Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί βγάζουμε δόντια στην ορθοδοντική θεραπεία;


Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί μια συνήθης διαδικασία κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας,που είναι η εξαγωγή των δοντιών.Αναλύσαμε σε παλαιότερη ανάρτηση το ποιά είναι τα δόντια αλλά και τους λόγους για τους οποίους μπορούν να εξαχθούν τα δόντια και αναφέραμε την έκφραση «.. μπορεί να χρειάζεται εξαγωγή λόγω ορθοδοντικής θεραπείας».
 

Τί σημαίνει αυτό;




Πρώτα πρώτα ορθοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία με την οποία τα δόντια ευθυγραμμίζονται στο στόμα και διορθώνεται ο τρόπος που δαγκώνουμε.Αυτό γίνεται με ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα(σιδεράκια) και για χρόνο ανάλογο με την αιτιολογία του προβλήματος.

                                 

 Δηλαδή δεν έχουμε έναν ελάχιστο και έναν μέγιστο χρόνο στον οποίο φοράμε τα σιδεράκια,αλλά αυτό εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος.Όταν τα βγάλουμε,τότε φοράμε το «μασελάκι» ή επί το πιο επιστημονικό το μηχάνημα διατήρησης της ορθοδοντικής θεραπείας(αγγλιστί retainer) για να εμποδίζουμε τα δόντια να ξαναστραβώσουν.

Μετά από αυτήν τη μεγάλη παρένθεση συνεχίζω.

  Μπορεί λοιπόν το πρόβλημα το οποίο θέλουμε να διορθώσουμε να είναι πρόβλημα συνωστισμού,δηλαδή τα δόντια να είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που δεν είναι τόσο εύκολο να ισιώσουν,λόγω έλλειψης χώρου.





  Στην περίπτωση αυτή τόσο για λόγους επιτάχυνσης της ορθοδοντικής θεραπείας,όσο και για λόγους διευκόλυνσης της θεραπείας,καταφεύγουμε στην εξαγωγή δοντιών,υγιών κατά τα άλλα,συνήθως των πρώτων προγόμφιων.Και συνήθως μιλάμε και για τους τέσσερις πρώτους προγόμγφιους(άνω και κάτω)

                 Και γιατί γιατρέ τους πρώτους προγόμφιους;

                       

Οι πρώτοι προγόμφιοι είναι εν πολλοίς όχι και τόσο χρήσιμα δόντια,μια και ναι μεν αλέθουν τις τροφές,όπως όλα τα πίσω δόντια,αλλά συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό,λόγω μεγέθους στη διαδικασία αυτή.Άρα είναι κατά κάποιο τρόπο «εξιλαστήρια θύματα» όταν θέλουμε να εξάγουμε δόντια.Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι λόγω εξέλιξης,τείνουν να μην υπάρχουν στο στόμα.Ειδικά σε περιπτώσεις διαταραχής του αριθμού των δοντιών(ολιγοδοντία) είναι ένα από τα δόντα που απουσιαζουν,σε τέτοια συχνότητα μάλιστα,που εικάζεται ότι ο άνθρωπος του μέλλοντος πιθανώς να μην έχει τα δόντια αυτά στο στόμα του.

        Ναι αλλά γιατρέ βγάζουμε υγιή δόντια;Δεν είπαμε ελάχιστη παρέμβαση;

                                            

Αγαπητοί αναγνώστες,δεν θέτω εγώ τους κανόνες.Η ορθοδοντική θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένους οδοντιάτρους,τους ορθοδοντικούς.Εφ’όσον μου πει ο εξειδικευμένος οδοντίατρος ότι πρέπει να γίνει η εξαγωγή για να προχωρησει η ορθοδοντική θεραπεία θα την κάνω.


                   

  Άλλο πράγμα η μικρής διάρκειας αισθητική ορθοδοντική ενηλίκων,την οποία κάνω και στην οποία μπορεί και να μπορούμε,αναλόγως του περιστατικού να μην κάνουμε και εξαγωγές.(Για την ορθοδοντική ενηλίκων θα μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση).
  Μην ανησυχείτε αν θα καλυφθεί το κενό της εξαγωγής.Με το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας,τα δόντια θα είναι ευθυγραμμισμένα πλήρως.
  Επίσης η κάθε θεραπεία είναι σαν μαθηματική εξίσωση.Μπορεί να έχει και περισσότερες της μιας λύσεις.Μπορεί κάποιος να προτείνει ορθοδοντική χωρίς εξαγωγές.Μπορεί να ακούγεται δελεαστικό,αλλά ορισμένες φορές δεν ξέρω κατά πόσο είναι απόλυτα εφικτό.Το θέμα είναι κατά πόσο εμπιστεύεστε τον ορθοδοντικό που σας  προτείνει την οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία.
  Κλείνοντας και για να μην μακρυγορώ,η εξαγωγή δοντιών για ορθοδοντικούς σκοπούς είναι μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.Όσο και σκληρό και αν ακούγεται,ορισμένες φορές πρέπει να γίνεται γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να βρούμε το διαθέσιμο χώρο για να ισιώσουν τα δόντια.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε να χαμογελάτε
                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου