Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Γιατρέ σε πόσα ραντεβού τελειώνει η γέφυρα/στεφάνη;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι το εύλογο αυτό ερώτημα!


"Σε πόσα ραντεβού υπολογίζεις γιατρέ να τελειώσουμε;"

Ο χρονικός ορίζοντας μιας θεραπείας εξαρτάται από το είδος της θεραπείας.Και τί εννοω με αυτό;Αλλιώς είναι να τροχίσεις υγιή δόντια τα οποία έχουν και υγιή ούλα και αλλιώς είναι να πρέπει να θεραπεύσεις και τα δόντια ή και τα ούλα!

                                 


Τυπικά και για δόντια ή ούλα που δεν έχουν προβλήματα,το σύνολο των ραντεβού είναι τέσσερα με πέντε.

Στο πρώτο ραντεβού γίνεται το τρόχισμα των δοντιων και η κατασκευή μιας προσωρινής γέφυρας/στεφάνης.
 
 (Τρόχισμα δύο δοντιών σε εκμαγείο)


(Κατασκευή προσωρινής γέφυρας τριών τεμαχίων)

(Συγκόλληση προσωρινής γέφυρας)
Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η αποτύπωση.


Στην αποτύπωση χρησιμοποιούνται και ειδικά νήματα,που τυλίγονται γύρω απο τα δόντια,για να τραβήξουν τα ούλα,προκειμένου να αποτυπωθούν τα όρια των τροχισμάτων.Αυτά λέγονται νηματα απώθησης ούλων.

Στο τρίτο ραντεβού γίνεται η πρόβα του μεταλλικού σκελετού


Στο τέταρτο ραντεβού γίνεται η πρόβα του μεταλλικού σκελετού με την πορσελάνη,όπου γίνεται η διόρθωση της σύγκλεισης και βεβαιωνόμαστε ότι η προσθετική αποκατάσταση δε βρίσκει κάπου


Fun Fact.To στάδιο αυτό λέγεται στάδιο μπισκότου!Όχι δεν τρώγεται!


Στο πέμπτο ραντεβού γίνεται η συγκόλληση.





Το τέταρτο και το πέμπτο ραντεβού μπορούν να γίνουν μαζί,αν είναι μικρή η προσθετική αποκατάσταση πχ μια στεφάνη ή μια γέφυρα τριών τεμαχίων.

Στην ανάρτηση της επόμενης εβδομάδας θα μιλήσουμε για τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις σχετικά με τα στάδια κατασκευής προσθετκών αποκαταστάσεων.Μείνετε συντονισμενοι!

                               

54 σχόλια:

  1. Geia sas, tha ithela na rotiso an einai fusiologiko meta apo tin proti episkepsi gia topothetisi Stefanis opou pernei o giatros to apotima na niotho pono ( 5 meres )
    Ipirxe palio sfragisma opou enfanistiki teridona xoris na ponaei to donti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Καλό είναι να ελεγχθεί το δόντι για πιθανό πρόβλημα στο νεύρο(πολφίτιδα) ή αποκαλυψη του νευρου από το τρόχισμα για τη στεφάνη.
      Σε κάθε περίπτωση παντως καλό θα είναι να καθυστερήσει η μόνιμη τοποθέτηση της στεφανης.
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα.πριν 3 ημερες εβαλα γεφυρα μικρη 3 δοντιων κ μετα την διαδικασια κ την επιδραση των ενεσεων εχω πονο στα ουλα που εγινε η διαδικασια ο οποιος μετα την ληψη παυσιπονου περναει κ επανεμφανιζεται καθε 24 ωρες,ο γιατρος μου λεει οτι δεν χρειαζεται να παιρνω τιποτα κ να καθαριζω καλα τα δοντια. ο πονος ομως ειναι αρκετος κ θα ηθελα να ξερω αν ειναι φυσιολογικο κ αν προκειται να υποχωρησει αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Χωρίς να έχω άμεση εικόνα για το περιστατικό,η διάγνωση είναι επίφοβη.Σας λέω όμως πολύ γενικά ότι η ευαισθησία,αν προέρχεται από τα ούλα,μπορεί να φύγει μια και η διαδικασία του τροχίσματος,αναλόγως πως θα γίνει βέβαια,μπορεί να είναι λιγάκι επεμβατική για τους ιστούς.
      Νομίζω όμως,και διορθώστε με αν κάνω λάθος,ότι όταν σας έκανε τη συγκόλληση της γέφυρας δεν πρέπει να σας έκανε αναισθησία,οπότε ο πόνος δεν ξεκίνησε μετά την αποδρομή της αναισθησίας.
      Για να διαρκεί η επίδραση του αντιφλεγμονώδους 24 ώρες,νομίζω ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και σε 3-5 μέρες θα σταματήσει ο πόνος πάντως.
      Αν βλέπετε ότι ο πόνος συνεχίζει ή ότι σας πιάνει στα καλά καθούμενα και πιο σύντομα από 24 ώρες ή νιώθετε να πρήζεστε στην περιοχή της γέφυρας τότε θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρό σας.
      Ελπίζω να βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. ευχαριστω για τις απαντησεις σας.Η ευαισθησια στα ουλα υπηρξε απο την ημερα τοποθετησης των βιδων.κατα την συγκοΛληση εγινε επισης ενεση(προηγ.παρασκευη).το ελαφρυ πρηξιμο υπαρχει κ ο γιατρος λεει οτι ειναι απο τις ενεσεις.κατα την μασηση δεν εχω προβλημα ουτε με το σφιξιμο των δοντιων,μονο "χτυπηματα στα ουλα" σημερα τριτη δεν πηρα (mesulid)εκτος απο μισο ντεπον το οποιο δεν εχει διωξει τελειως τον πονο αλλα προσπαθω να τον συνηθισω μεχρι να περασουν λιγο οι μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπον ακουστε και τη δικη μου γκαντεμια!Ενω παρθηκε αποτυπωμα για δυο θηκες πορσελανης στον πρωτο και τον δευτερο προγωμφιο ανω δεξια ,και οταν ετοιμαστηκαν αυτες καναμε και τη προβα που ηταν οκ,στη κολληση μπηκαν στραβα πιεσμενα προς τα μεσα!!Το αποτελεσμα ειναι ενω περιμενω τις καινουριες να μου εχουν πρηστει τα ουλα...τι κανουμε τωρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να έχω κλινική εικόνα του περιστατικού είναι λίγο δύσκολο να προτείνω κάτι.Τα ούλα έχουν πρηστεί και λόγω της λάθους τοποθέτησης των στεφανών και πιθανώς και της συσσώευσης πέτρας,πλάκας η υπολειμμάτων τροφής. Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο των ούλων να φροντίζετε να βουρτσίζετε καλά για να μην συσσωρεύονται τροφές.Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διαλυμα με χλωρεξιδίνη ή και Listerine,αν έχετε.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.
    ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΡΟΧΙΣΑ ΤΟΝ ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΟΜΦΙΟ (ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ) ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΕΦΥΡΑ 4 ΔΟΝΤΙΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ ΟΙ 2 ΠΑΝΩ-ΔΕΞΙΑ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟΙ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Η ΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΓΟΜΦΙΟ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ.ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΜΠΗΚΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΣΤΟ ΝΕΥΡΟ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ.ΒΑΛΑΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΞΥΠΝΗΣΑ ΜΕ ΠΟΝΟ. Ο ΠΟΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΟΥΜΕ.ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑΠΗΓΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΟ ΤΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΡΕΙ ΝΙΦΛΑΜΟΛ ΑΠΟ ΧΤΕΣ(ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΡΑΔΥ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ...ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΝΑΩ.ΟΤΑΝ Ο ΠΟΛΦΟΣ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ?ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΩ ΚΑΙ ΒΑΛΩ ΒΙΔΕΣ ΤΙ ΑΝΤΟΧΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση

      Πρώτα πρώτα,αν το τρόχισμα δεν είχε φθασει κοντά στο νεύρο του δοντιού,δεν θα είχε κανένα πρόβλημα το να σας βγει η προσωρινή για 24 ώρες.
      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα είναι δύσκολο να σας συμβουέψω,αλλά από τα λεγόμενα σας δεν έχω καταλάβει αν τελικά έχει ξεκινήσει απονεύρωση ο συνάδελφος ή όχι.Αν έχει ξεκινήσει πρέπει να έχει τρυπήσει τη γέφυρα για να κάνει την απονεύρωση,εκτός αν την έχει κολλήσει προσωρινά.
      Η προσωρινή συγκόλληση της γέφυρας,θα ήταν το σωστό,αν υπήρχε αμφιβολία για το αν θα πονέσει ή δε θα πονέσει το νεύρο του δοντιού.
      Ο πονοέφαλος μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η γέφυρα βρίσκει κάπου όταν κλείνετε το στόμα,έστω και λίγο,έχει δηλαδή μια "πρόωρη επαφή".Έτσι το στόμα σας "καταλαβαίνει" κάτι διαφορετικό στην καινούρια κατάσταση και σας "παραπονιέται" με τον πονοκέφαλο.Αν υπάρχει πρόωρη επαφή ο συνάδελφος μπορεί να το ελέγξει με ένα χαρτί δήξεως(οδοντιατρικό καρμπόν).
      Αν σας έχει έχει ξεκινήσει την απονεύρωση,δηλαδή έχει κάνει τη διάνοιξη του δοντιού,τότε πρέπει να συνεχιστεί και να απονευρωθεί το δόντι. Αν ο πολφός μολυνθεί με μικρόβιο,τότε η απονεύρωση είναι η μόνη λύση.Επαναλαμβάνω όμως ΑΝ έχει μολυνθει.
      Σε περίπτωση που γίνει απονεύρωση,τα ποσοστά επιτυχίας της γέφυρας είναι υψηλα,αλλά θα πρεπει να δοθεί προσοχή στο σύνθετο και στις παραμέτρους του περιστατικού σας.
      Περιμένω απαντηση σας.Ελπίζω να πάνε όλα καλά!

      Διαγραφή
  6. καλησπερα σας. πριν δυο ημέρες εκανα αντικατάσταση γέφυρας 3 δοντιών η οποία ειχε τοποθετηθεί προ 25 ετίας. επέλεξα ολοκεραμικό ζιρκώνιο. κατα τη διάρκεια της πρώτης τοποθέτησης έγινε τρόχισμα των ήδη τροχισμένων δοντιών και μετά απο αυτό υπήρχε μεγάλη ευαισθησία και πόνος όταν κατι πηγαινε στα δοντια αυτά. Το ίδιο συνεχίζετε και μετά την τελική κόληση της γέφυρας. Και ειδικά μετά απο τα γεύματα. Ο γιατρός ανέφερε οτι είναι απο τα ούλα και θα περάσει. Αλλά ο πόνος ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες ανακουφίζεται με depon και ξαναπαρουσιαζεται μετά απο 12ωρο περίπου. Θα ήθελα την άποψή σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση

    Τα ολοκεραμικά συστήματα συνήθως απαιτούν περισσότερο τρόχισμα από ότι οι μεταλλοπορσελάνες.Για να επιλέξατε ολοκεραμικά μαλλον μιλάμε για πρόσθια δόντια.Αν και θα ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια δόντια μιλάμε και για το πότε έχει τοποθετηθεί η γέφυρα,μια και οι διαγνώσεις από μακρυα είναι επίφοβες,υπάρχει περίπτωση να επηρεάστηκε το νεύρο του δοντιού,Αυτό το αίσθημα πόνου που νιώθετε το νιώθετε μετά το γεύμα μόνο ή και όταν πίνετε κάτι κρύο ή ζεστό κτλ?Επίσης αν το νιώθετε μετά από κρύο,φεύγει σύντομα από τη στιγμή που θα καταπιείτε ή παραμένει ένας πόνος που δεν περνάει παρά μόνο με depon?
    Αν είναι η τελευταία περίπτωση,δηλαδή πόνος και μετά από κρύο που δεν περνάει παρά μόνο με φαρμακευτική αγωγή,τότε μάλλον έχει επηρεαστεί το νεύρο από το τρόχισμα.
    ΑΝ είναι πρόσφατη η αποκατάσταση,μια και είναι μια καινούρια κατάσταση,δωστε στον εαυτό σας το χρόνο να προσαρμοστεί στα νεα δεδομένα.
    Ελπίζω να σας βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα, εχω καποιες επηγουσες ερωτησεις σχετικα με θηκες και γεφυρα που θα μου τοποθετησουν αμεσα. Προκειται για τα 2 μπροστα και 5 πισω. Το τροχισμα ειναι κοντα στο νευρο, χρειαζεται απονευρωση? η γιατρος λεει οτι θα το δουμε στην πορεια αλλα εμενα μου δημιουργει αγχος αυτο. Συνηθιζεται ο επιλεκτικος τροχισμος υγιων δοντιων για να εφαρμοσει σωστα η γεφυρα, η πρεπει σωστοτερα να ξαναπαρθουν μετρα και να γινει απο την αρχη? τελος, η γεφυρα για ποσο διαστημα μπορει να τοποθετηθει προσωρινα? (2 μηνες δεν ειναι πολυ?) ευχαριστω πολυ εκ των προτερων, Στελλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Μη σας δημιουργεί άγχος αυτό που λέει η συνάδελφος για το ότι θα δούμε στην πορεία αν θα χρειαστεί απονεύρωση κάποιο δόντι.
      Συνήθως έχουμε κάποια εκτίμηση,από την πανοραμική ακτινογραφία,αλλά σε μεγάλες γέφυρες μπορούμε να αφήσουμε τα δόντια με μια προσωρινή γέφυρα για να δούμε πως θα αντιδράσουν και αν έχουμε συτόματο πόνο.
      Μάλλον αυτό εννοεί η συνάδελφος όταν λέει θα βάλουμε προσωρινά τη γέφυρα.
      Επίσης όταν έρθουν τα μόνιμα,σε μεγάλες πάλι γέφυρες,τα κολλάμε και αυτά με μια προσωρινή κόλλα,για να δούμε πάλι αν έχουμε κάποια ευαισθησία.Και αυτό γιατί αν χρειαστεί απονεύρωση και έχουμε κολλήσει μόνιμα τη γέφυρα,θα πρέπει να την τρυπήσουμε και να κάνουμε την απονεύρωση,πράγμα πιο δύσκολο(όχι ότι δεν γίνεται,απλά δεν είναι καλός σχεδιασμός).Όταν είναι προσωρινά κολλημενα,μπορούμε να κάνουμε την απονεύρωση και το σφράγισμα,χρησιμοποιώντας σαν καλούπι την προσωρινή γέφυρα ή ακόμα και τη μόνιμη αποκατάσταση.

      Στο δεύτερο ερώτημα,πόσο διάστημα μπορεί να κολληθει προσωρινά,αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας.Και πάλι εξαρτάται αν η γέφυρα είναι μόνιμη ή προσωρινή.2 μήνες με τη μόνιμη κολλημένη προσωρινά μου φαινεται και εμένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Όσο για τον επιλεκτικό τροχισμό,μάλλον δεν κατάλαβα την ερώτηση,αλλά αν δεν εφαρμόσει η γέφυρα,αναζητάμε γιατί δεν εφαρμόζει.Αν είναι θέμα μη ευθυγράμμισης,αλλά ταιριάζει στα όρια των τροχισματων των δοντιών,στο στάδιο του μεταλλικού σκελετού την κόβει ο οδοντίατρος,παίρνει καινουριο μέτρο και τη στέλνει για κόλλημα στον τεχνίτη.Αν είναι εντελώς λάθος ξαναπαίρνει καινούρια μέτρα.

      Καλύτερα να συζητήσετε με την οδοντίατρο σας για αυτά που σας απασχολούν,μια και ο καθε οδοντίατρος έχει το δικό του τρόπο εργασίας.Θα χαρεί να σας απαντήσει αυτές τις απορίες και θα σας ξεαγχώσει.Και αν έχετε κάποια αφιβολία ή απορία,αναζητήστε και μια δεύτερη γνώμη.Δε χάνετε τίποτα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα σας,
      Εγώ ταλαιπωρούμε 1 ολόκληρο χρόνο τώρα!Μου έχει αφήσει τις προσωρινές θήκες έναν ολόκληρο χρόνο!!Και δεν τις τοποθετεί λεει διότι επειδή με πονάει η άρθρωση περιμένει να σταματήσει ο πόνος!!!Κ πηγαίνω ραντεβου κ μπαινοβγάζει τις προσωρινές θήκες για να αλλάξει λέει την κόλλα!!!Μου φαίνεται τραγικό!!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλ αυτα υπάρχει περίπτωση ο πόνος στην άρθρωση να είναι από τις προσωρινές θήκες,πχ αν έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να κρατάνε την άρθρωση ψηλά, άρα να ασκείται παραπάνω τάση από τους μύες, άρα να επιβαρύνεται περισσότερο η άρθρωση. Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει στην περίπτωση σας,αλλά για να διαπιστωθεί με κλινική εξέταση. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί οι διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες.

      Καλό είναι να συζητήσετε με τον οδοντιάτρο σας αυτά που μου είπατε τώρα και εαν δεν έχετε μείνει ευχαριστημένος/η να ρωτήσετε το κόστος της μέχρι τώρα θεραπείας και να αλλάξετε οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  9. σας ευχαριστω πολυ για τις αμεσες απαντησεις. θα επαιρνα 2η γνωμη αλλα επειδη η τοποθετηση ειναι αυριο εχω πανικοβληθει. δυστυχως το δοντι το οποιο ειναι τροχισμενο κοντα στο νευρο ειναι το μπροστα το οποιο θα τοποθετησουμε την θηκη μονιμα στο αυριανο ραντεβου. η γεφυρα των 5 δοντιων (κυνοδοντας με δευτερο γομφιο επανω) 'εβρισκε' στον δευτερο γομφιο κατω (ο οποιος ητανε αρκετα τροχισμενος λογω σφραγισματος)στο σταδιο των μεταλλων και στον πρωτο προγομφιο στο σταδιο της πορσελανης με αποτελεσμα να τροχισει αυτα τα 2 υγιη κατω δοντια για να μην βρισκει η γεφυρα. ειναι σωστη αυτη η πρακτικη? εχω εκφρασει τις ανυσηχεις μου και μου ειπε οτι ετσι γινεται και οτι λεγεται επιλεκτικος τροχισμος για να ειναι σωστες οι συγκλησεις. τελος, επειδη θα λειψω για 2 μηνες, εσεις θα αποτρεπατε την προσωρινη τοποθετηση μονιμης γεφυρας για 2 μηνες? για ποιους λογους?χιλια ευχαριστω, Στελλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας.
      Ο επιλεκτικός τροχισμός υφίσταται σαν έννοια,απλά γενικά είμαστε φειδωλοί στη χρήση του,και προτιμάμε να τροχίζουμε τις προσθετικές αποκαταστάσεις άνω και όχι τα δόντια.Βέβαια πιστεύω ότι όταν λέτε οτι ο οδντιάτρος τρόχισε,πιστεύω ότι εννοείτε ότι "χάιδεψε" ελαφρά τα δόντια,αφαιρώντας όσο το δυνατόν λιγότερη οδοντική ουσία.
      Όσο για την προσωρική τοποθέτηση γα δύο μήνες,είναι αρκετό χρονικό διάστημα,αλλά αν μπορεί να αποφευχθεί γίνεται.Γενικά η γάεφυρα θα κάτσει καλά,οπότε το πιο πιθανόν είναι να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με ξεκόλλημα.Αν όμως γίνει,για να μη σας πιάσει πανικός, θα κάνετε το εξής:Θα παρετε από το φαρμακείο λίγη correga,στερεωτική κρέμα για μασέλες και θα την τοποθετήσετε στα κενά,θα φορέσετε τη γέφυρα και θα την πιέσετε στα δόντια για 2 λεπτά.Η στερεωτική κρέμα θα λειτουργήσει σαν προσωρική κόλλα μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  10. για να φτιάξω μια γέφυρα 3 δοντιών η εξαγωγή πονάει..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση

      Η εξαγωγή γίνεται υπό αναισθησία,οπότε σε γενικες γραμμές ο ασθενής ίσως νιώσει πίεση αλλά όχι πόνο.

      Το τι νιώθει ο καθενας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ένας από τους οποίους είναι και ο φόβος για τον οδοντίατρο ή την εξαγωγή κτλ.Αν είναι προετοιμασμένος να νιώσει πόνο τότε κάτι θα νοιώσει ότι και να κάνει ο γιατρός.Δε λέω να αντιμετωπίζουμε κάθε εξαγωγη με χαμόγελο,αλλά γενικα εμπιστευθείτε το γιατρό σας και η διαδικασία θα είναι όσο το δυνατόν πο ανώδυνη.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα σας.πριν απο μια βδομαδα εβαλα μια θηκη στον πανω τραπεζιτη.το δοντι ειχε κ μαυρο σφραγισμα που ειχε πιασει τερηδονα και ο οδοντιατρος μ μου ειπε οτι ηταν επιφοβο να το επαναλαβει χωρις να σπασει το δοντι.ετσι μ εβαλε θηκη.αυτη τη στιγμη δεν εχω ενοχλησεισ απλα το δοντι με ψιλοενοχλει οταν μασαω κατι σκληρο.αυτη η ενοχληση φαινεται σταδιακα να αποχωρει..να ανησυχω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας υεχαριστώ για την ερώτηση.

      Η απορία σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά είναι φυσιολογικό να έχετε μια μικρή ενόχληση,μια και το στόμα σας προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα.

      Αν ο πόνος συνεχιστεί και πέραν του μηνός,μιλήστε με τον οδοντίατρο σας μήπως χρειάζεται να προσαρμοστεί λίγο ο τρόπος που δαγκώνετε,δηλαδή να γίνει εκλεκτικός τροχισμός.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου..

      Διαγραφή
  12. καλησπέρα σας!ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να προχωρήσω σε εξαγωγή δοντιού,επειδή όμως έχω ένα σημαντικό ραντεβού,πως μπορω να καλύψω το κενο(έχω στο μυαλό τοποθέτηση εμφυτεύματος)

    efy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

      Μπορεί ο οδοντίατρος να κατασκευάσει μια προσωρινή αποκατάσταση. Αναλόγως αν το δόντι είναι πρόσθιο ή οπίσθιο.

      Αν είναι πρόσθιο μπορεί να γίνει γέφυρα τύπου maryland. ΑΝ είναι οπίσθιο μπορεί να γίνει μια αποκατάσταση τύπου ackers, το οποίο είναι σαν μηχανάκι(μερική οδοντοστοιχία)αλλά με ενα δόντι, που ενσφηνώνεται στα δόντια και έτσι συγκρατείται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.ΤΕλικά τι κάνατε?Περιμένω την απάντηση σας..

      Διαγραφή
  13. Γεια σας...εβαλα γεφυρα πριν 2 μερες και τωρα πινω νερο και παγωνειβγια δευτερολεπτα...πηρα τν γιατρο και μου ειπε να παω να μου βαλει ενα φαρμακο να μν παγωνει και να δει αν βρισκει πουθενα να τν φτιαξει...υποωην ειναι η μονιμη γεφυρα την οποια σε δυο ραντεβου την βαλαμε..πρωτο με τροχισε και μου πηρε τα μετρα με κατιβσαν πλαστελινη και στο δευτερο μετα αλο μια βδομαδα μου βαλε την μονιμη...μπορριτε να με βοηθησετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνωσεις από μακριά είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Παρ'όλα αυτα ο πόνος που νιώθετε, φεύγει με το που καταπίνετε το παγωμένο ερέθισμα; Απο αυτά που μου περιγράφετε μπορεί να είναι διαφορα πράγματα από προσαρμογή του οργανισμού στα νεα δεδομένα μέχρι να είναι από κάποιο εκτεθειμένο τμήμα του τροχισμένου δοντιού στα ερεθίσματα.

      Αν η μόνιμη γέφυρα δεν ειναι μόνιμα κολλημένη στο στόμα τα πράγματα είναι πιο εύκολα να διερευνηθούν.Δεν έχω όμως υπόψη μου κάποιο φάρμακο που εμποδιζει το πάγωμα.

      Σε γενικές γραμμές καλυτερα να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να συνεργαστείτε με τον οδοντιατρο σας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο , μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  14. Χαίρετε! Έκανα δύο απονευρώσεις σε διπλανά δόντια και ο γιατρός μου πρότεινε στεφάνες (θήκες). Επειδή έχω βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων για ένα μήνα κ δεν μπορώ να πηγαινοέρχομαι για τα μέτρα των μόνιμων (είναι κ μακριά..) τον ρώτησα πόσο καιρό μπορώ να μείνω με τις προσωρινές θήκες που μου κόλλησε. 1 μήνα μπορουν να μείνουν σύνολο εάν είμαι προσεκτική κ δεν ξεκολλήσουν? Επίσης μπορώ να κάνω καθαρισμό με τις προσωρινές θήκες και πριν από τις πρόβες από τα μόνιμα ώστε στον ένα αυτόν μήνα το στόμα να είναι καθαρό μέχρι να μπουν οι μόνιμες θήκες? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Οι προσωρινες αποκαταστάσεις μπορούν να μείνουν και να μη σπάσουν και πλέον του ενός μηνός, αν ο ασθενής προσέχει και δεν τις μεταχειρίζεται σαν να ήταν μόνιμες. Δηλαδή δεν δαγκώνει πολύ σκληρές τροφές ή ξηρους καρπούς και δε χρησιμοποιεί τα δόντια σαν εργαλεία.Το να ξεκολλήσουν είναι πάντα μια πιθανότητα αλλά λογικά δε θα έχετε πρόβλημα.

      Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό με τις προσωρινές θήκες. Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας και θα μεθοδεύσετε τις απαιτούμενες οδοντιατρικές εργασίες στο πρόγραμμα.

      Μην ξεχνάτε βέβαια τη στοματική υγιεινή αυτόν το μήνα ακόμα και στην περιοχη με τις προσωρινές στεφάνες. Θέλουμε και τα ούλα να είναι σε καλή κατάσταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα!

    Ήθελα να ρωτήσω γιατί εχω βρεθεί σε απόγνωση.

    Πριν από 3 μήνες και ενώ βρισκόμουν στη Δανία για σπουδές, μου έσπασε ένα σφράγισμα σε δόντι που είχε απονευρωθεί, οπότε δε με πονούσε καθόλου.

    Επειδή οι τιμές οδοντιάτρων σ΄αυτη τη χώρα είναι εξωφρενικές περίμενα το καλοκαίρι για να το φτιάξω στον οδοντιατρο μου στην Αθήνα. Μετά την πρώτη διερευνητική επίσκεψη, ο γιατρός τρόχισε το δόντι και από τότε άρχισε να πονάει.

    Με τούτα και με κείνα, ανακαλύψαμε μέσω πανοραμικής ότι είχε πάθει κάταγμα (ξάφνου) και μου είπε ότι θα το βγάλει και θα βάλει γέφυρα.

    Πέραν του 500ευρου που έδωσα εν μέσω capital controls γι' αυτό το πράγμα, σήμερα που τοποθετήθηκε επιτέλους αυτή η γέφυρα, έχω πεθάνει στον πόνο, ειδικά όταν σφίγγω τα δόντια. Αφήστε που νιώθω ότι είναι ογκώδες αυτό το πράγμα σε σχέση με τα υπόλοιπα δόντια.

    Ο οδοντίατρος μου που είναι λιγομιλητος - αλλά όπως αποδείχθηκε και πανακριβος - μου είπε ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι θα περάσει.

    Και ερωτώ: Είναι; Γιατί τα νεύρα μου έχουν γίνει κρόσσια, δεδομένου ότι α) πλήρωσα 500 ευρώ (σ.σ. στη Δανία μου ζητούσαν 450 να φανταστείτε) β) Ξεκίνησα χωρίς πόνο με μισό δόντι και κατέληξα να πονάω φρικτά και γ) έχει αρχίσει να πονάει ΚΑΙ το δίπλα δόντι που γειτονεύει με τη γέφυρα.

    Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση, ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά πάμε από την αρχή:

      Χωρίς να έχω κανενα όφελος να υπερασπισώ τον οποιοδήποτε συνάδελφο και την τιμολογιακή του πολιτική, για άλλη διαδικασία σας είπαν 450 ευρώ στη Δανία (ανασύσταση ή στεφάνη μεμονωμένη) και για άλλη διαδικασία πληρώσατε 500 ευρώ στην Αθήνα (γέφυρα τριών τεμαχίων). Αν κάνατε τη γέφυρα στη Δανία πολύ πιθανώς το κόστος να ήταν περίπου 2,5 φορές πάνω.

      Για τη διάγνωση περί κατάγματος δεν μπορώ να τοποθετηθω δεδομένου ότι δεν έχω γνώση της κλινικής εικόνας. Αν ήταν σωστή η διάγνωση και δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί το δόντι (κάτι τετοιο δεν μπορώ να το γνωρίζω), τότε η σωστή επιλογή είναι η εξαγωγή και είτε η λύση του εμφυτεύματος ή η κατασκευή μιας γέφυρας τριών τεμαχίων.

      Πάμε τώρα στο προκείμενο:

      Ο πόνος όταν σφίγγετε τα δόντια μπορεί να οφείλεται σε κάποια πρόωρη επαφή. Δηλάδή να βρίσκει σε ένα σημείο που δεν πρέπει να βρίσκει, οπότε να σας πονάει. Η λύση είναι πολύ εύκολη και λέγεται έλεγχος και διόρθωση σύγκλεισης, δηλαδή ελέγχουμε αν βρίσκει κάπου που δε θα έπρεπε και αν βρίσκει απλά τροχίζουμε. Για τη διάγνωση όμως θα πρέπει να προηγηθεί κλινική εξέταση.

      Αν είναι ογκώδες ή όχι και πάλι δεν μπορώ να αποφανθώ χωρίς κλινική εικόνα. Οπωσδήποτε είναι μια καινούρια κατάσταση, την οποία σε γενικές γραμμές τη συνηθίζει ο ασθενής. Εκτός πια αν η καινούρια γέφυρα είναι υπερβολικά ογκώδης , οπότε δεν μπορεί να τη συνηθίσει ο ασθενής.

      Για το δίπλα δόντι που συνορεύει με τη γέφυρα, θα πρέπει να πορηγηθεί κλινική εξέταση γιατί μπορεί είτε να προυπήρχε μια βλάβη και απλά τώρα να χειροτέρευσε (πιο σπάνιο μια και έχει γίνει και ακτινογραφικός έλεγχος της περιοχής,αρα θα σας είχε ειδοποιήσει ο γιατρός αν υπήρχε κάποιο εύρημα), ή το πιέζει λίγο παραπάνω η γέφυρα (είναι σφικτή) ή έγινε κάποιος ιατρογενής τραυματισμός κατά τον τροχισμό του διπλανού δοντιού δηλαδή τροχίστηκε πολύ λίγο και αυτό. Αν είναι το τρίτο τότε συνήθως η βλάβη είναι μικρή και τα συμπτώματα έχουν ύφεση μετά από 15-30 ημέρες. Κανονικά βέβαια αν έγινε κάτι τέτοιο ο οδοντίατρος θα έπρεπε αν λειάνει το τροχισμένο δόντι.

      Εν κατακλείδι, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο εναν δεύτερο οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. Γιατρέ καλησπέρα σας
    Ήθελα να ρωτήσω το εξης: σε πρόβα θήκης -στεφάνης ενώ σε μια κούμπωνε δίχως να πέφτει , σε μια άλλη ενώ εφάρμοζε δίχως πρόβλημα έπρεπε να την κρατάς ώστε να μην πέσει.. (σαν να υπήρχε ενα κενό)
    θα υπάρξει πρόβλημα μετά κατα την συγκόλληση της?
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές περιμένουμε να κουμπώνει λίγο παθητικά η στεφάνη, και να μην απαιτείται να την κρατάει συνεχώς στο δόντι για να μην πέσει.Λίγο χαλαρή να είναι κλινικά είναι αποδεκτό αλλά όχι να "πλέει" στο δόντι. Αν είναι λίγο χαλαρή, τότε με την προσθήκη της οδοντιατρικής κόλλας (κονίας) που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκόλληση της, θα κάτσει σωστά.

      Δεν μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά αν θα υπάρξει ή όχι πρόβλημα. Αυτό θα πρέπει να το αξιολογήσει ο συνάδελφος που είναι υπεύθυνος για την εργασία, αξιολογώντας το πόσο "χαλαρή" ή "σφικτή" είναι η αποκατάσταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα! Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  17. Γεια σας,

    Εκανα εξαγωγη σε απονευρομενο δοντι που εσπασε και μου εβαλαν γεφυρα. Εκανα την εξαγωγη Τεταρτη και Παρασκευη βραδυ μου τοποθετησε την γεφυρα. Επειδη μενω εξωτερικο εγιναν ολα γρηγορα. Μου τροχισε 2 δοντια και την τοποθετησε. Εκανα παραπονα πως η δεξια πλευρα που μπηκε η γεφυρα(πάνω) κλεινει εντονα αλλά η αρστερη δεν νιωθω να κλεινει. Τωρα περασαν δυο μερες και ακομα νιωθω το ιδιο και με ενοχλει. Μου ειχε τροχισει τα απο κατω δοντια για να ακουμπαει πιο χαμηλα η γεφυρα αλλα παραμενει να μην βοηθησε αυτο. Πρεπει να περιμενω καμποσο καιρο και η γεφυρα θα ανεβει πιο σωστα και η αριστερη πλευρα θα ξεκινισει να κλεινει κανονικα η πρεπει να κανω κατι για αυτο? Μου παν να περιμενω αλλη μια εβδομαδα για να ξεπριστω και μπει σωστα η γεφυρα αλλα δεν νιωθω πρισμενη μονο ποναει αλλα σε λογικα επιπεδα.
    Ευχαριστω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά και από αυτά που μου περιγράφετε, αν είναι μόνιμα συγκολλημένη η γέφυρα και όχι προσωρινά, τότε δε νομίζω ότι θα έχει μεγάλη διαφορά αν περιμένετε μια εβδομάδα.

      Από αυτά που μου λέτε, και το επαναλαμβάνω μια και δεν έχω φυσική εικόνα για το περιστατικό, φαίνεται ότι πιθανώς έχει καταγραφεί λάθος ο τρόπος με τον οποίο δαγκώνατε, με αποτέλεσμα να βρίσκει η μια πλευρά κανονικά και η άλλη πλευρά να είναι στον αέρα.

      Καλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και να του δείξετε ότι δεν μπορείτε να δαγκώσετε από την άλλη πλευρά,μια και αφήνει αρκετό κενό.Ιδανικά θα πρέπει να βγει η γέφυρα και να διορθωθεί (τροχιστεί),αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Καλό όμως είναι να μην τροχιστούν άλλο τα φυσικά σας δόντια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  18. Γειά σας. Έχω μια θήκη μπροστά.Και ξεκόλλησε ενώ κοιμόμουν. Πρέπει να την κολλήσει οδοντίατρος ή μπορώ και εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς η μόνιμη συγκόλληση μπορεί να γίνει από οδοντίατρο, μια και αυτός έχει τα κατάλληλα υλικά. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια θα έχει άσχημα αποτελέσματα και καλό είναι να μην την επιχειρήσετε.

      Πρν τη συγκόληση καλό είναι να δει ο οδοντίατρος γιατί έγινε το ξεκόλλημα πχ αν έχει χαλάσει το δόντι ή έχει σπάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  19. Καλησπερα...προ μηνα με επισε πονος κατω απο γεφυρα τοποθετημενη παλια... την αφαιρεσαμε αλλα κλινικα κ ακτινολογικα ο γιατρος δεν ειδε κατι παρα κατι σαν μολυνση σε ουλα...τα καθαρισε κ την ξαναεβαλε αλλα ο πονος συνεχιζει...η γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκρμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Προφανως για να μη σας πέρασε ο πόνος δεν είναι θέμα του ούλου, αλλά θέμα των δοντιών που στηρίζουν τη γέφυρα.

      Θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτή στα χέρια να παρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα.Προσφατα έβαλα μια γέφυρα,η οποία ενώ ο οδοντίατρο μου διατείνεται ότι εφαρμόζει καλά, εγώ τη νιώθω ογκώδη και μασάω μεν αλλά με δύσκολα νιώθοντας ότι τα δόντια μου δεν πατάνε καλά.Αν μικρύνει το μέγεθος τους φτάνοντας ακόμη σε απόνεύρωση το πρόβλημα θα επιλυθεί? Η παίζει ρόλο και η κυρτό τη τα των δοντιών? Γιατί νομίζω πως η άλλη πλευρά των δοντιών μου έχει μια κλίση προς τα μέσα ενώ τα επιπρόσθετα άστρα κάθετα?οι μετρήσεις που έκανε ήταν με ένα υλικό σαν πλαστελίνη.Υπαρχουν και πιο εξελιγμένες και ακρίβειας μέθοδοι? Για παράδειγμα δεν έβγαλε κάποια ακτινογραφία.Οπως προείπα διατείνεται ότι ακολούθησε ο,τι κάνεις στα άλλα δόντια, αλλά εγώ νιώθω απαίσια. Τι μπορώ να κάνω και τι μπορεί να φταίει?φοβάμαι αν απόνεύρωσει τα δόντια και κάνει εκ νέου γέφυρα μήπως και αυτή είναι κακή, αν παίζουν και άλλοι παράγοντες κακής εφαρμογής και αίσθησης όγκου όπως πχ η κλίση . ευχαριστώ θερμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Το πιο εύκολο για εμένα είναι να κατηγορήσω το συνάδελφο ότι δεν έκανε σωστά τη δουλεία του.

      Δεν γνωρίζω αν έκανε σωστά τη δουλειά του ή όχι γιατί δεν έχω γνώση της κλινικής εικόνας.

      Το υλικό σαν πλαστελινη είναι σωστό. Όμως η κλιση εξατομικεύεται και λαμβάνουμε υπόψη και τα υπόλοιπα δόντια καθώς και τον τρόπο που κλείνει ο ασθενής,

      Αν υπάρχει πρόβλημα κακής εφαρμογής τότε καταρχάς θα πρέπει να ρυθμιστεί η εφαρμογή και ο τρόπος που κλείνετε, ακόμα και αν χρειαστεί να τροχιστεί ελαφρώς η γέφυρα.

      Αν είναι τόσο κακότεχνη, που δεν μπορει ή δεν έχει νόημα να γίνει μια τέτοια ρύθμιση τότε συνίσταται η αφαίρεση και η επανάληψη της, και μάλλον όχι στον ίδιο συνάδελφο.

      Καλό είναι λοιπόν να πάρετε μια δεύτερη γνώμη. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυεμίτε, και να κλεισετε ραντεβού για κλινική εξέταση και διερεύνηση των επιλογών σας.

      Καλό είναι να έχετε και μια πανοραμική ακτινογραφία. Η πανοραμιή ακτινογραφία σθμπληρώνει την κλινική εξέταση σε πράγματα τα οποία δε φαίνοτναι με γυμνό μάτι πχ πόσο κοντά είναι τα τροχίσματα και η γέφυρα στο νεύρο του δοντιού και πόσο πειθώριο έχουμε ακόμα να τροχίσουμε χωρίς να κινδυνεύουμε να πάμε σε απονεύρωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Γιατρε μου καλησπερα και συγχαρητηρια για την δουλεια που κανετε. Αυτην την περιοδο εχω υποβληθει σε 2 πολυ δυσκολες ενδοδοντικες θεραπειες οι οποιες ομως ειχαν θετικη εκβαση. Τα δοντια ηταν σε αθλια κατασταση,παρα πολυ τερηδονισμενα,με αποτελεσμα το φυσικο δοντι να ειναι ελαχιστο. Αποφασισα να βαλω στεφανες καθως τα δοντια αυτα με δυσκολευουν παρα πολυ στην μασηση καθως τα νιωθω αδυναμα. Ομως,επειδη περασα παρα πολυ δυσκολα τις θεραπειες με πονους και πρηξιμο,φοβαμαι πολυ για την τοποθετηση των θηκων. Θα ηθελα λοιπον να σας ρωτησω,η διαδικασια ειναι επωδυνη; Μετα τις επισκεψεις θα υπαρχει πονος ή πρηξιμο; Τελος, η διαδικασια με τον τροχισμο του δοντιου μπορει να γινει χωρις αναισθητικο; (εχω μια ευαισθησια στην αναισθησια) Να σημειωσω οτι τα δοντια ειναι ο αριστερα ανω προγομφιος και ο δεξια κατω τραπεζιτης.
    Ευχαριστω παρα πολυ,ειστε εξαιρετικος επιστημονας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η διαδικασία του τροχίσματος σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια δεν είναι μια επώδυνη διαδικασία ούτε συνοδεύεται από κάποιο πρήξιμο. Ο τροχισμός αν το επιθυμείτε μπορεί να γίνει και χωρίς αναισθησία, μια και δεν υπάρχει νεύρωση που θα προκαλέσει πόνο.

      Κουράγιο, μια και είσαστε στην τελική ευθεία για το καινούριο σας χαμόγελο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Γειά σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια πού παρέχετε σε άτομα με απορίες οδοντιατρικής φύσεως. Πρό 2ημέρου η γυναίκα μου έκανε γαστροσκόπηση σε ιδιωτική κλινική και όταν συνήλθε έλειπε η θήκη απόένα δόντι πού με πολύ κόπο και βάσανα (διαβητική ) της είχε τοποθετήσει σφος σας οδοντίατρος.Η νοσηλεύτρια μάς έδωσε ασαφείς εξηγήσεις ...μάς είπε ότι τη ρώτησε πρίν την χορήγηση μέθης αλλά η σύζυγός μου της αντέτεινε ότι η ερώτηση έγινε ναί μεν το θυμάται αλλα΄ την ώρα πού η μέθη άρχισε να επιδρά και έτσι η απάντηση ίσως ήταν όχι! Τι προβλέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα ? Τί έπρεπε να γίνει κι από εμάς αλλά κυρίως από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό?Και εν πάσει περιπτώσει όχι την τελευταία στιγμή !Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζω να σας πω για το νομικό πλαίσιο , μια και για αυτό είναι περισσότερο καταρτισμένοι οι δικηγόροι.

      Στη θέση σας θα ζήταγα να δω τον υπεύθυνο της κλινικής και θα του ζήταγα τις απαραίτητες γραπτές εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν, και φυσικά τι προβλέπεται πχ αποζημίωση για τη δημιουργία καινούριας στεφάνης.

      Εσείς δεν θα μπορούσατε να κάνετε τίποτα περισσότερο. Για τους χειρισμούς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προφανώς έπαιξαν κάποιο ρόλο στην αποκόληση της θήκης, αλλά αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί σε ποιο βαθμό ήταν υπεύθυνοι, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω και δεν δεν είμαι αρμόδιος για να το κρίνω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα θέλω να κάνω αντικατάσταση παλιάς γέφυρας(20 χρονια) 3 δοντιών,1 απονεύρωση σε πίσω δόντι και 2 παλιά σφραγίσματα θέλω να τα αντικαταστήσω με ρητίνη.Αυτή την στιγμή μπορώ να διαθέσω ενα ποσο 900-1000ευρώ.Θέλω να μου πείτε αν φυσικά μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση αν με το παραπάνω ποσο μπορούν να γίνουν οι παραπάνω εργασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλνική και διαγνώσεις από μακριά με ταυτόχρονη κοστολόγηση είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση αν είναι όντως έτσι τα πράγματα περίπου αυτό είναι το ποσο που θα χρειαστεί να διαθέσετε. Αν όμως τελικά η γέφυρα δεν είναι 3 δοντιών αλλά τρία δόντια λείπουν και τελικα είναι 5 δόντια(3 οπυ λείπουν και τα δύο στηρίγματα) ή αν χρειάζεται κάποιος άξονας στην απονεύρωση που θα κάνετε ή χτίσιμο/ανασύσταση η τιμή διαφοροποιείται. Τη μερίδα του λέοντος στη διαμόρφωση της τιμής θα παίξει η γέφυρα.

      Για όλα αυτά καλύτερα να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο, ή και με εμενα αν το επιθυμείτε για μια κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο αλλά το πιο σωστό βήμα στη διαμόρφωση ενός σωστού σχεδίου θεραπείας και φυσικά της κοστολόγησης του. Καλό είναι να έχετε στα χέρια σας και μια πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  24. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το μπλογκ σας και την προσπαθεια σας. Θα ηθελα τη γνωμη σας. Πριν δυο εβδομαδες περιπου εβαλα μια γεφυρα στα κατω δοντια. Το ενα δοντι ειναι υγιες το μεσαιο αυτο που λειπει και διπλα ενα σφραγισμενο αρκετα χρονια. Αμεσως μετα υπαρχει φρονιμιτης. Απο τη μερα που την εβαλα ποναω και αναγκαζομαι να παιρνω παυσιπονα. Ο γιατρος ειπε οτι θα τη βγαλουμε για να απονευρωσει το αφραγισμενο δοντι. Προφανως δε μπορειτε να κανετε διαγνωση απλως θα ηθελα να μου πειτε αν συμφωνειτε με την αφαιρεση της γεφυρας. Αλλοι μου ειπαν να την τρυπησω για να γινει απονευρωση. Ολοι συμφωνησαν οτι προκειται για δυσκολη περιπτωση και κακη εξελιξη. Ισως δεν επρεπε να την κολλησει μονιμα. Ενδεικνυται παντως να ξεκολλαμε μια μονιμη κατασκευη; τι κινδυνους εχει; σας ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινιή και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση, δεν αξιολογήθηκε σωστά το σφραγισμένο δόντι, αν μπορεί να αντέξει το σοκ του τροχίσματος. Δεν γνωρίζω όμως αν θα ήταν σωστό να γίνει σκόπιμη απονεύρωση του δοντιού για να μην γίνει αυτό που συνέβη. Αυτο γίνεται μετά από κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Το πιο σωστό θα ήταν να συγκοληθεί προσωρινά η φέγυρα, για να δεο ο δυνάδελφος πως θα αντιδράσουν τα δόντια.

      Ότι έγινε-έγινε.

      Αν μπορεί να γίνει η αφαίρεση της γέφυρα χωρίς να ποκληθεί κάποια βλάβη στα δόντια στηρίγματα, είναι πιο σωστό, γιατι και η απονεύρωση θα γίνει πιο εύκολα και πιο σωστά και η καινούρια γέφυρα δεν θα τρυπηθεί. Υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όμως οπότε αναγκαστικα θα γίνει η απονεύρωση τρυπώντας τη γέφυρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση απαντηση. Θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομη. Το τρυπημα της γεφυρας θα ειναι επωδυνο και γενικα τι μπορει να παει στραβα εκτος απο το οτι καταστρεφεται εν μερει μια καινουρια γεφυρα;επηρεαζει την εργασια που θα γινει στο δοντι; δευτερον αν δε με ενδιαφερει το κοστος μηπως υπαρχει τροπος να την καταστρεψουμε/κοψουμε ωστε να μην ταλαιπωρηθω;και τελος μια πανοραμικη θα βοηθουσε να βεβαιωθουμε για την προελευαη του πονου πριν προχωρησουμε η μια απλη ακτινογραφια η και τα δυο;σας ευχαριστω και παλι. Εχω πολυ αγχος διοτι ηδη εχω ταλαιπωρηθει με τα δοντια κι επισης εχω ρωτησει κι αλλους συναδελφους και δε συμφωνουν οποτε εχω μπερδευτει

      Διαγραφή
    3. Το τρύπημα της γέγυρας δεν είναι επώδυνο. Είναι σαν να τροχίζεται το δόντι σας, απλά με μεγαλύτερη δυσκολία, διότι μιλάμε για μέταλλο πάχους 1,5 mm. Εκτός ότι είναι πιο δύσκολο να εντομπιστούν οι ριζικοί σωλήνες και να γίνει επιτυχώς η απονεύρωση,καταστρέφεται μια καινούρια γέφυρα εν μέρει, και αν όλα πάνε καλά και τελειώσει η απονεύρωση, θα γίνει κάτι σαν σφράγισμα στο δόντι και στη γέφυρα.

      Αν κοπεί η γέφυρα, τότε πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας. Το ίδιο και για τη διάγνωση του περί του δοντιού που ενοχλεί. Πάντως η ακτινογραφία δεν είναι απαραίτητο να δείξει φλεγμονη (κύστη). Αν είναι ακόμα καινούρια η βλάβη, δεν θα έχει προλάβει να οργανωθεί σε κύστη, αρα δε θα φανεί κάτι ακτινογραφικά ή θα είναι πολύ αχνό. Στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα απλή ακτινογραφία, που έχει μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

      Να έχετε υπόψιν σας ότι όσο περισσότερους ακούτε, τόσο περισσότερο θα μπερδευτείτε. Μέχρι τρεις γνώμες. Μετα πελαγώνει κανείς. Και μόνο τεκμηριωμένες, ύστερα από λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση. Όχι διαγνώσεις του διαδρόμου, τηλε-διαγνώσεις κ.α Και η παρούσα απάντηση είναι απλά σύσταση και όχι διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα γιατρέ , ήθελα και γω να σας κάνω μια ερώτηση . Η μαμα μου επρόκειτο να κανει μια γέφυρα για 7 δόντια , 2 εκ των οποίων ειναι απονευρώμενα ενώ τα υπόλοιπα οχι. Ο γιατρός μας είπε οτι πριν μπει η γέφυρα πρέπει ολα τα δόντια να ειναι απονευρώμενα. Πράγματι έχει ήδη ξεκινήσει με τις απονεύρωσεις. Ήθελα να ρωτήσω ειναι όντως απαραίτητο πριν μπει η γέφυρα να απονευρωθουν ολα τα δόντια ; Ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η διαδικασία του τροχίσματος είναι αρκετά επεμβατική για τα δόντια. Για το λόγο αυτό ο οδοντίατρος, προκειμένου να μη ρισκάρει κάποιο θέμα που θα προκύψει με πόνο σε δόντια κάτω από γέφυρα, λόγω του σοκ που προκαλείται στο νεύρο του δοντιού, μπορεί να κάνει απονεύρωση σε ενα ή περισσότερα δόντια, αν το κρίνει σκόπιμο ή αν τα δόντια έχουν από πριν κλίση οπότε τρόχισμα τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του νεύρου.

      Πάντως αυτό κρίνεται κατά πράξη και περίπτωση και δεν είναι υποχρεωτικό κάθε φορά που βάζουμε γέφυρα, να προχωρούμε σε σκόπιμες απονευρώσεις χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη. Και η πονεύρωση είναι μια θεραπευτική διαδικασία που έχει ενδείξεις και αντενδείξεις.

      Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, μια και το θεμα είναι κλινικό, δεν μπορώ να αξιολογήσω αν έκανε σωστά ή λάθος ο θεράπων ιατρός. Εφ'όσον έτσι έκρινε, πήρε μια θεραπευτική επιλογή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα γιατρέ ήθελα να κάνω μια ερώτηση.θέλω να μάθω αν η γέφυρα μπορεί να αλλάξει αισθητικά αν δεν έχει κολλήσει με τη μόνιμη κόλλα..αισθητικά εννοώ κάποιες αλλαγές μεγέθους κ χρωματος η γέφυρα στην περίπτωση μ κλείνει 1 χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινιή και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Σε γενικές γραμμές στο μεγεθος μπορούμε ελαφρώς να παρέμβουμε, αλλά στο χρωμα πολύ δύσκολα.

      Κατά τη γνώμη μου αν έχετε προβληματα τέτοιου είδους με τη γέφυρα σας, μην προχωρησετε σε μόνιμη συγκόληση αλλά μιλήστε με τον οδοντίατρο σας για αντικατάσταση της. Δυνητικά μπορεί στον ίδιο μεταλλικό σκελετό,να ξαναφτιαχθεί η πορσελάνη τόσο σε μέγεθος όσο και σε χρώμα. Αλλιώς εκ νέου κατασκευή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οιτδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή