Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Διατήρηση αποτελέσματος ορθοδοντικής θεραπείας

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας.Ως προς την ίδια την ορθοδοντική θεραπεία,και πώς μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και οι ενήλικες να ισιώσουν τα δόντια τους και μάλιστα με ελάχιστα ορατά σιδεράκια,δηλαδή την αισθητική ορθοδοντική ενηλίκων θα μιλήσουμε σε μελλοντική ανάρτηση.
  Ανοίγω μια παρένθεση και λέω ότι αν φοβόσασταν να βάλετε σιδεράκια στην εφηβεία μήπως σας κοροϊδέψουν τα υπόλοιπα παιδάκια ή δεν είχατε τη δυνατότητα για τον οποιοδήποτε λόγο,τώρα ως ενήλικες που είσαστε πιο συνειδητοποιημένοι,δεν είναι αργά να διορθώσετε το χαμόγελο και να απαλλαγείτε από τα στραβά σας δόντια."Ορθοδοντική ενηλίκων" κύριοι και κυρίες.Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν πλέον σε αυτή τη λύση,μια και ένα ωραίο χαμόγελο ανοίγει πόρτες.Και πλέον υπάρχουν και αισθητικά συστήματα στα οποία τα σιδεράκια είναι ελάχιστα ορατά.Κλείνω παρένθεση και συνεχίζω.
   Ωραία λοιπόν πήρατε την απόφαση να κάνετε την ορθοδοντική θεραπεία.Βάλατε και τα αντιαισθητικά μαύρα σιδεράκια και πιθανόν να σας κοροϊδεύαν και κάποιοι συνομήλικοί σας.Θα αισθανόσασταν περίπου έτσι
      
                                                                 
και ας είσασταν κάπως έτσι
                            
 Δυστυχώς στην εφηβεία που οι περισσότεροι βάζουν τα σιδεράκια,έχουν μια κάπως στρεβλή ιδέα για τον εαυτό τους,μια και η ψυχολογία δεν είναι η καλύτερη.Το σώμα αλλάζει,οι ορμόνες εκρήγνυνται,οι ευθύνες αυξάνονται.
  Περιμένατε μέχρι το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας(περίπου ένα με δύο χρόνια ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού) και ήρθε η ώρα να απαλλαγείτε από τα σιδεράκια και να θαυμάσετε το καινούριο σας χαμόγελο.
                                             

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα για το οποίο κοπιάσατε τόσο εσείς όσο και οι γονείς σας αλλά και ο ορθοδοντικός σας.Και όταν σας έβγαλε τα σιδεράκια τι σας είπε;

"Πάρε αυτό το μασελάκι 
                                    






Θα το φοράς στην αρχή για 6 μήνες ή ένα χρόνο και στη συνέχεια θα πρέπει να το φοράς κάποιες μέρες της εβδομάδας όταν κοιμάσαι για να διατηρηθεί αυτό το χαμόγελο"

Και εσείς τί ακούσατε;

"Μπλα μπλα μπλα συνέχεια θα μπλα μπλα μπλα διατηρηθεί αυτό το χαμόγελο" 

                                            

  Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβραβεύσω την επιλεκτική σας ακοή.Έτσι σαμποτάρατε τις πιθανότητες να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας ,για το οποίο αφιερώσατε τόσο κόπο,χρόνο και προσδοκίες. Και αν δεν σας μίλησε ο ορθοδοντικός για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ή δεν επέμεινε,γιατί και αυτό είναι πιθανό,λάθος του μεγάλο.
  Το μασελάκι που σας έδωσε ο ορθοδοντικός λέγεται μηχάνημα σταθεροποίησης της ορθοδοντικής θεραπείας (ή retainer στην αγγλική επιστημονική ορολογία) και σκοπό έχει να διατηρήσει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας,μια και τα δόντια έχουν την τάση να κουνιούνται,με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να στραβώσουν.Μετά την αφαίρεση των συρμάτων πρέπει να το φοράνε οι ασθενείς συνέχεια για κάποιο διάστημα, που εξαρτάται από τη φύση και την έκταση του προβλήματος τους,και στη συνέχεια να το φοράνε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για πάντα ή να κάνουν μια μόνιμη ακινητοποίηση δοντιών.
  Παρακάτω θα δούμε πραγματικά παραδείγματα ασθενών με μηχάνημα σταθεροποίησης αλλά και με ακινητοποίηση.




                                                                                                                                               










 Ακινητοποίηση κάτω δοντιών                                                            Ακινητοποίηση άνω δοντιών


Συνήθως στα κάτω γίνεται ακινητοποίηση και στα άνω μηχάνημα σταθεροποίησης χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας.Όλα γίνονται πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή και τα θέλω του.

Τί γίνεται όταν δεν φοράμε το μασελάκι ή δεν έχουμε κάνει ακινητοποίηση;
                                                      



Ο ασθενής της φωτογραφίας έκανε ορθοδοντική ως έφηβος.Δε φόραγε το μασελάκι οπότε τα δόντια ξεκινησαν να ξαναστραβώνουν.

 

Και αυτό όλο και θα χειροτέρευε.Πάλι καλά ήταν συνειδητοποιημένος οπότε κάναμε ένα ορθοδοντικό μηχάνημα για να ξαναϊσιώσουν τα δόντια,το οποίο θα φοράει για περίπου έξι μήνες και στη συνέχεια θα γίνει μηχάνημα σταθεροποίησης ή μια ακίνητη σταθεροποίηση.































 











                    
                 "Και τί φωνάζεις γιατρέ αφού διορθώνεται το πρόβλημα;"


                                 

Το πρόβλημα διορθώνεται επειδή ο ασθενής αναζήτησε συνειδητοποιημένα τη λύση του.Θα μπορούσε να το αφήσει με ένα ωχ-αδελφε-τωρα-που-να-τρέχω στυλ μέχρι που τα δόντια μπορεί να στράβωναν τόσο πολύ που να χρειαζόταν επανάληψη της ορθοδοντικής θεραπείας.Πάλι σιδεράκια δηλαδή.
Αλλά ακόμα και αυτή η λύση,του ορθοδοντικού μηχανήματος δηλαδή, έχει ένα κόστος τόσο σε χρόνο από τη μεριά του ασθενούς όσο και χρηματικό.
Για αυτό λοιπόν φοράτε τα ορθοδοντικά σας μηχανήματα σταθεροποίησης ή κάνετε μια ακίνητη σταθεροποίηση.Και αν δεν τα έχετε ή δεν εφαρμόζουν πια τόσο καλά φτιάξτε καινούρια.Σκεφτείτε πόσο κόπο κάνατε για να ισιώσουν τα δόντια σας και πως κινδυνεύετε να πετάξετε αυτόν τον κόπο στο καλάθι των αχρήστων.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Πολλά και καλά χαμόγελα!!

181 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με το παράδειγμα που παραθέσατε πιο πάνω. Το ίδιο δόντι όπως στην εικόνα, ξεκόλησε από το μηχανισμό στήριξης, δηλαδή το οριζόντιο σιρματάκι που κρατούσε όλα τα δόντια, βγήκε λίγο προς τα έξω και στη συνέχεια το δίπλα δόντι μετακινήθηκε, δημιουργώντας ένα μικρό κενο. Τι θα πρέπει να κάνω; Χρειάζεται ορθοδοντικό μηχάνημα ή θα πρέπει να αποκατασταθεί η στήριξη του δοντιού στο σιδεράκι και αυτό να επανέλθει;;;
    αναμένω απαντησή σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και ευχαριστώ για το σχόλιο.Η ερώτησή σας είναι πολύ κλινική και οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Και αυτό γιατί στην ορθοδοντική ακόμα και χιλιοστά είναιι σημαντικά για τη σωστή διάγνωση. Θα σας συμβούλευα λοιπόν να επισκεφθείτε σίγουρα έναν οδοντίατρο ή τον ορθοδοντικό σας για να αποκατασταθεί η στήριξη του δοντιού.Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει τα πράγματα να μην χειροτερέψουν.
      Στη συνέχεια θα σας πει ο οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός αν χρειαστεί να γίνει ένα ορθοδοντικό μηχάνημα για να διορθωθεί το κενό.Η διόρθωση όμως θα γίνει εαν σας ενοχλεί εσάς.Για τη μη χειροτέρευση όμως επιβάλλεται να μπει ξανά το δόντι στην ακινητοποίηση.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε θέλετε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας,
    Μπορεί κάποιος να βάλει αυτό το ειδικό μασελάκι που δείξατε παραπάνω χωρίς να έχουν προηγηθεί σιδεράκια?
    αναφέρομαι σε ελάχιστα στραβά δόντια για τα οποία δεν χρειάζονται σιδεράκια (καθαρά λεπτομέρεια)
    Αν ναι, γνωρίζεται πιο είναι στο περίπου το κόστος του? (μασελάκι)

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Αυτό το μασελάκι είναι μηχάνημα σταθεροποίησης.Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής κινητού ορθοδοντικού μηχανήματος σαν και αυτό,για την αντιμετώπιση μκρων ορθοδοντικών προβλημάτων.Για τη θεραπεία αυτή δεν χρειάζεται να πάτε σε κάποιον εξειδικευμένο ορθοδοντικό,αλλά και σε κάποιον γενικό οδοντίατρο που ασχολείται με και με την ορθοδοντική αντιμετώπιση απλών περιστατικων και δεν τα παραπέμπει όλα στον ορθοδοντικό.

      Το κόστος της θεραπείας,γιατί περι θεραπείας προκειται,είναι ανάλογα το είδος του μηχανήματος και το χρόνο στον οποίο θα γίνει η θεραπεία.

      Διστάζω να σας πω κόστος γιατί δεν έχω εικόνα του προβλήματος αρα και του μηχανηματος που θα χρησιμοποιηθεί.Να σας δωσω να καταλάβετε,και μια λειτουργική επιφάνεια παραπάνω να χρησιμοποιηθεί,που στα μάτια σας θα φαίνεται σαν ενα παραπάνω σιδεράκι,μπορει να έχει αντίκτυπο στο κόστος του μηχανηματος και 50ευρώ.

      Εγω για ενα σχετικά απλό περιστατικό με χρόνο αποθεραπείας περίπου 9 μήνες-1 χρόνο(γιατί τόσο πρέπει να φορέσετε το κινητό ορθοδοντικό μηχανημα ) θα χρεωνα μεταξυ 250-300 ευρώ.Αλλά οι παράμετροι είναι πολλοί.Και μην ξεχνάτε ότι για να γίνει η οποιαδήποτε ορθοδοντική θεραπεία τα δόντια πρέπει να είναι καθαρά και χωρίς ενεργές τεηδόνες,γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν από τη θεραπεία,μια και τα κινητά μηχανήματα αυξάνουν την πιθανότητα για νέες βλάβες.Λιγότερο από τα ακίνητα σιδεράκια,αλλά τον αυξάνουν.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. καλησπερα.και εγω για πολλους μηνες δε φοραγα το μασελακι και τα δοντια μου ξανα στραβωσαν.αν βαλω τωρα το μασελακι θα βοηθησει εστω και λιγο να επανελθουν τα δοντια?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχολιο.

      Καλό είναι να φοράτε το μασελάκι,αλλά το πιο πιθανόν είναι το μηχάνημα που κάνατε,το μηχανημα σταθεροποίησης να μην κάνει την ίδια θεραπεία με ένα μηχάνημα ενεργής θεραπείας.

      Καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γενικό οδοντίατρο που ασχολείται και με ορθοδοντική ή έναν ορθοδοντικό για μια πιο σωστή διάγνωση.Δυστύχως οι περισσότεροι γενικοί οδοντίατροι δεν ασχολούνται με ορθοδοντική και τα παραπέμπουν όλα στους ορθοδοντικούς.

      Μέχρι τότε καλό είναι να φοράτε το μηχάνημα που έχετε.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
  4. Γειά σας και από εμένα, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξης: Ολοκλήρωσα την ορθοδοντική θεραπεία πριν από 4 χρόνια και φοράω αρκετά συχνά το μασελάκι σταθεροποιησης, αλλά κάποιες φορές μπορεί να μην το φορέσω για μια βδομάδα ή ακόμα και δύο. Κάθε φορά όμως που το τοποθετώ, νιώθω τράβηγμα σε όλα τα δόντια και πόνο που υποχωρεί μέσα σε δύο λεπτά το πολύ. Αυτό είναι φυσιολογικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχήν συγχαρητήρια που φοράτε το μασελάκι σταθεροποίησης.Είστε πολύ συνειδητοποιημένη και μπράβο σας.

      Αυτό που μου επισημαίνετε είναι λιγάκι φυσιολογικό,μια και είναι λογικό να "διαμαρτύρονται" τα ούλα σας όταν κάτι τα "σφιχταγκαλιάζει".Ο πόνος φεύγει μετά το δίλεπτο έτσι;Δεν είναι συνεχής όλη τη διάρκεια που φοράτε το μασελάκι;

      Από την άλλη μπορεί το μασελάκι σταθεροποίησης να είναι λίγο σφικτό.Οπότε την επόμενη φορά που θα πάτε στον οδοντίατρο για καθαρισμό ζητήστε του να ελέγξει το μασελάκι σταθεροποίησης και εαν χρειάζεται να το χαλαρώσει λίγο.Μπορεί και να μην χρειάζεται,αλλά δεν χάνετε τίποτα να τον ρωτήσετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Γα οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την απάντηση, φυσικά και με βοηθήσατε. Όχι ο πόνος δεν είναι συνεχής, φεύγει μετά το 2λεπτο.

      Διαγραφή
  5. γεια σας.εγω φόραγα σιδεράκια για 4 χρονια περίπου και ειχα θεμα και με τη γνάθο που ηταν μικρη και με τα μπροστα δοντια που ηταν πιο εξω και ειχαν κενο...γιαυτο το λογο η ορθοδοντικός μου εκτός απο το μασελακι που ειναι διαφανο και εφαρμοζει σε ολα τα δοντια μου ειπε να συνεχισω να φοράω και ενα εξωστοματικο μηχανιμα οταν κοιμαμαι το οποιο σε εμποδιζει να κανεις την παραμικρη κινηση με το κεφαλι σου και ειναι για να κρατάει ανοιχτή τη γναθο..λογω πανελληνίων ομως φέτος τα αμέλησα και τα δυο για αρκετους μηνες γιατι με εμπόδιζαν παρα πολυ στον υπνο( που ειχα τοσο ανάγκη) και εκτος απο το οτι μου έφυγαν τα σιδεράκια που στηριζότανε το μηχάνημα δεν εφαρμοζει πια καλα το μασελακι μου και μου φαίνεται οτι πετάνε παλι λιγο τα δοντια μου.υπαρχει τροπος να ξαναπανε πισω χωρις να βαλω σιδερακια ξανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το ερώτημα σας είναι πολυ κλινικό,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε την ορθοδοντικο σας ή κάποιον άλλο ορθοδοντικό,αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με την ορθοδοντικό σας.Από τις γνώσεις μου τα εξωστοματικά μηχανήματα δεν εφαρμόζονται σε ηλικίες πέραν των 15.Τα μηχανήματα αυτά εφαρμόζουν ορθοπεδικές δυνάμεις οπότε εμεταλλεύονται το δυναμικό της ανάπτυξης.Μετά από αυτήν την ηλικία τα ορθοδοντικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με ακίνητα μηχανήματα δηλαδή σιδεράκια με την εξαίρεση τις περιπτώσεις εντονης μικρογναθίας οπου δεν μπορούμε να το χειριστούμε με ακίνητα σιδεράκια,οπότε και προτείνεται εγχείρηση.

      Αν υπάρχει τρόπος να ξαναπάνε πίσω τα δόντια σας χωρίς να ξαναβάλετε σιδεράκια δεν μπορώ να σας απαντήσω χωρίς κλινική εξέταση.Αναλόγως πόσο πετάνε και τι θέλετε να κάνετε με τα δόντια.Δηλαδή μπορείτε να καλύψετε το πρόβλημα πχ με όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης,αλλά αυτό είναι πολύ γενικό.

      Γνώμη μου είναι να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση ώστε να πάρετε τη γνώμη του.Αυτός θα σας εξηγήσει τις θεραπευτικές επιλογές σας και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο θέλετε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. geia sas. tha ithela na rwtisw kai gw kati. forousa siderakia gia 2 xronia kai ta teleftea 6 xronia exw statheropoiisi sti katv gnatho sti mesa epifaneia twn dontiwn. thelw omws na tin vgalww giati me enoxlei poli. mporw i tha dimioyrgisw provlima???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Ο λόγος που τοποθετήθηκε η σταθεροποίηση είναι γιατί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να υποστρέψει,και τα δόντια πιθανώς στο μέλλον να ξεκινήσουν να στραβώνουν.Την ίδια δουλειά κάνει και ένα κινητό ορθοδοντικό μηχάνημα,το οποίο όμως το βάζει(φοράει) ο ασθενής τη νύχτα περίπου 3 φορές την εβδομάδα.

      Ο λόγος που προτιμάται η σταθεροποίηση ειδικότερα στην κάτω γνάθο είναι διότι δεν ενοχλεί και τόσο πολύ στον τρόπο που δαγκώνει ο ασθενής.Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι εαν δωθεί κινητό μηχάνημα,ο ασθενής θα συμμορφωθεί και θα το φοράει τον απαιτούμενο χρόνο.Έτσι κινδυνευει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

      Στην περίπτωση σας πρέπει να διερευνηθεί γιατί σας ενοχλεί η σταθεροποίηση;Και εαν τελικά αποφασίσετε να την βγάλετε πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνει και να σας παραδοθεί ενα κινητό ορθοδοντικό μηχάνημα,για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω.Αν δε γίνει κάτι τετοιο,τότε μπορεί στο μέλλον τα δόντια να ξεκινήσουν να στραβώνουν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  7. Γεια σας..θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση.. Εγώ φορουσα 4 χρονιά σιδεράκια έχει όμως 2 χρονιά που τα εβγαλα..ο γιατρός μου μου είχε δώσει μασελακια για να φοράω..εγώ δεν τα φορούσα..κατάλαβα το λάθος μ επειδή δεν είδα αποτέλεσμα απο τα σιδεράκια..αν ξεκίνησω να φοραω μασελακια..θα με βοηθήσει.. Ευχαριστώ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αν μπορούν να μπουν τα σιδεράκια στη θέση τους,τότε ναι,μπορείτε να τα φορέσετε.Εαν όμως έχουν ξεκινήσει και στραβώνουν τα δοντια,όπως φαίνεται στη φωτογραφία της ανάρτησης,τότε δε θα τα επαναφέρει ένα μηχάνημα σταθεροποίησης,σαν και αυτά που έχετε,αλλά ενα καινούριο μηχάνημα που θα ασκεί δυνάμεις,το οποίο,θα συμπληρώσει την ορθοδοντική θεραπεία.

      Κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη,μετά από κλινική εξέταση είτε ενός γενικού οδοντίατρου που ασχολείται με την ορθοδοντική ή ενός ορθοδοντικού για το τι θα πρεπει να κάνετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  8. tha ithela na rwtisw kai gw kati...forousa siderakia stin efiveia...alla den foresa tin statheropoiisi me apotelesma na anoiksoun elaxista ta 2 mprostina m dontia...twra eimai 20..i statheropoisi exei xalasei twra k xreiazete kainourgia;; efxaristw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση

      Η ερώτηση σας είναι εξατομικευμένη και κλινική και χωρίς κλινική εξέταση δεν μπορω να σας απαντήσω με σιγουριά.Πάντως μου φαίνεται λογικό να χρειάζεται καινούρια,έστω και αν δεν έχει χαλάσει η σταθεροποίηση,δηλαδή να μπαίνει στο στόμα.

      Και αυτό γιατί η σταθεροποίηση σταθεροποιεί το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας,ενώ ενα καινούριο μασελάκι,προσαρμοσμένο στην τωρινή κατάσταση των δοντιών σας,αλλά έτσι φτιαγμένο ωστε να ασκεί κάποια πίεση στα δόντια για να συμπλησιάσουν,θα κλείσει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

      Εστω όμως και να κατασκευαστεί καινούριο μασελάκι,δε θα πετάξετε το παλιό,μια και όταν συμπλησιάσουν τα δόντια ξανά,θα χρησιμοποιήσετε το παλιό για σταθεροποίηση του αποτελεσματος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  9. Γεια σας...Ο οδοντιατρος μου θα μου βαλει κατευθειαν αυτο το μασελακι για να μετακινηση την πανω γναθο προς τα μεσα και την κατω γναθο προς τα εξω..!Θελω να σας κανω μια ερωτηση που ειναι συνιθισμενη αρκετα!Ποναει οταν σου τοποθετουν το μασελακι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δεν πονάει όταν τοποθετούν το μασελάκι. ΑΠλά όσο γίνεται η θεραπεία,μπορεί ο ασθενής να νιώσει μια ενόχληση που είναι υποκειμενική. Δηλαδη κατι που εμένα με πονάει, εσάς μπορεί να μη σας ενοχλεί καθόλου.

      Για όλα τα ενδεχόμενα θα σας μιλήσει ο οδοντίατρος που είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία. Οποιαδήποτε απορία έχετε , να την εκφράσετε και είμαι σίγουρος ότι θα χαρει να σας απαντήσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα. Μπορείτε να μου πείτε ένα μεσο κοστος για μασελακια σταθεροποιητικα? Όταν τελείωσα τη θεραπεία με invisalign μου είπε οτι κοστίζει 170 ευρω. Τα εδωσα τα χρηματα αλλα τωρα πρεπει να κανω καποιες αλλαγες που ειναι απαραιτητες και πρεπει να βγαλω καινουριο αλλα δεν μπορω να διαθεσω τοσα χρηματα! Το μασελακι ειναι διαφανες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Πρωτα πρώτα για να ξεκαθαρίσω κάτι,αναφέρεσθε στα μηχανήματα σταθεροποίησης μετά το τέλος της θεραπείας και όχι κατά τη διάρκεια της.Κάτι σαν τα μασελάκια των παραπάνω φωτογραφιών ή κάτι σαν σκληρό νάρθηκα σταθεροποίησης.

      Το κόστος εξαρτάται από το τι θελετε να διορθώσετε,μια και μου είπατε ότι θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές. Εστω και μια τροποποίηση στο μασελάκι με προσθήκη πχ ενός άγκιστρου μεταβάλει το κόστος.

      Ενα μέσο κόστος είναι περίπου 150 ευρώ. Μπορεί να το βρείτε και 120 μπορεί να το βρείτε και 170. Όλα είναι ανάλογα με το τι πρέπει να γίνει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα, είμαι 16 χρονών και έχω ολοκληρώσει την ορθοδοντική θεραπεία εδώ κ περίπου ένα χρόνο. Και έτσι τώρα φοράω το μασελάκι σταθεροποιήσης. Το θέμα είναι ότι ενω ο γιατρός μού έχει συστήσει να το φοράω τουλάχιστον δώδεκα ώρες εγώ κανω την συνηθισμενη χαζομαρα και το πολύ να συμπληρώνω 8 με 10. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ένα μικρό ξεπέταγμα των μπροστινών δοντιών προς τα έξω. Κατα τ αλλα δεν εχουν στραβωσει έιναι ολόισια. Πιστεύετε ότι χρειάζεται να απευθυνθώ στον ορθοδοντικό μου ώστε να μου φτιάξει ένα ανάλογο ορθοδοντικό μηχανισμό και να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα( το οποίο πιστεύω είναι αρκετά μικρής έκτασης) ή αν από εδώ και περα αρχίζω και τα φοράω κανονικά θα διορθωθεί απο μόνο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστω για την ερώτηση.

      Πιστευω ότι δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά το 8-10 με το 12. Μεγάλη διαφορά έχει το 8-10 κάθε δύο με τρεις μέρες με το 12 κάθε μερα.

      Πιστεύω ότι εαν φοράτε συστηματικά το μασελάκι, δε θα έχετε πρόβλημα για περισσότερο στράβωμα.Μικρή βελτίωση μπορεί να παρατηρηθεί.

      Πάντως επειδή και η επανεξεταση στην ορθοδοντικη θεραπεία είναι μέρος της θεραπείας,καλό είναι να παρετε τηλεφωνο τον ορθοδοντικο μηπως κλείσετε ραντεβού πριν το καλοκαιρι για επανεξέταση και να του αναφέρετε το πρόβλημα σας. Εχοντας κλινική εικόνα της κατάστασης σίγουρα θα κανει καλύτερη διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση...Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν φοράω το μασελακι που μου έδωσε ο γιατρος να φοραω το βράδυ εδω και μια εβδομάδα τι συνέπεια θα υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Αν είστε στη φάση μετά την αφαίρεση των σιδερακιων,τότε κινδυνεύετε να ξεκινησουν να ξαναστραβώνουν τα δόντια κα μαλιστα πολύ σύντομα.

      Επίσης,αν είστε έφηβος, σχεδον μαθηματικά σίγουρα τα δόντια σας σε 3-5 χρόνια θα ξαναστραβώσουν οπότε κινδυνεύετε να πετάξετε στα σκουπίδια κόπο,χρόνο και χρήμα και να εξακολουθείτε να έχετε στραβά δόντια.

      Αν είστε στη φάση οπου ήδη φοράτε το μασελάκι για ένα χρόνο,και σας είπε ο γατρός ότι θα το φοράτε εφ'όρου ζωής για 3 φορές την εβδομάδα (σταθεροποίηση του αποτελέσματος),τότε να ξεκινήσετε να το φοράτε,διοτι κινδυνεύουν πάλι να στραβώσουν τα δόντια.

      Επλίζω να σας ενημέρωσα.

      Διαγραφή
    2. Φοραω το μασελακι για σχεδον ενα χρόνο όμως ο γιατρος δεν μου εχει πει να σταματησω να το φοράω. εδω και μια εβδομάδα εγω δεν το φοράω τα δόντια θα ξαναστραβοσουν ;

      Διαγραφή
    3. Καλύτερα να συννενοηθείτε με τον ορθοδοντικό σας,που είναι υπεύθυνος για το σχεδιο θεραπείας σας.

      Δυνητικά δεν πρέπει να σταματήσετε να το φοράτε,αλλά να το φοράτε περίπου 3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του ύπνου,ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!Εναλλακτικά μπορεί να γίνει μια μόνιμη ακινητοποίηση των δοντιών,με ορθοδοντικό σύρμα συγκολλημένο μόνιμα στα δόντια,για να αποφευχθεί η μετακίνηση των δοντιών, όπως διαβάσατε στην ανάρτηση.

      Διαγραφή
  14. Γεια σας,

    είχα βαλει σιδεράκια για 4 χρόνια διότι αντιμετώπιζα αρκετό πρόβλημα. Δεν μου είχαν δώσει μασελάκι εμένα ούτε κάποιου άλλου είδους σταθεροποιητή οπότε έπειτα από 5 χρόνιαμ, 2 δόντια μου μετακινήθηκαν από τη θέση τους προς τα μέσα. Αποδέχτεικα να ξανά βάλω σιδεράκια τοπικά στα δόντια που μετακινήθηκαν. Σήμερα παρατήρησα πως το ένα δόντι μου μετακινήθηκε έξω από ολα τα υπόλοιπα δόντια παρ'όλο που υπάρχει το σιδεράκι πάνω του. Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως είναι αυτό εφικτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Επιπροσθέτως λείπουν και στοιχεία.

      Τι ηλικία ολοκληρώσατε την ορθοδοντική και τι ηλικία είσαστε τώρα.
      Όταν λέτε μετακινήθηκε το δόντι,αυτό έγινε όταν είσασταν στην ενεργη φάση της θεραπείας ή όταν είσασταν στη σταθεροποίηση του αποτελέσματος με κάποιο μασελάκι σταθεροποίησης ή μια μόνιμη ακινητοποίηση συγκολημένη στα δόντια?

      Χωρίς τα παραπάνω δεν μπορώ να σας δώσω μια γνώμη. Καλύτερα να συνενοηθείτε με το συνάδελφο που σας έκανε την ορθοδοντική θεραπεία. Είμαι σίγουρος ότι θα σας απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, μια και έχει το πλεονέκτημα της κλινικής εικόνας αλλά και γνώση της θεραπείας σας..

      Περιμένω την απάντηση σας..

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα.Είμαι 19 χρονών και έβαλα σιδεράκια για πρώτη φορά!Θα μπορούσα να μάθω πόση είναι η διάρκεια που θα τα φοράω και αν στο τέλος της θεραπείας η κόλλα φεύγει από τα δόντια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το πόσο θα παραμείνουν τα σιδεράκια εξαρτάται από το πρόβλημα και το σχέδιο θεραπείας που έκανε ο ορθοδοντικός. Οπότε ότι απορίες σχετικά με τη διάρκεια της θεραπείας θα σας τις απαντήσει ο ορθοδοντικός σας.

      Στο τέλος της θεραπείας θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γενικό οδοντίατρο για να γίνει ένας καλός καθαρισμός και να γίνει και η αφαίρεση της κόλας από τα σιδεράκια.Κατά τη γνώμη μου βεβαια θα πρέπει να πεισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο και τώρα γιατί είσαστε ομάδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου για την εμφάνιση τερηδονικών βλαβών, μια και όπως έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι τα σιδεράκια καθιστούν πολύ δύσκολο το σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών και την άσκηση στοματικής υγιεινής. άρα πρέπει να επισκεπτεστε τον οδοντίατρο συχνά, διότι κινδυνεύετε να αφαιρέσετε να σιδεράκια και να έχουν μεν ισιώσει τα δόντια ,αλλά να έχουν δημιουργηθεί νέες τερηδόνες.

      Μιληστε με τον ορθοδοντικό σας και ζητήστε τη γνώμη του για το θέμα που σας έθεσα.Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. Γεια σας.ειμαι 20 χρονων και εχω βαλει σιδερακια 3μηνες τωρα.ο γιατρος μου ειπε οτι η θεραπεία μου θα διαρκέσει 1 χρόνο. Θα τα αφησω δυο μηνες ακομα και θα τα βγάλω.ειναι ισια πλεον και λεω να τα αφήσω αυτους τους δυο μηνες για να σταθεροποιηθουν έστω και λιγο.σκεφτομαι ναι βαλω αμέσως αυτο το σίδερο μεσα απο τα δόντια που λέγεται μόνιμη συγκρατηση αν δν κανω καθος και αυτα τα μασελακια που σταθεροποιουν τα δόντια.και αυτη είναι η ερώτηση μου για εσας.μπορω να συνεχίσω ετσι τη θεραπεία η οχι? Αν οχι τι αλλο μπορώ να κάνω αλλα χωρίς αυτο να περιλαμβάνει σιδερακια. Περιμένω απάντηση σας σας παρακαλώ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Να σας πω την αλήθεια,δενκαταλαβαίνω γιατί θέλετε να τα βγάλετε πιο γρήγορα από τον εκτιμώμενο χρόνο. ΚΑι σας το λεω διότι μπορεί να φαίνονται τα δόντια ίσια,αλλά χρειάζονται να ευθειαστούν και οι ρίζες,κάτι το οποίο δεν φαίνεται.

      Η μόνιμη συγκράτηση και το μασελάκι που σταθεροποιεί τα δόντια είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Συνήθως το σιδεράκι γίνεται στα κάτω δόντια και το μασελάκι στα πάνω,χωρίς να είναι απαράβατος κανόνας.

      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα του περιστατικού θα ήταν ανύθυνο να σας προτείνω κάτι διαφορετικό από το σχεδιο θεραπείας του ορθοδοντικού σας.

      Συζητήστε με τον ίδιο τις επιλογές σας και αν δε βρείτε άκρη τότε μπορούμε να κανονίσουμε ένα ραντεβού,γιατί χωρίς κλινική εικόνα προτάσεις ορθοδοντικής δεν γίνονται.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  17. Σας ευχαριστώ πολύ!Και άλλη μία ερώτηση,επιτρέπεται/γίνεται να κάνω καθαρισμό ή/και φθορίωση δοντιών τώρα που φοράω σιδεράκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται,μια και αυτοί που φορούν ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα,εντάσσονται στην ομάδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου,μια και η δυσκολία καθαρισμού λόγω των σιδερακιών,προκαλεί αυξημένα ποσοστά τερησόνας. Συνίσταται καθαρισμός και φθορίωση ανά εξάμηνο. Για τη φθορίωση,καλό είναι να αποφεύγεται το όξινο διάλυμα φθορίου και να χρησιμοποιείται το ουδέτερο διάλυμα.Αυτό είναι κατι που πολλοί οδοντίατροι δυστυχώς αγνοούν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε άλλο χρειαστειτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  18. Γεια σας! Επιθυμώ και εγώ να σας υποβάλω μια ερώτηση. Λοιπόν, φοράω μασελάκι εδώ και 6 μήνες στα πάνω δόντια επειδή τα δύο μπροστινά είναι λιγάκι πεταχτά. Τώρα τον Οκτώβριο θα κλείσω ραντεβού με τον ορθοδοντικό(είμαι έφηβη) και θα δει πως πάω. Οι κοντινοί μου άνθρωποι μου λένε ότι υπάρχει ορατή βελτίωση, πως δηλαδή τα δόντια μου έχουν "μπει μέσα". Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, τώρα που θα με δει ο ορθοδοντικός θα μου πει να βάλω άλλο μασελάκι; Ή θα κρατήσω αυτό που έχω τώρα; Και επίσης, τώρα που υπάρχει σαφής βελτίωση θα μου πει να το φοράω κάποιες συγκεκριμένες μέρες μέσα στην εβδομάδα ή θα πρέπει να τα φοράω συνέχεια όπως τα φοράω και τώρα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστλω για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι πολυ κλινκη και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Οπότε θα περιοριστώ σε μια πιο γενικολογη απάντηση.

      Κάθε οδοντίατρος είτε αυτός λέγεται ορθοδοντικός ή λέγεται γενικός οδοντίατρος έχει τη δική του φιλοσοφία για την άσκηση του επαγγελματος. Ο συνάδελφος ορθοδοντικός έχοντας κλινκή γνώση του περιστατικου, δηλαδή πως ήταν και πως 'εχει εξελιχθει θα προτεινει το καλύτερο δυνατό. Μπορεί να προτείνει ένα καινούριο μηχάνημα ή να προτείνει σιδεράκια, για λιγότερο όμως διάστημα, μια και το μηχανημα που φορέσατε έκανε δουλειά. Σίγουρα θα μιλήσει με εσας κα θα σας εξηγήσει κάθε παράμετρο της θεραπείας. Γιατί σας θελει σύμμαχο του, σε αυτήν τη θεραπεία.

      Οπότε περιμένετε μέχρι τον Οκτωβριο!

      Μεχρι τότε..πολλά χαμογελα!

      Διαγραφή
  19. Γεια σας! Έβγαλα τα πάνω σιδεράκια την προηγούμενη Τρίτη 14/10 και ο γιατρός μου έκλεισε ραντεβού για την Τετάρτη Που μας έρχεται 22/10 μιας και Πρέπει να περιμένουμε το εργαστήριο να ετοιμάσει τον σταθεροποιητικό μηχανισμό.Στο μεταξύ σ σήμερα το πρωί παρατήρησα πως δημιουργήθηκε ένα πάρα πολύ μικρό κενό στα μπροστά δόντια..αξίζει να ανησυχώ ή είναι όλα υπό έλεγχο?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μην ανησυχείτε. Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο.
      Μόνο μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για έναν καλό καθαρισμό και μια φθορίωση και ίσως αφαίρεση των υπολειμμάτων από την κόλλα από τη συγκόλληση των σιδερακιών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα είμαι 26 χρονών και φορούσα μέχρι και προχθές εσωτερικό σταθεροποιητή στη κάτω γνάθο για 7 χρόνια. Ο ορθοδοντικός μου είπε να τον βγάλω γιατί πια δεν υπάρχει τόσος φόβος να μετακινηθούν τα δόντια μου -εχω βγάλει και τους 4 φρονιμήτες- μου είπε βέβαια να τα παρακολουθώ. Το πρόβλημα μου είναι ότι ακόμα και σήμερα αισθάνομαι τα δόντια μου ευαισθητα και νομίζω οτι θα αρχίσουν να μετακινούνται . Υπάρχει περίπτωση να ξαναστραβώνουν τόσο γρήγορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η γνώμη μου είναι ότι ο μηχανισμός σταθεροποίησης δε χρειαζόταν να βγει , αν δε δημιουργούσε κάποιο πρόβλημα.

      Αυτό έγινε, οπότε το παρακάμπτουμε. Αυτό που νιώθετε εσείς είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι θέμα καθαρά ψυχολογικο. Σε δύο μήνες περίπου θα το έχετε ξεχάσει.

      ΚΑλό θα είναι όμβς να ελέγχετε το δόντια και σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια κίνηση, να ενημερώσετε τον ορθοδοντικό σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας! Φορούσα σιδεράκια πριν από δώδεκα χρόνια και ακολούθησα κανονικά την συντήρηση βάζοντας τα ''μασελάκια'' μέχρι που ο ορθοδοντικός μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να τα βάζω πια. Τον τελευταίο χρόνο έχω παρατηρήσει κάποιο μικρό στράβωμα των δοντιών με τάση να επανέλθουν στην παλιά διάταξή τους. Είναι ιδέα μου ή χρειάζεται να δω τον ορθοδοντικό για περαιτέρω συντήρηση;

    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καλό θα είναι να δείτε τον ορθοδοντικό σας και να του εκφράσετε αυτήν την απορία. Ο πιο καλός γνώστης και παρατηρητης των δοντιών σας και της θέσης τους είστε εσείς, οπότε αν έχετε παρατηρήσει κάποιο στράβωμα, καλό θα είναι να το αξιολογήσει κλινικά.

      Κατά τη γνώμη μου και μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, ασχέτως χρόνων που θα περάσουν ο ασθενης θα πρεπει να φοράει 2-3 φορές την εβδομάδα το μασελάκι σταθεροποίησης. Αλλά αυτό είναι προσωπική μου γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Ειμαι εφηβη και η πανω γναθος μου προεξέχει αρκετά από την κάτω αλλά επίσης εχω και λιγο στραβα δοντια . Ο ορθοδοντικος μου μου ειπε οτι η κατάλληλη θεραπεία είναι για 6 μήνες με 1 χρόνο εξωστοματικό και μετα σιδεράκια πανω-κατω . Φιλοι με το οδιο σχεδον προβλημα μου συνεστησαν να βαλω κατευθείαν σιδερακια με λαστιχακια που θα ενώνουν τη πανω με τη κατω γναθο. Τι μου ππροτείνετε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η ορθοδοντική όπως και η γενική οδοντιατρική παρέχει παραπάνω από μια λύσεις για το ίδιο πρόβλημα.

      Το εξωστοματικό μηχάνημα ασκεί μεγαλύτερες δυνάμεις από τα σιδεράκια. Αλλά (διότι πάντα υπάρχει και το αλλά) σε γενικές γραμμές χρησιμοποιείται σε άτομα σχετικά μικρής ηλικίας δηλαδή μέχρι την ηλικία των 14-15 για κορίτσια. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας,οπότε ο ορθοδοντικός μπορεί να κρίνει και να συστήσει την καλύτερη θεραπεία.

      Τα σιδεράκια με τα λαστιχάκια που ενώνουν την πάνω με την κάτω εχουν εφαρμογή σε προβλήματα άλλων σχεσεων της γνάθου και όι στοις περιπτώσεις της μεγάλης γνάθου (ή της μικρής κάτω γνάθου).

      Γνώμη μου είναι να πάρετε και άλλη μια διάγνωση από άλλον έναν ορθοδοντικό. Αν σας πει κάτι άλλο που μπορείτε να το ακολουθήσετε πιο καλά, τότε οκ.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  23. Γεια σας σε 2 εβδομαδες ο ορθοδοντικός θα μου βγάλει τα πάνω σιδεράκια που φοράω περίπου 3 χρονιά τώρα χωριά να έχω ιδιαίτερό πρόβλημα άπλα ένα δόντι ειχε αργήσει να βγει με αποτέλεσμα να βγει το μόνιμο πίσω απο αυτο..το θεμα ειναι οτι τωρα θα τα βγαλω και ο ορθοδοντικος μου μου ειπε οτι θα βαλλω μασελακι.Γνωριζω ατομα που ειχαν πολυ πιο σοβαρο προβλημα απο εμενα και δεν φορεσαν ποτε μασελακι απλα ειχαν κατι σαν συρμα στο εσωτερικο των διοντιων τους αυτο που αν καταλαβα απο την αναρτηση σας λεγεται ''ακινητη σταθεροποιηση''.Η εωτηση μου ειναι μπορω να βαλλω τετοιο αν θελω;εγω αποφασιω;ποιες οι διαφορες απο το μασελακι ; το κοστος;Σας Ευχαριστω πολυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      ΚΑταρχλην αυτό που σας είπε ο ορθοδοντικός είναι πολύ σωστό. Θα πρεπει να μπει ενα μασελάκι ή αλλιώς ορθοδοντικό μηχάνημα διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος για 6 περίπου μήνες , το οποίο θα το φορατε αρκετά συχνά.

      Στη συνέχεια αν το επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε ακίνητη σταθεροποίηση. ΜΠορεί να σας την κάνει και ο ορθοδοντικός αλλά και οποιοσδήποτε γενικός οδοντίατρος. Η ακίνητη σταθεροποίηση εφαρμόζεται εύκολα στα κάτω δόντια και πιο σπάνια στα πάνω, διότι μπορεί να επηράζει τον τρόπο με τον οποίο δαγκώνουμε. Γενικά στα πάνω συνεχίζουμε να φοράμε κάτι σαν το μασελάκι που θα φοράτε τώρα.

      Το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο, δηλαδή για μια ακινητοποίηση πάνω ή κάτω μπορεί να είναι περίπου 60-100 ευρώ ή και λιγότερα ή και περισσότερα αναλόγως που και ποιος την κάνει.

      Πάντως αυτοίπου δεν φόρεσαν ποτέ μασελάκι ή δεν έχουν ακίνητη σταθεροποίηση κινδυνεύουν στο μελλον να ξαναστραβώσουν τα δόντια τους.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  24. Τι κόστος έχουν τα σιδεράκια πάνω-κάτω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δυστυχώς όμως δεν έχω σαφή απάντηση να σας δώσω.

      Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας εξαρτάται από το είδος του προβλήματος και το χρόνο θεραπείας.

      Πχ αλλιώς είναι μια θεραπεία που θα κρατήσει 6-9 μήνες και αλλιώς 2 χρόνια.

      Αλλιώς; μια θεραπεία μόνο με κινητά μασελάκια αλλιώς με ακίνητα σιδεράκια.

      Αλλιώς ορθοδοντίκή για ενήλικες, αλλιώς για παιδιά και εφήβους.

      Εγώ ασχολούμαι με ορθοδοντική ενηλίκων και διάγνωση και παραπομπή περιστατικών παιδιών σε ορθοδοντικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  25. Kalispera
    Foraga siderakia pio pallia alla meta den evaza to statheropiitko ke ta apo pano ta brostina exoun keno twra. Kapies fores otan vazo to pano statheropiitko isionoun alla meta zavonoun pali an to forao kathe nikta ke molis erxome apo to sxolio tha isiosoun?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά εφ'όσον κάνει δουλειά το μηχάνημα που έχετε φορέστε το. Αλλά αυτό το μηχάνημα είναι όπως λέει και το ονομα του μηχανημα διατήρησης του αποτελέσματος ή σταθεροποιητικό και όχι ενεργής θεραπείας. Δηλαδή κάνει κάτι αλλά για πιο σωστή θεραπεία πρέπει να κατασκευασεί ένα καινούριο, που θα μοιάζει με αυτό ,αλλά θα ασκεί καλύτερη και περισσότερη δύναμη στα δόντια.

      Για να μη σας μπερδεύω, φορέστε το μηχάνημα κάθε νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου,αλλά επισκεφθείτε και εναν οδοντίατρο που αχολείται με ορθοδοντική ή ακόμα και τον ορθοδοντικό σας για καλύτερη άποψη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  26. Γεια σας, φόραγα σιδεράκια στα κάτω δόντια για λιγότερο από ένα χρόνο. Μετά μου είχαν δώσει κάτι διάφανα μασελάκια σαν θήκες όχι με σιδεράκια πάνω. Αρχικά τα φόραγα καθημερινά και όσο πέρναγε ο καιρός μου έλεγε η γιατρός μου να τα φοράω λιγότερο και στο τέλος καθόλου. Δεν έκανα κάτι άλλο και είχα σταματήσει να πηγαίνω στη γιατρό από τη στιγμή που σταμάτησα με το μασελάκι και τα δόντια μου ήταν ολόισια. Έχουν περάσει ουσιαστικά 3 χρόνια από τότε που δεν φοράω τίποτα και φέτος παρατήρησα πως έχει αρχίσει να στραβώνει ένα δόντι. Δοκίμασα να βάλω τα μασελάκια που είχα τότε όμως δεν ταιριάζουν σωστά με αποτέλεσμα να μην κάνουν κάτι. Πρέπει να πάω ξανά στην ορθοδοντικό μου; Όσο το αφήνω θα γίνετε χειρότερα; Δεν νομίζω πως είναι τεράστιο το στράβωμα αλλά φοβάμαι γιατί δεν θέλω να βάλω πάλι σιδεράκια. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερωτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ' ολα αυτά είναι λογικο το τελευταίο μασελάκι να μην κουμπώνει, μια και υπάρχει μικρομετακίνηση των δοντιών.

      Θα πρέπει να επισκεφθείτε την ορθοδοντικό σας η έναν γενικό οδοντίατρο που ασχολείται και με ορθοδοντική και να κάνετε ένα ραντεβού για κλινική εξέταση όπου θα συζητησετε τις θεραπευτικες σας επιλογές.

      Πχ για εσας θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κινητό μηχάνημα που θα ίσωνε το δόντι ή και ένα μασελάκι σαν αυτό που έχετε,αλλά έτσι κατασκευασμένο που να σπρώχνει και να ισιώνει το δόντι. Στη συνέχεια θα πρέπει να φοράτε εφ'όρου ζωής για 3 περίπου φορές την εβδομάδα το μασελάκι ή ναρθηκακι σταθεροποίησης για να μην υποστρέψει ξανά το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας.

      Εναλλακτικά θα μπορούσατε να κάνετε μια μόνιμη ακινητοποίηση δοντιών.

      Πάντως όσο το αφήνετε θα γίνεται χειρότερα, οπότε θα αναγκαστείτε να κάνετε τη θεραπεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοιωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  27. Γεια σας. φοραω σιδερακια εδω κι 8 μηνες και στον χρονο θα τα βγαλω. εχω ενα προβλημα ομως τα ουλα μου ειναι πρισμενα και ματωνουν πολυ συχνα. τι το προκαλεσε αυτο; πωε μπορω να το διωρθωσω; επισης τα κατω δοντια δεν φοραω σιδερακια αλλα εχουν αρχησρι να στραβωνουν ελαφρα μπορω να κανω κατι για να το σταματησω εκτος απο σιδερακια; ενα μασελακι ισως;ειμαι 16 χρονων
    ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αυτό που μου περιγράφετε είναι αρκετά κοινό στις θεραπείες με σιδεράκια. Υπάρχει φλεγμονή των ούλων επειδή δεν μπορείτε εύκολα να απομακρύνετε όλες τις τροφές και να καθαρίσετε τα δόντια σας.

      Για να το διορθώσετε καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για να κάνετε έναν καλό καθαρισμό. Γνωμη μου είναι με τον καθαρισμό να κάνετε και μια φθορίωση, γιατί κινδυνεύετε με την εμφάνιση τερηδόνων.

      Μέχρι τότε μπορείτε να διαβάσετε την ακόλουθη ανάρτηση για το πως θα διατηρείτε τα δόντια πιο καθαρά οταν φοράτε σιδεράκια

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/09/pos-katharizoume-ta-dontia-me-siderakia.html

      Όσο για τα κάτω δόντια,πιθανώς να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο μασελάκι για να ισιώσουν. Αυτό όμως μπορώ να το πω με σιγουριά μετά από κλινική εξέταση και όχι από μακριά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. Καλησπερα. Εχω ενα προβλημα τα ουλα πανω απο τα σιδερακια μου εχουν πριστει και εχει δυο μερες που το ενα απο αυτα ειναι ιδιετερα πρισμενο και ποναει. υπαρχει περιπτωση να ξεκολησει το σιδερακι; τι αλλα προβληματα μπορει να μου δημιουργησει αυτο Ευχαριστω προκαταβολικα και συγχαρητιρια για την αψογη δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Τα ούλα σας είναι πρησμένα και εξέρυθρα διότι δεν μπορείτε να απομακρύνετε εντελώς τα υπολείμματα των τροφών, την πέτρα και την πλάκα οπότε αυτά συσσωρεύονται στην περιοχή και προκαλούν φλεγμονή των ούλων, τη λεγόμενη ουλίτιδα.

      Το καλύτερο που θα πρέπει να κάνετε ειναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβου για εναν καθαρισμό. Επιπροσθέτως επειδή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη τερηδονών, λόγω της μη ευκολης απομάκρυνσης του τοπικού παραγοντα δηλαδή των τροφών, θα πρεπει με τον καθαρισμό να κάνετε και μια τοπική φθορίωση. Η φθορίωση όμως θα πρεπει να είναι με ουδετερο σκεύασμα φθορίου και όχι με όξινο, διότι υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης των ορθοδοντικών στηριγμάτων των σιδερακιων (Brackets), από την επίδραση του οξέος.

      Περισσότερα θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/09/pos-katharizoume-ta-dontia-me-siderakia.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  29. H μόνιμη ακινητοποίηση με ορθοδοντικό σύρμα στα κάτω δόντια πόσο ᾽μόνιμη᾽ είναι; Mπορεί το σύρμα να αφαιρεθεί χωρίς περαιτέρω φθορά των δοντιών; (Η τοποθέτηση έγινε προ δεκαετίας περίπου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνιμη ακινητοποίηση έγινε με σκοπό να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο στόμα. Μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα και χωρίς φθορά των δοντιών, αλλά καλό είναι αν έχει ξεκολλήσει κάπου, να επιδιορθωθεί. Αν αφαιρέσετε τη μόνιμη ακινητοποίηση, καλό είναι να κάνετε ένα κινητό μασελάκι διατήρησης του αποτελεσματος της ορθοδοντικής θεραπείας και να το φοράτε περίπου 3 φορές την εβδομάδα κατά τον ύπνο. Αυτό γιατί κινδυνεύουν τα δόντια να ξαναστραβώσουν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  30. Καλησπερα.ειμαι 22 χρονων και εχω ακινητοποιηση στα πανω και στα κατω δοντια 6 χρονια σχεδον.σημερα μου ξεκολλησε απο 3 απο τα κατω δοντια και επειδη με ενοχλουσε γιατι ειχε γυρισει προς τη γλωσσα την τραβηξα και την ξεκολλησα ολη.τωρα τι πρεπει να γινει;πρεπει να παω στον ορθδοντικο να μου βαλει καινουργια ή το αφηνω ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Γενικά τα δόντια χωρις ενα μηχανημα σταθεροποίησης του αποτελέσματος ή μια μόνιμη ακινητοποίηση έχουν την τάση να στραβώνουν.

      Καλό λιπόν είναι να ξαναγίνει η ακινητοποίηση ή εναλλακτικά αν μπορείτε να κατασκευαστεί ενας νάρθηκας ή ενα μηχανημα διατήρησης του αποτελέσματος το οποίο θα το φοράτε 3 φορές την εβδομάδα κατά τον ύπνο.

      Αυτα μπορεί να τα κάει και ενας γενικός οδοντίατρος που ασχολείται με την ορθοδοντική και όχι αποκλειστικά ο ορθδοοντικός.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή χρονιά με υγεία..

      Διαγραφή
  31. Kalispera exw kai egw mia aporia
    Foraga siderakia pio pallia alla meta den evaza to statheropiitko ke ta apo pano ta brostina to ena exei stravosi ligo polli ligo twra. Kapies fores otan vazo to pano statheropiitko ponaw ligo einai fisiologiko ? an to forao kathe nikta ke molis erxome apo to sxolio tha isiosoun? exw katalavei to lathos m alla fovamai na paw ston orthodontiko mu .. ti na kanw ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας. ΚΑταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Το πρωτο λάθος που κάνετε και το κυριότερο είναι ότι φοβάστε να πάτε στον ορθοδοντικό σας. Ο ορθοδοντικός δεν είνα ο "κακός δάσκαλος" που θα σας τιμωρήσει. Είναι ο συνεργατης σας για την επίτευξη ενός πιο ίσιου χαμόγελου.

      Το σταθεροποιητικό μηχάνημα σταθεροποιεί το αποτέλεσμα. Γα να ξαναισιώσουν τα δόντια θα χρειαστεί ένα παρόμοιο μηχάνημα που θα ασκει όμως δύναμη στα δόντια για να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.

      Αυτό το μηχάνημα μορεί να το φτιάξει ο ορθοδοντικός αλλά μπορεί να το φτιάξει και οποιοσδήποτε γενικός οδοντίατρος ασχολείται με τη ορθοδοντική.

      Είναι φυσικό να αισθάνεστε πίεση όταν φοράτε το μηχάνημα, διότι το μηχάνημα έχει σχεδιαστεί με βάση αλλη θέση των δοντιών.

      Άρα θα πρεπει να πάρετε τηλεφωνο τον ορθοδοντικό η εναν οδοντίατρο που ασχολείτα με την ορθοδοντική και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα για οτιδήποτε άλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  32. Sas evxaristw para poli gia tin apandisi sas, fovamai na paw ston orthopediko giati tha mu fonazi .. Kai akoma kath pou 3exasa na sas rotiso iparxei pithanotita na 3anavalw siderakia ?? (eime 16 eton )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δε δω πόσο έχουν στραβώσει δεν μπορώ να ξέρω αν θα πρεπει να βάλετε σιδεράκια ή αρκεί ένα αποσπώμενο μηχάνημα σαν το μασελάκι της διατήρησης του αποτελέσματος.

      Μ¨εχρι να πάτε στον ορθοδοντικό φορέστε το, αλλά πηγαίνετε στον ορθοδοντικό σύντομα. Στην τελική πείτε ότι δεν εφαρμόζει καλά το μηχάνημα σταθεροποίησης. Αντίθετα με το ότι πιστευετε οι οδοντίατροι δε δαγκώνουν. Φτιάχνουν δόντια!

      Αν όμως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε για τον οποιοδήποτε λόγο με τον ορθοδοντικό σας, τότε μπορείτε να πάτε σε εναν άλλο, ή και σε ε΄μένα αν το επιθυμείτε.

      Αλλά μην παραμένετε αδρανής. Εσεις χανετε χρόνο και στερείτε χρόνο από τη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα για οτιδήποτε άλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. Γεια σας... Ειμαι 14 χρονων και φοραω σιδερακια... Τα μπροστινα δοντια μου ειχαν ανοιξει πριν 4 μηνες και εκλεισαν.. Μα τωρα αρχισαν παλι να ανοιγουν.... Τι να κανω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε περίπτωση που η θεραπεία συνεχίζει καλύτερα να επισκεφθείτε τον ορθοδοντικό σας για να τον ρωτήσετε.

      Σε περίπτωση που η θεραπεία έχει τελειώσει, το πιο πιθανό είναι να μη φοράγατε το μηχάνημα σταθεροποίησης ή αλλιώς μασελάκι, με αποτέλεσμα να ξαναανοίξουν τα δόντια.Και σε υατήν την περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον ορθοδοντικό σας ή με έναν οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  34. καλησπερα.η ερωτηση ειναι η εξης.εβγαλα τα σιδερακια πριν 16 χρονια αφου ειχα ολοκληρωσει θεραπεια 6 χρονων.δυστυχως χρησιμοποιησα το μασελακι για λιγους μηνες και δεν ξαναπηγα στην ορθοδοντικο μου.Γνωριζω οτι αυτο ειναι αποτελεσμα δικης μου ανευθυνοτητας αλλα τα δοντια μου δυστυχως εχουν στραβωσει πολυ.ηθελα λοιπον να ρωτησω αν με μια θεραπεια με τα κινητα μασελακια θα εβλεπα καποιο αποτελεσμα.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διάγνωση χωρίς κλινική εξέταση για τη διαπίστωση της έκτασης του προβλήματος θα ήταν ανεύθυνη.

      Σαν γενικό πάντως σχόλιο πολλές περιπτώσεις επαναθεραπείας ή ακόμα και θεραπείας αντιμετωπίζονται επιτυχώς με τη χρήση κινητών μηχανημάτων. Ο χρόνος που απαιτείται για τη θεραπεία είναι μεγαλύτερος από το χρόνο που απαιτείται για τη θεραπεία με σιδεράκια, διότι οι δυνάμεις ασκούνται μόνο όταν φοριέται το μασελάκι, ενώ με τα σιδεράκια οι δυνάμεις ασκούνται συνεχώς. Βέβαια αντίστοιχα και το κόστος είναι μειωμένο.

      Σε δύο εβδομάδες θα αναρτήσω ένα περιστατικό που θεραπεύεται με τη χρήση μόνο κινητών μασελακιών. Η θεραπεία είναι σε εξέλιξη.

      Θα σας συμβουλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο ένα οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική, όχι απαραίτητα ορθοδοντικό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Με τη σωστή διάγνωση θα μπορείτε να πάρετε μια εκτίμηση για τη χρονική διάρκεια της θεραπείας, τις θεραπευτικές σας επιλογές και φυσικά το κόστος θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Καλησπέρα σας. Φόραγα σιδερακια για 1.8 χρόνια και τα αφαίρεσα πριν από 2 μήνες. Μου δόθηκε μασελακι διατήρησης το οποίο και φοράω όλες τις ώρες με πολυ μικρές εξαιρέσεις (πχ 1,2 έξοδοι ) το αποτέλεσμα δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου αλλά έχω την εξής ερώτηση :
    Θα μπορούσα να βγάλω το μασελακι για ένα συνέδριο το ερχόμενο σαββατοκύριακο ; Μιλάω για ένα χρονικό διάστημα 6-7 ωρών την ημέρα για 3 μέρες με την προϋπόθεση να το φοράω τις βραδινές ώρες. Ο λόγος ειναι ότι με δυσκολεύει ιδιαίτερα στην άρθρωση κυρίως της αγγλικής γλώσσας και θα χρειαστεί να μιλάω για αρκετές ώρες.
    Πίστευετε θα αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχήν θα σας έλεγα να συνεννοηθείτε με τον ορθοδοντικό σας, που είναι υπεύθυνος για την πορεία της θεραπείας σας.
      Και αυτός όμως , πιστεύω , θα σας πει αυτόπου θα σας πω και εγώ:

      Δε νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αρκεί να φοράτε το μασελάκι σταθεροποίησης τις βραδυνές ώρες. Δε θα υπάρξει καμία αλλοίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

      Επιπροσθέτως καλό είναι να τον ρωτήσετε πόσες ώρες την ημέρα γενικά θα πρέπει να φοράτε το μασελάκι σταθεροποίησης. Γιατί μου φαίνεται ότι το φοράτε πολλές ώρες, το οποίο καλό είναι αλλά πιθανώς σας δημιουργεί προβληματα λόγω των κοινωνικών σας υποχρεώσεων.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή επιτυχία στο συνέδριο και φυσικά για οτιδήποτε αλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα σας,είμαι 20 χρονών και φορούσα σιδεράκια στην ηλικία 12-14 χρονών περίπου,όχι επειδή είχα στραβά δόντια αλλά ήθελα να είναι ολόισια και τέλεια.Αφότου, λοιπόν, τα έβγαλα( και ήμουν απολύτως ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα),φορούσα μασελάκι(μολονότι το ξεχνούσα κάποιες φορές) και αργότερα η ορθοδοντικός μου έβαλε συντηρητές εσωτερικά αλλά παράλληλα φορούσα και το διάφανο μασελάκι. Ωστόσο μεγαλώνοντας σταμάτησα να φορώ το μασελάκι με αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού μερικών χιλιοστών μεταξύ των 2 μπροστινών δοντιών και μια αμυδρή κλίση των δοντιών προς τα μπροστά.Για ένα διάστημα μου είχε βάλει ενός είδους κόλλα γεμίσματος αλλά ήθελε διαρκή ανανέωση.Το θέμα είναι ότι βρίσκω αντιαισθητική αυτή την αλλαγή και ήθελα να ρωτήσω αν σε περίπτωση που αρχίσω να φοράω το μασελάκι ξανά έχω ελπίδες να διατηρήσω τουλάχιστον τα δόντια μου ίσια ως έχουν. Ή αν πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου ένα μασελάκι προσαρμοσμένο στην τωρινή κατάσταση των δοντιών μου. Να επισημάνω ότι εξακολουθώ μέχρι σήμερα να φορώ συντηρητές.Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Το γεγονός ότι φοράτε συντηρητές και παρόλα αυτα στράβωσαν τα δόντια σημαίνει ότι οι συντηρητές δεν έκαναν σωστά τη δουλεία τους, δηλαδή τη διατήρηση του αποτελέσματος.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει το θεραπευτικό αποτέλεσμα να αξιολογηθεί μετά από κλινική εξέταση. Αν φορέσετε τα μασελάκια, δε θα ισιώσουν τα δόντια, διότι είναι και αυτά διατήρησης του αποτελέσματος και όχι ενεργής θεραπείας. Οπότε πρέπει να κατασκευαστούν μασελάκια για τη διόρθωση του αποτελεσματος τα οποία μπορούν να ελιτουργήσουν πιθανως σε δεύτερο χρόνο και ως διατήρησης.

      Αυτό δε χρειάζεται να το κάνει απαραίτητα ορθοδοντικός, αλλά και ένας γενικός οδοντίατρος που ασχολείται με την ορθοδοντική.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. Καλημερα σας! Σε περιπτωση που το μασελακι δεν εχω φορεσει για δυο-τρεις μερες τα δοντια θα εχουν μετακινηθει και αν ναι πως μπορουν να επανερθουν στην αρχικη τους κατασταση;; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο

      Για δυο τρεις μέρες τα δόντια δεν μετακινούνται σημαντικά έτσι ώστε να το καταλαβαίνει κανείς.
      ΠΡΟΣΕΞΤΕ : Λέω για δυο τρεις μέρες, όχι οι τρεις μερες να γίνουν μια ενδομάδα ή δεκα μερες ή και παραπάνω. Προς αποφυγη παρεξηγήσεων.

      Συνεχίστε μετά τις τρεις μερες αποχής, να φοράτε το μασελάκι και όλα καλά. Στην αρχή θα σας πιέσει λίγο αλλά μετά θα το συνηθίσετε!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  38. καλησπερα..ειμαι 20 χρονων..ειχα βαλει στα 12 σιδερακια αλλα δεν φοραγα τα μασελακια και ξαναστραβωσαν..ετσι λοιπον στα 19 εβαλα σιδερακια αφου πρωτα ο γιατρος μου εκανε εξαγωγη στα πισω δυο δοντια με αποτελεσμα να εχω κενα..εχουν περασει 16 μηνες και τα κενα εχουν κλεισει πανω..υπαρχει περιπτωση ο γιατρος να μου βγαλει τα πανω σιδερακια μονο αφηνωντας μου τα κατω;γιατι τα κατω δεν εχουν ισιωσει τελειως..γινεται αυτο;;σημειωνω οτι ο γιατρος μου ειπε οτι θα τα εχω 1,5 χρονο τα σιδερακια..μπορει να παρει πιο πολυ;;εγω θελω να βγαλω τουλαχιστον τα πανω..γινεται;;ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Το αν γίνεται να βγαλετε μόνο τα σιδεράκια πάνω και να διατηρηθούν τα κάτω, ή αν ο χρόνος θεραπείας θα πάρει 1,5 χρόνο ή περισσότερο ή λιγότερο δεν μπορώ να σας το απαντήσω εγώ, διότι δεν έχω γνώση ούτε του περιστατικού- προβλήματος ούτε του σχεδίου θεραπείας που ακολουθείτε για την επίλυση του. Δυνητικά και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι θετική αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

      Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με τον ορθοδοντικό σας. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση και να σας καθησυχάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  39. Γεια σας. Διαβαζοντας τα υπολοιπα σχολια αποφασισα και εγω να σας κανω μια ερωτηση. ειμαι 17 και εκανα ορθοδοντικη εργασια για περιπου τεσσερα χρονια (οχι μονο σιδερακια αλλα και "τραβηγμα" του ενος μπροστινου δοντιου που ειχε αγκιλωθει και δεν κατεβαινε). Τα ζητηματα μου ειναι δυο
    Πρωτον, αφου εβγαλα τα σιδερακια ο ορθοδοντικος μου με παρεπεμψε σε καποιον αλλο για να μου κοψει τον ανω χαλινο. Απο κει και περα το χαμογελο μου ειναι στραβο, απο την αποψη οτι το χειλος σηκωνεται περισσοτερο απο τη μια πλευρα. δεν ειναι κατι που θεωρω αντιαισθητικο, ομως θα ηθελα να ξερω αν υπαρχει τροπος διορθωσης.
    Δευτερον, εδω και τεσσερα χρονια, απο τοτε που εβγαλα τα σιδερακια φοραω καθε βραδυ τα μασελακια (διαφανες το κατω, σιδερενιο το πανω ) αν ομως για ενα βραδυ δεν τα φορεσω, την επομενη μερα με ενοχλει ο τροπος με τον οποιο εφαπτονται πανω και κατω δοντια. ισως φταιρι το οτι κοιμαμαι σφιγκοντας πολυ το στομα... αν κανω συγκολλυση, θα εχω και παλι αυτο το αισθημα ή θα σταθεροποιηθουν απολυτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Τα ερωτήματα σας είναι πολύ κλινικά και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς κλινική εικόνα του προβλήματος είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το γεγονός ότι το χείλος σηκώνεται περισσότερο από τη μία μεριά, δεν νομίζω να είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης στον ανω χαλινό. Για να είμαι σίγουρος όμως και να προτείνω θεραπευτικές παρεμβάσεις θα πρεπει να έχω κλινική εικόνα.

      Στο δεύτερο ερώτημα σας ,η μόνιμη ακινητοποιήση των δοντιών δε θα σας δώσει την αίσθηση του σφιξίματος που νιώθετε τώρα. Πάντως αν σφίγγετε το δόντια, υπάρχει κίνδυνος η μόνιμη ακινητοποιήση να σπάσει, έστω και σημειακά, οπότε να μην κάνει τη δουλειά της σωστά. Σε γενικές γραμμές η ακινητοποίηση πρέπει να ελέγχεται τακτικά ενώ με τα μασελάκια τα πράγματα είναι πιο σαφή.

      Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι πως μπορείτε να σφίξετε το δόντια σας όταν φοράτε τα μασελάκια; Μια και λογικά, όταν φοράτε και τα δύο μασελάκια,οι γνάθοι δεν έρχονται σε επαφή.

      Για όλα αυτά που σας απασχολούν, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε έαν ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. γεια σας ειμαι 14 χρονων και εβαλα σιδερακια τον σεπτεμβριο του 14 μονο πανω και χθες τα εβγαλα τα δοντια μου ηταν ολοισια αλλα σημερα νομιζω οτι εχει αρχισει ενα δοντι να στραβωνει.σημερα εχω ραντεβου στον ορθοδοντικο ξανα για να μου δψσει το μασελακι μου..υπαρχει περιπτωση να εχει αλληθεια ξααστραβωσει ενα δοντι η ειναι ιδεα μου καθως δεν εχουν περασει ουτα 24 ωρες απο οταν εβγαλα τα σιδερακια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Το πιο πιθανό είναι να είναι ιδέα σας. Αλλά ήδη αυτό το ερώτημα θα σας έχει απαντηθεί ύστερα από την επίσκεψή σας στον ορθοδοντικό!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. Γεια σας...θα ηθελα και εγω να κανω μια ερώτηση!Ειμαι 20 και πριν κατι μήνες μου βγηκε ο πανω φρονιμιτης στα αριστερά και στράβωσαν τα 4 μπροστινά μου δοντια απο εκει που ηταν παρα μα παρα πολυ ισια!Τα δυο μπροστινά μπήκαν πολυ λιγο μεσα και ακριβώς το διπλα δόντι απο αριστερά βγηκε πολυ λιγο μπροστα απο τα δυο μπροστινά και ακριβώς το δεξί απο τα δυο μπροστινά μπηκε κατω απο τα δυο μπροστινά οχι πολυ αλλα αρκετά οσο να φένεται!Τι θα πρεπει να κανω;Μερικοί μου ειπαν να βγάλω τον φρονιμιτη και να φορέσω μασελακια...εσεις τι μου προτείνεται;;Σας ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να βγάλετε μια σχετικά προσφατη ακτινογραφία για να αξιολογήσει ο οδοντίατρος τη θέση των φρονιμητών, σε σχέση τόσο με τα δόντια όσο και με ευαίσθητα σημεία της ανατομίας.

      Με αυτή ανά χείρας θα πάτε στον οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε και θα καταστρώσετε το σχέδιο θεραπείας για το ίσιωμα των δοντιών.

      Μία προσεγγιση είναι εξαγωγή των φρονιμητών και ισιωμα,αλλη προσέγγιση μπορεί να είναι ίσιωμα χωρίς εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  42. Καλησπερα σας, ειμαι 20 χρονων και πριν απο 3 χρονια εβγαλα τα σιδερακια, στην κατω γναθο η ορθοδοντικος μου εχει βαλει συρμα ενω πανω μασελακι, που εχει και κλειδι για να σφιγγει και να χαλαρωνει (απο σω θυμαμαι αυτος πρεπει να ναι ο ρολος του) οταν εβγαλα τα σιδερακια το ενα μπροστινο δοντι της ανω γναθου προεξειχε λιγο (δεν ελεγε να ισιωσει τελειως με τα σιδερακια ) ετσι μου ειπε να βαζω το μασελακι για να ισιωσει καλυτερα και να μεινει ως εχει. Εγω οπως και πολλοι αλλωστε κοσμος δεν τα φορουσα με αποτελεσμα το μπροστινο δοντι να προεξεχει περισσοτερο τωρα, (δηλαδη να πεταγεται περισσοτερο μπροστα), αρχισα να ξαναβαζω το μασελακι εδω και μερικες μερες μου κανει ακομα και αυτο που παρατηρησα ειναι οτι τα σφιγγει δηλαδη τα σπρωχνει οπως τα σιδερακια, θα χει αποτελεσματα? δηλαδη θα καταφερω να τα ξαναισιωσω καπως? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά το μασελάκι που έχετε είναι λειτουργικό, δηλαδή κάνει δουλειά.Θα σφίγγετε το μασελάκι, ανά 3-5 ημέρες και λογικά θα δείτε αποτέλεσμα.Όχι αμέσως, αλλά σταδιακά.

      Καλό είναι να επισκεφθείτε όμως την ορθοδοντικό σας, για πιο σίγουρη διάγνωση και πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία σας.

      Επίσης καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, και εμένα αν το επιθυμείτε, για καθαρισμό και αξιολόγηση των οδοντιατρικών σας αναγκών. Γιατί μπορεί τα δόντια να θέλετε να είναι ίσια, αλλά πρέπει να τα διατηρήσετε και χωρίς τερηδόνες!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  43. Γεια σας,
    Πρόσφατα πήγα στον οδοντίατρο για έναν καθαρισμό και μου είπε ότι πρέπει να ξαναγίνει ένα παλιό σφράγισμα. Εγώ είμαι σε θεραπεία με σιδεράκια μονό που έχω φτάσει στο σημείο της διατήρησης (με το διάφανο μαγκάκι). Θα χρειαστεί να φτιάξω άλλο μασκάκι; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας και να τον εμημερώσετε για την πορεία της ορθοδοντικής θεραπείας και να έχετε το διάφανο ναρθηκάκι μαζί σας ουτως ώστε να φτιάξει το σφράγισμα για να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα.Έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα να χρειαστεί να κατασκευάσετε καινούριο.
      Μπορεί όμως τελικά κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό, οπότε εκ των πραγμάτων να χρειαστεί να φτιάξετε καινούριο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  44. Γειά σας, έβγαλα τα σιδεράκια πριν λίγες μερες και έβαλα το μασελάκι. το φοράω το βράδυ και καποιες ώρες μετά το σχολείο αν και η ορθοδοντικός μου είπε πως πρέπει να το έχω όλη μερα. Υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν τα δόντια μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Την ερώτηση αυτή θα πρέπει να την υποβάλλετε και να τη συζητήσετε με τον/την ορθοδοντικο σας. Αυτός/η είναι υπέυθυνος/η για την πορεί της ορθοδοντικής σας θεραπείας.

      Πάντως δε μου φαίνεται λογικό να μπορείτε να το φοράτε και στο σχολείο δηλαδή 24 ώρες το 24ωρο. Καλύτερα να το φοράτε το βράδυ όταν κοιμάστε και όταν γυρνατε από το σχολείο και τα σαββατοκύριακα συνεχώς,αν είσαστε μέσα στο σπίτι.
      ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ : Να το φοράτε, όχι έλα-μωρε-ίσιωσαν-τα-δόντια-σιγά. Είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του αποτελέσματος της ιρθοδοντικής θεραπείας σας, ένα αποτελεσμα για το οποίο αφιερώσατε κόπο, χρονο και φυσικά χρήματα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  45. Καλησπερα σας,
    στην ηλικια των 22 εβαλα σιδερακια και μετα την ολοκληρωση της θεραπειας ο ορθοδοντικος μου εβαλε σταθερο εσωτερικο σιδερακι στο πανω μερος και στο κατω μου εδωσε μασελακια τα οποια φοραω οταν κοιμαμαι. Τα τελευταια ομως χρονια βρισκομαι στο εξωτερικο οποτε επισκεπτομαι μονο οδοντιατρο. Το θεμα που με απασχολει τωρα ειναι οτι τα μασελακια χαθηκαν και θα ερθω Ελλαδα μετα απο 3 μηνες ωστε να μου παρουν τα μετρα για καινουργια. Σε αυτο το διαστημα των 3μηνων υπαρχει πιθανοτητα να στραβωσουν τα δοντια. Να επισημανω οτι στο κατω μερος αρχιζει να βγαινει και ο φρονιμητης μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες. Ειδικά για την ορθοδοντική εξαρτάται από τη φύση του αρχικού προβληματος.

      Σε τρεις μήνες λόγω και της ανατολής του φρονιμήτη, δεν είναι προβλέψιμο πόσο και αν θα μετακινηθούν τα δόντια. Πάντως είναι σχετικά απίθανο να στραβώσουν σε μεγάλο βαθμό. Και μιλαμε πάντα για τα κάτω, μια και στα πάνω, όπως μου είπατε έχετε σταθερό εσωτερικό σιδεράκι,οπότε δε θα κινηθούν καθόλου.

      Άρα αν κάνετε καινούρια,δε θα έχετε μεγάλα προβλήματα ή έστω τόσο μεγάλα που να αναγκαστείτε να ξαναβάλετε σιδεράκια. ΜΠορεί αν έχουν μετακινηθεί λίγο περισσότερο να βάλετε ενα κινητό μηχάνημα το οποίο θα έχει ενα μηχανισμό ενσωματωμένο για να ωθήσει τα δόντια στη σωστή τους θέση.

      Οπότε το συντομότερο δυνατό,έστω και στους 3 μήνες, να κάνετε καινούριο μηχάνημα. Μην το αμελήσετε παραπάνω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Γειά σας! λοιπόν... ειχα βγάλει τα σιδερακια μου πριν 3 χρονια και φορουσα τα μασελακια για 1 χρονο, αλλα σταματησα να τα φοραω. συνειδητοποιησα οτι τα δοντια μου εχουν αρχισει να "μετακινουνται" και σκευτηκα να ξαναφορεσω τα μασελακια, αλλα δυστυχως τα εχασα. θα χρειαστει να ξαναβαλω σιδερακια για να μπουν στη θεση τους; και μετα να μου φτιαξουν το μασελακι; τι πρεπει να κανω και τι θα πρεπει να κανει ο γιατρος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και απαντήσεις χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά αν η μετακίνηση είναι μικρή τότε μπορεί να διορθωθεί με κινητά μασελάκια, χωρίς τη χρήση ακίνητων "σιδερακιών".

      Εσείς λοιπόν θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού σε ενα γιατρό που ασχολείται με την ορθοδοντική για να αξιολογήσει το περιστατικό και να σας επ τις θεραπευτικές σας επιλογές. Στο ιατρείο έχω αντμετωπίσει επιτυχως μικρες ή μεγάλες περιπτώσεις συνωστισμού που προέρχονται από υποστροφή του αποτελέσματος παλιότερης ορθοδοντικής μετακίνησης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  47. Καλησπερα σας.
    Εχασα τα μασελακια μου και θα πρεπει αναγκαστηκα για 3 μηνες να μην φορεσω καθολου μασελακια. Επισης βγαινει ενας φρονημητης μου,υπαρχει πιθανοτητα μεσα σε αυτους τους 3 μηνες να υπαρξει προβλημα και να στραβωσουν τα δοντια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      ΌΠως απάντησα και σε ενα σχόλιο παραπάνω, η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες. Ειδικά για την ορθοδοντική εξαρτάται από τη φύση του αρχικού προβληματος.

      Σε τρεις μήνες λόγω και της ανατολής του φρονιμήτη, δεν είναι προβλέψιμο πόσο και αν θα μετακινηθούν τα δόντια. Πάντως είναι σχετικά απίθανο να στραβώσουν σε μεγάλο βαθμό.

      Άρα αν κάνετε καινούρια,δε θα έχετε μεγάλα προβλήματα ή έστω τόσο μεγάλα που να αναγκαστείτε να ξαναβάλετε ακινητα σιδεράκια.

      ΜΠορεί αν έχουν μετακινηθεί λίγο περισσότερο να βάλετε ενα κινητό μηχάνημα το οποίο θα έχει ενα μηχανισμό ενσωματωμένο για να ωθήσει τα δόντια στη σωστή τους θέση.

      Οπότε το συντομότερο δυνατό,έστω και στους 3 μήνες, να κάνετε καινούριο μηχάνημα. Μην το αμελήσετε παραπάνω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. καλησπερα και συγχαρητηρια!σημερα περασαμε στην 13χρονη κορη μας σιδερακια επιλεγοντας τον ορθοδοντικο που θα της ισιωσει τα δοντια χωρις να της κανει εξαγωγη τους προγομφιους οπως μας ειπε ενας αλλος ορθοδοντικος!μετα απο οσα διαβασα μηπως τελικα θα ηταν καλυτερο να διαλεγαμε αυτον που προτεινε εξαγωγη!αλλα ο δευτερος ηταν ανενδοτος!λετε να ξαναστραβωσουν αργοτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είνια κλινική και διαγνώσεις από μακριά είνα δύσκολες και επίφοβες.ΠΑρ'όλα αυτά ο οποιοσδήποτε ορθοδοντικός για την μετακίνηση των δοντιών αναζητάει χώρο. Το πως θα τον βρει το χώρο είναι ενα μαθηματικο πρόβλημα με πολλές προσεγγίσεις. Άλλοι το δηιουργούν μέσω εξαγωγής των δοντιών μια και έτσι βρίσκεται πο εύκολα και γρήγορα αρα ΠΙΘΑΝΩΣ μειώνεται και ο χρόνος θεραπείας και άλλοι το δημιουργούν μεσω κλισεων και κινήσεων των δοντιών. Δεν υπάρχει μια σωστή θεραπεία.

      Το αν θα ξαναστραβώσουν αργότερα δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Λογικά αν φορέσει και το μασελάκι σταθεροποίησης μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, και συνεχίσει να το φοράει σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού όχι δε θα στραβώσουν. Απλά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ορθοδοντικό τι θα γίνει όταν βγουν και οι φρονιμήτες. Αν δηλαδή θα έχουν χώρο ή θα πρέπει να γίνει εξαγωγή τους.

      Υπενθυμίζω ότι η κόρη σας τώρα ειναι ασθενής υψηλού τερηδονικού κινδύνου , οπότε θα πρέπει εκτός από πολύ καλή στοματική υγιεινή ν επισκέπτεστε οδοντίατρο ανα 4 ή έξι μήνες (ανάλογα με το περιστατικό) για καθαρισμό και φθορίωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  49. Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω και εγω κατι.Φορουσα σιδερακια και τα εβγαλα σημερα αλλα δεν θα βαλω το μασελακι γιατι εχω και αλλη δουλεια.επειδη το επομενο ραντεβου μου θα ειναι σε 3 μερες υπαρχει πιθανοτητα σε αυτο το μικρο χρονικο διαστημα να στραβωσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι πολύ μικρό, οπότε η πιθανότητα να στραώσουν τα δόντια είναι πολύ μικρή έως ελάχιστη. Απλά μην το καθυστερήσετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  50. Καλησπερα σας!!

    Αντιμετωπιζω και εγω ενα προβλημα!!Ειχα κανει σαν εφηβη θεραπεια την οποια και επανελαβα αργοτερα μεγαλυτερη διοτι δεν εγινε αφαιρεση των ανω φρονιμητων!!Μετα τη δευτερη θεραπεια ειχα εσωτερικη στηριξη κ στις δυο γναθους φορεσα κ το μασελακι συμφωνα μ τις οδηγιες του γιατρου.Πριν μερικους μηνες εσπασε η ανω εσωτερικη στηριξη κ μετατοπιστηκε ενα δοντι!!Την αφαιρεσα κ ο γιατρος αποφασισε να μ το διορθώσει μ το μασελακι.Το αποτελεσμα ειναι οτι μετατοπιστηκε κ το διπλανο μπροστινο!!Τι να κανω;;;Θα ειμαι συνεχεια με τον φοβο μηπως στραβωσουν τα δοντια μ;;;επιπλεον μετα την αφαιρεση της στηριξης εχω μονιμο πονο στα δοντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μας πρόδωσε η τεχνολογία.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.Στη συγκεκριμένη περίπτωση οποιαδήποτε συμβουλή χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι αδύνατη.

      Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να κατασκευαστεί είναι ενα μηχάνημα σταθεροποίησης του αποτελεσματος της ορθοδοντικής θεραπείας τουλάχιστον για την άνω γνάθο, αν όχι και για την κάτω.

      Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα,ειμαι 19 χρόνων έχω βγάλει τα σιδεράκια εδώ και 6 χρονια!!!δυστυχώς,δεν φοραγα το μασελακισυνέχειακαι ο γιατρός που είχα δεν μου ειχΕ διευκρινίσει οτι ειναι αρκετά σημαντικό για την διατήρηση των ισιων δοντιών!τον τελευταίο χρόνο εχουν στραβώσει τα μπροστινά δόντια, το ενα πάνω στο άλλο και συνήθως τις βραδυνές ώρες νιώθω πόνο!η ερώτηση ειναι εαν πρεπει να ξαναβαλω σιδεράκια και εαν βαλω αυτό δεν θα βλάψει τα δόντια δηλαδή παλι κόλλα,παλι τροχισμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά δεν μπορώ να σα ςπώ με σιγουριά αν θα πρέπει να βάλετε ή όχι σιδεράκια ή αν το περιστατικό σας μπορεί να αντιμετωπιστεί με κινητά μασελάκια ή με αόρατους νάρθηκες. Δυνητικά αν είναι μικρό το στράβωμα,μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο συντηρητικά.

      Στο ιατρείο έχω αντομετωπίσει με επιτυχία περιστατικά σαν το δικό σας. Δείτε παράδειγμα με αόρατους νάρθηκες στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2015/05/real-time-Otrthodontiki-invisalign-clear-aligner.html

      Μπορεί η θεραπεία να ταιριάζει και σε εσάς αλλά για αυτό δεν μπορώ να αποφανθώ χωρίς κλινική εξέταση.

      Οπότε καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυεμίτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και σχέδιο θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  52. Γεια σας !! Εγώ μόλις χτες έβαλα σιδεράκια και πονάει φρικτά το στόμα μου (δόντια ούλα ) που ειναι τελείως φυσιολογικό ! Αυτο που θέλω να ρωτήσω ειναι εγώ εχω ενα άνοιγμα στα πάνω δόντια και ο γιατρός μου μου έβαλε σιδεράκια μόνο στα πάνω δόντια αλλα όλοι( φίλοι και γνωστοί ) μου λένε οτι αυτο δεν ειναι φυσιολογικό. Οτι δηλαδή κανονικά θα πρέπει να μου βάλει κατι και στα κάτω ώστε να μην φύγουν πίσω ! Πέρα απο αυτο μου είπε οτι σε 7-9 μήνες που θα τα βγάλω θα μου βάλει ενα συρματακι απο μέσα και πάνω και κάτω. (Κάτω γιατι μέχρι τα 22 όπως λέει τα κάτω δόντια έχουν την τάση να συγκλίνουν ) αυτο που θέλω λοιπόν να ρωτήσω αφού σας ζάλισα τόσο πολύ ειναι αν πιστεύεται οτι αυτά που μου λέει ειναι σωστά ή αν θα έπρεπε να πάρω μια δεύτερη γνώμη ! Ευχαριστώ που διαβάσατε το πρόβλημα μου και περιμένω απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Δυνητικά αν το πρόβλημα εντοπίζεται μονο στο κενό ανάμεσα στα δόντια και όχι σε διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο δαγκώνετε, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο συνάδελφος. Και συμφωνώ με το μονιμο μηχάνημα σταθεροποίησης (συρματακι εσωτερικό) όχι μονο μέχρι τα 22 αλλά για πάντα. Γιατί σε όλες τις ηλικίες τα δόντια κουνιούνται,οπότε αν η συγκλειση είναι κάπου λάθος τότε μπορεί να ξαναστραβώσουν.

      Ούτως η αλλιώς σε 7 μήνες που θα κοντεύει να ολοκληρωθεί η θεραπεία, θα δείτε και θα αξιολογήσετε το αποτέλεσμα και μονος σας.Μέχρι στιγμής πάντως σωστά τα βλεπω, όσο μπορώ να δω χωρίς κλινική εικόνα του στόματος σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. Καλησπέρα ειμαι 30 χρονων κ πριν λιγες μερες έβγαλα τον κατω πρώτο τραπεζίτη ο οποίος υποτίθεται ηταν απονευρωμενος (δεν εγινε σωστα αποτι μου είπαν) κ έσπασε στη μεση με αποτέλεσμα να μην μπαίνει θήκη κ να το χάσω. Ενδιαφέρομαι για ορθοδοντική μια κ πριν 15 χρονια φορούσα σιδεράκια αλλα λογω αμέλειας δεν φόρεσα ποτε το μασελακι με αποτέλεσμα τα κατω να στραβώσουν λιγο οποτε τωρα θα ειναι μια ευκαιρια να ισιώσουν. Θα ήθελα να μάθω αν θα εχει αποτέλεσμα στην ηλικία που ειμαι, αν πιστεύετε οτι θα χρειαστώ σιδεράκια η μονο μασελακι. Θα ήθελα να σας ενημερώσω οτι παλιά ειχα κανει ήδη εξαγωγή για να χωρέσουν. Θελω απλα να καλυφτεί το κενό γιατι αισθάνομαι άσχημα! Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά σε οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας είναι καλό να υπάρχει ένας στόχος. Εσας με την ορθοδοντική ο στόχος είναι να κλείσει το κενό που άφησε η εξαγωγή ή να διευθετηθούν καλύτερα τα δόντια ώστε να υπάρχει χώρος να μπει μια γέφυρα ή ενα εμφυτευμα? Στην περίπτωση που θέλετε να κρατήσετε το χώρο για να μπει γε΄φυρα ή εμφυτευμα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Στην περιπτωση που θέλετε να κλείσει ο χώρος δηλαδή να έρθει ο δεύτερος σε θέση πρώτου είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν είναι θέμ ηλικίας τόσο, όσο θέμα στόχου. Να κλείσει το κενό της εξαγωγης είναι δύσκολο. ¨οχι απίθανο αλλά δύσκολο. Ακι μετά είναι ανάλογα και το πόσο θέλετε να κλεισει το κενό. Θέλετε εντελώς ή είσαστε ευχαριστημένος με ενα ρεαλιστικό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην φαίνεται τόσο εντονα.

      Για όλα αυτά θα πρέπει να κλεισετε ραντεβού με εναν οδοντίατρο, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, και να κάετε μια κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και σωστό βήμα για μια επιτυχημε΄νη θεραπεία μια και θα μάθετε τις επιλογές που έχετε για μια θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. καλημέρα πριν 6 χρόνια ολοκλήρωσα μια ορθοδοντική θεραπεία....μετά..έβαλα retainers (διάφανα μασελάκια)..κατά διαστήματα τα έβαζα μέχρι πριν 6 μήνες ....παρατήρησα όμως πως 2 από τα πάνω δόντια έχουν μετακινηθεί λίγο....το πάνω όμως μασελάκι το έχασα....πολύ πρόσφατα ...τi μπορώ να κάνω? υπάρχει περίπτωση να έχει κρατήσει ο ορθοδοντικός τα εκμαγεία από τα retainers... Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Έστω και αν έχουν κρατηθεί τα εκμαγεία, η κατάσταση των δοντιών δεν είναι η ίδια με τότε που πήρε ο συνάδελφος τα αποτυπώματα των δοντιών σας.

      Συνήθως στους ασθενείς που έρχονται για αυτό το λόγο (είτε έχουν χάσει ή έχει χαλάσει το μασελάκι), παίρνω ένα αποτύπωμα και κατασκευάζω νέο μασελάκι.

      Εμενα με προβληματίζει λιγάκι αυτό που αναφέρετε οτι "παρατήρησα όμως πως 2 από τα πάνω δόντια έχουν μετακινηθεί λίγο". Μπορεί να χρειαστεί ένα σετ "διάφανων ναρθηκων", για να κάνετε μια διόρθωση αυτών των δοντιών και στη συνέχεια να κατασκευαστεί ένα σετ ναρθήκων σταθεροποίησης του αποτελέσματος.

      Άρα η λύση είναι να πάτε είτε στον ίδιο συνάδελφο ή αν θέλετε να συνεργαστούμε και μαζί, για να παρθεί ενα καινούριο αποτύπωμα και στη συνέχεια να ακολουθηθεί ένα σχέδιο θεραπείας (διόρθωση ή σταθεροποίηση) με διάφανους νάρθηκες ανάλογα με τα θέλω σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σάς η βοήθεια σας είναι πολύ σημαντική. ..

      Διαγραφή
  55. Γεια σας... πολύ καλό το άρ8ρο σας.. Δεν είχα καποιο πρόβλημα με τα δόντια μου εκτος απο ένα που έβαλα θήκη. και παρατήρησα οτι τα μπροστινά μου δόντια το ένα είναι κατι χιλιοστα πιο μπροστα απο το αλλο.. απο τοτε που εβαλα την θήκη. θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μόνο κάποιο κινητό μασελάκι μόνο για να γίνουν πάλι ίσια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Δυνητικά θα μπορούσατε να το κάνετε είτε με κάποιο κινητο μασελάκι είτε με αόρατους νάρθηκες, αλλά για να σας το πω με βεβαιότητα θα πρέπει να προηγηθεί ραντεβου για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για ραντεβού ή για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  56. Γεια σας ειχα τα σιδερακια 2 χρονια και εχω μολις γυρω στους 2 μηνες που τα εβγαλα..φοραω απο ενα συγκρατητικο σιδερακι στην καθε γναθο στην πανω ομως..μου φενεται πως λιγο εχει στραβωσει αλλα δεν εχει ξεκολλησει απο την αλλη ακρη!λογω διακοπων ομως δεν μπορω να φυγω για να παω πισω στον ορθοδοντικο μου να μου το φτιαξει τι θα μπορουσα να κανω γι αυτο και πρεπει να ανησυχω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρόλα αυτά αν έχει φθαρεί η ρητίνη που συγκρατεί το σιδεράκι σε κάποιο δόντι, τότε δεν είναι απαραίτητη ο συνδρομή του ορθοδοντικού σας. Εκεί στις διακοπές μπορείτε να βρείτε κάποιον οδοντίατορ και να κάνετε μια διόρθωση. Οδοντίατροι υπάρχουν πολλοι.

      Αν το παραπάνω σεναριο σας φαίνεται δύσκολο στην υλοποίηση τότε όταν τελειώσουν οι διακοπές σας, έχετε ήδη κλείσει ραντεβού με τον ορθοδοντικό λη τον οδοντίατρο σας και προχωράτε στη διόρθωση του προβλήματος.

      Μην το αφήσετε όμως γιατί κινδυνεύει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας. ΚΑι αυτό το σιδεράκι είναι μέρος της θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα. Είχα βάλει πριν 11 χρόνια σιδεράκια και στα κάτω μπροστινά δόντια μου έχουν βάλει ένα σύρμα μόνιμης ακινητοποιησης στην πίσω πλευρά των δοντιών. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το αφαιρέσω ? Διότι αρχίζω να νιώθω ότι ξεκολλάει από τις πάνω άκρες των δοντιών και κάποιες φορές εισέρχονται μέσα τροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές καλό είναι το σιδεράκι σταθεροποίησης να παραμένει κολλημένο εφ'όρου ζωής,γιατί πάντα υπάρχει κίνδυνος υποστροφής του αποτελέσματος της ορθοδοντικής, δηλαδή κίνδυνος να ξαναστραβώσουν τα δόντια.

      Καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να προχωρήσετε σε αποκατάσταση της συγκόλλησης. Όταν ξεκολάει το σιδεράκι, δεν διατηρεί τα δόντια στη θέση τους. ΕΠίσης καλό είναι να κάνετε και εναν καθαρισμό των δοντιών, ειδικότερα αν έχετε καιρό να κάνετε μια τέτοια θεραπευτική διαδικασία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. γεια σας!φορουσα σιδερακια 4 χρονια και την κυριακη που μας περασε τα εβγαλα..ο ορθοδοντικος μου μου τοποθετησε εσωτερικο συρματακι προκειμενου να διατηρηθει το αποτελεσμα...ωστοσο εγω εχω την αισθηση οτι το πανω ξεκολλησε και σημερα το πρωι μαλιστα παρατηρησα ενα πολυ πολυμικρο κενο αναμεσα σε δυο μου δοντια το οποιο δεν το ειχα προηγουμενως..ειναι δυνατον να μετακινηθηκαν τα δοντια μου μεσα σε 4 μερες?θα επισκεφτω τον ορθοδοντικο μου την παρασκευη...υπαρχει πιθανοτητα να χειροτερεψει η καταστασα?επισης παρατηρησα οτι οι κοινοδοντες μου εχουν ενα πιο κιτρινο χρωμα απο τα υπολοιπα δοντια..εχω να κανω φθοριοση και καθαρισμο απο τοτε που εβαλα τα σιδερακια...ωστοσο τα φροντιζω καθημερινα βουρτσιζοντας τα 2-3 φορες την ημερα..υπαρχει καποια οδοντοκρεμα με λευκαντικες ικανοτητες η οποια να μην φθειρει και να βλαπτει τα δοντια?ειμαι 17 και δεν πινω ουτε καπνιζω και αποφευγω καθε τι που κιτρινιζει τα δοντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά ας τα πάρουμε από την αρχή.

      Δεν είναι λογικό να εμφανιστεί τόσο σύντομα κενό ανάμεσα στα δόντια, ειδικά ύστερα από 4 χρόνια θεραπείας. Μιλήστε με τον ορθοδοντικό σας και δείξτε του το σημείο που σας προβληματίζει και ακούστε τι θα σας πει. Δυστυχώς δεν έχω κλινική εικόνα να αποφανθώ.

      Ως προς το γεγονός ότι τα δότια είναι πιο κπίτρινα. Είναι λογικό, μια και έχετε αρκετό καιρό να κάνετε καθαρισμό. ΕΠιπρόσθετα μπορεί να έχουν παραμείνει υπολείμματα κόλλας (κονίας συγκόλλησης), που χρησιμοποιηθηκε για να διατηρήσει τα σιδεράκια στη θέση τους. Για τη διόρθψση αυτού, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυεμίτε για εναν καλό καθαρισμό.Θα δείτε σαφές αποτέλεσμα στην λευκότητα των δοντιών.

      Δε συνίσταται λευκαντική οδοντόκρεμα, μια και οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δε λευκαίνουν τα δόντια, αλλά συντηρούν το φυσικό χρώμα των δοντιών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Υπαρχει περιπτωση τεριδονας ακομα και αν πλενουμε σχολαστικα τα δοντια μας; ( για οσους φορουν σιδερακια μιλαω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Αν πλένουμε σχολαστικά τα δόντια μας, δηλαδή δύο φορές την ημέρα- δύο λεπτά τη φορά, μειώνουμε την πιθανότητα να εμφανιστούν τερηδόνες.

      Αλλά τα σιδεράκια, όπως έχετε διαπιστώσει δεν επιτρέπουν την εξολοκλήρου απομάκρυνση της πέτρας, της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής. Οπότε καλό είναι να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο τουλάχιστον, για καθαρισμό και φθορίωση, κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα!! Τελείωσα με τα σιδεράκια(πανω κατω σταθερα) στην ηλικία των 13 χρόνων και μετά για κανά 4-5μηνο φορουσα το βραδυ το διαφανες μασελακι. Στο λυκειο παρατηρησα ελαχιστες διαφορες σε σχεση με το αρχικο αποτελεσμα. Σήμερα είμαι 21 χρονων και βλεπω παρα πολυ μικρο κενο αναμεσα στα 2 μπροστινα δοντια που ωστοσο δεν μου αρεσει καθολου. Πιστευετε οτι διορθωνεται το προβλημα μου με κινητα σιδερακια που ομως θα τα φοραω μονο οσο ειμαι εντος σπιτιου; Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση

      .Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, έχω αντιμετωπίσει επιτυχώς κενά ανάμεσα στα δόντια (περιπτώσεις αραιοδοντίας όπως λέγονται επιστημονικά), με αόρατους νάρθηκες, δηάδή με αόρατα ναρθηκάκια τα οποία φοράει ο ασθενής στο σπίτι του, για όσες πειρισσότερες ώρες μπορεί. Είναι η νεά τεχνική και αντικαθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχετικά πιο ογκώδη κινητά σιδεράκια.

      Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση όμως για το αν είναι εφικτή μια τέτοια θεραπεία (που λογικά θα είναι) και το κόστος αυτής καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  61. Καλησπερα σας.
    Ειμαι 23 χρονων και εχω τελειωσει θεραπεια με μεταλικα σιδερακια πριν 5 χρονια. Μεχρι περσυ φορουσα κανονικα το μασελακι σταθεροποιησης για να διατηρηθουν τα δοντια μου στην επιθυμητη θεση μεχρι που εσπασε ενα συρματακι απο το μασελακι και απο τοτε σταματησα να το φοραω. Συνειδητοποιησα οτι ενα δοντι μου μετακινηθηκε με αποτελεσμα ν' ανοιξει κενο αναμεσα σε δυο δοντια. Μπορειτε να μου πειτε αν μπορω να κανω καποια επιδιορθωση στο μασελακι ή να κανω καινουριο και ποσο κοστιζει πανω-κατω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, λογικά δε θα επιδιορθώνεται το μασελάκι. Θα πρέπει να κατασκευαστεί καινούριο. Αν όμως έχουν μετακινηθεί τα δόντια τότε θα πρέπει να γίνει μια θεραπεία για να επανέλθουν τα δόντια στη θέση τους. Γιατί το μασελάκι που φοράγατε ήταν μασελάκι διατήρησης της ορθοδοντικής θεραπείας και όχι μασελάκι θεραπείας. Τα δύο μασελάκια παρά το ότι μοιάζουν στο μάτι σε κάποιον που δεν ξέρει(μασελάκι το ένα μασελάκι και το άλλο), επιτελούν διαφορετική δουλειά. Δηλαδή το μασελάκι σταθεροποίησης διατηρεί το αποτέλεσμα της όποιας θεραπείας έχει προηγηθεί, ενώ το μασελάκι θεραπείας ενεργοποιείται για να κινήσει τα δόντια στη σωστή κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθεί η μετακίνηση τότε ο ασθενής φοράει το μασελάκι σταθεροποίησης.

      Στο ιατρείο έχω αντιμετωπίσει επιτυχώς κενά ανάμεσα στα δόντια (περιπτώσεις αραιοδοντίας όπως λέγονται επιστημονικά), με αόρατους νάρθηκες, δηλαδή με αόρατα ναρθηκάκια τα οποία φοράει ο ασθενής στο σπίτι του, για όσες πειρισσότερες ώρες μπορεί. Είναι η νέα τεχνική και αντικαθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχετικά πιο ογκώδη κινητά σιδεράκια, τόσο κατά την ενεργή φάση της θεραπείας όσο και στα μασελάκια σταθεροποίησης του αποτελεσματος της ορθοδοντικής θεραπείας.

      Για μια ολοκληρωμένη διάγνωση όμως, που είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία, καθώς και το κόστος αυτής της θεραπείας, καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. χαιρετε και συγχαρητηρια για τη δουλειά σας!!!αν συνυπαρξει σταθερο σιδερο για τα πανω και τα κατω δοντια(ωστε να μην υπαρξει υποτροπη) θεωρειτε οτι ειναι ενοχλητικο για τον ασθενη?Αν ο ασθενης σφιγγει τα δοντια του μπορει αυτο να δημιουργησει προβλημα?την περιπτωση για μασελακι δεν την συζητω καν!κ αυτος ο μηχανισμος απότι καταλβαινω ειναι εφ'ορου ζωης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και για τα καλά σας λόγια.

      Σταθερό σίδερο (δηλαδή ακίνητο ορθοδοντικό σύρμα για τη σταθεροποίηση) τόσο των άνω όσο και των κάτω δοντιών μπορεί να γίνει, αρκεί να το επιτρέπει ο τρόπος με τον οποίο δαγκώνει ο ασθενής. Και αυτό γιατί η εσωτερική επιφάνεια των άνω δοντιών (οπου θα είναι το άνω σύρμα σταθεροποίησης) ακουμπά στα κάτω δόντια. Δοκιμάστε να κλείσετε το στόμα και θα καταλάβετε.

      ΑΝ δε δημιουργείται πρόβλημα και μπορεί να δαγκώσει ο ασθενής, δε βρίσκω λόγο γιατί να μην μπορει να εφαρμοστεί. Το έχω κάνει σε 2 ασθενείς και έχουν μείνει ευχαριστημένοι.

      Σε γενικές γραμμές η ακινητοποίηση καλό είναι να διατηρείται εφόρου ζωής γιατί υπάρχει τάση στα δόντια να ξαναστραβώσουν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  63. Καλησπερα σας, Ειμαι 21 χρονων και στα 16 μου ειχα βαλει μασελακια(αυτα τα διαφανη που δεν φαινονται και ειναι σχετικα καινουργια) ωστε να φερω τα μπροστινα δοντια πιο εξω.Τα φορεσα ενα χρονο μεχρι τα 17 οπου και τελειωσε η θεραπεια και επειτα ο γιατρος που ειπε μεχρι να ενηλικιωθω να φοραω ενα μασελακι συντηρησης το βραδυ μονο.Εγω τα φορεσα μεχρι 20 χρονων απο φοβο μη μου ξαναγυρισουν και τωρα για ενα χρονο δεν φοραω τιποτα.Μηπως εκανα λαθος και πρεπει να παω να ξαναφτιαξω ενα μασελακι?Τελος θα θελα να σας πω οτι σκεφτομαι καποια στιγμη να κανω lifting δοντιων με οψεις ρητινης.Θα πρεπει ακομα και τοτε να φοραω πανω απο τις οψεις καποιο μασελακι? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές καλό είναι να φοράτε ενα μασελάκι διατήρησης μια και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ξαναστραβώσουν τα δόντια.Πλένο τα μασελάκια γίνονται από διάφανους νάρθηκες, οπότε είναι πιο εύκολο να το φοράτε, μια και δεν είναι τόσο ογκώδη και αντιαισθητικά

      Ως προς το lifting δοντιων,επειδή οι οψεις δε θα συνδέουν τα δόντια μεταξύ τους, για να τα κρατάνε ακίνητα, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε μασελάκι. ΑΥτό όμως εξαρτάται από τα δόντια σας και δεν μπορώ να σας το απαντήσω με σιγουριά, αν δε δω το περιστατικό.


      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  64. Καλη σπερα σας,φοραω σιδεράκια από τα 18 μου ( εδβμω και 4,5 χρόνια) στη ν αρχή για ένα 6μηνο επειδή είχα στενή γνάθο φορουσα τόξο έτσι ώστε να ανοιξει.στην αρχή ο γιατρός είχε πει ότι θα τα φοραω το πολύ 2,5 χρόνια,ήξερα ότι θα πάρει παραπάνω χρόνο αλλά όχι τόσο..τα δόντια μου αν και έχουν ισιωσει παρά πολυ,σε σχέση με το πως ήταν,όμως ο γιατρός δεν τα βγάζει γιατί έχουν μια κυκλικοτητα (τα μπροστινά) και τα κάτω δεν είναι στο ίδιο ύψος..στην τυπική εξέταση που έχω κάθε μήνα δεν τα σφίγγει (τα σιδεράκια) αρκετά..λετε αν του προτείνω να τα βγάλουμε και να βάλω αυτό το μασελακι να γίνει τίποτα; Γιατί αν δεν έχουν ισιωσει στα 4,5 χρόνια μέχρι ποσό μπορεί να πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύκλολες και επίφοβες.

      Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλύτερα ότι απορία έχετε να ρωτήσετε το συνάδελφο που είναι υπεύθυνος για την πορεία της θεραπείας σας.

      Αν είσαστε δυσαρεστημένος/η τότε μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη από έναν αλλο συνάδελφο, ή και από εμένα αν το επιθυμείτε.

      Γνώμη μου πάντως είναι να συζητήσετε με το συνάδελφο και να του αναφέρετε ότι απορίες και σκέψεις έχετε για τη θεραπεία σας, για την πορεία και για το χρονικό άξονα,μια και η αρχική προβλεψη ήταν για πολύ λιγότερο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  65. Γειά σας .Φορούσα σιδερακια και όταν τα έβγαλα η κολα που ήταν κολλημένα μπεικε στο εσωτερικο του δοντιου με αποτέλεσμα να έχω τώρα άσπρο κίτρινα δοντια.Κατά τη γνώμη σας αυτό διορθώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά νομίζω ότι κατάλαβα που οφείλεται το ασπροκίτρινο χρώμα των δοντιών σας. Μην ανησυχείτε, δεν μπήκε κόλλα στο εσωτερικό του δοντιού. Δεν μπορεί η κόλλα να το κάνει αυτό. Απλά όταν βγήκαν τα σιδεράκια, ο συνάδλεφος δε σας καθάρισε την κόλλα σε όλα τα σημεία. Με αποτέλεσμα με τον καιρό να μαζέψει περισσότερες χρωστικές.

      Πρέπει λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για καθαρισμό των δοντιών και αφαίρεση των περισσειών της κόλλας. Μετά τον καθαρισμό θα δείτε ότι τα δόντια σας θα είναι ικανοποιητικά ασπρα. Αν και τότε θελετε να τα κάνετε ακόμα πιο άσπρα, υπάρχει και η δυνατότητα της λεύκανσης των δοντιών.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας!! Είμαι από Λευκάδα και είχα ξεκινήσει ορθοδοντική θεραπεία από τα 13 μου στο Αγρίνιο. Φορούσα τα σιδεράκια 3 με 4 χρόνια κοντά. Όταν μου είχε ολοκληρωθεί η θεραπεία με επιτυχία,μου είχαν δώσει ένα διάφανο μασελάκι. Κάποια στιγμή το μασελάκι μου το είχα σπάσει.Αναγκαστικά θα έπρεπε να ξανα ταξιδέψω Αγρίνιο για να μου δώσουν ένα καινούργιο. Μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα,ξανά τα ίδια. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν ξανά πήγαμε και με το πέρασμα του χρόνου μου είχε αραιώσει ένα από τα πάνω δόντια. Είχα εκνευριστεί πολύ και ειδικά με την ταλαιπωρία τόσα χρόνια. Κάπου 16 χρονών ήμουν. Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να πάω σε εναν Ορθοδοντικό στη Πρέβεζα. Εντελώς αυθόρμητα είχα κλείσει ένα ραντεβού και πήγα. Μου είπε ότι χρειάζομαι κανονική θεραπεία (που σημαίνει ξανά σιδεράκια από την αρχή) για 6 μήνες. Τώρα είμαι 24 και αυτή την στιγμή φοράω σιδεράκια και έφτασα ήδη στον 5ο μήνα. Σήμερα μου είπε ο γιατρός ότι η θεραπεία μου ολοκληρώθηκε και μου έκλεισε ραντεβού για τις 17 Δεκέμβρη. Από κει και πέρα μου είπε ότι όποτε θέλω μπορώ να του πω να μου τα βγάλει. Βέβαια του είπα ότι θέλω να τα κρατήσω λίγο παραπάνω και μου είπε ότι όσο περισσότερο τα κρατήσω,θα βγω κερδισμένη. Σκέφτομαι από την μία να του πω να μου τα βγάλει τον Μάρτιο,από την άλλη θέλω να τα βγάλω και άμεσα,αλλά φοβάμαι μην μου ξανα στραβώσουν. Κατά την δική σας άποψή,τι θα ήταν σωστό να κάνω? Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθείτε σε δύο πράγματα όταν με το καλό βγάλετε τα σιδεράκια :

      1. Τι θα σας δώσει/κάνει για να σταθεροποιήσει το αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας. Το σύνηθες είναι ναρθηκάκι,αλλά μπορεί να γίνει και μονιμη ακινητοποίηση ή και συνδυασμός τους, όπως περιγράφεται στο παραπάνω άρθρο.
      2. Να πάτε για έναν καλό καθαρισμό σε έναν γενικό οδοντίατρο ουτως ώστε να καθαριστούν καλά τα δόντια από τις κόλλες των σιδερακιων. Οι ορθοδοντικοί δεν αφαιρούν πλήρως τις κόλλες που είναι συγκολλημένα τα brackets οπότε σιγά σιγά απορροφούν χρωστικές και φαίνονται άσχημα. Επίσης ο γενικός οδοντίατρος θα διαγνώσει πιθανές βλάβες, σε αρχόμενο στάδιο πχ τερηδόνες.

      Εν ολίγοις ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για σταθεροποίηση του αποτελέσματος και στη συνέχεια πάρτε την απόφαση σας,

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  67. Καλησπέρα,Φορούσα σιδεράκια για 5 χρόνια όταν τελιωσατε την θεραπεία μου έδωσε ο γιατρός μασελακι το οποίο κ αμελησα να το φορά όσο έπρεπε μετά από 6 χρόνια λοιπόν ξεκίνησε να πετάει προς τα έξω ο δεξιός δεύτερος κοπτηρας, μπορώ να βάλω τώρα μασελακι ή είναι πλέον αργά?και αν ναι τι τιμές έχουν αυτά τα μασελακι?Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά να κάνουμε μια διευκρίνηση : Το μασελάκι που θα σας έδινε ο οδοντίατρος λέγεται "μηχάνημα διατήρησης του αποτελέσματος" της ορθοδοντικής θεραπείας. Εσείς αυτή τη στιγμή, από αυτά που μου περιγράφετε θέλετε διόρθωτική ορθοδοντική θεραπεία. Και αυτό γίνεται με μασελάκι, αλλά δεν ειναι το ίδιο μασελάκι.

      Καλύτερα λοιπόν να μιλήσετε με κάποιο συνάδελφο που ασχολείται με ορθοδοντική,ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και σχέδιο θεραπείας.
      Όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι το περιστατικπό άρα τόσο πιο οικονομικά θα σας έρθει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  68. Καλησπερα σας! Φορουσα σιδερακια 4 χρονια κ τα εβγαλα πριν 2 βδομαδες κ εβαλα διαφανα μασελακια(στην ανω γναθο), αλλα την τελευταια βδομαδα δεν μπαινουν σωστα, δεν καλυπτουν σωστα τα μπροστονα δοντια, βγαινουν. Η ορθοδοντικος ειπε να τα φοραω περισσοτερο αλλα δν ειδα διαφορα.. (τα φοραω 22-23 ωρες το 24ωρο). Ειπε οτι μπορει να φταιει το οτι καποιες φορες αναπνεω με το στομα.. Θα επρεπε να ανησυχω? Μπορω να κανω κατι αλλο για να εφαρμοσουν σωστα τα μασελακια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, μια και είδα και προηγούμενο μήνυμα.

      Κατά τη γνώμη μου δεν έχει λογική το "Αναπνέω από το στόμα". Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κάνετε ένα ραντεβού για να διαπιστωθεί κατά πόσο εφαρμόζουν σωστά ή όχι τα μασελάκια και στη συνέχεια αν δεν εφαρμόζουν σωστά να παρθεί ένα καινούριο αποτύπωμα και να κατασκευαστούν καινούρια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια!! Κατι τελευταιο, δηλαδη πιστευετε οτι φορωντας τα περισσοτερο δεν θα αλλαξει κατι?

      Διαγραφή
    3. Μπορείτε σαν πρώτο βήμα να τα φοράτε περισσότερο, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε καινούρια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα! Καλές γιορτές με υγεία και πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  69. Καλησπέρα σας, εγώ φορούσα σιδεράκια για περίπου 2 με 3 χρόνια και κατευθείαν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ ένα διαφανές πλαστικό μασελακι. Το φορούσα αρχικά 1 χρόνο συνέχεια και μετά 1 χρόνο λιγες ώρες μέσα στη μέρα και το βράδυ όπως μου είπε ο ορθοδοντικος μου. Έχει κάποιους μήνες που έχω σταματήσει να το φοράω επειδή πέρασε το διάστημα που μου είπε, αλλά δεν τον ενημέρωσα. Τα δόντια μου έχουν αλλάξει λίγο δεν μπορώ να πω ότι στραβωσαν απλά δεν είναι όπως στην αρχή. Αποφάσισα να ξανά βάλω το μασελακι όμως δεν εφαρμόζει απολύτως στα δόντια μου. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω ; να συνεχίσω να το φοράω; μήπως και διορθωθουν; κι αν φτιάξω καινούργιο είναι επιπλέον κόστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον το μασελάκι δεν εφαρμόζει καλά, δεν κάνει τη δουλειά για την οποία είναι σχεδιασμένο. Άρα θα πρέπει να φτιαχθεί καινούριο. Θα πρέπει λοιπόν να κλείσετε ραντεβου με το συνάδελφο που σας έκανε τη θεραπεία,να κάνετε μια επανεξέταση και να τον ρωτήσετε για το μασελάκι. Κανονικά το καινούριο μασελάκι έχει κόστος, αλλά είναι σίγουρος ότι θα σας κάνει ότι καλύτερο από πλευράς τιμής μπορεί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές με υγεία.

      Διαγραφή
  70. γεια σας!!
    θα ειθελα να σας πω για ενω θεματακι που με απασχολη!!!
    λοιπον εγω εχω ενα σχετικα μικρο καινω στα δοντια και ισως να χριαστη να βαλω σιδερακια αν βαλω για ποσω καιρο θα χριαστη να τα φοραω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ!

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει κοστολόγηση χωρίς γνώση του περιστατικού και πιθανώς της αιτίας που το προκάλεσε. Μπορεί πχ να έχετε μεγάλο χαλινό χείλος.

      Καλό είναι να πάτε σε κάποιο συνάδελφο που ασχολείται με ορθοοδντική ή και σε εμένα αν το επιθυμειτε και να κάνετε ένα ραντεοβύ για κλινική εξέταση.Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο αλλά πιο σωστό βήμα για κάθε θεραπεία.

      Ελπιζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα! Πριν 8 χρόνια έβγαλα τα σιδεράκια και έβαλα για 6 μήνες μασελάκια και μετά τα φορούσα μόνο το βράδυ και τώρα 2-3 φορές την εβδομάδα..Όταν τα βάζω το βράδυ με ενοχλούν για περίπου 5 λεπτά αλλά μετά είναι εντάξει.. Όμως παρατηρώ πως ένα δόντι μπροστά της άνω γνάθου έχει μετακινηθεί λίγο προς τα έξω.. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό αφού φοράω τα μασελάκια κάποιες μέρες της εβδομάδας?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακρια είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καμία σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Η ενόχληση για 5 λεπτά είναι φυσιολογική, αλλά η μετακίνηση του δοντιού της άνω γνάθου δεν είναι και τόσο φυσιολογική.

      Θα σας πρότεινα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο το/τη συνάδελφο που είναι υπεύθυνος για την ορθοδοντικής σας θεραπεία και να κλείσετε ραντεβού για επανεξέταση.

      Εκεί θα του αναφέρετε όλους τους προβληματισμούς σας και θα βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Αν για τους δικούς σας λόγους δεν επιθυμείτε, τότε μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο εναν άλλο συνάδελφο, ή και εμένα , αν το επιθυεμίτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  72. καλησπέρα, εδώ και 6 μήνες έχω αφαιρέσει τα σιδεράκια. ωστόσο έχασα το μασελάκι της πάνω γνάθου και θα χρειαστεί να περιμένω γύρω στη μια εβδομάδα ώστε να αποκτήσω καινούργιο. Μέχρι να το χάσω το φορούσα κάθε βράδυ..υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης των δοντιών στο διάστημα της μιας εβδομάδας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινκή και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να περιμένουμε μετακίνηση των δοντιών στο χρονικό διαστημα της μιας εβδομάδας. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλεστε.

      Το παραπάνω θα σας το επιβεβαιώσει και ο θεράπων ιατρός σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  73. Καλησπέρα σας θα ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση. Δεν έχω βάλει ποτέ σιδεράκια είμαι 25 χρονών και έχω πεταχτά δόντια δηλαδή στην άνω γναθο τα δόντια μου πετάνε τα κάτω είναι μια χαρά και ολο ίσια. Υπάρχει κάποια θεραπεία ουτοσωστε να πάνε πίσω τα δόντια μόνο τα πάνω τα κάτω δεν θέλω να τα πειράξω. Τι θεραπεία και πόσο κοστίζουν περίπου. Θα περιμένω την απάντηση σας.ευχαριστώ εκ των προτέρων Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακρια είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ`όλα αυτά υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογες οι οποίες εξαρτώνται από την κλινική σας κατάσταση.

      Η πρώτη είνσι να μην τροχίσετε τα δόντια και ναγίνει μια ορθοδοντικη θεραπεία,πιθανώς με αόρατους νάρθηκες.

      Η δεύτερη επιλογη ειναι όψειςρητινης η πορσελάνης.

      Και μετα παμε στη μεγιστη παρεμβαση που ειναι τροχισμα για στεφανη.

      Ως προς το κοστος δεν μπορω να σας δωσω σαφη απανηση,ειδικοτερα στην περιπτωση της ορθοδοντικης θεραπειας γιατι εξαρταται απο το χρονο θεραπειας.

      Το καλυτερο που εχετε να κανετε ειναι να παρετε τηλεφωνο εναν οδοντιατρο,ή και εμενα αν το εοιθυμειτε και να κλεισετε ραντεβου για μια κλινικη εξεταση. Εκει θα μαθετε ολες τις θεραπευτικες επιλογες,το χρονο θεραπειας αλλα και το κοστος και θα μπορεσετε να παρετε μια πιο σωστη αποφαση.

      Ελπιζω να σας βοηθησα. Για οτιδηποτε αλλο,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζι μου!

      Διαγραφή
    2. Σιδεράκια μπορώ να βάλλω μόνο στα πάνω δόντια;

      Διαγραφή
    3. Σε αυτό δεν μπορώ να έχω σαφή απάντηση.

      Δυνητικά ναι, αλλά εξαρτάται από το πρόβλημα το οποίο θέλετε να αντιμετωπίσετε.

      Εσεις μπορεί να θεωρείτε ότι έχετε εντελώς ίσια κάτω δόντια και ότι δε χρειάζονται καθόλου ορθοδοντικη αλλά μια εξέταση και η μελέτη των αποτυπωμάτων μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

      Κλείστε ραντεβού για μια ορθοδοντική εκτίμηση και οι απορίες σας θα επιλυθούν. Εξατομικευμένες διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και έωλες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  74. Καλησπερα σας,η μικρη μου (11χρ)εχει 2 προβληματα 1)τα 2 πανω δοντακια της οταν κλεινει το στομα της, καλυπτουν τα 2/3 απο τα κατω δοντάκια. και 2) η κατω γναθος είναι πιο φαρδια απο την πανω και ετσι δεν πατανε καλα τα πανω δοντια στα κατω οταν κλεινει το στομα της. πηγα σε 2 ορθοδοντικους, ο ενας ειπε σιδερακια και μετα μασελακια για 3 χρονια περιπου και ο αλλος μας ειπε μονο μασελακια για 8 μηνες για 16 ωρες την μερα και οτι θα γινει 100% καλα. Φυσικα μας αρεσε η γνωμη του γιατρου με τα μονο μασελακια. Η απορια μου ειναι : όντως μπορει να γινει μονο με μασελακια? Ευχαριστώ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Δεν μπορώ να σας πω αν γίνεται ή δε γίνεται χωρίς σιδεράκια.

      Καλύτερα αν θελετε να πάρετε τηλέφωνο εναν τρίτο ορθοδοντικό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για άλλη μια κλινικη εξέταση και διάγνωση.

      Η γνωμάτευση του τρίτου θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε,ανάλογα με ποιον συμφωνεί.

      Ελπίζω να σας βοηθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  75. Καλησπέρα σας!Πριν από ένα μήνα έβγαλα τα σιδεράκια μου.Απο τότε φοράω το μασελάκι μου όλη την ημέρα (πλην τις ώρες του φαγητού φυσικά).Παρόλα αυτά,έχω παρατηρήσει ενα πολύ μικρό κενό να πάει να ανοίξει ανάμεσα στα δύο μπροστινά μου δόντια.Να σημειώσει ότι πριν την ορθοδοντική θεραπεία τα δύο μπροστινά μου δόντια είχαν κενό,καθώς και ότι τωρα έχω παρατηρήσει μία ελαφριά κινητικότητα αυτών των δύο δοντιών.Η αλήθεια είναι οτι το κενό δε φαίνεται και απ 'ότι μου λένε μόνο εγώ το παρατηρώ.Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να ξαναβάλω σιδεράκια για να κλείσει;(έστω και αυτό το ελάχιστο;).Θέλω να πω είναι δυνατό να κλείσει ένα κενό με μασελάκι ή είναι απαραίτητα τα σιδεράκια;Nα αναφέρω ξανά ότι το πρόβλημα είναι σχεδόν ανύπαρκτο,αλλά ανησυχω μη δημιουργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλύτερα να ρωτήσετε το θεράποντα ιατρό σας για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Λογικά διορθώνεται με μασελάκια,αλλά αυτό θα πρέπει να σας το επιβεβαιώσει και ο ίδιος.

      Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και του περιστατικού είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να σας επιλύσει οποιαδήποτε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  76. Θα ήθελα να ρωτήσω για το μασελάκι-retainer. Πήγαινα κάθε μήνα στην ορθοδοντικό μου για να φτιάχνει το μασελάκι. Δηλαδή με μια μικρή πένσα ίσιωνε ή έσφιγγε το σίδερο στο μασελάκι για να κρατάει καλύτερα τα δόντια μου. Επειδή εγώ όμως δεν μπορώ να πηγαίνω για μια ζωή στην ορθοδοντικό, μπορώ να το κάνω μόνος μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρόλα αυτά υπάρχουν μασελάκια για διατήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, τα οποία δε χρειάζονται σφίξιμο. Είτε με την κλασσική μορφή, όπως φαίνονται στην φωτογραφία παραπάνω, ή με τη μορφή αόρατων ναρθήκων.

      Μιλήστε με την ορθοδοντικόσας για τις θεραπευτικές αυτές επιλογές.

      Αν δεν μείνετε ικανοποιημένος, μπορείτε να ζητήσετε και μια δεύτερη γνώμη. Χαρά μου και να συνεργαστούμε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  77. Καλησπέρα σας,

    φορούσα σιδεράκια για 5 χρόνια περίπου σε όλη την διάρκεια της εφηβείας μου, ίσως και 5,5 χρόνια. Τώρα μετά απο 9 χρόνια τα δόντια μου έχουν στραβώσει πάλι και ο ορθοδοντικός μου είπε πως χρειάζεται να βάλω και πάλι σιδεράκια!! Να αναφέρω πως έχω μόνιμη σταθεροποίηση και πάνω και κάτω την οποία φοράω ακόμη!! Μήπως έχει γίνει λάθος δουλειά; μετά απο τόσα χρόνια που φόραγα σιδεράκια στα 29 μου να πρέπει να ξαναβάλω; Ο ορθοδοντικός είπε πως φταίει η γλώσσα μου η οποία σπρώχνει τα δόντια μου και χρειάζεται λογοπαθολόγος και κάποιες ασκήσεις. Αν αυτό ισχύει δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί απο τότε που είχα βάλει σιδεράκια; αν βάλω σιδεράκια και πάλι και δεν παω σε λογοπαθολόγο αυτό σημαίνει πως και πάλι θα στραβώσουν;

    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να σας πω αν έχει γίνει σωστή ή λα΄θος δουλειά χωρίς γνώση του περιστατικού,οπότε δεν μπορώ να αξιολογήσω το τι είπε ο συνάδελφος.

      Αν θέλετε μια δεύτερη γνώμη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για μια σωστή διάγνωση ή να ζητήσετε μια δεύτεδρη γνώμη από κάποιον αλλο συνάδελφο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  78. Καλησπέρα,θα ήθελα να θέσω και εγώ ένα ερώτημα.εχει λίγες μέρες που ξεκίνησα την ορθοδοντικη θεραπεία με την χρήση κινητών μηχανισμών μασελακια,όταν τελειώσω την θεραπεία μου και ξεκινήσω να φοράω τα μασελακια συγκρότησης θα τα φοράω μια στο τόσο για πάντα?ή θα τα φοράω τακτικά για ένα χρονικό διάστημα και μετά δεν θα τα ξανά χρησιμοποιήσω ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Το πόσο θα φορέσετε τα μασελάκια σταθεροποίησης εξαρτάται από το πρόβλημα το οποίο θεραπεύθηκε και είναι μια απόφαση που θα την πάρετε μαζί με το θεράποντα ιατρό σας.

      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να τα φορέσετε για ενα χρονικό διάστημα έξι μηνών συνέχεια κάθε βράδυ και στη συνέχεια πιθανώς 3 μέρες την εβομάδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και να κοιμάστε με αυτά.

      Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με τον υπεύθυνο της ορθοδοντικής σας θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. pws mporoume na epikoonwnisoume mazh sas?

      Διαγραφή
    3. Kαλημέρα.Μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στο 2109737011.

      Διαγραφή
  79. Γεια σας,

    Θα ήθελα να μάθω αν διορθώνονται διαφορές μεγεθών σε μπροστινά δόντια και πόσο κοστίζει μια τέτοια διαδικασία. Τα δύο μπροστινά μου δόντια είναι ελαφρώς άνισα και θα ήθελα να το διορθώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και συστάσεις από μακριά χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε κοστολόγηση , χωρίς κλινική εικόνα του περιστατικού. Συνήθως μια ορθοδοντική θεραπεία κοστίζει μεταξύ 600-1400 ευρώ, αλλά εξατομικεύεται ανάλογα με το περιστατικό. Δεν μπορώ να σας πω λοιπόν πόσο θα κοστίσει εκ των προτέρων χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλύτερο λοιπόν είναι να κλείσετε ενα ραντεβού για κλινική εξέταση και εκτίμηση του κόστους της θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  80. Καλησπέρα εχω κάνει υποουλικη αποξεση πριν δυο μήνες. λόγω κακης συνηθειας τα σπρωχνω με τη γλωσσα μου και δεν βελτιώνονται.Το οστό έχει ανέβει υπάρχει τροπος ακινητοποιησης τους καθως και μπορεί να γινει ορθοδοντικη παρέμβαση βια να επανέλθουν στην θέση τους.Ο βαθμος κινητικοτητας τους είναι στο 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση ειναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. και αυτό γιατί ο βαθμός κινητικότητας 2 μετά από 2 μήνες περιοδοντικής θεραπείας δεν είναι και ο πιο καλός για την μακροπροθεσμη διατήρηση των δοντιών στο στόμα. Δηλαδή ορισμένα από τα δόντια υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να βγουν. Δε σας λέω ότι σίγουρα θα αναγκαστείτε να τα βγάλετε, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί το γιατί κουνιούνται χ με τη βοήθεια μιας ακινητοποίησης και αξιολόγησης του πόσο η γλώσσα τα πιέζει ή αν κρύβεται κάποιος άλλος παράγοντας το προβλημα θα χειροτερεύσει.

      Θα σας συμβουλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμειτε, και να κλείστε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξεταση είναι το πρώτο, αλλά το πιο σημαντικό βήμα για η διαμόρφωση ενος σχεδίου θεραπείας, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβληματων που έχετε με τα δόντια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  81. Καλησπέρα.Φορούσα σιδεράκια για 2-3 χρόνια διότι τα δόντια μου ήταν αρκετά στραβά. Μετά τη θεραπεία δεν άκουσα την ορθοδοντικο μου και δε φόρεσα τα μασελακια για όσο έπρεπε γιατί ντρεπόμουν.Τώρα το έχω μετανιωσει. Το δεύτερο δόντι πάνω δεξιά έχει παει λιγο πισω, δε φαίνεται ιδιαίτερα απλώς εγώ θα ήθελα να είναι ολοισια. Τα τέσσερα πρώτα στην κάτω γναθο έχουν επίσης στραβώσει λιγάκι. τα μασελακια τα φοραω ανα διαστηματα κ νιωθω οτι ερχονται λιγο στη θεση τους,ομως το κατω μασελακι μου εσπασε προσφατα. Θα μπορούσα να κάνω κάτι για να ισιωσουν χωρίς να ξανα βαλω σιδερακια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      η ερώτηση σας είναι κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας ε΄ναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά υπάρχει λύση χωρίς σιδεράκια για να ισιώσουν τα δόντια. Η λύση είναι οι αόρατοι νάρθηκες. Είναι σαν το μασελάκι που φοράτε, αλλά είναι διάφανοι και ισιώνουν τα δόντια

      οι αόρατοι νάρθηκες όμως έχουν κάποιο κόστος γιατί είναι θεραπεία ορθοδοντικής. Το κόστος δεν μπορώ να σας το πω εκ των προτέρων γιατί εξαρτάται από το περιστατικό.

      Γνώμη μου λοιπόν είναι να αναζητήσετε κάποιον συνάδελφο που προσφερει τη λύση των αόρατων ναρθήκων για τη διόρθωση μικρών ορθοδοντικών προβλημάτων, ή αν το επιθυμείτε να συνεργαστουμε και μαζί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  82. Γεια σας!εχω βγαλει εδω και χρονια τα σιδερακια αλλα δεν φοραγα τακτικα το μασελακι και τωρα πανε να στραβωσουν τσ δοντια μου...νιωθω οτι τα πιεζει ο φρονιμιτης που ειναι εγκλειστος!μπορω να βαλω αυτο το διορθωτικο μηχάνημα για να αποφυγω παλι τα σιδερακια? Αυτο το μηχάνημά θα το φοράω συνεχως οπως τα σιδερακια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Γεια σας! Φοράω σιδεράκια εδώ και τρία περίπου χρόνια. Είχα αρκετα μεγαλο προβλημα τα περισσοτερα πανω δοντια ηταν στραβα. Τους πρωτους μηνες(μπορει και 1 χρόνο)φορεσα εξωστοματικο. Τώρα ενω ειχα την εντυπωση οτι η θεραπεια τελειωνει επιτελους, μου εβαλε ο ορθοδοντικος λαστιχακια, που ενώνουν τα πανω με τα κατω δοντια τα οποια με ενοχλουν απιτευτα, περισσότερα αισθητικό είναι το θέμα, διοτι μου ειπε οτι πρεπει να τα φοραω 24 ωρες το 24 ωρο και να τα αλλαζω μια φορα τη μερα. Η ερωτηση μου ειναι ποσος χρονος θα χρειαστει για να ερθουν στη σωστη θεση τα δοντια μου ωστε να μου πει να τα βγαλω; Ελπιζω οχι περισσοτερο απο ενα μηνα..
    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας εθχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι αδύνατες.

      Στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορώ να σας δώσω χρονικό ορίζοντα γιατί δεν γνωρίζω το σχέδιο θεραπείας ούτε το πρόβλημα που θεραπεύεται.

      Καλύτερα να μιήσετε με τον ορθοδοντικό σας για οποιοδήποτε θέμα σας προβληματίζει. Είμαι σίγουρος ότι θα σας απαντήσει με χαρά σε οποιαδήποτε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  84. Καλησπέρα. Εβγαλα πανω και κατω σιδερακια προσφατα (τα κατω πριν 3 μηνες- τα πανω πριν 2 βδομαδες) και ενω φορουσα με πολυ συνεπεια τα μασελακια μου (και βρασυ, και οσες ωρες ημερησιως χρειαζοταν) εχασα αυτο των κατω δοντιων (δηλαδη αυτο που φορουσα για 3 μηνες). Το χειροτερο ειναι οτι η κατασκευη νεου δε μπορει να πραγματοποιηθει τωρα οπως μου ειπε ο γιατρος μου, οποτε θα πρεπει να περιμενω ως τον Σεπτεμβρη! Εχω παθει μεγαλο κακο.. Ανησυχω μηπως ξαναστραβωσουν, δε θα το αντεξω αυτο. Πειτε μου τη γνωμη σας πανω στο θεμα σας παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δεν μπορώ να βρω επαρκή απάντηση γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστει ενα Μασελακι σταθεροποίησης τώρα και γιατί θα πρεπει να περιμενετε μέχρι το Σεπτέμβριο,ρισκάροντας .ία υποτροπή. Το μονο που μπορω να πω είναι ίσως ο ορθοδοντικός σας,σαν άνθρωπος και αυτος να ειναι σε άδεια ή να εχει κλείσει ο Οδοντοτεχνιτης του για καλοκαίρι.

      Ακόμα υπαρχουν περιθώρια αν το επιθυμείτε να κατασκευασετε Μασελακι σταθεροποιησης.

      Αν επιθυμειτε μπορείτε να επικοινωνησετε μαζι μου το συντομοτερο δυνατο και να κλείσετε ραντεβού. Αν έρθετε μέχρι δεύτερα ή τριτη οριακά προλαβαινετε να το έχετε στα χέρια σας μέχρι την πεμπτη.

      Σκεφτείτε το,ζυγιστε το και για οτιδήποτε άλλο,μη διστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου..

      Διαγραφή
  85. ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΣΕΛΑΚΙ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΔΟΝΤΙΑ. ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ενέργεια της ορθοδοντικού σας είναι η πιο σωστή γιατί το Μασελακι θα λειτουργήσει σαν κύριο σταθεροποιητικό αν σε βάθος χρονου σπάσει η μονιμη ακινητοποίηση.

      Συνήθως κάνουμε ενα απο τα δύο,αλλά στο εξωτερικό συνηθίζεται αυτή η διπλή ενέργεια.

      Άρα μη σας προβληματίζει!

      Σας υπενθύμιζω μόνο να προσπαθείτε να καθαρίζετε αναμεσα στα δόντια με ενα μεσοδοντιο βουρτσακι, και να επισκεφθείτε ενα γενικό οδοντίατρο για καθαρισμό και check up των δοντιών σας.

      Ελπίζω να σας ενημερωσα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ενέργεια της ορθοδοντικού σας είναι η πιο σωστή γιατί το Μασελακι θα λειτουργήσει σαν κύριο σταθεροποιητικό αν σε βάθος χρονου σπάσει η μονιμη ακινητοποίηση.

      Συνήθως κάνουμε ενα απο τα δύο,αλλά στο εξωτερικό συνηθίζεται αυτή η διπλή ενέργεια.

      Άρα μη σας προβληματίζει!

      Σας υπενθύμιζω μόνο να προσπαθείτε να καθαρίζετε αναμεσα στα δόντια με ενα μεσοδοντιο βουρτσακι, και να επισκεφθείτε ενα γενικό οδοντίατρο για καθαρισμό και check up των δοντιών σας.

      Ελπίζω να σας ενημερωσα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή