Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Γιατρέ μου έσπασε η μασέλα..!

Θέμα της σημερινής ανάρτησης και κλείνοντας τον κύκλο των αναρτήσεων για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στους φέροντες κινητή προσθετική εργασία είναι και η ακόλουθη δήλωση

          Γιατρέ,μου έπεσε η μασέλα και έσπασε.Τί κάνουμε;



Πρώτα πρώτα δεν την ξαναφοράμε μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο.Αν είμαστε τυχεροί,η ολική οδοντοστοιχία έχει σπάσει σε δύο κομάτια,τα οποία εμφανώς ταιριάζουν το ένα με το άλλο και όχι σε πολλά μικρότερα κομάτια.Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε μια ολική οδοντοστοιχία που έσπασε σε δύο κομμάτια και ο κάτοχος της την κόλλησε με στιγμιαία κόλλα.Φυσικά ξανάσπασε,την ξανακόλλησε,αλλά δε εφάρμοζε.Έτσι ήρθε στο ιατρείο να την κολλήσουμε επαγγελματικά!


Στην περίπτωση που έχουμε μια σπασμένη οδοντοστοιχία,δεν προσπαθούμε να την φτιάξουμε μόνοι μας,αλλά πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος βεβαιώνεται ότι όντως συγκολλάται,την αφήνουμε και την παίρνουμε μετά από λίγες μέρες κολλημένη,γυαλισμένη και έτοιμη.Συνίσταται να ακολουθήσει και γέμισμα της οδοντοστοιχίας,για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει γίνει κάποιο έστω και μικρό λάθος στη διαδικασία της συγκόλλησης,πχ μια μικροανωμαλία ή κάτι άλλο που εμποδίζει την οδοντοστοιχία να "βεντουζώσει",δηλαδή να εφαρμόσει ερμητικά στα ούλα.Εδώ και το χιλιοστό μετράει.Έτσι τα ραντεβού είναι μεν αυξημένα κατά ένα,αλλά εξασφαλίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό!



Αν τώρα έχει σπάσει σε περισσότερα κομμάτια,είναι λιγάκι πιο σύνθετη η διαδικασία.Παίρνουμε ένα αποτύπωμα των ούλων,για να κάνουμε ένα εκμαγείο,το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε σαν μητρα για να ευθειάσουμε τα κομμάτια στη θέση τους και προχωρούμε στη συγκόλληση.Φυσικά όσα περισσότερα κομμάτια έχει γίνει η οδοντοστοιχία,τόσο λιγότερο πιθανό είναι να συγκολλάται και να χρειαστεί να την επαναλάβουμε.
  Ελπίζω να σας ενημέρωσα για το πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της σπασμένης οδοντοστοιχίας.
Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


6 σχόλια:

  1. γιατρε καλησπέρα και συγχαρητηρια για τη σελλιδα σας.
    Θελω να ρωτησω το εξης:
    εχω οδοντοστοιχεια στην πανω γναθο.Κάτω εχω βιδαλιο.
    Τα μπροστινα δοντια της οδοντοστοιχειας εχουν σπασει(ηταν πολυ λεπτα). τι μπορει να γινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Τα δόντια της μασελας μπορούν να επιδιορθωθούν.

      Κάντι αντίστοιχο είχα κάνει και σε μια άλλη περίπτωση.

      ΑΝ ακολουθήσετε το σύνδεσμο

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/11/fagothikan-ta-dontia-tis-maselas.html

      θα δείτε ότι έγινε αντικατάσταση των δοντιών με καινούρια.

      Οπότε αν είναι σε καλή κατάσταση η ολική οδοντοστοιχία,δηλαδή δεν "παίζει" στο στόμα, αλλά διατηρείται στη θέση της, κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει. Αν παίζει αντικαθιστουμε τα δόντια και κάνουμε και ενα γεμισμα. Έτσι και αλλιώς η διαδικασία απαιτεί και προσθηκη υλικού, οπότε γεμισμα θα γίνει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο ή για να φτιάξουμε τα δόντια σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!

      Διαγραφή
  2. ευχαριστω για την αμεση απαντηση.
    Δεν παιζει καθολου η μασελα, απλα εσπασα τα 2 μπροστινα δοντια τρωγοντας.
    ποσο καιρο θα μεινω χωρις μασελα;
    εχω προβλημα αναγουλας με τα αποτυπωματα.πρεπει να παρετε ή απλά θα συμπληρωσετε υλικο οπως στα κανονικα δοντια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή τα δόντια της οδοντοστοιχίας είναι πλαστικα δεν γινεται να συμπληρωθεί το σπάσιμο με άσπρο σφράγισμα όπως στα κανονικά δόντια.

      Οπότε χρειάζονται αντικατάσταση.

      Για την επιδιόρθωση των δοντιών μπορεί και να μη γίνει αποτύπωμα, αυτό που σίγουρα θα πρεπει να γίνει είναι καταγραγή του τρόπου που δαγκώνετε ("δάγκωμα" δηλαδή) και πιθανώς να χρειαστεί αποτύπωμα της αντίθετης γνάθου, για να ταιριάξουμε τα καινούρια δόντια με τα αντίθετά τους και να μη βρίσκουν κατά το δάγκωμα. Αλλά και αυτό μπορει να μη χρειαστεί, αν το επιτρεπει το περιστατικό.

      Την οδοντοστοιχία τυπκά την έχει ο ασθενής σε 2 ημέρες,διότι μόνο οι διαδικασίες ενσωμάτωσης των δοντιών στο παλαιό ακρυλικό θέλουν επεξεργασία περίπου για 12-14 ώρες σε υψηλές συνθηκες πίεσης και θερμοκρασίας.Είναι μια χρονοβόρος διαδικασία που απλά περιμένεις και δεν υπάρχει τρόπος επιταχυνσης, για μια σωστή δουλειά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!

      Διαγραφή
  3. σας ευχαρσιτω πολυ.Το δαγκωμα πως το καταγραφετε? με εκεινο το μεταλλικο που γεμιζετε για τα αποτυπωματα?αυτο θελω να αποφυγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ακολουθήσετε το σύνδεσμο

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/11/fagothikan-ta-dontia-tis-maselas.html

      θα δειτε ότι η καταγραφή του δαγκώματος γίνεται χωρίς μεταλλικό δισκάριο.

      Πιθανώς όμως να χρειαστεί αποτύπωμα της αντίθετης γνάθου,ανάλογα με το περιστατικό, για να ταιριάξουμε τα καινούρια δόντια με τα αντίθετά τους και να μη βρίσκουν κατά το δάγκωμα. Εκεί θα χρειαστούμε το μεταλλικό δισκάριο, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

      Διαγραφή