Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με τι..κολλάμε στην οδοντιατρική;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελούν οι οδοντιατρικές κονίες ή οδοντιατρικές κόλλες.Τα υλικά δηλαδή χρησιμοποιούμε δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να κολλήσουμε τις συγκολούμενες επανορθωτικές αποκαταστάσεις δηλαδή τις γέφυρες,τις στεφάνες ,τις όψεις κτλ.

Οι οδοντιατρικές κονίες ή κόλλες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : Σε μόνιμες και προσωρινές.

Πάμε να τις δούμε μια-μια :

Οι προσωρινές κονίες  χρησιμοποιούνται για να συγκολληθεί προσωρινά μια αποκατάσταση πχ μι< προσωρινή στεφάνη ωστε να μπορεί να βγει με ευκολία σε μελλοντικό ραντεβού.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται ή σε μορφή σκόνης υγρού ή σε μορφή πάστας/πάστας δηλαδή ο γιατρός ανακατεύει δυο διαφορετικές πάστες(καταλύτη/υλικό) και φτιάχνει την προσωρινή κονία.

Προσοχή :Όταν λέω πάστα δεν εννοώ αυτό

 


αλλά αυτό!

 

Πάμε τώρα στις μόνιμες αποκαταστάσεις :

Οι κονίες ή κόλλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έχουν πολλές κατηγοριοποιήσεις πχ ανάλογα με τη φύση του υλικού που περιέχουν.

Θα σας πω μια αλήθεια και παρακαλώ να είσαστε ψύχραιμοι



Κάποιες από τις οδοντιατρικές κόλλες δεν κολλάνε στις γεφυρες/στεφάνες κτλ,απλά γεμίζουν τον πολύ μικρό κενό χώρο μεταξυ δοντιού και αποκατάστασης.




Ηρεμήστε αγαπητοί αναγνώστες και συνεχίστε να διαβάζετε για να σας εξηγήσω!

Οι προσθετικές αποκαταστάσεις είναι έτσι κατασκευασμένες για να εφαρμόζουν σχεδόν τέλεια στα δόντια.Οι παλαιού τύπου κόλλες(που χρησιμοποιούνται και σήμερα μια και τα ποσοστά επιτυχίας των "συγκολήσεων είναι πολύ μεγάλα"),δεν κόλλαγαν πάνω στο μέταλλο πχ της στεφάνης αλλά γέμιζαν τον κενό χώρο,οπότε εφάρμοζε τέλεια πχ η στεφάνη με το δόντι οπότε όταν σκλήρυνε η κόλλα η στεφάνη δεν ξεκόλλαγε.

Άλλες κόλλαγαν σε κάποιο βαθμό  με το δόντι αλλά όχι με την προσθετική αποκατάσταση.

 Σε γενικές γραμμές οι παλαιάς γενιάς κόλλες(οξυφωσφορική/υαλοϊονομερής κτλ) δεν κόλλαγαν με το δόντι ή με την αποκατάσταση,με την αυστηρή έννοια της συγκόλλησης, αλλά όταν πολυμεριζόντουσαν(σκληρυναν)έκαναν πάρα πολύ δύσκολη την απόσπαση της αποκατάστασης,αφού την κράταγαν στη θέση της!

Οι νέας γενιάς κολλάνε με το δόντι ενώ αν η αποκατάσταση είναι ολοκεραμική(όχι ζιρκόνιο,άλλο κεραμικό) κολλάνε και με την αποκατάσταση με κατάλληλη επεξεργασία.Με το ζιρκόνιο δεν κολλάει κάποια κόλλα,οπότε  κάποιοι γυρίζουν πάλι στις παλαιάς μορφής κόλλες!Ακόμα και στην οδοντιατρική,η ζωή κάνει κύκλους!

Για να μη σας αφήσω με οποιοδήποτε δισταγμό,δεν έχει σημασία αν θα χρησιμοποιηθεί παλαιάς ή νέας γενιάς κόλλα.Όλες είναι δοκιμασμένες με πάρα πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι αυτό που θα "συγκολληθεί" (η γέφυα/στεφάνη/όψη) να είναι σωστά κατασκευασμένο.Η επιλογή της κόλλας είναι θέμα και αρμοδιότητα του οδοντιάτρου σας.

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

12 σχόλια:

  1. Οι κολλες δοντιων πωλουντε σε σωληναριο η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κόλλες που χρησιμοποιούνται για τη συγκόλληση στα δόντια,πωλούνται μόνο σε οδοντιάτρους.
      Η συσκευασία μπορεί να είναι σωληνάριο,σκόνη-υγρό,cliker κτλ.

      Μήπως έχετε στο μυαλό σας τις κολλες τύπου Corega ή Fixodent,που πωλούνται στα φαμακεία,για τις ολικές ή μερικές οδοντοστοιχίες(μασέλες ή μηχανάκια),για να αντιμετωπιστεί το ότι έχουν χάει τη σταθερότητά τους στο στόμα;

      Διαγραφή
  2. απο που θα μποπουσα να αγορασω νεασ γενιας κολα για οδοντο γεφηρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς η κόλλα(Κόνια) για μονιμη συγκόλληση γεφυρών και στεφάνων πωλείται μόνο σε οδοντιάτρους.

      Οπότε αν έχετε κάποιο θέμα με ξεκόλλημα δοντιών θα πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η '' καλύτερη '' κόλλα τύπου Corega ή Fixodent , για την συγκράτηση μερικής οδοντοστοιχίας?? Γενικά τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά μιας τέτοιας κόλλας?? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Όταν είναι καλά κατασκευασμένη η μερική οδοντοστοιχία, δεν χρειάζεται κάποια πρόσθετη συγκράτηση με κόλες συγκράτησης τύπου corega ή fixodent. Συνήθως στη χρήση της κόλλας καταφεύγουμε σε πιο παλιές μερικες οδοντοστοιχίες μέχρι να πάμε στον οδοντίατρο για να τις γεμίσουμε, με μια διαδικασία που λέγεται "αναγόμωση οδοντοστοιχίας".

      Οποιαδήποτε πάντως και να επιλέξετε είναι το ίδιο. Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Είναι σαν τις οδοντόκρεμες. Υπάρχει επιλογές και δεν υπάρχει λάθος επιλογή.

      Το πολύ σημαντικό είναι να την καθαρίζετε σχολαστικά σαν να πλένετε το δόντια σας. Μιλήστε με το συνάδελφο που θα την κατασκευάσει για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συντήρηση της. Γιατί και η μερική οδοντοστοιχία είναι δόντια σας, και θα πρέπει να τα φροντίζετε επιμελώς.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα!εχω κάνει τα τέσσερα μπροστινά πάνω δόντια όψεις σα θήκες αλλά η μία από το ένα δόντι έχει αποκολληθεί 3 φορές( η τρίτη τώρα) ...δυστυχώς τα έφτιαξα σε άλλη πόλη και είναι δύσκολο να πηγαίνω άμεσα ...με τι μπορώ να το κολλήσω μέχρι να επισκευθώ τον οδοντίατρο που μου τα έφτιαξε ( σημείωση ...δεν μπορώ να πληρώσω και δεύτερο οδοντίατρο )Ευχαριστώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς δεν μπορείτε να το κολλήσετε μόνη σας για αρκετό χρονικό διάστημα, ουτως ώστε να μείνει στο στόμα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι στο εμπόριο για συγκόλληση όψεων. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια λεπτή στρώση στερεωτικής κρέμας για οδοντοστοιχίες τύπου corregga, αλλά τα αποτελέσματα δε θα κρατήσουν πολύ. Πιθανώς να κρατήσουν μία με δύο μέρες.

      Αν αποκολλάται συνεχώς, μιήστε με το συνάδελφο, μήπως χρειαστεί επανάληψη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας θα πρέπει να βγάλω τα δύο μπροστινά κάτω δόντια μου λόγο κινητικότητας και ο γιατρός μου προτείνει να κάνουμε περιδεση κάποιων δόντιων που πλαισιονουν τα δόντια που κουνάνε μετά αφαίρεση των δόντιων με το πρόβλημα και αντικατάσταση με δόντια από ρητίνη. Θα ήθελα την γνώμη σας μιας και δεν έχω ακούσει για αυτή την μέθοδο, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων 🙂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Με το θέμα αυτό έχω ασχοληθεί στην ακόλουθη ανάρτηση
      http://dentalopinions.blogspot.com/2013/02/blog-post_12.html
      Αναζητήστε το και θα καταλάβετε τι εννοεί ο οδοντίατρος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σας! Έχω μια γέφυρα που τι ένα δόντι έχει σπάσει το μπροστινό μέρος κ φαίνεται το μέταλλο.Πηγα στην οδοντίατρο μου το κόλλησε αλλά κράτησε μόνο 4 μέρες. Επειδη δεν μπορώ να δίνω κάθε 4 μέρες 25 ευρώ ούτε να φτιάξω αυτή την στιγμή άλλη γέφυρα 6 δοντιών που είναι η γέφυρα ψάχνω να βρω μια κόλλα που να μπορώ μόνη μου να κολλάω το δόντι Μπορείτε να με βοηθήσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς αυτό που θέλετε δεν μπορεί να γίνει. Η μονη λύση είναι είτε η αντικατάσταση της γ΄΄εφυρας είτε η προσπάθεια να γίνει μια όψη και να συγκοληθεί στη γέφυρα. Αλλά το τελευταίο εχει μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή