Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Μετά την εξαγωγή του δοντιού..τι;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται μετά την εξαγωγή των δοντιών.
  Και ναι,αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια έβγαλες ένα δόντι σου.
                                                     
  Οι λόγοι μπορεί να ήταν πολλοί.Το δόντι της παραπάνω φωτογραφίας βγήκε,επειδή κουνιόταν υπερβολικά,λόγω περιοδοντίτιδας. Άλλα δόντια μπορεί να είναι υπερβολικά κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας,καταγμάτων και λοιπών λόγων.
  Δε μας απασχολούν οι λόγοι που βγήκε το δόντι.Αυτό έγινε. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την εξαγωγή.Μετά την εξαγωγή λοιπόν κάνουμε τα εξής:
  • Πρώτα πρώτα και ειδικότερα για τους καπνιστές,δεν καπνίζουμε,ειδικά για 5-12 ώρες μετά την εξαγωγή(όσο λιγότερο τόσο καλύτερο,ιδανικά καθόλου).Ξέρω εκ των προτέρων ότι οι καπνιστές θα με κοιτάτε σαν εξωγήινο!Και όμως!
                                 
  Tο κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται τα ούλα για να επουλωθούν. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ούλα δεν επουλώνονται καθόλου μετά από λίγες μέρες,όπως είναι το φυσιολογικό,αλλά πονάει το σημείο της εξαγωγής.Το φαινόμενο αυτό λέγεται "ξηρό φατνίο"και είναι μια από τις καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μετά από μια εξαγωγή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πχ ασθενής μέσης ηλικίας μη καπνιστής τα ούλα επουλώνονται σε 10-20 ημέρες.Αν έχουν γίνει ράμματα αυτά αφαιρούνται συνήθως στις 10 ημέρες.
  •  Αποφεύγουμε να φτύσουμε το αίμα. Η αύξηση της πίεσης εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβου και τη συνεπακόλουθη επούλωση του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής
  • Τρώμε ημίρευστη ή ρευστή τροφή.Αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές.
  • Τρώμε κρύα ή χλιαρή τροφή.Αποφεύγουμε τις καυτές τροφές
  • Αν πονάμε παίρνουμε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες,πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας. Δεν παίρνουμε ασπιρίνη,γιατί προκαλεί πρόβλημα στο πήξιμο του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής.Παίρνουμε depon/panadol(παρακεταμόλη) ή κάποιο αντιφλεγμονώδες (ponstan/mesulid κ.α)
  • Αν ήταν δυσκολη η εξαγωγή και ταλαιπωρήθηκε η περιοχή,μπορούμε να βάλουμε ένα κρύο επίθεμα πχ πάγο για να εμποδίζουμε το πρήξιμο.Φυσιολογικά το πρήξιμο μετά από εξαγωγές,αν είναι απλές είναι πολύ μικρό. Αν έχει γίνει χειρουργική εξαγωγή,δηλαδή έπρεπε να κοπεί λίγο κόκαλο,ειδικά σε περιπτώσεις φρονιμητών που είναι μέσα στο κοκαλο ,μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο.Με το θέμα της χειρουργικής εξαγωγής δοντιών θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.
  • Πολλοί ρωτάνε για αντιβίωση σε μια εξαγωγή. Αν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πχ ορισμένες καρδιοπάθειες ή διαβήτης ή άλλες ασθένειες και δεν συνυπάρχει πρήξιμο,δεν χρειάζεται η αντιβίωση πριν την εξαγωγή.Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο οδοντίατρος ρυθμίζει την αντιβίωση πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.
  •  Υπάρχει περίπτωση μετά την εξαγωγή και όταν περάσει η αναισθησία να ανεβάσει ο ασθενής δέκατα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο δύσκολη η εξαγωγή,οπότε κακοποιήσαμε λιγάκι την περιοχή ή ότι η περιοχή της εξαγωγής είχε φλεγμονή,οπότε ο οργανισμός δρα ουτως ώστε να εξαλείψει τα εναπομείναντα μικρόβια.Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση.Μπορούμε να πάρουμε και ένα απλό αντιφλεγμονώδες,αλλά οπωσδήποτε συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας.Συνήθως περνάει την επόμενη μέρα.
  • Τέλος,πολλοί ρωτάνε για τον πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή. Εγώ λέω στους ασθενείς μου ότι η προσμονή του πόνου είναι χειρότερη από τον πόνο τον ίδιο. Αν έχετε στο νου σας ότι θα πονέσετε,τότε θα πονέσετε. Δε λέω να είσαστε χαλαροί και με χαμόγελο επειδή θα βγάλετε το δόντι σας. Αλλά εκείνη την ώρα δε θα πονέσετε σχεδόν καθόλου,γιατί θα είσαστε αναισθητοποιημένοι.Μετά μπορεί να πονέσετε μπορεί και όχι.Ο καθένας μας έχει διαφορετικό όριο στον πόνο,οπότε κάτι που εμένα μπορεί να μου φανεί επώδυνο,σε εσάς τους φανατικούς και ατρόμητους αναγνώστες του ιστολογίου, μπορεί να φανεί απλά ενοχλητικό.
Ελπίζω να βοήθησα.Καλή επούλωση και θυμηθείτε : Ποτέ δεν είσαστε τόσο μεγάλοι για να πάψετε να πιστεύετε στη νεράιδα των δοντιών!!
                                

199 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Κατ'αρχήν συγχρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά στο blog!
    Βρίσκομαι στο εξωτερικό και τις προσεχές ημέρες θα επισκεπτώ έναν οδοντίατρο!
    Έχω 2 ερωτήματα!
    1.Στο τελευταίο δόντι της κάτω γνάθου(δεν γνωρίζω ονομασία)δηλαδή πρίν τον φρονιμίτη έφυγε το σφράγισμα και έχει μείνει μόνο η ρίζα!Θα χρειαστεί εξαγωγή απαραίτητα ή μπορεί να σωθεί?
    2.Έκανα απονεύρωση προ 2ετίας και σφράγισμα!Έφυγε το σφράγισμα και από την μια μεριά το δόντι κουνιέται!Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή?
    (Υπάρχει περίπτωση ο οδοντίατρος να σου ζητήσει εξέταση αίματος?(έχω φοβία με τις βελόνες και το αίμα))!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα ηθελα να σας ρωτησω κατι οσο αναφορα μια εξαγωγη δοντιου που ειχα κανει στις 17/5/13 το δοντι το οποιο εβγαλα ειναι διπλα στον φρονιμιτη και θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να καπνισω ελευθερα η με οριο για να μην δημιουργησω καποιο επιπλεον προβλημα στο ουλο επειδη η πληγη ειναι ακομα ανοιχτη(δεν τρεχει αιμα απλα δεν εχει γυρισει στην κανονικη μορφη ουλων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας' εγω θα θελα να κάνω μια σημαντική ερώτηση. Μετα την εξαγωγή του κυνόδοντα της άνω γνάθου, μετά από πόσο καιρό μπορώ να βάλω το εμφύτευμα; 3 μήνες ή 3 βδομάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος έχει διάφορα πρωτόκολλα.Μπορεί να γίνει και άμεσα,δηλαδή βγάζουμε το δόντι-βάζουμε το εμφύτευμα,αρκει να εχει γινει ατραυματικά η εξαγωγή,αλλά συνήθως γίνεται αφού έχει ολοκληρωθεί η επούλωση του εξαχθεντος δοντιού.Οπότε ο χρόνος εξαρτάται απο με τν ηλικία σας και τις συνήθειες σας πχ κάπνισμα.Σε περίπτωση που είσαστε πχ 35 χρονών μη καπνιστής με κανένα γενικό πρόβλημα υγείας,αυτό θα πάρει γύρω στις 20 μέρες.

      Καλό είναι πάντως να συζητήσετε και το ενδεχόμενο της διατήρησης ακρολοφίας μετά την εξαγωγή.Της τοποθέτησης υλικού μέσα στο φατνίο,για να μη χαθεί καθόλου κόκαλο.Παρά το γεγονό ότι ο κυνόδοντας γενικά είναι μια περιοχή που θα έχει κοκαλο,ακόμα και μετά την επούλωση χωρίς διατήρηση ακρολοφίας,η διατήρηση θα δώσει καλύτερα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

      Επίσης άλλο πράγμα είναι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος,δηλαδή της "ρίζας",και άλλο πράγμα η τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης,δηλαδή του να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό δόντι στο στόμα σας.Το τελευταίο θα αργήσει λίγο,μια και πρέπει να γίνει ένα με το κόκαλο το εμφυτευμα.

      Διαβάστε τις ανάρτησεις περί εμφυτευμάτων για περισσότερες πληροφορίες.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερωτηση

      Η ερώτησή σας είναι πολύ κλινική,και χωρίς να εχω εικόνα για το περιστατικό δεν μπορώ να βοηθήσω επαρκώς. Οπωσδήποτε όμως είναι πολύ καλό το γεγονός ότι σταμάτησε ο πόνος.Την αντιβίωση θα συνεχίσετε να την παίρνετε για συνολικά 7-10 ημέρες και δεν πρέπει να τη σταματήσετε τώρα που αισθάνετε καλύτερα.Η πληγή από την εξαγωγή κλείνει σταδιακά,οπότε είναι λογικό να μην έχει κλείσει εντελώς στη διάρκεια του ενός μήνα.Επίσης το ότι δεν μπορούσατε να ανοίξετε καλά το στόμα σας οφείλετο στην φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί.
      Γνώμη μου είναι να περιμένετε λιγάκι το γιατρό που σας εκανε την εξαγωγή.Ούτως η αλλιώς μέχρι το σάββατο έχετε περιθώριο μια και τότε μάλλον θα τελειώσει η αντιβίωση που λαμβάβετε.Αν ο γιατρός αργήσει πολύ πχ 2 βδομάδες καλύτερα να συνεννοηθείτε μαζί του και να σας συστήσει να πάτε σε ενα συνάδελφό του,τον οποίο θα έχει ειδοποιήσει για τις διαδικασίες και τη θεραπεία που ο ιδιος έχει κάνει.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. kalispera prin liges meres ekana exagogi..i pligi den exei epoulothi akoma..kai exo fovero pono pou me xtipaei sto ayti..perno paysipona alla den moy kanoyn tipota..kapnizo omos to exo elatosei 2-3 tin imera..ti mporo na kano gia na min ponao toso poli??kai pote tha epoulothi i pligi?>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.
      Ειναι λογικό να έχετε κάποια ενόχληση στο σημείο της εξαγωγής για λίγες μέρες.Μιλήστε και με τον οδοντίατρό σας,αλλά καλύτερα να ξεκινήσετε να πάρετε αντιφλεγμονώδη αγωγή και όχι παυσίπονο.Πχ ponstan ή κάτι άλλο.Ανά 12 ώρες.
      Η επούλωση της πληγής δεν είναι κάτι αυστηρά καθορισμένο.Είναι ανάλογα με το πώς έγινε η εξαγωγή αλλά και ανάλογα και τον οργανισμό.Σίγουρα μετά από δύο εβδομάδες θα νιώθετε καλύτερα αλλά πλήρης επούλωση και με δεδομένο ότι κπνίζετε,μαλλον θα γίνει στον ένα μήνα περίπου.
      Ελπίζω να σας βοήθησα..

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα και πάλι,εγώ ακόμη παιδεύομαι με την πληγή,τελικά μου είπε ο γιατρός ότι ήταν υπολείμματα δοντιού από την εξαγωγή και γιαυτό δημιουργηθηκε η τρύπα ώστε να καθαρίσει επίσης μου είπε ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί και να κανω πλύσεις με οδοντιατρικό οξυζενέ για 20 μέρες,το θέμα είναι ότι έχουν περάσει 11 μέρες με το οξυζενέ κ η τρύπα ακόμα εκεί η οποία πονάει κιόλας που κ που κ ψιλοπρίζεται, είναι φυσιολογικό μετά από 1μιση μήνα εξαγωγής να έχω πληγή? μήπως έχει σταματήσει η διαδικασία επούλωσης? μπορώ να κάνω κάτι άλλο εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου? έχω αγανακτήσει πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας! Εχτές το απόγευμα αφαίρεσα τους αριστερούς έγκλειστους φρονιμίτες της άνω κ κάτω γναθου. Έχω πρηστεί μέτρια κ νιώθω βάρος σε όλο το αριστερό μέρος του προσώπου μου. Πότε θα αρχίσω να ξεπρήζομαι λέτε.; υπαρχει περίπτωση να παραμείνει αυτή η παραμόρφωση στο πρόσωπο; Κ από πότε θα μπορώ να μασάω από αυτήν την πλευρά; Δηλαδή πότε περίπου επουλώνεται? Από χτες παίρνω amoxil k ponstan! Να σημειώσω ότι είμαι μόλις 19 κ φοβάμαι πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.Το πρήξιμο θα υποχωρησει σιγά-σιγά σε λίγες μέρες.Δεν είναι κάτι μόνιμο.

      Ο χρόνος επουλωσης δεν είναι ίδιος για όλα τα άτομα.Καλό είναι που είσαστε 19,αλλά μια άλλη παράμετρος είναι εαν καπνίζετε ή όχι.

      Σας δίνω το εξής παράδειγμα.Η επούλωση μιας μη χειρουργικής εξαγωγής(εσάς ήταν χειρουργική)ενός μη καπνιστή ετών 40 που δεν έχει προβλήματα υγείας είναι 20 μέρες περίπου.

      Προσέξτε,λέω η επούλωση,όχι το πρήξιμο.Το πρήξιμο θα φύγει το περισσότερο μέχρι την επόμενη εβδομαδα.Το πρήξιμο οφείλεται στην "κακοποίηση",έστω και με ελεγχόμενο ιατρικό τρόπο, της περιοχής λόγω της χειρουργικής εξαγωγής.Εξαλλου μάλλον κάνατε ράματα,οπότε θα σας ξαναδεί ο γιατρός που σας έκανε την εξαγωγή σε περίπου 10 μέρες για να τα αφαιρέσει.

      Ελπίζω να βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα είμαι 26 ετών και πριν 2 μέρες έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού τραπεζίτη (τελευταίου πριν φρονιμίτη),και τις τελευταίες ώρες υπάρχει ποσότητα απο πύον και μια ελαφρία κακοσμία.Το ούλο εχει σκεπάσει τον μισό φρονιμίτι ο οποίος ειναι σάπιος και προγραματισμένος για την επόνιμη εξαγωγή επίσης αν και δεν υπάρχει κάποιο οίδημα εχω μόνο μια μικρή ενόχληση στην κατάπωση σε κάποιες κινήσεις τησ γνάθου και στην ψηλάφηση του σημειου εξω απο το μάγουλο.Σήμερα μετα απο τηλέφωνο στον οδοντίατρο μου είπε να πάρω amoxil 1g τις 2 πρώτες μερες κάθε 8 ώρες και μετά κάθε 12 καιδεν εκρινε αναγκαίο την επίσκεψη μου για εκτίμιση.Είναι φυσιολογικό αυτό το πύον μου εχει μείνει φοβία για κατι χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
      Χωρίς να ξέρω γιατί έγινε η εξαγωγή είναι δύσκολο να κάνω εκτίμηση.
      Το θετικό είναι ότι δεν έχετε πόνους.Η ενόχληση στην κατάποση και οι άλλες ενοχλήσεις είναι φυσιολογικές και εντός ορίων.
      Το πύον τώρα μπορεί να είναι από την κύστη που μπορεί να είχε το δόντι,μια και ήταν τόσο χαλασμένο πριν την εξαγωγή.Μπορεί επίσης να είναι από τον πίσω φρονιμήτη που είναι χαλασμένος και θα βγει.Μπορεί όμως και να είναι υδαρές υγρό αναμεμιγμένο με αίμα,από την περιοχή της επούλωσης.
      Μπορεί ο οδοντιατρος να έχει γνωση της περιοχή και της κατάστασης,μια και είναι πρόσφατη η εξαγωγή και για αυτό να μη χρειάστηκε να σας δει.Βέβαια σε γενικές γραμμές διαγνώσεις και φαρμακευτική αγωγή δια τηλεφώνου είναι επίφοβο να δίνεται.
      Κανονικά η ποσότητα του πύου θα μειώνεται και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα σταματήσει.
      Πάντως το amoxil πιστεύω ότι πρέπει να το παίρνετε ανα 8ωρο για όλη τη θεραπεία.Εγώ λέω στους ασθενείς μου να πάρουν τα 1000mg για δύο μέρες ανα 8ωρο και στη συνέχεια το ίδιο το χάπι να το κόβουν στη μέση,για να παίρνουν 500 mg όμως πάλι ανα 8ωρο.Βέβαια αυτός που έχει την ευθύνη της θεραπείας είναι ο γιατρός σας,οπότε μιλήστε καλύτερα με τον ίδιο,μετά τις δύο μέρες που θα παίρνετε το χάπι των 1000.
      ΕΛπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που μου δώσατε η εξαγωγή ήταν αναγκαιά, διότι μετα απο απονεύρωση σε μικρο χρονικό διάστημα το σφράγισμα και και το μισο δοντι ξεκόλισε και για αρκετό διαστημα μάτωνε συνεχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για σας πριν 5 μερες εκανα εξαγωγη και στους δυο φορνιμιτες της κατω γναθου...Δεν καπνιζω,γενικα πόνεσα μόνο μία μερα και δεν χρειάστηκα παυσιπόνα από την επομενη,ειμαι 17 χρονον.Το μονό προβλημα που αντιμετοπιζω ειναι ενας ενοχλητικος πονος που εχω στον δεξι φρονομιτη που αφαιρεσα και ειναι συνεχης.Αυτο με προβληματιζει λιγο ,αν και ο γιατρος μου,μου ειπε απο το τηλεφονο οτι μαλλον τα ραμματα εγιναν λιγο ποιο βαθια και για αυτο με ενοχλει.Υπαρχει ενδεχομενο να ειναι κατι αλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Επειδή είναι πολύ κλινικό το θέμα,η διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά μια είσαστε στη φάση της επούλωσης,δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο πόνος.Επίσης πρέπει να ξέρω τι είδους πόνος και πόσο ενοχλητικός είναι.Πχ πονάτε στα καλά καθούμενα ή ύστερα από το φαγητό ή όταν δαγκώσετε κάτι σκληρό,κρύο ή ζεστό?Επίσης πονάτε σε σημείο που να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο ή ο πόνος είναι ενοχλητικός μεν αλλά τον αντέχετε σαν πχ να έχετε ένα αγκάθι στο χέρι σας?

      Μπορεί να είναι αυτό που σας είπε ο οδοντίατρος.Μη σας προβληματίζει που είναι μόνο στην μια και όχι και στις δύο πλευρές.Κάθε εξαγωγή δε γίνεται με τον ίδιο τρόπο.Μπορεί η αριστερή να ήταν πιο εύκολη και η δεξια πιο δύσκολη,αρα κακοποιήθηκε περισσότερο η περιοχή,άρα πονάτε.

      Ούτως ή αλλιώς σε 10 μέρες περίπου θα ξαναπάτε στον οδοντίατρο να σας κόψει τα ράμματα,αν δεν έχει υποχωρήσει ο πόνος μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του.Μη διστασετε να του κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση.Θα χαρεί να σας απαντήσει και να σας καθησυχάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  10. Ευχάριστο και εγώ για την σύντομη απάντηση σας και γενικά για ολη την προσπάθια που κάνεται για να λύσεται τις απορίες μας.
    Ο πόνος ειναι ανεχτός,είναι ενάς συνεχείς ενοχλητικός πόνος που συνήθος επιδινόνεται όταν τρόω ή και όταν σκύβω το κεφάλι μου,πράγμα που με παραξενέβει,ειναι σαν με "τραβάει" το ράμα.Κατανοώ βέβαια οτί δεν μπορείται να έχεται μια πλήρης εικόνα μέσο της ανακριβείς πριγραφείς μου!
    Σας ευχαριστό και πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα σας!
    έβγαλα πριν κανα-δυο βδομάδες τον πάνω-δεξιά φρονιμίτη. δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δεν πόνεσα καθόλου, πήρα 3μέρες amoxil κ όλα οκ... (δεν γνώριζα για το κάπνισμα βέβαια και η αλήθεια είναι ότι είχα καπνίσει κιόλας 2 ώρες μετά την εξαγωγή με τη γάζα στο στόμα ακόμα...)
    την πέμπτη 1/8 έβγαλα και τον κάτω-δεξιά... ενώ κατά τη διάρκεια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, ούτε ράμματα κτλ, και παίρνω πάλι και την ίδια αντιβίωση, έχω πόνο στα γειτονικά δόντια, στο δεξί αυτί και στον λαιμό! 5 μέρες μετά την εξαγωγή (και τελευταία της αντιβίωσης) ακόμα τρώω από την άλλη πλευρά και έχω φοβερούς πόνους!
    ο οδοντίατρος μου χε πει ότι θα φύγει για διακοπές, οπότε δεν θα μπορέσει να με δει...
    τι έχετε να προτείνετε?
    Υ.Γ.: είναι φυσιολογικό που φαίνεται μια μεγάλη τρύπα στο σημείο της εξαγωγής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Το ερώτημα είναι κλινικό οπότε η διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.
      Αν φαίνεται μια μεγάλη τρύπα ακόμα στο σηεμίο της εξαγωγης χωρίς σημάδια επόύλωσης,η οποία συνοδεύεται από πόνο,ίσως έχετε αναπτύξει ξηρό φατνίο.Δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται.Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην αντίστοιχη ανάρτηση.
      Οπωσδήποτε διάγνωση όμως θα δωθεί από έναν οδοντίατρο.Μπορείτε να περιμένετε λιγάκι,μηπως ο πόνος μειωθεί.Την περίοδο αυτή να κάνετε καλή στοματική υγιείνή και να ελαττώσετε το κάπνισμα,όσο μπορείτε.Πάντως υπάρχουν ακόμα οδοντίατροι τον Αύγουστο στην Αθήνα.Αν δεν μειωθούν τα συμπτώματα,θα σας έλεγα να κάνετε μια επίσκεψη σε έναν από αυτούς.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ!η εξαγωγή ήταν χειρουργική, ο φρονιμήτης ήταν ημιέγκλειστος, δεν καπνίζω, και αντιβίωση μου είπε ο γιατρός να πάρω 4 μέρες μετά την εξαγωγή, δηλαδή και σήμερα.Τώρα για το αν επουλώνεται η περιοχη δεν μπορώ να καταλάβω, μόνο ότι νιώθω κάποια ράμματα να έχουν χαλα΄ρωσει.Ο πόνος είναι δυνατός παρόλο που τις 2 μέρες δεν είχα πονέσει καθόλου.Και σήμερα αισθάνομαι και μία γεύση σαν φάρμακο στο στόμα μου!Σας ευχαριστώ και πάλι..Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι επιστήμονες σαν κι εσάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.
      Λογικά λοιπόν θα σας ειπε ο γιατρός σας να τον επισκεφθείτε σε 10 μέρες από την εξαγωγή περίπου για να σας κόψει τα ράμματα.
      Όποια άλλη απορία έχετε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

      Διαγραφή
  13. kalispera ebgala ton panw aristera fronimiti alla o giatros mazi me auto ebgale katalathos kai allo ena alla to piese kai to ebale pali mou eipe na anisixw oti einai kobogianitis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.Αυτό που μου περιγράφετε είναι ένα απαράδεκτο ιατρικό λάθος.Μπορεί να είσαστε τυχερός και το δόντι να σταθεροποιηθεί στη θέση του,αλλά σίγουρα θα εμφανίσει προβλήματα από πλευράς νεύρου του δοντιού,μια και έχει διαταρραχθεί η αιμάτωση και η ζωτικότητά του.Το πιο πιθανόν έτσι όπως μου το παρουσιάζετε,να πρηστείτε και να εμφανίσετε πόνο.
      Η διαδικασία της "επαναφύτευσης",που δοκίμασε να εφαρμόσει ο συνάδελφος,θα είχε αποτελέσματα,εαν το δόντι ήταν απονευρωμένο.
      Καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον άλλον ιατρό,το συντομότερο δυνατό.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα.Πολύ καλό το blog σας.
    Στις 30/8 έκανα μια εξαγωγή του κάτω δεξιά Α τραπεζίτη που ήταν παιδικό δόντι και μου δημιουργούσε πολλά προβλήματα στα νεύρα της περιοχής.Το συγκεκριμένο δόντι δεν έβγαλε ποτέ άλλο από κάτω και ο οργανισμός μου απορρόφησε τις ρίζες και άφησε μόνο μία.Ήθελα να ρωτήσω σε πόσο καιρό θα έχω πλήρη επούλωση?Είμαι 25 ετών δεν καπνίζω.Θα πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές?Συνήθως πόσο χρόνο χρειάζεται για να σταματήσει ο πόνος?Προς το παρών το ούλο μου είναι καλυμμένο με ένα άσπρο χρώμα είναι φυσιολογικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
      Μια και ο τραπεζιτης ήταν παιδικό δοντι,η επούλωση λογικά θα είναι γρήγορη.Και αυτό γιατί οι ρίζες ήταν απορροφημένες,οπότε η εξαγωγή δεν έκανε μεγάλη "κακοποίηση" στα ούλα της περιοχής.Υπολογίζω επειδή είσαστε μικρή και μη καπνίστρια γύρω στις 15 μέρες.
      Θα πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές για τις πρώτες 5 μέρες.Αυτό το άσπρο χρώμα που μου λέτε,δεν μπορώ να το αξιολογήσω με σιγουριά,γιατί πρέπει να το δω,αλλά μπορεί να είναι υπολείμματα τροφής,πήγματος και σάλιου.Λογικά αν δε σας πονάει υπερβολικά(μια και θα αισθάνεστε μια ενόχληση λόγω επούλωσης της περιοχής),δεν αξιολογείται.Η εόχληση λόγω επούλωσης θα σταματήσει και αυτή σε 5-7 μέρες από της εξαγωγή,αλλά μπορεί να έχετε ευαισθησία σε ακραία ερεθισματα κρύου ή ζεστού μέχρι την πήρη επούλωση.
      Τα δόντια που αντικαθιστούν τους παιδικούς τραπεζίτες είναι οι προγόμφιοι.
      Βουρτσίζετε κανονικά,απλά πιο απαλά και αν θέλετε μπορείτε να χρησιμποιείτε κάποιο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα για την περίοδο μέχρι την επούλωση.Μην αφήνετε αβούρτσιστα τα δόντια.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω ποσος καιρος πρεπει να περασει απο εξαγωγη φρονιμητων για να ξεκινησω ορθοδοντικη θεραπεια. Ειμαι 16 ετων και εχω κανει εξαγωγη των φρονιμητων απο τη δεξια πλευρα (ηταν και οι δυο εγκλειστοι, γι αυτο και εκανα χειρουργικη εξαγωγη). Σε καμια εβδομαδα που θα παω να βγαλω τα ραμματα, θα προχωρησω και στην αριστερη πλευρα.

    Ευχαριστω εκ των προτερων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σας, είμαι 25 ετών, δεν καπνίζω και πρόκειται να κάνω άμεσα εξαγωγή των αριστερών άνω και κάτω ημιέγκλειστων φρονιμιτών σε γναθοχειρούργο επειδή μου προκάλεσαν προβλήματα λόγω έλλειψης χώρου. Με αυτά που διάβασα εδώ μέσα, έχω πανικοβληθεί απίστευτα! Έχω περάσει ήδη 2 φορές περιστεφανίτιδα μέσα σε 3 μήνες και έχω κάνει και αφαίρεση του ούλου που σκέπαζε τον κάτω φρονιμίτη, αλλά τον ξανασκέπασε χωρίς να "σφίξει". Δεν είχα πρήξιμο ποτέ, αλλά έχω πονέσει πολύ στο σημείο (ιδίως τις πρώτες 15 μέρες μετά την αφαίρεση ούλου), το λαιμό, το αυτί και το κεφάλι όλο αυτό τον καιρό. Επιπλέον παρουσίασα γενικευμένη στοματίτιδα και χρόνιο μη-πτητικό οίδημα στη γλώσσα. Πλέον συνήθισα την κατάσταση και τρώω ακόμη και από την "πονεμένη" πλευρά χωρίς να με νοιάζει ο πόνος, αλλά δεν θέλω να ταλαιπωρηθώ άλλο. Είμαι μονίμως με amoxil 500mg και ponstan/niflamol. Ο γιατρός μου είναι πλήρως καθησυχαστικός, αλλά εγώ φοβάμαι πάρα πολύ όλη τη διαδικασία και το "μετά". Έχω εξαντληθεί ψυχολογικά. Εσείς τι λέτε; Τι να περιμένω; Δώστε μου μια δεύτερη γνώμη, αν μπορείτε! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ουτε να πανικοβάεστε.Η εξαγωγή των ημιέγκλειστων φρομιμητων θα διορθώσει το πρόβλημα της περιστεφανίτιδας οπότε σε περίπου είκοσι μέρες μια και είσαστε μη καπνιστής και νέος.

      Όσο για τη γενικευμένη στοματίτιδα μπορεί να είναι και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε,ειδικά αν την παίρνετε για πολυ καιρό.Καλύτερα για λίγο καιρό να αλλάξετε την οδοντόκρεμα σας με μια που δεν περιεχει sls(sodium lauryl sulfate),μια και ερεθίζει τον ήδη ερεθισμένο σας βλενογγόνο.
      Εμπιστευτείτε το θεράποντα γιατρό σας και τα προβλήματα σας σύντομα θα εξαφανιστούν!
      Ελπίζ να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  17. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας γιατρέ, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σας, τον ιουνη έβγαλα και εγώ 2 εγκλειστους ανω φρονιμήτες και όλα πηγαν καλά..! στην πανοραμική ακτινογραφία που είχα βγάλει οι κάτω φρονιμήτες δεν υπήρχαν, ούτε ήταν βαθιά στην γνάθο.. αυτό σημαίνει οτι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ και δεν θα έχω κανένα προβλημα; γιατί τισ τελευταίες 2-3 μέρες με πονάει η περιοχή εξαγωγής του δεξιού άνω φρονιμήτη και επειδή ξέρω οτι προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους οι φρονιμήτες υποψιάζομαι τους κάτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Αν στην πανοραμική δεν υπήρχαν οι φρονιμήτες,τότε το πιο πιθανον είναι να μην τους έχετε.Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα άτομα,μια και οι φρονιμήτες είναι κατάλοιπο της εξέλιξης.Αν είναι έτσι,δε θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.
      Αν σας πονάει η περιοχή του φρονιμήτη άνω,σε σημείο που πρέπει να πάρετε καποιο παυσίπονο μία ή δύο φορές την ημέρα,τότε μπορεί να φταίει κάποιο άλλο δόντι είτε άνω ή κάτω,μια και όπως σωστά είπατε ορισμένες φορές τα δόντια προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους.
      Αν συνεχίσει ο πόνος τις επόμενες μέρες θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  19. kalispera tha thela na kanw mia erotisi 4 mines ekana enxirisi stin aristeri pleura tis anw gnatho evgala kisti..otan perase 1 minas meta evgala apo tin eidia pleura to fronimiti mou poy eixe vgei itan kanoniko donti alla kai ton katw pou eixe vgei ligo alla akoumpouse neuro...alla meta mou dimiougithike ena mikro provlima otan milousa merikes fores eniotha apo tin aristeri pleura oti ta teuleutea dontia akoumpane ta kato alla auto stamatise..alla tora dokimasa na faw apo tin meria auti kai den mporo giati niotho to idio oti akoumpane ti mporei na fteei; o odontiatros mou me esteile se orthodontiko giati leei oti den kanoun epafi..auto omos logika tha to eixa kai apo palia alla eimoyn mia xara den me ennoxlouse tipota...ti mporei na fteei kai esus ti me sunvouleuete na kanw;giati me ta dontia mou exo taleporithi polloi...a kai kati allo ego trizo ta dontia mou polloi kai merikes fores otan eimai stenaxorimenei anigoklino apotoma gnato dinadi akoumpane ta pano dontia me ta kato...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
      Το ερώτητημά σας είναι κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες.Παρ'ολα αυτά θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση.
      Όταν λέτε ακουμπάνε τα πάνω δόντια στα κάτω,τι ακριβώς εννοείτε;Ότι ακουμπάνε και σας πονάνε;οτι ακουμπάει η μια πλευρά και η άλλη είναι στον αερα,δηλαδή δεν κλείνει;
      Σας ρωτάω γιατί είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της μάσησης ή αν προσπαθήσουμε σε κατάσταση ηρεμίας να δαγκώσουμε,τα δόντια φυσιολογικά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.Χωρίς να πονανε,χωρίς μια μεριά να πατάει και η άλλη να μην πατάει.
      Αν παρόλα αυτά έχετε πρόβλημα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ορθοδοντικό πρόβλημα ή είναι απλά πρόβλημα ενός δοντιού που κάπου βρίσκει και δε σας επιτρέπει να κλείσετε καλά το στόμα.Οπότε στην περίπτωση αυτή μπορει ο οδοντίατρος να κάνει εναν εκλεκτικό τροχισμό,να τροχίσει δηλαδή λίγο το δόντι για να μην βρίσκει πρώτα αυτό.
      Όσο για το τρίξιμο των δοντιών,μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση για το βρυγμό.Έτσι λέγεται επιστημονικ΄ατο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών.Είναι μια υπαρκτή κατάσταση,η θεραπεία της οποίας είναι ο νάρθηκας βρυγμού(ή αλλιώς μασελάκι).
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

      Διαγραφή
    2. euxaristo gia tin apantisi kai gia tin prospathia na me katalavete...oxi den ponaw aplos otan faw apo auti tin meria den masaw sosta niotho oti to to teleuteo donti akoumpaei to kato donti etsi opos troo....eno prin vgalo tous fronimita den to eniotha...

      Διαγραφή
    3. kai kati allo giati dimiourgithike auto to provlima apo to fronimiti mou? giati opos eipa prin mia xara masousa....

      Διαγραφή
    4. Το πιο πιθανο είναι να "πατάει" λίγο διαφορετικά τώρα εκείνη η πλευρά λόγω της εξαγωγής.
      Μάλλον το πρόβλημα θα λυθεί με "εκλεκτικο τροχισμό",με τρόχισμα δηλαδή λιγάκι των δοντιών για να μη βρίσκουν.
      Αλλά σας ξαναλέω ότι διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
      Πστεύω ότι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα λύσει το πρόβλημα σας.

      Διαγραφή
  20. Καλησπερα σας.
    Πριν απο 15 μερες πηγα στο γιατρο, ο οποιος μου σφραγισε το φρονιμιτη. απο τοτε ποναω αρκετα στο συγκεκριμενο δοντι, και τις τελευταιες μερες ο πονος ειναι πολυ δυνατος και διαχυτος, που νιωθω οτι πονανε και τα υπολοιπα δοντια. Ανακουφιζομαι προσωρινα οταν βαζω κρυο νερο στο στομα και το κραταω για λιγα λεπτα. Επισης περνω mesulid + amoxil 500 εδω και 2 μερες τα οποια με ανακουφιζουν αποτελεσματικα για λιγες ωρες της ημερας. Ο πονος ομως οταν με πιανει ειναι ανυποφορος. Σκεφτηκα να κανω εξαγωγη του φρονιμιτη. Πιστευετε οτι θα ηταν σωστη επιλογη? Τι θα προτεινατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. γεια δας.εγω λοιπον πηγα σε οδοντιατρο για εξαγωγη φρονιμιτη.δ μπορουσε να μου το βγαλει με αποτελεσμα να σπασει κ να μεινουν οι ριζες μεσα.μου ειπε να παω μετα απο μια εβδομαδα για να βγαλει τις ριζες.δ μου ειπε να παω σε καποιο γναθοχειρουργο.τι μου προτεινετε εσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Εαν θεωρεί ο οδοντίατρος ότι είναι επαρκώς καταρτισμένος για να κάνει τη χειρουργική εξαγωγή των ριζών,τότε δεν είναι απαγορευτικό να το κάνει.Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να κάνει χειρουργική εξαγωγή δοντιών.Απλά θα πρέπει να είναι επαρκώς καταρτισμένος.
      Αν θεωρείτε εσείς ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνεστε άνετα να σας βγάλει τις ρίζες ο οδοντίατρός σας,μπορείτε να πάτε σε γναθοχειρουργό ή σε στοματικό χειρουργό.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  23. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το πολυ καλο μπλογκ που εχετε.
    Ειμαι 30 ετων και ενω εκανα 2 φορες απονευρωσηστον 2 προγομφιο στην ανω γναθο αυτο το δοντι εσπασε ολοσχερως λογω τερηδονας με αποτελεσμα να μαζεψει πυον στο ουλο και να εκτοξευετε στον καθρεφτη μετα απο πιεση πανω στην περιοχη..Η κατασταση γινεται ακομα χειροτερη οταν στην κατω γναθο στη αλλη πλευρα το ιδιο δοντι παθαινει ακριβως τα ιδια και με το πυον να μην υποχωρει ακομα και τωρα...εκανα πανοραμικη και εδειξε κατω μια μικρη φλεγμονη,ο γιατρος επιχειρησε ξανα απονευρωση αλλα πλεον μετα απο τοση ταλαιπωρια και απογοητευση θαλω να τα βγαλω και τα 2 να ηρεμησω.Δεν μπορω να με πονανε τα ουλα και ειναι αντιαισθητικο να ξερεις πως εχεις πυον στο στομα σου..Εκανα θεραπεια με dalacin amoxil και mezulid αλλα πλεον μετα απο 4μηνες πονου δεν ξερω θελω απλα να τα βγαλω...Τι εχετε να πειτε εσεις??Μηπως μου το γυρισει σε περιοδοντιτιδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Στο πρόβλημά σας τώρα.Η ερώτηση είναι κλινική,οπότε διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.Παρ'όλα για να καταλάβω το ένα δόντι της άνω γνάθου έχει σπάσει ολοσχερώς.Άρα το πιο πιθανόν να χρειαστεί εξαγωγή.
      Το άλλο δόντι,της κάτω γνάθο με μια ενδοδοντική θεραπεία νομίζω θα σωθεί.Χωρίς ενδοδοντική θεραπεία ο πόνος και το πυον δε θα σταματήσουν,μια και υπάρχει ενεργή φλεγμονή.Στην εποχή μας,προσπαθούμε να σώσουμε τα δόντια και καταφεύγουμε στην εξαγωγή σαν τελευταία θεραπεία,μια και είναι καλυτερο ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι παρά μια γέφυρα ή ενα εμφύτευμα.
      Γνώμη μου είναι να σταματήσετε την αντιβίωση και να κάνετε ενδοδοντική θεραπεία στο κάτω δόντι και πιθανως εξαγωγή στο άνω.
      Όσο για την περιοδοντίτιδα δε θα προκληθεί από το χαλασμένο δόντι.Αν έχετε περιοδοντίτιδα θα πρέπει να κάνετε θεραπεία.Αλλά για οποιαδήποτε θεραπεία το πρώτο βήμα ειναι η σωστή διάγνωση.
      Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας αναζητήστε άλλο συνάδελφο που μπορεί να αντιμετωπίσει την περίπτωσή σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σας.. Καταρχήν συγχαρητηρια για το blog. Οι απαντήσεις σας απ'ότι παρατηρησα βοήθησαν αρκετό κόσμο.. Ελπίζω και εμένα.
    Λοιπόν... Σήμερα το πρωί έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερά φρονιμίτη. Αρχικά μου έκανε 2 ενέσεις. Ξεκινώντας την διαδικασία ο πόνος ήταν αφότητος και μου έκανε και 3η. Ο πόνος δεν μειώθηκε καθ'όλη την διάρκεια της εξαγωγης λόγω όπως μου είπε φλεγμονής που έιχε αναπτυχθει.
    1) Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η επέμβαση ωστε να περάσει πρώτα η φλεγμονή?
    2) Μου χορηγήθηκαν πονσταν και αμοξιλ και μου έκαναν και μια ένεση για να μην πρηστώ περισσοτερο. Ο οδοντιατρός μου όταν του ανεφερα τους φρικτούς πόνου που ακόμη έχω μου πρότεινε να πάρω μεσουλιντ. Ο πόνος δεν υποχωρεί όμως, Τι προτείνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Από αυτά που μου περιγράφετε καταλαβαίνω ότι ο φρονιμήτης είχε κανονικα ανατείλει στο στόμα.Δηλαδή η εξαγωγή δεν ήταν χειρουργική.
      Άρα ξεκινάμε με το αρχικό ερώτημα.Γιατί έπρεπε να βγει το δόντι;Είχε πρηστεί και σας πόναγε,είχε δηλαδή φλεγμονή;Είχε σπάσει;ή ήταν κάτι άλλο;
      Αν ήταν φλεγμονή και ειχε ξεκινήσει να πρήζεται,θα μπορούσε ο γιατρός να σας δώσει αντιβίωση για κάποιες μέρες,να ηρεμήσει κάπως η φλεγμονή και να γίνει η εξαγωγή.Γιατί όντως τα αναισθητικά δεν πιάνουν καλά όταν είναι σε οξεία φάση η φλεγμονή.Εκτός αν ήταν και δικιά σας επιλογή.Ορισμένες φορές οι ασθενείς λένε"Βγάλτο γιατρέ,δεν αντέχω,θέλω να κοιμηθώ χωρίς να πονάω.Ειμαι άυπνος 2 μέρες"(Αληθινό σενάριο.Το δόντι βγήκε.Ο ασθενής ένιωση πίεση κυρίως αλλά και λίγο πόνο στην αρχή μέχρι να πιάσει η αναισθησία).
      Αν δεν ήταν φλεγμονή τότε το γεγονός ότι δεν έπιασε η αναισθησία ήταν ή λάθος τεχνική του οδοντιάτρου ή ανατομική ιδιαιτερότητα δική σας ή και τα δύο.
      Δεν προσπαθώ να καλύψω κανέναν.Ότι έγινε έγινε και η εξαγωγή με τον έναν τρόπο ή τον άλλον πραγματοποιήθηκε.
      Εσείς τώρα πονάτε.Είναι απολύτως φυσιολογικό να πονάτε διότι η εξαγωγή έγινε χωρίς να έχετε αναισθητοποιηθεί.Μην ξεχνάμε ότι τα αρχαία βασανιστήρια κάπως έτσι γινόντουσαν.Προτείνω λοιπόν εκτός από το να ακολουθήσετε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας αλλα και της παραπάνω ανάρτησης,να ξεκινήσετε αντιφλεγμονώδη ανα 6ωρο τις 2 πρώτες μέρες,αν είναι τόσο φρικτός ο πόνος και ανά 8ωρο για άλλες 3.Αν αισθάνεστε ότι ο πόνος είναι υποφερτός και αντέχετε για 8ωρο ή 12ωρο χωρίς αντιφλεγμονώδες,παρτε το ανα 8ωρο ή 12ωρο.Προτείνω κάποιο αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό πχ ponstan,αλλά αν σας πιάνει το mesulid συνεχίστε το mesulid.
      Λογικά θα σας πάρει τηλέφωνο ο οδοντίατρός σας για την πορεία της αποθεραπείας ή αν έχετε απορία πάρτε τον εσείς.
      Τη λύση που λέω μπορεί να μην τη θεωρεί εντελώς σωστη κάποιος άλλος συνάδελφός μου.Έχω πει ξανα ότι η οδοντιατρική είναι σαν τα μαθηματικά.Κάθε πρόβλημα έχει περισσότερες της μίας λύσεις.Δε σημαίνει ότι μια λύση είναι σωστή και η άλλη λάθος.Το αποτέλεσμα μετράει!
      ΚΑι αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν εισαστε ευχαριστημένη με τον οδοντίατρό σας,εμπιστευτείτε την υγεία των δοντιών σας σε κάποιον άλλον,με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.Γιατί η υγεία των δοντιών είναι σημαντική.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

      Διαγραφή
  25. καλημερα,και μπραβο σας για αυτο που κανετε,βοηθατε πολυ κοσμο!η δικη μου απορια,αφαιρεσα χειρουργικα τον κατω φρονιμιτη μου,(ηταν εγκλειστος).προχθες λοιπον αφαιρεσα τα ραμματα αλλα εχω στο ουλο μου μια τρυπα.ο γιατρος με καθυσηχασε πως δεν ειναι κατι σημαντικο.κ η αληθεια ειναι πως νιωθω απλα μια ενοχληση κ που κ που λιγο πονο στο σημειο.επισης το καθαριζω με φυσιολογικο ορο ριχνοντας τον με πιεση στην τρυπα με τη βοηθεια μιας συρριγγας,μετα το φαγητο για να μην μενουν μεσα τροφες.ηθελα να ρωτησω,η τρυπα αυτη θα κλεισει σιγα σιγα?κ αν ειναι συνηθες κτ τετοιο η θα επρεπε να ανησυχω?ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Για να αφαιρέσατε τα ράμματα,σημαινει ότι η εξαγωγή έγινε περίπου 10 μέρες πριν.Επομενως η επούλωση γίνεται κανονικά,μια και δεν νιωθετε πόνο,απλά μια ενόχληση λόγω επούλωσης(φυσιολογικό) και ο γιατρός δε σας είπε τίποτα,που σημαίνει ότι δεν παρατήρησε τίποτα κακό ως προς την επούλωση της πληγής.
      Για το λόγο αυτό σταματήστε να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό με πίεση στην περιοχή.Δε χρειάζεται.Δεν κάνει τίποτα κακό,αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα,αντί να φύγει κάποιο υπόλειμμα τροφής να πιεστεί και να πάει πιο μέσα(παρατραβηγμένο,αλλά γίνεται).
      Καλύτερα μετά το φαγητό να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή αν φοβάστε ότι το νερό δε θα καθαρίσει το στόμα,να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(βρισκοντα στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
      Ακόμα και χωρίς αυτά η τρύπα θα κλείσει σιγά σιγά και δεν πρέπει να ανησυχείτε.
      Μην αμελείτε και το βούρτσισμα αυτήν την περίοδο.Θα βουρτσίζετε κανονικά,απλά όχι τόσο δυνατά στην περιοχή της εξαγωγής.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  26. γιατρε μολις εκανα εξαγωγη! χρειαζεται να παρω αντιβιωση? αν δεν παρω τι θα γινει? επερνα καμια βδομαδα πριν κανω την εξαγωγη γιατι ειχε κανει αποστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Συνήθως την αντιβίωση τη λαμβάνουμε 7-10 ημέρες.
      Εαν παίρνατε για 7 μέρες προ της εξαγωγής μπορείτε να την σταματήσετε.Τώρα με την εξαγωγή το ότι έχει μείνει από το οίδημα θα εξαφανιστεί.
      Αν την παίρνατε για λιγότερο συνίσταται να τη συνεχίσετε μέχρι να συμπληρώσετε τις 7 ημέρες.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα!Είμαι 21 χρονών και την προηγούμενη εβδομάδα έκανα πανοραμική για να δω την κατάσταση των γτονιμιτών οι οποίοι δεν με έχουν ενοχλήσει.Ο οδοντιατρός μου είπε πως είναι πολύ ζόρικοι γιατί οι ρίζες έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα.Είπε πως δεν πρέπει να τους αφαιρέσω τώρα,αλλά μόνο όταν και εαν με ενοχλήσουν.Επίσης είπε πως θα με χειρουργήσει γναθοχειρουργός και θα χρειαστεί να κάνω ολική νάρκωση γιατί θα πρέπει να σπάσει πολύ κόκκαλο!Είναι δυνατόν να γίνει το χειρουργείο μόνο με μέθη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Όπως γνωρίζετε διαγνωσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά μια και ο συνάδελφος είδε την ακτινογραφία,δέχομαι σαν δεδομένο ότι οι ριζες έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα.Επαναλαμβάνω πως δεν ξέρω αν έχουν ή δεν έχουν,αλλά το δέχομαι ως δεδομένο.
      Αν έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα,το σωστό είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενας εξειδικευμένος είτε γναθοχειρουργός είτε στοματικός χειρουργός μια και οι εξαγωγές είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να προσέξουμε τα νεύρα(κάτω φατνιακά.).
      Δεν είμαι της άποψης ότι χρειάζεται ολική νάρκωση ή μέθη.Κάτι τέτοιο γίνεται σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον,συνήθως νοσοκομείο.Λέω συνήθως γιατί και η μέθη και η ολική νάρκωση μπορούν να γίνουν ακόμα και σε οδοντιατρείο,αρκεί να υπάχει παρουσία αναισθησιολόγου(για την ολική νάρκωση).Για τη μέθη,κάποιοι που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό,έχουν μεν πιστοποίηση για τη χρήση μέθης,αλλά η νομοθεσία είναι λίγο "γκρίζα",στην εφαρμογή μέθης στο ιατρείο.
      Με την τοπική αναισθησία του κάτω φατνιακού επιτυγχάνεται αναισθητοποίηση της περιοχής για 4 περίπου ώρες.Και ο ασθενής αν νιώσει κάτι,αυτό θα είναι πίεση και όχι πόνος.
      Όσο για το αν και εφόσον σαν ενοχλήσουν να τους βγάλετε,αν ξερετε ότι θα υπάρξει πόβλημα με την εξαγωγή καλύτερα να την κάνετε σε μικρότερη ηλικία,όταν και οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού είναι σε άριστη κατάσταση.
      Εν κατακλείδι,ναι μπορείτε να τους εξάγετε με μέθη,αν θέλετε,αλλά η τοπική αναισθησία κάνει την ίδια δουλειά με μικρότερο κόστος.
      Καλυτερα να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο συνάδελφο για το τι θα κάνετε.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  28. Γεια σας εβγαλα τον φρονιμιτη πριν 4 μερες εχω ακομα πριξημο εντονο σαν καρουμπαλακι περνω αντιβιοση και εχω ραμματα ειναι φυσιολογικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαρστώ για την ερώτηση.
      Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε πρήξιμο και πόνο σε μια τόσο πρόσφατη εξαγωγή,η οποία το πιο πιθανόν να έγινε χειρουργικά.
      Εαν έχετε ράμματα σε 7-10 μέρες που θα σας τα βγάλει ο συνάδελφος,θα σας πει και πώς πάει η πορεία της επούλωσης.
      Μην ανησυχείτε.Απλά να φροντίσετε να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και αν θέετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  29. Σ'ευχαριστω για την απαντηση πηγα στον γιατρο και μου ειπε οτι τα ραμματα εφυγαν μαλλον τα εφαγα μου ειπε να κανω πλυσεις με οξιζενε το καρουμπαλακι ειναι στο μαγουλο πιο μπροστα απ τον φρονιμιτη που εβγαλα ο γιατρος μου ειπε οτι ειναι καπια αντιδραση.ανχονομαι λιγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.Ακολουθήστε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για δεκα περίπου μέρες και δείτε αν τα αποτελέσματα είναι τα ίδια ή βλέπετε βελτίωση.

      Διαγραφή
  30. Ευχαριστω για τις συμβουλες σας να ειστε καλα:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συγχαρητήρια για το blog σας. Ταξιδεύω για να είμαι κοντά στην φοιτήτρια κόρη μου που θα κάνει αφαίρεση φρονιμίτη. Να' στε καλά που μου θυμίσατε τη νεράιδα των δοντιών.Θα τη χρησιμοποιήσω και ελπίζω να βοηθήσει όλα να πάνε καλά.Σας ευχαριστώ για τις πολίτιμες συμβουλές και την ευαισθησία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  33. Γεια σας , πριν από ένα περίπου μήνα έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού φρονιμίτη .Αντιμετώπιζα προβλήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ,είχα πόνους στο ούλο και στη γνάθο.Εκτός αυτού το σημαντικότερο πρόβλημα που έχω τώρα είναι πως πιο πίσω από το δόντι το οποίο έβγαλα μου έχει βγεί ένα άσπρο μυτερό κομματάκι αλλά δεν είναι δόντι.Μου ακουμπάει την γλώσσα και με πονάει υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.Το άφησα λίγο για να δω αν θα βγει μόνο του με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει αρκετά και να μην μπορώ καλά καλά να φάω.Δεν ξέρω τι είναι και έχω πανικοβληθεί πολύ γιατί φοβάμαι μήπως χρειαστεί να μου σκίσουν το ούλο για να μου το βγάλουν.Είναι σαν να έχει κάνει ρίζα μέσα από το ούλο γιατί όταν το ακουμπάω δεν μπορώ να το βγάλω και με πονάει πολύ.Ξέρω ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάγνωση αν δεν το δείτε αλλά σας παρακαλώ να μου πείτε αν σας έχει τύχει ποτέ τέτοια περίπτωση και πως αντιμετωπίζεται.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
      Πράγματι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά το άσπρο μυτερό κομματάκι μπορεί να είναι μυτερή άκρη από το κόκαλο του φατνίου,δηλαδή εκεί που ήταν φυσιολογικά το δόντι.
      Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί λίγη λείανση με μια οστεορίνη(εργαλείο σαν λίμα),από τον οδοντίατρο.
      Πάντως για να είσαστε καλυμένη ότι είναι αυτό και όχι πχ μια ρίζα που έχει μείνει,καλό θα είναι να γίνει και μια ακτινογραφία.
      Πηγαίνετε λοιπόν σε έναν οδοντίατρο για την επίλυση του προβλήματός σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

      Διαγραφή
  34. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις συμβουλές σας.Θα το κοιτάξω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημερα! Πραγματικα ειστε αξιος θαυμασμου που αφιερωνεται τοσο χρονο σε καθε ασθενη εξηγωντας πολυ κατανοητα τι να.κανει. συγχαρητηρια! εγω ειμαι.27 χρονων μη καπνηστρια και φανατικη των δοντιων μου. πριν 2μερες εκανα εξαγωγη του κατω αριστερα φρονημητη με εγχειριση. πανω στην οποια ταλαιπωρηθηκα πολυ γιατι περασε η αναισθησια κ ο γιατρος συνεχιζε χωρις να μου χωριγισει αλλο φαρμακο. αφου τελειωσε υστερα απο πολυ πονο μου ειπαν οτι πηγε πολυ καλα! 20' ειχε διαρκεσει. πριστικα αμεσως και το πριξιμο συνεχιστικε σε σημειο που ενιωθα το μαγουλο να "σκασε" σημερα ξυπνησα παλι με πολυ πριξιμο μεχρι κατω στον.λαιμο κ εντονο πονο. Ειναι φυσιολογικο ολο αυτο? α ξεχασα να αναφερω οτι το πρωτο βραδυ μετα την εγχειριση μολις ξαπλωσα ανοιξε κ ετρεχε σαι "βρυση" το αιμα αλλα το σταματησα στα επομενα 5' συγνωμη για το μεγαλο σχολιο. περιμενω πως κ πως την συμβουλη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης αλλά μας πρόδωσε η τεχνολογία.

      Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Πώς πάει το δόντι ύστερα από περίπου 2 μήνες;

      Έχει ολοκληρωθεί η επούλωση ή σας ενοχλεί ακόμα;

      Αυτό που μου περιγράψατε είναι λιγο ως πολύ φυσιολογικό σε περιπτώσεις δύσκολων χειρουργικών εξαγωγών.Όχι το να συνεχίσει ο γιατρός να χειρουργεί χωρίς αναισθησία(αυτό είναι αδιανόητο),αλά να υπάρχει μετεγχειρητική ενόχληση.
      Βέβαια το αίμα δε θα έπρεπε να τρέχει βρύση,αν είχαν γίνει σωστά τα ράμματα..

      Διαγραφή
  36. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΩ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ.ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΜΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ!!! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Το ερώτημα σας είναι καθαρά κλινικό οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,μια και δεν έχω εικόνα του δοντιού.
      Μάλλον το δόντι υπάρχει στο στόμα,δεν είναι έγκλειστο( δηλαδή μέσα στο κόκαλο),έτσι;
      Για να υπάρχει φλεγμονή πρέπει να είναι πρησμένη η περιοχή ή να πονάτε.Δεν είναι πολύ πιθανό να συγκρατεί η φλεγμονή το δόντι και να μην το αφήνει να βγει.
      Υπάρχει περίπτωση το δόντι να μην έβγαινε γιατί είναι συνοστεωμένο,δηλαδή ενωμένο με το κόκαλο.Σε αυτήν την περίπτωση η εξαγωγή θα είναι λίγο πιο δύσκολη,αλλά και πάλι γίνεται.Απλά μάλλον θα γίνει διχοτόμηση του δοντιού,δηλαδή θα κόψει ο συνάδελφος το δόντι στη μέση και θα βγάλει πιο εύκολα τα δύο κομάτια του.Εναλλακτικά μπορεί να χρειάζεται και χειρουργική εξαγωγή του δοντιού.
      Όπως διαπιστωσατε κάθε εξαγωγή έχει τη δική της δυσκολία.Μπορεί άτι να φαίνεται εύκολο,αλλά κρύβει τη δική του δυσκολία.
      Γνώμη μου είναι εφόσον συνεχίσετε με το συγκεκριμένο συνάδελφο,να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που αυτός υπέδειξε.Αν ομως δεν είσαστε ευχαριστημένος/η με τον οδοντίατρό σας,αναζητήστε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να συνεργαστείτε.
      Γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη!
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  37. Καλησπε,,ρα σας γιατρε συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Εγω πριν καιρο εκανα ενα αποστημα στην πανω γναθω μετα τον κυνοδοντα στο ουλο χωρις πονο δεν το καταλαβα με το καιρο εγινε συριγγιο και απο τοτε αρχισα να ανυσηχω στον πρωτο οδοντιατρο εκανα ενδοδοντικη θεραπεια χωρις ομως αποτελεσμα αλλαξα γιατρο γιατι θελησε να σφραγισει το δοντι λεγοντας μου οτι το συριγγιο υποχωρησε ενω δεν ειχε υποχορηση αλλαξα γιατρο και τωρα παιρνω αντιβιωση klaricid 500 και bracan ανα 12ωρο ακριβως δεν ξερω πως θα το συνεχισει αυριο εχω ραντεβου απλως μου ειπε οτι το δοντι επικοινωνη σχεδον με το ιγμοριο η ριζα του εχει γινει κυστικη αλλιωση το ερωτημα μου ειναι θα σταματησει να υφισταται το συριγγιο μετα την θεραπεια του οδοντιατρου η ειναι κατι το ανυσηχητικο με φοβιζει που δεν υποχορει το συριγγιο σας ευχαριστω εκ τον προτερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Πάμε στην περίπτωσή σας τώρα.
      Για να καταλάβω καλύτερα,ο πρώτος οδοντίατρος τελείωσε την απονεύρωση στο δόντι μετά τον κυνόδοντα;ή τελείωσε την απονεύρωση αλλά δεν σφράγισε το δόντι με το σφράγισμα;
      Αν έχει αλλοίωση το δόντι σημαίνει ότι μαλλον πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία. Αν έχετε ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία στον προηγούμενο οδοντίατρο,μπορεί να έχει ξεκινήσει η επούλωση.Άρα πρέπει να αξιολογηθεί η ποιότητα της θεραπείας,αν δηλαδή είναι καλή ή όχι και αν πρεπει να επαναληφθεί.Αυτο θα γίνει με μια οπισθοφατνιακή ακτινογραφία,από τον οδοντίατρο σας.
      Γα το αν η ρίζα ή η αλοίωση είναι κοντά στο ιγμόρειο,αυτό φαίνεται συνήθως από την πανοραμική ακτινογραφία.
      Αν σταματήσει η αιτία του συριγγίου,το οποίο θα γίνει με την απονεύρωση,πιστεύω ότι θα υποχωρήσει το συρίγγιο.
      Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί συρίγγιο επειδή έχει σπάσει το δόντι(κάταγμα δοντιού).Συνήθως αυτή η περίπτωση διαγιγνώσκεται όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τότε το δόντι θέλει εξαγωγή.Είναι ένα ενδεχόμενο,αλλά λιγότερο πιθανό.Δε λέω ότι ισχύει στην περίπτωσή σας,αλλά επειδή το περιστατικό είναι πολύ κλινικό και δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από μακρια,κάνω υποθέσεις.
      Ρωτήστε για οποιαδήποτε απορία τον οδοντίατρό σας.Είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει με χαρά την κάθε σας ερώτηση. Αν δεν αισθάνεσθε ικανοποιημένος με τις απαντήσεις του,πηγαίνετε σε έναν οδοντίατρο με τον οποίο πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε.
      Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
      Περαστικά!

      Διαγραφή
  38. Γιατρε καλημερα εχω κανει εξαγωγη φρονιμιτη χειρουργηκα πηρα δυο κουτια αντιβιωση και αρκετα μεσουλιντ γιατι ο πονος που ειχα δεν υπηρχε λοιπον κοιταζω την γλωσσα μου και βλεπω ενα χνουδι λευκο πανω στην γλωσσα μικρο μεν αλλα αισθητο τι να κανω πηρα μονη μου απ το φαρμακειο daktarin το τζελ να πανικοβληθω τι να κανω.Ευχαριστω :-) :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Πρώτα-πρώτα πότε έγινε η εξαγωγή;Και δεύτερον σας είπε ο γατρός να πάρετε αντιβίωση για 7-10 ημερες(περίπου 2 κουτιά);
      Το χνούδι στη γλώσα μπορεί να είναι επίχρυσμα πχ τροφών επειδή δεν βουρτσίζετε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μύκητας για να πάρετε dactarin.Αν είναι μύκητας,θα πονάει,θα μυρίζει και το κυριότερο θα είναι σε όλο το στόμα,όχι εντοπισμένο.
      Εγώ θα σας έλεγα να πάρετε μια γνώμη από τον οδοντίατρό σας ή αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ίδιο να πάτε σε κάποιον άλλον οδοντίατρο να το δει και να σας προτείνει αντιμετώπιση.Μπορεί να μην είναι τίποτα σοβαρό και να κάνετε απλά πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα..

      Διαγραφή
  39. Η εξαγωγη εγινε πριν 3 εβδομαδες ο γιστρος μου ειπε να παρω δυο κουτια αντιβιωση δεν ποναει ουτε εχω κακοσμια φενεται ερεθισμενο εκει που ειναι το χνουδι.Ευχαριστω:-) :-) :-)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως μου τα παρουσιάζετε δε νομίζω να χρειάζετε να τοποθετήσετε dactarin,μια και δεν είναι θέμα μύκητα.
      Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας για να φύγει το χνούδι.Αν δεν έχετε και θα αγοράσετε προτιμήστε το Unisept Mouthwash,από το φαρμακείο που έχει ενεργό οξυγόνο.Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο για αυτό που μου αναφερετε.
      Αλλά επαναλαμβάνω καλύτερα να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο διότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.Θα ήθελα να σας πω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και να μου πείτε την γνώμη σας.Πριν από ένα μήνα έκανα ένα σφράγισμα στο δεύτερο γομφίο,μετά από αυτό άρχισε να με πόναει αυτό το δόντι-ετσι νόμιζα δηλαδή-ο γιατρός μου είπε να κάνουμε ακτινογραφία διότι θα υπήρχε το ενδεχόμενο να κάνουμε απονέυρωση.Η ακτινογραφία έδειξε ότι ο φρονιμίτης βγαίνει στραβά και πιέζει το μπροστινό του δόντι.Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη,ο οποίος είναι μάλιστα και έγκλειστος.Εγώ φοβάμαι πάρα πολύ να την κάνω τόσο την διαδικασία όσο και αυτό που θα ακολουθήσει μετά.Ετσι κάναμε μια τομή και ένα καθαρισμό στην περιοχή για να ανακουφιστεί.Εγώ όμως πονάω ακόμα.Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός από την εξαγωγή τόσο λόγου του φόβου αλλα και επειδή είμαι φοιτητής και μένω μακρυά από την οικογένεια και δεν θα έχω κάποιον κοντά μου να με βοηθησει.Αναμένω την απάντηση σας και σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Πάμε τώρα στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα ή ακτινογραφία η διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά αυτά που λέει ο συνάδελφος αλλά και οι ενέργειες του νομίζω είναι σωστά.
      Δηλαδή όντως μετά από ένα βαθύ σφράγισμα υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται απονεύρωση,όντως η εμφάνιση του φρονιμήτη συνοδεύεται με πίεση και πόνο στην περιοχή,ειδικά αν βγαίνει στραβά μια και οι φρονιμήτες "ή θα βρουν το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουν!" και όντως μια πρώτη ανακουφιστική κίνηση είναι ο καθαρισμός η τομή στην περιοχή και πιθανώς και το ελαφρό τρόχισμα του δεύτερου γομφίου,αν θέλουμε να κερίζουμε λίγα δέκατα του χιλιοστού χώρο.

      Η εξαγωγή στην περιοχή,δεδομένου ότι είναι έγκλεστο το δόντι,είναι μεν χειρουργείο,αλλά δεν είναι εγχείριση ανοικτής καρδιάς.Τι εννοώ;Η μόνη υποστήριξη που πιθανώς θα χρειαστείτε είναι ψυχολογική.Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε μουδιασμένος και δεν θα πονάτε καθόλου,και το μούδιασμα θα συνεχίσει για 4 -6 ώρες μετά την εξαγωγή,αν είναι κάτω δόντι(αν είναι άνω περίπου 1 ώρα μετά την εξαγωγή θα ξεκινήσετε να νιώθετε)ενώ μετεγχειρητικά το πιο πιθανό είναι να μην έχετε έντονο πόνο,αλλά ένα τράβηγμα ή μια ενόχληση,ειδικά τις πρώτες 14 μέρες.Μετά την εξαγωγή θα μπορείτε να οδηγήσετε και να φυγετε μόνος σας.

      Γνώμη μου είναι αν είναι έγκλειστο το δόντι και σας δημιουργεί προβλημα στην ποιότητα ζωής να το βγάλετε.Αλλά η απόφαση είναι δική σας.Μην μεγενθύνετε όμως τη διαδικασία γιατί καταντά να είναι μια εκφοβιστική και αγχώτική διαδικασία.Και όσο πιο πολύ πονάτε τόσο πιο πολύ αγνώνεστε.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. Καλησπερα σας, εκανα κ εγω εξαγωγη φρονιμητη( πανω αριστερα) πριν 6 μερες και χρειαστηκαν 4 ραμματακια. Απο την 3η μερα και μετα καταλαβα εντονη ενοχληση καθε φορα που πινω νερο και πηγαινει στο σημειο της εξαγωγης. Ποναω αρκετα κατα την διαρκεια της ημερας και καθε φορα που πινω νερο η κανω μπουκωματα επισης. Ειναι φυσιολογικο μετα απο 6 μερες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Πιθανολογώ ότι μπορεί να έχουν φυγει κάποια από τα ράματα στην περιοχή για'αυτό είναι αυτή η ενόχληση.
      Μετά από δέκα ημερες που θα έχει γίνει κάπως η επούλωση και θα κοπούν τα υπόλοιπα ράματα από το γιατρό σας,θα δείτε ότι το αίσθημα της ενόχλησης θα έχει μειωθεί κατά πολύ.Επίσης δε χρειάζεται να κάνετε πολλά μπουκώματα.Μία ή δύο φορές την ημέρα,μετά από το βούρτσισμα΄είναι αρκετά.

      Αν ενταθεί η ενόχληση και γίνει πόνος ή παρατηρήσετε μια μυρωδιά από το σημείο της εξαγωγής,δηλαδή να μυρίζει το στόμα σας ή να έχετε περίεργη γεύση τότε πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.
      Μέχρι τότε αυτό που μου περιγράφετε είναι εντός ομαλών ορίων μετεγχειρητικής κατάστασης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  42. Γειά σας γιατρέ... Εχω αφαιρέσει μέσα στο 2012 τους τρεις φρονιμήτες μου.. Στις 27 σεπτεμβρίου του 2013 αφαιρέθηκε με χειρουργείο ο εισέγκλειστος αριστερός κάτω φρονιμήτης. Ο γιατρός μου έκανε ράμματα και τα έβγαλα μετά από 20 ημέρες περίπου γιατί η πληγή ήταν πολύ βαθιά.. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει η πλη΄γη ολόκληρη.. Σχεδόν η μισή είναι ανοιχτή.. Εχω κακοσμία, βουρτσίζω τα δόντια μου 3 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώ λίστερινγκ αλλά τίποτα.. Όλη μέρα είμαι με καραμέλες και μαστίχες... Πήρα τηλ τον οδοντίατρο και μου είπε να παρω για μια εβδομάδα αντιβίωση.. Αυτό το διάστημα όμως δεν μπορώ, γιατί παίρνω αντιβίωση για τα αυτιά.. Εχετε να μου προτείνετε κάτι για να κλείσει η πληγή και να φύγει φυσικά η κακοσμία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Το ερώτημά σας είναι πολύ κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.
      Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να μου πείτε τι αντιβίωση παίρνετε για το αυτί σας.Δε νομίζω ότι με την περαιτέρω αντιβίωση θα επουλωθεί πιο γρήγορα η πληγή στο στόμα.
      Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξαναπάτε στον οδοντίατρό σας να διερευνηθεί η κακοσμία.Μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο πχ περιοδοντίτιδα ή κάποιο δόντι που είναι χαλασμένο και απλά να εχει γίνει αντιληπτή επειδή είσαστε πιο ευαισθητοποιημένος μια και κάνατε την εξαγωγή.
      Για να ευνοηθεί η επούλωση μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό προς ζεστό αλατόνερο ή με χλιαρό χαμομήλι.Αλλά σας ξαναλέω καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ή αν θεωρείτε ότι κάτι δε σας αρέσει στην μέχρι τώρα συνεργασία σας,έναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε,για να διερευνηθεί η αιτία της κακοσμίας.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον χρόνο που αφιερώνετε στις απορίες του κόσμου δίχως αντίτιμο,είμαι 28 χρονών καπνιστής και δεν πρόσεχα καθόλου την στοματική μου υγιεινή... Ώσπου μπέικε το νερό στο αυλάκι και μέσα σε έναν μήνα έχω κάνει 5 εξαγωγές, φρονιμίτη τραπεζίτη δεξιάς κάτω γνάθου, τραπεζίτη πάνω δεξιάς γνάθου φρονιμίτη και ενός τραπεζίτη πάνω αριστερής γνάθου και έχει μείνει ένας τραπεζίτης δίπλα από τον φρονιμίτη της κάτω αριστερής γνάθου, η ''ταλαιπωρία'' πραγματικά είναι ευχάριστη, ο πόνος επούλωσης μικρός, βέβαια η αντιβίωση ασταμάτητη λόγο τον αποστημάτων η διατροφή είναι δύσκολη αλλά υπομονετική καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχω τους πόνους που είχα τόσα χρόνια, έκανα δύο σφραγίσματα και έχω να κάνω άλλα οχτώ, ανυπομονώ την μέρα που θα κάνω τον καθαρισμό και αν το επιτρέπει η κατάσταση τον δοντιών μου, μια λεύκανση και θα είναι η μέρα που θα ξεκινά η απόλυτη προσοχή της στοματικής μου υγιεινής, και θα επισκέπτομαι τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες (για τους 2 καθαρισμούς τον χρόνο) ίσως με περνάτε για τρελό αλλά τον πόνο που ζούσα από αμέλεια και φοβία τόσα χρόνια... πραγματικά ήμουν πολύ κουτός... α) Πόσο διαρκεί ένα σφράγισμα (λευκό) με καθημερινή περιποίηση μετά από κάθε γεύμα, β) Η γέφυρα καταστρέφει το δόντι που στηρίζετε? (Μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα για εμφυτεύσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Και συγχαρητήρια που αποφασίσατε να αλλάξατε μια κατάσταση που σας ενοχλόυσε και δεν αποδεχθήκατε μοιρολατρικά την κατάστασή στην οποία βρισκόσασταν.
      Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας :
      α)Το λευκό σφράγισμα δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.Όπως όλα τα πράγματα στο στόμα η διάρκεια ζωής του δεν είναι συγκεκριμένη.Πάντως γενικά τα σφραγίσματα από ρητίνη(άσπρα σφραγίσματα) έχουν διάρκεια ζωής από 3 έως 5 χρόνια.Οι μελέτες που έχουν γίνει δίνουν αυτό το χρόνο ζωής,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ο χρόνος μεγαλύτερος ή μικρότερος.Το πλεονέκτημα που δίνουν τα άσπρα σφραγίσματα είναι ότι μπορούν να διορθωθούν χωρίας να χρειαστεί να αντικατασταθούν εξ'ολοκλήρου όπως πχ τα μαύρα.
      β)Η γέφυρα κάποια στηρίγματα.Για να φτιαχθεί μια γέφυρα πρέπει να γίνει τρόχισμα και αφαίρεση συγκεκριμένου πάχους οδοντικής ουσίας από το δόντι.Δεν καταστρέφεται το δόντι.Εξακολουθεί να είναι στο στόμα.Αν δεν μπορούν να γίνουν εμφυτεύματα,είναι μια επιστημονικά αποδεκτή διαδικασία.Δε χρειάζεται να δαιμονοποιείται ούτε να αισθάνεσθε άσχημα που την επιλέγετε έναντι μιας άλλης θεραπευτικής δυνατότητας.Οι οδοντιατρική θεραπεία μοιάζει με ένα μαθηματικό πρόβλημα-έχει περισσότερες της μιας θεραπευτικές λύσεις.
      Το ζητούμενο είναι να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
  44. καλησπερα σας! εβγαλα κ γω τον κατω δεξι φρονιμητη μου ο οποιος ηταν εγκλειστος στις 4/12. ηταν μια δυσκολη εξαγωγη και το δοντι επρεπε να κοπει σε 6 κομματια για να αφαιρεθει, παρολαυτα ολα πηγαν καλα. σημερα, 4 μερες μετα δε ποναω ουτε ειμαι πολυ πρησμενη απλα εχω παρατηρησει μια δυσαρεστη μυρωδια στο στομα.. ειναι φυσιολογικο; βουρτσιζω τα δοντια μου μετα απο καθε γευμα.. επισης παιρνω κ αντιβιωση.. και τελος, ηθελα να ρωτησω εαν ειναι ασφαλες να καπνισω απο δω κ περα
    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Η μυρωδιά στο στόμα μπορεί να είναι λίγο φυσιολογική.Καλό είναι να κάνετε και στοματοπλύσεις με κάποιο τοπικο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
      Ως προς το κάπνισμα,μπορείτε πλεον να καπνίσετε αλλά με μέτρο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα σας,έχω κάνει το 2010 μια απονεύρωση αριστερά κάτω ,στο δοντι πριν τον φρονημίτη ,το 2011 έκανα εξαγωγή του φρονημίτη που προανέφερα και περίπου ένα χρόνο μετά και αφαίρεσα και τον δεξί κάτω ημιέγκλειστο φρονημίτη.Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να σας ρωτήσω αν κατά την γνώμη σας έχει σχέση με μια ενοχληση που έχω στην αριστερά πλευρά του λαιμού μου 2 μήνες τώρα.
    Να σημειώσω ότι εχω πάει σε 3 ωρλ, ο τελευταίος ,ο οποιος με εξέτασε με κάμερα βρήκε μυκητίαση για την οποία κάνω θεραπεία, οι 2 δεν ειχαν βρει τίποτα. Αυτό που με φόβησε είναι ότι στην εξαγωγή του αριστερού μου φρονημίτη σκουσα τον γιατρο να λέει στον βοηθό του "πρόσεχε γιατί αυτό αν φύγει θέλει εγχείρηση στο λαιμό " τότε καταλαβα ότι αναφερόταν σε κάποιο νεύρο.Έτσι λοιπόν εφόσον έχει αποκλειστεί προβλημα στο λαιμό ψάχνω μήπως είναι κάτι άλλο βέβαια εχει περασει μεγάλο διάστημα απο τοτε.
    Να συμπληρώσω ότι ο οδοντιατρος διεγνωσε και γναθοκροταφικό σύνδρομο (ήπιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς εξέταση είναι επιφοβες.
      παρ'όλα αυτά δε νομίζω πως το πρόβλημα στον λαιμό να σχετίζεται με την εξαγωγή του φρονιμητη την οποία είχατε κάνει προ διετίας.και αυτό γιατί τόσο καθυστερημενη αντιδραση δεν είναι αναμενόμενη.Αν ήταν αποτελεσμα εκείνης της εξαγωγής θα φαινόταν στις πρώτες ημέρες,εβδομάδες η έστω μήνα.
      αντίθετα αυτο που μου λέτε δηλαδή ενόχληση στα πλαγιά του λαιμού,συνάδει με πόνο από κροταφογναθικη δυσλειτουργία.Ειδικά Αν νιωθετε σφιγμενο το στερνοκλειδομαστοειδη μυ,δηλαδή το μυ στα πλΑγια του λαιμού που ενώνει το κεφαλι με τον κορμό,στην κλειδα.
      δεν μπορώ να γνωρίζω τι είδε ο συνάδελφος ΩΡΛ με την κάμερα,αλλά όταν τελειώσετε την αντιμυκητισιακη αγωγή,καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας η κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε και να ξεκινήσετε μια θεραπεια για το κροταφογναθικο σας πρόβλημα.Μπορεί να περνατε μια περίοδο άγχους αυτήν την περίοδο και να τριζετε η να σφγγετε τα δόντια σας η κάτι άλλο.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο μη δισταστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Δεν πρόκειται για μυικό πόνο, αλλα ενοχληση όταν καταπίνω, σαν ξένο σώμα, αυτό βέβαια μπορεί να είναι και σύμπτωμα της μυκητίασης, απλά το έχω 2 μήνες και έχω τρομάξει, είναι και το αγχος όπως είπατε πολύ σωστά, ο γιατρός μου συνέστησε να δω κάποιον ειδικο για το αγχος μου!ευχαριστώ για την απάντηση σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το blog! Ειμαι 26 χρονων και πλεον δεν καπνιζω αλλα
    αναγκαστικα πρεπει να γινει εξαγωγη 2 δοντιων που ειναι κατω δεξια πριν τον φρονιμιτη διοτι εχουν αποστημα- φλεγμονη γυρω-γυρω απο καθε δοντι. αν και εγω δεν νιωθω τιποτα. μονο οταν εκανα x-ray πανοραμικη τα ειδε ο οδοντιατρος.και δυστυχως δεν υπαρχει σωτηρια. :( . Η ερωτηση μου ειναι: μετα απο ποσο καιρο μπορω να βαλω εμφυτευμα? Διοτι ο οδοντιατρος μου ειπε πως πρεπει να περιμενω 1 χρονο!!!! μεχρι να ειναι σε θεση το ουλο και υστερα το κοκκαλο να δεχτει τετοια "εργασια". Πιστευετε πως οντως χρειαζεται τοσοοοος χρονος? Δεν λεω να μπει αμεσως αλλα αφου βγαλουμε τα δοντια, ποσο χρονο θελει πια να φυγει το αποστημα....? Διοτι δεν μπορω 1 χρονο να μεινω χωρις δοντια.....
    ευχαριστω θερμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει δύο σκέλη.
      1ο.Κανονικά εμφυτευματα μπορούν να μπουν μετά από 1 μήνα περίπου σε εξαγωγές,ειδικά σε νέα άτομα.
      2ο.Ειδικά σε εσάς πρέπει να αναζητήσουμε το λόγο που υπάρχει η κύστη εκεί και αν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη για αφαίρεση και των δοντιών.Γατί εαν είναι τόσο μεγάλη η κύστη ώστε όταν αφαιρεθεί,να αφαιρεθούν μαζί και τόσο στρατηγικά δόντια,λογκά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο οστικό έλλειμα οπότε θα πρέπει να χρειαστούν τεχνικές ανάπλασης οστου.Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος επιμηκύνεται και δεν είναι σίγουρο το χρονικό πλαίσιο.Χονδρικά μπορεί να φθάσει και το χρόνο.
      Γνώμη μου είναι να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη,μια και μπορεί να υπάρχει και εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε,ειδικά εαν θα πρέπει να γίνουν τόσο σύνθετες οδοντιατρικές επεμβασεις στο στόμα σας,τόσο από πλευράς θεραπείας όσο και από πλευράς αποκατάστασης και φυσικά κόστους.

      Διαγραφή
  48. σας ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την πολλαπλή εξαγωγή φρονιμίτη. Είμαι 32 και στα 15 φόρεσα σιδεράκια για 2 χρόνια, έχοντας στραβά δόντια και την τάση κλειστής άνω και κάτω γνάθου. Επειδή τα δόντια μου στράβωσαν ξανά (κυρίως της κάτω γνάθου) η οδοντίατρος μου μου είπε να βγάλω πανοραμική όπου και διαπίστωσε ότι φταίνε οι φρονιμίτες και πρότεινε να τους αφαιρέσω, κυρίως τους 2 κάτω. Μπορώ να κάνω ταυτόχρονη αφαίρεση και πόσο επίπονο θα είναι?Υπάρχει περίπτωση ολικής αναισθησίας?
    ευχαριστώ και καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και χρονια πολλα.

      Πρωτα-πρωτα η αφαιρεση των φρονιμητων δε θα διορθωσει το γεγονός ότι στραβώνουν τα δόντια.Απλά δε θα το κάνει χειρότερο.Για τη διόρθωση,αν σας ενοχλεί,πρέπει μάλλον να ξανακανετε ορθοδοντική.

      Στο ερώτημά σας,η ταυτόχρονη αφαίρεση των κάτω φρονιμητών,αν και γίνεται,δε συνίσταται.Και αυτό γιατί αναισθητοποιείται και το αντίστοιχο μισό της γλώσσας,σε μεγάλο ποσοστό.Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση των κάτω φρονιμητών θα μουδιάσει όλη η γλώσσα οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες μέχρι να περάσει η αναισθησία,να υπάρξει κάποιο ατύχημα.Πχ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η γλώσσα παραλίγο να φράξει την αναπνευστική οδό("γύρισε" δηλαδή η γλώσσα).
      Αν η διαδικασία γίνει με ολική αναισθησία φυσικά μπορεί να γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση,μια και ο ασθενής βρίσκεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.Αλλά με την ολική αναισθησία,εκτός από τους κινδύνους που αυτή περιλαμβάνει,αυξάνει κατά πολύ και το κόστος της θεραπείας.Επίσης συνήθως γίνεται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα πχ ιδιωτικά θεραπεύτήρια που έχουν οδοντιατρικές μονάδες.

      Η αφαίερεση φρονιμήτη δεν είναι τόσο επίπονη όσο φοβάστε.Δε σας λέω ότι δε θα πονέσετε καθόλου κατά την αποθεραπεία(μια και κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε αρκετά μουδιασμένος/η και δε θα νωθετε τίποτα),αλλά το πόσο θα πονέσετε εξατομικεύεται.Μπορεί να μη νιώσετε πολλά,μπορεί και να νιώσετε περισσότερα.

      Ελπίζω να σας βοηθησα!

      Διαγραφή
  50. Kαλησπερα εχω 2-3 αποριες εχω κανει απονευρωση σε ενα δοντι αυτο επιρεασε το διπλα (πρωτη φορα που πηγα οδοντιατρο) λοιπον εκανα απονευρωση -1-2 μου πριστηκε μετα πηγα ξανα οδοντιατρο μου εβγαλε το βαμβακι ξεπριστικε μετα ενιωθα ολα ωραια ολα καλα δεν πηγα να το κλεισο μετα απο 3 μηνες πριστικε παλλι πηγα οδοντιατρο παλλι απονευρωση μετα ξανα τα ιδια κ τωρα δεν το εχω κλειστο και πριστικη παλλι, βεβαια το πιων το εβγαζε εξω το ενιωθα δλδ καθε μερα αλλα μονο το πρωι τωρα ποναει ομως και η απορια μου ειναι αυτο το πιων που πριζετε και ξεπριζετε συνεχεια πειραζι καπου? ειναι κακο; ειναι το δεξια τελευταιο (αν παιζει ρολο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα κα σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Παρά το γεγονός ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,εν τούτοις η γνωμη μου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονεύρωσης γι'αυτό συνεχίζει να πρήζεται και να ξεπρήζεται το δόντι.

      Απονεύρωση δεν είναι μόνο να ανοίγουμε το δόντι,να το καθαρίζουμε και στη συνέχεια να του βάζουμε βαμβάκι και να το κλείνουμε προσωρινά.Απονευρωση είναι να το καθαρίζουμε μεν,δηλαδή να αφαιρούμε το νεύρο και τα μικρόβια,αλλά στο επόμενο ραντεβού να κλείνουμε τη ρίζα με θερμοπλαστικό υλικό,δηλαδή γουταπέρκα για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα ξαναμπουν μικροβια στις ρίζες.Και στο επόμενο ραντεβού να κάνουμε κα σφράγισμα ή θήκη για να προστατεύσουμε την απονεύρωση και το δόντι.

      Κοιταξτε την ανάρτηση για την απονεύρωση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

      και την ανάρτηση για το ενδοδοντικό απόστημα,που εσείς παθαίνετε

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/endodontiko-apostima.html

      Το δόντι αυτό αποτελεί μια συνεχή εστια φλεγμονής στο στόμα σας και αν δεν τελειώσει όλη η απονεύρωση και η αποκατάσταση(σφράγισμα ή θήκη),μπορεί να χαλάσει τόσο πολύ που να μη θεραπεύεται και να θέλει εξαγωγή.

      Συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας ή αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ίδιο,αναζητήστε κάποιον ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα..

      Διαγραφή
  51. Πρίν 10 ώρες έβγαλα 2 φρονιμήτες ο ένας έγκλειστος και ο άλλος ημιέγκλειστος. Η γλώσσα μου είναι ακόμα μουδιασμένη σε ένα σημείο.Είναι λογικό αυτό? Φοβάμαι οτι μου άφησε κουσσουρι.Αν έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο τι γινεται? Θα περάσει μόνο του? Έχω κατατρομάξει! Σε τι γιατρό να απευθυνθώ? Σε γναθοχειρουργό έκανα την επέμβαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Καταλαβαίνω ότι είσαστε αρκετά αγχωμένος.Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται.
      Σας λέω από την αρχή ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά,αν και σήμερα συνεχίζει αυτό το μούδιασμα ή μια αίσθηση "μυρμηγκιάσματος" στο μισό της γλώσσας από την πλευρά που έγινε η εξαγωγή,τότε μπορεί να έχει πάθει κάποια κάκωση ή βλάβη το νεύρο.Αυτό σιγά-σιγά εκτός αν είναι μεγάλη η βλάβη θα επανέλθει.

      Πότε θα επανέλθει;Δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

      Τι κάνετε εσείςςΚαταρχην παίρνετε τηλέφωνο τον γναθοχειρουργό που σας έκανε την εξαγωγή και τον ειδοποιείτε για το περιστατικό.Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι θα κάνετε,μια και αυτός ξέρει τς ενέργειες που έχει κάνει κατά την εξαγωγή.Αν θέλετε να βοηθήσετε το νεύρο να επανέλθει πιο γρήγορα,κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να πάρετε ένα σκεύασμα που λέγεται Νeurobion(νεβρομπιον ή νιουρομπιον παραθέτω περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο στον αντίστοιχο ιστότοπο http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/neurobion).To neurobion έχει βιταμίνες του συμπλεγματος Β που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων των νεύρων.Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που έκανε την εξαγωγή,μια και αυτός ξέρει τι έχει κάνει κατά τη διάρκεια της εξαγωγής και θα σας κατευθύνει.

      Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον συγκεκριμένο,ένας οποιοσδήποτε οδοντίατρος που έχει ξανααντιμετωπίσει αυτές τις καταστασεις αρκεί. Αν θέλετε μπορειτε να πάτε παλι σε κάποιον εξειδικευμένο γναθοπροσωπικό ή στοματικο χειρουργό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά..

      Διαγραφή
  52. Giatre mou kalhspera..sigxaritiria gia th douleia sas k th politimi voitheia sas..tha ithela na sas rwtisw kgw kati..to kalokairi me ponouse xafnika ena donti mou otan etrwga k eixe pristei k to oulo mou..etsi me ta polla k meta apo polles apofiges,de mporousa na kanw kati allo apo to na paw ston odontiatro mou..me ta polla,eide mia mikri rogmi sto dontaki mou,to opoio mou anakoinwse pws oso k na xtipithw exei spasei k thelei exagwgh..egw fusika molis to akousa,mia k de xaraktirizomai gia ti psixraimia mou,panikoblithika ton rwtisa,gia tixon allous tropous antimetopishs..mpas k apofugw tin exagwgh..mou to apeklise,alla pros wras mia k den eixe proxwrisei i rogmi polu,mou to eftiaxe proxeira,exw tin entipwsi me to uliko tou sfragismatos,de thimamai k kala..lew ouf mia anasa,estw oso kratisei..meta apo 2-3 mines fusika,pali enoxlisei pali priximo..pali me xilia parakalia mou to eftiaxe me tin idia diadikasia..k na mi sas kourazw..ftasame sto simera..pou otan piga trith fora ithele pia o xristianos na mou to vgalei epi topou..katalaba oti de paei allo k pira ti megali apofasi na fanw tharalaia k na to vgalw epitelous..afiste pou mauta pou diavaza sto net..gia ta apostimata k tis molinseis tou aimatos k de xerw ti allo,nomiza pws katapinw to puon k pia dilitiriazomai arga k stathera..eimai k oligon arrwstofobikh..telospantwn,afou pernw gia trith fora loipon antibiwsh(amoxil 1g.)..auth th fora thn arxisa trith 21/1..piga ston anthrwpo th paraskeuh 24/1..k meta apo 2-3 kriseis panikou,ton afisa na mou to vgalei..molis mou to evgale malista mou to edeixe kiolas k mou leei koita mia terastia kisth pou eixe,itan san ena aspro sixameno skouliki kolimeno sto donti m,an k den to prosexa k kala,min exoume k lipothimies..etsi mou eipe na sinexisw tin antibiwsi mou mexri k simera kiriakh 26/1..(k tis 3 fores pou xreiastike na parw gia 6 meres th phra)..k ola kala..ontws girisa spiti meta tin exagwgh,oute polu pono eixa,oute polu aima..kratithika k de kapnisa gia 4 wres..k mexri k simera pinw k trww prosextika..pinw k ena panadol extra kathe mera..to thema mou loipon einai,k afou ekana auto twn terastiwn diastasewn prologo k sugnwmh an sas kourasa..apo extes pou eixe fugei teleiws pia i epeiria tis enesis,katalabenw pws uparxei ena priximo sto oulo,panw apo to simeio fusika pou leipei to dontaki mou..k ennoeitai anisixw polu..niwthw elafrws prismeni an k exwterika,emfanisiaka de fenetai tpt..alla auto to priximo tou oulou me anisixei polu..einai fisiologiko?ti mporei na einai?apo aurio tha stamatisw k tin antibiwsi,pws tha figei?na paw ston odontiatro m na to dei,ti lete?sugnwmi an sas kourasa k euxaristw ek twn proterwn gia to xrono pou tha afierwsete,naste kala......xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια και για την ερώτηση.
      Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και αυτό που με ρωτάτε είναι πολύ κλινικό.Παρ'όλα αυτά πιθανολογώ ότι το ούλο πρήστηκε ελαφρώς γιατί επουλώνεται.Όπως σε όλους τους τραυματισμούς,έτσι και στο στόμα έχουμε πρήξιμο(οίδημα) στην περιοχή ως μέρος της επουλωτικής διαδικασίας.Οπότε το πρήξιμο δεν είναι κάτι που θα σας προβληματίζει.Μπορεί να συνυπάρχει και μια αίσθηση ενόχλησης ή και μικρού πόνου.

      Αυτό που θα κάνετε εσείς είναι να τηρείτε σχολαστική στοματική υγιεινή.Δηλαδή να πλένετε τα δόντια σας καθημερινά και σε εκείνη την περιοχή,απλά πιο μαλακά αλλά και αν θέλετε να χρησιμοποιείτε και ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

      Αν ο πονος είναι έντονος ή έχετε κάποια απορία τότε να πάρετε τηλέφωνο ή και να επισκεφθείτε τον οδοντιατρό που σας έκανε την εξαγωγή.Γιατί έχει δει την κλινική εικόνα.

      Και φυσικά να σκεφθείτε στο κοντινό μέλλον να αντικαταστησετε το ελλείπον δόντι,μια και τα υπόλοιπα δόντια θα επιβαρυνθούν από την έλλειψη του δοντιού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

      Διαγραφή
  53. Giatre mou kalhspera,euxaristw poluuu gia thn apanthsh sas...htan tha elega kathisixastikh,gt egw apo to fovo mou k thn anisixia mou,ola ipopta ta blepw...apo extes deutera 27/1 stamatisa k tin antibiwsi...uparxei ena elafru priximo akoma,alla nomizw pws siga-siga ipoxwrei...pono den exw se ekeino to shmeio sxedon katholou,alla pairnw ena panadol extra kathe mera,gt niwthw genika ena pono k mia talaipwria se olokliri tin aristeri pleura tou kefaliou(aristera itan i exagwgh)...k genika nomizw exei talaipwrithei polu auth h pleura,logw k igmoreiou pou exw k pali aristera...alla pio polu k apo to igmoreio k apo to dontaki m,einai pisteuw o fovos mou,gt sinithizw na ta megalopoiw ola...sugnwmi an sas kourasa k pali euxaristw polu,kalh sunexeiaaa!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γεια σας εκανα εξαγωγη δοντιου εκτες 31/01/14 και θα ηθελα να ρωτησω αν κανει να τρωω γαλακτομικα .... και τι αλλο δεν πρεπει να τρωω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τρώτε γαλακτοκομικά.Θα αποφεέγετε όμως τις σκληρές τροφές για μια με δύο μέρες μετά την εξαγωγη πχ παϊδάκια ή μπριζόλα.Θα αποφεύγετε τις ζεστές τροφές πχ ζεστή σούπα.
      Μετά τις δύο μέρες δεν έχετε κανενα πρόβλημα και τρώτε ότι θέλετε.

      Σας υπενθυμίζω να πλένετε καλά τα δόντια σας και μετά τη δεύτερη μέρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας για τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό της περιοχής.

      Επίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  55. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί σε μια εξαγωγη να βγήκε όλο το ιγμόριο.Είναι αδύνατο.Αυτό που μπορεί να έγινε είναι η ρίζα του δοντιού να έφτανε μέχρι το ιγμόριο,οπότε όταν βγήκε το δόντι(μαλλον τραπεζίτης-οπίσθιο δόντι ) να έγινε καποια τρύπα που να επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ στόματος και μύτης.Αυτό μπορεί περιστασιακά να πονάει,ειδικά αν δεν έχει γίνει καλά η επούλωση.

    Το θέμα με τον πόνο που νιώθετε τώρα μπορεί να είναι από αυτήν την παλιά εξαγωγή αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπιζετε.

    Γνώμη μου είναι να πάτε σε έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.Τότε μόνο θα μπορέσει να τεθεί μια σωστή διάγνωση που θα δώσει τέλος στον πόνο σας.

    Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανα μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! ΕΚΑΝΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 1ΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ BRASAN KAI ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ.. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΓΝΘΟ ΕΝΑ ΓΡΟΥΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ... ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνωσεις από μακριά είναι επιφοβες.Παρ'όλα αυτά οταν λέτε φλεγμονή στο λαιμό τι εννοείτε?Είχατε καποια αμυγδαλίτιδα/λαρυγγίτιδα;Και ο φρονιμήτης ήτα έγκλειστος ή είχε βγει στο στόμα;Μηπως συνοδευόταν και από πρήξιμο;

      Το πιο πιθανον πάντως είναι να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας από τη φλεγμονή.Αυτό σταδιακά θα μειώνεται και μαλλον θα εξαφανιστεί.Αν δεν έχετε πλεον φελγμονή δε χρειάζεται να παίρνετε φαρμακευτική αγαγώ,εκτός εαν σας τη συνέστησε κάποιος γιατρός,οπότε συνεννοηθείτε με τον ίδιο για τη συνέχιση ή τη διακοπή της.Και για σιγουριά επισκεφθείτε το γιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) σας,μια και μια κλινική εξέταση είναι πιο σίγουρη από τις μακρινές διαγνώσεις.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μζί μου..

      Διαγραφή
  59. Καλησπερα!!Εκανα εξαγωγη φρονημιτη πριν 10 μερες περιπου..Ποσος καιρος χρειαζεται για να επουλωθει πληρως το σημειο?Υπαρχει περιπτωση να παει πανω στο σημειο καποιο φαγητο και να δημιουργησει προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση εξαρτάται από παράγοντες όπως ηλικία του ασθενούς,συνήθειες πχ κάπνισμα,γενική υγεία,αν ήταν χειρουργική ή απλή η εξαγωγή κτλ.

      Συνήθως για ένα άτομο πχ 40 ετών μη καπνιστή είναι περίπου 2-3 εβδομάδες.

      Μέχρι την επούλωση καλό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και μπορείτε, για να μην πάει στο σημείο αυτό κάποιο φαγητό,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!Για οτιδήποτε άλλο θελετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  60. Καλησπέρα σας έκανα πριν έξι ώρες εξαγωγή κάτω αριστερού φρονιμίτη και ο πόνος είναι υπερβολικός μετά το πέρας της νάρκωσης, που έγινε σε τρία στάδια. Ένα τοπικό, ένα στο νεύρο και ένα στο μεγάλο νεύρο (δική μου ορολογία). Ο πόνος δεν φεύγει αλλά μετά τη μελέτη των σχολίων των άλλων ασθενών παρηγορήθηκα και δοξάζω το Θεό που δεν τράβηξα αυτά που τράβηξαν και οι άλλοι και περιμένω απλά να περάσει ο χρόνος. Μόλις άρχισε ο πόνος επειδή δεν άντεχα πήρα Mesulid χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου. Έκανα καλά ή άσχημα; Είδα μάλιστα τις γραπτές οδηγίες που έδωσε ο Οδοντίατρος μου ειδικά για την εξαγωγή που μιλούσαν για φάρμακο Xefo Rapid 8 mg. Είστε πάντως πολύ άξιος που ασχολείστε και νοιάζεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  61. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Όντως μου είπε να πάω τον Ιούνιο ώστε να προχωρήσουμε σε ακτινογραφικό έλεγχο, σε περίπτωση βέβαια που δεν είμαι έγκυος. Ηθελα να ρωτήσω τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου και επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι είμαι 32 ετών, το λέω διότι σύμφωνα με τον οδοντίατρο μου είμαι αρκετά μεγάλη ώστε να ανησυχώ για την μετακίνηση των δοντιών μου σε ένα διάστημα δύο ετών.Ποια η γνώμη σας?Σας ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μηχανημα διατήρησης χώρου είναι ένα ορθοδοντικό μηχάνημα,το οποίο μπορεί να είναι σταθερα και συνεχώς ενωμενο με τα δόντια(ακίνητο) ή να μπαίνει και να βγαίνει(κινητό) και εμποδίζει τη μετακίνηση των δοντιών.Τον ίδιο ρόλο μπορεί να τον παίξει πχ και ένας νάρθηκας διάφανος αλλά σκληρός τον οποίον θα φοράτε το βράδυ όταν κοιμάστε.

      Στην ηλικία των 32 δεν περιμένουμε μεγάλη μετακίνηση όπως στην ηλικία πχ των 15,αλλά μπορεί να συμβεί.Οπότε αν περιμένετε δύο περίπου χρόνια,μπορεί να συμβεί κάποια μετακίνηση.Λέω μπορεί,αλλά δεν είναι σίγουρο.Η τελική επιλογή εξερτάται από τα θέλω τα δικά σας και τη γνώμη του οδοντίατρου σας.Μπορεί να θεωρείτε περιττή μια τέτοια θεραπεία(που έχει και κάποιο κόστος,μικρό μεν αλλά υπαρκτό) ή μπορεί ο οδοντίατρος σας να το θεωρεί περιττό.

      Εγω θα το συζητούσα μαζί σας σαν θεραπευτική επιλογή,μια και τα δύο χρόνια είναι αρκετός καιρός.Και οποιαδήποτε επιλογή θα τη λαμβάβαμε μαζί,ουτως ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την περίπτωση να συμβεί κάτι πχ μια μετακίνηση.Και όχι να υπάρχει η στιχομυθία :
      -Γιατρέ τελικά μετακινήθηκε.
      -Ε..ναι το είχαμε συζητησει σαν ενδεχόμενο,αλλά..
      -Και τωρα;

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, με βοηθήσατε ιδιαίτερα και συγχαρητήρια και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. καλησπέρα σας. εκανα χειρουργική εξαγωγή πριν τρεις μέρες στον κάτω αριστερα ημιέκλιστο φρονυμήτη. πέρνω αμοξίλ και αλγκοφρεν. έχω πρηστεί αλλά ο πόνος είναι υποφερτός ή κοιμάται με τα αλγκοφρέν και τα ποστάν που παίρνω αν χρειαστεί. το περίεργο είναι ότι έβγαλα κάτι σαν σπυράκι με άσπρο πυον ένα απο αριστερά στο χείλος εκεί που κλείνουν το ανω με το κατω που είπα εντάξει αφου απο εκει εγινε ολη η δουλειά ίσως ειναι φυσιολογικό αλλά σήμερα εβγαλα και ένα απο δεξιά απο μέσα απο το πάνω χείλος.δεν είναι μεγάλα.είναι δυο πολύ μικρά σας σπυράκια ασπρα και οταν τα δαγκώνω τσούζουν λίγο. τι ειναι αυτά ?να φοβηθώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. καλημέρα

    Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Από χτες πονάω έντονα στον αριστερό κάτω φρονιμίτη που είναι ημιέγκλειστος και υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή. Δεν μπορώ να ανοίξω καλά το στόμα μου και αποφεύγω το φαγητό σε εκείνη την περιοχή. Χτες το απόγευμα που επισκέφθηκα τον οδοντίατρο μου σύστησε να τον αφαιρέσουμε σήμερα το πρωί αλλά επειδή φοβήθηκα λόγω της φλεγμονής ζήτησα να πάρω αντιβίωση πρώτα για να υποχωρήσει και μετά να γίνει η επέμβαση(χειρουργική). ¨Έτσι λοιπόν μου είπε να πάρω AMOXIL των 500 χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα με πιάσει όμως και να το αφήσουμε για μετά το Πάσχα. Η απορία μου είναι αν γίνεται χειρουργική εξαγωγή σε φρονιμίτη όταν υπάρχει φλεγμονή ή πρέπει πρώτα να υποχωρήσει η φλεγμονή; και το ρωτώ αυτό γιατί στο παρελθόν για τον δεξί κάτω φρονιμίτη που είχε πάλι φλεγμονή ο οδοντίατρος τότε σύστησε να πάρω μερικές μέρες αντιβίωση και μετά να τον βγάλουμε. Έχω ήδη ξεκινήσει την αντιβίωση από χθες βράδυ μαζί με advil που μου έδωσε ο φαρμακοποιός για την καταπράυνση του πόνου και της φλεγμονής. Πείτε μου τη γνώμη σας, παρακαλώ το συντομότερο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς τον κύριο με το πρόβλημα με τον ημιεγκλειστο φρονιμήτη(σχολιο 11/4).

      Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχολιο.
      Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τα σχόλια,που δεν ανεβαίνουν στο ιστολόγιο.Ελπίζω να βρείτε την απάντηση μου.
      Σε γενικες γραμμές περιμένουμε λίγες μέρες τη φλεγμονή να υποχωρήσει,πριν κάνουμε μια εξαγωγή.Και αυτό διότι τα αναισθητικά μπορεί να μη δράσουν όπως θέλουμε,όταν υπάρχει ενεργή φλεγμονή αλλά και ο ίδιος ο ασθενής είναι ταλαιπωρημένος.Αυτό βέβαια δεν είναι η μοναδική λύση.Υπάρχει και η λύση ποθ προτείενι ο συνάδελφος,αλλά εγώ δεν την ενστερνίζομαι.

      Αυτό που μπορείτε να κάνετε συμπληρωματικά είναι εκτός απο σχολαστική στοματική υγιεινή,είναι η χρησιμοποιήηση ενός αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος πχ chlorexil 0,12 ή perioguard ή listerine. Μπορείτε επίσης συμπληρωματικά μια και είναι ημιέγκλειστος,να βρέξετε το άκρο μιας μπατονέτας()που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αυτιων) στο στοματικό διάλυμα και να καθαρίσετε τοπικά την περιοχή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα..

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σας. Εκανα εξαγωγή του επανω δεξια φρονιμίτη εχθες. Αισθάνθηκα πόνο μόλις υποχώρησε η επιδραση της ένεσης άλλα με ενα depon πέρασε αμέσως. Σήμερα δεν πονάει καθόλου. Παίρνω augmentin ανα 8 ώρες για 4 μέρες. Ο γιατρός μου συνέστησε να αποφυγω γαλακτοκομικα, ζεστά και σκληρά φαγητά για τις πρωτες δυο μέρες. Μήπως είναι λίγο το Χρονικο διαστημα κ θα πρεπει να τηρησω μια διατροφή για περισσότερο Καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησέρα και συγνώμη που άργησα τόσο πολύ να απαντήσω,αλλά η τεχνολογία μας πρόδωσε.

      Το χρονικο διάστημα που σας είπε ο γατρός δεν είναι λίγο,είναι αρκετό.Με τα ζεστά και σκληρά συμφωνώ,με τα γαλακτοκομικά έχω μια ενσταση,αλλά αυτός είναι ο θεράποντας ιατρός.

      Επίσης το augmentin είναι βαριά αντιβίωση,και καλύτερα να την παίρνετε με γεμάτο στομαχι και να φροντίσετε να τρώτε γιούρτι,μια και σκοτώνει κι τα ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου.

      Τι έγινε τελικά.Εισαστε καλύτερα με την επούλωση?

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας γιατρέ, Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και χίλια συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

    Θα μπω γρήγορα στο θέμα που με απασχολεί.

    Στις 9 Απριλίου ξεκίνησα μία σειρά εξαγωγών, λόγω κακής οδοντικής κατάστασης χρόνων. (από ανοησία μου, αμέλεια κλπ)

    Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη είχα κάνει 8 εξαγωγές (2 ανά 2-3 ημέρες).

    Από την τελευταία 2πλη εξαγωγή στις 16/4 παρατηρώ πως ουσιαστικά έχουν κλείσει τα ούλα, αλλά παραμένουν πρησμένα σε αρκετά σημεία.

    Μόνο σε ένα σημείο των ούλων βλέπω μία μικρή τρύπα, προφανώς δεν έχει επουλωθεί ακόμη ώστε να κλείσει εντελώς.

    Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι:

    1ον: Δικαιολογείται το πρήξιμο στα ούλα (σημεία εξαγωγών) μετά από 5 ημέρες;

    2ον: Εχθές ξεκίνησα να παίρνω αντιβίωση (augmentin) σε συνδυασμό με xefo rapid. Θα έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αντιβίωση; Γιατί οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την amoxil;

    3ον: Εφόσον ακολουθώ αντιβιοτική αγωγή, πρέπει να συνεχίσω τις πλύσεις με αλατόνερο; Ή με το Listerin και μόνο, είμαι καλυμμένος;


    Σας ευχαριστώ θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς ο Κύριος και χρόνια πολλα!
      Σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγία.Παμε να απαντήσουμε μια-μια τις ερωτήσεις σας.

      1.Το πρήξιμο στα ουλα είναι απολύτως δικαιολογημένο,λόγω των πολλαπλών εξαγωγών και δεν είναι κάτι που πρέπει να σας προβληματίζει.Αναλογα με την ηλικία σας και τις συνήθειες σας(κάπνισμα) η επούλωση θα γίνει ομαλά και σχετικά σύντομα.
      2.Το augmentin το πήρατε από μόνος σας ή σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας;Αν το πήρατε σε συνεννόηση,το πότε θα το διακόψετε εξαρτάται από τον γιατρό που σας συνέστησε το σχήμα.Εαν το πήρατε από μόνος σας,γενικά αντιβίωση από μόνοι μας δεν παίρνουμε.Πάντως θα τη συνεχίσετε για 10 ημέρες σύνολο.Το xefo rapid δεν είναι αντιβίωση.Ειναι αντιφλεγμονώδες/αναλγητικό για να μην πονάει ο ασθενής και καταπολεμά και το πρήξιμο.To augmentin ειναι amoxil+κλαβουλανικο οξυ.Είναι πιο δυνατό από το amoxil και θεωρείται βαρειά αντιβίωση.Αυτή τη στιγμη δηλαδή χρησιμοποιείτε πολυβόλο για να σκοτώσετε σπουργίτια.Μπορεί να έχετε εντερικές διαταρραχές,οπότε να φροντίσετε να λαμβάνετε την αντιβίωση με γεμάτο στομάχι και να τρώτε και γιαούρτι,γιατί η αντιβίωση αυτή σκοτώνει και τα "καλά" βακτήρια του εντέρου.
      3.Το αλατόνερο βοηθάει στην επούλωση του τραύματος ενώ το listerine βοηθάει στην τήρηση καλύτερης στοματικής υγιεινής και μειώνε τα μικρόβια του στόματος.Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο,αλλά πρώτα αλατόνερο και μετά listerine.Αλλιώς πλεον και μόνο με τη χρήση listerine δε θα έχετε πρόβλημα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  67. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και την απάντηση σας.

    Είμαι 42 ετών, καπνιστής. Αν και τις τελευταίες ημέρες κάνω μεγάλη προσπάθεια να το ελαττώσω το δυνατόν περισσότερο. Δύσκολο, αλλά γνωρίζω πως έτσι πρέπει.

    Ο γιατρός μου, μου σύστησε την αντιβίωση, αν και μετά από 2 ημέρες μου έκανε αλλαγή σε amoxil 1g μαζί με τα αντιφλεγμονώδη niflamol (κάνουν δουλειά αυτά;)

    Ομολογώ πως έχει υπάρξει βελτίωση σχετικά με το πρήξιμο. Μόνο σε 1-2 σημεία επιμένει, αλλά όπως καταλαβαίνω, είναι θέμα χρόνου να συνέλθει εντελώς.

    Θα ακούσω την συμβουλή σας και θα συνεχίσω τις πλύσεις και με αλατόνερο, και με χαμομήλι, και με το hexalen που αντικατέστησε το listerine.

    Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι.

    Καλή συνέχεια, και ο Θεός να σας δίνει δύναμη στο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Γεια σας, θα ηθελα να σας ρωτήσω το εξης:
    Η κόρη μου ειναι 19 ετων και είχε ενα δοντι απονευρωμενο.
    Οταν χάλασε το διπλανό δόντι ο οδοντίατρος έκανε ακτίνα και είδε και τις ρίζες του απονευρωμένου δοντιού και είπε πως έχουν μπει μικρόβια και πως το δόντι πρέπει να βγεί και να βάλουμε εμφύτευμα.
    Ποιά είναι η γνώμη σας πρέπει να αφαιρεθεί το δόντι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και σαφή διάγνωση δεν μπορώ να κάνω από μακριά.Πάντως εαν ο όδοντίατρος ειδε ότι έχουν μπει μικρόβια,άρα έχει γίνει κύστη στο δόντι,μπορεί να προσπαθήσει καταρχήν να επαναλάβει την απονεύρωση λαι όχι να καταδικάσει το δόντι.

      Αν ο ίδιος δεν κάνει επαναλήψεις απονευρώσεων( μια και είναι όντως δύσκολες) ή θεωρεί ότι δεν μπορεί να την κάνει επιτυχώς τότε να αναζητησετε τη βοήθεια εξειδικευμένου ενδοδοντολόγου(ενδοδοντιστή) του οποίου δουλειά είναι να σώζει δόντια που οι άλλοι οδοντίατροι έχουν καταδικάσει.Είναι όμως γενικά πιο ακριβοί από τος τιμές των γενικών οδοντιάτρων,αλλά πάντα πιο οικονομικοί σε σχέση με την εναλλακτική(εξαγωγή και εμφύτευμα).

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  69. Καλησπερα πριν απο δυο χρονια αφαιρεσα ενα σπασμενο απο πολλα χρονια μπροστινο δοντι.το δοντι αυτο παροτι ειμαι 35 ετων ηταν το παιδικο μου ,το κανονικο ηταν κ ειναι εγκλειστο απο πανω του εκτοτε μεχρι να ξεκαθαρισει αν θα κατεβει το κανονικο η θα βαλω εμφυτευμα φοραω ενα προσωρινο ψευτικο αφαιρουμενο.μετα απο πολυ ελαφρια ενοχληση παρατηρησα σημερα οτι εχει κατεβει εντυπωσιακα καθοτι ηταν πολυ ψηλα το νεογιλο χωρις να κανει ομως την εμφανιση του .απο αναλογες περιπτωσεις υπαρχει πιθανοτητα να κατεβει φυσιολογικα κ να ειναι ομοιομορφο μ τα αλλα κ να μην χρειαστει εξαγωγη εγκλειστου και εμφυτευμα ?διαγνωσεις απο το ιντερνετ δεν γινονται αλλα αν εχετε αποψη απο αναλογες περιπτωσεις..ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η αλήθεια ειναι ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες οπότε θα σας πω τι ισχύει γενικά.Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνεννοηθειτε με κάποιον οδοντίατρο που να μπορεί να κάνει χειρουργική ανατολή του εγκλείστου δοντιού,να το κάνει δηλαδή να βγει στο στόμα και όχι να το βγάλει και να βάλει εμφύτευμα.Στη συνέχεια ο ίδιος ο γιατρός ή κάποιος ορθοδοντικός θα τοποθετήσουν σιδεράκι για να το το στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς το στόμα.

      Αυτή είναι η ιδανική αντιμετώπιση του περστατικού και όχι η εξαγωγή του εγκλείστου και η τοποθάτηση εμφυτεύματος.

      ΑΝ το παραπάνω ιδανικό σενάριο δεν μπορει να πραγματοποιηθεί τότε αναζητούμε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

      Το σενάριο να κατέβει μόνο του χωρίς κάποια παρέμβαση το βλέπω λιγότερο πιθανό μια και είσαστε ήδη 35 χρονων.Αν είσασταν 18,θα ήταν πιο πιθανό.Δεν αποκλείεται,αλλά δεν δίνει καλή απόδοση το στοίχημα!

      Το σημαντικό είναι η χάραξη του σχεδίου θεραπείας και η απόφαση σας,γνωρίζοντας όλα τα ενδεχόμενα για το σχεδιο θεραπείας.

      Και φυσικά ότιδήποτε και αν γίνει θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία,για να μπορεί και ο οδοντίατρος να κρίνει,με περισσότερα στοιχεία.Αυτό μπορείτε να το κάνετε και πριν το ραντεβού με τον οδοντίατρο,για να την έχετε έτοιμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  70. καλησπερα σας εχω ενα προβλημα με τον αριστερο φρονιμητη κατω μερια και ειναι το τελευταίο (Γ) εχω παρατηρειση στο δοντι αυτο οτι βουλιαζει λιγο σαν το καραβει που λεμε απο την δεξια μερια και με εχει αναστατωσει λιγακι (εχει καληψη λιγακι το δοντι με ποσοστο 15%) τη σημαινη αυτο ?επισης εχω και μια μικρη ενοχληση απο πονο του ουλου που ειναι εκει να προσθεσω οτι ειναι σαπησμενο και μαλλον σιγουραθα παω να το βγαλω την δευτερα που ερχετε πειτε μ θα πονεσει? θα εχω τιποτα να προσεχω με τα η πριν την εξαγωγη η τιποτα αλλο? γιατι φοβαμαι λιγακι ωσ πολυ γιατι ειχα παει σε εναν οδοντιατρο που μου εκανε ενα μικρο σφραγισμα και για να αφαιρεσει κατι σκουπηδακια απο το δοντι αυτο πονεσαΤΡΟΜΕΡΑ!!!!!! αλλα μετα απο καιρο εφυγε το σφραγισμα και αρχισαν μερικη πονοιι ευτηχως εχω σηνηθηση στον πονο ελπιζω να ειναι καλο αυτο ? θα ηθελα πολυ να με βοηθησετε και να μου πειτε τη γνωμη σας ευχαριστωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχήν μπορεί ο φρονιμήτης να μην έχει καλυφθεί από το ούλο,αλλά στο σημείο αυτό να μην έχει βγει όλος,να είναι δηλαδή ημιέγκλειστος.

      Η εξαγωγή δε θα πονέσει,μια και θα είσαστε αναισθητοποιημένος.Μετα την εξαγωγή δε θα έχετε κάποιο πρόβλημα εαν ακολουθήσετε τις πραπάνω οδηγίες,αλλά καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό ου θα σας κάνει την εξαγωγή για το αν θα πάρετε κάποια αντιβίωση,μια και αυτός ξέρει το ιατρικό ιστορικό σας.

      Όσο για τ αυπόλοιπα προβλήματα σας καλό είναι να συνεχίσετε τη θερπεία για να απαλαγείτε από τους πόνους στα δόντια,που σας ενοχλούν και σας χαλάνε την ζωή.Και το κυριότερο..προσπαθείτε να βουρτσίζετε συστηματικά.2 φορές την ημέρα επί δύο λεπτά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Καλή επούλωση και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  71. Καλημερα σας γιατρε κ συγχαρητηρια για το εργο που προσφερετε!
    Εβγαλα πριν 3 ημερες τον κατω αριστερο φρονιμητη. Η επεμβαση ηταν λιγο ζορικη γιατι παρολο που δεν διηρκησε πολυ ασκηθηκε αρκετη δυναμη στην περιοχη για να γινει η εξαγωγη. Ο γναθ/γος με προειδοποιησε οτι θα πονεσω κ μου χορηγησε amoxil των 1000mg κ brufen 600 mg. Ειχα μια ηπια αιμοραγια τις πρωτες δυο μερες που σημερα μειωθηκε στο ελαχιστο κ ενα ελαφρυ πρηξιμο που υποχωρει.
    Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι ο πονος δεν υποχωρει. Δεν ειναι εντονος αν κ αυξηθηκε λιγο σημερα, απλα αντανακλα στα γυρω δοντια κ τα επανω αν κ εξαφανιζεται εντελως με τη ληψη brufen. Σημερα ομως παρατηρησα επισης οτι στην πληγη υπηρχαν δυο μικρες συγκεντρωσεις απο ασπρο υγρο που εμοιαζε με πυον. Καποιες στιγμες το σαλιο μου εχει μια ασχημη γευση λες κ εχει αναμιχθει με πυον ενω οταν βαζω λιγο σαλιο στο χερι εχει μια ασχημη οσμη. Να ανησυχησω για καμια μολυνση η κατι αλλο η να συνεχισω τη θεραπεια ως εχει?
    Κ κατι τελευταιο. Το τελευταιο ραμα που μου εγινε ενωνει το ουλο με το εσωτερικο απ το μαγουλο. Για ποιο λογο εγινε αυτο? Ευχαριστω προκαταβολικα για την απαντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Ο πόνος είναι κάτι φυσιολογικό,μετεξακτικά,αν η εξαγωγή ήταν δύσκολη.Βέβαια δε σημαίνει ότι είναι ίδιος σε όλους,αλλά για αυτό σας έδωσε και τη φαρμακευτική αγωγή.Κατά τη γνώμη μου το amoxil των 1000 είναι αρκετά πιο δυνατή από ότι χρειάζεται,αλλά εφ'όσον είναι ο θεράποντας γιατρός σας είναι υπεύθυνος και για τη φαρμακευτική σας αγωγή.Εγώ θα σας τονίσω,αν δεν τονίστηκε ήδη,ότι καλό είναι να τρώτε περισσότερο γιαούρτι αυτές τις ημέρες,μια και το amoxil εξαφανίζει και τα ωφέλιμα μικρόβια της μικροβιακής χλωρίδας του παχέος εντέρου,αλλά και για το στομάχι σας,γιατί τόσο βαριά αντιβίωση έχει συνδεθεί με γαστρεντερικές διαταραχές.Αν δεν τρώτε γιαούρτι μπορείτε να προμηθευθείτε από το φαρμακείο το ultra levure για τον πολλαπλασιασμό της βακτηριακής χλωρίδας,ενώ για το στομάχι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε zandac,αν έχετε ή οποιοδήποτε σκεύασμα έχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη πχ losec.Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο στοματικό διάλυμα για την στοματική υγιεινή,μια και το βούρτσισμα δε θα μπορείτε να το κάνετε πολύ καλά και χωρίς πόνο.Συνήθως συστήνετε για μετεξακτική χρήση,για λίγο καιρό το chlorexil 0,12%.Αν έχετε κάποιο άλλο αντισητπικό πχ το hexalen,tantum verde,betadine gargle(όχι αυτό για εξαωτερική χρήση αυτό για γαργάρες) οκ.Ακόμα και το listerine κάτι κάνει.

      Ως προς τα συμπτώματα που μου λέτε,είναι λίγο ως πολύ φυσιολογικό να εμφανίζετε τέτοια συμπτώματα.Το σημαντικό είναι όμως να νιώθετε ότι η επούλωση προχωρά,Εϊναι έτσι;Θα συνεχίσετε κανονικά τη θεραπεία και ουτως ή αλλιώς έχετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή σε 10 μέρες περίπυ για να σας κόψει τα ράματα.Εκεί μπορείτε να του πείτε για το ράμα που σας ενοχλεί,αν και εγω νομίζω ότι το τελευταίο ράμα που μου λέτε κλείνει την πληγή ή καλύτερα κλείνει την τομή,η οποία έγινε κοντά στο μάγουλο ή μάλλον στη γωνία μεταξύ μάγουλου και γνάθου.ΚΑι αυτό έγινε για την καλύτερη και πιο γρήγορη επούλωση.Δεν ενώνει το μάγουλο,μια και κάτι τέτοιο δε θα ήταν σωστό και λογικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  72. Καλησπέρα σας και πολλά συγχαρητήρια που ενημερώνετε τον κόσμο!!

    Εδώ και δύο μήνες περίπου μετά από κρύωμα - άρχισαν να με πονάνε τα δόντια μου (και από τις δύο πλευρές). Όχι πόνος ιδιαίτερος αλλά ενόχληση. Δυστυχώς αμέλησα να παω στον οδοντίατρο άμεσα (και είχα τουλάχιστον δυο χρόνια να τον επισκεφτώ) και απλά το αντιμετώπισα με nurofen και depon. Ακολούθως βούλωσαν και τα αυτιά μου - εναλλάξ - για περίπου δέκα μέρες. Παράλληλα αισθανόμουν τους λεμφαδένες (?) στο λαιμό μου - κατω από το σαγόνι - κάτι σαν γρομπαλάκια. Πλέον πέρασε και το κρύωμα, ξεβούλωσαν και τα αυτιά και αποφάσισα και έκανα επιτέλους τη σωστή κίνηση και πήγα στον οδοντίατρο. Δυστυχώς μου είπε ότι πρέπει να κάνω 3 απονευρώσεις, ίσως μια εξαγωγή και γενικά βαθύ καθαρισμό ούλων. Σήμερα αρχίσαμε με την πρώτη απονεύρωση. Το ερώτημά μου - αυτό που λίγο με αγχώνει και το σκέφτομαι είναι αυτά τα γρομπαλάκια που αισθάνομαι στο λαιμό μου. Δεν με πονάνε. Ο οδοντίατρος μου είπε σήμερα ότι πιθανόν να οφείλεται στο ότι υπάρχουν αυτά τα χαλάσματα. Αλλά δεν με διαβεβαίωσε φυσικά (ούτε ήταν αυτός ο ρόλος του) οπότε λίγο ανησυχώ και σκέφτομαι μήπως πρέπει να παω σε κάποιον ΩΡΛ? Ή να περιμένω να τελειώσω με τα δόντια μου και να δω αν θα υποχωρήσουν;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και ευχαριστω για το σχολιο.

      Δυστυχως,όταν έχει κανεις να παει στον οδοντίατρο,έχει να αντιμετωπίσει μαζεμένα τα οδοντιατρικα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

      Πιθανολογώ ότι τα γρομπαλάκια που αναφερετε,είναι λεμφαδένες λόγω και των προβλημάτων με τα δόντια,αλλά και των προβλημάτων με την υγεία,τα οποία έχετε περάσει πρόσφατα.

      Αλλά επειδή διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,αν θεωρείτε κάτι διαφορετικό,καλύτερα θα είναι να επισκεφθείτε εναν ΩΡΛ και να τεθεί η σωστή διαγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  73. Γεια σας πριν 1 ωρα περιπου εκανα εξαγωγη του αριστερα πανω δοντιου διπλα απο τον φρονιμιτη. ειμαι 16 χρονων. Ο γιατρος μου ειπε να βγαλω το βαμβακι περιπου τωρα , μπορω να κανω γαργαρες για να το ξεπλυνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημερα δε θα κανετε γιαργάρες γιατί δε θα σταματήσει η αιμορραγία αν συνεχίσετε να κάνετε γαργάρες και να φτύνετε.Θα καταπίνετε το σάλιο σας κανονικά.Μπορεί να έχετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα αλλά σύντομα θα το ξεχάσετε.

      Ακολουθήσετε τις συμβουλές του οδοντιάτρου αλλά και τις συμβουλές της παραπάνω ανάρτησης και για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  74. Καλησπερα σας,
    ειμαι 23 χρονων κ πριν 6 μερες εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη,χειρουργικη εξαγωγη 40 λεπτων περιπου,ταλαιπωρηθηκα πολυ στην ολη διαδικασια γιατι ηταν ημιεγκλειστος κ ακουμπουσε κ στο διπλανο δοντι κ δεν μπορουσε να βγει. Ο γιατρος μου χορηγησε αντιβιωση κ παυσιπονα για το πονο κ με προετοιμασε για το μετα της εξαγωγης, ο πονος, το πριξημο, η δυσκολια να φαω. Μεχρι εκει ολα καλα κ σιγα σιγα υποχωρουσαν. Απλα απο τη πρωτη μερα μεχρι κ σημερα κουνιουνται τα δοντια μου οχι μονο αυτα που ειναι διπλα στν φρονιμιτη αλλα κ τα 2 μπροστινα δοντια της ανω γναθου, Θα σταματησει αυτο ή να αρχισω να ανησυχω οτι δημιουργηκε θεμα κ θα κουνιουνται ωσπου πεσουν; Υπαρχει περιπτωση να στραβωσουν γενικα ολα τα δοντια απο την εξγωγη,γιατι φορουσα σιδερακια παλια κ ειναι μια χαρα τα δοντια μου;
    Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

    Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά όταν λέτε κουνιούνται,ποσο κουνιουνται;Μην προσπαθείτε να τα κουνήσετε με το χέρι σας για να δείτε,θα κανετε κάποια πιο μόνιμη βλάβη.

    Κατά τη γνώμη μου αυτό που μου λέτε μπορεί να γίνει αλλά νομίζω εαν δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση ή αν δεν έχει γίνει κάτι κατά τη διάρκεια της εξαγωγής(πράγμα που δεν θεωρώ πιθανό) η κινητικότητα,εαν υπάρχει θα σταματήσει. Ούτε τα δόντια θα κουνιουνται ωσπου πεσουν,ούτε υπαρχει περιπτωση να στραβωσουν γενικα ολα τα δοντια απο την εξαγωγη.

    Εφ'όσον κάνατε ράμματα,σε μια εβδομάδα περίπου θα σας ξαναδει ο γατρός σας για να σας το "κόψει",οπότε μπορείτε να τον ρωτήσετε και για αυτήν την κινητικότητα.Αν πάλι δεν έχετε κάνει ράμματα,σε μια εβδομάδα παρτε τον γιατρό σας,να του αναφέρετε εαν συνεχίζει η κινητικότητα,για να κλείσετε κάποιο ραντεβού να σας δει από κοντά.

    Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Καλημέρα σας. Έχω κάνει εξαγωγή φρονιμίτη εδώ και ένα μήνα. Όταν έκανα την εξαγωγή ο γιατρός δεν μου έδωσε αντιβίωση μόνο παυσίπονο. Μετά από μια βδομάδα είχα ακόμα πολύ πρίξημο και πόνο. Το είπα στον γιατρο και μου έδωσε αντιβίωση.Το προβλημά μου είναι οτι εδώ και ένα μηνα δεν μπορω να ανοιξω το στομα μου, ανοιγει ελαχιστα με αποτελεσμα να μην μπορω να φαω.Επιπλεον, αυτη τη στιγμη εχει πριστει η αμυγδαλη μου και με ποναει και το αυτι. Θεωρω οτι μπορει να ειναι τυχαιο αυτο το γεγονος και απλα να κρυωσα. Θα ηθελα πολυ την συμβουλη σας.
    Σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά συνήθως σε εξαγωγές φρονιμήτη,δίνουμε αντιβίωση αν είναι έγκλειστος(μέσα στο κόκαλο) και χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή.Και αυτό γιατι το φούσκωμα που προκύπτει κατά την επουλωση,μπορεί να προκαλέσει αδυναμία του ασθενούς να ανοίξει καλά το στόμα του.

      Το θέμα της διάνοιξης αντιμετωπίζεται με θερμά επιθέματα(κομπρεσσες) στην περιοχή(όχι καυτά γιατί μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα) και ασκήσεις κινησιοθεραπείας ενώ αν το πρόβλημα του ανοίγματος του στόματος είναι πολύ μεγάλο μπορεί να δωθεί και κάποιο μυοχαλαρωτικό. Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος εκτός από αντιβίωση δίδεται και ενα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

      Το αυτί σας μπορεί και να πονάει λόγω της εξαγωγής αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο εύρημα.

      Κατα τη γνώμη μου αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας αναζητήστε καποιον με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα σας και ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Πηγα πριν από δυο μερες στο νοσοκομείο γιατι δεν άνοιγε καθόλου το στομα μου. Εχω κατω απο την γναθο πρηξιμο σαν δυο μπαλακια.ο γιατρός μου ειπε οτι αν δεν το άνοιξω μονη μου το στομα δεν θα ανοίξει και θα πάθει αγγιλωση, με αποτέλεσμα να μπυ δωσει γλωσσοπιεστρα να τα δαγκωνω σαν σάντουιτς και να βάζω ενα ενα μεχρι να φτασω στα 16. Το εκανα αλλα ο πονος δεν αντέχετε.

      Διαγραφή
    3. Θα κανετε τις ασκήσεις όχι συνέχεια αλλά σιγά σιγά,σαν να κάνετε ζέσταμα πριν από αγώνισμα. ¨Οχι μια φορά,πόνεσα,δεν ξανακάνω.

      Θα πονέσετε αλλά σιγά σιγά ο πόνος θα είναι πιο υποφερτός και θα κερδίζετε εκατοστά διάνοιξης στόματος.

      Θερμά επιθέματα,οχι καυτά και μιληστε με το γιατρό μηπως χρησιμοποιήσετε κάποιο μυοχαλαρωτικό..

      Διαγραφή
  77. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η δική μου περίπτωση μοιάζει αρκετά με του ανώνυμου φίλου παραπάνω. Την προηγούμενη Πέμπτη έβγαλα τον δεξιά κάτω φρονιμίτη -με πολύ φόβο είναι η αλήθεια. Η όλη διαδικασία (νάρκωση, εξαγωγή, ράμματα, οδηγίες) κράτησε περίπου 50 λέπτα. Ο πόνος μετά που πέρασε η νάρκωση ήταν έντονος αλλά υπέθεσα οτι ήταν φυσιολογικός και το πρήξιμο σε ανεκτό σημείο. Όμως ο πόνος συνέχιζε και ήταν πολύ έντονος στο αυτί. Για να βγάλω το Σαββατοκύριακο έπρεπε να πέρνω ανα 4 το πολύ ώρες εναλάξ ALGOFREN και DEPON αναβράζον 1000mg. Επίσης το στόμα μου ανοίγε ελάχιστα. Σήμερα πηγα στο γιατρό μου και μου είπε οτι έχω εξάρθρωση της γνάθου, από το σφύξιμο που είχα στην εξαγωγή. Μου είπε να κάνω κάποιες ασκήσεις, να πέρνω παυσίπονο ανα 6 ώρες το λιγότερο και να με ξαναδεί την Πέμπτη. Το πρήξιμο έχει υποχωρήσει τελείως και γενικά το σημείο της εξαγωγής δε με πονάει σχεδόν καθόλου.Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ κάποια άλλη ειδικότητα (ορθοπεδικό ή γναθοχειρουργό;) ή με τις ασκήσεις και με λίγες μέρες υπομονή θα φτιάξει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ γι το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.

      Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση της εξάρθρωσης γνάθου είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστει μόνο μετά από κλινική εξέταση, και δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος, είναι λίγο υπερβολική κατά τη γνώμη μου. Και αυτό γιατι εαν είχε γίνει εξάρθρωση της κάτω γνάθου,θα επρεπε να γίνει και ανάταξη της εξάρθρωσης. Πχ όταν έχουμε εξάρθρωση ώμου δηλαδή κα΄ποιο από τα οστά της άρθρωσης "βγει" εκτός από τον πόνο,θα πρεπει να γίνει άμεσα ανάταξη,δηλαδή να το βάλουμε στη θέση του.Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στη γνάθο,αλλά μια και δεν το περιγράφετε,μαλλον δεν έγινε. Η γνώμη μου είναι ότι δεν ήταν εξάρθρωση,αλλά όντως επιβαρυνθηκε η άρθρωση από το συνεχές και παρατεταμένο άνοιγμα του στόματος,και όχι από το σφίξιμο.

      Δε χρειάζεται να πάτε σε κάποια άλλη ειδικότητα,αρκεί οι ασκήσεις που σας έχουν δωθεί να είναι οι σωστές. ΑΥτο που μπορείτε να κανετε,εκτός από τα παυσίπονα(αλήθεια ποια σας συνέστησε;) είναι θερμές κομπρέσσες. Προσοχή όμως όχι καυτό νερό,διότι θα προκαλέσετε έγκαυμα.Με αυτά και με λίγο υπομονή σε λίγες μερες που λογικά θα σας επανεξετάσει ο γιατρός,θα νιώθετε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα!
      ΑπάντησηΔιαγραφή

      Διαγραφή
  78. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρεται.Πριν απο 5 ημέρες έκανα εξαγωγη του απονευρωμενου μου τραπεζίτη γιατί έσπασε. Ο γιατρός μου χώρισε της ρίζες στα δυο για να μπορέσει να τον βγάλει. Είχε κοπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Δε μου θέσατε κάποιο ερώτημα.
      Παρακαλώ επαναλάβετε την ερώτηση..

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη, προσπαθούσα να στείλω την ερώτηση μου αλλά νόμιζα οτι με πέταγε έξω το σύστημα επειδή έγραφα πολλά και το έκανα κάθε φορά με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια.Ο τραπεζίτης λοιπόν που έβγαλα πριν απο 6 μέρες άρχισε να πονάει υποφερτή απο την δεύτερη μέρα και χειροτέρευε κάθε μέρα..Όταν περνώ nurofen στις 5 ώρες ξεκινάει πάλι ο πονος και όταν περνώ depon στις 3 ώρες υποφέρω πολυ.Η τρύπα ειναι η μισή γεμάτη με κάτι μαύρο μάλλον αίμα? πρέπει να ανησυχώ ή να κανω υπομονή? ΕΙναι ξηρο φατνιο?

      Διαγραφή
    3. Παρά το γεγονός ότι η ερώτηση σας είναι κλινικη, και διαγνώσεις από μακριά ειναι επίφοβες,αυτό που μου αναφέρετε είναι μάλλον φυσιολογικό.Ξηρό φατνίο θα ήταν αν δεν βλέπατε καθόλου επούλωση,σαν να είχε γίνει σήμερα η εξαγωγή.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας,για να πάρετε για λίγες μέρες κάποιο αντιφλεγμονώδες ανα 8ωρο ή 12ωρο,μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση.Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να δωθεί xefo rapid,αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας μια και φαρμακευτική αγωή από μακριά δεν είναι σωστό να δωθεί.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου..

      Διαγραφή
  79. Καλημέρα σας.πριν από λίγες μέρες ένιωσα μια ελαφριά ενόχληση στη μεριά του δεξιού φρονιμιτη στην κάτω γνάθο ,στην συνέχεια αυτή η ενόχληση έγινε πιο έντονη σε σημείο να μην μπορώ να καταπιώ γιατί πονάει.πήγα σε οδοντίατρο κ μου είπε ότι δεν είναι από τον φρονιμιτη είναι από το μάγουλο εσωτερικά το οποίο μπαίνει ανάμεσα στα δόντια κ έχει κάνει έναν ερεθισμό.μου είπε να κάνω πλύσης με αλατόνερο κ σε 2 με 3 μέρες θα περάσει,εγώ κάνω κ με το hexalen αλλά δεν βλέπω να καλυτερεύει.o οδοντίατρος μου είπε ότι η μόνη λύση είναι να βγει o φρονιμίτης.εσείς τι προτείνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ γισ την ερώτηση.

      Η ερωτηση σας είναι κλινική κι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλ αυτά δεν μου φαίνεται λογικό να μπαίνει το μάγουλο ανάμεσα στα δόντια σε τόσο μεγάλο βαθμό που να σας πονάει τόσο έντονα.

      Συνήθως όταν δαγκώνουμε το εσωτερικό του μαγουλου μας, είτε συστηματικά είτε λόγω άγχους αυτό έχει την τάση να κάνει μια αντιδραστικής αιτιολογίας παχειά γραμμή σαν υπερπλασία,δηλαδή σαν αυτό που σας λέει ο οδοντίατρος. Αυτό εαν έχει γίνει τόσο μεγάλο που να ενοχλεί,τότε η λύση είναι να κάνουμε μια αφαίρεση της υπερπλασίας και όχι του φρονιμήτη,εφ'όσον είναι υγιής ο φρονιμήτης και δε χρεάζεται εξαγωγή.Μην ανησυχείτε ότι θα πειράξουμε το μαγουλο!Οι διαστάσεις από το μάγουλο παραμένουν ως έχουν!

      Γνώμη μου είναι να πάρετε και μια δεύτερη άποψη γιατί δεν μου φαίνεται πιθανό να σας προκαλεί όλη αυτήν μονο η υπερπλασία αυτή.

      Αλλά αυτό προυποθέτει κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  80. καλησπερα θα ειθελα να ρωτησω θα κανω εξαγωγη τραπεζιτη υπαρχει περίπτωση να πρηστει μετα την εξαγωγη το πρόσωπο αν ναι ποσες μερες κραταει το πρήξιμο και αν υπαρχει καποια αντιβίωση για την αντιμετώπιση του.τωρα πριν την εξαγωγη μου εδωσε παλι αντιβίωση. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας εθχαριστώ για την ερώτηση.

      Πρώτα πρώτα τι τραπεζίτη?Μήπως είναι φρονιμήτης;

      Δεύτερον τι εξαγωγή είναι?Απλή ή μηπως θα χρειαστεί χειρουργική εξαγωγή?

      Γενικά μια απλή εξαγωγή δεν προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο.Αν είναι χειρουργική εξαγωγή ή αν ταλαιπωρηθεί αρκετά η περιοχή,τότε μπορεί να φανεί έν πρήξιμο,το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειαστεί αντιβίωση ή όχι. Αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός που θα κανει την εξαγωγή.

      Υπάρχουν όμως και αντιφλεγμονώδη,τα οποία λειτουργούν πολύ καλά στη μείωση του μετεξακτικού πόνου και του οιδήματος. Τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι "αντιβίωση", ορισμένοι ασθενείς τα κοιτάνε με μισό μάτι,διότι ο προηγούμενος γιατρός έδινε πάντα αντιβίωση.

      Ότι σας πει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την εξαγωγή,αυτό θα κάνετε, μια και είναι υπευθυνος και για την πορεία της αποθεραπείας σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

      Διαγραφή
  81. Καλησπέρα σας.
    Πριν από 6 ημέρες έβγαλα 2 τραπεζίτες στην άνω γνάθο και έχω ράμματα. Τη πρώτη μέχρι και τη δεύτερη μέρα είχα δέκατα. Η επέμβαση ήταν πολύωρη (3 ώρες) γιατί υπήρχαν μεγάλες ρίζες και όπως φαντάζεστε ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα. Από τη δεύτερη μέρα εμφανίστηκε οίδημα και μετά άρχισε να υποχωρεί σιγά, σιγά. Μέχρι και σήμερα είναι πρησμένο το ούλο. Όταν το έδειξα στον ιατρό μου, του φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι ανέβασα δέκατα και πρήστηκα.
    Βέβαια διαβάζω πως είναι συνήθη συμπτώματα τα παραπάνω. Να ανησυχήσω? Και αν όχι, μέχρι πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα πρήξιμο?
    (Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε)

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Το οίδημα είναι πολύ συχνό σύμπτωμα μετά τις εξαγωγές,ειδικά αν είναι εργώδεις (δύσκολες), οπότε ταλαιπωρείται η περιοχή. ΚΑι μου φαίνεται φυσιολογικό σε τετοιες εξαγωγές να ανεβάσετε δέκατα.

      Αν τα δεκατα συνεχίζουν να το ψάξετε λίγο,αλλά λογικά έχουν εξαφανιστεί. Όσο για το οίδημα, αν δεν παίρνετε κάποιο αντιφλεγμονώδες για να υποχωρήσει υποβοηθούμενο (ορισμένοι συνάδελφοι δίνουν ακόμα και κάποια αντιβίωση, ειδικά για χειρουργικές εξαγωγές), τότε θα ξεκινήσει να υποχωρεί μετά το δεκαήμερο και θα εξαφανιστεί σε χονδρικά τρεις εβδομάδες. Λέω χονδρικά, γιατί η επούλωση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τη γενική του υγεία, τις συνήθειες του (καπνισμα) κ.α.

      Λογικά σε μια εβδομάδα που θα σας δει ο γιατρός για να κόψετε τα ραμματα, θα επαναξιολογήσει την πορεία της επούλωσης. Οποιαδήποτε απορία έχετε ή οτιδήποτε σας προβληματίζει μπορείτε να τον ρωτήσετε,μια και έχοντας κλινική εικόνα για την κατάσταση σας θα μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  82. Καλησπέρα σας γιατρε..και συγχαρητηρια για τις γνωσεις που μοιραζετε..
    Μια υποθετικη ερωτηση...Αν καποιος (εγω), κανει την προβλεπομενη και συνηθισμενη διαδικασια αφαιρεσης φρονιμητη (ημιεγκλειστου σε γναθογειρουργο)..ΧΩΡΙΣ να γνωριζει οτι ειναι εγγυος..Τι συνεπειες μπορεις να υπαρξουν..Υποθεση και μονο..
    Ευχαριστω εκ των πρωτερων
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε γενικες γραμμες αποφεύγουμε την οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση σε εγκύους στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Στο πρώτο διότι είναι ακόμα νωρίς για την ίδια την κύηση αλλά και σχηματίζονται τα όργανα του παιδιού και στο τρίτο για να μην γεννήσει η έγκυος στην οδοντιατρική καρέκλα.

      Φυσικά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

      Πάμε στο υποθετικό σας σενάριο. Κτρχήν υπάχει ο κίνδυνος από την ακτινογραφία,γι'αυτό σας ρωτάει ο γιατρός αν υποπτεύεσθε κύηση,οπότε και βάζετε την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας. Κατά δεύτερο αν είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή, αυξάνεται η περίπτωση να νιώσει άγχος ή οτιδήποτε η εγκυος και να έχουμε καποιο πρόβλημ στην κυηση. Επίσης αν χρειαστεί στη συνέχεια να ληφθεί κάποια αντιβίωση ή κάποια φαρμακευτική αγωγή,πρέπει να ξερουμε ότι είναι ασφαλής να λαμβάνεται καιτά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

      Με την αναισθησία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τη διαδικασία της εξαγωγής. Απλά για να μην παίρνουμε περιττα ρισκα, οποιαδήποτε επέβαση στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

      Ελπίζω να σας απάντησα επαρκώς!

      Διαγραφή
  83. Καλησπέρα σας ,
    σας είχα ξαναστείλει πως φοβάμαι να πάω στον οδοντίατρο και έχω ένα χαλασμένο φρονιμίτη . Τελικά τον αφαίρεσα και πήγαν όλα καλά νομίζω...! Αυτό που με ανησυχεί είναι πως έχω έντονη κακοσμία και λίγο ερεθισμένα ούλα γύρω γύρω σαν να έχω βγάλει άφτρες. Ο γιατρός μου είπε πως τα ράμματα θα πέσουν μόνα τους ισχύει αυτό ή μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να πάω να μου τα αφαιρέσουν? Επίσης βουρτσίζω τα δόντια μου από τη 2η μέρα απλά δεν τα έχω κάνει πολύ από τη δεξιά μεριά γιατί φοβάμαι λίγο μην ανοίξουν τα ράμματα.Όμως μυρίζει αρκετά το στόμα μου και νιώθω πως δε ξεδιψάω με τίποτα. Η εξαγωγή έγινε τη Τετάρτη ήταν ο πάνω δεξιά. Να πάρω Listerine ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο.?
    Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την υπομονή σας και το ωραίο Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

      Χαίρομαι που πήρατε τη σωστή απόφαση να βγάλετε το χαλασμένο δόντι,μια εμπειρία που από μονη της είναι λιγάκι εκφοβιστική.

      Τώρα στο ερώτημα σας.Η κακοσμία πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καλά η στοματική υγιεινή στην περιοχή,με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τρφές στην περιοχή της εξαγωγής.Για αυτο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο στοματικό διάλυμα για την στοματική υγιεινή,μια και το βούρτσισμα δε θα μπορείτε να το κάνετε πολύ καλά και χωρίς πόνο.Συνήθως συστήνεται για μετεξακτική χρήση,για λίγο καιρό το chlorexil 0,12%.Αν έχετε κάποιο άλλο αντισητπικό πχ το hexalen,tantum verde,betadine gargle(όχι αυτό για εξωτερική χρήση αυτό για γαργάρες) οκ.Ακόμα και το listerine κάτι κάνει.

      Τα ερεθισμένα ούλα είναι φυσιολογικά. Γενικά όμως δεν έχετε κάποιο σοβαρό πόνο?Κα η επούλωση προχωρά κανονικά, έτσι?

      Ως προς τα ραμματα, υπάρχουν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ραμματα. Συνήθως στο στ'ομα βάζουμε μη απορροφήσιμα και τα κόβουμε στις 7-14 μέρες. Δεν ξερω τι χρησιμοποιήσε ο γιατρός σας, οπότε δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά.

      Για το οτι δεν ξεδιψάτε με τίποτα, δεν είναι κάτι σοβαρό και μην ανησυχείτε. Θα περάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Γα οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  84. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
    Η επούλωση προχωρά κανονικά ναι και πλέον δε πονάω καθόλου μόνο αυτές οι ενοχλήσεις που σας είπα.Τις 2 πρώτες μέρες μόνο δε μπορούσα να ανοίξω το στόμα μου κ δεν έτρωγα αλλά τώρα τρώω κανονικά μαλακά φαγητά.
    Λογικά θα είναι απορροφήσιμα τα ράμματα γιατί μου είπε πως δεν χρειάζεται να ξαναπάω να τα βγάλει...
    Τελικά η εξαγωγή ήταν κάτι πολύ πιο εύκολο από όσο νόμιζα και ευτυχώς που το έκανα γιατί πραγματικά πονούσα υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.
    Είστε πολύ καλός συγχαρητήρια , φαίνεται πως αγαπάτε τη δουλειά σας και είναι πολύ σημαντικό αυτό !
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Καλησπέρα σας και μεγάλο μπράβο για το Blog. Έκανα πριν 2 μέρες εξαγωγή και ο πόνος κατά διαστήματα είναι αβασταχτος. Πήρα την πρώτη μέρα ponstan κι άλλο ένα παρόμοιο μαζί που δεν θυμάμαι και μετά μόνο ponstan και ανάμεσα depon. Έκανα από λάθος μου πλύση στις 3 ώρες απ την εξαγωγή. Κάτι που δεν έπρεπε όπως ενημερώθηκα. Θέλω να φύγει ο πόνος. Μπορώ να πάρω mesulid?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Κατ'αρχήν διαγνωσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά πρέπει να μου πείτε εαν η εξαγωγή ήταν χειρουργική ή απλή. Κατά δεύτερο δεν χάθηκε ο κόσμος αν κάνατε μια πλύση 3 ώρες μετά την εξαγωγή. Αρκεί να σταματήσατε στην μία πλύση και να μην κάνατε άλλες.

      Το mesulid είναι αντιφλεγμονώδες σαν το ponstan. Δε θα έχει μεγαλύτερη δράση. Μιλήστε με τον οδοντίατρο που σας έκναε την εξαγωγη μήπως να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες συστηματικά για 5 μέρες πχ 2 την ημέρα μέχρι να αντιμετωπιστούν οι οξείς πόνοι και να ξεκινήσει η επουλωτική διαδιακασία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  86. Καλησπερα σας και χαιρομαι που σας βρηκα γιατι ειμαι να σκασω....
    Την Πεμπτη 7/8 εκανα εξαγωγη φρονιμιτη ο οποιος ηταν υγιεστατος απλα υπηρχε κενο αναμεσα στον φρονιμιτη και τον τραπεζιτη με αποτελεσμα να μπαινουν τροφες και να με ποναει πολυ..Οποτε η οδοντιατρος μου το εβγαλε....περασα μαρτυρικα γιατι στην πρωτη ενεση επαθα αλλεργικο σοκ και μετα μου εκανε κατι αλλες οι οποιες δεν με επιαναν επαρκως...
    Το δοντι δεν εβγαινε με τιποτα περασα 2.5 ωρες κανοντας προσευχες να τελειωσει το μαρτυριο μου... Για να μην πολυλογω γυρισα σπιτι και ο πονος αβασταχτο....Εντωμεταξυ εχω ενα μωρο 2.5 μηνων οπου θηλαζω και επειδη με πονουσε τα αυτι μου πηγα παλι εχθες 11/8 στην γιατρο η οποια μου ειπε οτι δεν εχει κανει καλο πηγμα λογω προγεστερονης που εκκρινει ο οργανισμος μου με τον θηλασμο...Μου το εξησε παλι και μου ειπε να βαζω συριγγα με στοματικο διαλυμα μεσα στην τρυπα ως αποφυγη μικροβιων κλπ. Και ερωτω εγω προφανως με τα σχολια που διαβασα ειναι ανοιχτος φατινος?!?! Αν θυμαμαι καλα...δηλαδη δεν θα κλεισει ποτε αυτο το πραγμα??δεν αντεχω αλλο να πηγαινω καθε τοσο και να με ποναει εχω κουραστει!!Τωρα παλι αυριο μου ειπε να παω να το δει!ελα ομως που δεν θελω ουτε να πατησω γιατι φοβαμαι και συν αμα μου το ξινει συνεχεια πως θα κλεισει?? Σας ευχαριστω πολυ και συγνωμη για το σεντονι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

      Μάλλον αυτό που μου παρουσιάζετε ήταν ξηρό φατνιο,οπότε θα αργούσε να επουλωθεί. Σωστή ήταν η παρατήρηση να βάζετε σύριγγα με στοματικό διάλυμα,διότι βοηθά στη μείωση του μικροβιακού φορτίου στην περιοχή.Το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να σας καθησυχάσει και να σας ενημερώσει ότι θα έκανε περίπυ το διπλάσιο χρόνο να επουλωθεί σε σχέση με μια εξαγωγή χωρίς επιπλοκή.

      Τι έγινε τελικά?Προχώρησε η επούλωση?ΠΕριμένω νεα σας!

      Διαγραφή
  87. Γειά σας.Εκανα εξαγωγή του πρωτου τραπεζιτη κατω δεξιά. Πισω ακριβώς ηταν ο δεύτερος τραπεζιτης!Ο φρονιμητης υπαρχει αλλα λογω ελλειψης χωρου δεν έχει εμφανιστει.Στην αριστερη κατω πλευρα ειχα βγαλει παλι τον πρωτο τραπεζιτη πριν 15 χρονια περιπου και ετσι ο φρονιμητης εμφανιστηκε κανονικα και ταυτοχρονα ο δευτερος τραπεζιτης μετακινηθηκε μπροστα κλεινοντας το κενο.Τωρα είμαι 29 χρονων θα συμβει το ιδιο και απο την δεξια πλευρά ?θα εμφανιστει ο φρονιμητης ?θα κλεισει το κενο με την μετακινηση του δεύτερου τραπεζιτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς το στόμα σας δεν έχει την ίδια ικανότητα που είχε στα 15 να προσαρμόζεται τόσο καλά στις νέες καταστάσεις.

      Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν θα βγει ο φρονιμήτης. Σίγουρα χρειάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία για να δούμε τη θέση του και τη σχεση του με το δεύτερο γομφίο. Πάντως μου φαίνεται πολκύ δύσκολο να μετακινηθεί ο φρονιμήτης στη θέση του δεύτερου γομφιου και ο δεύτερος γομφίος στη θέση του πρώτου από μόνοι τους . Για να το κάνουμε εμείς αυτό θα πρέπει να γίνει ορθοδοντική ανατολή του φρονιμήτη και σιδεράκια για να σπρώξουν τα δύο δόντια στη θέση τους. Το υποθετικό αυτό σενάριο δεν ξέρω αν είναι εύκολα κατορθώσιμο και με τι κοστος.

      Καλύτερα να βγαλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να ζητήσετε τη γνώμη ενός οδοντιατρου η αν θέλετε να κλείσουμε ραντεβού για να σας δω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  88. kalhspera ekana mia eksagwgh epanw deksia trapezith pou eixa kusth mesa sth riza .to donti htan aponeurwmeno,kaname prospatheia therapeias alla ponose kai t vgala.vasika thelw na mathw giati niwthw akrivws ton idio pono opws prin t vgalw.h kusth afairethike mazi me to donti alla mporei na exei meinei h kusth sth gnatho;;;;;euxaristw polu ek twn proterwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και συχνά λανθασμένες. Στην περίπτωση σας επιβαλεται επίσκεψη στον οδοντίατρο και λήψη ακτινογραφίας καθώς και και κλινική εξεταση μήπως εκτός από το δόντι που βγήκε έχει χαλασει και κάποιο άλλο δόντι και δίνει αντανακλαστικά πόνο στο ίδιο σημείο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  89. Καλησπερα σας γιατρε!
    ειμαι 21 ετων,και πριν απο 9 μηνες εκανα εξαγωγη φρονιμιτη, ο οποιος ητανε εγκλειστος μεσα στο ουλο. η γιατρος αναγκαστηκε να τον σπασει για να τον βγαλει. αφου ειχε περασει αρκετος καιρος,συνεχιζα να νιωθω το ουλο μου πρισμενο, αλλα με διαβεβαιωσε πως δεν υπαρχει καποιο προβλημα. τωρα,εδω και ενα μηνα νιωθω πονο στο ουλο,ευαισθησια,ημικρανιες και κατι σαν μια πιεση στο κεφαλι μου απο την μερια που βρισκοταν το δοντι. θα μπορουσε να ειχε ξεχασει καποιο κομματι μεσα? και αν ναι,τι επιπτωσεις θα ειχε αυτο? συγνωμη αν σας κουρασα! ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά για να διαπιστωθεί εαν έχει μείνει κάποιο κομάτι δοντιού μέσα στο φατνίο,πόσο μεγάλο είναι και πόσο κοντά είναι σε σχέση με το ιγμόριο(σε περίπτωση που είναι πάνω δόντι απ'ότι κατάλαβα), απαιτείται ακτινογραφικός έλεγχος. Το καλύτερο λοιπόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν ακτινολόγο και να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία αλλά και μια οπισθοφατνιακή. Την οπισθοφατνιακή ακτινογραφία μπορείτε να την κάνετε και σε οδοντίατρο. ΚΑι φυσικά να κλείσετε ραντεβού σε οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση και διάγνωση. Αυτός θα σας κατευθύνει για τα υπόλοιπα και για να τεθεί σωστή διάγνωση,που είναι η αρχή για μια επιτυχημένη θεραπεία και για να φύγουν τα συμπτώματα που νιώθετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για ραντεβού ή για οτιδήποτε άλλο θέλετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  90. Καλησπέρα αι σσυγχαρητήρια για το blog.
    Δεν γνωρίζω το όνομα του δοντιου αλλα ειναι πανω δεξια, ο γιατρος ειπεοτι ειναι αρκετα χαλασμένο αλλα μπορει να το σώσουμε, μου το σφραγισε αλλα πριστικε λιγο και πηρα αμοξιλ 1γραμαριου,το πρηξιμο εφυγε αλλα ξαναπριστηκε. Το δοντι ποναει οταν πινω κρυο νερο η οταν ξεπλένω το στομα μου, ο πόνος είναι ανεχτος. Επίσης ποναει ανά διαστηματα οχι πολυ αλλα μπορεί να είναι και η φαντασία μου καθως ειμαι πολυ αγχωμένος, ααπό νεύρωση ποναει οταν γίνεται? Η ποναει αφού γινει? ας ππαρακαλώ απαντηστε μου. Ειμαι 17χρωνων και δεν καπνιζω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Καταρχάς περισσότερα για την απονεύρωση θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

      Στο ερώτημά σας τώρα. Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας το πιο πιθανό είναι το δόντι χρειάζεται απονεύρωση,μια και η συμπτωματολογία συνεχίζεται και μετά το σφράγισμα.Βέβαια σίγουρη διάγνωση θα τεθεί μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης γίνεται αναισθησία οπότε δεν πονάτε, ενώ και μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δεν πονάτε μια και έχει φύγει η φλεγμονή.

      Η μόνη ευαισθησία πο υμπορεί να έχετε είναι μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού της απονεύρωσης που μπορεί (επαναλαμβάβω ΜΠΟΡΕΙ όχι σίγουρα), να νιώθετε μια ενόχληση στο ούλο,από την αρχική κακοποίηση της περιοχής. Αυτό περνάει με μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα γιατρέ, επίσης θα ήθελα να προσθέσω αφού γίνει το πρώτο ραντεβού η απονέυρωση και φύγω το δοντι θα μείνει ανοιχτό η θα το σφραγίσει; και εφόσον η απονέυρωση δεν θα ολοκληρωθεί δεν θα πονάω; (μου ειπατε στο παραπάνω post οτι μπορει να εχω μια ενοχλήσει απο την κακοποίηση). Επίσης ο πόνος που νιώθω (πιο πολύ ενοχλήσει παρα πόνος) οφείλεται στο πρήξιμο (το πρήξιμο είναι πολύ λίγο). Και κάτι τελευταίο υπάρχει περίπτωση να σωθεί το δόντι εαν φύγει το πρήξιμο;
      Ευχαριστώ πολύ γιατρέ και ελπίζω να μου απαντήσετε :-).

      Διαγραφή
    3. Αφου γίνει τ πρώτο ραντεβού, η σύγχρονη θεώρηση είναι να κλείνεται το δόντι με προσωρινό εμφρακτικό υλικό (τύπου cavit(καβίτ)).Δε θ πονάτε αν έχει γίνει καλά το πρώτο βήμα,δηαδή η εκπόλφωση ή αλλιώς η αφαίρεση του νεύρου. Χωρίς νεύρο δεν υπάρχουν ερεθίσματα στο δόντι άρα δεν υπάρχει πόνος.
      Ο πόνος μπορεί να οφείλεται στο πρήξιμο, αλλά για να είμαι σίγουρος πρέπει να γίνει κλινική εξέταση.
      Το αν σωθεί ή όχι το δόντι δεν μπορώ να σας το πω χωρίς κλινική εξέταση. Η απονεύρωση είναι μια θεραπεία που έχει ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας. Γενικά πάντως τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  91. γιατρε εαν δουμε τερηδονα(νομιζω ειναι μαυρο το δοντι μου) και το δοντι δεν εχει κουφαλα ειναι κλειστο πως μπορουμε να το σωσουμε σας παρακαλω απαντηστε μου,2 δοντια ειναι ετσι αλλα ειναι κλειστα δηλαδη δεν εχουν κουφαλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Πολλές φορές και πρίν την δημιουργία κοιλότητας έχει παραμείνει ένα εξωτερικό τοίχωμα πολύ λεπτού πάχους. Σε αυτήν την περίπτωση στη σύγχρονη οδοντιατρική, πρέπει να αποφασίσουμε εαν θα κάνουμε ή όχι το σφράγισμα. Αυτό εξαρτάται από τον τερηδονικό κίνδυνο του ασθενούς, αν είναι συνεπής ως προς την στοματική του υγειινή, αν τρέφεται κα πόσο συχνά με υδατάνθρακες και γλυκά, αν θα είναι συνεπής στις επανεξετάσεις κ.α. Και φυσικά εξαρτάται και από τις γνώσεις του γιατρού. ΜΠορεί να το καθυστερήσουμε ένα εξάμηνο,μπορεί και τελικά να κάνουμε το σφράγισμα.
      Το πιο πιθανό, αν έχετε και άλλα σφραγίσματα στο στόμα,τελικά να γίνει το σφράγισμα,τροχίζοντας (υπο αναισθησία πάντα), το λεπτό αυτό στρώμα και καθαρίζοντας την τερηδόνα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  92. Kαληπερα γιατρε, σήμερα το πρωι πηγα στον οδοντίατρο και μου είπε οτι το δοντι δεν χρειάζεται αναγκαστικα απονευρωση εαν αντιδραει στο κρυο νερο αλλα μονο εαν ποναει στο μασημα. Επισης εκανα και ενα σφραγισμα στο κατω δοντι αλλα αφου εφυγε η επιδραση του αναισθητικου νιωθω το πανω δοντι. Επίσης μου ειπε πως αντιδραει στο κρυο νερο επιδη ο προηγούμενος οδοντίατρος δεν εβαλε 2στρωμα σφραγισμα. Πια είναι η γνωμη σας; (σας εχω ξαναγραψει πιο πανω για το προβλημα στο πανω δοντι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως εχω ξαναγράψει, η κλινική εικόνα και η εξεταση υπερτερεί της αναφοράς από τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι εφ'όσον ο άλλος συνάδελφος σας είδε και έβγαλε τη διάγνωση άρα και τη θεραπεία έχει δει και έχει κρίνει ζωντανά.
      Απο ότι μου λέτε,είναι δύσκολο να εκφερω σαφή αποψη και να αντικρόλυσω τα λεγόμενα συναδέλφου που έχει κλινική εικόνα. Επίσης αντιεπαγγελματικό. Γνώμη μου και το τονίζω είναι ότι δεν έχει σχέση το δεύτερο στρώμα σφραγισματος. Δεν είναι βάψιμο να μετράμε τα χέρια που περνάμε. Εαν σας είπε δεν έβαλε ουδετερο στρώμα, έχει μια λογική. Επίσης εαν ο πόνος στο κρύο δε φεύγει όταν καταπίνετε το κρύο ερέθισμα αλλά παραμένει και πρεπει να πάρετε κάποιο αναλγητικό είναι θέμα νεύρου,σύμφωνα με τα βιβλία.

      Σας ξαναλέω όμως, μια κλινική εικόνα υπερτερεί της διάγνωσης από μακριά.

      Αν αισθάνεσθε οτι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας ή ότι δεν βρίσκετε λύση στο πρόβλημα σας ή στε τυχόν απορίες σας,μπορείτε να επικοινωήσετε μαζί μου να κλείσουμε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά.

      Διαγραφή
  93. Καλησπέρα σας,
    Ο φίλος μου έκανε εξαγωγή τραπεζίτη πριν δυο μέρες. Δεν πήρε αντιβίωση και απλά έχει μια τρύπα. Το θέμα είναι άλλο όμως. Ότι πλέων δεν μπορεί να μιλήσει καλά λόγο του κενού που έχει και λέει το σίγμα βαθύ καθώς και το θήτα. Τον έχει πάρει πολύ από κάτω, δεν μιλάει καθόλου και νομίζει οτι δεν θα του περάσει πότε (ισχύει;). Να σημειώσω οτι γενικά πάντα το έλεγε λίγο πιο έντονα το σίγμα από τους υπόλοιπους αλλά σε καμιά περίπτωση όπως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Καταρχην είναι λογικό ο φίλος σας να μιλάει λίγο διαφορετικά μια και έχει ένα λιγότερο δόντι. Οπότε ειδικά στα φωνήεντα που περνάει αέρας από το μαγουλο όπου υπάρχει το κενό (εικάζω ότι λείπει ο πρωτος γομφίος).

      Η λύση είναι στην αποκατάσταση του ελλείποντος δοντιού,μια και η έλλειψη δοντιού είναι και αυτή μια μορφή αναπηρίας. Εκτός λοιπόν από υπομονή μέχρι να επουλωθεί επαρκώς η περιοχή και να προσαρμοστεί στα νεα δεδομενα,δηλαδή να συνηθίσει την έλλειψη του δοντιού κα να προσαρμόσει την ομιλία του ελαφρώς θα πρέπει να επισκεφθεί έναν οδοντίατρο και να συζητήσει για τα σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση του δοντιού που βγήκε. Οι επιλογές είναι μαλλον εμφύτευμα ή γέφυρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  94. Καταπληκτικός! Ο Θεός να σας έχει καλά. Είναι και ο τρόπος που τα γράφεται, όχι μόνο η ποιότητα των γνώσεων.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Γιατρε καλησπερα σας και καλο σαββατοκυριακο! Την πεμπτη το μεσημερι εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη μου - μιση ωρα διηρκεσε περιπου η εξαγωγη - πηγα σε γναθοχειρουργο. Ηταν ημιεγκλειστος φρονιμιτης, μου ειχε κανει φλεγμονη κι ηταν πρησμενο στο ουλο το σημειο ετσι πηρα amoxil 1g για μια εβδομαδα και μολις ξεπρηστηκα πηγα να το βγαλω. Τωρα συνεχιζω την αντιβιωση μεχρι την Πεμπτη 18/9 που θα ξαναπαω για να βγαλει τα ραμματα. Πρηξιμο δεν ειχα και δεν εχω πολυ, ελαχιστα πιο φουσκωμενο σε συγκριση με την αριστερη μου μερια. Ο πονος ειναι υποφερτος και καμια φορα δεν παιρνω παυσιπονο για αρκετες ωρες - τωρα πηρα ενα ντεπον μαξιμουμ απο χθες στις 10 που ειχα παρει πονσατν για να κοιμηθω ησυχη.Το μονο που με ενοχλει και λιιιγο με προβληματιζει (ισως χωρις λογο) ειναι αυτη η γευση αιματος που εχω στο στομα μου, σαφως πολυ λιγοτερη απτην πρωτη μερα αλλα παρολα αυτα την εχω... Και οταν φτυνω το στοματικο διαλυμα - οχι με δυναμη, απλα ανοιγω το στομα μου για να φυγει- βλεπω 2-3 κλωστουλες αιματος πολυ μικρες στο υγρο που φευγει. Ειναι κατι σοβαρο? μηπως σημαινει οτι δεν κλεινει η πληγη? Να σας πω επισης οτι τη μερα της εξαγωγης κρατησα οπως μου ειπαν μια ωρα τη γαζα που μου εβαλαν και μετα δεν εβαλα αλλη(οι οδηγιες που μου εδωσα ελεγαν οτι θα μπορουσα να βαλω εως και τρεις φορες αν ηθελα) αλλα το απεφυγα για να μη χαλασω το ραμματακι που εχω. Σας ευχαριστω προκαταβολικα για ην απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά η μεταλλική γεύση που νιώθετε,δηλαδή το αιμα είναι λίγο ως πολύ φυσιολογικό, ειδικά εαν έγινε και τομή και ρλαμα στην περιοχή. Θα προβλημάτιζε εαν συνοδευόταν από πόνο και μάλλιστα έντονο,που δεν πέρναγε με αναλγητικό (στην περίπτωση σας το ντεπόν).

      ήΔη σήμερα περίπου 4 ημέρες μετά την εξαγωγή, σίγουρα θα νιώθετε καλύτερα και θα έχει φύγει σχεδόν εξ'όλοκλήρου η μεταλλική γεύση.

      Με τη γάζα καλά κάνατε και εντός των ορίων των οδηγιών. Η γάζα χρησιμεύει για την πιο γρήγορη αιμόσταση,μια και αυξάνει την πίεση που ασκείται τοπικά στην περιοχή μέχρι να ενεργήσουν οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

      Διαγραφή
  96. καλησπερα σας.Πριν απο 5 μερες εβγαλα το κατω δεξιο φρονιμητη χωρις χειρουργιο και απο τοτε υποφερω απο τον πονο.Το μονο παυσιπονο που με ανακουφιζει ειναι το lonaridαλλα και αυτο για 2 ωριτσες.μεχρι ποτε θα ποναει τοσο πολυ???τη μου προτεινεται?????ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η απορία σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακριά και χωρίς κλινική εικόνα είναι επίφοβες και επικινδυνες.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή, μια και είναι υπεύθυνος και για την πορεία της επούλωσης. Εκείνος έχοντας κλινική εικόνα,μπορεί να σας συστήσει πχ να πάρετε αντιβίωση,αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

      ΑΝ θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με το συνάδελφο, τότε μπορούμε να κανονισουμε ένα ραντεβού για να σας εξετάσω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  97. Καλησπέρα σας γιατρέ.
    Αντιμετωπίζω το εξής προβλημα και εχω φοβηθεί.
    Πριν 5 ημέρες εκανα εξαγωγη του πανω δεξιά φρονημιτη.οταν εγινε η αφαίρεση, η οποια δεν πονεσε καθολου και διήρκεσε
    Μολις 10 λεπτα, και εβαλα νερο να ξεπλυθω άρχισε να βγαίνει το νερο απο το δεξί μου ρουθούνι.αμεσως το ειπα στο γιατρό και μου ειπε πως δεν ειναι κατι και θα κανει ράμματα και θα σταματήσει.πραγματι εκανε ράμματα και σταμάτησε να τρεχει το νερο.για τις πρώτες 3 σχεδόν ημέρες πονούσα ελάχιστα και δεν πρήστηκα καθολου.ομως εδω και 2 ημέρες υπέφερα απο τις πόνους και απο το σημείο της εξαγωγής έβγαινε πύον.σημερα πηγα στο γιατρό, με
    Είδε και αφου μου έκοψε τα ράμματα, μου εβαλε στο σημείο το λεγόμενο " γαρύφαλο" και μου ειπε πως λόγω της επιπλοκής με το ιγμοριο, δημιουργήθηκε μόλυνση και να συνεχίσω την αντιβίωση amoxil 1000 mg που έπαιρνα απο την 1η μερα.
    Ηθελα να σας ρωτήσω ο γιατρός εχει κανει κάποιο λαθος; Επισης ειναι σοβαρο αυτο ; Μπορει να εχει προκληθεί προβλημα στο ιγμοριο και να χρειαςτει χειρουργική επέμβαση οπως διάβασα καπου ;
    Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αυτό που μου περιγράφετε είναι τυπική εικόνα στοματοκολπικής επικοινωνίας. Δηλαδή κατά την εξαγωγη του δοντιού,μια ρίζα που ήταν πολύ κοντά ή μέσα στο ιγμόριο όταν βγήκε επέτρεψε την επικοινωνία του ιγμορίου και γενικά της μύτης με το στόμα.

      Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής,αλλά συνήθως ο γιατρός έχει κάνει μια ακτινογραφία πριν από την εξαγωγή και είναι υποψιασμένος και μπορεί να ειδοποιήσει τον ασθενή.

      Ποια θα επρεπε να είναι η αντιμετώπιση? Πρωτα πρώτα τα ράματα θα επρεπε να διατηρηθούν παραπάνω των 5-7 ημερών(ιδανικά 15-20 ημέρες) και μαλιστα στο σημείο της εξαγωγης να τοποθετηθεί πριν τα ράμματα ένας απορροφήσιμος οδοντιατρικός σπόγγος (συνήθως το gelatamp) για να κελισει καλύτερα η οπή και να επιταχυνθεί η επούλωση. Ιδανικά μαλιστα εκτός από τα ράματα, προσπαθούμε να κάνουμε μια μικρή τομή στο ούλο και να μετατοπίσουμε και να ράψουμε άρα και να καλύψουμε το gelatamp και την οπή της εξαγωγής με τα ούλα. Το δεύτερο είναι αυτό που λέμε τέλεια (legia artis) αντιμετώπιση της στοματοκολπικής επικοινωνίας, αλλά και το πρώτο είναι μια άριστη αντιμετώπιση.

      Δεύτερον ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβίωση. Συνήθως δίνουμε κλαριθρομυκίνη αλλά μπορεί να δωθεί και δίπλο σχημα amoxil- flagyl. Επίσης μπορεί να πάρει κάποιο αποσυμφορητικό της μύτης πχ dexa-rhina spray για την αποφυγή του μπουκώματος και τη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής ή εναλλακτικά να κάνει πλύσεις με κάποιο ρινικό διάλυμα.

      Πάντως αν είναι μικρή η οπή της επικοινωνίας κλείνει αυτόματα μετά από δέκα με δεκαπέντε ημερες.

      Σε μεγάλες επικοινωνίες μπορεί να χρειαστεί επέμβαση,αλλά κάτι τέτοιο δε νομίζω να ισχύει στην περίπτωση σας.

      Η στοματοκολπική επικοινωνία μπορεί να γινει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής. Οι ενέργειες του γιατρού για την ανάταξη της και την παροχή της σωστής ανάρρωσης είναι αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  98. Καλησπερα!Εδω κ ακριβως ενα μηνα ο κατω αριστερος μου φρονιμητης ειναι πρησμενος με πυον κ ποναω αφορητα.Ουτε να μασησω μπορω ουτε να μιλησω για πολυ ωρα .Ο Οδοντιατρος που ρωτησα μου εδωσε αντιβιωση γτ μου πε οτι οταν ξεπρηστει θα πρεπει να το βγαλω(περιστεφανιτιδα διεγνωσε).Την θεραπεια την τηρω αυστηρα κ προσεχω πολυ τη στοματικη μου υγιεινη αλλα παρολα αυτα βλεπω οτι το οιδημα δεν υποχωρει αντιθετα γινεται χειροτερα..Δοκιμασα κ αλλαγη αντιβιωσης αλλα παλι τα ιδια.Το πρηξιμο εχει εξαπλωθει παρα πολυ..Τι να κανω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δυστυχως η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες και επικίνδυνες.

      Εαν είναι περιστεφανίτιδα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε εκτός από κάποιο στοματικό διάλυμα πχ chlorexil 0,12% να δοκιμάσετε να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή με μια μπατονέτα(για τα αφτιά). Βουτάτε την μπατονέτα στο στοματικό διάλυμα και με την κεφαλή της καθαρίζετε πολύ καλά τοπικά το ούλο,μια και έχουν την τάση να συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και να προκαλούν ερεθισμό.Βέβαια, να σας πω την αλήθεια, η περιστεφανίτιδα δεν συνάδει με την κλινική εικόνα που μου περιγράφετε, και αντιδρά κάπως στην φαρμακευτική αγωγή. Δεν θα επρεπε να είσαστε πρησμένος για τόσο καιρό ούτε να εξαπλώνεται το πρήξιμο.

      Είμαι της γνώμης να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε κάποιον άλλον οδοντίατρο ή αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να κλείσουμε ραντεβου΄για μια κλινική εξέταση. Αν έχετε πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία (από τη στιγμή που αρχισαν οι ενοχλήσεις) δε χρειάζεται να βγάλετε καινούρια. Πανοραμική βγαίνει σε οποιοδήποτε ακτινολόγο.

      Αν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή στην περιοχή αλλά και ακόμα για την εξαγωγή του φρονιμήτη, η πανοραμική ακτινογραφία δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  99. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το όμορφο μπλόγκ! Εδώ και 6 μέρες με πονάει δεξιός κάτω φρονιμίτης, σε σημείο να μην μπορώ να φάω και να κοιμηθώ χωρίς να ξυπνήσω κατά τη διάρκεια από πόνο. Να τονίσω πως μόλις έχει ανατείλει. [ειμαι 23]. Πήγα σήμερα στον οδοντίατρο και μου έσκισε το ούλο. Μου είπε πως έχει φλεγμονή μου έδωσε αντιβίωση παυσίπονα και λέει πως εαν δεν φύγει θα αναγκαστεί να σκίσουν το μάγουλο απ'έξω!!! είναι δυνατόν αυτό; Πονάω υπερβολικά και τα παυσίπονα δεν με πιάνουν παρά μόνο για ένα 4ωρό ενώ μου είπε να τα χωρίσω σε 3 φορές την ημέρα. Και η κλασσική ερώτηση καπνίστριας... πότε μπορώ να καπνίσω; έχουν περάσει 8 ώρες από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.. Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προκαταβολικά σας ζητώ συγνώμη για το καθυστερημενο της απάντησης αλλά το ιστολόγιο κάνει κάποια σχόλια να φαίνονται αόρατα!

      Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος, με μια πανοραμική ακτινογραφία, ουτως ώστε να εκτιμηθεί πως βγαίνει ο φρονιμήτης σε σχέση με τα διπλανά δόντια και ποια η σχέση του ως προς ευαίσθητα ανατομικά σημεία της ανατομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί εξαγωγή.

      Αυτό το "Θα σκίσουν το μάγουλο απ'έξω" μου ακούγεται πολύ μακάβριο και μαλλον υπήρξε λαθος συνεννόηση. Αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι σε περίπτωση που τα σμπτώματα συνεχίζουν να υφίστανται θα γίνει μια χειρουργική εξαγωγή του φρονιμήτη. Ούτε η πρώτη θα είσαστε ούτε η τελευταία!

      Περισσότερα για τη χριρουργική εξαγωγη μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

      Οσο για το κάπνισμα, εφόσον δεν υπήρχε εξαγωγή και αιμορραγία ενα τσιγαρο το ίδιο βράδυ μπορούσατε να κανετε,αλλά τις επόμενες δύο μέρες με φειδώ!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  100. Καλησπερα σας και συγχαρητηρια.Πριν λιγες ωρες πηγα να μου βγαλεις χειρουργος τον φρονιμιτη αλλα τελικα μου το ανοιξε μονο γιατι ηταν μολυσμενο μου ειπε και θα παω την Τεταρτη για την εξαγωγη.Μου εδωσε να παρω χαπια πενικιλινης.Στην αρχη 3 μαζι πηρα και μετα ανα 8 ωρο.Ποναω ομως πολυ και στην περιοχη αλλα και στον λαιμο.Δεν μπορω να καταπιω ουτε το σαληο μου.Ειναι φυσιολογικο;Ειμαι και Γερμανια χωρις να γνωριζω την γλωσσα και δυσκολευομαι να εξηγεισω τι αισθανομαι.Ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Παρά το γεγονός ότι η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω. υτό που σας είπε είναι κάπως λογικό, διότι αν υπάρχει πυον και φλεγμονή, γενκά αποφεύγουμε την εξαγωγή. Καλύτερα να κάνετε και μπουκώματα με κάποιο τοπικό αντησιπτικό της στοματικής κοιλότητας ακόμα και listerine. ΑΝ δεν έχετε τίποτα μπουκώματα με αλατόνερο.

      ΑΝ νιώσετε ότι πρήζεται ο λαιμός σας πολύ, τότε να πάτε σε νοσοκομείο μήπως σας βοηθήσουν περισσότερο. Πάντως ελπίζω μετά τη δεύτερη μέρα θα νιώθετε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

      Διαγραφή
  101. Σας ευχαριστω πολυ.Ο πονος υποχώρησε με καποια παυσιπονα που μου χορηγησε απλα νιωθω πολυ αδυναμη και οτι αν κλεισω τα ματια μου θα κοιμηθω κατευθειαν.Μαλλον θα φερνουν υπνηλια.Και παλι ευχαριστω και συγχαρητηρια για το λειτουργημα σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. καλησπερα και συγχαρητηρια για το ομορφο μπλογκ σας!πριν απο δυο χρονια εκανα απονευρωση στον κατω δεξιο τραπεζιτη γιατι ειχε σπασει.εκτοτε η οδοντιατρος μου εκανε τα παντα για να κρατησουμε το δοντι,ταλαιπωρηθηκα πολυ με απονευρωσεις και τελικα τωρα μου προτεινε εξαγωγη γιατι δεν σωζεται,μου εχει κανει 3 φορες αποστημα και τωρα 4η χωρις πονο αλλα εχει σχηματιστει στην περιοχη κοντα στο δοντι πρηξιμο σαν καρυδι.μου προτεινε να παρω αντιβιωση για 8 μερες και μετα κατευθειαν εξαγωγη.το θεμα ειναι οτι φοβαμαι γιατι μου ειπανε οτι τα αποστηματα δημιουργουν προβλημα στην καρδια κ στον εγκεφαλο αλλα δεν μπορω και να το αφησω.ειμαι 23 χρονων καπνιστρια.σε ποσο καιρο θα επανελθω μετα την εξαγωγη?υπαρχει κινδυνος?ευχαριστω εκ των προτερων και συγγνωμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.

      Στο θεμα μας. Τα αποστήματα είναι αποθήκες μικροβίων. Σε ενα υγιές άτομο δεν κάνουν κάτι σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος διότι δεν τα αφήνουν οι αμυντικοί μηχανισμοί του. Όταν η υγεία του ασθενούς είναι επιβαρυμένη π ή σε περιπτώσεις προβλημάτων πχ κάποιων τύπων καρδιακών ανεπαρκειών τότε μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Για αυτό και πρέπει να λαμβάνεται προφυλακτικά φαρμακευτική αγωγή σας προφύλαξη εναντι της διασποράς των μικροβίων.

      Αν εσεις δεν έχετε κάποιο γενικό προβλημα υγείας δεν πρεπει να σας προβληματίσει η εξαγωγή. Ισα ίσα θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας δηλαδή θα πάψετε να ταλαιπωρείστε με πρηξίματα. Το μόνο που πρεπει να σκεφτίτε μετά είναι πώς θα αντικαταστήσετε το δόντι.

      Μετά από πόσο θα επανέλθετε? Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Είσαστε νεαρή αλλά καπνιστρια. Εγω λέω στους ασθενείς το παραδειγμα ενος μη καπνιστή 40 ετών. 3 εβδομάδες περίπου για πλήρη επούλωση. Για εσας αναλ'όγως και του πόσο καπνίζετε χονδρικά ενα μήνα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και μην ανησυχείτε..κάνετε το σωστό!

      Διαγραφή
  103. Καλησπερα γιατρε.διαβασα αερκετες απο τις αναρτησης και ειναι ενδιαφερουσες.Θα ηθελα να σας κανω και εγω μια ερωτηση.Σημερα εκανα μια εξαγωγη εγκλιστου φρονιμητη που ηταν σε οριζοντια θεση και πιεζε το νευρο.Δυστυχως ομως κατα την εξαγωγη πονουσα παρα πολυ παρα το γεγονος οτι με εβαζε ενεσεις ο γιατρος.Πολυ τραυματικο.Και δεν εφτανε μονο αυτο αλλα μετα που μου εβγαλε ακτινογραφια ειδε οτι ειχε μεινει ενα κομματι και με ξαναανοιξε και καταλαβαινα τα παντα!Δεν ξερω και εγω πως αντεξα.εκλαιγα ποση ωρα απο τον πονο και απο τον τρομο.Ηταν φυσιολογικο ολο αυτο;Μου ειπε οτι ηταν μολυσμενο και για αυτο πονουσα.Επισης εχω πολυ αιμοραγια αν και περασαν αρκετες ωρες.Διαβασα κατι για φιτνιο αλλα εγω χωρις να γνωριζω τι ειναι το αφαιρεσα δυστυχως.υπαρχει καποιος κινδυνος;Ευχαριστω πολυ και συγχωρεστε με για το μεγαλο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην περαστικά και ευχομαι να είναι εύκολη και γρήγορη η επούλωση.

      Τα καλά νεα. Δεν υπάρχει ο όρος "φιτνίο" και μην ανησυχείτε αν το αφαιρεσατε ή οχι. Τώρα επικεντρώνεστε στην επούλωση και στο να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δηλαδή να μην μασάτε σκληρές τροφές να χρησιμοποιείτε κάποιο τοπικό αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας γιατι η στοματική υγιεινή θα γίνεται πιο δύσκολα.

      Το ότι ήταν μολυσμένο μπορείνα οφείλεται στο γιατί δεν έπιασε καλά η αναισθησία. Βέβαια θα μπορούσε ο γιατρός να συστήσει αντιβίωση για λίγες μέρες και μετά να γινόταν η εξαγωγή.

      Η εμπειρία σας ήταν τραυματική αλλά ελπίζω να μη σας αποτρέψει από το να αναζητήσετε στο μελλον οδοντιατρική περίθαλψη.

      Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  104. Γεια σας, γιατρε. Υπεροχο το ιστολογιο και ευχαριστουμε πολυ για τις αναρτησεις.

    Εχω μια ερωτηση. Προκειται να κανω μια εξαγωγη του δεξιου προγομφιου της κατω γναθου λογω ελλειψης χωρου και λογω του οτι προεξεχει με αποτελεσμα να χαλασει λίγο την οδοντοστοιχια. Το γεγονος οτι θα κανω εξαγωγη απο τη μια πλευρα και θα κλεισει σιγα σιγα το κενο με "σιδερακια", δεν θα δημιουργησει προβλημα και στην απεναντι πλευρα που κλεινει αριστα με τα πανω ετσι;
    Επισης ειναι σωστη η κινηση τα συρματα να μπουν αμεσως μετα την εξαγωγη λογω του οτι θα υπαρχει αναισθητικο, ωστε να μην "πονεσω" πολυ στο πρωτο τραβηγμα ;;

    Ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σας και την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Στο ερώτημά σας : Η εξαγωγή από τη μία πλευρά δε θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα από την άλλη πλευρά. Ο ορθοδοντικός που σας έκανε το σχέδιο θεραπείας θα έχει δει τα πιθανά σενάρια.
      Τα σύρματα που θα μπουν αμέσως μετά την εξαγωγή συνήθως μπαίνουν όταν θέλουμε να τραβήξουμε ενα δόντι μέσα από το ούλο (ορθοδοντική ανατολή δοντιού),αλλά αν θεωρεί ο ορθοδοντικός ότι μπορεί να τα σταθεροποιήσει, δε βλέπω λόγο να μη γίνουν στο ίδιο ραντεβού. Η αναισθησία και το πρώτο τράβηγμα δε έχουν τόσο πολύ σημασία, μια και εκείνη τη στιγμή δε θα πονέσετε, Σηνήθως οι ενοχλήσεις έρχονται μετά τις πρώτες μέρες , όταν ξεκινάει η κινητικότητα των δοντιών προς τη σωστή θέση, οπότε και θα έχει περάσει η επίδραση του αναισθητικού.

      Αν κατακλείδι, ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σχέδιο θεραπείας. Θα χαρεί να σας απαντήσει και να ξεκαθαρίσει κάθε απορία σας. ΕΠίσης είναι και ο καθ'ύλην αρμόδιος μια και έχει κλινική εικόνα για το περιστατικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και..πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  105. Καλησπέρα γιατρέ,
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των απονευρωμένων δοντιών που μπορεί να έχουμε. Επίσης αν είναι ασφαλής η απονεύρωση η βοηθά τα μικρόβια να κάνουν παρτυ και κατ'επέκταση τα απονευρωμένα δόντια να οδηγούν σε σοβαρότερες ασθένειες.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δοντιών. Η απονεύρωση ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία, είναι η διαδικασία εκείνη που αντιμετωπίζει τα μικρόβια και διατηρεί το δόντι στο στόμα σε συνθηκες βιολογικά, αισθητικά και λειτουργικά αποδεκτές. Είναι ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται σωστά και δεν οδηγεί σε άλλες ασθένειες. ΕΠίσης είναι πιο ελκυστική ως θεραπεία από την εξαγωγή του δοντιού που είναι η εναλλακτική!

      Ως θεραπεία όμως και η απονεύρωση έχει ποσοστά επιτυχίας που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες πχ τον θεράποντα ιατρό, αν είναι επαναληψη απονεύρωσης ή πρωτη φορά, το δόντι κ.α.
      Περισσότερα για την απονεύρωση στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  106. Γιατρε μου, καλησπερα.
    Τις τρεις τελευταιες μερες τα δυο μπροστινα πανω δοντια εχουν "χωρισει" ελαχιστα μεταξυ τους, κατι που δεν ειναι ορατο σε καποιον τριτο απλα εγω το νιωθω τοσο με τη γλωσσα οσο και οταν το κοιτω προσεκτικα στον καθρεπτη. Υπαρχει καποιος τροπος να ερθουν στην προηγουμενη κατασταση της πληρους συγκλισης;
    επιπλεον, θα κανω μια εξαγωγη προγομφιου στην κατω γναθο. η συγκλιση με την πανω οδοντοστοιχια μπορει να επιτευχθει μεσω ορθοδοντικης μετα;

    Ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Υπάρχει τρόπος, με ένα κινητό μηχάνημα, να έρθουν τα δόντια ξανά στη θέση τους. Το μηχάνημα αυτό μοιάζει με το μασελάκι διατήρησης του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλά είναι ενεργητικό, σπρώχνει δηλαδή τα δόντια, δε διατηρεί μόνο το αποτέλεσμα.

      Όσο για το δεύτερο ερώτημα σας, αναλόγως την ηλικία και τον τρόπο που κλείνετε, αλλά και το αισθητικο αποτέλεσμα της εξαγωγής θα πρέπει να παρθεί η απόφαση για ορθοδοντική θεραπεία. Σε πρώτη φάση σας λέω ότι λογικά είναι εφικτό, αλλά διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,οπότε καλύτερα να μιλήσετε με τον οδοντίατρο που θα σας κάνει την εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  107. Καλησπέρα.πριν απο δύο ημέρες (Δευτέρα) έκανα εξαγωγη εγκλεισοτ φρονημιτη. Σήμερα Τετάρτη βράδυ το πρίξιμο έχει υποχορήσει αλλα όχι και πόνος στην περιοχή της τομής ο οποίος περναει λιγο με παυσιπονο. Η περιοχή της τομής αιμοραγει λιγάκι που και που.Ποσες μέρες διαρκέι ο πόνος. Ευχαριστώ Γιαννης 36 ετών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μέχρι να απαντήσω , έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι ο πόνος και το πρηξιμο έχουν υποχωρήσει. Να προσέχετε, ειδικά αν είναι κάτω δόντι, να μην έχετε δαγκώσει το εσωτερικό του μάγουλου όταν είσασταν αναισθητοποιημένος, διότι τότε θα πονάτε και θα έχετε πρηστεί από το δάγκωμα και όχι τόσο από την εξαγωγή.

      Σε λίγεες μέρες θα κόψετε και τα ραματα, οπότε θα είσαστε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή