Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Μετά την εξαγωγή του δοντιού..τι;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται μετά την εξαγωγή των δοντιών.
  Και ναι,αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια έβγαλες ένα δόντι σου.
                                                     
  Οι λόγοι μπορεί να ήταν πολλοί.Το δόντι της παραπάνω φωτογραφίας βγήκε,επειδή κουνιόταν υπερβολικά,λόγω περιοδοντίτιδας. Άλλα δόντια μπορεί να είναι υπερβολικά κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας,καταγμάτων και λοιπών λόγων.
  Δε μας απασχολούν οι λόγοι που βγήκε το δόντι.Αυτό έγινε. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την εξαγωγή.Μετά την εξαγωγή λοιπόν κάνουμε τα εξής:
  • Πρώτα πρώτα και ειδικότερα για τους καπνιστές,δεν καπνίζουμε,ειδικά για 5-12 ώρες μετά την εξαγωγή(όσο λιγότερο τόσο καλύτερο,ιδανικά καθόλου).Ξέρω εκ των προτέρων ότι οι καπνιστές θα με κοιτάτε σαν εξωγήινο!Και όμως!
                                 
  Tο κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται τα ούλα για να επουλωθούν. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ούλα δεν επουλώνονται καθόλου μετά από λίγες μέρες,όπως είναι το φυσιολογικό,αλλά πονάει το σημείο της εξαγωγής.Το φαινόμενο αυτό λέγεται "ξηρό φατνίο"και είναι μια από τις καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μετά από μια εξαγωγή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πχ ασθενής μέσης ηλικίας μη καπνιστής τα ούλα επουλώνονται σε 10-20 ημέρες.Αν έχουν γίνει ράμματα αυτά αφαιρούνται συνήθως στις 10 ημέρες.
  •  Αποφεύγουμε να φτύσουμε το αίμα. Η αύξηση της πίεσης εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβου και τη συνεπακόλουθη επούλωση του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής
  • Τρώμε ημίρευστη ή ρευστή τροφή.Αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές.
  • Τρώμε κρύα ή χλιαρή τροφή.Αποφεύγουμε τις καυτές τροφές
  • Αν πονάμε παίρνουμε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες,πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας. Δεν παίρνουμε ασπιρίνη,γιατί προκαλεί πρόβλημα στο πήξιμο του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής.Παίρνουμε depon/panadol(παρακεταμόλη) ή κάποιο αντιφλεγμονώδες (ponstan/mesulid κ.α)
  • Αν ήταν δυσκολη η εξαγωγή και ταλαιπωρήθηκε η περιοχή,μπορούμε να βάλουμε ένα κρύο επίθεμα πχ πάγο για να εμποδίζουμε το πρήξιμο.Φυσιολογικά το πρήξιμο μετά από εξαγωγές,αν είναι απλές είναι πολύ μικρό. Αν έχει γίνει χειρουργική εξαγωγή,δηλαδή έπρεπε να κοπεί λίγο κόκαλο,ειδικά σε περιπτώσεις φρονιμητών που είναι μέσα στο κοκαλο ,μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο.Με το θέμα της χειρουργικής εξαγωγής δοντιών θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.
  • Πολλοί ρωτάνε για αντιβίωση σε μια εξαγωγή. Αν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πχ ορισμένες καρδιοπάθειες ή διαβήτης ή άλλες ασθένειες και δεν συνυπάρχει πρήξιμο,δεν χρειάζεται η αντιβίωση πριν την εξαγωγή.Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο οδοντίατρος ρυθμίζει την αντιβίωση πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.
  •  Υπάρχει περίπτωση μετά την εξαγωγή και όταν περάσει η αναισθησία να ανεβάσει ο ασθενής δέκατα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο δύσκολη η εξαγωγή,οπότε κακοποιήσαμε λιγάκι την περιοχή ή ότι η περιοχή της εξαγωγής είχε φλεγμονή,οπότε ο οργανισμός δρα ουτως ώστε να εξαλείψει τα εναπομείναντα μικρόβια.Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση.Μπορούμε να πάρουμε και ένα απλό αντιφλεγμονώδες,αλλά οπωσδήποτε συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας.Συνήθως περνάει την επόμενη μέρα.
  • Τέλος,πολλοί ρωτάνε για τον πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή. Εγώ λέω στους ασθενείς μου ότι η προσμονή του πόνου είναι χειρότερη από τον πόνο τον ίδιο. Αν έχετε στο νου σας ότι θα πονέσετε,τότε θα πονέσετε. Δε λέω να είσαστε χαλαροί και με χαμόγελο επειδή θα βγάλετε το δόντι σας. Αλλά εκείνη την ώρα δε θα πονέσετε σχεδόν καθόλου,γιατί θα είσαστε αναισθητοποιημένοι.Μετά μπορεί να πονέσετε μπορεί και όχι.Ο καθένας μας έχει διαφορετικό όριο στον πόνο,οπότε κάτι που εμένα μπορεί να μου φανεί επώδυνο,σε εσάς τους φανατικούς και ατρόμητους αναγνώστες του ιστολογίου, μπορεί να φανεί απλά ενοχλητικό.
Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Ελπίζω να βοήθησα.Καλή επούλωση και θυμηθείτε : Ποτέ δεν είσαστε τόσο μεγάλοι για να πάψετε να πιστεύετε στη νεράιδα των δοντιών!!
                                

200 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και πάλι,εγώ ακόμη παιδεύομαι με την πληγή,τελικά μου είπε ο γιατρός ότι ήταν υπολείμματα δοντιού από την εξαγωγή και γιαυτό δημιουργηθηκε η τρύπα ώστε να καθαρίσει επίσης μου είπε ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί και να κανω πλύσεις με οδοντιατρικό οξυζενέ για 20 μέρες,το θέμα είναι ότι έχουν περάσει 11 μέρες με το οξυζενέ κ η τρύπα ακόμα εκεί η οποία πονάει κιόλας που κ που κ ψιλοπρίζεται, είναι φυσιολογικό μετά από 1μιση μήνα εξαγωγής να έχω πληγή? μήπως έχει σταματήσει η διαδικασία επούλωσης? μπορώ να κάνω κάτι άλλο εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου? έχω αγανακτήσει πλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας! Εχτές το απόγευμα αφαίρεσα τους αριστερούς έγκλειστους φρονιμίτες της άνω κ κάτω γναθου. Έχω πρηστεί μέτρια κ νιώθω βάρος σε όλο το αριστερό μέρος του προσώπου μου. Πότε θα αρχίσω να ξεπρήζομαι λέτε.; υπαρχει περίπτωση να παραμείνει αυτή η παραμόρφωση στο πρόσωπο; Κ από πότε θα μπορώ να μασάω από αυτήν την πλευρά; Δηλαδή πότε περίπου επουλώνεται? Από χτες παίρνω amoxil k ponstan! Να σημειώσω ότι είμαι μόλις 19 κ φοβάμαι πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.Το πρήξιμο θα υποχωρησει σιγά-σιγά σε λίγες μέρες.Δεν είναι κάτι μόνιμο.

      Ο χρόνος επουλωσης δεν είναι ίδιος για όλα τα άτομα.Καλό είναι που είσαστε 19,αλλά μια άλλη παράμετρος είναι εαν καπνίζετε ή όχι.

      Σας δίνω το εξής παράδειγμα.Η επούλωση μιας μη χειρουργικής εξαγωγής(εσάς ήταν χειρουργική)ενός μη καπνιστή ετών 40 που δεν έχει προβλήματα υγείας είναι 20 μέρες περίπου.

      Προσέξτε,λέω η επούλωση,όχι το πρήξιμο.Το πρήξιμο θα φύγει το περισσότερο μέχρι την επόμενη εβδομαδα.Το πρήξιμο οφείλεται στην "κακοποίηση",έστω και με ελεγχόμενο ιατρικό τρόπο, της περιοχής λόγω της χειρουργικής εξαγωγής.Εξαλλου μάλλον κάνατε ράματα,οπότε θα σας ξαναδεί ο γιατρός που σας έκανε την εξαγωγή σε περίπου 10 μέρες για να τα αφαιρέσει.

      Ελπίζω να βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  3. kalispera ebgala ton panw aristera fronimiti alla o giatros mazi me auto ebgale katalathos kai allo ena alla to piese kai to ebale pali mou eipe na anisixw oti einai kobogianitis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.Αυτό που μου περιγράφετε είναι ένα απαράδεκτο ιατρικό λάθος.Μπορεί να είσαστε τυχερός και το δόντι να σταθεροποιηθεί στη θέση του,αλλά σίγουρα θα εμφανίσει προβλήματα από πλευράς νεύρου του δοντιού,μια και έχει διαταρραχθεί η αιμάτωση και η ζωτικότητά του.Το πιο πιθανόν έτσι όπως μου το παρουσιάζετε,να πρηστείτε και να εμφανίσετε πόνο.
      Η διαδικασία της "επαναφύτευσης",που δοκίμασε να εφαρμόσει ο συνάδελφος,θα είχε αποτελέσματα,εαν το δόντι ήταν απονευρωμένο.
      Καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον άλλον ιατρό,το συντομότερο δυνατό.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας γιατρέ, να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σας, τον ιουνη έβγαλα και εγώ 2 εγκλειστους ανω φρονιμήτες και όλα πηγαν καλά..! στην πανοραμική ακτινογραφία που είχα βγάλει οι κάτω φρονιμήτες δεν υπήρχαν, ούτε ήταν βαθιά στην γνάθο.. αυτό σημαίνει οτι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ και δεν θα έχω κανένα προβλημα; γιατί τισ τελευταίες 2-3 μέρες με πονάει η περιοχή εξαγωγής του δεξιού άνω φρονιμήτη και επειδή ξέρω οτι προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους οι φρονιμήτες υποψιάζομαι τους κάτω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Αν στην πανοραμική δεν υπήρχαν οι φρονιμήτες,τότε το πιο πιθανον είναι να μην τους έχετε.Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα άτομα,μια και οι φρονιμήτες είναι κατάλοιπο της εξέλιξης.Αν είναι έτσι,δε θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.
      Αν σας πονάει η περιοχή του φρονιμήτη άνω,σε σημείο που πρέπει να πάρετε καποιο παυσίπονο μία ή δύο φορές την ημέρα,τότε μπορεί να φταίει κάποιο άλλο δόντι είτε άνω ή κάτω,μια και όπως σωστά είπατε ορισμένες φορές τα δόντια προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους.
      Αν συνεχίσει ο πόνος τις επόμενες μέρες θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα σας.
    Πριν απο 15 μερες πηγα στο γιατρο, ο οποιος μου σφραγισε το φρονιμιτη. απο τοτε ποναω αρκετα στο συγκεκριμενο δοντι, και τις τελευταιες μερες ο πονος ειναι πολυ δυνατος και διαχυτος, που νιωθω οτι πονανε και τα υπολοιπα δοντια. Ανακουφιζομαι προσωρινα οταν βαζω κρυο νερο στο στομα και το κραταω για λιγα λεπτα. Επισης περνω mesulid + amoxil 500 εδω και 2 μερες τα οποια με ανακουφιζουν αποτελεσματικα για λιγες ωρες της ημερας. Ο πονος ομως οταν με πιανει ειναι ανυποφορος. Σκεφτηκα να κανω εξαγωγη του φρονιμιτη. Πιστευετε οτι θα ηταν σωστη επιλογη? Τι θα προτεινατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για το blog σας. Ταξιδεύω για να είμαι κοντά στην φοιτήτρια κόρη μου που θα κάνει αφαίρεση φρονιμίτη. Να' στε καλά που μου θυμίσατε τη νεράιδα των δοντιών.Θα τη χρησιμοποιήσω και ελπίζω να βοηθήσει όλα να πάνε καλά.Σας ευχαριστώ για τις πολίτιμες συμβουλές και την ευαισθησία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας , πριν από ένα περίπου μήνα έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού φρονιμίτη .Αντιμετώπιζα προβλήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ,είχα πόνους στο ούλο και στη γνάθο.Εκτός αυτού το σημαντικότερο πρόβλημα που έχω τώρα είναι πως πιο πίσω από το δόντι το οποίο έβγαλα μου έχει βγεί ένα άσπρο μυτερό κομματάκι αλλά δεν είναι δόντι.Μου ακουμπάει την γλώσσα και με πονάει υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.Το άφησα λίγο για να δω αν θα βγει μόνο του με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει αρκετά και να μην μπορώ καλά καλά να φάω.Δεν ξέρω τι είναι και έχω πανικοβληθεί πολύ γιατί φοβάμαι μήπως χρειαστεί να μου σκίσουν το ούλο για να μου το βγάλουν.Είναι σαν να έχει κάνει ρίζα μέσα από το ούλο γιατί όταν το ακουμπάω δεν μπορώ να το βγάλω και με πονάει πολύ.Ξέρω ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάγνωση αν δεν το δείτε αλλά σας παρακαλώ να μου πείτε αν σας έχει τύχει ποτέ τέτοια περίπτωση και πως αντιμετωπίζεται.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
      Πράγματι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά το άσπρο μυτερό κομματάκι μπορεί να είναι μυτερή άκρη από το κόκαλο του φατνίου,δηλαδή εκεί που ήταν φυσιολογικά το δόντι.
      Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί λίγη λείανση με μια οστεορίνη(εργαλείο σαν λίμα),από τον οδοντίατρο.
      Πάντως για να είσαστε καλυμένη ότι είναι αυτό και όχι πχ μια ρίζα που έχει μείνει,καλό θα είναι να γίνει και μια ακτινογραφία.
      Πηγαίνετε λοιπόν σε έναν οδοντίατρο για την επίλυση του προβλήματός σας.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

      Διαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις συμβουλές σας.Θα το κοιτάξω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΩ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ.ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΜΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ!!! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Το ερώτημα σας είναι καθαρά κλινικό οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,μια και δεν έχω εικόνα του δοντιού.
      Μάλλον το δόντι υπάρχει στο στόμα,δεν είναι έγκλειστο( δηλαδή μέσα στο κόκαλο),έτσι;
      Για να υπάρχει φλεγμονή πρέπει να είναι πρησμένη η περιοχή ή να πονάτε.Δεν είναι πολύ πιθανό να συγκρατεί η φλεγμονή το δόντι και να μην το αφήνει να βγει.
      Υπάρχει περίπτωση το δόντι να μην έβγαινε γιατί είναι συνοστεωμένο,δηλαδή ενωμένο με το κόκαλο.Σε αυτήν την περίπτωση η εξαγωγή θα είναι λίγο πιο δύσκολη,αλλά και πάλι γίνεται.Απλά μάλλον θα γίνει διχοτόμηση του δοντιού,δηλαδή θα κόψει ο συνάδελφος το δόντι στη μέση και θα βγάλει πιο εύκολα τα δύο κομάτια του.Εναλλακτικά μπορεί να χρειάζεται και χειρουργική εξαγωγή του δοντιού.
      Όπως διαπιστωσατε κάθε εξαγωγή έχει τη δική της δυσκολία.Μπορεί άτι να φαίνεται εύκολο,αλλά κρύβει τη δική του δυσκολία.
      Γνώμη μου είναι εφόσον συνεχίσετε με το συγκεκριμένο συνάδελφο,να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που αυτός υπέδειξε.Αν ομως δεν είσαστε ευχαριστημένος/η με τον οδοντίατρό σας,αναζητήστε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να συνεργαστείτε.
      Γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη!
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

      Διαγραφή
  11. Καλησπε,,ρα σας γιατρε συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Εγω πριν καιρο εκανα ενα αποστημα στην πανω γναθω μετα τον κυνοδοντα στο ουλο χωρις πονο δεν το καταλαβα με το καιρο εγινε συριγγιο και απο τοτε αρχισα να ανυσηχω στον πρωτο οδοντιατρο εκανα ενδοδοντικη θεραπεια χωρις ομως αποτελεσμα αλλαξα γιατρο γιατι θελησε να σφραγισει το δοντι λεγοντας μου οτι το συριγγιο υποχωρησε ενω δεν ειχε υποχορηση αλλαξα γιατρο και τωρα παιρνω αντιβιωση klaricid 500 και bracan ανα 12ωρο ακριβως δεν ξερω πως θα το συνεχισει αυριο εχω ραντεβου απλως μου ειπε οτι το δοντι επικοινωνη σχεδον με το ιγμοριο η ριζα του εχει γινει κυστικη αλλιωση το ερωτημα μου ειναι θα σταματησει να υφισταται το συριγγιο μετα την θεραπεια του οδοντιατρου η ειναι κατι το ανυσηχητικο με φοβιζει που δεν υποχορει το συριγγιο σας ευχαριστω εκ τον προτερων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Πάμε στην περίπτωσή σας τώρα.
      Για να καταλάβω καλύτερα,ο πρώτος οδοντίατρος τελείωσε την απονεύρωση στο δόντι μετά τον κυνόδοντα;ή τελείωσε την απονεύρωση αλλά δεν σφράγισε το δόντι με το σφράγισμα;
      Αν έχει αλλοίωση το δόντι σημαίνει ότι μαλλον πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία. Αν έχετε ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία στον προηγούμενο οδοντίατρο,μπορεί να έχει ξεκινήσει η επούλωση.Άρα πρέπει να αξιολογηθεί η ποιότητα της θεραπείας,αν δηλαδή είναι καλή ή όχι και αν πρεπει να επαναληφθεί.Αυτο θα γίνει με μια οπισθοφατνιακή ακτινογραφία,από τον οδοντίατρο σας.
      Γα το αν η ρίζα ή η αλοίωση είναι κοντά στο ιγμόρειο,αυτό φαίνεται συνήθως από την πανοραμική ακτινογραφία.
      Αν σταματήσει η αιτία του συριγγίου,το οποίο θα γίνει με την απονεύρωση,πιστεύω ότι θα υποχωρήσει το συρίγγιο.
      Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί συρίγγιο επειδή έχει σπάσει το δόντι(κάταγμα δοντιού).Συνήθως αυτή η περίπτωση διαγιγνώσκεται όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τότε το δόντι θέλει εξαγωγή.Είναι ένα ενδεχόμενο,αλλά λιγότερο πιθανό.Δε λέω ότι ισχύει στην περίπτωσή σας,αλλά επειδή το περιστατικό είναι πολύ κλινικό και δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από μακρια,κάνω υποθέσεις.
      Ρωτήστε για οποιαδήποτε απορία τον οδοντίατρό σας.Είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει με χαρά την κάθε σας ερώτηση. Αν δεν αισθάνεσθε ικανοποιημένος με τις απαντήσεις του,πηγαίνετε σε έναν οδοντίατρο με τον οποίο πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε.
      Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
      Περαστικά!

      Διαγραφή
  12. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.Θα ήθελα να σας πω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και να μου πείτε την γνώμη σας.Πριν από ένα μήνα έκανα ένα σφράγισμα στο δεύτερο γομφίο,μετά από αυτό άρχισε να με πόναει αυτό το δόντι-ετσι νόμιζα δηλαδή-ο γιατρός μου είπε να κάνουμε ακτινογραφία διότι θα υπήρχε το ενδεχόμενο να κάνουμε απονέυρωση.Η ακτινογραφία έδειξε ότι ο φρονιμίτης βγαίνει στραβά και πιέζει το μπροστινό του δόντι.Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη,ο οποίος είναι μάλιστα και έγκλειστος.Εγώ φοβάμαι πάρα πολύ να την κάνω τόσο την διαδικασία όσο και αυτό που θα ακολουθήσει μετά.Ετσι κάναμε μια τομή και ένα καθαρισμό στην περιοχή για να ανακουφιστεί.Εγώ όμως πονάω ακόμα.Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός από την εξαγωγή τόσο λόγου του φόβου αλλα και επειδή είμαι φοιτητής και μένω μακρυά από την οικογένεια και δεν θα έχω κάποιον κοντά μου να με βοηθησει.Αναμένω την απάντηση σας και σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Πάμε τώρα στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα ή ακτινογραφία η διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά αυτά που λέει ο συνάδελφος αλλά και οι ενέργειες του νομίζω είναι σωστά.
      Δηλαδή όντως μετά από ένα βαθύ σφράγισμα υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται απονεύρωση,όντως η εμφάνιση του φρονιμήτη συνοδεύεται με πίεση και πόνο στην περιοχή,ειδικά αν βγαίνει στραβά μια και οι φρονιμήτες "ή θα βρουν το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουν!" και όντως μια πρώτη ανακουφιστική κίνηση είναι ο καθαρισμός η τομή στην περιοχή και πιθανώς και το ελαφρό τρόχισμα του δεύτερου γομφίου,αν θέλουμε να κερίζουμε λίγα δέκατα του χιλιοστού χώρο.

      Η εξαγωγή στην περιοχή,δεδομένου ότι είναι έγκλεστο το δόντι,είναι μεν χειρουργείο,αλλά δεν είναι εγχείριση ανοικτής καρδιάς.Τι εννοώ;Η μόνη υποστήριξη που πιθανώς θα χρειαστείτε είναι ψυχολογική.Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε μουδιασμένος και δεν θα πονάτε καθόλου,και το μούδιασμα θα συνεχίσει για 4 -6 ώρες μετά την εξαγωγή,αν είναι κάτω δόντι(αν είναι άνω περίπου 1 ώρα μετά την εξαγωγή θα ξεκινήσετε να νιώθετε)ενώ μετεγχειρητικά το πιο πιθανό είναι να μην έχετε έντονο πόνο,αλλά ένα τράβηγμα ή μια ενόχληση,ειδικά τις πρώτες 14 μέρες.Μετά την εξαγωγή θα μπορείτε να οδηγήσετε και να φυγετε μόνος σας.

      Γνώμη μου είναι αν είναι έγκλειστο το δόντι και σας δημιουργεί προβλημα στην ποιότητα ζωής να το βγάλετε.Αλλά η απόφαση είναι δική σας.Μην μεγενθύνετε όμως τη διαδικασία γιατί καταντά να είναι μια εκφοβιστική και αγχώτική διαδικασία.Και όσο πιο πολύ πονάτε τόσο πιο πολύ αγνώνεστε.
      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον χρόνο που αφιερώνετε στις απορίες του κόσμου δίχως αντίτιμο,είμαι 28 χρονών καπνιστής και δεν πρόσεχα καθόλου την στοματική μου υγιεινή... Ώσπου μπέικε το νερό στο αυλάκι και μέσα σε έναν μήνα έχω κάνει 5 εξαγωγές, φρονιμίτη τραπεζίτη δεξιάς κάτω γνάθου, τραπεζίτη πάνω δεξιάς γνάθου φρονιμίτη και ενός τραπεζίτη πάνω αριστερής γνάθου και έχει μείνει ένας τραπεζίτης δίπλα από τον φρονιμίτη της κάτω αριστερής γνάθου, η ''ταλαιπωρία'' πραγματικά είναι ευχάριστη, ο πόνος επούλωσης μικρός, βέβαια η αντιβίωση ασταμάτητη λόγο τον αποστημάτων η διατροφή είναι δύσκολη αλλά υπομονετική καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχω τους πόνους που είχα τόσα χρόνια, έκανα δύο σφραγίσματα και έχω να κάνω άλλα οχτώ, ανυπομονώ την μέρα που θα κάνω τον καθαρισμό και αν το επιτρέπει η κατάσταση τον δοντιών μου, μια λεύκανση και θα είναι η μέρα που θα ξεκινά η απόλυτη προσοχή της στοματικής μου υγιεινής, και θα επισκέπτομαι τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες (για τους 2 καθαρισμούς τον χρόνο) ίσως με περνάτε για τρελό αλλά τον πόνο που ζούσα από αμέλεια και φοβία τόσα χρόνια... πραγματικά ήμουν πολύ κουτός... α) Πόσο διαρκεί ένα σφράγισμα (λευκό) με καθημερινή περιποίηση μετά από κάθε γεύμα, β) Η γέφυρα καταστρέφει το δόντι που στηρίζετε? (Μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα για εμφυτεύσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Και συγχαρητήρια που αποφασίσατε να αλλάξατε μια κατάσταση που σας ενοχλόυσε και δεν αποδεχθήκατε μοιρολατρικά την κατάστασή στην οποία βρισκόσασταν.
      Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας :
      α)Το λευκό σφράγισμα δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.Όπως όλα τα πράγματα στο στόμα η διάρκεια ζωής του δεν είναι συγκεκριμένη.Πάντως γενικά τα σφραγίσματα από ρητίνη(άσπρα σφραγίσματα) έχουν διάρκεια ζωής από 3 έως 5 χρόνια.Οι μελέτες που έχουν γίνει δίνουν αυτό το χρόνο ζωής,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ο χρόνος μεγαλύτερος ή μικρότερος.Το πλεονέκτημα που δίνουν τα άσπρα σφραγίσματα είναι ότι μπορούν να διορθωθούν χωρίας να χρειαστεί να αντικατασταθούν εξ'ολοκλήρου όπως πχ τα μαύρα.
      β)Η γέφυρα κάποια στηρίγματα.Για να φτιαχθεί μια γέφυρα πρέπει να γίνει τρόχισμα και αφαίρεση συγκεκριμένου πάχους οδοντικής ουσίας από το δόντι.Δεν καταστρέφεται το δόντι.Εξακολουθεί να είναι στο στόμα.Αν δεν μπορούν να γίνουν εμφυτεύματα,είναι μια επιστημονικά αποδεκτή διαδικασία.Δε χρειάζεται να δαιμονοποιείται ούτε να αισθάνεσθε άσχημα που την επιλέγετε έναντι μιας άλλης θεραπευτικής δυνατότητας.Οι οδοντιατρική θεραπεία μοιάζει με ένα μαθηματικό πρόβλημα-έχει περισσότερες της μιας θεραπευτικές λύσεις.
      Το ζητούμενο είναι να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

      Διαγραφή
  14. καλησπερα σας! εβγαλα κ γω τον κατω δεξι φρονιμητη μου ο οποιος ηταν εγκλειστος στις 4/12. ηταν μια δυσκολη εξαγωγη και το δοντι επρεπε να κοπει σε 6 κομματια για να αφαιρεθει, παρολαυτα ολα πηγαν καλα. σημερα, 4 μερες μετα δε ποναω ουτε ειμαι πολυ πρησμενη απλα εχω παρατηρησει μια δυσαρεστη μυρωδια στο στομα.. ειναι φυσιολογικο; βουρτσιζω τα δοντια μου μετα απο καθε γευμα.. επισης παιρνω κ αντιβιωση.. και τελος, ηθελα να ρωτησω εαν ειναι ασφαλες να καπνισω απο δω κ περα
    σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
      Η μυρωδιά στο στόμα μπορεί να είναι λίγο φυσιολογική.Καλό είναι να κάνετε και στοματοπλύσεις με κάποιο τοπικο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
      Ως προς το κάπνισμα,μπορείτε πλεον να καπνίσετε αλλά με μέτρο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα σας,έχω κάνει το 2010 μια απονεύρωση αριστερά κάτω ,στο δοντι πριν τον φρονημίτη ,το 2011 έκανα εξαγωγή του φρονημίτη που προανέφερα και περίπου ένα χρόνο μετά και αφαίρεσα και τον δεξί κάτω ημιέγκλειστο φρονημίτη.Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να σας ρωτήσω αν κατά την γνώμη σας έχει σχέση με μια ενοχληση που έχω στην αριστερά πλευρά του λαιμού μου 2 μήνες τώρα.
    Να σημειώσω ότι εχω πάει σε 3 ωρλ, ο τελευταίος ,ο οποιος με εξέτασε με κάμερα βρήκε μυκητίαση για την οποία κάνω θεραπεία, οι 2 δεν ειχαν βρει τίποτα. Αυτό που με φόβησε είναι ότι στην εξαγωγή του αριστερού μου φρονημίτη σκουσα τον γιατρο να λέει στον βοηθό του "πρόσεχε γιατί αυτό αν φύγει θέλει εγχείρηση στο λαιμό " τότε καταλαβα ότι αναφερόταν σε κάποιο νεύρο.Έτσι λοιπόν εφόσον έχει αποκλειστεί προβλημα στο λαιμό ψάχνω μήπως είναι κάτι άλλο βέβαια εχει περασει μεγάλο διάστημα απο τοτε.
    Να συμπληρώσω ότι ο οδοντιατρος διεγνωσε και γναθοκροταφικό σύνδρομο (ήπιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς εξέταση είναι επιφοβες.
      παρ'όλα αυτά δε νομίζω πως το πρόβλημα στον λαιμό να σχετίζεται με την εξαγωγή του φρονιμητη την οποία είχατε κάνει προ διετίας.και αυτό γιατί τόσο καθυστερημενη αντιδραση δεν είναι αναμενόμενη.Αν ήταν αποτελεσμα εκείνης της εξαγωγής θα φαινόταν στις πρώτες ημέρες,εβδομάδες η έστω μήνα.
      αντίθετα αυτο που μου λέτε δηλαδή ενόχληση στα πλαγιά του λαιμού,συνάδει με πόνο από κροταφογναθικη δυσλειτουργία.Ειδικά Αν νιωθετε σφιγμενο το στερνοκλειδομαστοειδη μυ,δηλαδή το μυ στα πλΑγια του λαιμού που ενώνει το κεφαλι με τον κορμό,στην κλειδα.
      δεν μπορώ να γνωρίζω τι είδε ο συνάδελφος ΩΡΛ με την κάμερα,αλλά όταν τελειώσετε την αντιμυκητισιακη αγωγή,καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας η κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε και να ξεκινήσετε μια θεραπεια για το κροταφογναθικο σας πρόβλημα.Μπορεί να περνατε μια περίοδο άγχους αυτήν την περίοδο και να τριζετε η να σφγγετε τα δόντια σας η κάτι άλλο.
      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο μη δισταστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  16. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το blog! Ειμαι 26 χρονων και πλεον δεν καπνιζω αλλα
    αναγκαστικα πρεπει να γινει εξαγωγη 2 δοντιων που ειναι κατω δεξια πριν τον φρονιμιτη διοτι εχουν αποστημα- φλεγμονη γυρω-γυρω απο καθε δοντι. αν και εγω δεν νιωθω τιποτα. μονο οταν εκανα x-ray πανοραμικη τα ειδε ο οδοντιατρος.και δυστυχως δεν υπαρχει σωτηρια. :( . Η ερωτηση μου ειναι: μετα απο ποσο καιρο μπορω να βαλω εμφυτευμα? Διοτι ο οδοντιατρος μου ειπε πως πρεπει να περιμενω 1 χρονο!!!! μεχρι να ειναι σε θεση το ουλο και υστερα το κοκκαλο να δεχτει τετοια "εργασια". Πιστευετε πως οντως χρειαζεται τοσοοοος χρονος? Δεν λεω να μπει αμεσως αλλα αφου βγαλουμε τα δοντια, ποσο χρονο θελει πια να φυγει το αποστημα....? Διοτι δεν μπορω 1 χρονο να μεινω χωρις δοντια.....
    ευχαριστω θερμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει δύο σκέλη.
      1ο.Κανονικά εμφυτευματα μπορούν να μπουν μετά από 1 μήνα περίπου σε εξαγωγές,ειδικά σε νέα άτομα.
      2ο.Ειδικά σε εσάς πρέπει να αναζητήσουμε το λόγο που υπάρχει η κύστη εκεί και αν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη για αφαίρεση και των δοντιών.Γατί εαν είναι τόσο μεγάλη η κύστη ώστε όταν αφαιρεθεί,να αφαιρεθούν μαζί και τόσο στρατηγικά δόντια,λογκά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο οστικό έλλειμα οπότε θα πρέπει να χρειαστούν τεχνικές ανάπλασης οστου.Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος επιμηκύνεται και δεν είναι σίγουρο το χρονικό πλαίσιο.Χονδρικά μπορεί να φθάσει και το χρόνο.
      Γνώμη μου είναι να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη,μια και μπορεί να υπάρχει και εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε,ειδικά εαν θα πρέπει να γίνουν τόσο σύνθετες οδοντιατρικές επεμβασεις στο στόμα σας,τόσο από πλευράς θεραπείας όσο και από πλευράς αποκατάστασης και φυσικά κόστους.

      Διαγραφή
  17. Πρίν 10 ώρες έβγαλα 2 φρονιμήτες ο ένας έγκλειστος και ο άλλος ημιέγκλειστος. Η γλώσσα μου είναι ακόμα μουδιασμένη σε ένα σημείο.Είναι λογικό αυτό? Φοβάμαι οτι μου άφησε κουσσουρι.Αν έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο τι γινεται? Θα περάσει μόνο του? Έχω κατατρομάξει! Σε τι γιατρό να απευθυνθώ? Σε γναθοχειρουργό έκανα την επέμβαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Καταλαβαίνω ότι είσαστε αρκετά αγχωμένος.Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται.
      Σας λέω από την αρχή ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά,αν και σήμερα συνεχίζει αυτό το μούδιασμα ή μια αίσθηση "μυρμηγκιάσματος" στο μισό της γλώσσας από την πλευρά που έγινε η εξαγωγή,τότε μπορεί να έχει πάθει κάποια κάκωση ή βλάβη το νεύρο.Αυτό σιγά-σιγά εκτός αν είναι μεγάλη η βλάβη θα επανέλθει.

      Πότε θα επανέλθει;Δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

      Τι κάνετε εσείςςΚαταρχην παίρνετε τηλέφωνο τον γναθοχειρουργό που σας έκανε την εξαγωγή και τον ειδοποιείτε για το περιστατικό.Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι θα κάνετε,μια και αυτός ξέρει τς ενέργειες που έχει κάνει κατά την εξαγωγή.Αν θέλετε να βοηθήσετε το νεύρο να επανέλθει πιο γρήγορα,κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να πάρετε ένα σκεύασμα που λέγεται Νeurobion(νεβρομπιον ή νιουρομπιον παραθέτω περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο στον αντίστοιχο ιστότοπο http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/neurobion).To neurobion έχει βιταμίνες του συμπλεγματος Β που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων των νεύρων.Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που έκανε την εξαγωγή,μια και αυτός ξέρει τι έχει κάνει κατά τη διάρκεια της εξαγωγής και θα σας κατευθύνει.

      Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον συγκεκριμένο,ένας οποιοσδήποτε οδοντίατρος που έχει ξανααντιμετωπίσει αυτές τις καταστασεις αρκεί. Αν θέλετε μπορειτε να πάτε παλι σε κάποιον εξειδικευμένο γναθοπροσωπικό ή στοματικο χειρουργό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά..

      Διαγραφή
  18. Giatre mou kalhspera,euxaristw poluuu gia thn apanthsh sas...htan tha elega kathisixastikh,gt egw apo to fovo mou k thn anisixia mou,ola ipopta ta blepw...apo extes deutera 27/1 stamatisa k tin antibiwsi...uparxei ena elafru priximo akoma,alla nomizw pws siga-siga ipoxwrei...pono den exw se ekeino to shmeio sxedon katholou,alla pairnw ena panadol extra kathe mera,gt niwthw genika ena pono k mia talaipwria se olokliri tin aristeri pleura tou kefaliou(aristera itan i exagwgh)...k genika nomizw exei talaipwrithei polu auth h pleura,logw k igmoreiou pou exw k pali aristera...alla pio polu k apo to igmoreio k apo to dontaki m,einai pisteuw o fovos mou,gt sinithizw na ta megalopoiw ola...sugnwmi an sas kourasa k pali euxaristw polu,kalh sunexeiaaa!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

    Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί σε μια εξαγωγη να βγήκε όλο το ιγμόριο.Είναι αδύνατο.Αυτό που μπορεί να έγινε είναι η ρίζα του δοντιού να έφτανε μέχρι το ιγμόριο,οπότε όταν βγήκε το δόντι(μαλλον τραπεζίτης-οπίσθιο δόντι ) να έγινε καποια τρύπα που να επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ στόματος και μύτης.Αυτό μπορεί περιστασιακά να πονάει,ειδικά αν δεν έχει γίνει καλά η επούλωση.

    Το θέμα με τον πόνο που νιώθετε τώρα μπορεί να είναι από αυτήν την παλιά εξαγωγή αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπιζετε.

    Γνώμη μου είναι να πάτε σε έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.Τότε μόνο θα μπορέσει να τεθεί μια σωστή διάγνωση που θα δώσει τέλος στον πόνο σας.

    Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανα μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! ΕΚΑΝΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 1ΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ BRASAN KAI ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ.. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΓΝΘΟ ΕΝΑ ΓΡΟΥΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ... ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνωσεις από μακριά είναι επιφοβες.Παρ'όλα αυτά οταν λέτε φλεγμονή στο λαιμό τι εννοείτε?Είχατε καποια αμυγδαλίτιδα/λαρυγγίτιδα;Και ο φρονιμήτης ήτα έγκλειστος ή είχε βγει στο στόμα;Μηπως συνοδευόταν και από πρήξιμο;

      Το πιο πιθανον πάντως είναι να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας από τη φλεγμονή.Αυτό σταδιακά θα μειώνεται και μαλλον θα εξαφανιστεί.Αν δεν έχετε πλεον φελγμονή δε χρειάζεται να παίρνετε φαρμακευτική αγαγώ,εκτός εαν σας τη συνέστησε κάποιος γιατρός,οπότε συνεννοηθείτε με τον ίδιο για τη συνέχιση ή τη διακοπή της.Και για σιγουριά επισκεφθείτε το γιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) σας,μια και μια κλινική εξέταση είναι πιο σίγουρη από τις μακρινές διαγνώσεις.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μζί μου..

      Διαγραφή
  21. Καλησπερα!!Εκανα εξαγωγη φρονημιτη πριν 10 μερες περιπου..Ποσος καιρος χρειαζεται για να επουλωθει πληρως το σημειο?Υπαρχει περιπτωση να παει πανω στο σημειο καποιο φαγητο και να δημιουργησει προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση εξαρτάται από παράγοντες όπως ηλικία του ασθενούς,συνήθειες πχ κάπνισμα,γενική υγεία,αν ήταν χειρουργική ή απλή η εξαγωγή κτλ.

      Συνήθως για ένα άτομο πχ 40 ετών μη καπνιστή είναι περίπου 2-3 εβδομάδες.

      Μέχρι την επούλωση καλό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και μπορείτε, για να μην πάει στο σημείο αυτό κάποιο φαγητό,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!Για οτιδήποτε άλλο θελετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα σας. Εκανα εξαγωγή του επανω δεξια φρονιμίτη εχθες. Αισθάνθηκα πόνο μόλις υποχώρησε η επιδραση της ένεσης άλλα με ενα depon πέρασε αμέσως. Σήμερα δεν πονάει καθόλου. Παίρνω augmentin ανα 8 ώρες για 4 μέρες. Ο γιατρός μου συνέστησε να αποφυγω γαλακτοκομικα, ζεστά και σκληρά φαγητά για τις πρωτες δυο μέρες. Μήπως είναι λίγο το Χρονικο διαστημα κ θα πρεπει να τηρησω μια διατροφή για περισσότερο Καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησέρα και συγνώμη που άργησα τόσο πολύ να απαντήσω,αλλά η τεχνολογία μας πρόδωσε.

      Το χρονικο διάστημα που σας είπε ο γατρός δεν είναι λίγο,είναι αρκετό.Με τα ζεστά και σκληρά συμφωνώ,με τα γαλακτοκομικά έχω μια ενσταση,αλλά αυτός είναι ο θεράποντας ιατρός.

      Επίσης το augmentin είναι βαριά αντιβίωση,και καλύτερα να την παίρνετε με γεμάτο στομαχι και να φροντίσετε να τρώτε γιούρτι,μια και σκοτώνει κι τα ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου.

      Τι έγινε τελικά.Εισαστε καλύτερα με την επούλωση?

      Διαγραφή
  23. Καλησπερα πριν απο δυο χρονια αφαιρεσα ενα σπασμενο απο πολλα χρονια μπροστινο δοντι.το δοντι αυτο παροτι ειμαι 35 ετων ηταν το παιδικο μου ,το κανονικο ηταν κ ειναι εγκλειστο απο πανω του εκτοτε μεχρι να ξεκαθαρισει αν θα κατεβει το κανονικο η θα βαλω εμφυτευμα φοραω ενα προσωρινο ψευτικο αφαιρουμενο.μετα απο πολυ ελαφρια ενοχληση παρατηρησα σημερα οτι εχει κατεβει εντυπωσιακα καθοτι ηταν πολυ ψηλα το νεογιλο χωρις να κανει ομως την εμφανιση του .απο αναλογες περιπτωσεις υπαρχει πιθανοτητα να κατεβει φυσιολογικα κ να ειναι ομοιομορφο μ τα αλλα κ να μην χρειαστει εξαγωγη εγκλειστου και εμφυτευμα ?διαγνωσεις απο το ιντερνετ δεν γινονται αλλα αν εχετε αποψη απο αναλογες περιπτωσεις..ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η αλήθεια ειναι ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες οπότε θα σας πω τι ισχύει γενικά.Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνεννοηθειτε με κάποιον οδοντίατρο που να μπορεί να κάνει χειρουργική ανατολή του εγκλείστου δοντιού,να το κάνει δηλαδή να βγει στο στόμα και όχι να το βγάλει και να βάλει εμφύτευμα.Στη συνέχεια ο ίδιος ο γιατρός ή κάποιος ορθοδοντικός θα τοποθετήσουν σιδεράκι για να το το στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς το στόμα.

      Αυτή είναι η ιδανική αντιμετώπιση του περστατικού και όχι η εξαγωγή του εγκλείστου και η τοποθάτηση εμφυτεύματος.

      ΑΝ το παραπάνω ιδανικό σενάριο δεν μπορει να πραγματοποιηθεί τότε αναζητούμε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

      Το σενάριο να κατέβει μόνο του χωρίς κάποια παρέμβαση το βλέπω λιγότερο πιθανό μια και είσαστε ήδη 35 χρονων.Αν είσασταν 18,θα ήταν πιο πιθανό.Δεν αποκλείεται,αλλά δεν δίνει καλή απόδοση το στοίχημα!

      Το σημαντικό είναι η χάραξη του σχεδίου θεραπείας και η απόφαση σας,γνωρίζοντας όλα τα ενδεχόμενα για το σχεδιο θεραπείας.

      Και φυσικά ότιδήποτε και αν γίνει θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία,για να μπορεί και ο οδοντίατρος να κρίνει,με περισσότερα στοιχεία.Αυτό μπορείτε να το κάνετε και πριν το ραντεβού με τον οδοντίατρο,για να την έχετε έτοιμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα σας. Έχω κάνει εξαγωγή φρονιμίτη εδώ και ένα μήνα. Όταν έκανα την εξαγωγή ο γιατρός δεν μου έδωσε αντιβίωση μόνο παυσίπονο. Μετά από μια βδομάδα είχα ακόμα πολύ πρίξημο και πόνο. Το είπα στον γιατρο και μου έδωσε αντιβίωση.Το προβλημά μου είναι οτι εδώ και ένα μηνα δεν μπορω να ανοιξω το στομα μου, ανοιγει ελαχιστα με αποτελεσμα να μην μπορω να φαω.Επιπλεον, αυτη τη στιγμη εχει πριστει η αμυγδαλη μου και με ποναει και το αυτι. Θεωρω οτι μπορει να ειναι τυχαιο αυτο το γεγονος και απλα να κρυωσα. Θα ηθελα πολυ την συμβουλη σας.
    Σας ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά συνήθως σε εξαγωγές φρονιμήτη,δίνουμε αντιβίωση αν είναι έγκλειστος(μέσα στο κόκαλο) και χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή.Και αυτό γιατι το φούσκωμα που προκύπτει κατά την επουλωση,μπορεί να προκαλέσει αδυναμία του ασθενούς να ανοίξει καλά το στόμα του.

      Το θέμα της διάνοιξης αντιμετωπίζεται με θερμά επιθέματα(κομπρεσσες) στην περιοχή(όχι καυτά γιατί μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα) και ασκήσεις κινησιοθεραπείας ενώ αν το πρόβλημα του ανοίγματος του στόματος είναι πολύ μεγάλο μπορεί να δωθεί και κάποιο μυοχαλαρωτικό. Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος εκτός από αντιβίωση δίδεται και ενα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

      Το αυτί σας μπορεί και να πονάει λόγω της εξαγωγής αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο εύρημα.

      Κατα τη γνώμη μου αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας αναζητήστε καποιον με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Καλημερα σας και ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Πηγα πριν από δυο μερες στο νοσοκομείο γιατι δεν άνοιγε καθόλου το στομα μου. Εχω κατω απο την γναθο πρηξιμο σαν δυο μπαλακια.ο γιατρός μου ειπε οτι αν δεν το άνοιξω μονη μου το στομα δεν θα ανοίξει και θα πάθει αγγιλωση, με αποτέλεσμα να μπυ δωσει γλωσσοπιεστρα να τα δαγκωνω σαν σάντουιτς και να βάζω ενα ενα μεχρι να φτασω στα 16. Το εκανα αλλα ο πονος δεν αντέχετε.

      Διαγραφή
    3. Θα κανετε τις ασκήσεις όχι συνέχεια αλλά σιγά σιγά,σαν να κάνετε ζέσταμα πριν από αγώνισμα. ¨Οχι μια φορά,πόνεσα,δεν ξανακάνω.

      Θα πονέσετε αλλά σιγά σιγά ο πόνος θα είναι πιο υποφερτός και θα κερδίζετε εκατοστά διάνοιξης στόματος.

      Θερμά επιθέματα,οχι καυτά και μιληστε με το γιατρό μηπως χρησιμοποιήσετε κάποιο μυοχαλαρωτικό..

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η δική μου περίπτωση μοιάζει αρκετά με του ανώνυμου φίλου παραπάνω. Την προηγούμενη Πέμπτη έβγαλα τον δεξιά κάτω φρονιμίτη -με πολύ φόβο είναι η αλήθεια. Η όλη διαδικασία (νάρκωση, εξαγωγή, ράμματα, οδηγίες) κράτησε περίπου 50 λέπτα. Ο πόνος μετά που πέρασε η νάρκωση ήταν έντονος αλλά υπέθεσα οτι ήταν φυσιολογικός και το πρήξιμο σε ανεκτό σημείο. Όμως ο πόνος συνέχιζε και ήταν πολύ έντονος στο αυτί. Για να βγάλω το Σαββατοκύριακο έπρεπε να πέρνω ανα 4 το πολύ ώρες εναλάξ ALGOFREN και DEPON αναβράζον 1000mg. Επίσης το στόμα μου ανοίγε ελάχιστα. Σήμερα πηγα στο γιατρό μου και μου είπε οτι έχω εξάρθρωση της γνάθου, από το σφύξιμο που είχα στην εξαγωγή. Μου είπε να κάνω κάποιες ασκήσεις, να πέρνω παυσίπονο ανα 6 ώρες το λιγότερο και να με ξαναδεί την Πέμπτη. Το πρήξιμο έχει υποχωρήσει τελείως και γενικά το σημείο της εξαγωγής δε με πονάει σχεδόν καθόλου.Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ κάποια άλλη ειδικότητα (ορθοπεδικό ή γναθοχειρουργό;) ή με τις ασκήσεις και με λίγες μέρες υπομονή θα φτιάξει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ γι το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.

      Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση της εξάρθρωσης γνάθου είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστει μόνο μετά από κλινική εξέταση, και δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος, είναι λίγο υπερβολική κατά τη γνώμη μου. Και αυτό γιατι εαν είχε γίνει εξάρθρωση της κάτω γνάθου,θα επρεπε να γίνει και ανάταξη της εξάρθρωσης. Πχ όταν έχουμε εξάρθρωση ώμου δηλαδή κα΄ποιο από τα οστά της άρθρωσης "βγει" εκτός από τον πόνο,θα πρεπει να γίνει άμεσα ανάταξη,δηλαδή να το βάλουμε στη θέση του.Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στη γνάθο,αλλά μια και δεν το περιγράφετε,μαλλον δεν έγινε. Η γνώμη μου είναι ότι δεν ήταν εξάρθρωση,αλλά όντως επιβαρυνθηκε η άρθρωση από το συνεχές και παρατεταμένο άνοιγμα του στόματος,και όχι από το σφίξιμο.

      Δε χρειάζεται να πάτε σε κάποια άλλη ειδικότητα,αρκεί οι ασκήσεις που σας έχουν δωθεί να είναι οι σωστές. ΑΥτο που μπορείτε να κανετε,εκτός από τα παυσίπονα(αλήθεια ποια σας συνέστησε;) είναι θερμές κομπρέσσες. Προσοχή όμως όχι καυτό νερό,διότι θα προκαλέσετε έγκαυμα.Με αυτά και με λίγο υπομονή σε λίγες μερες που λογικά θα σας επανεξετάσει ο γιατρός,θα νιώθετε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα!
      ΑπάντησηΔιαγραφή

      Διαγραφή
  26. καλησπερα θα ειθελα να ρωτησω θα κανω εξαγωγη τραπεζιτη υπαρχει περίπτωση να πρηστει μετα την εξαγωγη το πρόσωπο αν ναι ποσες μερες κραταει το πρήξιμο και αν υπαρχει καποια αντιβίωση για την αντιμετώπιση του.τωρα πριν την εξαγωγη μου εδωσε παλι αντιβίωση. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας εθχαριστώ για την ερώτηση.

      Πρώτα πρώτα τι τραπεζίτη?Μήπως είναι φρονιμήτης;

      Δεύτερον τι εξαγωγή είναι?Απλή ή μηπως θα χρειαστεί χειρουργική εξαγωγή?

      Γενικά μια απλή εξαγωγή δεν προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο.Αν είναι χειρουργική εξαγωγή ή αν ταλαιπωρηθεί αρκετά η περιοχή,τότε μπορεί να φανεί έν πρήξιμο,το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειαστεί αντιβίωση ή όχι. Αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός που θα κανει την εξαγωγή.

      Υπάρχουν όμως και αντιφλεγμονώδη,τα οποία λειτουργούν πολύ καλά στη μείωση του μετεξακτικού πόνου και του οιδήματος. Τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι "αντιβίωση", ορισμένοι ασθενείς τα κοιτάνε με μισό μάτι,διότι ο προηγούμενος γιατρός έδινε πάντα αντιβίωση.

      Ότι σας πει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την εξαγωγή,αυτό θα κάνετε, μια και είναι υπευθυνος και για την πορεία της αποθεραπείας σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας.
    Πριν από 6 ημέρες έβγαλα 2 τραπεζίτες στην άνω γνάθο και έχω ράμματα. Τη πρώτη μέχρι και τη δεύτερη μέρα είχα δέκατα. Η επέμβαση ήταν πολύωρη (3 ώρες) γιατί υπήρχαν μεγάλες ρίζες και όπως φαντάζεστε ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα. Από τη δεύτερη μέρα εμφανίστηκε οίδημα και μετά άρχισε να υποχωρεί σιγά, σιγά. Μέχρι και σήμερα είναι πρησμένο το ούλο. Όταν το έδειξα στον ιατρό μου, του φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι ανέβασα δέκατα και πρήστηκα.
    Βέβαια διαβάζω πως είναι συνήθη συμπτώματα τα παραπάνω. Να ανησυχήσω? Και αν όχι, μέχρι πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα πρήξιμο?
    (Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε)

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Το οίδημα είναι πολύ συχνό σύμπτωμα μετά τις εξαγωγές,ειδικά αν είναι εργώδεις (δύσκολες), οπότε ταλαιπωρείται η περιοχή. ΚΑι μου φαίνεται φυσιολογικό σε τετοιες εξαγωγές να ανεβάσετε δέκατα.

      Αν τα δεκατα συνεχίζουν να το ψάξετε λίγο,αλλά λογικά έχουν εξαφανιστεί. Όσο για το οίδημα, αν δεν παίρνετε κάποιο αντιφλεγμονώδες για να υποχωρήσει υποβοηθούμενο (ορισμένοι συνάδελφοι δίνουν ακόμα και κάποια αντιβίωση, ειδικά για χειρουργικές εξαγωγές), τότε θα ξεκινήσει να υποχωρεί μετά το δεκαήμερο και θα εξαφανιστεί σε χονδρικά τρεις εβδομάδες. Λέω χονδρικά, γιατί η επούλωση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τη γενική του υγεία, τις συνήθειες του (καπνισμα) κ.α.

      Λογικά σε μια εβδομάδα που θα σας δει ο γιατρός για να κόψετε τα ραμματα, θα επαναξιολογήσει την πορεία της επούλωσης. Οποιαδήποτε απορία έχετε ή οτιδήποτε σας προβληματίζει μπορείτε να τον ρωτήσετε,μια και έχοντας κλινική εικόνα για την κατάσταση σας θα μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  28. Καλησπέρα σας γιατρε..και συγχαρητηρια για τις γνωσεις που μοιραζετε..
    Μια υποθετικη ερωτηση...Αν καποιος (εγω), κανει την προβλεπομενη και συνηθισμενη διαδικασια αφαιρεσης φρονιμητη (ημιεγκλειστου σε γναθογειρουργο)..ΧΩΡΙΣ να γνωριζει οτι ειναι εγγυος..Τι συνεπειες μπορεις να υπαρξουν..Υποθεση και μονο..
    Ευχαριστω εκ των πρωτερων
    Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε γενικες γραμμες αποφεύγουμε την οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση σε εγκύους στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Στο πρώτο διότι είναι ακόμα νωρίς για την ίδια την κύηση αλλά και σχηματίζονται τα όργανα του παιδιού και στο τρίτο για να μην γεννήσει η έγκυος στην οδοντιατρική καρέκλα.

      Φυσικά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

      Πάμε στο υποθετικό σας σενάριο. Κτρχήν υπάχει ο κίνδυνος από την ακτινογραφία,γι'αυτό σας ρωτάει ο γιατρός αν υποπτεύεσθε κύηση,οπότε και βάζετε την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας. Κατά δεύτερο αν είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή, αυξάνεται η περίπτωση να νιώσει άγχος ή οτιδήποτε η εγκυος και να έχουμε καποιο πρόβλημ στην κυηση. Επίσης αν χρειαστεί στη συνέχεια να ληφθεί κάποια αντιβίωση ή κάποια φαρμακευτική αγωγή,πρέπει να ξερουμε ότι είναι ασφαλής να λαμβάνεται καιτά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

      Με την αναισθησία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τη διαδικασία της εξαγωγής. Απλά για να μην παίρνουμε περιττα ρισκα, οποιαδήποτε επέβαση στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

      Ελπίζω να σας απάντησα επαρκώς!

      Διαγραφή
  29. Καλησπέρα σας ,
    σας είχα ξαναστείλει πως φοβάμαι να πάω στον οδοντίατρο και έχω ένα χαλασμένο φρονιμίτη . Τελικά τον αφαίρεσα και πήγαν όλα καλά νομίζω...! Αυτό που με ανησυχεί είναι πως έχω έντονη κακοσμία και λίγο ερεθισμένα ούλα γύρω γύρω σαν να έχω βγάλει άφτρες. Ο γιατρός μου είπε πως τα ράμματα θα πέσουν μόνα τους ισχύει αυτό ή μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να πάω να μου τα αφαιρέσουν? Επίσης βουρτσίζω τα δόντια μου από τη 2η μέρα απλά δεν τα έχω κάνει πολύ από τη δεξιά μεριά γιατί φοβάμαι λίγο μην ανοίξουν τα ράμματα.Όμως μυρίζει αρκετά το στόμα μου και νιώθω πως δε ξεδιψάω με τίποτα. Η εξαγωγή έγινε τη Τετάρτη ήταν ο πάνω δεξιά. Να πάρω Listerine ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο.?
    Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την υπομονή σας και το ωραίο Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

      Χαίρομαι που πήρατε τη σωστή απόφαση να βγάλετε το χαλασμένο δόντι,μια εμπειρία που από μονη της είναι λιγάκι εκφοβιστική.

      Τώρα στο ερώτημα σας.Η κακοσμία πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καλά η στοματική υγιεινή στην περιοχή,με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τρφές στην περιοχή της εξαγωγής.Για αυτο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο στοματικό διάλυμα για την στοματική υγιεινή,μια και το βούρτσισμα δε θα μπορείτε να το κάνετε πολύ καλά και χωρίς πόνο.Συνήθως συστήνεται για μετεξακτική χρήση,για λίγο καιρό το chlorexil 0,12%.Αν έχετε κάποιο άλλο αντισητπικό πχ το hexalen,tantum verde,betadine gargle(όχι αυτό για εξωτερική χρήση αυτό για γαργάρες) οκ.Ακόμα και το listerine κάτι κάνει.

      Τα ερεθισμένα ούλα είναι φυσιολογικά. Γενικά όμως δεν έχετε κάποιο σοβαρό πόνο?Κα η επούλωση προχωρά κανονικά, έτσι?

      Ως προς τα ραμματα, υπάρχουν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ραμματα. Συνήθως στο στ'ομα βάζουμε μη απορροφήσιμα και τα κόβουμε στις 7-14 μέρες. Δεν ξερω τι χρησιμοποιήσε ο γιατρός σας, οπότε δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά.

      Για το οτι δεν ξεδιψάτε με τίποτα, δεν είναι κάτι σοβαρό και μην ανησυχείτε. Θα περάσει.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Γα οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  30. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
    Η επούλωση προχωρά κανονικά ναι και πλέον δε πονάω καθόλου μόνο αυτές οι ενοχλήσεις που σας είπα.Τις 2 πρώτες μέρες μόνο δε μπορούσα να ανοίξω το στόμα μου κ δεν έτρωγα αλλά τώρα τρώω κανονικά μαλακά φαγητά.
    Λογικά θα είναι απορροφήσιμα τα ράμματα γιατί μου είπε πως δεν χρειάζεται να ξαναπάω να τα βγάλει...
    Τελικά η εξαγωγή ήταν κάτι πολύ πιο εύκολο από όσο νόμιζα και ευτυχώς που το έκανα γιατί πραγματικά πονούσα υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.
    Είστε πολύ καλός συγχαρητήρια , φαίνεται πως αγαπάτε τη δουλειά σας και είναι πολύ σημαντικό αυτό !
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπερα σας και χαιρομαι που σας βρηκα γιατι ειμαι να σκασω....
    Την Πεμπτη 7/8 εκανα εξαγωγη φρονιμιτη ο οποιος ηταν υγιεστατος απλα υπηρχε κενο αναμεσα στον φρονιμιτη και τον τραπεζιτη με αποτελεσμα να μπαινουν τροφες και να με ποναει πολυ..Οποτε η οδοντιατρος μου το εβγαλε....περασα μαρτυρικα γιατι στην πρωτη ενεση επαθα αλλεργικο σοκ και μετα μου εκανε κατι αλλες οι οποιες δεν με επιαναν επαρκως...
    Το δοντι δεν εβγαινε με τιποτα περασα 2.5 ωρες κανοντας προσευχες να τελειωσει το μαρτυριο μου... Για να μην πολυλογω γυρισα σπιτι και ο πονος αβασταχτο....Εντωμεταξυ εχω ενα μωρο 2.5 μηνων οπου θηλαζω και επειδη με πονουσε τα αυτι μου πηγα παλι εχθες 11/8 στην γιατρο η οποια μου ειπε οτι δεν εχει κανει καλο πηγμα λογω προγεστερονης που εκκρινει ο οργανισμος μου με τον θηλασμο...Μου το εξησε παλι και μου ειπε να βαζω συριγγα με στοματικο διαλυμα μεσα στην τρυπα ως αποφυγη μικροβιων κλπ. Και ερωτω εγω προφανως με τα σχολια που διαβασα ειναι ανοιχτος φατινος?!?! Αν θυμαμαι καλα...δηλαδη δεν θα κλεισει ποτε αυτο το πραγμα??δεν αντεχω αλλο να πηγαινω καθε τοσο και να με ποναει εχω κουραστει!!Τωρα παλι αυριο μου ειπε να παω να το δει!ελα ομως που δεν θελω ουτε να πατησω γιατι φοβαμαι και συν αμα μου το ξινει συνεχεια πως θα κλεισει?? Σας ευχαριστω πολυ και συγνωμη για το σεντονι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

      Μάλλον αυτό που μου παρουσιάζετε ήταν ξηρό φατνιο,οπότε θα αργούσε να επουλωθεί. Σωστή ήταν η παρατήρηση να βάζετε σύριγγα με στοματικό διάλυμα,διότι βοηθά στη μείωση του μικροβιακού φορτίου στην περιοχή.Το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να σας καθησυχάσει και να σας ενημερώσει ότι θα έκανε περίπυ το διπλάσιο χρόνο να επουλωθεί σε σχέση με μια εξαγωγή χωρίς επιπλοκή.

      Τι έγινε τελικά?Προχώρησε η επούλωση?ΠΕριμένω νεα σας!

      Διαγραφή
  32. Γειά σας.Εκανα εξαγωγή του πρωτου τραπεζιτη κατω δεξιά. Πισω ακριβώς ηταν ο δεύτερος τραπεζιτης!Ο φρονιμητης υπαρχει αλλα λογω ελλειψης χωρου δεν έχει εμφανιστει.Στην αριστερη κατω πλευρα ειχα βγαλει παλι τον πρωτο τραπεζιτη πριν 15 χρονια περιπου και ετσι ο φρονιμητης εμφανιστηκε κανονικα και ταυτοχρονα ο δευτερος τραπεζιτης μετακινηθηκε μπροστα κλεινοντας το κενο.Τωρα είμαι 29 χρονων θα συμβει το ιδιο και απο την δεξια πλευρά ?θα εμφανιστει ο φρονιμητης ?θα κλεισει το κενο με την μετακινηση του δεύτερου τραπεζιτη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δυστυχώς το στόμα σας δεν έχει την ίδια ικανότητα που είχε στα 15 να προσαρμόζεται τόσο καλά στις νέες καταστάσεις.

      Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν θα βγει ο φρονιμήτης. Σίγουρα χρειάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία για να δούμε τη θέση του και τη σχεση του με το δεύτερο γομφίο. Πάντως μου φαίνεται πολκύ δύσκολο να μετακινηθεί ο φρονιμήτης στη θέση του δεύτερου γομφιου και ο δεύτερος γομφίος στη θέση του πρώτου από μόνοι τους . Για να το κάνουμε εμείς αυτό θα πρέπει να γίνει ορθοδοντική ανατολή του φρονιμήτη και σιδεράκια για να σπρώξουν τα δύο δόντια στη θέση τους. Το υποθετικό αυτό σενάριο δεν ξέρω αν είναι εύκολα κατορθώσιμο και με τι κοστος.

      Καλύτερα να βγαλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να ζητήσετε τη γνώμη ενός οδοντιατρου η αν θέλετε να κλείσουμε ραντεβού για να σας δω.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  33. kalhspera ekana mia eksagwgh epanw deksia trapezith pou eixa kusth mesa sth riza .to donti htan aponeurwmeno,kaname prospatheia therapeias alla ponose kai t vgala.vasika thelw na mathw giati niwthw akrivws ton idio pono opws prin t vgalw.h kusth afairethike mazi me to donti alla mporei na exei meinei h kusth sth gnatho;;;;;euxaristw polu ek twn proterwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και συχνά λανθασμένες. Στην περίπτωση σας επιβαλεται επίσκεψη στον οδοντίατρο και λήψη ακτινογραφίας καθώς και και κλινική εξεταση μήπως εκτός από το δόντι που βγήκε έχει χαλασει και κάποιο άλλο δόντι και δίνει αντανακλαστικά πόνο στο ίδιο σημείο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  34. γιατρε εαν δουμε τερηδονα(νομιζω ειναι μαυρο το δοντι μου) και το δοντι δεν εχει κουφαλα ειναι κλειστο πως μπορουμε να το σωσουμε σας παρακαλω απαντηστε μου,2 δοντια ειναι ετσι αλλα ειναι κλειστα δηλαδη δεν εχουν κουφαλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Πολλές φορές και πρίν την δημιουργία κοιλότητας έχει παραμείνει ένα εξωτερικό τοίχωμα πολύ λεπτού πάχους. Σε αυτήν την περίπτωση στη σύγχρονη οδοντιατρική, πρέπει να αποφασίσουμε εαν θα κάνουμε ή όχι το σφράγισμα. Αυτό εξαρτάται από τον τερηδονικό κίνδυνο του ασθενούς, αν είναι συνεπής ως προς την στοματική του υγειινή, αν τρέφεται κα πόσο συχνά με υδατάνθρακες και γλυκά, αν θα είναι συνεπής στις επανεξετάσεις κ.α. Και φυσικά εξαρτάται και από τις γνώσεις του γιατρού. ΜΠορεί να το καθυστερήσουμε ένα εξάμηνο,μπορεί και τελικά να κάνουμε το σφράγισμα.
      Το πιο πιθανό, αν έχετε και άλλα σφραγίσματα στο στόμα,τελικά να γίνει το σφράγισμα,τροχίζοντας (υπο αναισθησία πάντα), το λεπτό αυτό στρώμα και καθαρίζοντας την τερηδόνα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  35. Kαληπερα γιατρε, σήμερα το πρωι πηγα στον οδοντίατρο και μου είπε οτι το δοντι δεν χρειάζεται αναγκαστικα απονευρωση εαν αντιδραει στο κρυο νερο αλλα μονο εαν ποναει στο μασημα. Επισης εκανα και ενα σφραγισμα στο κατω δοντι αλλα αφου εφυγε η επιδραση του αναισθητικου νιωθω το πανω δοντι. Επίσης μου ειπε πως αντιδραει στο κρυο νερο επιδη ο προηγούμενος οδοντίατρος δεν εβαλε 2στρωμα σφραγισμα. Πια είναι η γνωμη σας; (σας εχω ξαναγραψει πιο πανω για το προβλημα στο πανω δοντι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως εχω ξαναγράψει, η κλινική εικόνα και η εξεταση υπερτερεί της αναφοράς από τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι εφ'όσον ο άλλος συνάδελφος σας είδε και έβγαλε τη διάγνωση άρα και τη θεραπεία έχει δει και έχει κρίνει ζωντανά.
      Απο ότι μου λέτε,είναι δύσκολο να εκφερω σαφή αποψη και να αντικρόλυσω τα λεγόμενα συναδέλφου που έχει κλινική εικόνα. Επίσης αντιεπαγγελματικό. Γνώμη μου και το τονίζω είναι ότι δεν έχει σχέση το δεύτερο στρώμα σφραγισματος. Δεν είναι βάψιμο να μετράμε τα χέρια που περνάμε. Εαν σας είπε δεν έβαλε ουδετερο στρώμα, έχει μια λογική. Επίσης εαν ο πόνος στο κρύο δε φεύγει όταν καταπίνετε το κρύο ερέθισμα αλλά παραμένει και πρεπει να πάρετε κάποιο αναλγητικό είναι θέμα νεύρου,σύμφωνα με τα βιβλία.

      Σας ξαναλέω όμως, μια κλινική εικόνα υπερτερεί της διάγνωσης από μακριά.

      Αν αισθάνεσθε οτι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας ή ότι δεν βρίσκετε λύση στο πρόβλημα σας ή στε τυχόν απορίες σας,μπορείτε να επικοινωήσετε μαζί μου να κλείσουμε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα σας,
    Ο φίλος μου έκανε εξαγωγή τραπεζίτη πριν δυο μέρες. Δεν πήρε αντιβίωση και απλά έχει μια τρύπα. Το θέμα είναι άλλο όμως. Ότι πλέων δεν μπορεί να μιλήσει καλά λόγο του κενού που έχει και λέει το σίγμα βαθύ καθώς και το θήτα. Τον έχει πάρει πολύ από κάτω, δεν μιλάει καθόλου και νομίζει οτι δεν θα του περάσει πότε (ισχύει;). Να σημειώσω οτι γενικά πάντα το έλεγε λίγο πιο έντονα το σίγμα από τους υπόλοιπους αλλά σε καμιά περίπτωση όπως τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Καταρχην είναι λογικό ο φίλος σας να μιλάει λίγο διαφορετικά μια και έχει ένα λιγότερο δόντι. Οπότε ειδικά στα φωνήεντα που περνάει αέρας από το μαγουλο όπου υπάρχει το κενό (εικάζω ότι λείπει ο πρωτος γομφίος).

      Η λύση είναι στην αποκατάσταση του ελλείποντος δοντιού,μια και η έλλειψη δοντιού είναι και αυτή μια μορφή αναπηρίας. Εκτός λοιπόν από υπομονή μέχρι να επουλωθεί επαρκώς η περιοχή και να προσαρμοστεί στα νεα δεδομενα,δηλαδή να συνηθίσει την έλλειψη του δοντιού κα να προσαρμόσει την ομιλία του ελαφρώς θα πρέπει να επισκεφθεί έναν οδοντίατρο και να συζητήσει για τα σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση του δοντιού που βγήκε. Οι επιλογές είναι μαλλον εμφύτευμα ή γέφυρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  37. Καταπληκτικός! Ο Θεός να σας έχει καλά. Είναι και ο τρόπος που τα γράφεται, όχι μόνο η ποιότητα των γνώσεων.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γιατρε καλησπερα σας και καλο σαββατοκυριακο! Την πεμπτη το μεσημερι εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη μου - μιση ωρα διηρκεσε περιπου η εξαγωγη - πηγα σε γναθοχειρουργο. Ηταν ημιεγκλειστος φρονιμιτης, μου ειχε κανει φλεγμονη κι ηταν πρησμενο στο ουλο το σημειο ετσι πηρα amoxil 1g για μια εβδομαδα και μολις ξεπρηστηκα πηγα να το βγαλω. Τωρα συνεχιζω την αντιβιωση μεχρι την Πεμπτη 18/9 που θα ξαναπαω για να βγαλει τα ραμματα. Πρηξιμο δεν ειχα και δεν εχω πολυ, ελαχιστα πιο φουσκωμενο σε συγκριση με την αριστερη μου μερια. Ο πονος ειναι υποφερτος και καμια φορα δεν παιρνω παυσιπονο για αρκετες ωρες - τωρα πηρα ενα ντεπον μαξιμουμ απο χθες στις 10 που ειχα παρει πονσατν για να κοιμηθω ησυχη.Το μονο που με ενοχλει και λιιιγο με προβληματιζει (ισως χωρις λογο) ειναι αυτη η γευση αιματος που εχω στο στομα μου, σαφως πολυ λιγοτερη απτην πρωτη μερα αλλα παρολα αυτα την εχω... Και οταν φτυνω το στοματικο διαλυμα - οχι με δυναμη, απλα ανοιγω το στομα μου για να φυγει- βλεπω 2-3 κλωστουλες αιματος πολυ μικρες στο υγρο που φευγει. Ειναι κατι σοβαρο? μηπως σημαινει οτι δεν κλεινει η πληγη? Να σας πω επισης οτι τη μερα της εξαγωγης κρατησα οπως μου ειπαν μια ωρα τη γαζα που μου εβαλαν και μετα δεν εβαλα αλλη(οι οδηγιες που μου εδωσα ελεγαν οτι θα μπορουσα να βαλω εως και τρεις φορες αν ηθελα) αλλα το απεφυγα για να μη χαλασω το ραμματακι που εχω. Σας ευχαριστω προκαταβολικα για ην απαντηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά η μεταλλική γεύση που νιώθετε,δηλαδή το αιμα είναι λίγο ως πολύ φυσιολογικό, ειδικά εαν έγινε και τομή και ρλαμα στην περιοχή. Θα προβλημάτιζε εαν συνοδευόταν από πόνο και μάλλιστα έντονο,που δεν πέρναγε με αναλγητικό (στην περίπτωση σας το ντεπόν).

      ήΔη σήμερα περίπου 4 ημέρες μετά την εξαγωγή, σίγουρα θα νιώθετε καλύτερα και θα έχει φύγει σχεδόν εξ'όλοκλήρου η μεταλλική γεύση.

      Με τη γάζα καλά κάνατε και εντός των ορίων των οδηγιών. Η γάζα χρησιμεύει για την πιο γρήγορη αιμόσταση,μια και αυξάνει την πίεση που ασκείται τοπικά στην περιοχή μέχρι να ενεργήσουν οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

      Διαγραφή
  39. Καλησπέρα σας γιατρέ.
    Αντιμετωπίζω το εξής προβλημα και εχω φοβηθεί.
    Πριν 5 ημέρες εκανα εξαγωγη του πανω δεξιά φρονημιτη.οταν εγινε η αφαίρεση, η οποια δεν πονεσε καθολου και διήρκεσε
    Μολις 10 λεπτα, και εβαλα νερο να ξεπλυθω άρχισε να βγαίνει το νερο απο το δεξί μου ρουθούνι.αμεσως το ειπα στο γιατρό και μου ειπε πως δεν ειναι κατι και θα κανει ράμματα και θα σταματήσει.πραγματι εκανε ράμματα και σταμάτησε να τρεχει το νερο.για τις πρώτες 3 σχεδόν ημέρες πονούσα ελάχιστα και δεν πρήστηκα καθολου.ομως εδω και 2 ημέρες υπέφερα απο τις πόνους και απο το σημείο της εξαγωγής έβγαινε πύον.σημερα πηγα στο γιατρό, με
    Είδε και αφου μου έκοψε τα ράμματα, μου εβαλε στο σημείο το λεγόμενο " γαρύφαλο" και μου ειπε πως λόγω της επιπλοκής με το ιγμοριο, δημιουργήθηκε μόλυνση και να συνεχίσω την αντιβίωση amoxil 1000 mg που έπαιρνα απο την 1η μερα.
    Ηθελα να σας ρωτήσω ο γιατρός εχει κανει κάποιο λαθος; Επισης ειναι σοβαρο αυτο ; Μπορει να εχει προκληθεί προβλημα στο ιγμοριο και να χρειαςτει χειρουργική επέμβαση οπως διάβασα καπου ;
    Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αυτό που μου περιγράφετε είναι τυπική εικόνα στοματοκολπικής επικοινωνίας. Δηλαδή κατά την εξαγωγη του δοντιού,μια ρίζα που ήταν πολύ κοντά ή μέσα στο ιγμόριο όταν βγήκε επέτρεψε την επικοινωνία του ιγμορίου και γενικά της μύτης με το στόμα.

      Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής,αλλά συνήθως ο γιατρός έχει κάνει μια ακτινογραφία πριν από την εξαγωγή και είναι υποψιασμένος και μπορεί να ειδοποιήσει τον ασθενή.

      Ποια θα επρεπε να είναι η αντιμετώπιση? Πρωτα πρώτα τα ράματα θα επρεπε να διατηρηθούν παραπάνω των 5-7 ημερών(ιδανικά 15-20 ημέρες) και μαλιστα στο σημείο της εξαγωγης να τοποθετηθεί πριν τα ράμματα ένας απορροφήσιμος οδοντιατρικός σπόγγος (συνήθως το gelatamp) για να κελισει καλύτερα η οπή και να επιταχυνθεί η επούλωση. Ιδανικά μαλιστα εκτός από τα ράματα, προσπαθούμε να κάνουμε μια μικρή τομή στο ούλο και να μετατοπίσουμε και να ράψουμε άρα και να καλύψουμε το gelatamp και την οπή της εξαγωγής με τα ούλα. Το δεύτερο είναι αυτό που λέμε τέλεια (legia artis) αντιμετώπιση της στοματοκολπικής επικοινωνίας, αλλά και το πρώτο είναι μια άριστη αντιμετώπιση.

      Δεύτερον ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβίωση. Συνήθως δίνουμε κλαριθρομυκίνη αλλά μπορεί να δωθεί και δίπλο σχημα amoxil- flagyl. Επίσης μπορεί να πάρει κάποιο αποσυμφορητικό της μύτης πχ dexa-rhina spray για την αποφυγή του μπουκώματος και τη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής ή εναλλακτικά να κάνει πλύσεις με κάποιο ρινικό διάλυμα.

      Πάντως αν είναι μικρή η οπή της επικοινωνίας κλείνει αυτόματα μετά από δέκα με δεκαπέντε ημερες.

      Σε μεγάλες επικοινωνίες μπορεί να χρειαστεί επέμβαση,αλλά κάτι τέτοιο δε νομίζω να ισχύει στην περίπτωση σας.

      Η στοματοκολπική επικοινωνία μπορεί να γινει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής. Οι ενέργειες του γιατρού για την ανάταξη της και την παροχή της σωστής ανάρρωσης είναι αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το όμορφο μπλόγκ! Εδώ και 6 μέρες με πονάει δεξιός κάτω φρονιμίτης, σε σημείο να μην μπορώ να φάω και να κοιμηθώ χωρίς να ξυπνήσω κατά τη διάρκεια από πόνο. Να τονίσω πως μόλις έχει ανατείλει. [ειμαι 23]. Πήγα σήμερα στον οδοντίατρο και μου έσκισε το ούλο. Μου είπε πως έχει φλεγμονή μου έδωσε αντιβίωση παυσίπονα και λέει πως εαν δεν φύγει θα αναγκαστεί να σκίσουν το μάγουλο απ'έξω!!! είναι δυνατόν αυτό; Πονάω υπερβολικά και τα παυσίπονα δεν με πιάνουν παρά μόνο για ένα 4ωρό ενώ μου είπε να τα χωρίσω σε 3 φορές την ημέρα. Και η κλασσική ερώτηση καπνίστριας... πότε μπορώ να καπνίσω; έχουν περάσει 8 ώρες από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.. Ευχαριστώ πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προκαταβολικά σας ζητώ συγνώμη για το καθυστερημενο της απάντησης αλλά το ιστολόγιο κάνει κάποια σχόλια να φαίνονται αόρατα!

      Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος, με μια πανοραμική ακτινογραφία, ουτως ώστε να εκτιμηθεί πως βγαίνει ο φρονιμήτης σε σχέση με τα διπλανά δόντια και ποια η σχέση του ως προς ευαίσθητα ανατομικά σημεία της ανατομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί εξαγωγή.

      Αυτό το "Θα σκίσουν το μάγουλο απ'έξω" μου ακούγεται πολύ μακάβριο και μαλλον υπήρξε λαθος συνεννόηση. Αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι σε περίπτωση που τα σμπτώματα συνεχίζουν να υφίστανται θα γίνει μια χειρουργική εξαγωγή του φρονιμήτη. Ούτε η πρώτη θα είσαστε ούτε η τελευταία!

      Περισσότερα για τη χριρουργική εξαγωγη μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

      Οσο για το κάπνισμα, εφόσον δεν υπήρχε εξαγωγή και αιμορραγία ενα τσιγαρο το ίδιο βράδυ μπορούσατε να κανετε,αλλά τις επόμενες δύο μέρες με φειδώ!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  41. καλησπερα και συγχαρητηρια για το ομορφο μπλογκ σας!πριν απο δυο χρονια εκανα απονευρωση στον κατω δεξιο τραπεζιτη γιατι ειχε σπασει.εκτοτε η οδοντιατρος μου εκανε τα παντα για να κρατησουμε το δοντι,ταλαιπωρηθηκα πολυ με απονευρωσεις και τελικα τωρα μου προτεινε εξαγωγη γιατι δεν σωζεται,μου εχει κανει 3 φορες αποστημα και τωρα 4η χωρις πονο αλλα εχει σχηματιστει στην περιοχη κοντα στο δοντι πρηξιμο σαν καρυδι.μου προτεινε να παρω αντιβιωση για 8 μερες και μετα κατευθειαν εξαγωγη.το θεμα ειναι οτι φοβαμαι γιατι μου ειπανε οτι τα αποστηματα δημιουργουν προβλημα στην καρδια κ στον εγκεφαλο αλλα δεν μπορω και να το αφησω.ειμαι 23 χρονων καπνιστρια.σε ποσο καιρο θα επανελθω μετα την εξαγωγη?υπαρχει κινδυνος?ευχαριστω εκ των προτερων και συγγνωμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.

      Στο θεμα μας. Τα αποστήματα είναι αποθήκες μικροβίων. Σε ενα υγιές άτομο δεν κάνουν κάτι σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος διότι δεν τα αφήνουν οι αμυντικοί μηχανισμοί του. Όταν η υγεία του ασθενούς είναι επιβαρυμένη π ή σε περιπτώσεις προβλημάτων πχ κάποιων τύπων καρδιακών ανεπαρκειών τότε μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Για αυτό και πρέπει να λαμβάνεται προφυλακτικά φαρμακευτική αγωγή σας προφύλαξη εναντι της διασποράς των μικροβίων.

      Αν εσεις δεν έχετε κάποιο γενικό προβλημα υγείας δεν πρεπει να σας προβληματίσει η εξαγωγή. Ισα ίσα θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας δηλαδή θα πάψετε να ταλαιπωρείστε με πρηξίματα. Το μόνο που πρεπει να σκεφτίτε μετά είναι πώς θα αντικαταστήσετε το δόντι.

      Μετά από πόσο θα επανέλθετε? Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Είσαστε νεαρή αλλά καπνιστρια. Εγω λέω στους ασθενείς το παραδειγμα ενος μη καπνιστή 40 ετών. 3 εβδομάδες περίπου για πλήρη επούλωση. Για εσας αναλ'όγως και του πόσο καπνίζετε χονδρικά ενα μήνα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και μην ανησυχείτε..κάνετε το σωστό!

      Διαγραφή
  42. Καλησπερα γιατρε.διαβασα αερκετες απο τις αναρτησης και ειναι ενδιαφερουσες.Θα ηθελα να σας κανω και εγω μια ερωτηση.Σημερα εκανα μια εξαγωγη εγκλιστου φρονιμητη που ηταν σε οριζοντια θεση και πιεζε το νευρο.Δυστυχως ομως κατα την εξαγωγη πονουσα παρα πολυ παρα το γεγονος οτι με εβαζε ενεσεις ο γιατρος.Πολυ τραυματικο.Και δεν εφτανε μονο αυτο αλλα μετα που μου εβγαλε ακτινογραφια ειδε οτι ειχε μεινει ενα κομματι και με ξαναανοιξε και καταλαβαινα τα παντα!Δεν ξερω και εγω πως αντεξα.εκλαιγα ποση ωρα απο τον πονο και απο τον τρομο.Ηταν φυσιολογικο ολο αυτο;Μου ειπε οτι ηταν μολυσμενο και για αυτο πονουσα.Επισης εχω πολυ αιμοραγια αν και περασαν αρκετες ωρες.Διαβασα κατι για φιτνιο αλλα εγω χωρις να γνωριζω τι ειναι το αφαιρεσα δυστυχως.υπαρχει καποιος κινδυνος;Ευχαριστω πολυ και συγχωρεστε με για το μεγαλο κειμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχην περαστικά και ευχομαι να είναι εύκολη και γρήγορη η επούλωση.

      Τα καλά νεα. Δεν υπάρχει ο όρος "φιτνίο" και μην ανησυχείτε αν το αφαιρεσατε ή οχι. Τώρα επικεντρώνεστε στην επούλωση και στο να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δηλαδή να μην μασάτε σκληρές τροφές να χρησιμοποιείτε κάποιο τοπικό αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας γιατι η στοματική υγιεινή θα γίνεται πιο δύσκολα.

      Το ότι ήταν μολυσμένο μπορείνα οφείλεται στο γιατί δεν έπιασε καλά η αναισθησία. Βέβαια θα μπορούσε ο γιατρός να συστήσει αντιβίωση για λίγες μέρες και μετά να γινόταν η εξαγωγή.

      Η εμπειρία σας ήταν τραυματική αλλά ελπίζω να μη σας αποτρέψει από το να αναζητήσετε στο μελλον οδοντιατρική περίθαλψη.

      Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  43. Γεια σας, γιατρε. Υπεροχο το ιστολογιο και ευχαριστουμε πολυ για τις αναρτησεις.

    Εχω μια ερωτηση. Προκειται να κανω μια εξαγωγη του δεξιου προγομφιου της κατω γναθου λογω ελλειψης χωρου και λογω του οτι προεξεχει με αποτελεσμα να χαλασει λίγο την οδοντοστοιχια. Το γεγονος οτι θα κανω εξαγωγη απο τη μια πλευρα και θα κλεισει σιγα σιγα το κενο με "σιδερακια", δεν θα δημιουργησει προβλημα και στην απεναντι πλευρα που κλεινει αριστα με τα πανω ετσι;
    Επισης ειναι σωστη η κινηση τα συρματα να μπουν αμεσως μετα την εξαγωγη λογω του οτι θα υπαρχει αναισθητικο, ωστε να μην "πονεσω" πολυ στο πρωτο τραβηγμα ;;

    Ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σας και την απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Στο ερώτημά σας : Η εξαγωγή από τη μία πλευρά δε θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα από την άλλη πλευρά. Ο ορθοδοντικός που σας έκανε το σχέδιο θεραπείας θα έχει δει τα πιθανά σενάρια.
      Τα σύρματα που θα μπουν αμέσως μετά την εξαγωγή συνήθως μπαίνουν όταν θέλουμε να τραβήξουμε ενα δόντι μέσα από το ούλο (ορθοδοντική ανατολή δοντιού),αλλά αν θεωρεί ο ορθοδοντικός ότι μπορεί να τα σταθεροποιήσει, δε βλέπω λόγο να μη γίνουν στο ίδιο ραντεβού. Η αναισθησία και το πρώτο τράβηγμα δε έχουν τόσο πολύ σημασία, μια και εκείνη τη στιγμή δε θα πονέσετε, Σηνήθως οι ενοχλήσεις έρχονται μετά τις πρώτες μέρες , όταν ξεκινάει η κινητικότητα των δοντιών προς τη σωστή θέση, οπότε και θα έχει περάσει η επίδραση του αναισθητικού.

      Αν κατακλείδι, ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σχέδιο θεραπείας. Θα χαρεί να σας απαντήσει και να ξεκαθαρίσει κάθε απορία σας. ΕΠίσης είναι και ο καθ'ύλην αρμόδιος μια και έχει κλινική εικόνα για το περιστατικό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και..πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  44. Καλησπέρα γιατρέ,
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των απονευρωμένων δοντιών που μπορεί να έχουμε. Επίσης αν είναι ασφαλής η απονεύρωση η βοηθά τα μικρόβια να κάνουν παρτυ και κατ'επέκταση τα απονευρωμένα δόντια να οδηγούν σε σοβαρότερες ασθένειες.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δοντιών. Η απονεύρωση ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία, είναι η διαδικασία εκείνη που αντιμετωπίζει τα μικρόβια και διατηρεί το δόντι στο στόμα σε συνθηκες βιολογικά, αισθητικά και λειτουργικά αποδεκτές. Είναι ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται σωστά και δεν οδηγεί σε άλλες ασθένειες. ΕΠίσης είναι πιο ελκυστική ως θεραπεία από την εξαγωγή του δοντιού που είναι η εναλλακτική!

      Ως θεραπεία όμως και η απονεύρωση έχει ποσοστά επιτυχίας που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες πχ τον θεράποντα ιατρό, αν είναι επαναληψη απονεύρωσης ή πρωτη φορά, το δόντι κ.α.
      Περισσότερα για την απονεύρωση στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  45. Γιατρε μου, καλησπερα.
    Τις τρεις τελευταιες μερες τα δυο μπροστινα πανω δοντια εχουν "χωρισει" ελαχιστα μεταξυ τους, κατι που δεν ειναι ορατο σε καποιον τριτο απλα εγω το νιωθω τοσο με τη γλωσσα οσο και οταν το κοιτω προσεκτικα στον καθρεπτη. Υπαρχει καποιος τροπος να ερθουν στην προηγουμενη κατασταση της πληρους συγκλισης;
    επιπλεον, θα κανω μια εξαγωγη προγομφιου στην κατω γναθο. η συγκλιση με την πανω οδοντοστοιχια μπορει να επιτευχθει μεσω ορθοδοντικης μετα;

    Ευχαριστω πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Υπάρχει τρόπος, με ένα κινητό μηχάνημα, να έρθουν τα δόντια ξανά στη θέση τους. Το μηχάνημα αυτό μοιάζει με το μασελάκι διατήρησης του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλά είναι ενεργητικό, σπρώχνει δηλαδή τα δόντια, δε διατηρεί μόνο το αποτέλεσμα.

      Όσο για το δεύτερο ερώτημα σας, αναλόγως την ηλικία και τον τρόπο που κλείνετε, αλλά και το αισθητικο αποτέλεσμα της εξαγωγής θα πρέπει να παρθεί η απόφαση για ορθοδοντική θεραπεία. Σε πρώτη φάση σας λέω ότι λογικά είναι εφικτό, αλλά διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,οπότε καλύτερα να μιλήσετε με τον οδοντίατρο που θα σας κάνει την εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα.πριν απο δύο ημέρες (Δευτέρα) έκανα εξαγωγη εγκλεισοτ φρονημιτη. Σήμερα Τετάρτη βράδυ το πρίξιμο έχει υποχορήσει αλλα όχι και πόνος στην περιοχή της τομής ο οποίος περναει λιγο με παυσιπονο. Η περιοχή της τομής αιμοραγει λιγάκι που και που.Ποσες μέρες διαρκέι ο πόνος. Ευχαριστώ Γιαννης 36 ετών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μέχρι να απαντήσω , έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι ο πόνος και το πρηξιμο έχουν υποχωρήσει. Να προσέχετε, ειδικά αν είναι κάτω δόντι, να μην έχετε δαγκώσει το εσωτερικό του μάγουλου όταν είσασταν αναισθητοποιημένος, διότι τότε θα πονάτε και θα έχετε πρηστεί από το δάγκωμα και όχι τόσο από την εξαγωγή.

      Σε λίγεες μέρες θα κόψετε και τα ραματα, οπότε θα είσαστε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  47. Καλημερα σας.
    Πριν 3 μερες εκανα εξαγωγη κατω εγκλειστου φρονιμιτη και ενω την πρωτη μερα εφυγε η αναισθησια μεχρι και σημερα νιωθω ενα μικρο μουδιασμα στη μισση γλωσσα απο την πλευρα της εξαγωγης μονο. ειναι φυσιολογικο αυτο? θα φυγει η πρεπει να ανησυχω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Και το λεω αυτό διότι πρέπει να διερευνηθεί τι είδους μουδιασμα νιώθετε. Γιατι μεχρι ένα σημείο καποια πράγματα μπορεί να είναι φυσιολογικά αλλά μετά από ένα σημείο χρήζουν διερευνησης.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή και να τον ρωτήσετε,μια και είναι υπέυθυνος και για την μετεγχειτηρική πορεία της επούλωσης σας. Αυτός μπορεί να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει καλύτερα.

      Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μια επίσκεψη και κλινική εξέταση σε έναν οδοντίατρο θα είναι το καλύτερο για να είναι πιο σωστή και η διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστασετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  48. Καλησπερα γιατρε
    Εκανα και εγω μια εξαγωγη κατω αριστερου φρονιμητη με γναθοχειρουργο και πριν την επεμβαση πηρα 2 amoxil 1g και συνεχιζω εχω αρκετουτσικο πριξιμο μια μερα μετα αλλα αυτο που με προβληματιζει ειναι ο πονος . Περνω panadol extra αλλα παντα τις βραδυνες ωρες ποναει πιο πολυ με αποτελεσμα να μην μπορω να κοιμηθω ειναι φυσιολογικο? Ειχα βγαλει αλλον εναν πριν 3 εβδομαδες και ηταν πιο ευκολος και μου ειχε δωσει και ενα τζελ να βαζω με μπατονετα και ενα υγρο για το στωμα αλλα μου τελειωσαν . Αυτο που δε ξερω ειναι μπορω να κανω μπουκοματα με το διαλυμα η απλα πολυ απαλα και να το αφηνω να βγαινει απο το στωμα χωρις να το φτυνω?

    Συγγνωμη για το τεραστιο ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και συγνωμη για το καθυστερημενο της απαντησης. Καταρχην περαστικά!

      Κάθε εξαγωγή δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη. Γι'αυτο μη σας προβληματίζουν πόνοι που περνούν με αναλγητικό πχ panadol extra.

      Τις πρωτες 2 μερες της εξαγωγής απαγορεύονται τα στοματικα διαλύματα. Μετά καλό είναι να μην φτύνατε και να μην ξελπενετε πολύ ωρα, αλλά όπως πολύ ωραία το θέσατε, να το αφήνετε να βγαίνει από το στόμα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  49. Καλησπερα σας γιατρε!
    Είμαι 17 χρονων.Εκανα χειρουργικη εξαγωγη στον ανω και στον κατω φρονιμιτη απο την δεξια μερια...σημερα ειναι η δευτερη μερα ποσο καιρο περιπου θα κρατησει το πριξιμο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχήν περαστικά και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

      Γενικά η ηλικία σας είναι μικρή, οπότε εαν δεν καπνίζετε, περίπου σε 4 εβδομάδες θα έχουμε πλήρη επούλωση.

      Ως προς το πρήξιμο, αν δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός της παρειάς (δηλαδή αν δεν έχετε δαγκώσει καταλάθος το εσωτερικό του μαγουλου σας), το πρήξιμο θα φύγει εντός 10 ημερών.

      Περίπου δηλαδή τώρα που διαβάζετε την απάντηση, το πρήξιμο σχεδόν θα έχει φύγει ή θα έχει μειωθεί σημαντικά!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  50. Καλημέρα σας! Πριν 6 μέρες έκανα εξαγωγή τους δύο αριστερούς φρονιμίτες. Δεν είχα ιδιαίτερο πόνο (κι όταν πονούσα ο πόνος περνούσε με παυσίπονα) και δεν πρήστηκα. Από την δεύτερη μέρα κάνω καθημερινές πλύσεις στην περιοχή με αραιωμένο στοματικό διάλυμα και με την βοήθεια μιας σύριγγας. Ωστόσο ακόμα παρατηρώ ότι στο σημείο της εξαγωγής υπάρχει ακόμα μια τρύπα και στο βάθος της βλέπω κάτι μαύρο. Είναι φυσιολογικό αυτό ή έχει διαταραχθεί η διαδικασία της επούλωσης; Δεν πονάω γενικά, πέρα από μια διάχυτη ενόχληση στην πλευρά της εξαγωγής όταν δαγκώνω, που με πιάνει κάποιες στιγμές της ημέρας. Ανησυχώ μήπως έχω εμφανίσει κάποια επιπλοκή...
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς κλινική εικόνα είναι επίφοβες και μπορεί να είναι λανθασμένες. Παρ'όλα αυτά πιθανολογώ ότι το μαύρο που βλέπετε στο βάθος της τρύπας είναι η φυσιολογική επούλωση της περιοχής. Ο θρόμβος που έχει σχηματιστεί, έχει οργανωθεί πλεον και βοηθάει στην επούλωση και το κλείσιμο της τρύπας. Το δε κλεισιμο αυτό γίνεται από μέσα προς τα έξω, δηλαδή από το βάθος της τρύπας προς τα ούλα.

      Δε χρειάζεται πλεον να κάνετε εντοπισμένες πλύσεις με τη σύριγγα. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα για την καλύτερη στοματική υγιεινή, μια και το βούρτσισμα στην περιοχή ακόμα είναι επώδυνο λόγω των εξαγωγών. Μην αμελείτε όμως το βούρτσισμα επειδή πονάτε. Απλά μην επιμένετε στην περιοχή των εξαγωγών.

      Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία, καλύτερα να συνεννοηθειτε με το συνάδελφο που έκανε τις εξαγωγές. Εχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών που έκανε, μπορεί να σας απαντήσει πιο σωστά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  51. καλησπέρα. ονομάζομαι Χρήστος, συγχαρητηρια για την σελιδα και την υπομονή σας. είμαι 41 ετων πριν 10 μήνες αφαίρεσα των κάτω αριστερο φρονιμήτη, που ήταν εγκλειστος και ειχε κύστη με πύον, διοτι ειχα ενοχλήσεις στα ουλα γυρω απο τον φρονιμήτη και στο λαιμό όπως και στο αυτι, οχι δυνατος πόνος απλα χρονιος πιο πολυ ενοχλητικός θα λεγα, ειχα επισκεφθει και 3 ΩΡΛ απο 2-3 φορες και δεν διέγνωσαν κατι. τώρα μετα απο 10 μήνες απο την αφαίρεση οι ενοχλήσεις παραμένουν, που μπορεί να οφείλονται; τι θα πρεπε να κάνω; ευχαριστω εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και τα καλά σας λόγια.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά επειδή μου λέτε ότι αισθάνεστε ενοχλήσεις από το λαιμό και το αυτί θα σας ρωτήσω το εξής:

      Μήπως είστε αγχώδης; Μήπως σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας; Μήπως έχετε και πονοκεφάλους/ημικρανίες ή πόνους στον αυχένα;Μήπως ακούτε κλικ ή ήχους από τα οστά της γνάθου όταν μασάτε ή δαγκώνετε;

      Αυτά τα συμπτώματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν αυτοί που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους. Είναι ο λεγόμενος βρυγμός ή βρουξισμός.

      Περισσότερες πληροφορίες για το βρυγμό θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_69.html

      Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με εναν οδοντίατρο ή και με εμνένα αν το επιθυμείτε και να κάνετε μια κλινική εξέταση ουτως ώστε να τεθεί η σωστή διάγνωση.

      Η σωστή θεραπεία ξεκινάει από τη σωστή διάγνωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  52. Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα να σας παραθέσω κ εγώ το πρόβλημα μου. Πριν δυόμιση βδομάδες έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιού μου φρονιμητη. Ο φρονιμητης μόλις είχε σκάσει κ τον έβγαλα λόγω έλλειψης χώρου. Είχα πρηστει αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα και μετά τις πρώτες μέρες πονούσα κυρίως στο λαιμό που ήταν πολύ πρησμένος και από μόνη μου πήρα mesulid Για κάποιες μέρες. Κυρίως ένιωθα μια κακοσμια να βγαίνει από την πληγή. Όταν πήγα την προηγούμενη βδομάδα στον οδοντίατρο να βγάλω τα ράμματα μου μου είπε ότι ήταν λόγω της δυσκολίας μου να πλένω καλά τ σημείο.. κ Μ πρότεινε να κάνω πλύσεις με eluperio. Η κακοσμια έφυγε για κάποιες μέρες αλλά τώρα έχω αρχίσει να νιώθω ξανά τη γευση και είδα ότι το Ουλο μου έχει γεμίσει με κάποια άσπρη ύλη (θεωρώ ότι είναι πύον) Στην οποία παρεμβάλλεται και μια μαυρη γραμμή. Επίσης ο λαιμός μου είναι ακόμη αρκετά πρησμένος και ορισμένες φορές χτυπάει στο αυτί. Θα έπρεπε ν πάρω μήπως αντιβίωση; τι μπορώ να κάνω; ΓνωρίΖω ότι χωρίς ν τ δείτε είναι δύσκολο και η περιγραφή μου τραγελαφική αλλά αν μπορούσατε να με βοηθήσατε θα το εκτιμούσα. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά αυτό που μου περιγράφετε μπορεί να είναι η φυσιολογική πορεία επούλωσης. Αυτό το άσπρο που παρεμβάλεται μια μαυρη γραμμη πιθανώς να ειναι ο σχηματισμένος θρόμβος επούλωσης.

      Ο λαιμός σας είναι πρησμένος και θα συνεχίσει να είναι πρησμένος για αρκετές μερες ακόμα, διότι πιθανώς να έχει ερεθιστεί ο αντίστοιχος λεμφαδένας. Σιγά σιγά θα ξεπρήζεται όλο το σύστημα, αλλά ανάλογα του ποσο επεμβατική ήταν η εξαγωγή, δηλαδή πόσο κόκαλο τροχίστηκε, τετοιο θα είναι και το διάστημα αποθεραπείας.

      Για οποιαδήποτε απορία, ή ακόμα και φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή, για να σας την επιλύσει. Ξέροντας την κλινική εικόνα αλλά και τους χειρισμούς που έκανε είναι ο κατ'εξοχήν αρμόδιος να σας επιλύσει κάθε απορία. Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας, τότε καλύτερα να αναζητήσετε άλλη γνώμη,κατόπιν ραντεβού και κλινικής εξέτασης από άλλον οδοντίατρο ή και από εμενα αν το επιθυμείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  53. καλησπερα εγω θα βγαλω αυριο το δευτερο δοντι διπλα στο φρονιμητη και μου ειπε θα κοψει ενα κομματακι και θα βγαλει μια μια τις ριζες επειδη ειναι στραβο.ειναι αρκετα επωδυνο αυτο και δυσκολοτερο απο την εξαγωγη που γινεται καλτευθειαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Από την περιγραφή σας, εικάζω ότι η εξαγωγή πιθανώς να είναι χειρουργική. Έχει δηλαδή αυξημένο ποσοστό δυσκολίας για τον επεμβαίνοντα.

      Εσείς δε θα νιώσετε τίποτα, μια και θα είσαστε υπό αναισθησία. Απλά ο χρόνος της εξαγωγής πιθανώς να είναι αυξημένος σε σύγκριση με μια "κανονική" εξαγωγή. Πιθανώς αυξημένο μπορεί να είναι και το κόστος.

      Ολα αυτά καλό είναι να τα συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας λύσει οποιαδήποτε απορία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικονωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  54. Γεια σας! Είχα κάνει μια εξαγωγή χειρουργικά ενός πλάγιου φρονιμίτη και από τότε νιώθω μια κλιμακούμενη ευαισθησία στο τελευταίο δόντι από εκείνη την μεριά πριν τον φρονιμίτη. Ειδικά στο κρύο νερό είναι πολύ έντονη, αλλά παρατήρησα και λίγο στο ζεστό. Επίσης θυμάμαι ότι όταν ο γναθοχειρούργος μου έβγαλε τον φρονιμίτη στην συνέχεια λιμάρισε το διπλανό δόντι, νομίζω για λόγους υγιεινής αν θυμάμαι. Σημειωτέων δεν είναι χαλασμένο το δόντι. Θα μπορούσε η ευαισθησία να προέρχεται από το λιμάρισμα; ή από τον αυχένα του δοντιού; Τι θα μπορούσα να κάνω; ευχαριστώ. Αλλά κατά περίεργο τρόπο η σύγκλιση των κάτω μπροστινών με των άνω μπροστινών δοντιών, από τότε...περιστασιακά δεν είναι και η καλύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά δυνητικά η ενόχληση και η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται στο "λιμάρισμα" του διπλανού δοντιού ή και στον αυχένα, ειδικά αν έχετε πρόβλημα με τη σύγκλειση των δοντιών σας, άρα ασκούνται λάθος δυνάμεις στα δόντια, αρα πιθανώς να έχει φθαρεί ο αυχένας του δοντιού. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει χειρότερο, ειδικά αν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας.

      Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ! πρωτον κ κυριο να σας ευχαριστησω πολυ για της συμβουλες σας ! πριν 5 ημερες εκανα εξαγωγη στον κατω αριστερο φρονιμιτή ηταν πολυ επωδηνο κ περασαν 2 ωρες μεχρι να βγει κ για κακη μου τυχει εσπασε ενα πολυ μικρο κοματακι το οποιο ο γιατρος δεν μπορεσε να υο βγαλει, κ μου ειπε οτι δεν ειναι κατι το σοβαρο κ δεν προκειτε να μου προκαλεσει καπια επιπλοκη αφτο. Και απο την ωρα που εφυγε το ανεσθητικο εχω φριχτους πονους στο αφτυ στον λαιμο κ δεν μπορω να ανοιξο το στωμα μου. Εχω παει 2 φορες απο τοτε για να το δει κ μου εχει πει πως ολα ειναι φισιολογικα εγω ομως εχω τρομαξει! Το ξερω οτι σας ειναι δυσκολο να απαντισεται στα ερωτιματα μου αλλα εαν μπορειται βοηθειστε με! Σας ευχαρηστω εκ των προτερων!

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ο πόνος είναι φυσιολογικός μετά από χειρουργικές εξαγωγές. Ίσως βεβαια θα μπορούσε να συσταθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος, χωρίς αυτό σημαίνει ότι δίδεται πάντα, Δίδεται κατά πράξη και περίπτωση.

      Ως προς το κομματάκι που έχει παραμείνει. Ένας ακτινογραφικος έλεγχος θα δείξει την έκταση του και το μέγεθος του. Οπότε με μια πανοραμική ακτινογραφία θα φανούν όλα.

      Μην ανησυχείτε. Για όλα υπάρχει λύση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  55. Καλημέρα σας!Έκανα μια εξαγωγή φρονιμίτη στην κάτω γνάθο πριν τεσσερις μερες και ακομα είναι αρκετά πρησμένη η περιοχή.Τι πρέπει να κάνω για να φύγει γρήγορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

      Διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή για να πάρετε και τυχον απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  56. Γεια σας! Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας και το blog σας ειναι απλα τελειο!! Λοιπον πριν 6 μερες εκανα εξαγωγη κατω αριστερου φρονιμιτη ηταν πολυ δυσκολη φιαδικασια εκανε 2 ωρες να βγει κσι για κακη μου τυχη εσπασε ενα πολυ μικρο κοματι που δεν μπορουσε να το βγαλει ο γιατρος αλλα μου ειπε οτι δεν ειναι κατι το σοβαρο,ζητω την γνωμη σας για αφτο. Ολες αφτες τις ημερες υποφερο απο τον πονο και δεν μπορω να ανοιξω το στομσ μου,μου εδωσε αντιβιοση και αντιφλεγμονοδη και πριν λιγο εβγαλα πυον απο το σημειο που ηταν ο φρονιμιτης το οποιο δεν το εχει ραψη γιατι ηταν ημηεγκλιστος και λιγο με εκοψε ειπε. Πειτε μου σας παρακαλω ολα αφτα ειναι φυσιολογικα να συμβαινουν; σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές η μεθοδολογία που ακολούθησε ο συνάδελφος ήταν σωστή. Εγώ βεβαια θα έκανα και ενα ραμματάκι, αλλά αν όπως είπε έκανε μικρή τομή οκ δικαιολογείται.

      Κανονικά θα πρέπει να σας ξαναδεί περίπου σε δέκα ημέρες από τη σύσταση για αντιβίωση για να βεβαιωθεί αν έχουν παρει τα πράγματα τη σωστή πορεία για επούλωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  57. Καλησπέρα γιατρέ! Χθές έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμίτη. Καθε 8 ώρες παίρνω παυσίπονο νούροφεν για το πόνο. Δεν με πονάει τόσο το ούλο οσο η γύρω περιοχή,το αυτί κ έχω δυσκολία κατάπωσης σαν να είναι πρησμένες οι αμυγδαλές μου. Να σημειώσω οτι υπήρχε φλεγμωνή στα ούλα και πριν απο 15 ημέρες πήρα αντιβίωση Augmentin έτσι ώστε να φύγει και να γίνει η αφαίρεση του δοντιού. Ο πόνος στο λαιμό μου είναι φυσιολογικός?ειναι ανακλαστικός? ή μήπως είναι η αρχή φλεγμωνής? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτα αυτά που μου αναφέρετε είναι μάλλον μια φυσιολογική επούλωση της περιοχής και η αντιμετώπιση του οργανισμού στα νέα δεδομένα.

      Πόσο θα κρατησει; Εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και τις ενεργειες κατά τη διάρκεια της εξαγωγής.

      Για σίγουρη όμως διάγνωση, καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών του κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, θα μπορέσει να σας ενημερώσει καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  58. τι φαγητο τρωμε για να μην καταπονιουνται οι γεφυρες δοντιων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα σας.

      Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Οι γέφυρες αν είναι σωστά κατασκευασμένες, δηλαδή προσαρμοσμένες στο ρόπο με τον οποίο κλείνει το στόμα του ασθενούς (σύγκλειση) δεν χρειάζονται συγκεκριμένο διατροφολόγιο.

      Οι φέγυρες δε σπάνε. Τα δόντια-στηρίγματα σπάνε.

      Οπότε καλό είναι γενικά να αποφέγετε να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες σκληρές τροφές πχ ξηρούς καρπούς ή να χρησιμοποιείτε το δόντια σας σας εργαλεία πχ για να σπάσετε πράγματα ή για να ανοίξετε συσκευασίες.

      Ότι θα κάνετε για τα άλλα σας δόντια, έτσι θα κάνετε και για τις γέφυρες.

      Επίσης πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή της γέφυρας με την οδοντόβουρτσα, ειδικά προς την περιοχή των ούλων, Δε θέλει δύναμη, θέλει τρόπο!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα είμαι 17 και εκανα εξαγωγή τον δεξί φρονιμίτη(έγκλειστος) της κάτω γνάθου πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το θέμα είναι οτι εξακολουθεί να πονάει όταν μασαω ή όταν ανοίγω το στόμα και μάλιστα το στόμα μου τώρα ανοίγει στραβα, κλείνει στα δεξιά. Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου απαντησετε γιατί συμβαίνει αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά δε νομιζω να φταίει η εξαγωγή του δοντιού για την παρέκκλιση του στόματος κατά τη διάνοιξη, δηλαδή για το γεγονός ότι κλείνει προς τα δεξιά το στόμα.Η μόνη αιτία για να οφείλεται στην εξαγωγή είναι αν κατά τη διάρκεια της εξαγωγής παραμείνατε με το στόμα ανοικτό για παρα πολύ ώρα και επαθε κάτι η άρθρωση ή η ίδια η εξαγωγή ήταν πολύ δύσκολη οπότε έπρεπε να ανοίξετε πάρα πολύ και να διατηρήσετε το στόμα σας πολύ ανοικτό, αλλά και αυτό είναι σπάνιο στη βιβλιογραφία.

      Μήπως είχατε πρόσφατα κάποιον τραυματισμό στο πρόσωπο πχ μπακσετ/ποδόσφαιρο ή κατι τέτοιο;

      Όσο για τον πόνο κατά το μάσημα και γενικά για τυχόν αλλα ευρήματα ή ακόμα και για την παρεκκλιση κατά την διάνοιξη, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, και εμένα αν το επιθυμείτε, για ενα στοματικό έλεγχο, εναν καλό καθαρισμό και μια φθορίωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  60. καλησπερα ειμαι 27 χρονων και εχω ενα δοντι τον 1ο γομφιο κατω γναθου σφραγισμενο εδω και 15 χρονια περιπου,εδω και χρονια εχει αρχισει το δοντι και χαλαει ενα κομματι εχει φυγει τελειως,πριν λιγεσ μερες αρχισε και με ποναγε πολυ πηγα στον γιατρο και μου ειπε πως το δοντι δεν σωζετε λογο της τερηδονας που εχει παει πολλη βαθια,χθες αρχισε να πρηζετε και σημερα πηγα στον γιατρο και μοθ εδοσε αντιβιωση για 6 μερες,αλλα μου ειπε πως μπορει να κανουμε εξαγωγη την παρασκευη και να συνεχισω την αντιβιωση κανονικα.μου φανηκε περιεργο πως πριν τελειωσο την αντιβιωση θα κανει εξαγωγη,θεωρειτε πως ειναι σωστο η λαθος και για ποσο καιρο θα μπορουσα να αφησω το σημειο που θα κανω την εξαγωγη χωρις εμφυτευμα,λογω χρηματων κυριως γιατι μου ειπε πως κοστιζει γυρω στα 1000 ευρω το εμφυτευμα....συγχαρητηρια για την δουλεια σας βοηθατε πολλη κοσμο σας ευχομαι τα καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, μπορεί η εξαγωγή να γίνει πριν τελειώσει η αντιβίωση αρκεί να έχουν περάσει κάποιες μέρες (τουλάχιστον 3), ουτως ώστε να προλάβει να δράσει. Καλό είναι όμως, και νομίζω θα το τονίσει ο γιατρός σας, να συνεχίσετε την αντιβίωση και μετά την εξαγωγή, για σύνολο 7-10 ημέρες.

      Η τιμή που σας έδωσε για εμφύτευμα είναι πολύ καλή και οικονομική.

      Η μόνη ένσταση που εγω έχω, είναι μήπως το δόντι σωζεται με απονεύρωση. Αλλά αυτό προυποθέτει γνώση της κλινικής εικόνας, οπότε αν ο γιατρός αφού σας είδε, έκρινε ότι δε σώζεται, μια και η τερηδόνα είναι τόσο μεγάλη, δεν μπορώ να εκφέρω περαιτέρω άποψη.

      Στην τελευταία σας ερώτηση, πόσο θα μπορούσατε να αφήσετε το δόντι χωρίς εμφύτευμα, δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση. Και αυτό γιατί εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Αλλά σκεφτείτε το εξής : Η επούλωση σας θα κρατήσει περίπου 1 μήνα. η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και η οστεοενσωμάτωση άλλους 3. Και η κατασκευή της στεφάνης 2-3 εβδομάδες. Οπότε μιλάμε για εναν άξονα 5 μηνών. Και μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό για ευελιξία στην αποπληρωμή. Οπότε μη σας φαίνεται βουνό ή οτι τα λεφτά θα τα βάλετε όλα αύριο.
      Πάντως για να απαντήσω στην ερώτηση σας , αν ο χρόνος που σκέφτεστε να το αντικαταστήσετε ξεπερνάει τον ενα χρόνο, τότε θα πρεπει να συζητήσετε με το γιατρό, τι θα μπορούσατε να βάλετε εκεί πχ νάρθηκα ή μηχανημα διατήρησης του χώρου, ώστε να μην μετακινηθούν τα δόντια, στη προσπάθεια τους να κελίσουν το κενό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  61. Καλησπέρα γιατρέ! Με την σειρά μου θα ηθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Είμαι 21 χρονών κ πριν 5 μέρες έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη (τον κάτω δεξιά ) σε γναθοχειρούργο. Μου έκανε ράμματα τα οποία μου είπε θα απορροφηθούν μόνα τους. Από φαρμακευτική αγωγή μου έδωσε augmentin για 5 μέρες και στοματικό διάλυμα bepanthol. Δεν έχω καθόλου πόνο στην περιοχη ήδη απ την 3η μέρα, κ το πρήξιμο έχει σχεδόν υποχωρήσει. Αυτό που με ανησυχεί είναι οτι η πληγή άρχισε σήμερα να τρέχει αίμα ( το οποίο σταματάει με depon εχω παρατηρήσει ). Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερωτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά, με αυτά που μου λέτε πιστεύω ότι η μετεξεκτική επούλωση συνεχίζει ομαλά και βαίνει καλώς. Το γεγονός ότι σταματάει η αιμορραγία με ντεπόν, είναι τυχαίο και συμπτωματικό. Το ντεπόν δεν έχει αυτήν την ικανότητα.

      Ως προς το αίμα, πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Εξαλλου μια πικρίλα και μια μεταλλική γεύση είναι φυσιολογικό να τη νιώθει ο ασθενής, ειδικά αν είναι "φρέσκια" η εξαγωγή!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  62. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα,ονομάζομαι Λία Κ πρόσφατα γέννησα.κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προέκυψε πρόβλημα με την πήξη αίματος κ έτσι καθυστερησα τη λήψη ασβεστίου.πήρα από τον 6ο μήνα κ μετά. Πριν μείνω έγκυος είχα φτιάξει όλα τα δόντια μου, κ δεν υπήρχε κάποια εκκρεμότητα. .στην πορεία προέκυψε μια απονεύρωση στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης, κ για λόγους ασφαλείας δικής μου κ του μωρού, όπως είπε η οδοντίατρος μου )κάναμε την αφαίρεση νεύρου αλλά σφράγισαμε το δόντι προσωρινά.... εγώ δεν μπορεσα να πάω ξανά γιατί γέννησα πρόωρα στους 7 ,5 μήνες κ πήρα το μωρό σπιτι κ έτσι έμεινε το δόντι 2 μήνες προσωρινά σφραγισμένο. Όταν πήγα μετά από πολλές επισκέψεις ολοκληρώθηκε η απονεύρωση κ σώθηκε το δόντι.. έφυγα με το κεφάλι μου ήσυχο πως δεν είχα άλλο χαλασμένο δόντι όμως μερικές μέρες μετά πονούσα πολύ.η οδοντίατρος μου άφαντη μέχρι σήμερα...πήγα αλλού κ έκανα πανοραμική για να δούμε που οφείλεται ο πόνος.είχα 4 σπασμένα παλιά σφραγίσματα 2 σάπια δόντια ,πλάκα,1 απονεύρωση να κανω κ 2 φρονιμιτες Στην Κάτω γναθοχειρουργικη που βγαίνουν οριζόντια κ σπρώχνουν τα δόντια μου. Πάντα πίστευα πως απλώς είχα στραβά τα κάτω δόντια χωρίς λλόγο κ τελικά ήταν από τους φρονιμιτες. Ο πόνος σταμάτησε μετά την απονεύρωση κ 2 σφραγίσματα κ τώρα έχω ρΑντεβού για εξαγωγή του αριστερού στις 16/4. Θα ήθελα ωστόσο να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις,μιας Κ δεν γνωρίζω Προσωπικά κανέναν από όσους θα μου φτιάξουν τα δόντια ούτως ώστε να τους ρωτήσω.Ευχαριστώ προκαταβολικά! 1 : πόσο καιρό χρειάζεται για να αναρρώσει κάποιος μετά από μια εξαγωγή; κ οι 2 δεν φαίνονται στο ούλο καθόλου, κ ο ένας έχει κάνει κ μια μικρή κύστη εξαιτίας παλιού χαλασμένου δοντιού που σφραγίστηκε. 2: γίνεται να γίνει ταυτόχρονη εξαγωγή δεξιού κ αριστερού φρονιμιτες στην Κάτω γναθο? 3: μετά από πόσο καιρό μετά την εξαγωγή θα μπορέσω να φτιάξω τα υπόλοιπα δόντια;(σφράγισμα,καθαρισμό ) 4:στα ούλα μου δεν έχω χώρο καθόλου.θα πρέπει να αφαιρέσω κ τους επάνω φρονιμιτες πριν μου δημιουργήσουν πρόβλημα; 5:οι 2 φρονιμιτες που θα αφαιρέσω είναι πολύ πολύ κοντά στο κύριο νεύρο της κάτω γναθου (μου το είπε ένας γναθοχειρουργος που πήρα μια ακόμα γνώμη) υπάρχει περίπτωση να πάθω κάποια ζημιά από αυτό; 6: θα μπορώ μετά να βάλω σιδεράκια για να ισιωσουν τα δόντια μου; κ αν δεν είναι ο χώρος αρκετός θα πρέπει να αφαιρέσω κάποιο δόντι για να δημιουργηθεί χωρος; Ευχαριστώ παρά πολύ για το χρόνο σας... Να σημειωθεί πως δεν είμαι καπνιστρια :) Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Οι ερωτήσεις είναι πολλές για να σας τις απαντήσω αναλύτικά οπότε θα είμαι επιγραμματικός

      1. Μετά από εξαγωγή έγκλειστου φρονιμήτη, ενας μη καπνιστής περίπου 35 χρονών κάνει περίπου 3 εβδομάδες για ικανοποιητική ανάρρωση και 5 για πλήρη. Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό και την εξαγωγή.
      2. Δε συνίσταται να γίνει ταυτόχρονη εξαγωγή των δύο κάτω φρονιμητών. Η αναισθησία του κάτω φατνιακού μουδιάζει και τη μισή γλώσα γλώσσα, οπότε υπάρχει κίνδυνος και από τις δύο μεριές να μουδιάσει εντελώς η γλώσσα.
      3.Μετά από 2 εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Αν βγάλετε και του ς 2, θα πρεπει να επουλωθεί ικανοποιητικά και ο δεύτερος, αρα μετά από 1 μήνα χονδρικά.
      4.Για αυτό θα πρεπει να ρωτήσετε του ςθεραποντες,. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ γενικά αποφεύγω να εξάγω υγιή δόντια, αν δε χρειάζεται.5. Αυτό θα πρεπει να το έχει υπόψιν του αυτόςπου θα κάνει την εξαγωγή και να είναι προσεκτικός. 6. Θα μπορείτε να βαλετε μετά σιδεράκια. Αυτό θα το συνεννοηθειτε με τον ορθοδοντικό σας ή και με εναν γενικό οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική.

      Τις ερωτήσεις αυτές καλό είναι να τις κάνετε στους συναδέλφους που είναι επιφορτισμένοι με τη θεραπεία σας. Δε θα πρεπει να φοβάστε. Ίσα ίσα, θα χαρουν να σας απαντήσουν σε κάθε σας ερώτηση και να σας καθησυχάσουν

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  64. καλησπερα σας. την τεταρτη αφερεσα ενα δοντι επειδη ηταν κατεστραμενο(παλιο σφραγγισμα, που εφυγε το σφραγισμα και το αφησα με αποτελεσμα να καταστραφει τελειως.).
    ετσι εχω και αλλο δοντι που πρεπει να βγει κ με ποναει που και που. δεν μπορουμε να το βγαλουμε τωρα γιατι δεν θα μπορω να μασησω την τροφη. το ενα που εβγαλα ειναι απο δεξια το αλλο που πρεπει να βγει απο αριστερα. μετα απο ποσες μερες θα μπορω να μασησω κανονικα τροφη απο την μερια που εχω βγαλει το δοντι μου ωστε να παω να βγαλω και το αλλο απο την αλλη μερια? ο γιατρος μου μου ειπε να παω μετα απο 14 μερες. μου φανηκαν πολλες μερες. και μετα απο ποσες μερες αφου εχουμε αφερεσει ενα δοντι μπορουμε να μπουμε στη διαδικασια εμφυτευματος? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Σε γενικ΄ς γραμμές ικανοποιητική επούλωση έχουμε μετά παό δύο εβδομάδες (14 ημέρες), οπως πολύ σωστά σας είπε και ο συνάδελφος. Παραγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση είναι η ηλικία, αν ο ασθενής καπνίζει, αν έχει καλή γενική υγεία κ.α.

      Στη διαδικασία του εμφυτεύματος υπάρχει η άμεση τοποθέτηση και η μεθύστερη τοποθέτηση. Άμεση είναι βγάζω όδντι και βάζω εμφύτευμα. Ενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σε γενικές γραμμές επιλέγουμε την μεθύστερη τοποθάτηση δηλαδή αφού έχει επουλωθεί το φατνίο (ούλο). Οπότε μετά τον ενα μήνα θα μπείτε στη διαδικασία του εμφυτεύματος.

      Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Είναι ο υπεύθυνος για το σχέδιο θεραπείας σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  65. 1ον απολα θελω να πω συγχαρητηρια που μας δινετε την ευκαιρια να αναρτησουμε. αυτο που μας απασχολει. και να μας συμβουλεψετε βοηθηστε σαν ειδικος. λοιπον ειμαι 24 ετων μη καπνιστης την πεμπτη 26 μαρτιου πηγα στον οδοντιατρο μου. για να μου αφαιρεση το τριτο κατω δοντι αριστερα μετα τον κυνοδοντα εαν δεν κανω λαθος λεγεται κατω αριστερος πρωτος γομφιος επιδη με πονουσε αφορητα ειχε μαυρισει και ειχε μεινει ο μισος . αλλα επειδη ειχα πρηξιμο μου εκανε ακτινογραφια και διαπιστωσε φλεγμονη.μου ειπε να ξεκινησω αμοξιλ και να παω την δευτερα 30 μαρτιου να τον αφαιρεση. λοιπον πηγα δευτερα 30 μαρτιου μου εκανε 2 βελονες για να μουδιασει περιμενα 5 λεπτα να πιασει το μουδιασμα μετα πηρε την ταναλια αριστερα δεξια αριστερια δεξια για μισι ωρα νομιζω μπορει και παραπανω και τελεικα βγηκε ολα καλα μου ειπε οτι μετα οταν ξεμουδιασει πιθανον να με ποναει γιαυτο να βαλω παγο και μετα απο καποιες ωρες να παρω ντεπον η μεσουλιντ. με πονουσε το σημειο που ηταν το δοντι (λογικο) απο δευτερα μεχρι σημερα παιρνω μεσουλιντ και αμοξιλ 500mg με καθησυχαζουν απο τους πονους που δεν με αφηνουν να κλεισω ματι. αλλα σημερα που εναι η τριτη μερα ακομα ποναω σε εκεινο το σημειο που ηταν το δοντι και που ο πονος ακομα και στο αυτι με χτυπαει βεβαια αρχιζει σιγα σιγα και επουλωνεται η πληγη. λοιπον η ερωτηση μου ειναι ποσο καιρο διαρκουν οι πονοι και ποσο καιρο για να επουλώσει η πληγη.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Εφ'οσον υπάρχει φλεγμονή, μέχρι να την απορροφήσει ο οργανισμός με τη βοήθεια της αντιβίωσης, θα πάρει λίγο καιρό.

      ΑΝαλόγως το πόσο δύσκολη ήταν η εξαγωγή, άρα και η κακοποίηση της περιοχής, ανάλογη θα είναι και η επούλωση.

      Σε ενα μη καπνιστή της ηλικίας σας , με καλή γενική υγεία, ικανοποιητική επουλωση θα έχουμε στις 2 εβδομάδες.

      Όλα αυτά καλύτερα να τα ρωτήσετε στο γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος να σας απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα με χαρά. Εγώ απλάνα προσθέσω ότι ο πρώτος γομφίος είναι στρατηγικό δόντι και θα πρέπει να συζητήσετε για σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση του και όχι να το αφήσετε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  66. ΚαλημέρΑ.Είμαι 32 ετών καπνιστής.Πριν 1 περίπου χρόνο εμφανίστηκε κύστη σεένα απο τα πάνω δεξιά δόντια μου,μαζί με απόστημα.Το δόντι ήταν απονευρωμένο.Ο γιατρός μου το άνοιξε και το ξανακαθάρισε με αποτέλεσμα το απόστημα να εξαφανιστεί.Τώρα μετά απο ένα χρόνο το δόντι και το ούλο ξαφνικά αρχισαν να πονάνε και πρήστηκα κάτω απο τη μύτη.Ξαναπήγα στο γιατρό μου έδωσε αντιβίωση και μου είπε πως λογικά θα ξεπρηστεί και πως αν συνεχίσει ο πόνος τότε θα το βγάλουμε.Επίσης με ρώτησε αν μάσησα απότομα απο εκείνη την μεριά και αν τρίζω τα δόντια μου μεταξύ τους,αιτιολογώντας έτσι το πρήξιμο..Ισχύουν κατά την γνώμη σας όλα αυτα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά απότα λεγόμενα σας μου λέτε ότι έγινε επανάληψη της απονεύρωσης πριν από ενα χρόνο.

      Δηλαδή αφαιρέθηκε το υλικό που ήταν μέσα το δόντι και στη συνέχεια σε άλλο ραντεβού έγινε η εμφραξη του δοντιού;Αν δεν έγινε κάτι τέτοιο δεν έγινε επανάληψη, αλλά κάτι άλλο (;)

      Αν δεν έγινε επανάληψη της απονεύρωσης, μόνο με την αντιβίωση δε θα ξεπρηστεί και δε θα φύγει ο πόνος ή αν φύγει θα επανέλθει στο μελλον.

      Αν έχει γίνει επανάληψη της απονεύρωσης τότε η λογική λέει ότι αν δεν πέτυχε, τότε βγάζουμε το δόντι.

      Ο γιατρος σας ρώτησε αν μασήσατε κάτι σκληρό ή αν τρίζετε τα δόντια σας για να αποκλείσει την πιθανότητα σπασίματος του δοντιού.

      Αν δεν εισαστε ικανοποιημενος με τη διάγνωση ή με τη θεραπεία/αντιμετωπιση του συναδέλφου, μπορείτε να αναζητήσετε εναν οδοντίατρο με τον οποίο θα μπορέσετε να συνεργαστείτε καλύτερα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Αρχικα ευχαριστω για το χρονο σας.Η πρωτη απονευρωση εγινε πριν απο αρκετο καιρο..Η επαναληψη της,οταν προεκυψε η κυστη και το αποστημα.Με την επαναληψη της απονευρωσης το αποστημα εξαφανιστηκε.Τωρα ομως,μετα απο Ενα χρονο προκυπτει πρηξιμο και πονος.Ο γιατρος μου ειπε οτι μπορει να προηλθε απο τριξιμο δοντιων η αν μασησα κατι σκληρο.Εσεις πιστευετε οτι η εμφανιση πονου και πρηξιματος ενα χρονο μετα την απονευρωση για την καταπολεμηση του αποστηματος σημαινει αυτοματα απωλεια του δοντιου??

      Διαγραφή
    3. Aν σε λιγότερο από ένα χρόνο από την επανάληψη του δοντιού επαναλαμβάνονται τα συμπτώματα τότε η απονεύρωση δεν πέτυχε το σκοπό της. Μπορεί να οφείλεται σε τρίξιμο των δοντιών, οπότε εμφανίζεται κύστη ή μπορεί να οφείλεται στη διαδικασία της επαναληψης. Η δεύτερη φορά επανάληψη της απονεύρωσης. δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά αν δε γίνει από ενδοδοντολόγο. Οπότε η εξαγωγή είναι μια θεραπευτική επιλογή, η επανάληψη ξανά της απονεύρωσης μια άλλη θεραπευτικη΄επιλογή και μια τρίτη είναι η ακροριζεκτομή δηλαδή η αφαίρεση της κύστης μαζί με εκτομη τμήματος τς ρίζας.

      Για όλα αυτά καθώς και τις πιθανότητες επιτυχίας/αποτυχίας αλλά και το κόστος των θεραπειών αυτών θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  67. εχω περιοδοντιτιδα και πριν 8 μερες εβγαλα ενα τραπεζιτη πανω που κουνιοτανε.Ο Γιατρος δε μου εγραψε αντιβιωση αλλα εγω πονουσα μεχρι τωρα που εχει καταλαγιασει αρκετα.πηρα απο μονος μου ρωτωντας το φαρμακοποιο γιατι ελειπε ο οδοντιατρος μεσουλιν.ειχα δοκιμασει πονσταν και ντεπον ,δε κανανε τιποτα.Με τα μεσουλιν ανακουφιστηκα ,πηρα μονο 2 .ωστοσο ο γιατρος μου πε να παρω ενα 3μερο αντιβιωση.ειναι σωστο μετα απο τοσο καιρο?και τελικα τα μεσουλιν και τα μπρουφεν,τα δευτερα θεωρουνται πιο αγνα ,δε θεραπευουν οτι εμπας περιπτωση εχει το δοντι και ποναει?σημειωτεον οτι τα μεσουλιν εχουν καταργηθει στην αμερικη,γιατι ειναι τοξικα για συκωτι νεφρα κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. ΣΥγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Τα mesulid δεν έχουν καταργηθεί στην Αμερική. Η σύσταση είναι ότι η μακροήμερη χρήση τους πχ περισσότερο από 15 ημέρες προκαλεί αυξημένο πρόβλημα στο συκωτι, μια και εκεί μεταβολίζονται. Δεν είναι τοξικό ως φάρμακο.

      Τώρα ως προς το πρόβλημα σας δεν γνωρίζω αν η εξαγωγη του δοντιού ήταν το μόνο οδοντιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μου φαίνεται από τα λεγομενα σας ότι έχετε πρόβλημα με τα ούλα σας για αυτό κουνιόταν το δόντι σας. Πιθανώς και άλλα δόντια να κουνιούνται, αλλά λιγότερο και να μη σας ενοχλούν. Με τον καιρό όμως και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία δηλαδή θεραπεία για τα ούλα-περιοδοντική θεραπεία, τα δόντια θα κουνιούνται περισσότερο και πιθανώς και άλλα δόντια θα πέσουν.

      Ρωτήστε το γιατρό σας, γιατί έπεσε το δόντι;Γιατί κουνιόταν; Αν η απάντηση είναι "Τα δόντια κουνιούνται και πέφτουν. Έτσι είναι", καλύτερα να αναζητήσετε άλλο γιατρό για να μπορέσετε να διατηρήσετε τα δόντια σας για όσο περισσότερο μπορείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα, έκανα αφαίρεση των δύο αριστερών φρονιμιτών στις 17/4. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν υποχωρήσει πια εκτός της δυσκαμψίας της γνάθου. Μπορώ να ανοίξω ελάχιστα το στόμα μου. Πότε θα υποχωρήσει περίπου; Είναι φυσιολογικό τόσο διάστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να έχετε πρόβλημα στη διάνοιξη του στόματος, μια και οι εξαγωγές και η επούλωση δημιουργούν αιμάτωμα, το οποίο για να ξεκινήσει να απορροφάται από τον οργανισμο θέλει κάποιο χρόνο. Χονδρικά σε δύο εβδομάδες από την εξαγωγή θα νιώθετε καλύτερα. Αν θέλετε μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιες κομπρέσες, για πιο γρήγορη αποδρομή του αιματώματος.Οποιαδήποτε απορία έχετε,μη διστάσετε να την εκφράσετε στον γιατρό σας. Εϊναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε θεραπευτική ενέργεια, μια και γνωρίζει την κλινική εικόνα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  69. Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρετε.Μετά από πολλή ταλαιπωρία διαπιστώθηκε ότι τρίζω τα δόντια μου στον ύπνο μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες ζημιές. Δηλαδή τα δόντια έχουν υποστεί κάταγμα και ένας μεγάλος αριθμός αυτών που με πονάνε θα χρειαστούν εξαγωγή. Είμαι σε απόγνωση γιατί πάντα τα πρόσεχα και είναι υγιέστατα. Από την άλλη, πονάω όμως είμαι μόνο 20 ετών και θα χρειαστεί να βγάλω έναν μεγάλο αριθμό μόνιμων δοντιών. Άλλη λύση πιστεύετε ότι δεν υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι αδύνατο να σας βοηθήσω χωρίς γνώση της κλινικης σας εικόνας και του πόσο έχουν φθαρεί τα δόντια σας, αλλά μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην γίνεται κατι επανορθωτικό κα να χρειάζεται εξαγωγη σε όλα τα δόντια.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινικη εξέταση. Εκεί θα συζητήσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  70. Καλησπερα! Σημερα εκανα χειρουργικη εξαγωγη των 2 κατω φρονιμητων (εγλειστοι) . Ο ενας εχει αρχισει να πρηζεται ενω ο αλλος οχι. Η ενταση του οιδηματος μεχρι ποσο μπορει να φτασει? Φοβαμαι οτι θα ξυπνησω αυριο και θα τρομοκατηθω! Σημερα παντος χρησιμοποιησα παγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Λογικά δε θα τρομοκρατηθείτε όταν ξυπνήσετε. Οπιαδήποτε απορία έχετε όμως καλό είναι να την εκφράσετε στο θεράποντα ιατρόσας. Αυτός μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα για την διαδικασία της επούλωσης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  71. Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε! Είστε πραγματικά αξιέπαινος! Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Τον Γενάρη του 2015 έκανα απονεύρωση σε δύο δόντια, τα οποία με πονούσαν, το ένα είναι προτελευταίο πάνω από αριστερά και το άλλο τρίτο από το τέλος πάνω από δεξιά. Και τα δύο συνέχισαν να πονάνε οπότε ο οδοντίατρος μου συνέστησε έναν ενδοοδοντολόγο, όπου και έκανα επανάληψη στις απονευρώσεις. Παρόλα αυτά ο πόνος δεν πέρασε ούτε στο ελάχιστο. Τελικά τα βγάλαμε και τα δύο, παρόλο που είμαι 21 ετών, και διαπιστώσαμε ότι και τα δύο είχαν κάταγμα. Οι εξαγωγές έγιναν τον Απρίλιο. Από τότε ο πόνος δεν έχει περάσει καθόλου! Είναι σαν να μην τα έβγαλα! Ο οδοντίατρος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά αφού μου έλεγξε τα υπόλοιπα δόντια και απέρριψε την πιθανότητα αντανακλαστικών πόνων. Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και για τα καλά σας λόγια.

      Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένηυ περίπτωση οποιαδήποτε διάγνωση είναι αδύνατη,χωρίς κλινική εξέταση,μια και ακόμα και ο συνάδελφος που σας εξέτασε τελικά δεν ανακούφισε το πρόβλημα σας.

      Πιθανολογώ ότι είναι κάποιο πρόβλημα νευραλγίας προσώπου , ειδικά αν ο πόνος εντοπίζεται σε περιοχή και όχι σε δόντι.

      Ολα αυτά όμως θα πρέπει να τεθούν υπο διαφοροδιάγνωση και στη συνέχεια διάγνωση μετά από κλινική εξέταση.

      Θα σας συμβουλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσουμε ραντεβού για κλινική εξέταση. Για να τεθεί μια πιο σίγουρη διάγνωση, η οποία είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  72. Γιατρέ, συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά! Λόγω πολλών προβλημάτων στα δόντια μου( πρέπει να βγάλω τους φρονιμήτες οι οποίοι είναι έγκλειστοι και πονάω, έπαθα ουλίτιδα, δύο δόντια μου χρειάζονται απονεύρωση και άλλα δύο σφραγίσματα) ο οδοντίατρος μου πρότεινε την λύση της μέθης ή και της γενικής αναισθησίας για να μην ταλαιπωρούμαι με πολλές επισκέψεις. Ποια είναι η γνώμη σας? Πότε επιλέγεται η μεν και πότε η δε? Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να κάνει μέθη? Εκείνος είπε πως μπορεί να το κάνει στο ιατρείο του. Αν τελικά το επιλέξω, μήπως θα έπρεπε να πάω σε νοσοκομείο για σιγουριά? Αλλά και από την άλλη, ποια νοσοκομεία το κάνουν αυτό? Μένω στη Θεσσαλονίκη.Συγγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις αλλά όταν μου το πρότεινε ο γιατρός το απέρριψα από φόβο και τώρα άρχισα να το σκέφτομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η μέθη και η γενική αναισθησία είναι μέθοδοι στις οποίες καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την κλασσική αναισθησία, για να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία συνήθως φοβικών ασθενών.

      Η μέθη μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου (στην Ελλάδα), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία. Μέθη χρησιμοποιείται κατα κόρον στο εξωτερικό με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου (laughing gas), αλλά στην Ελλάδα η νομοθεσία ήταν τέτοια που απαγορευόταν ακόμα και αν ο συνάδελφος είχε πάρει εξειδίκευση στο εξωτερικό. Η νομοθεσία τώρα είναι στο μεταίχμιο να αλλάξει.

      Η γενική αναισθησία γίνεται σε νοσοκομειακο περιβάλλον μόνο ή σε οργανωμένη μονάδα και όχι συνήθως σε οδοντιατρείο. Απαιτεί την παρουσία ανισθησιολόγου και είναι πιο επεμβατική θεραπεια από τη μέθη.

      Σε γενικές γραμμές αυτά τα προβλήματα που μου αναφέρετε δεν μπορούν να λυθούν με ένα ραντεβού είτε με μέθη είτε με γενική αναισθησία.

      Εϊτε με τη μία έιτε με την αλλη μέθοδο,σε ενα ραντεβού δυνητικά θα μπορούσε να γίνει η εξαγωγή των φρονιμήτών, πιθανώς και τα δύο σφραγίσματα,αλλά όχι και οι δύο απονευρώσεις.

      Επιπροσθετα ένας παράγοντας είναι και το κόστος είτε στη μία περίπτωση (μέθη) όπου είναι λιγότερο αλλά αρκετό (300-500 ευρώ ανα μέθη τιμές Αθήνας) είτε στη γενική αναισθησία.

      Νοσοκομεία που εφαρμόζουν τοπική αναισθησία για οδοντιατρικές πράξεις δεν υπάρχουν είτε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί ο οδοντίατρος να αγοράσει χρόνο διαμονής σε κάποιο ιδιωτικο θεραπευτήριο και να κλείσει ένα χειρουργείο για να κάνει αυτές τις πράξεις αλλά καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι υψηλό.

      Ούτε μέθη γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο για οδοντιατρικές πράξεις,εκτός την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σχεδίαζαν να τοποθετήσουν μονάδα πρωτοξειδίου του αζώτου. Πιθανώς κατι τέτοιο να έχει ήδη γίνει ή να έχει γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν το γνωρίζω.

      Κλείνοντας, εκτός από το γεγονός ότι μου δώσατε ερέθισμα για μελλοντική ανάρτηση, σας λέω ότι πιο βιώσιμη είναι η λύση της μέθης, αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο με χρήση της κλασσικής οδοντιατρικής αναισθησίας. Αλλά θα χρειαστεί κατά τη γνώμη μου παραπάνω από ενα ραντεβου΄και θα αυξήσει ανάλογα τον προϋπολογισμό σας για την οδοντιατρική περίθαλψη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  73. Γεια σαςπριν απο 3 βδομαδες εκανα εξαγωγη ενος δοντιου που ηταν σπασμενο και πονουσε πολυ δεν εχω πολυ πονο αλλα παρατηρησα σημερα στην περιοχη που εχω βγαλει αυτο το δοντι κατι σκληρο με τη γλωσσα σχεδον εκειπου ξεκιναει το ναλλο δοντι και στη μερια προς το μαγουλο σαν σπυρακι αλλα δεν ειναι σπθρακι οπως το ειδα με εναν φακο και στο κεντρο του σπυριου μια πικα σαν τσιμπημα εντομου.Ειναι κατι ανησυχητικο; εχω στενοχωρηθει και ανησυχησει πολυ και δυστυχως ο οδοντιατρος μου ειναι διακοπες.σας ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 2109737011 (εχω εκτροπή στο κινητό οπότε μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε και μέσα στο Σαββατοκύριακο) και να κλεισουμε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εγω θα δουλεύω μέχρι 8/8.

      Περιμένω τηλέφωνο σας.

      Διαγραφή
  74. Καλημέρα γιατρέ! Πρίν περίπου 2μιση εβδομάδες έκανα εξαγωγή του κάτω αριτερού φρονιμίτη σε οδοντίατρο. Η πληγή μπορώ να πώ πως έχει επουλωθεί πλήρως και δε νιώθω κάποιο πόνο. Σήμερα όμως εντόπισα με τη γλώσσα μου μια κοφτερή επιφάνεια στο εσώτερικό της γνάθου εκεί όπου ήταν ο φρονιμίτης. Διάβασα κάτι για κάταγμα της γνάθου και ανησύχησα. Καταλαβαίνω οτι διάγνωση απο απόσταση δε μπορεί να γίνει αλλά πιστεύεται πως υπάρχει πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο απο τη στιγμή που δεν νιώθω πόνο? Τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Επίσης νιώθω κάποια ενόχληση στο αριστερό τμήμα της γλώσσας μου. Φαντάζομαι πως γι'αυτό ευθύνεται καποιο νεύρο που τραυματίστηκε. Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτη η ενόχληση? Μπορεί να είναι μόνιμη?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι κάταγμα γνάθου δεν είναι. Το κάταγμα ή σπάσιμο γνάθου γίνεται σε παθολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες υπάρχει εξαγωγή μεγάλων κύστεων και όχι φρονιμητών, οι οποίες έχουν αδυνατίσει λόγω μεγέθους το κοκαλο και φυσικά έχουν έντονο πόνο. Σαν να έχετε σπάσει το χέρι σας θα πονάγατε. Κάτι τέτοιο μάλλον δε γίνεται, διότι θα είχατε καταφύγει σε νοσοκομείο.

      Το πιο πιθανό, λόγω της επούλωσης, να υπάρχει κάποια προεξοχή του οστού και να χρειάζεται λείανση ωστε να καλυφθει από ούλα. Μια άλλη πιθανότητα είναι τμήμα του φρονιμήτη που δεν έχει βγει. Για όλα αυτά θα πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια μια πιο σίγουρη διάγνωση.

      Αν νιώθετε ενόχληση από το τμήμα της γλώσας που ήταν προς την εξαγωγή πχ σαν περιοδικά ρεύματα ηλεκτρισμού η μυρμήγκιασμα-μούδιασμα τότε πιθανώς να έχει τραυματιστεί το γλωσσικό νεύρο. Συνήθως συστήνουμε το σκεύασμα neurobion. Το NEUROBION είναι συνδυασμός των τριών βιταμινών Β1, Β6, B12 και βοηθάει στην πιο γρήγορη επουλωση τραυματισμών. Δεν ξέρω πότε θα φτιάξει γιατί εξαρτάται από το τι βλάβη έχει γίνει στο νευρο, αν είναι σωστή η υπόθεση μου. Συνηθως σε 2-8 μήνες έχουμε μια πιο καλή εκτίμηση της κατάστασης, η οποία αν δεν έχει βελτιωθεί μέχρι τότε μπορεί να είναι και μόνιμη.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  75. Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για το μπλογκ. Θ α ήθελα να σας ρωτήσω. Πώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι ένα δόντι έχει υποστεί κάταγμα? Ο γιατρός έχει σοβαρές υπόνοιες για κάτι τέτοιο, όμως μου είπε πως δεν φαίνεται στις ακτινογραφίες. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση? Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η διάγνωση του κατάγματος είναι μια δύσκολη περίπτωση. Καταρχήν κάποια κατάγματα φαίνονται ακτινογραφικά,οπότε δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια αμφιβολίας. Κάποια άλλα δεν φαίνονται άμεσα, αλλά φαίνεται η βλάβη που έχει γίνει πχ θύλακος δηλαδή στην ακτινογραφία φαίνεται απορρόφηση κόκκαλου σε σημείο που δε δικαιολογείται από κάτι άλλο.

      Αν το δόντι είναι οπίσθιο μπορούμε να δοκιμάσουμε να δώσουμε στον ασθενή να δαγκώσει ένα τολύπιο βαμβακιού και να προσπαθήσει να το σκίσει με πλάγιες κινήσεις. Αν υπάρχει κάταγμα στη μασητική επιφάνεια, τότε με τις πλάγιες κινήσεις αποκολούνται τα δύο μέρη του δοντιού και πονάει ο ασθενής, οπότε διαγνωστικά κινούμαστε σε αυτήν τη διαγνωση.

      Αν το δόντι είναι οπίσθιο και έχει σφράγισμα ή κάποια αλλη αποκατάσταση αφαιρούμε την αποκατάσταση και παρατηρούμε προσεκτικά το δόντι ιδανικά υπό μεγένθυση δηλαδή μικροσκόπιο. Φυσικα μικροσκόπιο έχει περιορισμένος αριθμός ειδικοτήτων και κυρίως οι ενδοδοντολόγοι οπότε μπορούμε να παραπέμψουμε το περιστατικό σε συνάδελφο ενδοδοντολόγο να μας πει την ιατρική του διάγνωση. Εγώ τυγχανει να έχω μικροσκόπιο για διαγνωστικούς σκοπούς, το οποίο μου επιτρέπει να διαγιγνώσκω βλάβες, βλέποντας τις από μεγένθυση.

      Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε ενα χειρουργείο που ονομάζεται "διερευνητικός διαγνωστικός κρημνός", δηλαδή να κάνουμε μια τομή στο ούλο στο σημείο οπου υποψιαζόμαστε το κάταγμα και να δούμε με τα μάτια μας τη βλάβη. Αυτό μπορεί να το κάνει και ο γενικός οδοντίατρος αν έχει τις γνώσεις αλλά και κάποιος πιο εξειδικευμένος πχ στοματικός χειρουργός ή περιοδοντολόγος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  76. Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για τη δουλεια που κάνετε. Η ερώτηση μου ειναι η εξής: το Μάιο μετα από μια στρεσογόνο κατάσταση άρχισε να με πονάει πολυ ένα δόντι στην κάτω γνάθο αριστερά. Η γιατρός μου είπε ότι είχε μια φλεγμονή σοβαρή, μου σύστησε amoxil 875 και αντιφλεγμονώδη. Μου είπε αν επανέλθει ο πόνος , θα πρεπει να το βγάλουμε. Ο πόνος επανήλθε πριν από έναν μήνα παλι μετα από μια πιεστική φάση. Καθώς ζω στο εξωτερικό, ήμουν διακοπές στην Ελλάδα, επισκέφθηκα μια οδοντίατρο κ μου σύστησε να κάνω μια πανοραμική η οποία έδειξε 2 κύστες. Ειναι δυο δόντια διπλανά απονευρωμενα πριν πολλά χρονια. Ο λόγος μου είπε η γιατρός ειναι ότι οι απονευρωσεις δεν ήταν καλές. Μου αφαίρεσε το σφράγισμα και καθάρισε την περιοχή μεχρι που έφτασε στο νεύρο και μου προκάλεσε πόνο. Μου είπε ότι το δόντι μου μπορεί να σωθεί και όταν επέστρεφα Μαδρίτη να εκανα μια πιο σωστή απονεύρωση- ίσως σε κάποιον γναθοχειρουργο . Μια μερα πριν το ραντεβού μου στο γιατρο με έπιασε δυνατός πόνος, ξαφνικά πριστηκε πολυ κ σχημάτισε μια μπάλα με υγρό που έσκασε μονή της μετα από λίγες ωρες κ έτσι ανακουφιστηκα. Ο γιατρός μου είπε ότι θέλει να μου βγάλει κ τα 2 δόντια κ ότι δεν παίρνει το ρίσκο να κάνει άλλη απονεύρωση. Ποια ειναι η άποψη σας; Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Πάντως σε γενικές γραμμές προτιμάμε να σώσουμε δόντια και όχι να τα βγάζουμε. Πλεον οι επαναλήψεις των ενδοδοντικών θεραπειών (απονευρώσεων) δίνουν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.

      Δυστυχώς το γεγονός ότι μένετε στο εξωτερικό σημαίνει ότι το να πάτε σε εναν ενδοδοντολόγο (ειδικό στις απονευρώσεις και όχι σε γναθοχειρουργό) θα έχει ένα οικονομικό αντιτιμο,αλλά θα πρέπει να μιλήσετε και για πιθανότητες επιτυχίας αλλά και για εναλλακτικές, μια και μιλάμε για 2 δόντια, άρα για λύσεις είναι εμφυτευμα/εμφυτεύματα ή γέφυρα 4 τεμαχίων.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  77. γιατρε καλησπερα
    ηθελα να ρωτησω, εχω κανει εξαγωγη δοντιου (κατω γναθος πρωτελευταιο δοντι) πριν απο 15 χρονια περιπου,καθε χρονο επισκεπτομαι οδοντιατρο και ολα μια χαρα, ποτε κανεις δεν μου ειπε οτι θα πρεπει να αντικαταστησω το χαμενο δοντι, διαβαζοντας ομως τυχαια ενα αρθρο ηθελα να ρωτησω αν οντως θα επρεπε να ειχα βαλει καποιο εμφυτευμα.
    το κακο με μενα ειναι μερικες φορες τριζω τα δοντια μου στον υπνο μου και πασχω απο υπερθυροειδη.
    ποια ειναι η γνωμη σας;
    ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      ΚΑταρχάς η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά σε γενικές γραμμές αν δε σας δυσχεραίνει στη μάσηση της τροφής μπορείτε και να μην προχωρήσετε στην τοποθέτηση εμφυτεύματος. Και αυτό γιατί αν πρόκειται για το δεύτερο γομφίο (προτελευταίο δόντι δηλαδή το δόντι πριν το φρονιμήτη), είναι σημαντικό δόντι αλλά δεν είναι τόσο στρατηγικό σε σχέση πχ με τον πρωτο γομφίο, ο οποίος συμμετέχει κατά 80% στις διαδικασίες της μάσησης και της λειοτρίβησης της τροφής.

      Βέβαια οποιαδήποτε απώλεια δοντιού καλό είναι να αντικαθίσταται, γιατί τα υπόλοιπα δόντια παίρνουν περισσότερο μερίδιο στη μάσηση από ότι του ςαναλογεί σε μια προσπάθεια να υποκαταστήσουν το ελλείπον δόντι.

      Τώρα ως προς το σφίξιμο των δοντιών, σίγουρα θα πρέπει να διορθωθεί, γιατί προκαλεί πρόβλημα στα δόντια. Εσείς πιθανόν να το καταλαβαίνετε αραιά και που, αλλά το πρόβλημα μάλλον είναι συνεχές, απλά έχει υφέσεις και εξάρσεις που εξαρτώνται από το πόσο αγχώδης είναι η καθημερινότητα σας.

      Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσετε γιατί είτε σε κάποια οδοντική αποκατάσταση ή στα κανονικά στα δόντια, μάλλον θα αντιμετωπίσετε προβλημα ή τώρα ή στο μέλλον.

      Πάντως ούτε το τρίξιμο ούτε ο υπερπαραθυροειδισμός, αν είναι ρυθμισμένος, προκαλεί πρόβλημα στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

      Εν κατακλείδι, καλύτερα να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ή και εμένα να το επιθυεμίτε, και να κλεισετε ραντεβού για κλινική εξέταση και ένα σχέδιο θεραπείας. Για να γωρίζετε και εσείς τις θεραπευτικές σας επιλογές.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  78. γιατρε καλησπερα, χθες εκανα εξαγωγη σε ολους τους φρονιμιτες και στους 2 (κατω γναθο) εχει κανει ραμματα...
    αλλα μου ειπε οτι δεν πρεπει να φαω καθολου γαλακτοκομικα προιοντα, εγω ομωσ θελω να μαθω τον λογω, γιατι ενα γιαουτρακι στην κατασταση μου το χρειαζομαι γιατι ειναι λιγο δυσκολο να φαω γενικοτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχολιο.

      Η ερώτηση σας ειναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά ειναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλύτερα να επικοινωνήσετε με το θεράποντα ιατρό σας.Εγώ δεν βλέπω κάποιο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά.Επειδή ομως ο συνάδελφος είναι υπεύθυνος για τη θεραπεία σας,το σωστο ειναο να ζητήσετε τη γνώμη του.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε αλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  79. Καλησπερα. Εκανα εξαγωγη εγκλειστου φρονιμητη την περασμενη δευτερα κ εβγαλα τα ραμματα πριν 2 μερες.θα ηθελα να μου πειτε περιπου τι πρεπει να αισθανομαι σε εκεινο το σημειο.μου φαινεται πολυ παραξενο οταν παω να μασησω κατι μαλακο.σαν να μην εχω αισθηση σε ολη τη μασελα μου.φταιει που ειναι ακομα φρεσκο;η παιζει να εκανε καμια βλακεια ο γιατρος; το δοντι δεν εβγαινε κ το εσπασε κ η πιεση που ενιωσα ηταν τοσο δυνατη που πονεσε η κλειδωση στην απεναντι μερια του στόματος.ειναι κατι συνηθες μετα την εξαγωγη η να το ψαξω λιγο παραπανω κ που θα μπορουσα να παω; ειχα βγαλει κ τον αλλο φρονιμιτη πριν καιρο κ η αισθηση ηταν πολυ διαφορετικη.( μιλω για τους 2 κατω φρονιμιτες )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε υπόθεση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Επιγραμματικά πάντως στη μάσηση είναι λογικό να μην έχετε πλήρη αίσθηση μια και ακόμα επουλώνεται η περιοχή.

      Όσο για τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρεστε,δηλαδή την δυνατή πίεση, σε γενικές γραμμές αν υπάρχει μεγάλη διάνοιξη στόματος, είναι λογικό να πονέσει η άρθρωση. Σε λίγες όμως μέρες αποκαθίσταται η οποιαδήποτε ενόχληση.

      Αυτό που είναι σημαντικό είναι έχει περάσει η αναισθησία και να επανήλθε η αίσθηση στη γλώσσα και στο χείλος σας. αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια βλάβη στο κάτω φατνιακό νεύρο.

      Για όλα τα υπόλοιπα, οποιαδήποτε απορία έχετε, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή, ή κάποιον άλλο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση και επίλυση των αποριών σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  80. Ειμαι 16 ετων.Θα κανω εξαγωγη ενος γομφιου θα πονεσου?ποσι ωρα διαρκει??με τοπικη ναρκωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η εξαγωγή γίνεται με τοπική αναισθησία (ναρκωση). λ¨ογω της αναισθησίας δε θα νιώθετε πόνο, αλλά είναι φυσιολογικό να νιώθετε μια αίσθηση πίεσης κατά τους χειρισμούς του οδοντιάτρου για να βγει το δόντι.

      Πόση ώρα θα κάνει δεν είναι προκαθορισμενο. Εϊναι ανάλογα με το δόντι. Εγω αποφεύγω να λέω πόση ώρα θα κρατήσει η διαδικασία γιατί αν πω πχ 20 λεπτά τότε όταν περάσουν 20 +1 λεπτά, ο ασθενής ανησυχεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

      Έχετε εμπιστοσύνη στο συνάδελφο που θα κάνει την εξαγωγή και όλα θα πάνε καλά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  81. καλησπερα γιατρε απο παιδικη ηληκια ειχα πονους με τον 1ο η 2ο γομφιο με το περασμα των χρονων εγινε η λεγομενη 'κουφαλα' τρυπα τ δοντιου και εχει μαυρισει..καποτε μ χε πει ενας οδοντιατρος οτι θα τ εσωζα μονο με καρφακια αλλα μια π το ακουσα κ μια π δεν ξαναπατησα ποτε περα απο τους απλους καθαρισμους των δοντιων..η τελευταια ιατρος μαλιστα μ ειπε οτι αν τη βουρτσιζω καλα τν περιοχη δν υπαρχει θεμα να τ βγαλω εγω ομώς πιστευω πως πρεπει γτ αποτελει πηγη μικροβιων και εκτος αυτου πανω στο ουλο πρεπει να εχει δημιουργηθει ενα μικρο αποστημα..πειτε μ τι να κανω ειναι κ ο φοβος μ μεγαλος παρολα αυτα...αν το βγαλω θα ειναι πολυ επιπονο? να τονησω κ πως εχει σπασει το δοντι κ πλεον τα τελευταια 3 χρονια δν με ποναει αυτο ειναι καλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλό είναι να κλείσετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.

      Γενικά τα δόντια προσπαθούμε να τα σώσουμε και όχι να τα βγάλουμε. Μπορεί το δόντι να σώνεται αν καθαριστεί από τα μικρόβια με μια ενδοδοντική θεραπεία. Αλλά αυτό εξαρτάται από τα δικά σας "θέλω".

      Πάντως γενικά οι οδοντιατρικές θεραπείες πλέον δεν είναι τόσο επίπονες, γιατί χρησιμοποιούμε σε όλες τοπικά αναισθητικά, οπότε ο ασθενής δε νιώθει σχεδόν τίποτα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  82. καλησπέρα γιατρέ, ο οδοντίατρος που πηγαίνω τακτικά μου τονίζει εμφατικά να μου βγάλει ο ίδιος βγάλω τους φρονιμίτες καθώς σαπίζουν και χαλάνε τους τραπεζίτες μου. Οπότε μου δίνει δύο επιλογές ή θα βγάλω τους φρονιμίτες ή θα βγάλω τους τραπεζίτες Έχω όμως ακούσει πολλές παρενέργειές και επιπλοκές από αφαίρεση φρονιμίτη που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες βλάβες στη γλώσσα στο σαγόνι στα νεύρα και το σκέφτομαι αν αξίζει το ρίσκο. Δεδομένου ότι είμαι κάπως μεγάλος ηλικιακά 32 ετών και επειδή η φρονιμίτες είναι εκδικητικά δόντια μήπως είναι καλύτερα να κάνω εξαγωγή τους τραπεζίτες που βγαίνουν πιο εύκολα και να αποφύγω την εξαγωγή των φρονιμιτών που είναι πιο δύσκολη και επικίνδυνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Οι δεύτεροι γομφίοι ή δεύτεροι τραπεζίτες συμμετέχουν στη διαδικασία της μάσησης πολύ περισσότερο απο τους φρονιμήτες και γενικά ειναι πιο χρήσιμοι για το στοματογναθικο συστημα σε σχέση με τους.φρονιμήτες.

      Κανένας εχεφρων οδοντίατρος δε θα δεχόταν να βγάλει δεύτερους γομφίους αντι για φρονιμήτες.

      Η εξαγωγή των φρονιμητων δεν είναι μια επικίνδυνη διαδικασία.Αν γινει καταλληλη μελέτη του περιστατικου,η διαδικασία δεν ειναι ούτε δύσκολη ούτε επίπονη.Επιπρόσθετα η ηλικία σας δεν είναι απαγορευτικος παραγοντας.Προ ενός μηνος εκανα εξαγωγή φρονιμήτη σε ασθενη 53 χρονών διότι δημιουργούσε εντονο προβλημα και επρεπε να βγει από καιρο.Οποτε μη σας προβληματίζει κατι τέτοιο.

      Όσο για τις επιπλοκές που περιγράφετε δεν εμφανίζονται υπο φυσιολογικες συνθήκες.Εμφανίζονται όταν η διαδικασία γίνει χωρις την καυάλληλη προετοιμασία πχ ακτινογραφικό ελεγχο ή ελλιπείς ικανότητες του επεμβαίνοντα ιατρού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  83. Γιατρέ καλησπέρα! Προ 2 εβδομάδων έκανα εξαγωγή ενός απονευρωμένου δοντιού.2 ημέρες μετά την εξαγωγή άρχισα να πονάω σε σημείο που με ανακούφιζαν μόνο τα mesulid κι αυτά για μερικές ώρες. Επικοινώνησα με το γιατρό μου οπου μου συνέστησε να παίρνω niflamol σε συνδυασμό με depon ανα 8ωρο και να παω να με δει. Όταν πήγα μου είπε οτι τα συμπτώματα είναι ξηρού φατνίου, αλλά όχι όμως και η κλινική εικόνα. Μου έβαλε φάρμακο με ευγενόλη και για 2 μέρες ήμουν άλλος άνθρωπος μέχρι που την τρίτη ξαναεμφανίστηκαν οι πόνοι το ίδιο δυνατοί. Ξαναπήγα να μου βάλει φάρμακο, αλλά δεν κατέστη δυνατό δεδομένου οτι το ούλο είχε θρέψει και δεν υπήρχε χώρος να μπει και μου είπε να κάνω υπομονή με τα αντιφλεγμονώδη και θα περάσει. Ωστόσο οι πόνοι παρέμεναν αφόρητοι και με δική μου πρωτοβουλία ξεκίνησα αντιβίωση προχθες. Μίλησα χθες παλι με το γιατρό και μου είπε οτι σωστά έπραξα και αν με την αντιβίωση δεν συνέλθω μέχρι τετάρτη-πέμπτη θα χρειαστεί να κάνω χειρουργική απόξεση σε γναθολόγο. Ωστόσο σήμερα η όλη περιοχή άρχισε να "φουσκώνει" και στη συνέχεια να βγάζει πυον. Γιατί συνέβη όλο αυτό? Υπάρχει περίπτωση να γλιτώσω την απόξεση? Πρώτη φορά ταλαιπωρούμαι τόσο μα τόσο πολύ σε εξαγωγή... Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο της περιοχής.

      Αν ο συνάδελφος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το περιστατικό, πολύ καλά έπραξε και σας είπε ότι θα σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο. Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι σωστή ή λάθος η εκτίμηση του, αλλά αν το περιστατικό υπερβαίνει των γνώσεων του έπραξε καλώς.

      Εν κατακλείδι, καλύτερα να πάτε σε κάποιον άλλο γιατρό, ή και σε εμένα αν το επιθυμείτε για μια δεύτερη γνώμη και έναν κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.
      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  84. Κύριε Βλασταράκο καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας
    θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου τη γνώμη σας σχετικά με την ακόλουθη παράγραφο και κατά πόσο ισχύει
    ''Οι οδοντίατροι διδάσκονται να αφαιρούν το δόντι αλλά να αφήνουν τον περιοδοντικό σύνδεσμο. Αλλά ο σύνδεσμος αυτός αποτελεί τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Οι περισσότεροι ειδικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, προτείνουν την αφαίρεση του συνδέσμου όπως και επιπλέον ενός χιλιοστού από το οστό της γνάθου, ώστε να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων από τους μολυσμένα με βακτήρια ιστούς που έχουν παραμείνει
    Στη συνέχεια το άρθρο προτείνει να βρούμε κάποιον βιολογικό οδοντίατρο για να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα. Ο όρος όμως "βιολογικός οδοντίατρος" είναι μάλλον άγνωστος ακόμα στη χώρα μας.''
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μου δώσατε τροφή για μια επόμενη ανάρτηση!

      Για να μη μακρυγορώ όμως στα στενά όρια ενός σχολίου, θα σας πω το εξής:

      Ο περιοδοντικός σύνδεσμος είναι το σύστημα εκείνο των ινών που βοηθάει το δόντι να είναι σταθερό στο φατνίο (δηλαδή το κόκαλο), αλλά παράλληλα να έχει μια τέτοια ευκαμψία ούτως ώστε να ανθίσταται στα διάφορα ερεθίσματα. Επίσης έχει πλήθος υποδοχέων για την πίεση, τον πόνο κ.α

      Όταν κάνουμε την εξαγωγή αφαιρούμε το δόντι και τον περιοδοντικο σύνδεσμο, μια και κάνουμε συνδεσμοτομή,κόβουμε δηλαδή πρώτα το σύνολο των ινών για να ξεκινήσει να κουνιέται το δόντι.

      Άρα το πρώτο δεν ισχύει.

      Όσο για το δεύτερο, δεν είναι καλό να αφαιρέσουμε εμείς κόκαλο αν δε χρειάζεται. Εμείς θέλουμε όσο το δυνατόν πιο πολύκοκαλο, για να τοποθετήσουμε πχ εμφύτευμα. Κόκαλο χάνεται κατά την επούλωση.

      Τρίτο ο γράφων, επειδή είδα το δημοσίευμα, βρίθει μισών αληθειών και ανακριβειών σχετικά με την απονεύρωση. Πχ το 1922 η απονεύρωση δεν γίνόταν με τις τεχνικές και τα υλικά που γίνεται σήμερα. Και φυσικά δεν υπάρχει "Βιολογικός οδοντίατρος!". Είναι ένας όρος ο οποίος δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα και στο εξωτερικό, αλλά μπορεί να είναι και δημιουργημένος τεχνητά, ουτως ώστε να δηλωσουν κάποιοι "Βιολογικοί Οδοντίατροι" και να εκμεταλλευτουν τους ασθενείς που αναζητούν τέτοια ειδικότητα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Μείνετε συντονισμένος/η για το πλήρες άρθρο.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας.

      Συνειδητοποίησα ότι έχω ασχοληθεί παλαιότερα με το συγκεκριμένο άρθρο/hoax

      Παρακαλώ περιηγηθείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/12/einai-epikindini-i-aponevrosi.html

      Θα λυθούν οι απορίες σας . Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
    3. Κύριε Βλασταράκο σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!!!Καλό σας βράδυ και να συνεχίσετε να απαντάτε σε ασθενείς γιατί γενικά είναι λίγοι οι γιατροί που εξηγούν..Καλό σας βράδυ

      Διαγραφή
  85. καλησπέρα πριν από 1 ημέρα αφαίρεσα τον άνω πίσω αριστερό τραπεζίτη .Δεδομένου ότι φρονιμίτες δεν υπάρχουν (άρα ήταν το τελευταίο δόντι ) και από κάτω υπάρχει γέφυρα , πρέπει να προχωρήσω σε αντικατάσταση του δοντιού ή όχι
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Αν όμως κατάλαβα καλά έχετε ακόμα τον πρώτο τραπεζίτη σας στο στόμα. Ο πρωτος τραπεζίτης είναι πολύ στρατηγικό δόντι της στοματικής κοιλότητας και είναι υπεύθυνος για το 65-85% της μασητικής ικανότητας. Οπότε η εξαγωγή του δεύτερου τραπεζίτη δε θα σας επηρεάσει τόσο πολύ όσο θα σας επηρέαζε η εξαγωγή του πρώτου τραπεζίτη.

      Αν σας προβληματίζχει στη μάσηση, μετά την επούλωση, δηάδή θεωρείτε ότι δεν δαγκώνετε τόσο καλά όσο στο παρελθόν και υπάρχει η χρηματική ευχέρεια τότε μπορείτε να σκεφτείτε την επιλογή του εμφυτεύματος. Αλλιώς μπορείτε να το αφήσετε για το μέλλον.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  86. Καλησπέρα σας!! Είμαι 21 χρονών και δυο από τα άνω μπροστινά δόντια μου (συγκεκριμένα οι κυνόδοντες) είναι ακόμα τα νεογιλά. Σε περίπτωση που χρειάζεται εξαγωγή, μπορώ να βάλω κάποια προσωρινή ψεύτικη θήκη η κάτι άλλο μέχρι να κατέβει το μόνιμο, ώστε να μην έχω αυτό το άσχημο κενό ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι δύσκολη στην απάντηση και θα σας εξηγήσω γιατί :

      Τα έγκλειστα δόντια σε γενικές γραμμές προσπαθούμε ειδικά αν είναι τόσο στρατηγικά να τα αποκαλύψουμε, να φανούν δηλαδή στο στόμα και να τα φέρουμε στη σωστή τους θέση. ΑΥτό απαιτεί συνδυασμό ειδικοτήτων δηλαδή συνδυασμό γναθοπροσωπικού ή στοματικού χειρουργού ή περιοδοντολόγου (κάποιος από τις τρεις ειδικότητες κάνει την τομή και απελευθερώνει το κοκαλο γύρω από το δόντι ουτως ώστε να ξεκινήσει να μπαίνει στη θέση του-'οχι και οι τρεις κάποιος από τους τρεις ), με τον ορθοδοντικό που θα έχει βάλει τα σιδεράκια και θα έχει προχωρήσει σε μια αρχική διευθέτηση των δοντιών ουτως ώστε να έχει λίγο χώρο ο κυνόδοντας να ξεκινήσει να κατεβαίνει και να τον τραβήξει μέσω ελκτικής δύναμης στη θέση του και φυσικά του οδοντιάτρου.

      Το ζήτημα λοιπόν της ορθοδοντικής διευθέτησης οποιουδήποτε εγκλείστου δοντιού θέλει καλό σχεδιασμό.

      Αν γίνει σωστά ο σχεδιασμός δε χρειάζεται βάλετε κάτι μια και δε θα έχετε κάποιο άσχημο κενό ανάμεσα στα δόντια αφού θα έχετε σιδεράκια οπότε δε θα φαίνεται.

      Δεν είναι τόσο εύκολο πάντα και δε θα πρέπει να πιστεύουμε ότι βγάζοντας τους νεογιλούς κυνόδοντες τσουπ θα ξεκινήσουν να κατεβαίνουν από μόνοι τους οι έγκλειστοι κυνόδοντες.

      Υπάρχει περίπτωση να είναι σε τέτοια γωνία που να μην κατέβουν ποτέ. Τότε ύστερα από εκτίμηση μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα πχ τροποποίηση σχήματος στο νεογιλό για ν αφαίνεται πιο "μεγάλος", αφαίρεση νεογιλού και τοποθέτση προσωρινής γέφυρας ή και μόνιμης αποκατάστασης κ.α

      Για το τελικό σχέδιο θεραπείας καλό είναι να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία και στη συνέχεια με αυτήν ανά χείρας να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για μια κλινική εξέταση και ενα σχέδιο θεραπείας.

      Ο σωστός σχεδιασμός θα οδηγήσει στη σωστή υλοποιηση και σε ενα πολύ καλό τελικό σχέδιο που θα βελτιώσει το χαμόγελό σας.

      Μου δώσατε και το έναυσμα για μελλοντική ανάρτηση!

      Ευχαριστώ για το σχόλιο. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  87. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ..ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΗΓΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΣΚΗΣΗ...ΕΝΩ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΑΜΕ ΒΑΣΕΙ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΟΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ(3ο ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΡΟΝΙΜΗΤΗ ΔΕΞΙΑ) ΦΩΝΑΞΑΝ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΝΑ ΜΗ ΒΑΛΩ ΘΗΚΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΩΓΗ..ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ Μ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΙΤΕ Ν ΚΑΝΩ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ ΕΧΩ ΟΛΟΙΣΙΑ ΔΟΝΤΙΑ ..ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΘΕΜΑ Μ ΤΗ ΜΑΣΗΣΗ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΑΘΟ..ΑΝ ΑΝΟΙΞΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΑΓΟΝΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΩ..ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΩ? ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ?ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύκλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά ας ξεκινήσουμε πό την αρχή. Το δεδομένο σε εσάς είναι ότι αυτή της στιγμή σας λείπει ενα δόντι, ασχέτως συνθηκών κατω από τις οποίες έγινε η εξαγωγή. Οι λύσεις είναι είτε εμφύτευμα ή γέφυρα ή ορθοδοντική μετακίνηση.

      Όλες οι λύσεις έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Κανείς δε θα σας αναγκάσει να ακολουθήσετε μια θεραπεία με τη βία.

      Για αυτό λοιπόν καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο εναν γιατρό, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ενα ραντεβού για κλινική εξέταση και διαμόρφωση σχεδίου θεραπείας. Να μάθετε όλες τις θεραπευτικές σας επιλογές και να αποφασίσετε πως θα πορευτείτε.

      Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να αναλυθούν στα στενά όρια ενός σχολίου, και πιθανώς να μην γίνουν κατανοητά επακριβώς.

      Πάντως για όλα υπάρχει λύση, την οποία τη διαλέγετε εσείς ύστερα όμως από γνώση ΟΛΩΝ των επιλογών σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  88. Καλημέρα, αφαίρεσα έναν από τους κάτω φρονιμίτες μου πριν από 3 ημέρες. Έγιναν ράματα, και την πρώτη ημέρα παίρνοντας και αναλγητικά δεν με ενόχλησε η επέμβαση.
    Μετά 24 ώρες η ενόχληση έγινε μεγαλύτερη. Πρέπει να ανησυχώ;
    Επίσης πόσες μέρες ακόμη θα διαρκέσει ο πόνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση, μια και καλά καλα δεν γνωρίζω με βαση αυτά που μου λέτε αν η εξαγωγή ήταν χειρουργική ή απλή. Δε θα ήθελα λοιπόν να ρισκάρω να σας πω κάτι το οποίο δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο.

      Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή και να του διατυπώσετε οποιαδήποτε ερώτηση έχετε. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας παπαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, μια και είναι υπεύθυνος για την μετεγχειρητική σας πορεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, ή περαιτέρω διευκρινήσεις μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  89. καλησπερα γιατρε και συγχαρητηρια για την προσπαθεια και την βοηθεια που παρεχεται!
    ειμαι 23 χρονων και μετα απο 3 χρονια ταλαιπωριας με τον κατω δεξιο τραπεζιτη η οδοντιατρος μου συνεστησε να τον αφαιρεσουμε.να αναφερω οτι τα τελευταια χρονια μου εχει κανει 5 αποστηματα το τελευταιο προ ολιγων ημερων,παλεψε να το σωσει και μου ειπε οτι με πολλη υπομονη γινεται αλλα καλυτερα να προχωρησουμε σε εξαγωγη.το μισο δοντι ειναι σπασμενο και το εχει απλως απομακρυνει.η αληθεια ειναι οτι πρωτη φορα θα κανω εξαγωγη και φοβαμαι αρκετα.ειναι αληθεια οτι υπαρχει αιμορραγια και δεν επιτρεπεται να κανεις αρκετα πραγματα οπως να σκυψεις?και οτι υπαρχουν κινδυνοι σχετικα με την καρδια?εχω τρομαξει και εχω αγχωθει πολυ με αυτα που διαβαζω!επισης ειμαι καπνιστρια και ηθελα να ρωτησω μετα απο ποση ωρα μπορω να καπνισω ?
    σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και για τα καλά σας λόγια.

      Αν σας είπε η γιατρός ότι με λίγη υπομονή γίνεται, καλύτερα να ρωτήσετε περισσότερα για τη διαδικασία διατήρησης του δοντιού στο στόμα, γιατί η εξαγωγή είναι το εύκολο κομάτι. Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλετε κάτι στη θέση του που συνεπάγεται άλλο κόστος πχ γέφυρα ή εμφύτευμα.

      Ας πάω όμως στην ερώτηση σας.

      Κατά τη γνώμη μου δεν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενή μετά την εξαγωγή. Δε θα πρέπει να καπνίσετε για 24 τουλάχιστον ώρες (για τους λόγους που αναφέρω στο άρθρο που μόλις διαβάσατε). ΕΠίσης δεν υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά, αν δεν ανήκετε σε ομάδα κινδύνου δηλαδή δεν έχετε κάποια καρδιοπάθεια. Αυτό εξακριβώνεται από το ιατρικό σας ιστορικό, το οποίο καλό είναι να έχει ήδη πάρει η συνάδελφος, μια και είναι η γιατρός σας. Για τις επικύψεις, την πρώτη και τη δεύτερη ημέρα δε συνίστανται, ούτε και το σήκωμα μεγάλου βάρους.

      Για όλα αυτά θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τη γιατρό που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να σας ησυχάσει, μια και έχετε αναπτύξει-λογικά- μια σωστή σχεση ασθενούς-γιατρού.

      Αν έχετε οποιοδήποτε θέμα, ή επιθυμείτε μια δεύτερη γνώμη, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιον άλλο αδοντίατρο, να γίνει μια κλινική εξέταση και ενα ιστορικό και να αναλύσετε τα σχέδια θεραπείας και τις πιθανές θεραπευτικές σας επιλογές.

      Πάντως στο στόμα μου θα προσπαθούσα να εξαντλήσω τις πιθανότητες, στα όρια πάντα του εφικτού, να διατηρήσω το φυσικό μου δόντι στο στόμα. Αν αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε θα προχωρούσα στην εξαγωγή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  90. Kalispera giatre mas kai polla sugxaritiria!!!! Ti paraskeui ekana exagogi fronimiti pano dexia mou exei kanei ramata kai ti paraskeui tha pao na ta kapsoume.simera mou efyge to priksimo alla pou kai pou niotho pono. To thema mou einai oti j glossa mou piso piso exei allaksei xroma einai ligo mpez kitrini kai to stoma mou murizei para para polu pleno ta dontia mou 3fores tin imera.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Εικάζω ότι εισαστε καπνιστής/στρια για αυτό έχει γίνει έτσι η γλώσσα ή μπορεί να έχει πάρει χρωστικές αν χρησιμοποιείτε κάποιο τοπικό αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ listerine ή κάτι αντιστοιχο. Δοκιμάστε να τη βουρτσίσετε και τη γλώσσα και να δείτε αν φεύγει αυτό το επίχρισμα.

      Ο πόνος είναι κάτι φυσιολογικό, μια και προχωράει η επούλωση. Οποιαδήποτε απορία έχετε, καλό είναι να τη ρωτήσετε στο ραντεβού της παρασκευής. Εϊμαι σίγουρος ότι ο γιατρός σας θα χαρεί να σας απαντήσει και να σας καθησυχάσει. Επιπροσθετα είναι και ο πλεον αρμόδιος, μια και έχει γνώση της κλινικής σας εικόνας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξανανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  91. Καλησπέρα,έβγαλα ενα τραπεζίτη πριν 5 μερες και με πονάει το διπλανό δόντι,λογικά είναι φυσιολογικό έτσι;και κάτι άλλο,είδα στον καθρέπτη την πληγή και έχει πιασει στο μισο κενό μια ασ π ργ μεμβράνη.στο άλλο μισο έχει ενα κομματι πολύ μικρο σαν να έχει μπει κεφαλοτύρι.κάνω γαργαρες με αλατόνερο αλλά δεν φεύγει.αν είναι απο τροφή θα φύγει μονο του ή θα κλείσει ή πληγή με την τροφή μέσα και θα πάνω καμια μόλυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες ή επίφοβες.

      Παρόλα αυτά αυτό που βλέπετε στον καθρεπτη μαλλον είναι η φυσιολογική επούλωση του οργανισμού. Αν είναι κάτι άλλο, πχ τροφή με τις γαργάρες φεύγει. Δεν μπορεί να επουλωθεί η πληγή με την τροφή μέσα, μην ανησυχείτε.

      Για τον πόνο στο διπλανό δόντι δεν γνωρίζω να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Μπορεί να είναι από την επούλωση ή μπορεί να υπάρχει κάποια βλάβη. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με κλινική εξέταση. Καλό είναι λοιπόν να ρωτήσετε τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή. Εϊμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να απαντήσει σε κάθε σας ερώτηση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  92. Γιατρέ καλησπέρα,
    ήθελα και γω να σας ρωτήσω κάτι.
    Πριν μια βδομαδα έκανα χειρουργική εξαγωγή του κάτω αριστερά φρονιμίτη (νομίζω 38 ονομαζόταν).
    Όλα βαίνουν καλώς από οτι φαίνεται. ΟΜΩΣ πονάνε σχεδόν όλα τα δόντια απο την αριστερη πλευρά και τα ούλα μαζί. Ένας γενικος πόνος, κάπως και περιοδικός. Φαίνεται μέρα με τη μέρα να υποχωρεί ο βαθμός του πόνου, χωρίς να έχει εξαφανιστεί.
    Σήμερα στην έβδομη μέρα πονάει ένα άλλο δόντι σχεδόν μπροστά κάτω.
    Υπάρχει κάποια εξήγηση γι αυτό; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας. Θεωρητικά αυτό που μου περιγράφετε εντάσσεται στην φυσιολογική αλληλουχία της επούλωσης.

      Για πιο όμως σωστή σύσταση, καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο το συνάδελφο που έκανε την εξαγωγή και να του θέσετε τους όποιους προβληματισμούς σας. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του θα είναι σε θέση να σας απαντήσει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  93. Έκανα εξαγωγή πριν ένα μήνα το τρίτο δόντι από πίσω (γομφίος;) στην άνω γνάθο και ορισμένες φορές δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου να πλύνω τα δόντια μου ή να φάω κάτι. Ακόμη κι όταν χασμουριέμαι, με πονάει το σαγόνι μου πίσω απ΄τη μεριά που έγινε η εξαγωγή και ακούω κι ένα ήχο σαν κάτι να μην συνδέεται καλά ανάμεσα στην άνω και τη κάτω γνάθο. Πονάω όταν πάω να ανοίξω το στόμα μου και ιδιαίτερα αν πιέσω το δάχτυλό μου στο μάγουλο κοντά στη περιοχή γύρω από το αυτί στη πλευρά που έγινε η εξαγωγή. Το αυτί το νιώθω σαν να είναι μπουκωμένο. Πήγα στο γιατρό να με εξετάσει και του είπα τι νιώθω και μου είπε ότι είναι όλα φυσιολογικά και νιώθω έτσι, γιατί ήμουν πολύ ώρα με το στόμα ανοικτό κατά τη διάρκεια της εξαγωγής που ήταν δύσκολη. Επειδή η κατάσταση αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει, υπάρχει περίπτωση να έχω πάθει μόλυνση ή να έχει φύγει κάτι από τη θέση του ή κάτι άλλο συμβαίνει; Μπορώ να κάνω κάτι να βελτιωθεί η κατάσταση και να λυθεί το πρόβλημα ή ίσως κάποια εξέταση π.χ. η πανοραμική θα δείξει κάτι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω ότι επιβαρύνθηκε υπερβολικά η κροταφογναθική σας διάρθρωση (η άρθρωση του στόματος) από την εξαγωγή και το ότι προσπαθούσατε να κρατήσετε το στόμα ανοικτό για πολύ ώρα. Πιθανώς να έχετε και ημικρανίες ή/και πονοκεφάλους.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε με έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για μια κλινική εξέταση προς επιβεβαίωση της διάγνωσης και στη συνέχεια μια θεραπεία η οποία θα περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή αλλά και κινησιοθεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  94. Καλησπέρα σας κ. Βλασταράκο και συγχαρητήρια για την σελίδα σας.

    Ονομάζομαι Γεωργία και είμαι 20 ετών. Στα 18 μου ανέτειλε ο πρώτος μου φρονιμίτης (κάτω δεξιά γνάθο) και δυστυχώς ανήκει στην κατηγορία των ημιέγκλειστων. Αρχικά μου προκάλεσε πολύ έντονο πρήξιμο στην περιοχή με αποτέλεσμα να εμφανίσω περιστεφανίτιδα. Όσες επισκέψεις και να έκανα στον οδοντίατρο κατέλειγαν στο ότι είμαι αρκετά μικρή για να τον βγάλω (18 τότε). Εδώ και 2 χρόνια πλέον δεν με έχει ενοχλήσει αλλά νιώθω το πρόσωπό μου κάπως παραμορφωμένο απο την δεξιά πλευρά και πιο πρησμένο σε σχέση με την αριστερή. Αυτό συμβαίνει λόγω του ημιέγκλειστου δοντιου ή μήπως υπάρχει μόνιμη φλεγμονή στην περιοχή; Αν επιχειρήσω να το αφαιρέσω υπάρχει περίπτωση να ξεπρηστεί η περιοχή ή πλέον έχει παραμορφωθεί το κόκκαλο της γνάθου; Εσείς τι με συμβουλεύετε να κάνω;

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Καταρχάς ακόμα και στην ηλικια των 18 δεν είσασταν αρκετα μικρή για να βγάλετε το φρονιμήτη σας. Αυτό εκτιμάται ακτινογραφικά,και όχι ηλικιακά.

      Για το αν είναι παραμορφωμένο το πρόσωπο από την δεξιά σας πλευρά (αντικειμενικό εύρημα) και όχι σύμπτωμα, δηλαδή νομίζετε εσείς ότι είναι παραμορφωμένο,θα πρέπει να αποφανθώ μετά από κλινική εξέταση.

      Το κόκαλο της γνάθου δεν παραμορφώνεται από τον ημιέγκλειστο φρονιμήτη. Θα πρέπει να γίνει ακιτνογραφικός έλεγχος πχ με μια πανοραμική ακτινογραφία και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε τους φρονιμήτες για να αποφανθουμε αν χρειάζονται εξαγωγές.

      Οπότε βγάλτε μια πανοραμική ακτινογραφία και με αυτή ανά χείρας, πάρτε τηλέφωνο τον οδοντίατρο σας, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και κλείστε ραντεβού για μια κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  95. καλησπερα γιατρε και συγχαρητηρια για την δουλεια και τις συμβουλες σας..πριν 3 εβδομαδες εβγαλα τον πανω δεξια τραπεζιτη και απο την δευτερα εβδομαδα και μετα δημιουργηθηκε μια φλεγμονη μεσα στο κενο..δεν με ποναει καθολου αλλα μου ειπε ο οδοντιατρος που το αφαιρεσε οτι προφανως δημιουργηθηκε επειδη καπνιζω..ειμαι 32 ετων,πιστευεται οτι θα βοηθησει καποια αντιβιωση για να φυγει η να το αφησω μονο του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσέις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά δεν είμαι σίγουρος αν αυτό που εκλαμβάνετε ως φλεγμονή είναι αληθής φλεγμονή ή είναι η φυσιολογική επούλωση του οργανισμού που μοιάζει με φλεγμονή (κόκκινο,διογκωμένο, ανώδυνο με κάτι ασπράκια). Για αυτό απαιτείται κλινική εξέταση.

      Αν δε σας πονάει δεν υπάρχει λόγος να πάρετε αντιβίωση. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε στοματοπλύσεις με κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, χωρίς αυτο να είναι και αναγκαίο.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  96. Καλησπερα. Εγκλειστος φρονιμιτης αριστερα πανω γναθου. Κανω πανοραμικη και ο γναθοχειρουργος μου λεει οτι ειναι αρκετα επικυνδινος και φενεται οτι ειναι μεσα στο ιγχμοριο. Σημερα εκανα και αξονικη πανω γναθου την Dental. Απο οτι καταλαβα θα ειναι δυσκολο χειρουργειο. Ισχυει? Εχετε να μου δωσετε καποιες συμβουλες η εχετε ξανακουσει για τετοια περιπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ακτινογραφία που κάνατε λέγεται dental scan. Είναι αξονική τομογραφία για να μελετηθεί το πόσο και αν είναι μέσα στο ιγμόριο ο φρονιμήτης, μια και δίνει την τρίτη διάσταση (το βάθος), την οποία δεν μπορεί να δώσει η πανοραμική ακτινογραφία (είναι δισ-διάστατη).

      Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Εϊναι αρκετά σύνηθες και καλό είναι ο οδοντίατρος που παρήγγειλε την ακτινογραφία αυτή, εαν πίστευε ότι τον καλύπτει. Πιθανώς να γίνει μια στοματοκολπική επικοινωνία, δηλαδή αν επικοινωνεί με το ιγμόριο η ρίζα, όταν βγει το δόντι, θα επικοινωνεί το ιγμόριο με το στόμα μέσω της τρύπας. Μην ανησυχείτε όμως γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο ο συνάδελφος θα προχωρήσει στο κλείσιμο της και στη προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.

      Περισσότερα για τη στοματοκολπική επικοινωνία και την αντιμετώπιση της στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/05/travmatismoi-kata-tin-odontiatriki-therapeia.html

      Ως προς τα υπόλοιπα ρωτήστε το γιατρό σας ότι απορία έχετε όσο άσχετη μπορεί να σας φαίνεται. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση.

      ΥΓ Σε λίγες αναρτήσεις θα ασχοληθώ με τη στοματοκολπική επικοινωνία και την αντιμετώπιση της. Μείνετε συντονισμένος!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή επιτυχία με το χειρουργείο.

      Διαγραφή
  97. Γεια σας! Γενικα στο παρελθον εχω υποφέρει πολύ με τους φρονιμήτες μου. Είχα 5 στο σύνολο (ναι 5!!!) δύο κάτω αριστερά και έναν κάτω δεξιά και τους 2 τους πάνω. Σήμερα έβγαλα τον τελευταίο μου φρονιμήτη, τον πάνω αριστερά, επειδή είχε αρχίσει να με πονάει το Σάββατο και με ενοχλούσε πολύ. Ο γιατρος μου τον έβγαλε μέσα σε 5 λεπτά, μου έβαλε μια γάζα και δεν μου έχει πεί τίποτα απολύτως για αντιβίωση. Δεν ήταν εσώκλειστος, ήταν κανονικό δόντι και γενικά θα έλεγα οτι ήταν εύκολη η εξαγωγή. Με τους προηγούμενους φρονιμήτες μου (οι κάτω ήταν όλοι ημιέγκλιστοι) υπέφερα παρα πολύ, πυρετό, πρήξιμο, μελάνιασμα κλπ. Να περιμένω το ίδιο και απο τον πάνω? σκέφτομαι να ξεκινήσω κλαρισιντ των 250 προληπτικα για να μην υποφέρω όπως με τους προηγούμενους. Σημείωση - βρίσκομαι στην αγγλία και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνω εξαγωγή δοντιού εδώ. φοβάμαι μήπως επειδή οι άγγλοι είναι κατα τις αντιβίωσης και μου έκανε την εξαγωγή μέσα σε 5 λεπτά μήπως ήταν λίγο τσαπατσούλης και με ξεπέταξε άρον άρον.. βασικά φοβάμαι φρικτά την σκέψη οτι θα περάσω όσα πέρασα με τις προηγούμενες εξαγωγές! τι λέτε να την πάρω την κλαρισιντ καλού κακού? δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά είμαι 26 χρονών, γυναίκα. ευχαριστώ παρα πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

      Δεν υπάρχει σύγκριση στη δυσκολία ενός ημιέγκλειστου φρονιμήτη με εναν φρονιμήτη ο οποίος έχει ανατείλει στο στόμα. Ο πρώτος είναι πιο δύσκολος, άρα η διαδικασία είναι πιο δύσκολη και πιθανώς πιο χρονοβόρα, και οι χειρισμοί πιο επεμβατικοί αρα το πρήξιμο είναι πιο αναμενόμενο.

      Δε σημαίνει κάτι που σας έβγαλε το δόντι σε 5 λεπτά. Ίσα-ίσα μπράβο του, του Άγγλου συναδέλφου! Και αυτό γιατί η εξαγωγή δεν είναι σαν κάποια άλλη θεραπεία πχ σφράγισμα ή απονεύρωση που όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώσεις τόσο καλύτερα θα γίνει. Η εξαγωγή αν γίνει γρήγορα όλοι είναι ευχαριστημένοι-και ο γιατρός που έβγαλε γρήγορα το δόντι και ο ασθενής που δεν ταλαιπωρήθηκε.

      Πάμε στο τρίτο. Προληπτική αντιβίωση. Εδώ δεν μπορώ να εκφέρω σαφή γνώμη. ΌΠως μου το παρουσιάζετε, το δόντι βγήκε γρήγορα, είσαστε 26 χρονών οπότε ο επουλωτικός μηχανισμός του οργανισμού σας είναι στο peak, αν δεν καπνίζετε κιόλας δε θα συνέστηνα αντιβίωση. Ίσως καποιο αντιφλεγμονώδες με αντιοιδηματική δράση αλλά κατόπιν ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού για να ήμουν σίγουρος ότι πχ δεν είσαστε αλλεργική στην ιβουπροφαίνη(ibuprofen).

      Αν θέλετε να πάρετε αντιβίωση, ενήλικη είσαστε, μπορείτε να πάρετε.Έχετε δίκιο οι Άγγλοι είναι φειδωλοί στο να δίνουν αντιβίωση, αλλά σε αυτές τις εξαγωγές μαλλον ούτε ο Ελληνας οδοντίατρος θα εδινε.

      Περαστικά σας και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  98. Καλησπερα κ συγχαρητηρια για την λειτουργια αυτου του Blog.
    Αρχικα ειμαι 31 χρονων , Καπνιστης , παλαιοτερα ειχα κανει εξαγωγη των 2 πανω φρονιμητων (κανονικη εξαγωγη οχι χειρουργικη) χωρις καποια επιπλοκη κ ουτε ιδιαιτερο πονο μετα.
    Πριν απο 5 μερες αποφασισα να κανω εξαγωγη του κατω δεξια εγκλειστου φρονιμητη η οποια ηταν αρκετα δυσκολη κ χρονοβορα (δεν ξερω αν εχει καποια σημασια αλλα τον εκοψε κ τον εβγαζε σε κομματια) και φυσικα μετα μου εκανε ραμματα . Μου εδωσε Augmentin 500/125mg k Mesulid 100mg. Το πρηξιμο αρχησε να υποχωρει μετα απο 2-3 μερες κ βασικα δεν πρηστηκε εξαρχης παρα πολυ. Οσο για τον πονο εκεινης της περιοχης ηταν υποφερτος κ τωρα που σας γραφω σχεδον καθολου. Ομως μετα απο αυτη την εξαγωγη αρχισε να με ποναει ο πανω δεξια τραπεζιτης(ο τελευταιος ) . λιγο-λιγο στην αρχη μεχρι που κορυφωθηκε ο πονος μετα απο 3-4 μερες κ δεν με πιαναν ουτε τα παυσιπονα ουτε τπτ σε σημειο να μην μπορω να σταθω ορθιος απο τον πονο (δυστυχως επεσα κ σε Κυριακη αυτη την μερα) . Σημερα που πηγα μου ειπε πως χρειαζεται απονευρωση .... (δεν εχω ξανακανει)και εκανε την προετοιμασια. Ακομα κ τωρα 4ωρες μετα ο πονος ειναι αβασταχτος . Να σημειωσω πως το δοντι ηταν σφραγισμενο απο τοτε που πηγαινα λυκειο(Πριν 15χρονια) κ ποτε δεν μου ειχε δωσει σημαδια πονου. Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν υπαρχει σχεση με την εξαγωγη του φρονιμητη με το δοντι που αρχισε να με ποναει η απλα διαβολικη συμπτωση.
    Ευχαριστω παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Απ'ότι κατάλαβα όμως εσείς κάνατε εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμήτη και ξεκίνησε να πονάει ο πάνω δεξιά τραπεζίτης μετά. Οπότε οι πιθανότητες είναι μεγάλες να είναι απλά μια σύμπτωση, χωρίς με το σχόλιο μου να θέλω να καλύψω τον οποιοδήποτε συνάδελφο. Παλιά σφραγίσματα, συνήθως μαύρα, δε φαίνεται πότε έχουν χαλάσει, οπότε επί πόνου συνήθως πάνε κατευθείαν για απονεύρωση. Αν σας έκανε απεικονιστικό έλεγχο προ της εξαγωγής με μια πανοραμική ακτινογραφία, μπορεί να φαινόταν η εξεργασία στο εσωτερικό του δοντιου που τελικά κάνατε απονεύρωση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και καλές γιορτές με υγεία και πολλά χαμόγελα!

      Διαγραφή
  99. Γεια σας
    Εχω μια ερωτηση γιατι τις τελευταιες μερες εχω τρομοκρατηθεί παρα πολυ,
    Εχω βγαλει ολους τους φρονιμιτες και ειναι και οι 4 κανονικοί, το τελευταιο 5ημερο με εχει πιασει ενας αφόρητος πόνος σε ολη την γνάθο που ξεκιναει απο το ούλο πισω απο τον φρόνιμιτη οπου εχει πρηστεί
    (Επισης νιωθω ολη την δεξιά μου γνάθο καπως πιο σφιγμένη)
    Τι να κανω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτησηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς κλινική εξέταση. Πιθανολογώ ότι το σφιξιμο που νιώθετε είναι επειδή κατά πάσα πιθανότητα σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας κατά τον ύπνο. Μπορεί επίσης να έχετε ημικρανίες ή πονοκεφάλους ή προβλήματα με τον αυχένα.

      Θα σας πρότεινα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση είναι το πρώτο και πιο σωστό βήμα για μια επιτυχημένη θεραπεία. Μη στοχοποιήσετε άδικα τους φρονιμήτες σας, προβείτε σε εξαγωγή τους και πάλι δε βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  100. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .....
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗΣ ΜΟΥ ... ΒΓΑΖΕΙ ΠΥΟΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑ . ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΜΕ ΜΑΛΑΚΟ ΥΛΙΚΟ .. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΗΤΑΝ ΕΚΤΕΘΙΜΕΝΟ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ .. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ Η ΑΣΧΗΜΗ ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΝΟΙΩΘΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΥΟΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ..... ΠΗΡΑ ΑΜΟΧΙΛ 1 ΓΡΑΜΜΑΡΙΟΥ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ... ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή