Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Φόβος της επίσκεψης στον Οδοντίατρο

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί για ακόμα μια φορά ο φόβος του οδοντιάτρου και η τάση που έχουν κάποιοι ασθενείς να μην πηγαίνουν ή να φοβούνται τόσο πολύ για την επερχόμενη επίσκεψη και τα αποτελέσματα αυτού του φόβου,όχι στους ίδιους αλλά στα παιδιά τους.

Αντιγράφω μια ανάρτηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

"Aποτελεί κοινό μυστικό ότι μικροί και μεγάλοι φοβούνται τον οδοντίατρο και οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι ο φόβος αυτός μεταδίδεται συνήθως από τους γονείς στα παιδιά τους. 

Μια νέα ισπανική έρευνα, για πρώτη φορά, αποκαλύπτει ότι ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα, είναι ο μπαμπάς (όταν φοβάται ο ίδιος) που παίζει τον ρόλο-κλειδί για τη μετάδοση του οδοντιατρικού φόβου στα παιδιά.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Μαδρίτης «Χουάν Κάρλος», με επικεφαλής την Αμέρικα Λάρα-Σασίδο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό παιδοδοντιατρικής "International Journal of Paediatric Dentistry", μελέτησαν 183 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους, αναφορικά με τις φοβίες τους για τον οδοντίατρο.

Οι Ισπανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι όσο υψηλότερος είναι ο φόβος για τον οδοντίατρο σε ένα μέλος της οικογένειας, ιδίως σε έναν από τους δύο γονείς, τόσο περισσότερο ο φόβος αυτός μεταδίδεται και στα άλλα μέλη. Αυτό που αποκάλυψε η έρευνα, είναι ότι ο φόβος του πατέρα μετράει πολύ περισσότερο από τον φόβο της μητέρας.

«Τα παιδιά φαίνεται να δίνουν πρωτίστως προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις των πατέρων τους, όταν σχηματίζουν τη δική τους άποψη για το πόσο πρέπει να τους αγχώνει ο οδοντίατρος», δήλωσε η Λάρα-Σασίδο.

Συνεπώς, όπως ανέφερε η ίδια, ακόμα κι αν η μητέρα περνάει καθησυχαστικά μηνύματα στα παιδιά για τον οδοντίατρο, αν ο πατέρας φοβάται, τότε η δική του αντίδραση είναι τελικά αυτή που θα επηρεάσει περισσότερο και τις ανάλογες αντιδράσεις των παιδιών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να γίνει η σχετική «προπαγάνδα» στους γονείς, ιδίως στους πατέρες, ώστε να μην φοβούνται τον οδοντίατρο ή τουλάχιστον να μη το δείχνουν μπροστά στα παιδιά τους, επειδή θα τα επηρεάσουν αρνητικά και μετά, καθώς αυτά θα μεγαλώνουν, θα είναι πιο δύσκολο να αποβάλουν τη συγκεκριμένη φοβία - με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό μέσα στην οικογένεια τα παιδιά να αντιλαμβάνονται μια «χαλαρή» στάση των γονιών τους απέναντι στην προοπτική επίσκεψης στον οδοντίατρο, ώστε να τους εμπεδωθεί η αντίληψη ότι δεν πρόκειται να μπουν σε…μπελάδες."



Σε αυτήν την εποχή ο φόβος του οδοντιάτρου μπορεί να δικαιολογείται προφασιζόμενοι το κόστος που έχει η οδοντιατρική θεραπεία.Αλλά αυτό αποτελεί μόνο πρόφαση,και όχι τον πραγματικό λόγο.

Για το θέμα των παιδιών και της επίσκεψής τους στον οδοντίατρο έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη αναρτήση. Όπως και σε άλλη ανάρτηση έχουμε θίξει τη σημασία της επίσκεψης στον οδοντίατρο όχι όταν πονάει το παιδί,δηλαδή όταν υπάρχει πρόβλημα,αλλά προληπτικά.
 Οι γονείς αποτελούν πρότυπα για το παιδί,και βάση της δικής τους συμπεριφοράς διαμορφώνονται συνήθειες και καταστάσεις.Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

Ελπίζω να σας έδωσα τροφή για σκέψη.Καλά βουρτσίσματα!!

                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου