Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γιατρέ κάτι έχει βγάλει το παιδί μου στο στόμα του!

Πριν από μια περίπου εβδομαδα με πήρε μια ασθενής,γιατί το παιδί της έβγαλε κάτι σκληρό στο στόμα του ,στην περιοχή του ουρανίσκου.Και αναρωτήθηκε τι ήταν.Ο γιος της είναι 16 χρονών και λογικά τα δόντα του τα είχε βγάλει όλα.
Ήρθε λοιπόν και είδα αυτό!
 
Για να ζουμάρουμε λίγο στην περιοχή και να επικεντρωθούμε!



Παρά το γεγονός ότι ημουν σχεδόν σίγουρος τί ήταν βγάλαμε και μια μικρή ακτινογραφία(οπισθοφατνιακή),αλλά και θεωρησα σωστό να βγει και μια μεγάλη ακτινογραφία(πανοραμική).
Η πανοραμική ακτινογραφία είναι η ακόλουθη


Ήταν το μόνιμο δόντι του,ο μόνιμος κυνόδοντας,το οποίο έβγαινε από τη μεριά του ουρανίσκου,γιατί το πρώτο δόντι(νεογιλό) δεν είχε πέσει παρά το γεγονός ότι είναι 16.Φυσιολογικά οι κυνόδοντες βγαίνουν περίπου στα 11-12χρόνια. Και από την πανοραμική ακτινογραφία φάνηκε ότι και από την άλλη μεριά υπήρχε το ίδιο πρόβλημα.
                                                    Η λυση;
Εξαγωγή των νεογιλών και αφήνουμε τη φύση να κάνει αυτό που πρέπει.Το δόντι που "έσκασε μύτη",θα έχει αρκετό χώρο να μπει στη θέση του.Ο προβληματισμός είναι για το άλλο δόντι,που ίσως ο χώρος να μην επαρκεί.Θα δούμε στην επανεξέταση.
Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε τον τρόπο με τον οποίον διαβάζουμε τις πανοραμικές και τις οπισθοφατνιακές ακτινογραφίες.Και αυτό είναι δέσμευση!
Καλή σας μέρα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου