Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Γιατρε κουνιεται το δόντι μου.Θα πρέπει να το βγάλω;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η συζήτηση για το θέμα της κινητικότητας των δοντιών.Τι κάνουμε δηλαδή όταν παρατηρούμε ότι ένα ή περισσότερα δόντια στο στόμα μας κουνιούνται;
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι ότι πηγαίνουμε στον οδοντίατρο,και δεν περιμένουμε μπας και σταματήσει το δοντι να κουνιέται,γιατί μάλλον το δόντι θα συνεχίσει να κουνιέται και ακόμα πιο πιθανό είναι να κουνιέται πιο πολύ με την πάροδο του χρόνου.

Ο οδοντίατρος θα διαπιστώσει για ποιό λόγο το δόντι κουνιέται.

                  "Ποιοι είναι οι λόγοι που ένα δόντι κουνιέται;"

Ο πρώτος λόγος και πιο εύκολος στη θεραπεία είναι ότι το δόντι κουνιέται επειδή βρίσκει περίεργα σε κάποιο άλλο δόντι.Και όταν λέω βρίσκει περίεργα,εννοώ ότι έρχεται σε επαφή με το άλλο δόντι με τρόπο που δε θα έπρεπε,είτε λόγω σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών .Δέχεται δηλαδή τάσεις τις οποίες δε θα δεχόταν αν δεν είχαμε αυτή τη συνήθεια.Για το τρίξιμο των δοντιών έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση.Φυσικά η λύση είναι ο νάρθηκας βρυγμού.

Ένας άλλος λόγος που τα δόντια ξεκινάνε να κουνιούνται είναι ότι τα πάνω με τα κάτω δόντια έρχονται σε επαφή το ένα με το αλλο πρόωρα.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της σύγκλεισης,του τρόπου δηλαδή που κλείνουμε το στόμα μας ή σε στροφή των δοντιών.

Αν οφείλεται σε διαταραχή της σύγκλεισης.μπορούμε να κάνουμε έναν εκλεκτικό τροχισμό,να τροχίσουμε δηλαδή τα δόντια έτσι ώστε να μη βρίσκουν τόσο πολύ τα πάνω με τα κάτω.Αυτό πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή,διότι από τη στιγμή που θα τροχίσουμε δόντι,είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να την πάρουμε πίσω,είναι μη αναστρέψιμη!

Στροφή των δοντιών μπορεί να έχουμε όμως και στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχει πρόβλημα με τα ούλα,δηλαδή περιοδοντίτιδα βαρειάς μορφής,με αποτέλεσμα τα δόντια να χάσουν τη σταθερότητά τους,οπότε να ξεκινήσουν να έχουν αυξημένη κινητικότητα μεσα στο στόμα,να κουνιούνται δηλαδή ή να ξεκινήσουν να παίρνουν κλίση.Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η κλίση οφείλεται στην απώλεια δοντιων λόγω ατυχήματο,τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας.

Η φωτογραφία παρακάτω είναι μια από τις αγαπημένες μου,διότι δείχνει πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένα δόντι από την απώλεια των διπλανών του.



Στην περίπτωση αυτή ,που είναι και η βαρύτερη,ανάλογα με το βαθμό της κινητικότητας,μπορεί να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε εξαγωγή κάποιων δοντιών και να προχωρήσουμε φυσικά στ θεραπεία της περιοδοντίτιδας για να σώσουμε και τα υπόλοιπα δόντια.Θυσιάζουμε δηλαδή τα καταδικασμένα,για να μπορέσει ο οργανισμός με τις επουλωτικές διαδικασίες και τη θεραπεία να σταθεροποιήσει και τα υπόλοιπα.Περισσοτερα για τις νόσους των ούλων στην αντίστοιχη ανάρτηση!
Ορισμένες φορές μαζί με την περιοδοντική θεραπεία μπορεί να κάνουμε και σταθεροποίηση των δοντιών,μέχρι να βελτιωθεί(μειωθεί) η κινητικότητά τους.

Παράδειγμα σταθεροποίησης δείχνει το παρακάτω video



όπου χρησιμοποιήθηκε υαλονήμα εμποτισμένο με ρητίνη.Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το κλασσικό ορθοδοντικό σύρμα,αλλά το άσπρο αυτό υλικό είναι πιο αισθητικό!

Όλη η διαδικασία ακινητοποίησης φαίνεται στο παρακάτω video




Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να βγεί ένα δόντι αν κουνιέται.Το θέμα είναι πόσο κουνιέται και γιατί. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας λύσει πολλές απορίες.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!!

    

59 σχόλια:

  1. Αν κουνηθει λογω αυξημενη εντασης σε φαγητο,πρεπει να κανω εξαγωγη? Μπορω να το σταθεροποιησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω για το σχολιο.Πρεπει να διαπιστώσουμε το λόγο για τον οποίο το δόντι κουνιεται.Είναι λίγες οι πιθανότητες να κουνιέται από μια..στραβοδαγκωνιά!Συνηθως οφείλεται σε κάτι άλλο,απλά συνέπεσε με αυτό το γεγονός.Σταθεροποίηση είναι εφικτό να γίνει,αν είναι μικρή η κινητικότητα του δοντιού,αρκεί να γίνει σωστή διάγνωση για την αιτία.

      Καλύτερα να ζητήσετε τη γνώμη ενος οδοντιάτρου..

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  2. an kounietai logo apoksisis petras kai ypoxorisi oulon einai stantar oti tha xathei kai tha pesei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Η απομακρυνση της πέτρας τόσο πάνω από τα ούλα όσο και κάτω από τα ουλα( υποουλική απόξεση) μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα των δοντιών. Και αυτό γιατί η πέτρα λειτουργεί σαν κόλλα,περίπου σαν το τσιμέντο,δηλαδη τσιμεντωνει τα δόντια και τα ενώνει μεταξύ τους.Αυτο όμως είναι κακό,γιατί τα μικρόβια που προκαλούν την πέτρα,προστατευμένα από αυτό το "τσιμέντο",συνεχίζουν να δρουν καταστρέφοντας περισσότερο κόκαλο,και αυξάνοντας την κινητικότητα των δοντιών.
      Με την αφαίρεση της πέτρας από τον οδοντίατρο,χαλάει αυτή η ενιαία κατασκευή και αυξάνεται η κινητικότητα.Και τότε σκέφτεται ο ασθενής "Μα εμένα τα δόντια μου δεν κουνιόντουσαν τόσο πολύ πριν κάνουμε τον καθαρισμό!".
      Η αφαίρεση όμως της πέτρας χρειάζεται γα να σφίξουν τα ούλα,γύρω από τα δόντια και να ελαττωθεί η κινητικότητα τους.Να επιτευχθεί μια ένωση μεταξύ ούλου και δοντιού που επιστημονικά λέγεται "μακρά επιθηλιακή πρόσφυση".
      Αν θα σωθει ή όχι το δόντι εξαρτάται από το πόσο κουνιέται και πόσο κόκαλο έχει μείνει να το υποστηρίξει.Αυτο φαίνεται από την πανοραμικη ακτινογραφία,αλλά και από την αξιολόγηση της περιοδοντικης θεραπείας,που γίνεται καταρχήν μετά από 4-6 εβδομάδες.Εκεί βλέπει ο οδοντίατρος αν και σε τι βαθμό ο ασθενής ασκεί σωστή στοματική υγιεινή και πως αντιδρούν οι ιστοί αλλά και αξιολογείται η κινητικότητα των δοντιών.
      Άρα αν κουνιέται λόγω αφαίρεσης πέτρας δεν είναι στάνταρ ότι θα χαθεί,αλλά δεν είναι στάνταρ ότι θα σωθεί κιόλας.Το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να βουρτσίζετε σχολαστικά!
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  3. γεια σας ειμαι 17 ετων και μου κουναει ενα μπροστινο δοντι που νομιζω οτι ευθυνομαι εγω γιαυτο γιατι παλαιοτερα ειχα την ταση να τα σπρωχνω με την γλωσσα και να τα κουναω.... υπαρχει πιθανοτητα να πεσει; και αν ναι πως μπορω να το σωσω; ευχαριστω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και ευχαριστω για τν ερώτηση.

      Σας λέω εκ των προτερων ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά, λογικά και με δεδομένη την ηλικία σας,οι πιθανότητες να είναι κάτι παθολογικό σχετζόμενο με τα ούλα(πχ εφηβικη περιοδοντίτιδα) είναι μεν υπαρκτές αλλά είναι μικρές.Μάλλον η κινητικότητα οφείλεται στη συνήθεια που είχατε/έχετε.

      Πρέπει να σταματήσετε αυτήν την συνήθεια.Επίσης καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο,για μα πιο σίγουρη διάγνωση και εναν καθαρισμό για να σφίξουν τα ουλα και πιθανώς μια μικρής χρονικής διάρκειας ακινητοποίηση των δοντιών,αν κρίνει ότι μπορεί να βοθήσει.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Γεια σας. Τα. Δυο. Δοντια. Μου. Τα προστινα. Κουνιουνται. Αλλα. Δεν. Πεφτουν. Μπορειτε. Να. Μου. Πειτε. Τι. Να. Κανω. Γιατι. Βρισκωμαι. Στο. Εξωτερικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.

      Η πρωτη λογικη ερωτηση ειναι γιατι δεν επισκεπτεστε εναν οδοντιατρο,εστω και στο εξωτερικο?

      Η δευτερη ερωτηση ειναι ποσο κουνιουνται τα δόντια;Γιατι αν δεν κουνιουνται πολυ ή σώνονται μπορειτε να κανετε μια περιοδοντικη θεραπεια για να τα σωσετε.Αλλιώς μπορειτε να πατε σε εναν οδοντιατρο,για να κανετε τις εξαγωγες η να κανετε λιγο υπομονη και να αποφυγετε τις σκληρες τροφες μεχρι να επιστρεψετε στην Ελλαδα για να κλεισετε συντομα ραντεβου σε οδοντιατρο.

      Ελπιζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε αλλο μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζι μου.

      Διαγραφή
  5. καλημέα ! Εβγαλα εναν τραπεζίτη και το διπλανό με ενοχλεί και κουνιέται. Κατα την επούλωση της πληγής θα σταθεροποιηθεί ;; Δεν υπάρχουν σημάδια ότι το δόντι έχει χαλάσει . Ευχαριστώ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος για τον οποίο κουνιέται το δόντι,ο οποίος μπορεί να είναι ο ιδιος ή να συνέβαλε στην εξαγωγή και του τραπεζίτη.

      Μπορεί δηλαδή να έχετε περιοδοντίτιδα,δηλαδή πρόβλημα με τα ούλα,οπότε εξωτερικά να μην φαίνεται χαλασμενο το δόντι αλλά να έχει χάσει τη στήριξη του.Οπότε μετά την επούλωση του δοντιού,μπορεί η κινητικότητα να βελτιωθεί προσωρινά,ή σε μικρό βαθμό,αλλά το πρόβλημα θα υπάρχει ακόμα,μια και δε θα έχει αντιμετωπιστεί.

      Καλύτερα να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας,αν έχετε κάποιο θέμα με τα ούλα και να χρειάζεστε μια θεραπεία,δηλαδή περιοδοντοντική θεραπεία.Αντίθετα από οτι λένε κάποιοι συνάδελφοι,η περιοδοντίτιδα θεραπεύεται και δεν είναι απαραίτητο να χαθούν άλλα δόντιαΚΑι για τη θεραπεία αυτή δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε περιοδοντολόγο(με αντίστοιχη αύξηση του κόστους),αλλά μπορεί να την κάνει και ο γενικός οδοντίατρος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε αλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα ! Σε περίπτωση περιοδοντίτιδας δεν θα την είχε εντοπίσει ο οδοντίατρος που μου πρότεινε την εξαγωγή ; Μου είπε ο ίδιος οτι πιθανότατα να ωφείλεται απλά στην φλεγμονή απο την εγαγωγή . Βεβαια πονάω περισσότερο το πρωι , άρα ισως τα τρίβω κατα τη διάρκεια του ύπνου . Επίσης σκέφτομαι να απευθυνθώ σε άλλο οδοντίατρο . Οποιοδήποτε σχόλιο επιθυμητό . Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι οδντίατροι δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι στη διάγνωση ή/και τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

      Βέβαια υπάρχει και περίπτωση επιβαρυντικός πάράγοντας να είναι το σφίξιμο η/και τρίξιμο των δοντιών,μια και αναφέρετε ότι πονάρε περισσότερο το πρωί.

      Το πιο σωστό είναι μια κλινική εξέταση για σωστή διάγνωση,που θα αποτελέσει βάση μιας σωστής θεραπείας

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε αλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  7. Εμένα άρχισε να κουνιέται μετά το σφράγισμα, πριν ήταν σταθερό. Συγκεκριμένα είχε σπάσει λίγο, ο οδοντίατρος μου είπε πως έσπασε επειδή είχε σαπίσει, αν και εξωτερικά δεν φαινόταν τίποτα, αλλά δεν πονούσε και ήταν σταθερό, αμέσως μετά το σφράγισμα διαπίστωσα πως άρχισε να κουνιέται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μου φαίνεται λίγο περίεργο να κουνιέται περισσότερο το δόντι μετά το σφράγισμα. Μήπως είχε μια κινητικότητα που τώρα λόγω του γεγονότος ότι είναι όλο το δόντι στη θέση του γίνεται περισσότερο αντιληπτή?

      Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε ή αν θέλετε να πάρετε τηλέφωνο να κλείσουμε ένα ραντεβού και να κανουμε μια κλινική εξέταση.Γιατί αν κουνιέται τόσο πολύ,πιθανώς να αναγκαστείτε να το βγάλετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδηποτε αλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας, συγκεκριμένα το δόντι μου έσπασε όταν έτρωγα κάτι σκληρό, πριν το σφράγισμα δεν κουνιόταν καθόλου, αλλά και τώρα, όταν λέω κουνιέται, αυτό γίνεται όταν το πιέζω με το χέρι, αλλά δεν με πονάει καθόλου, έχουν περάσει 2 μήνες μετά το σφράγισμα. Η αίσθηση πάντως του δοντιού δεν είναι όπως τα υπόλοιπα, δηλαδή σαν να είναι ξένο σώμα, δεν ξέρω πως αλλιώς να το περιγράψω. Πρώτη φορά σε σφραγισμένο δόντι έχω τέτοια αίσθηση. Δεν το θεώρησα σπουδαίο για αυτό δεν είχα είχα πει τίποτα στον οδοντίατρο.

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ. ξέχασα να σας πω, πως για λίγες μέρες μετά το σφράγισμα είχα κακοσμία, η οποία όμως έφυγε με χρήση στοματικών διαλυμάτων και οδοντικού νήματος.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      ΑΝ είσαστε στην ενεργή φάση της θεραπείας μη σας προβληματίζει, μια και τα δόντια τείνουν να κουνιούνται για να μπουν στη σωστή θέση. Αναφέρετε το όμως στο γιατρό στο επόμενο σας ραντεβού.

      ΑΝ είσαστε στη φάση διατήρησης του αποτελεσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, τότε καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  9. ειχα ενα ατυχημα και χτυπησα στο μπροστινο δοντι και κουνιεται λιγο και καθε λιγο μπορει να αρχιζει να βγαζει λιγο αιμα..θα πεσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερωτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλύτερα, μια και υπάρχει τραυματισμός της περιοχής με αιμορραγία και κινητικότητα να πάτε σύντομα σε εναν οδοντίατρο για να σας κατευθύνει ο ίδιος για τις θεραπευτικές σας επιλογές. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι από αιμορραγία λόγω ούλων εως σπάσιμο του δοντιού στη ρίζα.

      Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να το αφήσετε στη μοίρα του το δόντι και να εξαντλήσετε κάθιε πιθανότητα θεραπείας, ειδικά επειδή είναι μπροστινό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοιωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  10. Σήμερα έκανα καθαρισμό και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω εξαγωγή και τους 2φρόνιμήτές.Τα δόντια μου όμως κουνιούνται και μερικές φορές μετά το βούρτσισμα νιώθω μεταλλική γεύση στο στόμα μου..Δεδομένου ότι είμαι 1 τι πιστεύεται ότι είναι?Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Επίσης λείπουν στοιχεια.Πχ προφανώς δεν είσαστε 1 χρονων!

      Παρ'όλα αυτά η μεταλλική γεύση μου νιώθετε είναι από τη μικρή αιμορραγια που προκλήθηκε στα ούλα λόγω του καθαρισμού.

      Για το πόσο και γιατί κουνιούνται τα δόντια δεν μπορώ να σας πω από μακριά. Απαιτείται κλινική εξέταση. Μια και κάνατε καθαρισμό ρωτήσατε τον οδοντίατρο σας γιατί κουνιούνται τα δόντια; Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας, θα μπορούσε να σας απαντήσει πιο σωστά.

      Για όλες τις απορίες σας , καλό είναι να συνεννοηθείτε με εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Μέχρι τότε, πολύ σημαντικό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά, 2 φορές την ημέρα από 2 λεπτά τη φορά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα είμαι στην Ν Υόρκη επισκέφθηκα οδοντίατροι επειδή κουνιοταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου είπαν ειδικοί γιατροί από ΝΥορκη να προχωρήσω σε ολική εξαγωγή δοντιών γιατί δεν υπάρχει πολύ οστο και δεν γίνεται θεραπεία. λέτε να κάνω την εξαγωγή και να βάλω ,μασελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας, δηλαδή του στόματος είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, ο λόγος που σας είπαν να κάνετε τις εξαγωγές καταλαβαίνω ότι είναι η περιοδοντίτιδα. Δηλαδή τα δόντια κουνιούνται λόγω βλάβης των ούλων. Δεν μπορώ να ξέρω αν μπορούν να σωθούν κάποια δόντια και να βάλετε μερικη οδοντοστοιχία (partial denture) ή αν θα πρέπει να βάλετε ολική οδοντοστοιχία.

      Προσπαθήστε μέσω περιοδοντικής θεραπείας να σώσετε όποια δόντια σώζονται και να προτιμήσετε τη λύση της μερικής οδοντοστοιχίας, αν είναι εφικτό. Αν δεν είναι τότε κάνετε ολική. Πάντα υπάρχει και η λύση των εμφυτευμάτων, αλλά δε γνωρίζω το κόστος εκει που είσαστε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  13. Ξερετε αν φυσιολογικο να κουνιεται ενα δοντι κατα τη διαρκεια ορθοδοντικης θεραπειας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι φυσιολογικό να έχουμε μια μικρή κινητικότητα του δοντιού, μια και υπάρχει αναδιαμορφωση του κόκαλου.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον ορθοδοντικό σας για να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση ωστε να αξιολογηθεί η κινητικότητα καθως και η πορεία της ορθοδοντικής θεραπείας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου..

      Διαγραφή
  14. Γεια σας, είμαι 18 χρονών κ απο την κατω σειρά τον δοντιών μου απο τα πρωτα έξι το ενα το μεσαίο εχει μια κλίση προς τα εξω κ φαίνεται οτι ειναι πιο κατω απο τα αλλα κ δν ακουμπάει με τα πανω, σν με πειράζει αυτό αλλα το θεμα είναι οτι τωρα τελευταία προσεξα ότι αυτή η κλίση μεγάλωσε κ δν ξέρω αν κουνιέται ή ειναι η ιδέα μου....παντως ανησυχώ πολύ γιατί νομιζω οτι κουνιέται κ φοβάμαι μην βγει, να πτοσθεσω οτι ο αδερφός μ ειχε βαλει σιδεράκια παλια αλλα για αλλον λόγο κ ο γιατρός ειχε δει κ τα δικα μ δόντια κ ειχε πει ότι θα χρειαστούν κ τα δικα μ σιδεράκια. .....Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Για να αναγνωρίζετε ότι το δόντι έχει πρόβλημα, μάλλον έχει πρόβλημα. Το βαθμό που έχει πρόβλημα ή τη θεραπεία που θα χρειαστεί δεν μπορώ να την προσδιορίσω χωρίς κλινική εξέταση.

      Μπορεί εκτός από ακίνητα σιδεράκια, το πρόβλημα σας να λύνεται με κινητά μηχανήματα ή με αόρατους νάρθηκες ορθοδοντικής. Αυτό όμως προυποθέτει και ότι θα τα φοράτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε.

      Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού με έναν οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντικη, όχι απαραίτητα ορθοδοντικό, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινική εξέταση και προσδιορισμό των σχεδίων θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  15. Υπάρχει περίπτωση να πέσει το δόντι λόγο μιας μικρής κλισης προς τα εξω.?? Ρωτάω επειδή κουνιέται λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά νομιζω ότι είναι μια περίπτωση σας και αυτή που περιγράφω στην ανάρτηση

      "Ένας άλλος λόγος που τα δόντια ξεκινάνε να κουνιούνται είναι ότι τα πάνω με τα κάτω δόντια έρχονται σε επαφή το ένα με το αλλο πρόωρα.Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή της σύγκλεισης,του τρόπου δηλαδή που κλείνουμε το στόμα μας ή σε στροφή των δοντιών.

      Αν οφείλεται σε διαταραχή της σύγκλεισης.μπορούμε να κάνουμε έναν εκλεκτικό τροχισμό,να τροχίσουμε δηλαδή τα δόντια έτσι ώστε να μη βρίσκουν τόσο πολύ τα πάνω με τα κάτω.Αυτό πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή,διότι από τη στιγμή που θα τροχίσουμε δόντι,είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να την πάρουμε πίσω,είναι μη αναστρέψιμη!"

      Η εναλλακτική εξήγηση είναι να εχετε μια μορφή περιοδοντίτιδας, οπότε το δόντι να έχει χάσει τη στηριξή του και να ξεκινήσει να κουνιέται.

      Οπότε για να μην κουνηθεί περισσότερο ή για καλύτερη και πιο σίγουρη διάγνωση καλύτερα να επισκεφθείτε σύντομα έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να γίνει μια σωστή διάγνωση που θα οδηγήσει σε μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. Γιατρέ, πριν δέκα περίπου ημέρες παρατήρησα ότι κουνάει το ένα από τα δύο μπροστινά δόντια. Μόλις εχθές είδα ότι κουνάει και ένα της κάτω γνάθου.

    Σε περίπτωση που δεν είναι περιοδοντίτιτδα, τί άλλο μπορεί να φταίει. Διορθώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κουνιέται το δόντι αν δεν είναι θέμα από τα ούλα αναγράφονται στην παραπάνω ανάρτηση: ΜΠορεί να είναι κάποιο θέμα με τον τρόπο που κλείνετε, μπορεί να σφίγγετε ή να τρίζετε τα δόντια σας, μπορεί να στραβωδαγκώσατε και να σπάσατε το δόντι σας, μπορεί να είχατε κάποιο τραυματισμό στο δόντι κ.α.

      Καλύτερα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε , και να κλεισετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή θεραπεια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  17. Γειά σας, είμαι 15 χρόνων Έβαλα σηδερακια πριν μια βδομάδα δεν υπέστη κάποιο δόντι μου σοβαρή ζημιά αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ένα από τα δύο μπροστινα δόντια κουνιετε και με ποναει μέρα με την μέρα γίνεται πιο έντονο.. Αυτό μπορεί Να προκαλέσει πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο τον ορθοδοντικό σας και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση για να αξιολογηθεί αυτή η κινητικότητα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  18. γεια σας .ειμαι 13,5 χρονων και παρολο που τα προυγουμενα χρονια τα μπροστινα κατω δοντια μου ηταν ισια τωρα το ενα (μπροστινο) εχει παει πανω στο αλλο και το αλλο που δεχεται την πιεση εχει αρχισει να κουνιεται .τι μπορω να κανω γιαυτο ? θα το χασω αμα δεν το κοιταξω ? επισης τι θα πρεπει να τρωω ωστε να μην κουνηθει αλλο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη η διάγνωση χωρίς γνώση της κλινικής σας εικόνας.

      Καλό είναι να μιλήσετε στους γονείς σας και να κανονίσετε μια επίσκεψη σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για μια διάγνωση και διερεύνηση του λόγου για τον οποίο κουνιέται το δόντι και ακόμα τι μπορεί να γίνει για το γεγονός ότι στραβώνει.

      Δεν πέφτουν τόσο εύκολα τα δόντια, ούτε κινδύνεύουν να πέσουν αν δαγκώσουμε κάτι πολύ σκληρο. Καλό είναι να αποφεύγετε τις πολύ σκληρές τροφές,αλλά καλύτερο ακόμα είναι να τα προσέχετε και να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα, από δύο λεπτά κάθε φορά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  19. Γιατρε μου ειπε ο οδοντιατρος μου οτι εχω περιοδοντιτιδα και για νεκρωτικη δεν καταλαβα καλα.Μου ειπε επισης οτι εχω πανω απο 60% πιθανοτητα να σωσω τα δοντια μου.Εσεις τι λετε ;Και αν οχι ποσο κοστηζουν τα εμφυτευματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Η ελκονεκρωτική ουλίτιδα ή ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα είναι πιο βαρειάς μορφής περιοδοντίτιτδα αλλά συνδυαζεται και με την εμφάνιση ελκών δηλαδή πληγών στα ούλα και στο στόμα. Αν δεν έχετε κάτι τέτοιο τότε η αρχική διάγνωση δεν είναι σωστή και μπορεί να πάσχετε από περιοδοντίτιδα.

      Ακόμα και αν πάσχετε από περιοδοντίτιδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια θεραπεία. Η θεραπεία για την περιοδοντίδα έχει πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας,αλλά στηρίζεται επίσης και στο ότι εσείς θα ασκείτε πολύ καλή στοματική υγιεινή. Θα βουρτσίζετε δηλαδή τα δόντια σας, δύο φορές την ημέρα,δύο λεπτά τη φορά. Η λογική είναι να μην γίνουν άλλες βλάβες.

      Τα εμφυτεύματα είναι πολύ καλά σας θεραπευτική επιλογή, αλλά χρειάζονται κόκαλο, το ίδιο κοκαλο που χάνεται λόγω της περιοδοντίτιδας. Οπότε καταρχήν επικεντρωθείτε στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

      Τα εμφυτευματα έχουν διακυμάνσεις στην τιμή ανάλογα με το ποιος κάνει τη διαδικασία. Κοστίζουν πολύ χοντρικά στην Αθήνα από 900-1400 ευρώ το καθένα.Δε σημαίνει όμωςε ότι για κάθε δόντι που θα βγεί, θα πρέπει να μπει ενα εμφύτευμα. Θα πρέπει να γίνει ένα πολύ καλό σχέδιο θεραπείας.

      Για οποιαδήποτε αμφιβολία έχετε για το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζετε μπορείτε να κείσετε ραντεβού σε έναν άλλο οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για μια δεύτερη ιατρική γνωμάτευση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  20. Καλησπέρα σας!
    Είμαι 17 χρονών και εδώ και περίπου μια εβδομάδα με πονάνε τα δόντια μου ακόμα και όταν τρώω. Γιατί συμβαίνει αυτό?

    Επίσης ένα μπροστινό κάτω δόντι με ενοχλεί πολύ ακόμα και όταν κλείνω το στόμα μου, είναι πρησμένο λίγο το ούλο και νομίζω ότι κουνιέται.

    Υπάρχει περίπτωση να πέσει? Οφείλετε μόνο στο ότι έχω πέτρα και όταν την καθαρίσω θα σταματήσουν τα προβλήματα?

    Και κάτι τελευταίο η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνή σε μικρές ηλικίες? Μπορεί να είναι και αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά σ γενικές γραμμές η αφηβική περιοδοντίτιδα είναι σπάνια και δεν περιορίζεται σε ενα μόνο δόντι. Άρα το πιο πιθανό είναι να μην πάσχετε αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά απο κλινική εξέταση.

      Και εσείς ο ίδιος διαπιστώνετε ότι έχετε καιρό να πάτε στον οδοντίατρο. Καλύτερα λοιπόν να κλείσετε ραντεβού σε εναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε και να πάτε να κάνετε εναν καλό καθαρισμό ή πολύ πιθανόν μια θεραπεία ουλίτιδας και να γίνει μια πιο σωστή διαγνωση των οδοντιατρικών σας αναγκών.
      Οπωσδήποτε όμως να σταματήσετε να δοκιμαζετε να κουνήσετε το δόντι σας, για να δίτε αν και πόνο κουνιέται. Κινδυνεύετε να κάνετε μεγαλύτερη βλάβη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  21. Καλησπερα. Ειμαι 14 χρονων και τις τελευταιες μερες παρατηρω οτι το 1 απο τα μπροστινα μου δοντια κουνιεται ελαφρα και φοβαμαι να κανω πλεον το οτιδηποτε με αυτο το δοντι. Εχω πολυ καιρο να επισκεφθω οδοντιατρο και φοβαμαι μην χρειαστει να το βγαλω. Αν χρειαστει να βγει με ποιον τροπο θα αντικατασταθει το προηγουμενο δοντι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε διάγνωση χωρίς γνώση της κλινικής σας εικόνας. Μπορεί να κουνιέται από έναν τραυματισμό ή να κουνιέται επειδή συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε τα δόντια σας σαν εργαλείο.

      Δε βγαίνουν τόσο ευκολα τα δόντια. Για να είσαστε όμως πιο σίγουρος/η καλό είναι να δράσετε γρήγορα και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στην αρχή του.

      Έτσι λοιπον και για μια πιο σίγουρη διάγνωση καλό είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλεισετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Η κλινική εξέταση και η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για τη σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Για σας είμαι 39 χρονών. Πριν λόγω καιρό καθώς έτρωγα και σκληρό ένιωσα ένα κρατσ σε ένα μπροστινό δόντι. Μετά από αυτό το δόντι άρχισε να κουνιέται. Το δόντι αυτό είναι πιο μικρό από τα άλλα και είναι δίπλα στον κυνόδοντα. Ο οδοντίατρος που πήγα μου είπε ότι το δόντι είναι παιδικό.Όμως επειδή είχε πολύ δουλειά δεν επισκεφθήκαμε σε περαιτέρω λεπτομέριες και σε κλινική εξέταση. Η ερώτηση μου είναι τι μπορώ να κάνω για να σώσω το δόντι η αν δεν σώζεται τι θεραπεία μπορώ να κάνω για να το αντικαταστήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση, αν το δόντι είναι παιδικό θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία για να διαπιστωθεί που είναι το μόνιμο δόντι που θα έπρεπε να είναι στη θέση του.

      Μπορεί και να μην υπάρχει οπότε να έχετε συγγενή έλλειψη.

      Πριν διαπιστωθεί τι γίνεται με το μόνιμο δόντι που θα έπρεπε να είναι στο στόμα δεν συνίσταται κάποια μόνιμη δηλαδή μη αναστρέψιμη αποκατάσταση όπως στεφάνη ή εμφύτευμα.

      Κατά δεύτερο η θεραπευτική επιλογή για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εξαρτάται από το πόσο κουνιεται το δόντι, πόσο κενό θα μείνει αν και όταν βγει το παιδικό δόντι κ.α.

      Όταν το παιδικό δόντι κουνιέται γενικά σημαίνει ότι μάλλον θα πέσει. Μπορείτε να το "κολλήσετε" στα διπλανά δόντι με μια μορφή ακινητοποίησης αλλά δεν είναι προβλέψιμο πόσο θα κρατήσει αυτό. Και μιλάμε για μια προσωρινή και όχι μόνιμη λύση.

      Ύστερα υπάρχουν δυνατότητες πχ γέφυρα maryland, κανονική γέφυρα, εμφύτευμα, όψεις στα διπλανά δόντια για να καλύψουν το κενό, ορθοδοντική κ.α

      Όλα αυτά δεν μπορούν να αναλυθούν στα στενά όρια ενός σχολίου.

      Καλύτερα λοιπόν να μιλήσετε με το γιατρό σας για τις θεραπευτικές επιλογές στα παλίσια μιας κλινικής εξέτασης και όχι "διαγνώσεων του διαδρόμου". Αν δεν μείνετε ικανοποιημένος ή επιθυμείτε μια δεύτερη γνώμη μπορείτε να πάρετε κελίσετε ραντεβού και σε άλλον οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  23. Γεια σας είμαι 15 χρονών.Πρόσφατα ανακάλυψα ότι το δεύτερο μου δόντι μετα τους κυνόδοντες στην κάτω σειρά κουνιέται.Η μητέρα μου είπε οτι ίσως ειναι τραπεζίτης αλλά βγαίνουν τραπεζίτες σε αυτη την ηλικία.Επισης αλλος ένας λόγος που ειπε ειναι οτι ίσως δεν πλένω καλά τα δόντια μου...ο οδοντίατρος είπε οτι χρειαζομαι 3 σφραγίσματα και εγω δεν θέλω να παω γιατι φοβάμαι τον οδοντίατρο..Τι μπορώ να κάνω ωστε να αποφύγω τον οδοντίατρο και να μη μου φύγει το δοντι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά αν είναι το δεύτερο δόντι μετά τους κυνόδοντες είναι προγόμφιος και όχι τραπεζίτης. ΟΙ προγοόμφοι συνήθως βγαίνουν στα 12 -13 χρόνια,οπότε πιθανώς το δόντι που κουνιέται να είναι μόνιμο. Υπάρχει και περίπτωση να είναι νεογιλό (πρώτο) δόντι, αλλά αυτό θα αξιλογηθεί ύστερα από κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Δυστυχώς τον οδοντίατρο δεν μπορείτε να τον αποφύγετε. Πάντως γενικά ο οδοντίατρος δεν τρώει παιδιά και εφήβους, ούτε αντλεί ικανοποίηση να τους χαλάει τα δόντια.Όπως και ο οποιοσδφήποτε γιατρός, έτσι και ο οδοντίατρος συμβάλει στην καλή γενική υγεία των ασθενών.
      Σκεφτείτε πόσο χάνετε σε ποιότητα ζωής, τόσο καιρό που ανησυχείτε για το δόντι, και τι θα γίνει, και πώς θα το αντιμετωπίσετε κτλ.

      Καταρχλην ξεκινήστε να βουρτσίζετε περισσότερο τα δόντια σας. Δύο φορές την ημέρα- δύο λεπτά τη φορά. Φυσικά καλό είναι να αλλάξετε την οδοντόβουρτσα σας, με μια καινούρια, αν εχει περάσει χρόνος μεγαλύτερος από 2 μηνες που έχετε να την αλλάξετε.

      Πάντως μην αμελείτε την επισκεψη στον οδοντίατρο. Το καλύτερο σενάριο είναι ότι οποιαδήποτε βλάβη θα παραμείνει στάσιμη, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα χειροτερεύσει.

      Οπλιστείτε με θάρρος και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  24. μετα απο εξαγωγη φρονιμιτη εχω την αισθηση οτι κουνανε τα μπροστινα μου δοντια,δεν φαινοντε να κουνιουντε απλα με την γλωσσα οταν πεστουν μπρως πισω αισθανομαι σαν να κανει ενα μικρο τακ.
    Τι μπορει να ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλό είναι λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Η σωστή διάγνωηση είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  25. καλημερα σας, τα κοπτικα μερη των δοντιων ειναι φυσιολογικο να κουνιουνται λιγο περισσοτερο σε σχεση με το υπολοιπο μερος του δοντιου που ειναι πιο σταθερο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Τα κοπτικά μέρη του δοντιού δεν είναι λογικό να κουνιούνται καθόλου. Κανονικά τα δόντια είναι σταθερά στη στοματική κοιλότητα.

      Καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, διότι αυτή η κινητικότητα μπορεί να κρύβει κάποια παθολογική κατάσταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  26. κλησπερα. το βιντεο που δειχνει τη σταθεροποιηση του δοντιου, δεν υπαρχει. μπορειτε να μας δωσετε καποιο αλλο λινκ να δουμε; ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση.

      Το link διορθώθηκε και έβαλα και bonus ενα άλλο για τη διαδικασία την ίδια!

      Καλή συνέχεια και πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα γιατρέ!Για οικονομικούς λόγους είχα αμελήσει τις επισκέψεις σε οδοντίατρο και αφότου είχα χάσει 3 δόντια, αποφάσισα πριν λιγες εβδομαδες να επισκεφτω οδοντιατρο και να αποκαταστησω τη στοματικη μου υγιεινη και εικονα. Αφου λοιπον εκανα πανοραμικη και ξεκινησαμε με εξαγωγες δοντιων,σημερα αρχισαμε το τροχισμα και πηραμε μετρα για γεφυρες πορσελανης που θα αποτελουνται απο 3 δοντια για την κατω δεξια γναθο πριν το φρονιμιτη,4 δοντια πανω δεξια απο κυνοδοντα κ μετα και 5 δοντια για πανω αριστερα γναθο απο κυνοδοντα κ πισω(ενα απο τα οποια που υπαρχουν ειναι νεογιλο και με ποναει λιγο αλλα ο οδοντιατρος μου ειπε να μην το αφαιρεσουμε). Πιστευετε οτι η καταλληλη θεραπεια ειναι οι γεφυρες πορσελανης εφοσον λειπουν τοσα πολλα δοντια και εχω και οικονομικη στενοτητα η θα επρεπε να αναζητησω αλλους τροπους αποκαταστασης οπως εμφυτευματα(τα οποια εκτος απο οικονομικα μη ανεκτα θα παρουν και περισσοτερο χρονο αποκαταστασης??) Ευχαριστω για το χρονο σας και συγγνωμη αν σας κουρασα με το μεγαλο κειμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχολιο.

      Η ερώτησηση σας είναι κλινική και συστάσεις χωρίς γνώση της κλινικής ή ακτινογραφικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά επι ελλείψεως τόσων δοντιών το πρώτο που προτείνουμε στον ασθενή ως ελάχιστα παρεμβατικό είναι ειδικά για την άνω γνάθο που λείπουν πολλά δόντια μια μερική οδοντοστοιχία(μηχανάκι),το οποίο όμως εικάζω ότι θα απορρίψατε λόγω του νεου της ηλικίας σας. οπωσδήποτε όμως είναι κάτι που θα έπρεπε να ειπωθεί, εστω και αν εκ προοιμίου ο ασθενής θα το απέρριπτε.

      Μεταξύ ακίνητης σε φυσικά δόντια και ακίνητης επι εμφυτευματων οπωσδήποτε η ακίνητη επι εμφυτευμάτων είναι αρκετά δαπανηρη. Αλλά και πάλι η τελική επιλογή είναι του ασθενούς. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ο νεογιλό ςπου αναφέρατε ότι τελικά δε θα βγει, αλλά εφ'όσον το έχει δει κλινικά και ακτινογραφικά ο συνάδελφος τότε δεν μπρώ να εκφέρω αντίρρηση να συμπεριληφθεί στην αποκατάσταση.

      Για να τα συνοψίσουμε, αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το κόστος ή με τα εναλλακτικά σχέδια θεραπειας, μιλήστε με το θεράποντα ιατρό σας ή μη διστάσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη, από κάποιον άλλο συνάδελφο. Αλλά θα πρέπει να γίνει κλινική και ακτινογραφική εξέταση προτού διατυπωθούν ενστάσεις γιατί για εμένα από την οθόνη ενός υπολογιστή είναι το πιο εύκολο να πω ότι ο συνάδελφος δεν έκανε καλή δουλειά και εγώ θα την έκανα αλλιώς ή καλύτερα.

      Εφ'όσον εμπιστεύεστε το γιατρό σας και έχετε ξανασυνεργαστεί με επιτυχία στο παρελθόν, είμαι σίγουρος ότι σας πρότεινε το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας, εξατομικευμένο στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. Καλημέρα. Είχα κάνει μια απονεύρωση και εκανα 5 επισκέψεις στον οδοντίατρο και δεν κατάφερε ο συγκεκριμένος γιατρός να τελειώσει την απονεύρωση αφότου καθαρίστηκε ενδοδοντικα χειροκίνητα και μηχανοκίνητα το δόντι (1 γομφιος κάτω αριστερά) έπειτα κατά τις συνεδρειες εκανα οίδημα και μετά απόστημα μετά αφότου θεραπεύτηκε το δόντι από το οίδημα ξεπέρασα και το απόστημα και έτρεξα κατευθείαν σε ενδοδοντολογο ο οποίος ξεκίνησε την απονεύρωση από την αρχή μετά από Τρις μέρες από τον ενδοδοντολογο είχα πολύ πόνο και στην Τετάρτη ημέρα σταμάτησε αλλά διαπίστωσα ότι κουνιέστε ελάχιστα αλλα αισθητά όταν το παρατήρησα. Υπάρχει περίπτωση να σωθεί το δόντι; Υπάρχει περιπτωσει μόλυνση και γειτονικών δοντιών ; Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο δεν ξέρω τι να κάνω! Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί λόγω του αποστήματος να υπάρχει μια ελαφριά κινητικότητα του δόντιού. όταν ολοκληρωθεί η απονεύρωση θα φυγεί , μάλλον. Εσεις μην τγο κουνάτε να το ελέγχετε. Θα κανετε μεγαλύτερη βλάβη.

      Ως προς τη μόλυνση γειτονικων δοντιών χωρίς ακτινογραφική εικόνα δεν μπορώ να γνωρίζω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  29. Gia sas kouniete to mpostino donti kato gnathou. Apo xtipima. Sonete I prepi na to vgalo. Efxaristo ek ton protein

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο

      Να πάτε το συντομότερο δυνατό στον οδοντίατρο. Μπορεί και να σώνεται το δόντι. Μη χάνετε πολύτιμο χρόνο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή