Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τι είναι γέμισμα μασέλας;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι κάτι που έχουμε αναφέρει επιγραμματικά σε παλαιότερη ανάρτηση.

Τι κάνουμε όταν η μασέλα μας(τεχνητή οδοντοστοιχία)δεν εφαρμόζει καλά στο στόμα,κοινώς "παίζει"!

                                          

Η ανάρτηση αυτή θα αποτελέσει τη μία από τις δύο αναρτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι φέροντες κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις(μασέλες/μηχανάκια ή πιο επιστημονικά ολικές/μερικές οδοντοστοιχίες).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Τόσο οι ολικές όσο και οι μερικές οδοντοστοιχίες δεν παύουν να αντικαθιστούν τα δόντια μας και να είναι και αυτές "δόντια μας".Μην τις αντιμετωπίζετε με έχθρα ή σαν αναγκαίο κακό.Όλοι όσοι φοράτε μια τέτοια προσθετική αποκατάσταση σίγουρα θα προτιμούσατε τα κανονικά σας δόντια,αλλά αν αγαπήσετε και αυτά τα "τεχνητά"μεν,δόντια δε,και τα προσέχετε όπως προσέχατε τα κανονικά σας δόντια,μόνο κέρδος και όφελος θα έχετε.

 Μετά από αυτήν την παρένθεση,πάμε πρώτα πρώτα να δούμε γιατί η ολική οδοντοστοιχία μας ξεκινάει να μην εφαρμόζει καλά.Έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση για την ολική οδοντοστοιχία(μασέλα) και τη μερική οδοντοστοιχία(μηχανάκι).
  Όταν αφαιρεθουν τα δόντια και κάνουμε τη μασέλα μας,ακουμπάει μόνο στα ούλα.Επειδή δεν υπαρχουν δόντια,ο οργανισμός θεωρεί ότι το οστό(κόκαλο) κάτω από τα ούλα δεν χρειάζεται να είναι τόσο πυκνό.Οπότε ξεκινάει η απορρόφηση του οστού,με αποτέλεσμα να πέφτουν και τα ούλα.




Dentures can accelerate bone loss

Επειδή η οδοντοστοιχία ακουμπάει στα ούλα,και μάλιστα έχει φτιαχθεί για να ακουμπάει στα ούλα όπως ήταν και όχι όπως έγιναν μετά την απορρόφηση,χάνει την εφαρμογή της και ξεκινάει να "παίζει" μέσα στο στόμα ή να βγαίνει πολύ εύκολα κατά τη διάρκεια ενεργειών όπως πχ χασμουρητού ,ομιλίας,μάσησης κτλ.
  Αν η μη εφαρμογή δεν μας προκαλει μεγάλα προβλήματα,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια στερεωτική κρέμα ή αλλιώς κόλλα πχ corega,fixodent κ.α.

              


Προσοχή : Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε στερεωτική κρέμα αν δεν υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή της οδοντοστοιχίας.Οι οδοντοστοιχίες έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να εφαρμόζουν καλά χωρίς τη χρήση βοηθητικών μέσων,"βεντουζώνοντας" στα ουλα.

Όσο όμως προχωράει ο καιρός η στερεωτική αυτή οδοντόκρεμα θα είναι όλο και λιγότερο αποτελεσματική,με αποτέλεσμα να πρέπει να πάμε στον οδοντίατρο για να "γεμίσουμε" την οδοντιαστοιχία.Η διαδικασία αυτή λέγεται "Αναγόμωση".

                                Τί είναι η "Αναγόμωση" οδοντοστοιχίας;

  Ουσιαστικά είναι το γέμισμα της βάσης της οδοντοστοιχίας,δηλαδη της μεριάς που ακουμπάει στα ούλα,με υλικό,για να εφαρμόζει στα ούλα,όπως είναι τώρα,αφού δηλαδή έχουν "πέσει" και απορροφηθεί.


Η διαδικασία γίνεται σε δύο ραντεβού.Στο πρώτο ραντεβού παίρνουμε ένα καινούριο αποτύπωμα,βάζοντας υλικό στην οδοντοστοιχία και χρησιμοποιώντας την σαν αποτυπωτικό δισκάριο.

Το ροζ υλικό είναι το υλικό που χρησιμοποιούμε για να αποτυπώσουμε τα ούλα,στην καινούρια κατάσταση.Συμπτωματικά είναι ροζ.Υπάρχουν και υλικά άλλων χρωμάτων.

  Στο δεύτερο ραντεβού,παραδίδουμε την οδοντοστοιχία γυαλισμένη και έτοιμη,βλέποντας αν ενοχλεί καθόλου τον ασθενή.

Εκεί που ενοχλεί("χτυπάει") λειαίνουμε λιγάκι,για να μην τραυματίζει τα ούλα.
Η ίδια διαδικασία μπορεί και να ακολουθηθεί και για μερικές οδοντοστοιχίες("μηχανάκια").
 
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε! 

               


2 σχόλια:

  1. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΚΑΤΩ ΜΑΣΕΛΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΠΟΛΥ , ΠΑΙΖΕΙ ΠΟΛΥ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ,ΓΕΛΩ Κ.Λ.Π. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΥΛΩΝ. ΚΑΙ ΜΑΣΕΛΑΣ , ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΝΟ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ????ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Υπάρχει περίπτωση να μην έχει κατασκευαστεί σωστά, με αποτέλεσμα να κουνιέται πολύ. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να μην έχετε αρμετό κοκαλο στην κάτω γνάθο, ουτως ώστε να σταθεροποιηθει η μασέλα.

      Θα σας συμβούλευα να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή