας κάνει τις εξαγωγές.Σαν επέμβαση δεν έχει επιπλοκές αλλά κατά τη γνώμη μου καλό ειναι να βγούν οι δύο της μιας πλευράς και στη συνέχεια οι δύο της άλλης ουτως ώστε αφενός να έχετε μεριά να μασάτε μέχρι να επουλωθούν τα τραύματα αφετέρουν να είναι λιγότερος ο πόνος και το οίδημα(πρήξιμο) μετά τις εξαγωγές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας γιατρέ. Κρίνεται απαραίτητο να βγουν οι φρονημήτες της μίας πλευράς μαζί; Δεν θα μειωθούν τα συμπτώματα (πρίξημο, πόνος κτλ) εάν βγει μόνο ένα δόντι τη φορά; Έχω διαβάσει για πολλές μολύνσεις που δημιουργούν πρόβλημα μετά την εξαγωγή. Αυτές αποτρέπονται με την αντιβίωση και την καλή υγιεινή; Διότι είναι κρίμα να είναι καλή η επέμβαση και να δημιουργηθούν προβλήματα μετα.
      Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

      Διαγραφή
    3. Καλύτερα μια πλευρά τη φορά,αλλά αυτό το συννενοείστε με το συνάδελφο που είναι υπεύθυνος για τις εξαγωγές. Σκεφτείτε το εξής : Ένα δόντι τη φορά χονδρικά είναι 2 μήνες θεραπείας(15 ημέρες χρόνος επούλωσης για το καθένα αν το πάτε απνευστί). Για 2 μήνες θα έχετε πρόβλημα στη μάσηση και κάποια ενόχληση, μια και κάθε φορά θα σας λείπει και από ένα δόντι. Αν μπορείτε να λειτουργήσετε με αυτό το πλάνο και να μη σας προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητα,κανένα πρόβλημα.
      Για τις μολύνσεις μετά τις εξαγωγές, αν η διαδικασία γίνει σωστά δεν υπάρχουν και το οίδημα είναι διαχειρίσιμο.

      Μιλήστε με το γιατρό σας. Θα σας ικανοποιήσει κάθε απορία και μαζί θα διαμορφώσετε το πλάνο θεραπείας.

      Περαστικά και καλή επουλωση!

      Διαγραφή
  47. Γεια σας.!! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.!! Εβγαλα πανοραμικη για να δω πως ειναι ο αριστερος φρονιμητης που με ενοχλει. Τελικα αυτος βγαινει ευθεια ενω με τον δεξι οπως μ ειπε ο οδοντιατρος θα χει τεραστιο προβλημα διοτι οι ριζες του πατανε στο κεντρικο νευρι της γναθου. Κ μ προτεινε οτι καλο θα ηταν να μην τον βγαλω γιατι υπαρχει η πιθανοτητα αν πειραξει καποιος κατα λαθος το νευρο αυτο να μουδιασει ολοκληρη η δεξια μ πλευρα (χειλη γλωσσακ λοιπα) εφορου ζωης. Κ επισης μ ειπε σε κανενα εξαμηνο να κανω παλι μια πανοραμικη να τον ξανα δουμε.!! Μπορειτε να μου πειτε την γνωμη σας.??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά ας ξεκινήσουμε με δεδομένο ότι ο φρονιμήτης που είναι κοντά στο νεύρο πρέπει να βγει. Πρέπει να ξέρουμε πόσο κοντά στο νεύρο είναι, το οποίο φαίνεται καταρχήν από την πανοραμική. Εχω δει και περιπτώσεις που οι ρίζες του δοντιού αγκαλιάζουν το νεύρο!

      ΑΝ τελικά βγει η διάγνωση ότι το δόντι πρέπει να βγει , τότε κάνουμε μια εξειδικευμένη ακτινογραφία που λέγεται 3D-Dental Scan (CBVT) ή Cone Beam Volumetric Tomography, δηλαδή σε απλά ελληνικά Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία. Αυτή δείχνει από παντού τη σχέση του δοντιού με το νεύρο για να προετοιμαστεί αυτός που θα το βγάλει.

      Ποιός είναι αυτός? Ένας πολύ καλός στοματικός χειρουργός ή στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός.

      Να σας το πω τίμια και ειλικρινά. Εγώ θα έκανα τη διάγνωση, και θα το παρέπεμπα κατευθείαν στον εξειδικευμένο συνάδελφο (όπως το έχω κάνει στο παρελθόν).

      ΞΑΝΑΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ : ΑΝ χρειάζεται να βγει ο φρονιμήτης. Διότι ναι αν είναι κοντά/ακουμπά/αγκαλιάζει το νεύρο υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το νεύρο και να μουδιάσει η περιοχή, περίπου με τα συμπτώματα που σας ανέφερε ο οδοντίατρος σας. Αλλά αν πρέπει να βγεί τότε αυτά τα προβλήματα πιθανώς να σας τα κάνει και στο μελλον και να αναγκαστείτε τότε να τον κάνετε εξαγωγή.

      Γνώμη μου είναι να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη για το αν χρειάζεται εξαγωγή και εαν χρειάζεται να σας παραπέμψει ο συνάδελφος ή να αναζητήσετε από μόνος/η σας έναν πολύ καλό γιατρό να γίνει η εξαγωγή, ο οποίος θα σας εξηγήσει όλες τις πιθανότητες.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. Γεια σου γιατρε! Σε συγχαιρω για τις απαντησεις που δινεις στον κοσμο και που αφιερωνεις χρονο για να μας βοηθησεις!!

    Ειμαι 17 χρονων και πριν εναμιση μηνα ειχα αισθανθει μια σχεδον ασημαντη ενοχληση σε καποιους φρονιμήτες. Πηγα σε οδοντιατρο και μου ζητησε να βγαλω ακτινογραφια, οπως και εκανα! Βεβαια δεν την πηγα ξανα να του τη δειξω καθως μου περασε η ενοχληση αυτη! (κακως βεβαια δεν πηγα). Τωρα απο εχθες ελαχιστα αλλα σημερα πολυ με ποναει ο αριστερος κατω(οπως βλεπω εγω) φρονημιτης! Ακομα και οταν καταπινω εχω προβλημα! Ηπια ντεπον 1000αρι και βελτιωθωκε πολυ η κατασταση! Ανεβαζω αυτη τη φωτογραφια https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t34.0-12/10807793_10202056953104562_885152899_n.jpg?oh=cf92b876ecd1ca49d06e6d16af8c4a68&oe=54699429&__gda__=1416210653_e65ac05528e6dee2107af268113649d6
    και αν μπορεις να μου πεις τι συμβαινει! Θα παω βεβαια σε οδοντιατρο απλα θελω και αλλη μια γνωμη!!
    Σε ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστω για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια.

      Καταρχήν συγχαρητήρια, γιατί πήγες την βοήθεια που προσπαθώ να δώσω, έστω και από μακριά, σε άλλο επίπεδο με το ανεβασμα της ακτινογραφίας, που μου επέτρεψε να έχω καλύτερη εικόνα για το περιστατικό. Είνα είσου σημαντικό με την κλινική εικόνα!

      Αυτό που βλέπω εγώ, γιατί στην εικόνα που ανέβασες δεν τραβηξες και το Δ,που είναι κάτω δεξια, ωστε να καταλάβω ποια είναι η δεξιά πλευρά και ποια είναι η αριστερη, είναι ότι οι φρονιμήτες βγαίνουν κανονικά. Το πιο πιθανό να νιώθεις απλά πίεση από την ανατολή τους. ΜΠορεί να ανεβάσεις και δέκατα ή και να νιώθεις λίγο πόνο. Για να βελτωθεί η κατάσταση θεαματικά με το ντεπον , δεν είναι κάτι σοβαρό.

      Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι όταν πας σε οδοντίατρο με την αντινογραφία, να του πεις για την πίσω (άπω στην οδοντιατρική ορολογία) επιφάνεια ένος δεύτερου γομφίου άνω , μπορεί να είναι ο πάνω δεξιά ή ο πάνω αριστερά. Βλέπω μια σκίαση που μπορεί να είναι τερηδόνα. Μπορεί όμως και να είναι σφάλμα της ακτινογραφίας.

      Ελπίζω να σε βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις μαζι μου.

      Διαγραφή
  49. Ευχαριστώ πολύ! Έτσι οπως τράβηξα τη φωτογραφία είχε κατω αριστερά ένα R οπως ακριβώς το λατινικό! Αν τη γύριζα απο την ανάποδη αυτο και κατι αλλα γράμματα θα ήταν ανάποδα. Οπότε φαντάστηκα πως έτσι θα ειναι το σωστό. Σε περίπτωση που ειναι τερηδόνα τι γίνεται; Γιατι εγω προσέχω την υγιεινή του στόματος μου και δεν ειχα ποτε τερηδόνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το R σημαίνει right, δηλαδή η δεξιά πλευρά του ασθενούς.

      Σε περίπτωση που είναι τερηδόνα και όχι ένα ψευδές σημείο της πανοραμικής θέλει σφράγισμα. Αλλά για την επιβεβαίωση της διάγνωσης θέλει κλινικό έλεγχο και πιθανώς συμπλωρωματκή ακτινογραφία, αλλά μικρή (οπισθοφατνιακή) που θα βγάλει ο οδοντίατρος.

      Διαγραφή
  50. Γεια σου και παλι γιατρε!
    Πηγα σημερα σε οδοντιατρο για να δει την ακτινογραφια και μου ειπε πως οι δυο πανω εχουν βγει κανονικα. Ο δεξης της ακτινογραφιας που ειναι ο αριστερος για μενα (η ακτιν/φια που σας εστειλλα κατω αριστερα εχει το R) εχει αρχισει να βγαινει αλλα φαινεται να ειναι καλυμμενος εντελως απο ουλα και αποτι ειδε η οδοντιατρος φαινεται να μην εχει χωρο να βγει κανονικα ουτε αυτος αλλα ουτε και ο αλλος αντιστοιχα.
    Μου προτεινε να παω στο κατ σε γναθοχειρουργο οπου εχει μεγαλυτερη πειρα και μπορει να καταλαβει καλυτερα να υπαρχει πιθανοτητα να βγει χωρις κανενα προβλημα ή χρειαζεται εξαγωγη!
    Απο τερηδονα ειμαι καθαρος και δεν εχω κανενα προβλημα. Μονο λιγο πετρα εχω που χρειαζεται καθαρισμο ως συνηθως (μια φορα το διμηνο κανω καθαρισμο-μαζευω ευκολα πετρα στα κατω μπροστα δοντια ενω τα πανω ειναι μια χαρα).
    Αυτο που με απασχολει ειναι οι φρονημιτες! Τι με συμβουλευετε να κανω και αν μπορειτε να μου προτεινετε καποιον γναθοχειρουργο εμπειρο που ισως μπορει να αντιληφθει αν ειναι αναγκαια ή οχι η εξαγωγη πριν προβει σε χειρουργικες διαδικασιες.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.

      Η φωτογραφία δεν είναι πλέον διαθέσιμη να την ξαναδώ. Και εγω ειχα δει ότι οι πανω φρονιμήτες είχαν βγει, αλλά νομίζω ότι οι κάτω είχαν χώρο να βγουν από μόνοι τους και δε χρειάζεται εξαγωγή.

      Στείλε την αντινογραφία στο sotvlastarakos@yahoo.com

      Περιμένω e-mail..

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα σας γιατρέ μου και συγχαρητήρια για τον χρόνο που διαθέτετε ώστε να απαντάτε αφιλοκερδώς στις απορίες μας.
    Η δική μου απορία αφορά έναν φρονιμίτη (κάτω δεξιά). Ενιωθα πόνο 2-3 μέρες και δεν μπορούσα να μασήσω και σήμερα, πιέζοντας με το δάχτυλό μου, διαπίστωσα ότι ...κουνιέται!
    Είναι δυνατόν, χωρίς κάποιο άλλο σύμπτωμα (πόνο, τερηδόνα) να συμβεί αυτό;

    Υπόψιν ότι είμαι 52 ετών και τηρώ σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής της στοματικής κοιλότητας και πρόσφατα είχα κάνει καθαρισμό πέτρας, χωρίς να διαπιστώσει ο οδοντίατρος κάποιο πρόβλημα.

    Σας ευχαριστώ και πάλι και καλή χρονιά να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

      Είναι λίγο σπάνιο αυτό που μου λέτε, χωρίς πόνο και με προσφατο καθαρισμό.

      Το μόνο πυ με προβληματίζει είναι αν ο συνάδελφος έκανε έλεγχο της περιοδοντικής σας κατάστασης για την πιθανή ύπαρξη περιοδοντίτιδας. Αλλά και πάλι, μόνο στον φρονιμήτη είναι λίγο περίεργο.

      Για την καλύτερη διάγνωση κατά τη γνώμη μοπυ θα πρεπει να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος, και καλύτερα με πανοραμική ακτινογραφία.

      Ούτως η αλλιώς αν χρειαστεί τελικά να βγει ο φρονιμητης, η πανοραμικη θα δείξει τη σχέση του φρονιμήτη με ευαισθητα σημεία της ανατομίας, στην προκειμένη περίπτωση με το κάτω φατνιακό νεύρο.

      Αν υπάρχει περιοδοντική νόσος, δηλαδή απώλεια κόκαλου και αυτό θα φανεί αλλά και οτιδήποτε αλλο πχ κύστη .

      Με αυτήν ανά χείρας πηγαίνετε στον δοοντίατρο για μια γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  52. Γεια σας θα ήθελα και γω να υποβάλλω το ερώτημα μου. Πριν 2 μέρες ολοκλήρωσα τη διαδικασία της πρωτης μου απονεύρωσης (καναμε και το τελικό σφράγισμα) οι ρίζες μου ήταν στραβές και οι ριζικοί σωλήνες στενοί κάτι το οποίο ταλαιπώρησε και μενα και τον γιατρό...Λοιπον στη τρίτη μου επίσκεψη μετά τη διεύρυνση των ριζικών σωλήνων , πόνεσα λιγάκι για 1-2 μέρες .Έρχεται λοιπόν η προχθεσινή μερα πάω εκει , κάνουμε την έμφραξη πόνεσα και εκέι λίγο γιατί το ένα απο τα 3 εργαλεία αυτα που γίνεται η έμφραξη (σαν σφήνες που έιναι , δεν ξέρω πως λέγονται) πήγε πιο βαθειά απ ότι μου είπε ο γιατρός και το τράβηξε πιο πάνω και μετά δεν ένιωθα πόνο...ωραια μέχρι εδώ ...κάνω το σφράγισμα έρχομαι σπίτι είναι ώρα να μπορώ να μασήσω (μετα απο 4 ώρες) και νίωθω μια ενόχληση κατα το μάσημα , δεν δίνω σημασία λέω θα είναι ερεθισμένο το δόντι μου... Έρχεται η σημερινή μέρα πάλι το ίδιο , πονάω κάπως και οταν μασάω και οταν χτυπάω πολύ ελαφρα το δόντι μου με το δαχτυλό μου...Εκείνο που με ανησυχεί είναι μην και δεν πέτυχε η απονεύρωση και ταλαιπωρηθώ και ξοδέψω χρήματα ξάνα...Δεν ξέρω πείτε μου μια γνώμη , ξέρω πως δεν έχετε δει απο κοντά το δόντι μου απλά με την εμπειρία σας πιστεύετε οτι θα έχω πρόβλημα ?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και όπως καταλαβαίνετε διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά η ευαισθησία μετά την έμφραξη του δοντιού κατά την απονεύρωση μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών καλό είναι να κάνετε στοματικές πλύσεις (μπουκώματα) με χαμομήλι χλιαρό. Αυτό θα λειτουργήσει καταπραϋντικά στην κακοποίηση της περιοχής.

      Τώρα για την επιτυχία ή όχι της απονεύρωσης υπάρχει και ο ακτινογραφικός έλεγχος, δηλαδή η λήψη ακτινογραφίας για την σωστή έμφραξη αλλά και ο ακτινογραφικός επανέλεγχος, δηλαδή η ληψη ακτινογραφίας μετά από 3-6 μήνες για τη διαπίστωση αν η βλάβη έχει ξεκινήσει να επουλώνεται.

      Οπότε μην ανησυχείτε και δωστε λίγο χρόνο στη θεραπεία.Και φυσικά ελέγξτε την σε 3-6 μήνες ακτινογραφικά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα σας,
    πριν μια ημέρα γναθοχειρουργός εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του κάτω δεξιά φρονιμήτη. Η φάση της εξαγωγής ήταν πολύ έντονη και μακρά διότι οι δυο από τις τέσσερις ρίζες του δοντιού ήταν πολύ σφηνωμένες και φοβόταν για τα νεύρα που έφταναν κοντά στη γλώσσα. Τηρώ ευλαβικά τις οδηγίες (όχι πτύσιμο την πρώτη ημέρα, παγοκύστη αμέσως μετά την εξαγωγή κλπ.) αλλά το οίδημα είναι μεγάλο το ίδιο και ο πόνος. Παίρνω panadol extra κάθε τέσσερις ώρες. Δεν νομίζω ότι κατέστρεψα τον θρόμβο του αίματος μέσα στην περιοχή του δοντιού, ούτε έκανα κάτι παράτυπο. Γιατί τόσος πόνος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      ΠΑρ'όλα αυτά είναι φυσιολογικό έως ενα βαθμό να έχετε πόνο και οίδημα, μια και η εξαγωγή ήταν χειρουργική.

      Μην ανησυχείτε, δε διαλύεται έτσι εύκολα ο θρόμβος. Καλύτερα όμως να συνεννοηθείτε με τον γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή μήπως χρειαστεί να πάρετε μια διαφορετική φαρμακευτική αγωγή πχ κάποιο αντιοιδηματώδες αναλγητικό ή/και κάποια αντιβίωση.

      Τώρα ως προς τις ρίζες που έχουν παραμείνει θα πρέπει να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος και να παρατηρούνται. Αυτά θα σας τα εξηγήσει ο γιατρός σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για ότι χρειαστείτε μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. Καλησπερα γιατρε! Ο κατω αριστερος φρονιμητης εχει βγει στραβα,δηλαδη κοιταει προς τη γλωσσα! Εχει δυο μερες τωρα που το ουλο πισω απο τν φρονιμητη εχει κανει πληγη,εχει φουσκωσει και καλυπτει μερος του δοντιου,εχει πρηστει γενικα το ουλο κοντα σε εκεινο το δοντι και χτυπαει μεχρι κατω απο τη γναθο! Επισης παρατηρησα οτι το ουλο απο τη μεσα πλευρα (προς τη γλωσσα πλευρα δηλαδη) "ξεκολλαει" ας πουμε απο το δοντι! Υπαρχει περιπτωσει να μην ειχε βγει ολοκληρος κ τωρα να προσαθει να βγει και να τραυματιζει το ουλο μου ετσι επειδη βγαινει στραβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      H ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Για να σας απαντήσω με βεβαιότητα θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση, να σας δω δηλαδή από κοντά.

      Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί ο φρονιμήτης εξαγωγή. Για το λόγο αυτό καλό είναι στον οποιοσδήποτε οδοντίατρο σας δει, να έχετε μια σχετικά πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία, έως δύο χρόνων. Η πανοραμική βγαίνει σε οποιοδήποτε ακτινολογικό κέντρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  55. Γεια σας..Είμαι 22 χρονών. Από πέρσυ έχουν βγει οι 2 φρονιμήτες μου, και οι άλλοι δύο βγαίνουν ακόμα. Δεν με πονάνε και έχουν χώρο, απλά νομίζω ότι είναι πιο στραβοί απο τα υπόλοιπα δόντια μου. Από τη στιγμή που έχουν βγει κανονικά πρέπει να τους αφαιρέσω; Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μου στραβώσουν τα υπόλοιπα δόντια επειδή είναι στραβοί αυτοί; Να σημειώσω ότι ποτέ δεν είχα προβλήματα στα δόντια, ούτε έχω βάλει σιδεράκια ποτέ.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Μια γενική απάντηση είναι ότι αν βγαίνουν καλά οι φρονιμήτες, δε χρειάζεται να τους αφαιρέσετε.

      Θα πρέπει όμως να γίνει αξιολόγηση πόσο καλά βγαίνουν και πως έχουν βγεί οι φρονιμήτες που έχετε στο στόμα. Πχ αν έχουν βγεί τόσο στραβά που δεν μπορείτε να τους βουρτσίσετε, είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν.

      Καλύτερα να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία, και με αυτή στα χέρια, να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και αξιολόγηση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  56. Καλημέρα σας,
    Είμαι 24 χρονών και έχω 3 φρονιμίτες. Ο 4ος (κάτω αριστερά) δεν υπάρχει, βασει της ακτινογραφίας. Ενώ οι φρονιμίτες είναι ίσιοι και έχουν βγει κανονικά χωρίς πρόβλημα, η οδοντίατρος μου συνέστησε να τους βγάλω λόγω τερηδόνας. Εγώ αντιπρότεινα απονεύρωση (λόγω κόστους η οδοντίατρος μου είπε να το αποφύγω γιατί δεν είναι απαραίτητοι οι φρονιμίτες μιας και έχω όλα τα άλλα δόντια) και τώρα σκέφτομαι να τους σφραγίσω, μιας και είναι τερηδονισμένοι αλλά σε λογικά πλαίσια. Εσείς τι προτείνετε;
    Ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, όπως έχω γράψει και στην ανάρτηση, αν η βλάβη στο φρονιμήτη μπορεί να ξεπεραστεί με ενα σφράγισμα, τότε δε βλέπω λόγο να βγει. ΑΛΛΑ(γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά) αν σας είπε η συνάδελφος ότι μπορεί να χρειαστεί απονεύρωση, σημαίνει ότι η τερηδόνα εχει προχωρήσει. Οπότε υπάρχει μια διχογνωμια σχετικά με το πόση είναι η βλάβη και αν μπορεί να γίνει σφράγισμα ή οχι.

      ΚΑτά τη γνώμη μου, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με σχέδιο θεραπείας το σφράγισμα αλλά αν η τερηδόνα είναι τόσο μεγάλη, που θα χρειαστεί απονεύρωση το δόντι, καλό είναι να το βγάλετε. Στους φρονιμήτες σπάνια κανουμε απονεύρωση, γιατί και έχουν άτυπη μορφολογία (οπότε μπορεί να μην είανι 100% επιτυχημένη) και δεν αξίζει μια διαδικασία τέτοια για ενα μη χρήσιμο δόντι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα σας,
    Είμαι 29 χρονών. Έχω ενα χαλασμένο φρονιμίτη πάνω δεξιά και δε με ενοχλεί καθόλου αλλα είναι μαύρος και σαθρός απο την εξωτερική πλευρα και εχουν φύγει κάτι μικρά κομματάκια. Θέλω να σας ρωτήσω... είναι απαραίτητο να κάνω εξαγωγή ή μπορώ να κάνω απλά ένα σφράγισμα. Σας ρωτάω γιατι είχα κάνει μιά εξαγωγή κάτω φρονιμίτη παλαιότερα και με ταλαιπώρησε 3 μέρες ο πόνος. Ειδικά την πρώτη μέρα δεν κοιμήθηκα.. δεν βογκούσα αλλα όπως και να το κάνουμε είναι ταλαιπωρία και θα θέλω να την αποφύγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλιική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες ή επίφοβες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατο να σας πω αν μπορείτε να κάνετε σφράγισμα ή θα πρέπει να κάνετε εξαγωγή. Σαν γενικός κανόνας, αν το δόντι δεν είναι πολύ χαλασμένο μπορεί να γίνει κάποιο σφράγισμα, αλλά θα πρέπει να καθαρστεί καταρχήν από το μαύρο σημείο δηλαδή το σημείο που είναι χαλασμένο, κα μετά να αξιολογηθεί η κατάσταση του.

      Θα σας συμβούλευα να κλείσετε ραντεβού σε κάποιον οδοντίατρο ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβου για κλινική εξέταση και μια σωστή διάγνωση.Για να ξέρετε τις επιλογές σας ως ασθενής. Πάντως πλεον οι εξαγωγές δε γίνονται τ΄σο βάρβαρο όσο περιγράφετε. Κι μπορείτε να πάρετε αγωγή για να περιοριστεί το πρήξιμο και ο πόνος μετά την εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Giatre ekana idi ena sfragisma ston fronimiti kai me ponaei ksana exw 2 mines pou to ekana sfragisma

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη κάποια διάγνωση. Καλύτερα να συνεννοηθείτε με το συνάδελφο που σας έκανε το σφράγισμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. Καλημέρα! έχοντας έναν πόνο αρκετές ημέρες στον άνω φρονιμίτη επισκέφθηκα τον οδοντίατρο. Αρχικά μου είπε ότι θέλει απονεύρωση και σφράγισμα και μετά "αα φρονιμίτης είναι, τότε θα τον βγάλουμε".. για να καταλάβετε ότι ούτε καν φαίνεται ότι είναι αυτό το "κακό" δόντι αλλά κάποιο από τα "καλά" οπότε αρχικά μπερδεύτηκε ο γιατρος...
    Είναι δυνατόν χωρίς καν ακτινογραφία να βγάζουμε δόντια έστω και φρονιμίτη, μόνο με την προκατάληψη, λες και τα έουμε και πολλά;
    Τελικά έφυγα...
    Τί μου προτείνεται να πάω και σε άλλον; Ή τα ίδια θα ακούσω; Δυστυχώς είστε 900χλμ μακριά...
    Μαρία Διδυμότειχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μας πρόδωσε η τεχνολογία.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλό είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία σε ενα δημοσιο νοσοκομείο ή και σε κάποιο ακτινολόγο (στον ακτινολόγο κόστος Αθήνας μεταξύ 25-40 ευρώ με cd) και με αυτή στα χέρια σας να πάτε σε εναν άλλο γιατρό να αξιολογήσει την κατάσταση. Αν είναι φρονιμήτης και έχει σφράγισμα βαθύ, τότε συνήθως κάνουμε εξαγωγή, όπως διαβάσατε και στο παραπάνω post.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα γιατρέ,

    Θα ήθελα και εγώ να σας κάνω μια ερώτηση. Είμαι 33 χρονών και πριν 2 εβδομάδες πρήστηκε λίγο και πονούσε το ούλο μου πίσω και κάτω αριστερά στην θέση που είναι ο φρονιμίτης. Ο οδοντίατρος μου συνέστησε να βγάλω πανοραμική η οποία έδειξε ότι έχω και τους 4 φρονιμίτες αλλά δεν έχουν καθόλου χώρο να βγουν και πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.
    Η ερώτηση μου είναι η εξής: πρέπει να αφαιρέσω και τους 4 φρονιμίτες αφού δεν με ενοχλούν? Επίσης, το πρήξιμο στο ούλο μου και ο πόνος υποχώρησαν μόνα τους σε λίγες μέρες και ανέτειλε λίγο ο φρονιμίτης. Εσείς τι μου συστήνετε? Να τους αφαιρέσω όλους ή μόνο αυτόν που με ενόχλησε?
    Έχω ακούσει φοβερές ιστορίες για εξαγωγή φρονιμίτων ειδικά σε μεγάλες ηλικίες και πραγματικά έχω τρομοκρατηθεί.
    Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας και
    σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Για το αν θα πρέπει να αφαιρεθούν οι φρονιμήτες σας δεν μπορώ να ξέρω,γιατί απιτείτε γνώση της κλινικής εικόνας και ακτινογραφική απεικόνιση. Άρα θεωρώ ότι η διάγνωση του συναδέλφου είναι σωστή.

      Αν λοιπόν χρήζουν αφαίρεσης οι φρονιμήτες καλό είναι να αφαιρεθούν όλοι, αν όχι την ίδια περίοδο, τότε σε λογικό βάθος χρόνου. Να μην αφαιρέσετε δηλαδή μόνο αυτόν που ενοχλεί γιατί ακόμα και αυτοι που δεν ενοχλούν μπορεί αν δημιουργούν πρόβλημα, απλά αθόρυβα. Μην ακούτε φοβερές ιστορίες. Εχω να σας πω και εγω ιστορίες που όλα κυλησαν ομαλά. Το θεμα είναι να εμπιστεύεστε τον επεμβαίνοντα.

      Ξαναλέω όμως ότι καλύτερα να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη, από άλλον οδοντίατρο, ή και από εμενα αν το επιθυμείτε, για το αν χρειάζονται αφαίρεση οι φρονιμήτες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα σας!
    Είμαι 35χρ κ μαμα 2 κοριτσιών 4μιση κ 2μιση ετών αντίστοιχα ! Θυλαζα τη μικρότερη μεχρι πριν απο 1 χρονο. Οι επισκέψεις μ στον οδοντιατρο , ήταν οι απαραίτητες καθώς δεν ειχα ποτε ιδιαίτερα προβλήματα με τα δοντια μ ( ειχα σφραγίσματα απο 10-12 ετών έως κ σήμερα χωρίς μα χρειαστεί το παραμικρό έκτοτε ).
    Περσυ κ μετα απο 2 γέννες κτλ έπεσε ενα παλιό μ σφράγισμα κ πάω στον οδοντιατρο, γίνεται "θήκη" κ μαζί με αυτο κ άλλο 1 σφράγισμα σε άλλο δόντι , καθαρισμοί τακτικοί κτλ-κτλ
    Ξαναπάω φέτος για τον καθορισμένο παλι καθαρισμό μ , κάνουμε ακτίνες κ βλέπουμε οτι σχεδόν ολα τα δοντια έχουν αρχίσει κ καταστρέφονται πολυπλευρως
    Η οδοντίατρος μ αμέσως με ρώτησε αν ακολουθώ κάποια αγωγή , αν παίρνω χάπια για κάποιο λόγο κ γενικά αν είμαι καλα. Είμαι απολύτως υγιής κ μάλιστα πρόσφατα εκανα το ετήσιο τσεκάπ μ, χαίρω άκρας υγείας κ ουδέποτε πηρα χάπια για κανένα λόγο , φυσικά ουτε στο διάστημα (λιγότερο απο χρονο) π είχε να με δει.
    Μπορεί αυτο να οφείλεται στις εγκυμοσύνες -γέννες -θυλασμους κτλ; Κ να εκδηλώθηκε τωρα; Μετα απο 1 χρ π εχει να με δει ; Τοσο σύντομα κ τοσο μεγάλη καταστροφή στα δοντια μ;;;
    Εχω ξεκινήσει να "διορθώνω" οτι ειναι απαραίτητο , 1 απονεύρωση , 2 σφραγίσματα κ εξαγωγές 2 φρονιμιτες (π ήταν ήδη σφραγισμένοι πριν 1μιση χρονο) αλλα είχαν πολύπλευρα "φαγωθεί ".
    Εχω την εντύπωση οτι κ τα μπροστινά μ δοντια έχουν μια ίσως κίνηση (ίσως κατι σε βαθμό μεγέθους χιλιοστό του χιλιοστού ),τί να κάνω ;
    Σας ζήτω συγνώμη εκ των προτέρων για το μεγάλο post κ την κατάχρηση του χώρου κ του χρόνου σας διαβάζοντας το μακροσκελές μ αυτο σημείωμα ,
    Να ειστε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Στην ερώτηση σας δεν εχω σαφή απάντηση χωρίς να έχω κλινική εικόνα ή έστω να δω την ακτινογραφία.

      Δυνητικά πάντα τα γεύματα κατά την εγκυμοσύνη, οι εμετοι αλλά και οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια και τα ούλα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμο που να διακιολογούν πλήρη κατάρευση των δοντιών σας (από ότι μου περιγράφετε) εντός ενός χρόνου.

      Δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο αν δεν εχω κλινική εικόνα. Δυνητικά θα μπορούσατε να επισκεφθείτε εναν άλλο οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα και συγνώμη που δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο,αλλά χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας διαγνώσεις και προτροπές από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολυ για την αμεση απάντηση , δυστυχώς αυτή τη στιγμή ...είμαι σε άλλη ηπειρο, θα συμβουλεύω ομως κ μια δεύτερη γνώμη οδοντιάτρου εδω π βρίσκομαι κ με την πρώτη ευκαιρία π θα ξαναβρεθω Ελλαδα, στην Αθηνα θα σας επισκεφτώ να μου πείτε κ σεις τη γνώμη σας.
      Επειδή ομως -λόγω των καταστάσεων - δε γνωρίζω ποσο σύντομα θα ειναι το ταξίδι μ αυτο, θα ζητήσω σε ηλ.μορφη την ακτινογραφία μ, τοσο την τωρινή όσο κ την περσινή , να σας τις στειλω να μου πείτε κ σεις ...οτι μπορείτε ...;;;
      Σας ευχαριστώ κ παλι για το χρονο σας ...

      Διαγραφή
    3. Οτιδηποτε θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο sotvlastarakos@yahoo.com

      Περαστικά!

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστω πολυ κ παλι, σας εστειλα μολις στο e-mail τις ακτινες μ, θα περιμενω μήνυμα σας. Συγχαρητήρια κ απο εδω γι αυτο π κανετε, ειναι στ' αληθεια μοναδικο γτ βοηθά κοσμο π ειτε λογω αποστασης ειτε λογω καταστασεων χρειαζεται μια επιστημονικη αποψη κ δεν δυναται να την εχει...Να ειστε καλα κ να συνεχισετε να βοηθατε κοσμο!!!

      Διαγραφή
  61. Γιατρέ καλησπέρα, εγώ είμαι τώρα 22 ετών και διανύω την 6 εβδομάδα της κυήσεως μου. Εδώ και 3 μηνες ταλαιπωρούμαι από τον φρονημήτη ο οποίος με πονά και πριν ακόμα βγει.... Είναι κανενας μηνας που εχει βγει αλλά πονάει αρκετά και βγάζει μια πολύ έντονη δυσοσμία (είναι ο 1ος που βγαίνει - κάτω γνάθος). Τι μπορώ να κάνω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η απάντηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά ας ξεκινησουμε με τα βασικά :

      Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση σε έγκυο, στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Οπότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας για μια αντιβιοτική αγωγή ή για κάποιο αντιφλεγμονώδες. Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να σας τη δώσει ο γυναικολόγος σας ή να πρηγηθεί συνεννόηση του οδοντιάτρου με το γυναικολόγο.

      Κατ'ά δεύτερο η έντονη δυσοσμία δε νομίζω να προέρχεται από το φρονιμήτη, χωρίς βέβαια να είμαι 100% σίγουρος,μια και δεν έχω κλινική εικόνα. Νομίζω ότι κάποιο άλλο δόντι έχει πρόβλημα. Γι'αυτό λοιπόν όταν κλείσετε το πρώτο τρίμηνο, θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, και θα κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σας,
    Έχω πρόβλημα και με τους 4 φρονιμίτες μου.Είμαι 27 ετών και πρώτη φορά με ενοχλούν οι φρονιμίτες μου. Οι 2 πάνω έχουν ανατείλει αλλά οι 2 κάτω βγαίνουν πλαγιαστα και σπρώχνουν τους τραπεζίτες. Αυτό έδειξε η πανοραμική. Η γνώμη του γναθοχειρουργου που με εξέτασε ήταν οτι θα ήταν καλύτερα να μου κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο και να βγάλουμε και τους 4 με ολική αναισθησία καθώς ειδικά οι κάτω θα μας δυσκολέψουν αρκετά. Ποια είναι η δική σας γνώμη;
    Συγχαρητήρια για το τόσο κατανοητό άρθρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρόλα αυτά είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μπορούν να βγουν φρονιμήτες με τοπικη αναισθησία και απαιτείται ολική καταστολή με γενική αναισθησία.

      Η ολικη αναιθσησία στην οδοντιατρική εφαρμόζεται συνήθως σε φοβικούς ασθενείς ή ΑΜΕΑ και πάντα σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Και φυσικά κάτι τέτοιο εκτινάσει το κόστος της θεραπείας. Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαι οπαδός της ολικής αναισθησίας στην οδοντιατρική πράξη αν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. 'Ολα βέβαια εξαρτώνται από τα θελω του ασθενούς!

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον οδοντίατρο, ή και από εμένα αν το επιθυμείτε.

      Από σεπτέβριο θα γίνουν αναρτήσεις για τη μέθη και για την ολική αναισθησία κατά τις οδοντιατρικές πράξεις.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  63. καλησπερα γιατρε.η κορη μου ειναι 17 ετων και ο οδοντιατρος εδω στην γερμανια μασ ειπε οτι οι φρονιμητες της ειανι πολυ χαμηλα,κατω απο το ουλο.μασ ειπε οτι δεν ειναι φυσιολογικο για την ηλικια της και πρεπει να κανει επεμβαση να τους αφαιρεσει τωρα που ειναι ακομα νωρις.να την κανουμε την επεμβαση.μας ειπε οτι θα γινει μια φορα και για τους τεσσερις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαρσιτώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς κλινική ή ακτινογραφική εικόνα είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η ηλικία των 17 δεν είναι απαγορευτική για να μην έχουν ε,φανιστεί οι φρονιμήτες. Το σημαντικό είναι σε τι γωνία βγαίνουν ως προς τους δεύτερους τραπεζίτες και αν έχουν το κατάλληλο και επαρκή χώρο στη γνάθο για να βγούν. Γιατί αν δεν έχουν επαρκή χώρο, θα τον βρουν αλλά στη διαδικασία θα προκαλέσουν πρόβλημα στα υπάρχοντα δόντια.

      Η χειρουργική αφαίρεση και των τεσσάρων φρονιμητών είναι πολύ δυσκολη διαδικασία και στην εκτέλση μαι και η ασθενής έχει το στόμα ανοικτό για πολύ ώρα, οσο και μετεγχειρητικά μια και όσο καλά και ναγίνει η ασθενής θα πρηστεί και δε θα μπορεί να ανοίξει το στόμα της και να φάει.

      Άρα γενικά δεν προτιμάται.

      ΑΝτίθετα προτιμάται η αφαίρεση πρώτα των φρονιμητών της μίας πλευράς και μετά απο 3 εβδομάδες με εναν μήνα που θα έχει γίνει ικανοποιητική επούλωση του τραύματος, η αφαίρεση των υπολοίπων δύο της άλλης πλευράς.

      Αυτά προτιμώνται στην Ελλάδα. Στη Γερμανία, δυστυχώς δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρωτόκολλο και τι ακολουθουν οι συνάδελφοι.

      Θα σας έλεγα να πάρετε καιμια δεύτερη γνωμη ή να μου στείλετε την πανοραμική ακτινογραφία μέσω email στο

      sotvlastarakos@yahoo.com

      για να σας πω τη γνώμη μου.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ γιατρε που μου απαντησατε.επειδη δεν εχω την πανοραμικη να σας την στειλω και επειδη η επεμβαση ειναι προγραμματισμενη για αυριο,θα προσπαθησω να παρω μια δυο γνωμες ακομα για να αποφασισουμε μεχρι αποψε τι πρεπει να κανουμε.Ειχα και εγω τις σκεψεις μου σχετικα με την βιασυνη του να βγουν και οι τεσσερις μαζι.και κατα ποσο μπορει αυτο να ειναι και επικινδυνο για την υγεια του παιδιου μου.σας εθχαριστω και παλι.Καλα να ειστε και καλα να περνατε εκει κατω.

      Διαγραφή
  64. Γιατρε γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά και την προσπάθεια που καταβαλετε μεσω του site σας. Πρόσφατα εκανα εξαγωγη εγκλειστου φρονιμητη οποιος φυτρωνε σε οριζόντια θεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμποδιζεται να φυτρωσει ο τραπεζιτης ακριβώς δίπλα. Η εξαγωγη έγινε με πολύ ταλαιπωρία,και ο τραπεζιτης εχει σχεδον φυτρωσει, ώσπου δυο εβδομάδες μετά παρατηρησα στην εσωτερικη πλευρά του ουλου ένα κοκαλωδες εξογκωμα. Επισκεφθηκα τον προσωπικο μου οδοντιατρο και μου ειπε πως είναι το δόντι ( ο τραπεζιτης) το οποίο περιμεναμε να βγει..το πρόβλημα ομως είναι πως εγω ειμαι δυσπιστη καθως το εξογκωμα αυτο ειναι το τουλάχιστον 5 εκατοστά μακριά απο το σημείο στο οποίο ανατελει ο τραπεζιτης.. Νομιζω πως δεν έχει κανει ακριβη διαγνωση και δεν ξέρω τι αποτέλεσματα μπορεί να έχει αυτό στην μορφολογια της γναθου μου.Ευχαριστώ και με συγχωρείτε για την μακροσκελη ερώτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη χωρίς κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει λοιπόν να κάνετε είναι να βγάλετε (αν δεν έχετε) πανοραμική ακτινογραφία. Βέβαια το πιο πιθανό είναι να έχετε γιατί δε νομίζω κανείς οδοντίατρος να κάνει εξαγωγή εγκλείστου φρονιμήτη χωρίς πανοραμική ακτινογραφία.

      Με την ακτινογραφία στο χερι, θα πάρετε τηλέφωνο κάποιον άλλο γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και διάγνωση.

      Μια σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα και ουσιαστικότερο βήμα για να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα σας αλλά και να δοθεί λύση στο πρόβλημα σας

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  65. Καλησπερα γιατρε, θερμα συγχαρητηρια για την αξιεπαινη δουλεια σας! Ειμαι 31 ετων (γυναικα) και απο την ηλικια των 12 ετων και για τρια χρονια φορουσα σιδερακια στην ανω γναθο.Προκειμενου να βαλω τα σιδερακια εκανα και μια εξαγωγη.Μετα το περας της θεραπειας για ενα χρονο περιπου φορουσα σταθεροποιητικο μασελακι 24 ωρες το 24ωρο το οποιο για το επομενο εξαμηνο το φορουσα 7-8 ωρες την ημερα κυριως στον υπνο.Το αποτελεσμα της ορθοδοντικης θεραπειες παραμενει αψογο μεχρι και σημερα.Στα 18 μου αφαιρεσα τους δυο κατω φρονιμητες.Δυο χρονια αργοτερα εμφανιστηκαν και οι ανω φρονιμητες.Ρωτησα τον τοτε ορθοδοντικο μου και μου ειπε να μην τους αφαιρεσω εφοσον δεν μ ενοχλουν δεδομενου οτι ειχα ηδη μια εξαγωγη τοτε.Ωστοσο το τελευταιο διαστημα ο ενας φρονιμητης μ ενοχλει.Αν χρειαστει να τον αφαιρεσω υπαρχει περιπτωση να στραβωσουν τα δοντια μου; Να σημειωσω πως ο φρονιμητης αυτος ειναι απο την ιδια πλευρα που βταν και το δοντι της εξαγωγης.Ευχαριστώ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Πάντως σε γενικές γραμμές δεν θα προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα, σε περίπτωση που επιλέξετε να βγάλετε το φρονιμήτη σας. Δε θα πρέπει να σας ανησυχεί μια τέτοια διαδικασία, μια και τα δόντια δε θα στραβώσουν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας,
    πριν 3 μέρες έβγαλα ένα ημιέγκλειστο φρονιμήτη και σήμερα που πέρασε το πρήξιμο κατάλαβα ότι μου έχουν ράψει και το μάγουλο σε ένα σημείο. Τα ράμματα είναι απορροφούμενα. Οπότε να περιμένουν να φύγουν;Υπάρχει περίπτωση να μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα;Πόσες μέρες κάνουν να φύγουν τα ράμματα; Επίσης στα κάτω δόντια όπου έκανα και την εξαγωγή φορούσα πολύ παλιά σιδεράκια. Τώρα αισθάνομαι τα μπροστινά μου δόντια να πονάνε σαν να κινούνται. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει η σύγκλιση των δοντιών. Ενδείκνυται να βγάλω και τον άλλο κάτω φρονιμίτη; Ευχαριστω πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να σας πώ πότε ακριβώς θα πέσουν τα ράματα. Κα΄τι τέτοιο θα σας το εξηγήσει ο θεράπων ιατρός σας,έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των
      χειρισμών που έκανε.

      Καλό είναι λοιπόν να τον πάρετε τηλέφωνο και αν κριθεί υποχρεωτικό, να κλείσετε ένα ραντεβού για να σας δει από κοντά.

      Ως προς το αν χρειάζεται ή όχι εξαγωγή του άλλου φρονιμήτη,θα πρέπει να μιλήσετε ξανά με το συνάδελφο,γιατί δεν έχω γνώση της κλινικής εικόνας, οπότε δεν μπορώ να σας πω αν χρειάζεται ή όχι.Πάντως με την εξαγωγή του ημιέγκλειστου φρονιμήτη δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα στη σύγκλειση των δοντιών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξανανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  67. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..ΕΔΩ Κ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΠΟΝΑΝΕ Κ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΒΓΑΛΑ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ Κ ΟΙ 2 ΠΑΝΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΝΩ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΑ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ..ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΚΟΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ?Η ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΠΙΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ο πονοκέφαλος μπορεί να συνδέεται με του ςκάτω φρονιμήτες, αλλά όχι επειδή είναι κοντά στο νεύρο, αλλά επειδή ασκούν πίεση στο στόμα.

      Μορεί όμως να οφείλεται και στους ανω φρονιμήτες, ειδικά αν είναι χαλασμένοι.

      Για μια πιο σίγουρη διάγνωση θέλει κλινική εξέταση και μελέτη της ακτινογραφίας. Αν θέλετε μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να κλεισουμε ραντεβού για κλινική εξέταση. Αλλιώς καλύτερα να ακολουθήσετε τις συστάσεις του οδοντιάτρου που σας εξέτασε, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα γνώσης της κλινικής και ακτινογραφικής σας κατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  68. Ειμαι 17 χρονων και εδω και λιγες μερες εχω καταλαβει πως κουνιεται ο πρωτος γομφιος. Απ' οσο ξερω ειναι μονιμο δοντι...(Επισης, δεν εχει εμφανιστει ακομα κανενας φρονιμητης)Για ποιο λογο μπορει να κουνιεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Για το λόγο αυτό καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι η βάση της οποιαδήποτε σωστής θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  69. Γιατρέ, είμαι τριτη λυκειου και οι φρονιμητες μου αρχιζουν σιγα σιγα και βγαινουν στην επιφάνεια.μερικες φορες νιωθω αφορητο πόνο.τι μπορω να κανω ωστε να βγουν ολοκληροι εξω απο τα ουλα πριν την περιοδο των πανελληνιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δεδομένου του ότι δεν γνωρίζω με τι γωνία βγαίνουν οι φρονιμήτες (αν δηλαδή βγαίνουν ίσια οπότε θα έχουν χώρο στο στόμα ή αν βγαίνουν πλάγια οπότε δε θα έχουν χώρο άρα θα πιέζουν το διπλανό δόντι)δεν μπορώ να σας απαντήσω με σαφήνεια.

      Καλό είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτή στο χέρι, να κλείσετε ραντεβού με εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και μια αξιολόγηση. Στο ραντεβού θα μάθετε αν υπάρχει αρκετός χώρος για να βγουν οι φρονιμήτες, πως βγαίνουν σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια και τι μπορείτε να κάνετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  70. Καλησπέρα γιατρέ και χρόνια πολλά.Είμαι 28 ετών ονομάζομαι Σοφία και εδώ και ένα μήνα έχω ένα πρόβλημα όταν σφίγγω με τη γλώσσα ή ρουφαω ενα δόντι μου που χρειάζεται σφράγισμα βγαίνει μια άσχημη γεύση και μυρωδιά. Δεν τα πάω καλά με τους γιατρούς και μόνο όταν έχω πολύ ανάγκη τους επισκέπτομαι... Δεν μου έχει ξανασυμβεί να βγάζει μυρωδιά και γεύση κανένα δόντι. Το καταλαβαίνω και όταν μασάω τσίχλα... Τι μπορεί να ειναι;;
    Καλή Πρωτοχρονιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακρια είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να πάτε γρήγορα στον οδοντίατρο, γιατί το δόντι έχει χαλάσει αρκετά. Το πιο πιθανό μάλιστα είναι να θέλει απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία),μια και αυτή η γεύση και η μυρωδιά συνάδει με πύον.Για το τελευταίο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος χωρίς κλινική εξέταση.

      Σας προτρέοω λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  71. Καησπερα γιατρε συγχαρητηρια για το αρθρο σας κ για τον χρονο που αφιερωνεται σε αγνωστους.ειμαι27 ετων εχω 4 ημιεγκλειστους φρονημιτες ο ορθοδοντικος μου προτεινει εξαγωγη κ των τεσσαρων για προληπτικους λογους π.χ στραβωμα των δοντιων.πιο ειναι το καλυτερα να βγαλω εναν εναν ξεχωριστα η δυο δυο μαζι??κ αφου γινουν αυτο το κενο που θα δημιουργηθει πισω μπορει να προκαλεσει ανοιγμα αναμεσα στα δοντια μου να αλλαξουν θεση εννοω..ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Κατά τη γνώμη μου οι φρονιμήτες μπορούν να βγουν ανά δύο, δηλαδή ανα πλευρά, αν αυτό είναι εφικτό. Γιατί ο ασθενής έχει μια πλευρά που δαγκώνει, μέχρι να επουλωθεί η περιοχή.Άρα εξαγωγή των 2, περιμένουμε 15-20 ημέρες, εξαγωγή των αλλων 2.

      Εξίσου σωστό, αν το επιθυμεί ο ασθενής είναι εξαγωγή ενας ένας,απλά για μια μεγαλύτερη περίοδο πχ 2 μήνες ο ασθενής θα υφίσταται μια ταλαιπωρία επούλωσης απο τις εξαγωγές.

      Η τελική επιλογή είναι δική σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. θα ηθελα και την γνωμη σας για το αν θα δημιουργηθει καποιο κενο μετα αναμεσα στα υπολοιπα δοντια μετα την εξαγωγη ολων..

      Διαγραφή
    3. Δε θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Μην ανησυχείτε!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστω πολυ να εισται καλα.. :)

      Διαγραφή
  72. Καλησπέρα
    Ειμαι 26 ετων και μεχρι τώρα εχουν εμφανιστει οι 3ις απο τους 4ις φρονιμιτες μου. Εδω και μια εβδομαδα έχω ελαφρή πονο στον κατω αριστερα. Εβγαλα πανοραμικη μετα απο υποδειξη οδοντιατρου και με ενημερωσε οτι ειναι ημιεγκλειστος αλλο τον ειδα οτι βγαινει ισια σε συγκριση με τις φωτογραφιες που εχετε παραπανω. Ο οδοντιατρος μου ειπε οτι για αρχη να βγαλω και τους 2 κατω και αργοτερα τους 2 πανω. Ο συγκεκριμενος ειναι ο μονος που δεν ειχε βγει και ο μονος που μου προκαλεσε μια ελαφρια ενοχληση. Δεν θεωρω φυσικο τον να βγουν οι υπολοιποι 3ις.
    Ποια ειναι η αποψη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ο κάθε οδοντίατρος έχει το δικό του τρόπο επίλυσης των προβλημάτων. Χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και της αξτινογραφικής εικόνας δεν μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με τα λεγόμενα του συναδέλφου, γιατί μπορεί να είδε κάτι στην ακτινογραφια ή στην κλινική εκέταση και να έκρινε ότι θα πρέπει να βγουν όλοι.

      Σε γενικές γραμμές πάντως αν δεν υπάσρχει πρόβλημα, φιλοσοφία μου είναι να μη βγάζω υγιή δόντια. Αλλά όπως σας ειπα ο κάθε οδοντίατρος έχει τη δικη του φιλοσοφία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  73. Γεια σας γιατρε, ειμαι γυναικα 31 ετων και σε 2μερες εχω κλεισει ραντεβου σε γναθοχειρουργο να παω να βγαλω τους κατω φρονιμιτες οι οποιοι ειναι ημιεγκλειστοι (φαινεται πολυ μικρο μελος της μυλης). το προβλημα ειναι οτι ενας περιοδοντολογος που ειδε την πανοραμικη μου ειπε να το σκεφτω σοβαρα πριν τα βγαλω,γιατι οι φρονιμιτες ειναι σε τετοια θεση που ο ενας ακουμπαει στο φατνιακο νευρο κ στον αλλον το νευρο περναει μεσα απο τις ριζες..ο ενας δεν με ενοχλει αλλα ο αλλος με ποναει (μπορει βεβαια ο πονος να προερχεται απο το απονευρωμενο πριν 6 μηνες μπροστινο του γομφιο.βασικα κ στους δυο φρονιμιτες οι μπροστινοι του γομφιοι ειναι απονευρωμενο).να μην σας κουρασω,η ερωτηση μου ειναι: σε τετοιες περιπτωσεις που το φατνιακο νευρο ειναι τοσο κοντα ποιες ειναι οι πθανοτητες να τραυματιστει το νευρο κ να μεινει καποια μονιμη παραισθησια???( η επεμβαση θα γινει σε ειδικευμενο γναθοχειρουργο σε νοσοκομειο_).Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριατώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      ΠΑρ'όλα αυτά σε τέτοιες περιπτώσεις όπου βλέπουμε στην πανοραμική ακτινογραφία τέτοια ευρήματα καλό είναι (και κατά άλλους επιβαλλεται)να κάνουμε μια ακτινογραφία που λέγεται dental scan. Ουσιαστικά είναι μια οδοντιατρική αξονική τομογραφία η οποία μας δείχνει επακριβώς τη σχέση των υπο εξαγωγή γομφίων με τα ευαισθητα ανατομικά μόρια εν προκειμένω με το κατω φατνιακό νεύρο.

      Αν αγκαλιάζει το νευρο, οπωσδήποτε οι πιθανότητες να τραυματιστεί είναι μεγάλες, αλλά αν είναι καλά προετοιμασμένος ο επεμβαίνοντας, με τη βοηθεια του dental scan, η βλάβη θα είναι όσο το δυνατό μικρότερη. Άλλο μικρός και άλλο μεγαλύτερος τραυματισμός!

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να παρετε όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το συνάδελφο, που σαν γναθοπροσωπικός χειρουργός είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά και φυσικά τη γνώμη του για το dental scan.

      Περαστικά σας και μακάρι να πάνε όλα καλά!

      Διαγραφή
  74. γεια σας,θα ήθελα να ρωτήσω κάτι έχει εμφανιστεί ο φρονιμίτης αρκετά ,και με πονάει λίγο το ούλο δίπλα του,είναι σοβαρό; επειδή αγχώθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς κλινική εικόνα αλλά και ακτινογραφία.

      Όταν βγαίνουν οι φρονιμήτες ειναι φυσικό να νιώθουμε πόνο ή ακόμα και να ανεβάζουμε δέκατα.
      Πρέπει όμως να διαπιστωθεί με τι φορά βγαίνουν οι φρονιμήτες σε σχέση με τα διπλανά δόντια και αν έχουν τον απαιτούμενο χώρο. Για αυτό απαιτείται μια πανοραμική ακτινογραφία

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία, και με αυτή στα χέρια, να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα να το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Μετά την κλινική εξέταση και με βάση την ακτινογραφική εικόνα, θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα!είμαι 24 ετών και δεν έχω βγάλει ακόμη κανένα φρονημιτη.είναι φυσιολογικό? Υπάρχει περίπτωση να μην τους βγάλω καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Υπάρχει περίπτωση να μην τους βγάλετε καθόλου αλλά υπάρχει και περίπτωση να δρουν παρασκηνιακά και να σας επιφυλάσσουν εκπλήξεις για το μέλλον.

      Για το λόγο αυτό θα σας συμβούλευα να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτήν ανά χείρας να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εκεί θα γίνει η εκτίμηση των φρονιμητών σας και της πιθανότητας να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  76. Καλημέρα γιατρέ.Ποσο επικυνδυνο ειναι να παραμεινειένα μικρο κομμάτι ριζας φρονιμητη μεσα στο ούλο?Πως πρεπει να παρακολουθείτε το υπολλειμα αυτο?Πριν λιγες μερες εκανα εξαγωγη με τομη κ ραμματα το κατω φρονιμητη στο ιατρειο ενος χειρουργο οδοντιατρου αλλα επειδη ηταν δυσκολη περιπτωση εγκλειστου με κυρτες ριζες αφησε ενα μικρο υπολειμμα της μιας ριζας μεσα.Μου ειπε οτι δεν θα εχω προβλημα και να μην ξανασχοληθω δηλ να το ξεχάσω αλλα δεν με καλυψε αυτη η απαντηση.Μπορειτε να μου πειτε καθε ποτε θα ειναι καλο να το παρακολουθω ?Σε ποιας ειδικοτητας ιατρο να απευθυνθω κ μετα απο ποσο διάστημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το να παραμείνει ένα πολύ μικρό κομμάτι ρίζας είναι μια πραγματικότητα στην οδοντιατρική πράξη. Αυτό είναι κλινική απόφαση του θεράποντος ιατρού,διότι θα έκανε περισσότερη βλάβη, δηάδή αφαίρεση πολύ κοκαλου για να το αφαιρέσει,οπότε προτίμησε να το αφήσει. Το πόσο είναι αυτό το τμήμα θα πρέπει να φανει ακτινογραφικά. Δηλαδή θα χρειαστεί μια πανοραμική ή μια μικρή(οπισθοφατνιακή) ακτινογραφία για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο ή μικρό είναι αυτό το τμήμα και που ακριβώς εντοπίζεται. Αν είναι πολύ μικρό,συμφωνώ με το συνάδελφο ότι οι πιθανότητες να σας ενοχλήσει στο μέλλον είναι παρα πολύ μικρές.

      Γνωμη μου λοιπόν είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφτείτε έναν άλλο γιατρό για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  77. καλησπερα γιατρε και συγχαρητηρια για το αρθρο
    ειμαι 21 ετων και εχω βγαλει τους φρονιμιτες μου τελευταια νοιωθω καποιες ενοχλησεις, οχι πονο στα μπροστινα μου δοντια στην πανω γναθο... πιστευετε οτι υπαρχει προβλημα;; μικρος ειχα κανει ορθοδοντικη θεραπεια ευχαριστω πολυ αναμενω με χαρα την απαντηση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Θα σας συμβούλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξάταση. Εκεί θα διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία του πόνου και θα προταθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την επίλυση του προβλήματος σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  78. Καλημέρα γιατρέ και σας ευχαριστώ που είστε εδω, οπου μπορείτε και δίνετε μια δεύτερη γνώμη, όσο μπορείτε βεβαια, αφού δεν μας βλέπετε απο κοντά.
    Εγω ειμαι 19 χρόνων, οπου και οι 4 φρονιμητες μου εχουν πλέον βγει, όμως βγήκαν τελείως μα τελειως σάπιοι!Παρ'όλα αυτα όμως δεν με πονάνε, αλλα ειναι καταμαυροι και οταν τρωω αισθάνομαι την γευση της σαπίλας να το πω.
    Η οδοντίατρος μου μεσω ακτινογραφίας είδε οτι και οι 4 ειναι τριριζοι με ολοισιες ολες τους τις ρίζες και μου είπε οτι θα πρέπει να κανω απονεύρωση και επειτα θήκες και στους 4 με κοστος 1600 ευρω!
    Δεν εχω τοσα λεφτα ομως! Παρατησα τις σπουδές μου να σκεφτείτε γιατί με το εισόδημα της μητέρας μου δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά, πόσο μάλλον να βρω τοσα χρήματα για τους φρονιμητες!
    Και διαβάζοντας το άρθρο σας και ερωτήσεις /απαντήσεις απο κάτω,προσπαθήσα να καταλάβω αν είναι αναγκαίο να τους κρατήσω τελικά μονο και μόνο επειδή εχουν ίσια ρίζα; Αν καταλήξω τελικά να τους βγαλω, θεωρητικά πιο οικονομικά δεν θα μου βγει;
    Εσείς τι θα μου προτείνατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αν οι τρίτοι γομφίοι (ή φρονιμήτες) είναι τόσο χαλασμένοι που χρειάζονται όλα αυτά που μου περιγράφετε, τους κάνουμε εξαγωγή. Αρκεί να υπάρχουν οι πρώτοι και οι δεύτεροι γομφίοι (τραπεζίτες).

      Αν υπάρχουν τα δόντια έως το δεύτερο γομφίο, δεν έχει νόημα να αφιερώσουμε κόπο, χρόνο και χρήμα για να απονευρώσουμε, να χτίσουμε και να βάλουμε θληκες σε μη χρήσιμα δόντια. Μιλήστε με την οδοντίατρο σας, μήπως δεν καταλάβατε σωστά το σχέδιο θεραπείας, γιατί αυτό που μου λέτε το βρίσκω άσκοπο να γίνει και αχρειάστο οικονομικά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα! Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή