Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Μετά την εξαγωγή του δοντιού..τι;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται μετά την εξαγωγή των δοντιών.
  Και ναι,αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια έβγαλες ένα δόντι σου.
                                                     
  Οι λόγοι μπορεί να ήταν πολλοί.Το δόντι της παραπάνω φωτογραφίας βγήκε,επειδή κουνιόταν υπερβολικά,λόγω περιοδοντίτιδας. Άλλα δόντια μπορεί να είναι υπερβολικά κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας,καταγμάτων και λοιπών λόγων.
  Δε μας απασχολούν οι λόγοι που βγήκε το δόντι.Αυτό έγινε. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την εξαγωγή.Μετά την εξαγωγή λοιπόν κάνουμε τα εξής:
 • Πρώτα πρώτα και ειδικότερα για τους καπνιστές,δεν καπνίζουμε,ειδικά για 5-12 ώρες μετά την εξαγωγή(όσο λιγότερο τόσο καλύτερο,ιδανικά καθόλου).Ξέρω εκ των προτέρων ότι οι καπνιστές θα με κοιτάτε σαν εξωγήινο!Και όμως!
                                 
  Tο κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται τα ούλα για να επουλωθούν. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ούλα δεν επουλώνονται καθόλου μετά από λίγες μέρες,όπως είναι το φυσιολογικό,αλλά πονάει το σημείο της εξαγωγής.Το φαινόμενο αυτό λέγεται "ξηρό φατνίο"και είναι μια από τις καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μετά από μια εξαγωγή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πχ ασθενής μέσης ηλικίας μη καπνιστής τα ούλα επουλώνονται σε 10-20 ημέρες.Αν έχουν γίνει ράμματα αυτά αφαιρούνται συνήθως στις 10 ημέρες.
 •  Αποφεύγουμε να φτύσουμε το αίμα. Η αύξηση της πίεσης εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβου και τη συνεπακόλουθη επούλωση του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής
 • Τρώμε ημίρευστη ή ρευστή τροφή.Αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές.
 • Τρώμε κρύα ή χλιαρή τροφή.Αποφεύγουμε τις καυτές τροφές
 • Αν πονάμε παίρνουμε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες,πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας. Δεν παίρνουμε ασπιρίνη,γιατί προκαλεί πρόβλημα στο πήξιμο του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής.Παίρνουμε depon/panadol(παρακεταμόλη) ή κάποιο αντιφλεγμονώδες (ponstan/mesulid κ.α)
 • Αν ήταν δυσκολη η εξαγωγή και ταλαιπωρήθηκε η περιοχή,μπορούμε να βάλουμε ένα κρύο επίθεμα πχ πάγο για να εμποδίζουμε το πρήξιμο.Φυσιολογικά το πρήξιμο μετά από εξαγωγές,αν είναι απλές είναι πολύ μικρό. Αν έχει γίνει χειρουργική εξαγωγή,δηλαδή έπρεπε να κοπεί λίγο κόκαλο,ειδικά σε περιπτώσεις φρονιμητών που είναι μέσα στο κοκαλο ,μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο.Με το θέμα της χειρουργικής εξαγωγής δοντιών θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.
 • Πολλοί ρωτάνε για αντιβίωση σε μια εξαγωγή. Αν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πχ ορισμένες καρδιοπάθειες ή διαβήτης ή άλλες ασθένειες και δεν συνυπάρχει πρήξιμο,δεν χρειάζεται η αντιβίωση πριν την εξαγωγή.Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο οδοντίατρος ρυθμίζει την αντιβίωση πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.
 •  Υπάρχει περίπτωση μετά την εξαγωγή και όταν περάσει η αναισθησία να ανεβάσει ο ασθενής δέκατα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο δύσκολη η εξαγωγή,οπότε κακοποιήσαμε λιγάκι την περιοχή ή ότι η περιοχή της εξαγωγής είχε φλεγμονή,οπότε ο οργανισμός δρα ουτως ώστε να εξαλείψει τα εναπομείναντα μικρόβια.Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση.Μπορούμε να πάρουμε και ένα απλό αντιφλεγμονώδες,αλλά οπωσδήποτε συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας.Συνήθως περνάει την επόμενη μέρα.
 • Τέλος,πολλοί ρωτάνε για τον πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή. Εγώ λέω στους ασθενείς μου ότι η προσμονή του πόνου είναι χειρότερη από τον πόνο τον ίδιο. Αν έχετε στο νου σας ότι θα πονέσετε,τότε θα πονέσετε. Δε λέω να είσαστε χαλαροί και με χαμόγελο επειδή θα βγάλετε το δόντι σας. Αλλά εκείνη την ώρα δε θα πονέσετε σχεδόν καθόλου,γιατί θα είσαστε αναισθητοποιημένοι.Μετά μπορεί να πονέσετε μπορεί και όχι.Ο καθένας μας έχει διαφορετικό όριο στον πόνο,οπότε κάτι που εμένα μπορεί να μου φανεί επώδυνο,σε εσάς τους φανατικούς και ατρόμητους αναγνώστες του ιστολογίου, μπορεί να φανεί απλά ενοχλητικό.
Ελπίζω να βοήθησα.Καλή επούλωση και θυμηθείτε : Ποτέ δεν είσαστε τόσο μεγάλοι για να πάψετε να πιστεύετε στη νεράιδα των δοντιών!!
                                

200 σχόλια:

 1. Έκανα εξαγωγή κατω αριστερού φρονιμήτη στις 21 Νοεμβρίου 2012, παρουσίασα έντονους πόνους στο πρόσωπό και στο αυτί τους οποίους υπέμενα για αρκετό χρονικό διάστημα. Τελικά αφου πρώτα επισκεφθηκα ΩΡΛ μου συστήθηκε να με εξετάσει εκ νεου ο γναθοχειρούργος που έκανε την εξαγωγή.
  Διαγνώστηκε ξηρό φατνίο και έγινε τοποθετηση γάζας με ιοδιοφόρμιο περι τις 20 Δεκεμβρίου, έκτοτε γινόταν αλλαγή κάθε 2 ημέρες και μάλιστα στο εξωτερικό όπου διέμενα για την εορταστική περίοδο.
  Όλο αυτό το διάστημα ο πόνος συνεχιζόταν σχεδόν αμείωτος. Στις 4 Ιανουαριου που επέστρεψα απο το εξωτερικό επισκέφθηκα άμεσα τον γναθοχειρούργο μου, ο οποίος αυτή τη φορά τοποθέτησε γάζα με .. " alvosil" για το ονομα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, πάντως μετά από δύο αλλαγές ανά εβδομάδα περίπου παρουσίασα σημαντική πρόοδο και τελικά έγινε αφαίρεση της γάζας στις 17 Ιανουαρίου 2013.
  Άμεσα ένοιωσα ενόχληση και ευαισθησία στο κρύο στο κενό σημείο του στόματος.
  Ζητώντας συγγνώμη για το μακροσκελές μου κείμενο, να ζητήσω μια εκτίμηση για το χρονικό διάδτημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη επούλωση περιοχής από την οποία έγινε η εξαγωγή και εάν έχετε κάτι άλλο να συστήσετε.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας και ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Το ξηρό φατνίο,είναι μια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της επούλωσης της εξαγωγής.Δεν φταίτε ούτε εσείς ούτε ο γιατρός.Το ιωδοφόρμιο και το "Alvogyl" χρησιμοποιούνται για την αντιμετωπιση της επιπλοκής αυτής,όπως και η πρόκληση αιμορραγίας στην περιοχή για να ξαναδημιουργηθεί θρόμβος και να ξανα-ξεκινήσει η επούλωση,αν και το τελευταίο είναι περισσότερο εμπειρικό παρά επιστημονικά τεκμηριωμένο.
   ΠΑρά το γεγονός ότι οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,το σημαντικό είναι να βλέπετε και εσείς ότι η επούλωση έχει ξεκινήσει και οι πόνοι στο πρόσωπο και στο αυτί έχουν σταματήσει ή έχουν υποχωρήσει.Αν βλέπετε ότι η επούλωση δεν έχει ξεκινήσει,καλύτερα να απευθυνθείτε ξανά στο γιατρό που έκανε την εξαγωγή.
   Η ευαισθησία στο κρύο είναι κάπως φυσιολογική και δεν πρέπει να σας προβληματίζει.Αν όμως είναι έντονη,πρέπει να απευθυνθείτε ξανά στο γιατρό που έκανε την εξαγωγή.
   Η επούλωση,αν έχει ξεκινήσει τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.Το να υπολογίσω πότε θα γίνει η πλήρης επούλωση είναι επίφοβο,γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους πχ τι ηλικια έχετε,αν καπνίζετε,αν τραυματιζετε την περιοχή με την διατροφή σας πχ σκληρή τροφή,αν έχετε κάποιο γενικό πρόβλημα υγείας πχ διαβήτη και άλλες παραμέτρους.
   Πάντως η πλήρης επούλωση σε έναν υγιή μη καπνιστή 40 χρονών είναι γύρω στις 3 εβδομάδες.Οπότε αν είσαστε μη καπνιστής χωρίς κάποιο γενικό πρόβλημα υγείας,χωρις να σας το υπογράψω,μια εκτίμηση είναι περίπου ο διπλάσιος χρόνος,γιατί με την εμφάνιση της επιπλοκής του ξηρού φατνίου ο χρόνος επούλωσης επιμηκυνεται.Αλλά αυτό είναι μια εκτίμηση.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!!

   Διαγραφή
 2. Χαίρετε...Συγνώμη για το εκτενές κείμενο αλλα θα χρειάζομαι και θα εκτιμούσα πάρα πολύ την γνώμη σας και τη βοήθεια σας. Έχω βγάλει φρονιμίτη στην άνω γνάθο δεξιά ο οποίος είναι στραβός και μου κόβει το μάγουλο. Παίρνω αντιβίωση λόγω φλεγμονής για να ακολουθήσει η εξαγωγή, αλλά αυτό που με ανησυχεί και μου κόβει το αίμα είναι το οτι έχω αρκετά προχωρημένο κροταφογναθικό σύνδρομο. Η θέση του είναι τέτοια που παρ'οτι έχει ανατείλει αρκετά είναι τελέιως κρυμμένος ανάμεσα στα ούλα και το μάγουλο και βρίσκεται πολύ κοντά στο κόκαλα της ήδη ευαίσθητης άρθρωσης. Οπότε και κάνω (ομολογώ ψιλουποχόνδρια)σενάρια...Μπορεί να πάθει ζημιά η ήδη πολύ ευαίσθητη άρθρωση; Και αν όχι απο την διαδικασία εξαγωγής τότε ίσως απο το πρήξιμο? Με την έννοια πως η μεγαλύτερη μου ανησυχία είναι οτι η γνάθος μου έχει την τάση να κλειδώνει (αν και έχω να το πάθω καμιά 4 χρόνια) και για αυτό έχω απορία για την καθαυτό διαδικάσία...συνήθως πρέπει κάποιος να έχει κλειστό η ανοιχτό το στόμα κατα την εξαγωγή; Αφενος δεν μπορω να το κρατήσω πολύ και για πολλή ώρα πολύ ανοιχτό και αφεταίρου επειδή έχω λάθος σύγκλιση δεν μπορώ να το έχω κλειστο με τα δόντια να ακουμπάνε γιατί μετακινείται ο δίσκος της άλλης μεριάς ( της αριστερής που είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση) και οι πιθανότητες κλειδώματος είναι πολύ μεγάλες. (Λίγο πολύ έχω μάθει να ζώ γεμίζοντας το κενο με τη γλώσσα μου και αφήνοντας τη γνάθο να "κρέμεται" για να ειναι άνετα) Επίσης έχω ακούσει πως παρουσιάζεται και δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος μετά την εξαγωγή καμιά φορά, πώς μπορώ να ξέρω οτι είναι η εξαγωγή και όχι επιδείνωση του κροταφογναθικού; γενικά η πιθανότητα επιπλοκών είναι μεγάλη αλλα το δόντι πρέπει να βγεί, σωστά; Και τέλος, έχω βρει μια εξαιρετική χειρούργο οδοντίατρο που μου εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά μήπως κρίνετε πως στη θέση μου είναι καλύτερο να απευθυνθώ σε γναθοχειρουργό; Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας και ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Από τα λεγόμενα σας το πρώτο που σας συστήνω φυσικά είναι μια θεραπεία για το πρόβλημα του κροταφογναθικού συστήματος που έχετε,το οποίο,όπως μου περιγράφετε είναι αρκετά σοβαρό και σας χαλάει τη ποιότητα ζωής.
   Πάμε τώρα στο ερώτημα σας.Από τα λεγόμενά σας κατάλαβα ότι ο φρονιμήτης έχει βγεί αλλά όχι εντελώς στο στόμα.Για κάθε εξαγωγή φρονιμήτη,καλό είναι να προηγείται ακτινογραφικός έλεγχος,ο οποίος δείχνει την εγγύτητα του φρονιμήτη με τα ευαίσθητα ανατομικά μόρια της περιοχης.Οπότε το πιο πιθανόν είναι ο γιατρός που θα σας βγάλει το δόντι να έχει στα χέρια του την ακτινογραφία.Μην ντραπείτε να του εκφράσετε τις ανησυχίες σας.Θα σας απαντήσει στις απορίες και θα σας καθησυχάσει.
   Το στόμα κατά τη διάρκεια της εξαγωγής είναι ανοικτό.Είσαστε τυχερή γιατί με τον πάνω φρονιμήτη,δε χρειάζεται να είναι πάρα πολύ ανοικτό,που να κινδυνεύετε να πάθετε εξάρθρωση γνάθου,να βγεί δηλαδή η γνάθος από τη θέση της.Για το ότι δεν μπορείτε να το κρατήσετε ανοικτό πολύ ώρα,θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό,μια και υπάρχει λύση και για αυτό.Αν κουραστειτε υπάρχουν στοματοδιαστολείς,που κρατάνε το στόμα ανοικτό και εσείς απλά τους δαγκώνετε.
   Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησης σας,αν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο,σας λέω το εξής : Αν η οδοντίατρος σας είναι σε θέση να βγάλει το δόντι,και σας εμπνέει εμπιστοσύνη,τότε προχωρείστε την εξαγωγή με την ίδια.Αλά συζητήστε το μαζί της και πέστε της την ίδια απορία που εκφράσατε σε εμένα."Θα μπορέσυμε να το κάνουμε μαζί ή μπορείς να μου συστήσεις κάποιον εξειδικευμένο,που θα μου το κάνει εκείνος;Επειδή εμπιστεύομαι τη γνώμη σου"
   Ρωτήστε επίσης αν μετά την εξαγωγή θα πρέπει να πάρετε κάποια αντιφλεγμονώδη θεραπεία,για τους μυς και την άρθρωση,μια και θα ταλαιπωρηθεί λιγάκι,για να μην έχετε κάποιο πόνο,όχι από την εξαγωγή αλλά από την άρθρωση.
   Εν κατακλείδι,ρωτήστε την οδοντίατρό σας για αυτα που σας απασχολούν.Θα σας λύσει τις απορίες και θα σας ηρεμησει.Διότι είσαστε αγχωμένη και λόγω του ότι δεν γνωρίζετε.Αν δε λάβετε επαρκείς απαντήσεις τότε μη διστάσετε να πάρετε και δεύτερη γνώμη.Αν όμως είναι τόσο καλή όσο μου λέτε,θα σας λύσει τς απορίες σας και θα σας ηρεμήσει.
   Ελπίζω να βοήθησα!

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα!
  Κατ'αρχήν συγχρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά στο blog!
  Βρίσκομαι στο εξωτερικό και τις προσεχές ημέρες θα επισκεπτώ έναν οδοντίατρο!
  Έχω 2 ερωτήματα!
  1.Στο τελευταίο δόντι της κάτω γνάθου(δεν γνωρίζω ονομασία)δηλαδή πρίν τον φρονιμίτη έφυγε το σφράγισμα και έχει μείνει μόνο η ρίζα!Θα χρειαστεί εξαγωγή απαραίτητα ή μπορεί να σωθεί?
  2.Έκανα απονεύρωση προ 2ετίας και σφράγισμα!Έφυγε το σφράγισμα και από την μια μεριά το δόντι κουνιέται!Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή?
  (Υπάρχει περίπτωση ο οδοντίατρος να σου ζητήσει εξέταση αίματος?(έχω φοβία με τις βελόνες και το αίμα))!
  Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Ελπίζω οι απορίες να μην είναι για το ίδιο δόντι γιατί έτσι,όπως μου το παρουσιάζετε,δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα!
   Όπως ξέρετε οι διαγνώσεις χωρίς κλινικη εικόνα είναι επίφοβες,αλλά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.
   Καταρχην,για να αποβάλω τους ενδοιασμούς σας, σε γενικές γραμμές ο οδοντίατρος δε θα σας ζητήσει εξετάσεις αίματος,αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια άλλη ένδειξη.Οπότε το μόνο που θα κάνει,ανάλογα και σε ποια χώρα είσαστε,είναι ένα καλό ιστορικό.
   1.Αν στο δόντι έχει μείνει μόνο η ρίζα,τοτε οι εναλλακτικές είναι εξαγωγή ή απονεύρωση και άξονα-στεφάνη ή άξονα και μεγάλη αποκατάσταση(μεγάλο σφράγισμα).Όλα εξαρτώνται από το πόση ρίζα έχει μείνει και ποιό είναι το κόστος της θεραπείας.Πάντως ο δεύτερος γομφίος,που μάλλον που περιγράφετε,αν τελικά επιλέξετε να γίνει η εξαγωγη,δεν είναι τόσο μεγάλη απώλεια,όσο πχ ο πρώτος γομφίος κάτω,που είναι "στρατηγικό" δόντι του στόματος.Οπότε από το να κάνουμε λεονταρισμούς και να προσπαθήσουμε να σώσουμε το δόντι που δε σώνεται,μπορούμε να επιλέξουμε την εξαγωγή και την αντικατάστασή του με μια γέφυρα,με ένα εμφύτευμα ή και ανάλογα με την ηλικία και την οικονομική δυνατότητα ακόμα και να αφήσουμε το κενό.Απλά όταν αφήνυμε κενό ανάμεσα στα δόντια,τα γειτονικά κινούνται έτσι ώστε να κλείσουν το κενό και γενικά επιβαρύνεται το στοματογναθικό σύστημα.
   2.Για την ερώτηση νο2 πρέπει να ξέρω τι δόντι είναι και για ποιό λόγο έφυγε το σφράγισμα.Το για ποιο λόγο μπορώ να το δώ μόνο κλινικά πχ μπορεί να έχει ξανατερηδονιστεί.Πάντως αν κουνιέται είτε έχει περιοδοντολογικό πρόβλημα δηλαδή πρόβλημα στήριξης ή μπορεί να έχει σπάσει σε ένα σημείο.Και για τις δύο πιθανότητες όμως η διάγνωση απο μακρυά είναι λιγάκι επίφοβη.Σίγουρα να ρωτήσετε τον οδοντίατρο και για αυτό.
   Γενικά μη διστασετε να ρωτήσετε κάθε απορία σας με τον οδοντίατρο.Για αυτό είναι εκεί.Για να σας λύσει τους προβληματισμούς και τα προβλήματα με τα δόντια.
   Οποιαδήποτε απορία έχετε,μη διστάσετε να ξαναστείλετε σχόλοι και αν θέλετε αφήστε νεο σχόλιο με το τι έγινε τελικά μετά την επίσκεψή σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 4. Σας ευχαριστώ θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες σας!
  Η ηλικία μου είναι 25ετών!
  Απλά το μεγάλο μου π΄ροβλημα σχετικά με την φοβία μου με αποτρέπει να επισκεφτώ τον Οδοντίατρο!
  Το δόντι που κουνιέται και έχει φύγει το σφράγισμα είναι από την πάνω σειρά ,δίπλα στου κυνόδοντες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τότε πρέπει να πάτε σε έναν οδοντίατρο,για να αξιολογησει την κατάσταση,μια και θα έχετε κυριολεκτικά μια ζωή μπροστά σας,οπότε τα δόντια σας είναι πολύτιμα!!
   Αντιθετα με τις φήμες,οι οδοντίατροι δεν..δαγκώνουν ούτε τρομοκρατούν!Είναι θέμα να βρείτε το σωστό οδοντίατρο,γιατί τα προβλήματα με το δόντια δεν φτιάχνονται από μόνα τους.Στην καλύτερη των περιπτώσεων δε χειροτερεύουν,αλλά καλύτερα δε γίνονται.
   Ότι χρειαστείτε μη διστάσετε να στείλετε σχόλιο ή e-mail..

   Διαγραφή
 5. kalhspera sas shmera evgala fronimith kai trapeziti mazi afou mou eixe dimiourgisei apostima sth riza tou trapeziti meta apo 2 eydomades katafera na tous aferesw kai tous 2 h odontiatros mou mou eipe na parw 2 ntivioseis mazi augmentin kai dalacin c,an kai eimai ligo fovitsiara thn augmentin thn exw parei me kako mati

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστω για το σχόλιο.
   Εφόσον είπε η γιατρός να ακολουθήσετε το σχήμα αντιβίωσης,δεν μπορώ να πω κάτι δαφορετικό.
   Μπορεί να έχει κάποια λογική αν η εξαγωγή έγινε στην άνω γνάθο και οι ρίζες ήταν πολύ κοντά στο ιγμόριο.
   Το σίγουρο είναι επειδή το augmentin είναι πολύ δυνατό σαν αντιβίωση θα πάρετε και κάποιο χάπι που να προστατεύσει το στομάχι πχ losec ή οτιδήποτε άλλο γαστροπροστατευτικό με δραστική ουσία ομεπραζόλη και θα τρώτε γιαούρτι για την προστασία της χλωρίδας του εντέρου,γιατί το αντιβιοτικό σχήμα μπορεί να επηρεάσει το έντερό και να έχετε ανεπιθύμηττες ενέργειες.Εναλλακτικά του γιαουρτιού μπορείτε να πάρετε κάψουλες ultra-levure,που είναι προβιοτικό σκεύασμα.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 6. θα ηθελα να σας ρωτησω κατι οσο αναφορα μια εξαγωγη δοντιου που ειχα κανει στις 17/5/13 το δοντι το οποιο εβγαλα ειναι διπλα στον φρονιμιτη και θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να καπνισω ελευθερα η με οριο για να μην δημιουργησω καποιο επιπλεον προβλημα στο ουλο επειδη η πληγη ειναι ακομα ανοιχτη(δεν τρεχει αιμα απλα δεν εχει γυρισει στην κανονικη μορφη ουλων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω για την ερώτηση.
   Κανονικά τώρα το ούλο είναι σε φάση επούλωσης.Όσο πιο λίγο καπνίζετε στην περίοδο της επούλωση τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η επούλωση.
   Για να σας δώσω ένα παράδειγμα η επούλωση σε άτομο περίπου 40 χρονών μη καπνιστή,χωρίς γενικά προβλήματα υγείας η επούλωση γίνεται σε 15-20 μερες περίπου.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 7. kalhspera sas,tha hthela na sas rwthsw kati gia oso afora ton fronimith...prin treis meres eixa entono pono sto laimo kai meta pono sta autia...phra depon gia ton pono kai epina zesta rofhmata.epeita omws eniwsa pono sto katw aristero donti kai den mporousa na faw...den phga amesws ston odontiatro giati den to thewrhsa tpt sovaro,omws thn epomenh mera eniwsa poly pono kai prhximo mexri pou den mporw na faw faghto,mono soupes...to thema einai oti exw dei kai koitaxei diafora panw s'auto to thema alla o fronimiths mou einai se kanonikh thesei...phga telika ston odontiatro kai mou edwse antiviwsh kai ena farmako kai dn ponaw poly kai efyge kai to priximo!!! alla to thema einai oti otan phga eixa kai ena sfragisma pou eixe fyei edw kai arketo kairo kai htan xalasmeno...molis mou evale ton troxo gia na to dei me ponese trela mexri pou tou eipa na stamathsw dn mporousa na anoixw ta matia mou san na me xtyphse hlektrismos...kai katalava pws mesa mesa htan to neuro...ti mporw na kanw wste na mhn ponaw kai na mhn ponesw thn wra pou tha eimai ston odontiatro;;;; einai megalos o ponos kai thelw na mou peite an h topikh enesh tha me piasei kai dn tha ponaw oute me ton fronimith oute me to sfragisma...perimenw syntomos apanthsh,euxaristw!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Παρά το γεγονός ότι οι διαγνώσεις από μακριά δεν είναι απόλυτα σωστές, από αυτά που μου λέτε πιθανολογώ ότι επειδή ο φρονιμήτης ήταν πολύ χαλασμένος,μια και είχε φύγει το σφράγισμα για αρκετό καιρό,έφτασε η τερηδόνα στο νεύρο του δοντιού.

   Για αυτό το λόγο ήταν και το πρήξιμο και το γεγονός ότι είχατε δυσκολία στο μάσημα.

   Γενικά αν φτάσει η βλάβη στο φρονιμήτη σε σημείο που να χρειάζεται απονεύρωση,συνήθως προτείνεται να ακολουθήσει η εξαγωγή,μια και οι φρονιμήτες έχουν άτυπη μορφολογία,άρα είναι μικρότερες οι πιθανότητες να πετύχει η απονεύρωση, και δεν είναι τόσο χρήσιμα δόντια για να προσπαθήσουμε να τα σώσουμε.Αν μιλάγαμε για άλλο δόντι θα κάναμε το καλύτερο δυνατό και η εξαγωγή θα ήταν το τελευταίο μέτρο.

   Ο μόνος λόγος να μην γίνει εξαγωγή είναι να μην υπάρχουν μπροστινά δόντια από το φρονιμήτη,οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν στήρισμα για μια γέφυρα.

   Η εξαγωγή και γενικά όλες οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις γίνονται και πρέπει να γίνονται με τοπική αναισθησία,για να μην πονάει ο ασθενής.
   Η τοπική αναισθησία θα πιάσει,μην ανησυχείτε.Αρκεί να έχει αντιμετωπιστεί το πρήξιμο,μια και τα τοπικά αναισθητικά δεν πιάνουν όταν υπάρχει πύον στην περιοχή.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

   Διαγραφή
  2. euxaristw poly gia ton xrono pou m diathesate,alla to sfragisma tou dontiou pou exei fygei me ponaei perissotero kai otan evale ton troxo vathia ponesa perissotero...epomenws mou lete pws h topikh anaisthsia tha me kalypsei,gt akouw diafora pws merikes foresdn pianei kai ponaei akoma perissotero,kai kata thn apopsh sas poses prepei na ginoun mia duo treis;;; gia to neuro perissotero!!!

   Διαγραφή
  3. Σε γενικές γραμμές μία ή δυο αμπλούλες αναισθητικού διαλύματος θα προσφέρουν επαρκή αναισθητοποίηση.Υπάρχει περίπτωση να μην πιάσει με την πρώτη,είτε λόγω λάθους τεχνικής ή λόγω ανατομικών παραλλαγών στην περιοχή,ειδικότερα αν μιλάμε για κάτω γνάθο.Γι'αυτό κάνουμε και δεύτερη αμπούλα ή και τρίτη.Δεν είναι όμως δοσοεξαρτώμενη η ανασθησία,δηλαδή αν βάλουμε 1 αμπούλα και πιάσει,με τη δεύτερη θα πιάσει πιο πολύ.
   Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την ανασθησία.Θα αναισθητοποιηθείτε,θα ηρεμήσετε και δε θα νιώθετε τίποτα!
   Οταν έχετε νέα ή για οτιδήποτε άλλο σας προβληματίσει μην διστάσετε να αφήσετε σχόλιο!

   Διαγραφή
 8. Γεια σας' εγω θα θελα να κάνω μια σημαντική ερώτηση. Μετα την εξαγωγή του κυνόδοντα της άνω γνάθου, μετά από πόσο καιρό μπορώ να βάλω το εμφύτευμα; 3 μήνες ή 3 βδομάδες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας και ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος έχει διάφορα πρωτόκολλα.Μπορεί να γίνει και άμεσα,δηλαδή βγάζουμε το δόντι-βάζουμε το εμφύτευμα,αρκει να εχει γινει ατραυματικά η εξαγωγή,αλλά συνήθως γίνεται αφού έχει ολοκληρωθεί η επούλωση του εξαχθεντος δοντιού.Οπότε ο χρόνος εξαρτάται απο με τν ηλικία σας και τις συνήθειες σας πχ κάπνισμα.Σε περίπτωση που είσαστε πχ 35 χρονών μη καπνιστής με κανένα γενικό πρόβλημα υγείας,αυτό θα πάρει γύρω στις 20 μέρες.

   Καλό είναι πάντως να συζητήσετε και το ενδεχόμενο της διατήρησης ακρολοφίας μετά την εξαγωγή.Της τοποθέτησης υλικού μέσα στο φατνίο,για να μη χαθεί καθόλου κόκαλο.Παρά το γεγονό ότι ο κυνόδοντας γενικά είναι μια περιοχή που θα έχει κοκαλο,ακόμα και μετά την επούλωση χωρίς διατήρηση ακρολοφίας,η διατήρηση θα δώσει καλύτερα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

   Επίσης άλλο πράγμα είναι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος,δηλαδή της "ρίζας",και άλλο πράγμα η τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης,δηλαδή του να έχετε ένα πλήρως λειτουργικό δόντι στο στόμα σας.Το τελευταίο θα αργήσει λίγο,μια και πρέπει να γίνει ένα με το κόκαλο το εμφυτευμα.

   Διαβάστε τις ανάρτησεις περί εμφυτευμάτων για περισσότερες πληροφορίες.

   Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,θα ήθελα κ εγώ κάποιες πληροφορίες για το πρόβλημα μου,πρίν από ένα μήνα έκανα αφαίρεση έγκλειστου φρονιμιτη σε γναθοχειρούργο όλα πήγαιναν καλά εκτός από λίγο πόνο όταν μασούσα κ μια μπαλίτσα που έπιανα στο κόκαλο απτην έξω πλευρά του μάγουλου μέχρι το σάββατο που ξαφνικά πρίστηκα άρχισα να πονάω κ να μην μπορω να ανοίξω το στόμα μου κ όταν το ανοιγα όσο μπορούσα έτρεχε πύον ξεκίνησα αντιβίωση μετά από επικοινωνία με τον γναθοχειρούργο ο οποίος όμως λείπει με άδεια κ θα αργήσει να με δεί,σήμερα έχω ξεπριστεί αρκετά αλλά νιώθω ακόμα πόνο κ απότι είδα ανάμεσα στο ούλο του φρονιμίτη κ το ούλο του δίπλα δοντιου απτη μεριά του μάγουλου υπάρχει τρύπα δηλαδή δεν έχει κλείσει η πληγή,δεν ξέρω τι να κάνω ανησυχώ αρκετά,να περιμένω να επιστρέψει ο γιατρός η να πάω αλλού? θα χρειαστεί να μου το ξανα ανοίξει?

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερωτηση

   Η ερώτησή σας είναι πολύ κλινική,και χωρίς να εχω εικόνα για το περιστατικό δεν μπορώ να βοηθήσω επαρκώς. Οπωσδήποτε όμως είναι πολύ καλό το γεγονός ότι σταμάτησε ο πόνος.Την αντιβίωση θα συνεχίσετε να την παίρνετε για συνολικά 7-10 ημέρες και δεν πρέπει να τη σταματήσετε τώρα που αισθάνετε καλύτερα.Η πληγή από την εξαγωγή κλείνει σταδιακά,οπότε είναι λογικό να μην έχει κλείσει εντελώς στη διάρκεια του ενός μήνα.Επίσης το ότι δεν μπορούσατε να ανοίξετε καλά το στόμα σας οφείλετο στην φλεγμονή που είχε δημιουργηθεί.
   Γνώμη μου είναι να περιμένετε λιγάκι το γιατρό που σας εκανε την εξαγωγή.Ούτως η αλλιώς μέχρι το σάββατο έχετε περιθώριο μια και τότε μάλλον θα τελειώσει η αντιβίωση που λαμβάβετε.Αν ο γιατρός αργήσει πολύ πχ 2 βδομάδες καλύτερα να συνεννοηθείτε μαζί του και να σας συστήσει να πάτε σε ενα συνάδελφό του,τον οποίο θα έχει ειδοποιήσει για τις διαδικασίες και τη θεραπεία που ο ιδιος έχει κάνει.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ με ηρέμησαν αρκετά οι πληροφορίες σας, ευτυχώς πέμπτη ή παρασκευή γυρνάει ο γιατρός μου και θα με δεί. Καλό βράδυ και πάλι ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 9. kalispera prin liges meres ekana exagogi..i pligi den exei epoulothi akoma..kai exo fovero pono pou me xtipaei sto ayti..perno paysipona alla den moy kanoyn tipota..kapnizo omos to exo elatosei 2-3 tin imera..ti mporo na kano gia na min ponao toso poli??kai pote tha epoulothi i pligi?>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστω για την ερωτηση.
   Ειναι λογικό να έχετε κάποια ενόχληση στο σημείο της εξαγωγής για λίγες μέρες.Μιλήστε και με τον οδοντίατρό σας,αλλά καλύτερα να ξεκινήσετε να πάρετε αντιφλεγμονώδη αγωγή και όχι παυσίπονο.Πχ ponstan ή κάτι άλλο.Ανά 12 ώρες.
   Η επούλωση της πληγής δεν είναι κάτι αυστηρά καθορισμένο.Είναι ανάλογα με το πώς έγινε η εξαγωγή αλλά και ανάλογα και τον οργανισμό.Σίγουρα μετά από δύο εβδομάδες θα νιώθετε καλύτερα αλλά πλήρης επούλωση και με δεδομένο ότι κπνίζετε,μαλλον θα γίνει στον ένα μήνα περίπου.
   Ελπίζω να σας βοήθησα..

   Διαγραφή
 10. Καλησπέρα και πάλι,εγώ ακόμη παιδεύομαι με την πληγή,τελικά μου είπε ο γιατρός ότι ήταν υπολείμματα δοντιού από την εξαγωγή και γιαυτό δημιουργηθηκε η τρύπα ώστε να καθαρίσει επίσης μου είπε ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί και να κανω πλύσεις με οδοντιατρικό οξυζενέ για 20 μέρες,το θέμα είναι ότι έχουν περάσει 11 μέρες με το οξυζενέ κ η τρύπα ακόμα εκεί η οποία πονάει κιόλας που κ που κ ψιλοπρίζεται, είναι φυσιολογικό μετά από 1μιση μήνα εξαγωγής να έχω πληγή? μήπως έχει σταματήσει η διαδικασία επούλωσης? μπορώ να κάνω κάτι άλλο εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου? έχω αγανακτήσει πλέον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατα λάθος σβήστηκε το προηγούμενο μήνυμα.Η τεχνολογία έβαλε το χεράκι της!
   Επαναλαμβάνω λοιπόν το σχόλιο.

   Καλησπέρα σας.Για να καταλαβω καλύτερα,τα ακριβή λόγια του γιατρού σας ήταν ότι ήταν υπόλειμμα δοντιού από την εξαγωγή ή κάτι άλλο?
   Και αυτό γιατί αν ήταν υπόλειμμα δοντιού θα έπρεπε να αφαιρεθεί.ΑΝ αντίθετα ήταν τμήμα από το οστό,που προεξείχε λιγάκι,θα έπρεπε να λειανθεί.Σίγουρα η τοποθέτηση κάποιου σκευάσματος και μόνον δε θα έχει αποτέλεσμα,αν υπάρχει κάτι άλλο που να δυσχεραίνει την επούλωση.Πρέπει να αφαιρεθεί και η αιτία που προκαλεί τη καθυστερημενη επούλωση.
   Ποιο σκεύασμα χρησιμοποιείτε ως οδοντιατρικό οξυζενέ?

   Διαγραφή
 11. Οχι οχι δεν σβηστηκε απλα ειχα κανει αναρτηση παλιότερα,στις 17 ιουνιου,λοιπον τα παιρνω απτην αρχη εκανα την εξαγωγη κ ολα πηγαιναν καλα μετα απο ενα μηνα ξαφνικα πριστηκα πηρα μια εβδομαδα αντιβιωση κ οταν πηγα στον γιατρο μου ειπε οτι το πριξημο κ το ασπρο υγρο που ετρεξε ηταν υπολείμματα του οστου τα οποια επειδη ο οργανισμος δεν μπορει να πεταξει σαν κομματια τα λιωνει γιαυτο κ ετρεξε,αυτη τη στιγμη εχει μεινει μια τρυπα ανοιχτη η οποια φαινεται οτι εχει βαθος εννοειται πως οτι φαω μπαινει εκει καθαριζει με το οξυζενε αλλα γενικα με ενοχλει,στις 20 μαιου εκανα την εξαγωγη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή το θέμα είναι πολύ κλινικό,Θα σας συνιστούσα να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.Μόνο με οξυζενέ δε νομίζω να κλείσει η πληγή.Πρέπει να αξιολογηθεί το βάθος της βλάβης,η πορεία της επούλωσης και πιθανώς να γίνει και ακτινογραφία για να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα δοντιού ή μια οξύαιχμη άκρη από το οστούν.
   Επίσης το οδοντιατρικό οξυζενε μπορεί να απολυμαίνει τους ιστούς αλλά διαταράσει την επούλωση,μια και απελευθερώνει οξυγόνο,οπότε καυτηριάζει κατά κάποιο τρόπο την περιοχή.Γι'αυτό λογικά θα νιώθετε ένα "τσούξιμο" όταν το χρησιμοποιείτε.

   Διαγραφή
  2. Τσούξιμο δεν νιώθω καθόλου κ αυτό μου κάνει εντύπωση ούτε και φαίνεται να υπάρχει κάτι μέσα,προσπαθούσα να αποφύγω το να ξαναπάω γιατί γενικά φοβάμαι πολύ και το προσέχω ιδιαίτερα,επίσης ο γιατρός ήταν πολύ σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα,βλέπω όμως ότι δεν υπάρχει βελτίωση κ εμφάνισα κ δυο μικρά σπυράκια παραδίπλα μάλλον απτο οξυζενέ οπότε πλέον δεν μπορώ να το αποφύγω,ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

   Διαγραφή
 12. Καλησπερα σας,

  Εβγαλα τους αριστερους φρονιμητες πριν 4 μερες(πανω, κατω).
  Ηταν μια ευκολη διαδικασια των 30 λεπτων συνολικα.

  Δεν πονεσα καθολου, ουτε κατα την εξαγωγη αλλα ουτε μεχρι χτες το πρωι που σταματησα τα παυσιπονα.
  Ουτε πρηστικα γενικα, απλα ειχα εναν ερεθισμο στο μαγουλο και καταλαβαινα πονο οταν το ακουμπαγα.

  Απο χτες που σταματησα τα παυσιπονα, νιωθω λιγο πονο, σε φυσιολογικα πλαισια.

  Το θεμα μου ομως ειναι οτι εχω τρομερους πονους στο αυτι, και αντεκτους στον αδενα στο λαιμο στην αριστερη πλευρα.

  Μπορει να εχει σχεση με την εξαγωγη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Επειδή οι πονοι είναι από την ίδια περιοχή με τις εξαγωγές μπορεί να οφείλονται στην κακοποίηση της περιοχής κατά τη διάρκεια των εξαγωγών ή και στην ιδια τη διαδικασία της επούλωσης.Στη βιβλιογραφία δεν αναφέρεται επακριβώς κάτι τέτοιο βεβαια,αλλά δεν είναι και απίθανο.
   Δε νομίζω να είναι λόγος για τον οποίο πρέπει να προβληματιστείτε υπερβολικά.Περιμένετε λίγες μέρες για να δείτε σν μειώνονται τα συμπτωματα που νιώθετε ή παραμένουν τα ίδια.Επίσης να θέλετε μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο που σας έκανε τις εξαγωγές μήπως συνεχίζετε τα αντιφλεγμονώδη για λιγες μέρες ακόμα.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 13. Γεια σας! Εχτές το απόγευμα αφαίρεσα τους αριστερούς έγκλειστους φρονιμίτες της άνω κ κάτω γναθου. Έχω πρηστεί μέτρια κ νιώθω βάρος σε όλο το αριστερό μέρος του προσώπου μου. Πότε θα αρχίσω να ξεπρήζομαι λέτε.; υπαρχει περίπτωση να παραμείνει αυτή η παραμόρφωση στο πρόσωπο; Κ από πότε θα μπορώ να μασάω από αυτήν την πλευρά; Δηλαδή πότε περίπου επουλώνεται? Από χτες παίρνω amoxil k ponstan! Να σημειώσω ότι είμαι μόλις 19 κ φοβάμαι πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.Το πρήξιμο θα υποχωρησει σιγά-σιγά σε λίγες μέρες.Δεν είναι κάτι μόνιμο.

   Ο χρόνος επουλωσης δεν είναι ίδιος για όλα τα άτομα.Καλό είναι που είσαστε 19,αλλά μια άλλη παράμετρος είναι εαν καπνίζετε ή όχι.

   Σας δίνω το εξής παράδειγμα.Η επούλωση μιας μη χειρουργικής εξαγωγής(εσάς ήταν χειρουργική)ενός μη καπνιστή ετών 40 που δεν έχει προβλήματα υγείας είναι 20 μέρες περίπου.

   Προσέξτε,λέω η επούλωση,όχι το πρήξιμο.Το πρήξιμο θα φύγει το περισσότερο μέχρι την επόμενη εβδομαδα.Το πρήξιμο οφείλεται στην "κακοποίηση",έστω και με ελεγχόμενο ιατρικό τρόπο, της περιοχής λόγω της χειρουργικής εξαγωγής.Εξαλλου μάλλον κάνατε ράματα,οπότε θα σας ξαναδεί ο γιατρός που σας έκανε την εξαγωγή σε περίπου 10 μέρες για να τα αφαιρέσει.

   Ελπίζω να βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα είμαι 26 ετών και πριν 2 μέρες έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού τραπεζίτη (τελευταίου πριν φρονιμίτη),και τις τελευταίες ώρες υπάρχει ποσότητα απο πύον και μια ελαφρία κακοσμία.Το ούλο εχει σκεπάσει τον μισό φρονιμίτι ο οποίος ειναι σάπιος και προγραματισμένος για την επόνιμη εξαγωγή επίσης αν και δεν υπάρχει κάποιο οίδημα εχω μόνο μια μικρή ενόχληση στην κατάπωση σε κάποιες κινήσεις τησ γνάθου και στην ψηλάφηση του σημειου εξω απο το μάγουλο.Σήμερα μετα απο τηλέφωνο στον οδοντίατρο μου είπε να πάρω amoxil 1g τις 2 πρώτες μερες κάθε 8 ώρες και μετά κάθε 12 καιδεν εκρινε αναγκαίο την επίσκεψη μου για εκτίμιση.Είναι φυσιολογικό αυτό το πύον μου εχει μείνει φοβία για κατι χειρότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Χωρίς να ξέρω γιατί έγινε η εξαγωγή είναι δύσκολο να κάνω εκτίμηση.
   Το θετικό είναι ότι δεν έχετε πόνους.Η ενόχληση στην κατάποση και οι άλλες ενοχλήσεις είναι φυσιολογικές και εντός ορίων.
   Το πύον τώρα μπορεί να είναι από την κύστη που μπορεί να είχε το δόντι,μια και ήταν τόσο χαλασμένο πριν την εξαγωγή.Μπορεί επίσης να είναι από τον πίσω φρονιμήτη που είναι χαλασμένος και θα βγει.Μπορεί όμως και να είναι υδαρές υγρό αναμεμιγμένο με αίμα,από την περιοχή της επούλωσης.
   Μπορεί ο οδοντιατρος να έχει γνωση της περιοχή και της κατάστασης,μια και είναι πρόσφατη η εξαγωγή και για αυτό να μη χρειάστηκε να σας δει.Βέβαια σε γενικές γραμμές διαγνώσεις και φαρμακευτική αγωγή δια τηλεφώνου είναι επίφοβο να δίνεται.
   Κανονικά η ποσότητα του πύου θα μειώνεται και σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα σταματήσει.
   Πάντως το amoxil πιστεύω ότι πρέπει να το παίρνετε ανα 8ωρο για όλη τη θεραπεία.Εγώ λέω στους ασθενείς μου να πάρουν τα 1000mg για δύο μέρες ανα 8ωρο και στη συνέχεια το ίδιο το χάπι να το κόβουν στη μέση,για να παίρνουν 500 mg όμως πάλι ανα 8ωρο.Βέβαια αυτός που έχει την ευθύνη της θεραπείας είναι ο γιατρός σας,οπότε μιλήστε καλύτερα με τον ίδιο,μετά τις δύο μέρες που θα παίρνετε το χάπι των 1000.
   ΕΛπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 15. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση που μου δώσατε η εξαγωγή ήταν αναγκαιά, διότι μετα απο απονεύρωση σε μικρο χρονικό διάστημα το σφράγισμα και και το μισο δοντι ξεκόλισε και για αρκετό διαστημα μάτωνε συνεχώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Για σας πριν 5 μερες εκανα εξαγωγη και στους δυο φορνιμιτες της κατω γναθου...Δεν καπνιζω,γενικα πόνεσα μόνο μία μερα και δεν χρειάστηκα παυσιπόνα από την επομενη,ειμαι 17 χρονον.Το μονό προβλημα που αντιμετοπιζω ειναι ενας ενοχλητικος πονος που εχω στον δεξι φρονομιτη που αφαιρεσα και ειναι συνεχης.Αυτο με προβληματιζει λιγο ,αν και ο γιατρος μου,μου ειπε απο το τηλεφονο οτι μαλλον τα ραμματα εγιναν λιγο ποιο βαθια και για αυτο με ενοχλει.Υπαρχει ενδεχομενο να ειναι κατι αλλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Επειδή είναι πολύ κλινικό το θέμα,η διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά μια είσαστε στη φάση της επούλωσης,δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο πόνος.Επίσης πρέπει να ξέρω τι είδους πόνος και πόσο ενοχλητικός είναι.Πχ πονάτε στα καλά καθούμενα ή ύστερα από το φαγητό ή όταν δαγκώσετε κάτι σκληρό,κρύο ή ζεστό?Επίσης πονάτε σε σημείο που να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο ή ο πόνος είναι ενοχλητικός μεν αλλά τον αντέχετε σαν πχ να έχετε ένα αγκάθι στο χέρι σας?

   Μπορεί να είναι αυτό που σας είπε ο οδοντίατρος.Μη σας προβληματίζει που είναι μόνο στην μια και όχι και στις δύο πλευρές.Κάθε εξαγωγή δε γίνεται με τον ίδιο τρόπο.Μπορεί η αριστερή να ήταν πιο εύκολη και η δεξια πιο δύσκολη,αρα κακοποιήθηκε περισσότερο η περιοχή,άρα πονάτε.

   Ούτως ή αλλιώς σε 10 μέρες περίπου θα ξαναπάτε στον οδοντίατρο να σας κόψει τα ράμματα,αν δεν έχει υποχωρήσει ο πόνος μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του.Μη διστασετε να του κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση.Θα χαρεί να σας απαντήσει και να σας καθησυχάσει.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 17. Ευχάριστο και εγώ για την σύντομη απάντηση σας και γενικά για ολη την προσπάθια που κάνεται για να λύσεται τις απορίες μας.
  Ο πόνος ειναι ανεχτός,είναι ενάς συνεχείς ενοχλητικός πόνος που συνήθος επιδινόνεται όταν τρόω ή και όταν σκύβω το κεφάλι μου,πράγμα που με παραξενέβει,ειναι σαν με "τραβάει" το ράμα.Κατανοώ βέβαια οτί δεν μπορείται να έχεται μια πλήρης εικόνα μέσο της ανακριβείς πριγραφείς μου!
  Σας ευχαριστό και πάλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. καλησπέρα σας!
  έβγαλα πριν κανα-δυο βδομάδες τον πάνω-δεξιά φρονιμίτη. δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δεν πόνεσα καθόλου, πήρα 3μέρες amoxil κ όλα οκ... (δεν γνώριζα για το κάπνισμα βέβαια και η αλήθεια είναι ότι είχα καπνίσει κιόλας 2 ώρες μετά την εξαγωγή με τη γάζα στο στόμα ακόμα...)
  την πέμπτη 1/8 έβγαλα και τον κάτω-δεξιά... ενώ κατά τη διάρκεια δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, ούτε ράμματα κτλ, και παίρνω πάλι και την ίδια αντιβίωση, έχω πόνο στα γειτονικά δόντια, στο δεξί αυτί και στον λαιμό! 5 μέρες μετά την εξαγωγή (και τελευταία της αντιβίωσης) ακόμα τρώω από την άλλη πλευρά και έχω φοβερούς πόνους!
  ο οδοντίατρος μου χε πει ότι θα φύγει για διακοπές, οπότε δεν θα μπορέσει να με δει...
  τι έχετε να προτείνετε?
  Υ.Γ.: είναι φυσιολογικό που φαίνεται μια μεγάλη τρύπα στο σημείο της εξαγωγής?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Το ερώτημα είναι κλινικό οπότε η διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.
   Αν φαίνεται μια μεγάλη τρύπα ακόμα στο σηεμίο της εξαγωγης χωρίς σημάδια επόύλωσης,η οποία συνοδεύεται από πόνο,ίσως έχετε αναπτύξει ξηρό φατνίο.Δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται.Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην αντίστοιχη ανάρτηση.
   Οπωσδήποτε διάγνωση όμως θα δωθεί από έναν οδοντίατρο.Μπορείτε να περιμένετε λιγάκι,μηπως ο πόνος μειωθεί.Την περίοδο αυτή να κάνετε καλή στοματική υγιείνή και να ελαττώσετε το κάπνισμα,όσο μπορείτε.Πάντως υπάρχουν ακόμα οδοντίατροι τον Αύγουστο στην Αθήνα.Αν δεν μειωθούν τα συμπτώματα,θα σας έλεγα να κάνετε μια επίσκεψη σε έναν από αυτούς.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 19. Καλησπερα!εβγαλα τον κατω δεξι φρονιμητη την περασμενη Δευτερα κ αυτη εβγαλα τα ραμματα.Ολα ηταν καλα μεχρι που η οδοντοβουρτσα μου ξεφυγε κ ακουμπησε στο σημειο.Δε νιωθω πονο αλλα οταν το ακουμπαω με τη γλωσσα μου νιωθω ενα κομματακι να προεξεχει..σαν ουλο..υπαρχει περιπτωση να ανοιξε η πληγη;υπηρχε ελαχιστο αιμα στο σαλιο.Επισης,ποτε θα επανελθει πληρως το σημειο κ τι πρεπει να προσεξω ως τοτε;ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Μην ανησυχειτε.Αν είναι ούλο,δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί.Η επούλωση θα συνεχιστει κανονικά και σε λίγο καιρό θα το ξεχάσετε.Συνεχίζετε κανονικά να βουρτσίζετε,απλά προσέχετε με τη χρήση της οδοντόβουρτσας!
   Το πότε θα επανέλθει εξαρτάται από την ηλικία σας και τις συνήθειες σας πχ αν κανίζετε κτλ.Αν είσαστε περίπου 40 χρονών και δε καπνίζετε,σε 20-30 μέρες θα επουλωθεί,αν είναι χειρουργική εξαγωγή.
   Δε χρειάζεται να προσέξετε κάτι συγκεκριμένο.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 20. Καλημέρα σας!Πριν 3 ημέρες, έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιού φρονιμίτη.Τις πρώτες δύο ημέρες δεν πόνεσα, απλά είχα ένα οίδημα που το θεώρησα φυσιολογικό. Την τρίτη μέρα όμως με έχουν πιάσει δυνατοί πόνοι στο μάγουλο-πρόσωπο.το πρήξιμο δεν έχει φύγει , ούτε έχει μειωθεί. Να σημειώσω ότι παίρνω αντιβίωση και ένα πονστάν την η μέρα όταν πονάω.Ο πόνος και το οίδημα δικαολογούνται μετά από 3 ημέρες?Ευχαριστώ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και ευχαριστλω για το σχόλιο.
   Καταρχήν ξέρετε ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να ξέρω αν ήταν χειρουργική η εξαγωγή ή όχι.Και αυτό γιατί εαν ήταν χειρουργική ένα οίδημα(πρήξιμο) το περιμένουμε.Το οίδημα το περιμένουμε και σε περιπτώσεις που η εξαγωγή δεν είναι χειρουργική,απλά γενικά είναι μικρότερο,χωρίς αυτο να αποτελεί κανόνα.
   Επίσης αν καπνίζετε η επούλωση επιβαρύνεται.
   Αυτο που θα πρέπει να μου πείτε είναι αν νιώθετε ότι η περιοχή επουλώνεται ή όχι.3 μέρες βέβαια είναι μικρός χρόνος,μπορείτε να καταλάβετε αν έχει ξεκινήσει η επούλωση.
   Ο γιατρός που έκανε την εξαγωγή τι είπε για την αντιβίωση;Πότε θα τη σταματήσετε;

   Γνώμη μου είναι να ξεκινήσετε μπουκώματα με κάποιο αντιμικροβιακό στοματόπλυμα(πχ chlorexil 0,12%)2 φορές την ημέρα για να εμποδίσετε κατακράτηση μικροβίων και υπολειμμάτων τροφής στο φατνίο και να επαναξιολογήσετε την πορεία της επούλωσης,μετά από μια εβδομάδα από την εξαγωγή με το γιατρό σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 21. Σας ευχαριστώ πολύ γιατρέ!η εξαγωγή ήταν χειρουργική, ο φρονιμήτης ήταν ημιέγκλειστος, δεν καπνίζω, και αντιβίωση μου είπε ο γιατρός να πάρω 4 μέρες μετά την εξαγωγή, δηλαδή και σήμερα.Τώρα για το αν επουλώνεται η περιοχη δεν μπορώ να καταλάβω, μόνο ότι νιώθω κάποια ράμματα να έχουν χαλα΄ρωσει.Ο πόνος είναι δυνατός παρόλο που τις 2 μέρες δεν είχα πονέσει καθόλου.Και σήμερα αισθάνομαι και μία γεύση σαν φάρμακο στο στόμα μου!Σας ευχαριστώ και πάλι..Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι επιστήμονες σαν κι εσάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.
   Λογικά λοιπόν θα σας ειπε ο γιατρός σας να τον επισκεφθείτε σε 10 μέρες από την εξαγωγή περίπου για να σας κόψει τα ράμματα.
   Όποια άλλη απορία έχετε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
 22. kalispera ebgala ton panw aristera fronimiti alla o giatros mazi me auto ebgale katalathos kai allo ena alla to piese kai to ebale pali mou eipe na anisixw oti einai kobogianitis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα.Αυτό που μου περιγράφετε είναι ένα απαράδεκτο ιατρικό λάθος.Μπορεί να είσαστε τυχερός και το δόντι να σταθεροποιηθεί στη θέση του,αλλά σίγουρα θα εμφανίσει προβλήματα από πλευράς νεύρου του δοντιού,μια και έχει διαταρραχθεί η αιμάτωση και η ζωτικότητά του.Το πιο πιθανόν έτσι όπως μου το παρουσιάζετε,να πρηστείτε και να εμφανίσετε πόνο.
   Η διαδικασία της "επαναφύτευσης",που δοκίμασε να εφαρμόσει ο συνάδελφος,θα είχε αποτελέσματα,εαν το δόντι ήταν απονευρωμένο.
   Καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον άλλον ιατρό,το συντομότερο δυνατό.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 23. Γεια σας γιατρέ.
  Τι είναι απορροφηση ρίζας και ποια τα αίτια;
  Έχει σχέση με την απορροφηση οστού;
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Έχω σκεφτεί να κάνω μια ανάρτηση για την απορρόφηση ριζας αλλά δεν έχω προλάβει ακόμα.
   Περιληπτικά λοιπόν η απορρόφηση ρίζας δε σχετίζεται με το οστούν,απλά μπορεί να συνυπάρχει με την απορρόφηση του οστού.
   Είναι η απορρόδηση τμήματος της ρίζας του δοντιού είτε εξωτερικά(από το έξω του δοντιού προς τα μέσα) είτε εσωτερικά(από μέσα προς τα έξω) και έχει ποικιλη αιτιολογία.Μπορεί να οφείλεται σε ορθοδοντική θεραπεία,ενδοδοντική βλάβη(πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού ή μετά την διαδικασία της απονεύρωσης),περιοδοντική βλάβη(όπου συνυπάρχει με την απορρόφησ οστού),ενδο-περιοδοντική βλάβη,τραυματισμό δοντιού ή κάποια κύστη.
   Ανάλογα με το βαθμό της απορρόφησης και αν είναι ζωντανό ή όχι το νεύρο του δοντιού κάνουμε και την αντίστοιχη θεραπεία.
   Πάντως η απορρόφηση ρίζας έχει αντίκτυπο στην συγκράτηση του δοντιού στο οστούν,μια και όσο λιγότερη ρίζα υπάρχει,τόσο χειρότερη είναι η συγκράτηση του δοντιού.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανά!

   Διαγραφή
 24. Καλησπέρα.Πολύ καλό το blog σας.
  Στις 30/8 έκανα μια εξαγωγή του κάτω δεξιά Α τραπεζίτη που ήταν παιδικό δόντι και μου δημιουργούσε πολλά προβλήματα στα νεύρα της περιοχής.Το συγκεκριμένο δόντι δεν έβγαλε ποτέ άλλο από κάτω και ο οργανισμός μου απορρόφησε τις ρίζες και άφησε μόνο μία.Ήθελα να ρωτήσω σε πόσο καιρό θα έχω πλήρη επούλωση?Είμαι 25 ετών δεν καπνίζω.Θα πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές?Συνήθως πόσο χρόνο χρειάζεται για να σταματήσει ο πόνος?Προς το παρών το ούλο μου είναι καλυμμένο με ένα άσπρο χρώμα είναι φυσιολογικό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Μια και ο τραπεζιτης ήταν παιδικό δοντι,η επούλωση λογικά θα είναι γρήγορη.Και αυτό γιατί οι ρίζες ήταν απορροφημένες,οπότε η εξαγωγή δεν έκανε μεγάλη "κακοποίηση" στα ούλα της περιοχής.Υπολογίζω επειδή είσαστε μικρή και μη καπνίστρια γύρω στις 15 μέρες.
   Θα πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές για τις πρώτες 5 μέρες.Αυτό το άσπρο χρώμα που μου λέτε,δεν μπορώ να το αξιολογήσω με σιγουριά,γιατί πρέπει να το δω,αλλά μπορεί να είναι υπολείμματα τροφής,πήγματος και σάλιου.Λογικά αν δε σας πονάει υπερβολικά(μια και θα αισθάνεστε μια ενόχληση λόγω επούλωσης της περιοχής),δεν αξιολογείται.Η εόχληση λόγω επούλωσης θα σταματήσει και αυτή σε 5-7 μέρες από της εξαγωγή,αλλά μπορεί να έχετε ευαισθησία σε ακραία ερεθισματα κρύου ή ζεστού μέχρι την πήρη επούλωση.
   Τα δόντια που αντικαθιστούν τους παιδικούς τραπεζίτες είναι οι προγόμφιοι.
   Βουρτσίζετε κανονικά,απλά πιο απαλά και αν θέλετε μπορείτε να χρησιμποιείτε κάποιο αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα για την περίοδο μέχρι την επούλωση.Μην αφήνετε αβούρτσιστα τα δόντια.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 25. Καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω ποσος καιρος πρεπει να περασει απο εξαγωγη φρονιμητων για να ξεκινησω ορθοδοντικη θεραπεια. Ειμαι 16 ετων και εχω κανει εξαγωγη των φρονιμητων απο τη δεξια πλευρα (ηταν και οι δυο εγκλειστοι, γι αυτο και εκανα χειρουργικη εξαγωγη). Σε καμια εβδομαδα που θα παω να βγαλω τα ραμματα, θα προχωρησω και στην αριστερη πλευρα.

  Ευχαριστω εκ των προτερων !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και ευχαριστω για την ερώτηση.
   Η ορθοδοντική θεραπεία δεν ξεκινάει από τη στιγμή που βάζεις τα δόντια ή από τη στιγμή της επούλωσης.Η ορθοδοντική ξεκινάει από τη στγμή που γίνεται η διάγνωση.
   Καλύτερα να συνεννοηθείς με τον ορθοδοντικό της επιλογής σου,να κάνεις ένα ραντεβού,να βγάλεις και τις ακτινογραφίες που θέλει,να ειδοποιηθείς για το κόστος και τη διάρκεια της θεραπείας και εαν συμφωνείς,όταν γίνει η επούλωση από τις εξαγωγές στην αριστερή πλευρά,μπορείς να βάλεις τα σιδεράκια.Αλλιως παίρνεις και μια δεύτερη γνώμη.
   Η επούλωση είναι περίπου η ίδια για τη δεξιά και την αριστερή πλευρά και κυμαίνεται περίπου στις 2-3 εβδομάδες μια και είσαι 16 χρονών,αρκεί να μην καπνίζεις.
   Ελπίζω να σε βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μη διστάσεις να ξαναεπικοινωνήσεις!

   Διαγραφή
 26. Καλημέρα .Έκανα εξαγωγή φρονιμίτη εχτές και πονούσα αρκετά αλλά το πρόβλημα ήταν πως με πονούσε και ο λαιμός μου.Υπέθεσα πως θα κρατήσει μόνο την πρώτη μέρα , αλλά τελικά συνεχίζεται.Δεν μπορώ να καταπιώ με πονάει υπερβολικά. Είναι φυσιολογικό αυτό;;Συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις;;Μια απάντηση σας παρακαλώ θα βοηθούσε πολύ .Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Η ερώτηση είναι κλινική και δεν έχω όλα τα δεδομένα οπότε θα κάνω μια εκτίμηση,μια και οι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Μάλλον η εξαγωγή είναι σε κάτω φρονιμήτη και μάλλον ήταν χειρουργική.Στις περιπτώσεις αυτές επειδή μπορεί να ήταν λίγο δύσκολη η εξαγωγή,να είσασταν τοποθετημένος λίγο λοξά για να μπορεί ο γιατρός να δουλέψει και να εφαρμόστηκε πίεση για να βγει τελικά το δόντι είναι λογικό να έχετε κάποιες ενοχλήσεις.Αυτές ποικίλουν από άτομο σε άτομο.Επειδή είναι πάρα πολύ πρόσφατη η εξαγωγή ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν,αλλά εως ενα βαθμό αυτό που νιώθετε είναι φυσιολογικό.
   Θα μπορούσα να σας πω να πάρετε κάποιο αντιφλεγμονώδες ή κάποιο μυοχαλαρωτικό αλλά καλύτερα να συνεννοηθείτε με το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε περαιτέρω μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
   Περαστικά!

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την απάντησή σας.Όχι δεν ήταν χειρουργική η εξαγωγή αν και ήταν έγκλειστος ο φρονιμίτης.Τώρα δεν με πονάει άλλο ο λαιμός μου αλλά υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που παρατήρησα σήμερα.Από την πρώτη μέρα στο σημείο όπου βγήκε το δόντι παρατήρησα πύον και σκέφτηκα ότι θα είναι εξαιτίας της πληγής.Σήμερα όμως όπως το κοίταξα καλύτερα είδα πως από εκεί που βγήκε το δόντι λίγο πιο πίσω στο ούλο υπάρχει ένα μικρό στρογγυλό πραγματάκι ασπρο-δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά μοιάζει σαν μια τρύπα όπου έχει μαζευτεί μάλλον πύον-.Ανησυχώ πολύ δεν ξέρω τι να κάνω και δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το γιατρό μου γιατί λείπει αυτές τις μέρες.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα εφόσον δεν ήταν δύσκολη η εξαγωγή.Είναι σχεδόν μια βδομάδα που τον έχω βγάλει και ακόμα δεν έχουν σταματήσει τα προβλήματα.Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως κάτι πήγε στραβά την στιγμή της εξαγωγής και πανικοβάλλομαι.Τι νομίζεται πώς συμβαίνει στην περίπτωσή μου;

   Διαγραφή
  3. Μην ανησυχείτε αι μην πανικοβάλεστε.
   Σε αυτο σας το ερώτημα δυστυχως δεν μπορω να σας απαντησω,γιατι ειναι εντελως κλινικο.Δηλαδή χωρίς να έχω δει αυτό που μου περιγράφετε δεν μπορώ να σας πω τι ειναι,αν ειναι ή δεν είναι σοβαρό.Εαν δεν είναι ο γιατρός σας διαθέσιμος ρωτήστε τον αν μπορεί να σας δώσει το τηλέφωνο ενός συναδέλφου του,τον οποίον και έχει ενημερώσει για την περίπτωση,αλλιώς κλείστε ραντεβού σε κάποιον άλλον ιατρό.
   Για ότι θέλετε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

   Διαγραφή
 27. Καλημέρα .Έκανα εξαγωγή κατω φρονιμίτη πρίν μια βδομάδα και ολα πήγαν καλά.Ομως νιωθω, οταν κλεινω το στομα μου, οτι "βρισκει" το διπλανο δοντι απο τον φρονιμιτη με το αντιστοιχο δοντι της επανω γναθου! ενω πριν δεν συνεβαινε αυτο. Τι μπορει να συμβαινει; Μετακινηθηκε το δοντι;Κι αν οχι τι;
  Ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω για την ερώτηση.
   Είναι μάλλον φυσιολογικο αυτό που νιώθετε.ΚΑι αυτό γιατί αν ο φρονιμήτης δεν ηταν μέσα στο κόκαλο(εγκλειστος),αλλά μέσα στο στόμα,μπορεί να έβρισε λίγο στο πάνω δόντι.Με την απουσία του τώρα,το πάνω δόντι αρθρώνεται(πατάει) εξολοκλήρου με το κάτω δόντι,το δίπλα στον φρονιμήτη,με αποτέλεσμα να έχετε την αίσθηση ότι "βρίσκει".
   Οταν όμως λέτε ότι βρίσκει,εννοείτε ότι έρχεται σε επαφή καλύτερα ή ότι βρίσκει πρώτο σε σημείο που δεν μπορείτε να δαγκώσετε καλά ή ότι πονάτε κατά τη μάσηση;
   Αν είναι η δεύτερη περίπτωση μπορείτε να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας και να σας κάνει έναν "εκλεκτικό τχροχισμό",να σας τροχίσει λίγο το κάτω δόντι(εαφρά μην ανησυχείτε) ουτως ώστε να μην ενοχλεί.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας.
   Το τροχισα κι ολα ενταξει.

   Διαγραφή
 28. Καλησπέρα σας! Είμαι 26 χρονών και εδώ και 1,5 μήνα περίπου περνάω ζόρι με τους φρονιμίτες μου. Είχε ξεκινήσει το πρόβλημα με τον κάτω δεξιά, όπου λόγο καλοκαιριού δεν μπορούσα να κάνω εξαγωγή (έλειπε η οδοντίατρός μου) και αρκέστηκα στο να κόψω το ούλο ώστε να το ελευθερώσω και να σταματήσει η φλεγμονή. Μετά από 12 μέρες αντιβίωση (amoxil 1000) και 15 μέρες πόνου, η φλεγμονή ηρέμησε. Μετά από λίγες μέρες ξεκίνησε ο πόνος στον αριστερό όπου πήγα κ τον αφαίρεσα. Σε αυτόν πήρα 5 μέρες αντιβίωση augmentin (2 πριν 3 μετά). Λίγες μέρες μετά είχα ξανά μικρή ενόχληση στον δεξιό και για να μην κάνει ξανά φλεγμονές όπως πριν τον αφαίρεσα και αυτόν αμέσως (με διαφορά 6 ημερών από τον άλλον). Σε αυτόν επειδή δεν είχε φλεγμονή πήρα αντιβίωση μόνο τη μέρα που τον έβγαλα (1 πριν 1 μετά). Επειδή μπούχτισα με τις αντιβιώσεις (είχα πάρει μόνο μία φορά στη ζωή μου πριν) πήρα από μόνη μου την απόφαση να την σταματήσω. Έκτοτε ανέβασα πυρετό και έχω πρηστεί (όχι πολύ) και πονάω αλλά ανεκτά. Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι και να το καταπολεμήσει μόνος του ο οργανισμός μου ή μου προτείνεται να ξανά αρχίσω την αντιβίωση? Δεν με πειράζει τόσο ο χρόνος που θα κάνει να περάσει αρκεί να μην δημιουργήσω προβλήματα που δεν μπορούν να διορθωθούν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστω για την ερώτηση.
   Επειδή το πρόβλημα είναι και κλινικό εκτός από παθολογικό μια διάγνωση είναι επίφοβη.Παρολα αυτά εαν δεν παίρνετε άλλη φαρμακευτική αγωγή ή δεν έχετε κάποιο πρόβλημα πχ καρδιοπάθεια,οπότε είσαστε σε ομάδα κινδύνου και πρέπει να παίρνετε προληπτικά αντιβίωση για εξαγωγές ή αλλες εργασίες στο στόμα δεν χρειάζεται να συνεχίζετε την αντιβίωση.
   Επίσης το amoxil των 1000 και το augmentin είναι βαριές αντιβιώσεις και πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση.
   Όταν λέτε ανεβάσατε πυρετό,ανεβάσατε δέκατα(το οποίο είναι φυσιολογικό για μια έως δύο μέρες μετά την εξαγωγή) ή περισσότερο;Και πόσο κράτησε;

   Διαγραφή
 29. Καλησπέρα σας, είμαι 25 ετών, δεν καπνίζω και πρόκειται να κάνω άμεσα εξαγωγή των αριστερών άνω και κάτω ημιέγκλειστων φρονιμιτών σε γναθοχειρούργο επειδή μου προκάλεσαν προβλήματα λόγω έλλειψης χώρου. Με αυτά που διάβασα εδώ μέσα, έχω πανικοβληθεί απίστευτα! Έχω περάσει ήδη 2 φορές περιστεφανίτιδα μέσα σε 3 μήνες και έχω κάνει και αφαίρεση του ούλου που σκέπαζε τον κάτω φρονιμίτη, αλλά τον ξανασκέπασε χωρίς να "σφίξει". Δεν είχα πρήξιμο ποτέ, αλλά έχω πονέσει πολύ στο σημείο (ιδίως τις πρώτες 15 μέρες μετά την αφαίρεση ούλου), το λαιμό, το αυτί και το κεφάλι όλο αυτό τον καιρό. Επιπλέον παρουσίασα γενικευμένη στοματίτιδα και χρόνιο μη-πτητικό οίδημα στη γλώσσα. Πλέον συνήθισα την κατάσταση και τρώω ακόμη και από την "πονεμένη" πλευρά χωρίς να με νοιάζει ο πόνος, αλλά δεν θέλω να ταλαιπωρηθώ άλλο. Είμαι μονίμως με amoxil 500mg και ponstan/niflamol. Ο γιατρός μου είναι πλήρως καθησυχαστικός, αλλά εγώ φοβάμαι πάρα πολύ όλη τη διαδικασία και το "μετά". Έχω εξαντληθεί ψυχολογικά. Εσείς τι λέτε; Τι να περιμένω; Δώστε μου μια δεύτερη γνώμη, αν μπορείτε! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ουτε να πανικοβάεστε.Η εξαγωγή των ημιέγκλειστων φρομιμητων θα διορθώσει το πρόβλημα της περιστεφανίτιδας οπότε σε περίπου είκοσι μέρες μια και είσαστε μη καπνιστής και νέος.

   Όσο για τη γενικευμένη στοματίτιδα μπορεί να είναι και λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείτε,ειδικά αν την παίρνετε για πολυ καιρό.Καλύτερα για λίγο καιρό να αλλάξετε την οδοντόκρεμα σας με μια που δεν περιεχει sls(sodium lauryl sulfate),μια και ερεθίζει τον ήδη ερεθισμένο σας βλενογγόνο.
   Εμπιστευτείτε το θεράποντα γιατρό σας και τα προβλήματα σας σύντομα θα εξαφανιστούν!
   Ελπίζ να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 30. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας γιατρέ, να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Γεια σας, τον ιουνη έβγαλα και εγώ 2 εγκλειστους ανω φρονιμήτες και όλα πηγαν καλά..! στην πανοραμική ακτινογραφία που είχα βγάλει οι κάτω φρονιμήτες δεν υπήρχαν, ούτε ήταν βαθιά στην γνάθο.. αυτό σημαίνει οτι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ και δεν θα έχω κανένα προβλημα; γιατί τισ τελευταίες 2-3 μέρες με πονάει η περιοχή εξαγωγής του δεξιού άνω φρονιμήτη και επειδή ξέρω οτι προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους οι φρονιμήτες υποψιάζομαι τους κάτω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Αν στην πανοραμική δεν υπήρχαν οι φρονιμήτες,τότε το πιο πιθανον είναι να μην τους έχετε.Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα άτομα,μια και οι φρονιμήτες είναι κατάλοιπο της εξέλιξης.Αν είναι έτσι,δε θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.
   Αν σας πονάει η περιοχή του φρονιμήτη άνω,σε σημείο που πρέπει να πάρετε καποιο παυσίπονο μία ή δύο φορές την ημέρα,τότε μπορεί να φταίει κάποιο άλλο δόντι είτε άνω ή κάτω,μια και όπως σωστά είπατε ορισμένες φορές τα δόντια προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους.
   Αν συνεχίσει ο πόνος τις επόμενες μέρες θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 32. kalispera tha thela na kanw mia erotisi 4 mines ekana enxirisi stin aristeri pleura tis anw gnatho evgala kisti..otan perase 1 minas meta evgala apo tin eidia pleura to fronimiti mou poy eixe vgei itan kanoniko donti alla kai ton katw pou eixe vgei ligo alla akoumpouse neuro...alla meta mou dimiougithike ena mikro provlima otan milousa merikes fores eniotha apo tin aristeri pleura oti ta teuleutea dontia akoumpane ta kato alla auto stamatise..alla tora dokimasa na faw apo tin meria auti kai den mporo giati niotho to idio oti akoumpane ti mporei na fteei; o odontiatros mou me esteile se orthodontiko giati leei oti den kanoun epafi..auto omos logika tha to eixa kai apo palia alla eimoyn mia xara den me ennoxlouse tipota...ti mporei na fteei kai esus ti me sunvouleuete na kanw;giati me ta dontia mou exo taleporithi polloi...a kai kati allo ego trizo ta dontia mou polloi kai merikes fores otan eimai stenaxorimenei anigoklino apotoma gnato dinadi akoumpane ta pano dontia me ta kato...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Το ερώτητημά σας είναι κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες.Παρ'ολα αυτά θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση.
   Όταν λέτε ακουμπάνε τα πάνω δόντια στα κάτω,τι ακριβώς εννοείτε;Ότι ακουμπάνε και σας πονάνε;οτι ακουμπάει η μια πλευρά και η άλλη είναι στον αερα,δηλαδή δεν κλείνει;
   Σας ρωτάω γιατί είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της μάσησης ή αν προσπαθήσουμε σε κατάσταση ηρεμίας να δαγκώσουμε,τα δόντια φυσιολογικά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.Χωρίς να πονανε,χωρίς μια μεριά να πατάει και η άλλη να μην πατάει.
   Αν παρόλα αυτά έχετε πρόβλημα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ορθοδοντικό πρόβλημα ή είναι απλά πρόβλημα ενός δοντιού που κάπου βρίσκει και δε σας επιτρέπει να κλείσετε καλά το στόμα.Οπότε στην περίπτωση αυτή μπορει ο οδοντίατρος να κάνει εναν εκλεκτικό τροχισμό,να τροχίσει δηλαδή λίγο το δόντι για να μην βρίσκει πρώτα αυτό.
   Όσο για το τρίξιμο των δοντιών,μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση για το βρυγμό.Έτσι λέγεται επιστημονικ΄ατο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών.Είναι μια υπαρκτή κατάσταση,η θεραπεία της οποίας είναι ο νάρθηκας βρυγμού(ή αλλιώς μασελάκι).
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
  2. euxaristo gia tin apantisi kai gia tin prospathia na me katalavete...oxi den ponaw aplos otan faw apo auti tin meria den masaw sosta niotho oti to to teleuteo donti akoumpaei to kato donti etsi opos troo....eno prin vgalo tous fronimita den to eniotha...

   Διαγραφή
  3. kai kati allo giati dimiourgithike auto to provlima apo to fronimiti mou? giati opos eipa prin mia xara masousa....

   Διαγραφή
  4. Το πιο πιθανο είναι να "πατάει" λίγο διαφορετικά τώρα εκείνη η πλευρά λόγω της εξαγωγής.
   Μάλλον το πρόβλημα θα λυθεί με "εκλεκτικο τροχισμό",με τρόχισμα δηλαδή λιγάκι των δοντιών για να μη βρίσκουν.
   Αλλά σας ξαναλέω ότι διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.
   Πστεύω ότι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα λύσει το πρόβλημα σας.

   Διαγραφή
 33. Καλησπερα σας.
  Πριν απο 15 μερες πηγα στο γιατρο, ο οποιος μου σφραγισε το φρονιμιτη. απο τοτε ποναω αρκετα στο συγκεκριμενο δοντι, και τις τελευταιες μερες ο πονος ειναι πολυ δυνατος και διαχυτος, που νιωθω οτι πονανε και τα υπολοιπα δοντια. Ανακουφιζομαι προσωρινα οταν βαζω κρυο νερο στο στομα και το κραταω για λιγα λεπτα. Επισης περνω mesulid + amoxil 500 εδω και 2 μερες τα οποια με ανακουφιζουν αποτελεσματικα για λιγες ωρες της ημερας. Ο πονος ομως οταν με πιανει ειναι ανυποφορος. Σκεφτηκα να κανω εξαγωγη του φρονιμιτη. Πιστευετε οτι θα ηταν σωστη επιλογη? Τι θα προτεινατε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Το γεγονός ότι ηρεμείτε με το κρύο νερό σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή στο σημείο,δηλαδή μάλλον πρόβλημα με το νεύρο του δοντιού.
   Την αντιβίωση θα συνεχίσετε να την παίρνετε για σύνολο 7 μέρες και θα συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας πότε θα κάνετε την εξαγωγή.Μπορείτενα την κάνετε στο ενδιάμεσο δηλαδή ακόμα και πχ την Τρίτη (λέω την τρίτη για να έχει πιάσει η αντιβίωση και να έχει υποχωρήσει λίγο η φλεγμονή για να γίνει αποτελεσματικά η αναισθησία) ή μπορεί ο οδοντιατρος σας να σας πει να την κάνετε μετά τις 7 μέρες της αντιβίωσης.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
   Περαστικά σας!

   Διαγραφή
 34. Καλημερα,ανακαλυψα την σελιδα σας τυχαια και ομολογουμενως ηταν μια πραγματικα ευχαριστη εκπληξη!Πολλα πολλα συγχαρητηρια για τον χρονο,τον κοπο αλλα κ τον ευνοητο τροπο που απαντατε! Ειμαι 29 χρονων και πριν 6(!!!) χρονια περιπου εκανα μια αφαιρεση κατω δεξια στο δοντι που ειναι παραδιπλα του φρονιμιτη. Τοσο καιρο το εχω αφησει στην τυχη του γιατι δεν εχω βρει κανεναν γιατρο να μου εμπνευσει εμπιστοσυνη! Εχω αποφασισει να προχωρησω στη διαδιακασια τοποθετησης εμφυτευματος. Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι, ποιες ειναι οι πιθανοτητες που εχω μετα απο τοσα χρονια, να στρωσει το εμφυτευμα;;Ανησυχω γιατι μου εχουν πει κατα καιρους πως το ουλο και το κοκκαλο ατροφουν με την παροδο του χρονου και δεδομενου πως ειναι και βασικο δοντι δεν παιρνει αλλη αναβολη. Οπως καταλαβαινετε θελω να αποφυγω τη γεφυρα καθως ειμαι νεα ακομα! Θα περιμενω την αποψη και εκτιμηση σας.
  Σας ευχαρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστλω για τα καλά σας λόγια.
   Δεδομένης της ηλικίας σας,δε νομίζω να έχετε κάποιο θέμα από την ποσότητα και την ποιότητα του οστου(κόκκαλου) που θα έχετε στην περιοχή. Αυτό όμως θα φανεί με μια πανοραμική ακτινογραφία.Όντως με την ππάροδο του χρόνου το κόκκαλο απορροφάται.Ο ακτινογραφικός έλεγχος όμως που θα προηγηθεί της τοποθέτησης του εμφυτεύματος θα δείξει το καλύτερο δυνατό σημείο για να τοποθετηθεί το εμφυτευμα.
   Ελπίζω να πάνε όλα καλά.
   Για οποιαδήποτε άλλη απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 35. Καλησπερα σας!ειμαι 23ετων κ περσυ εκανα εξαγωγη τον κατω αριστερο φρονιμιτη που μεγαλωνε τελειως οριζοντια μεσα απο το ουλο.συγκεκριμενα εγω εχω βουητα στο αριστερο αυτι εδω κ χρονια!μετα την εξαγωγη συνεχιζω να χω εντονοτερα βουητα κ πονο στην κατω γναθο!ο γιατρος με συμβουλεψε μυοχαλαρωτικα αλλα δν μου χει περασει!ο ωρυλας δν μου βρισκει παθηση στο αυτι!δν ξερω τι να κανω!πολυ φοβαμαι μν εχω τα ιδια συμπτωματα κ με τον δεξι φρονιμιτη που ναι κ αυτος οριζοντιος κ μεγαλωνει απ μεσα!γι αυτο κ δν τον εχω βγαλει ακομη αν κ με ενοχλει!τι μου προτεινετε;ειμαι αγχωμενη!ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.
   Όταν λέτε βουητό,είναι συνεχές ή εμφανίζεται και εξαφανίζεται;Ο ΩΡΛ τι είπε για το βουητό το αυτί;
   Αυτό βέβαια που μου περιγράφετε είναι εντελώς κλινικό και χρειάζεται λήψη ιστορικού και εξέταση για να μπορέσω να δώσω μια εξήγηση.

   Διαγραφή
  2. οκ σας ευχαριστω!ο ΩΡΛ μου είπε οτι το βουητό το χω ανεξάρτητα από το δόντι απλα επειδη είναι ευαισθητο το αυτί με χτυπάει εκει,αλλα δεν μου βρήκε πάθηση. Μάλλον θα κάνω μια ακτινογραφία ξανα μήπως έχει κάτι στο ούλο που δεν φαίνεται εξωτερικά.Ευχαριστώ!

   Διαγραφή
  3. Επίσης αν βγάλω τον δεξί ενώ η κατάσταση μου είναι αυτή θα χω επιπτώσεις χειρότερες; Η΄ είναι καλύτερα να τον βγάλω;

   Διαγραφή
  4. Δε νομίζω ότι η λύση είναι να κάνετε ακτινογραφία.
   Όταν λέτε έχετε πόνο στην γνάθο,οπόνος είναι αυτόματος,στα καλά καθούμενα ή έρχεται μετά από κάποιο ερέθισμα ή είναι συνεχής;
   Επίσης είναι πόνος ή είναι σαν μυρμήγκιασμα στην περιοχή αυτή συνεχές και ενοχλητικό;
   Αν πρέπει να βγει ο δεξιός φρονιμήτης φαίνεται από την πανοραμική ακτινογραφία που ειχατε βγάλει,όταν βγάλατε τον αριστερό φρονιμήτη.Αν στο μέλλον θα δημιουργήσει οδοντιατρικά προβλήματα καλό είναι να τον βγάλετε.
   Δεν μπορώ με σιγουριά να σας πω αν οι επιπτώσεις θα είναι οι ίδιες,καλύτερες ή χειρότερες γιατι δεν έχω βγαλει ακόμα συμπέρασμα για την κατάστασή σας.
   Τι ακριβώς είπε ο ΩΡΛ ως διάγνωση για το ευαίσθητο αυτί;Μήπως εσωτερική ωτίτιδα?Μήπως πρόβλημα με απώλεια ακοής;
   Καλύτερα να συνεννοηθεί ο ΩΡΛ με τον οδοντίατρό σας για να γίνει σωστότερη διάγνωση,μια και η διάγνωση είναι η βάση της σωστής θεραπείας για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας,που δεν είναι βαρύ,αλλά προφανώς διαταρράσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σας.
   Αν θέλετε στείλετε μου περαιτέρω πληροφορίες.

   Διαγραφή
  5. ευχαριστω πολυ!θα συνεννοηθω και με τους δυο γιατρους!να στε καλα!

   Διαγραφή
 36. γεια δας.εγω λοιπον πηγα σε οδοντιατρο για εξαγωγη φρονιμιτη.δ μπορουσε να μου το βγαλει με αποτελεσμα να σπασει κ να μεινουν οι ριζες μεσα.μου ειπε να παω μετα απο μια εβδομαδα για να βγαλει τις ριζες.δ μου ειπε να παω σε καποιο γναθοχειρουργο.τι μου προτεινετε εσεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Εαν θεωρεί ο οδοντίατρος ότι είναι επαρκώς καταρτισμένος για να κάνει τη χειρουργική εξαγωγή των ριζών,τότε δεν είναι απαγορευτικό να το κάνει.Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να κάνει χειρουργική εξαγωγή δοντιών.Απλά θα πρέπει να είναι επαρκώς καταρτισμένος.
   Αν θεωρείτε εσείς ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνεστε άνετα να σας βγάλει τις ρίζες ο οδοντίατρός σας,μπορείτε να πάτε σε γναθοχειρουργό ή σε στοματικό χειρουργό.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 37. Καλησπερα και συγχαρητηρια για το πολυ καλο μπλογκ που εχετε.
  Ειμαι 30 ετων και ενω εκανα 2 φορες απονευρωσηστον 2 προγομφιο στην ανω γναθο αυτο το δοντι εσπασε ολοσχερως λογω τερηδονας με αποτελεσμα να μαζεψει πυον στο ουλο και να εκτοξευετε στον καθρεφτη μετα απο πιεση πανω στην περιοχη..Η κατασταση γινεται ακομα χειροτερη οταν στην κατω γναθο στη αλλη πλευρα το ιδιο δοντι παθαινει ακριβως τα ιδια και με το πυον να μην υποχωρει ακομα και τωρα...εκανα πανοραμικη και εδειξε κατω μια μικρη φλεγμονη,ο γιατρος επιχειρησε ξανα απονευρωση αλλα πλεον μετα απο τοση ταλαιπωρια και απογοητευση θαλω να τα βγαλω και τα 2 να ηρεμησω.Δεν μπορω να με πονανε τα ουλα και ειναι αντιαισθητικο να ξερεις πως εχεις πυον στο στομα σου..Εκανα θεραπεια με dalacin amoxil και mezulid αλλα πλεον μετα απο 4μηνες πονου δεν ξερω θελω απλα να τα βγαλω...Τι εχετε να πειτε εσεις??Μηπως μου το γυρισει σε περιοδοντιτιδα???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Στο πρόβλημά σας τώρα.Η ερώτηση είναι κλινική,οπότε διάγνωση από μακριά είναι επίφοβη.Παρ'όλα για να καταλάβω το ένα δόντι της άνω γνάθου έχει σπάσει ολοσχερώς.Άρα το πιο πιθανόν να χρειαστεί εξαγωγή.
   Το άλλο δόντι,της κάτω γνάθο με μια ενδοδοντική θεραπεία νομίζω θα σωθεί.Χωρίς ενδοδοντική θεραπεία ο πόνος και το πυον δε θα σταματήσουν,μια και υπάρχει ενεργή φλεγμονή.Στην εποχή μας,προσπαθούμε να σώσουμε τα δόντια και καταφεύγουμε στην εξαγωγή σαν τελευταία θεραπεία,μια και είναι καλυτερο ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι παρά μια γέφυρα ή ενα εμφύτευμα.
   Γνώμη μου είναι να σταματήσετε την αντιβίωση και να κάνετε ενδοδοντική θεραπεία στο κάτω δόντι και πιθανως εξαγωγή στο άνω.
   Όσο για την περιοδοντίτιδα δε θα προκληθεί από το χαλασμένο δόντι.Αν έχετε περιοδοντίτιδα θα πρέπει να κάνετε θεραπεία.Αλλά για οποιαδήποτε θεραπεία το πρώτο βήμα ειναι η σωστή διάγνωση.
   Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας αναζητήστε άλλο συνάδελφο που μπορεί να αντιμετωπίσει την περίπτωσή σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

   Διαγραφή
 38. Eυχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας...
  Ναι το πανω εχει σπασει εντελως και ο γιατρος ειχε σκοπο να βαλουμε θηκη η κατι τετοιο...
  Το κατω και εγω θελω να το σωσω αλλα εχω εκνευριστει με ολη αυτη την ταλαιπωρια...ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Συγχαρητηρια Γιατρε για ολο αυτο που κανετε και την πολυτιμη βοηθειας σας διαδικτυακα!

  Ειμαι 28 ετων, μη καπνιστρια και εγκυος 6 εβδομαδων. Εκανα χθες μια εξαγωγη κατω δεξιου φρονιμιτη. Η αποφαση να βγει ηταν ομοφωνη (εγω - γυναικολογος- γναθοχειρουργος) διοτι υπηρχε πονος, ανεκτος βεβαια τους τελευταιους μηνες, με αποκορυφωμα την τελευταια εβδομαδα που πονουσε και το αφτι μου.

  Αποφασιστηκε λοιπον η εξαγωγη γιατι οπως μου εξηγησαν το πυον κτλ κτλ που θα μπορουσε να σχηματιστει θα εβλαπτε περισσοτερο το εμβρυο, απο το να παρω αντιβιωση τωρα.η τοπικη αναισθησια εγινε με φαρμακο χωρις αδρεναλινη .

  Το ατιμο δεν εβγαινε με τιποτα! στην 1η εξαγωγη δεν καταλαβα και πολλα, αλλα σε αυτην δεν πορω να μαζεψω το μαγουλο μου.

  Ειμαι λες και με εφαγε ολοκληρη η σφυκοφωλια! Την βγαζω με ντεπον και αμοξιλ 1 γρ. χθες ολη μερα παγο και σημερα τα ζεστα επιθεματα. ο πονος απο το αφτι και τον λαιμο (μιλαμε για τρομερη "κακοποιηση" καναμε 40 λεπτα να τον βγαλουμε,τον κομματιασε κτλ) μου εχουν σχετικα περασει. το στομα μπορω να το ανοιγω ευκολα, αλλα ΠΟΝΑΕΙ το πρηξιμο!!! μπουκωνομαι με αλατονερο, αλλα αναρωτιεμαι ποτε θα αρχισει να φευγει το βουνο που εγκασταθηκε στο μαγουλο μου! υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να βοηθησω στην αποχωρηση του πρηξιματος;;; εκτος απο το να εχω υπομονη και να προσευχομαι... χαχαχα σας ευχαριστω πολυ

  υγ: παιρνω αντιεπιληπτικα και ηπαρινη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Πρωτα πρωτα η γνώμη μου είναι ότι οποιαδήποτε εξαγωγή ή οδοντιατρική πράξη στην έγκυο γίνεται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης,αλλά εφ'όσον υπήρχε ομόφωνη γνώμη γυναικολόγου και οδοντιάτρου το θέμα θεωρείται λήξαν.
   Το amoxil το πήρατε από μονη σας ή σας το συνέστησε ένας από τους δύο γιατρούς;
   Για την αποχώρηση του πρηξίματος θα σταματήσετε τα μπουκωματα με αλατόνερο.Θα κάνετε λίγο υπομονή και σταδιακά θα είναιπιο υποφερτό.Αν δεν μπορείτε να αντέξετε την ενόχληση ή τον πόνο,μιλήστε με τον γυναικολόγο σας να σας πει να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες,αν συμφωνεί.Γενικά πάντως για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνεννοείται ο γυναικολόγος με τον οδοντίατρο.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και με το καλό να ερθει και το παιδάκι σας!

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σας! το αμοξιλ το συνεστησαν και οι 2. εξαλλου δινεται ανετα στο 1ο τριμηνο εαν βρεθουν μικροβια στην εγκυο κατα την εξαταση κολπικων υγρων. Αυτο μου ειπαν δηλαδη. Σημερα 5η μερα απο την εξαγωγη ειμαι σαφως καλυτερα, αλλα εχει παραμεινει ενα σημειο σταθερα πρησμενο και μελανο. με ενοχλει μονο αυτο. ανησυχω που αισθανομμαι γευση αιματος στο στομα, ειδα βεβαια οτι τα δοντια μου εχουν αφησει αποτυπωματα πανω στο πρησμενο ουλο. φανταστειτε πιεση που ασκειται. Ελπιζω να περασει συντομα ,διοτι σε 3 βδομαδες παντρευομαι(ενας ακομας λογος που με ωθησε στο να παρω την αποφαση της εξαγωγης, γιατι δεν θα προλαβαινα μαλλον,θα ειχε σιγουρα μαζεψει πυον) και δεν θα ηθελα να βρισκομαι σε αυτη την κατασταση. Εαν το ηξερα οτι θα συμβει αυτο ειλικρινα θα περιμενα να ερθω σε οριακο σημειο πονου για να το βγαλω. Θα παω ξανα στογιατρο να κανει εναν ελεγχο αποψε.


   Σας ευχαριστω πολυ ξανα για την πολυτομη βοηθεια σας.!

   Διαγραφή
 40. Καλημερα σας,και για αρχη συγχαρητηρια για το μπλογκ σας και το ενδιαφερον που διχνεται για το καθε προβλημα που σας αναφερεται.Σχετικα με εμενα,ειμαι 24,κ στις 11/10 αφαιρεσα χειρουργικα τους 2 αριστερους φρονιμιτες.Στον κατω ταλαιπωρηθηκα αρκετα μιας κ ηταν ημηεγκλειστος,καρφωμενος στο νευρο π διαπερνα τη γναθο,κ με πολυ στραβες ριζες!παιρνω augmentin κ algofren,κ παω καλα καθως το εντονο πρηξιμο κ πονος σιγα σιγα μειωνονται,κ η αιμοραγια σταματησε ηδη απο την πρωτη μερα.αιμα ελαχιστο νιωθω μονο αν καμια φορα ζορισω τα ραμματα με την ομιλια,φαγητο κτλ.Το μονο π με ανησυχει ειναι οτι παρατηρω σε καποια σημεια στα ραμματα κ στα πανω κ στα κατω,ενα λευκο"υγρο".οχι ακριβως υγρο.με τη γλωσσα μ οταν ακουμπαω τα σημεια εχει μια αισθηση"γλιτσας' η "τζελ",σε καποια σημεια λευκο κ σε αλλα με λιγο αιμα,ειναι κατι φυσιολογικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Η ερώτησή σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά και αν κατάλαβα καλά το άσπρο υγρό ή η γλίτσα είναι υπολείματα τροφής σε συνδυασμό με αίμα και πήγμα.Αυτό που θα κάνετε είναι όσο μπορείτε πιο σχολαστικό καθαρισμό του στόματος.Μην παραμελείτε δηλαδή τη στοματική υγιεινή.Απλά θα βουρτσίσετε πιο απαλά ή αν θέλετε θα αλλάξετε την οδοντόβουρτσά σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.Μπορείτε επίση να κάνετε στοματοπλύσεις με ένα τοπικό αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ hexalen,chlorexil ακόμα και listerine.
   Αν ακόμα επιμένει αυτή η γλίτσα,στην επανεξέταση που θα κάνετε στον γατρό που σας έκανε τις εξαγωγές για να σας κόψει τα ράμματα,ρωτήστε τον και συζητηστε το πρόβλημά σας.Έχοντας κλινική εικόνα του προβλήματος θα σας δώσει μια καλύτερη λύση.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
  2. τα δοντια μ τα πλενω σχολαστικα απλα απεφευγα να ακουμπαω στα σημεια αυτα.Σας ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σας κ τη συμβουλη σας.

   Διαγραφή
 41. Καλησπέρα σας.. Καταρχήν συγχαρητηρια για το blog. Οι απαντήσεις σας απ'ότι παρατηρησα βοήθησαν αρκετό κόσμο.. Ελπίζω και εμένα.
  Λοιπόν... Σήμερα το πρωί έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερά φρονιμίτη. Αρχικά μου έκανε 2 ενέσεις. Ξεκινώντας την διαδικασία ο πόνος ήταν αφότητος και μου έκανε και 3η. Ο πόνος δεν μειώθηκε καθ'όλη την διάρκεια της εξαγωγης λόγω όπως μου είπε φλεγμονής που έιχε αναπτυχθει.
  1) Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η επέμβαση ωστε να περάσει πρώτα η φλεγμονή?
  2) Μου χορηγήθηκαν πονσταν και αμοξιλ και μου έκαναν και μια ένεση για να μην πρηστώ περισσοτερο. Ο οδοντιατρός μου όταν του ανεφερα τους φρικτούς πόνου που ακόμη έχω μου πρότεινε να πάρω μεσουλιντ. Ο πόνος δεν υποχωρεί όμως, Τι προτείνετε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Από αυτά που μου περιγράφετε καταλαβαίνω ότι ο φρονιμήτης είχε κανονικα ανατείλει στο στόμα.Δηλαδή η εξαγωγή δεν ήταν χειρουργική.
   Άρα ξεκινάμε με το αρχικό ερώτημα.Γιατί έπρεπε να βγει το δόντι;Είχε πρηστεί και σας πόναγε,είχε δηλαδή φλεγμονή;Είχε σπάσει;ή ήταν κάτι άλλο;
   Αν ήταν φλεγμονή και ειχε ξεκινήσει να πρήζεται,θα μπορούσε ο γιατρός να σας δώσει αντιβίωση για κάποιες μέρες,να ηρεμήσει κάπως η φλεγμονή και να γίνει η εξαγωγή.Γιατί όντως τα αναισθητικά δεν πιάνουν καλά όταν είναι σε οξεία φάση η φλεγμονή.Εκτός αν ήταν και δικιά σας επιλογή.Ορισμένες φορές οι ασθενείς λένε"Βγάλτο γιατρέ,δεν αντέχω,θέλω να κοιμηθώ χωρίς να πονάω.Ειμαι άυπνος 2 μέρες"(Αληθινό σενάριο.Το δόντι βγήκε.Ο ασθενής ένιωση πίεση κυρίως αλλά και λίγο πόνο στην αρχή μέχρι να πιάσει η αναισθησία).
   Αν δεν ήταν φλεγμονή τότε το γεγονός ότι δεν έπιασε η αναισθησία ήταν ή λάθος τεχνική του οδοντιάτρου ή ανατομική ιδιαιτερότητα δική σας ή και τα δύο.
   Δεν προσπαθώ να καλύψω κανέναν.Ότι έγινε έγινε και η εξαγωγή με τον έναν τρόπο ή τον άλλον πραγματοποιήθηκε.
   Εσείς τώρα πονάτε.Είναι απολύτως φυσιολογικό να πονάτε διότι η εξαγωγή έγινε χωρίς να έχετε αναισθητοποιηθεί.Μην ξεχνάμε ότι τα αρχαία βασανιστήρια κάπως έτσι γινόντουσαν.Προτείνω λοιπόν εκτός από το να ακολουθήσετε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας αλλα και της παραπάνω ανάρτησης,να ξεκινήσετε αντιφλεγμονώδη ανα 6ωρο τις 2 πρώτες μέρες,αν είναι τόσο φρικτός ο πόνος και ανά 8ωρο για άλλες 3.Αν αισθάνεστε ότι ο πόνος είναι υποφερτός και αντέχετε για 8ωρο ή 12ωρο χωρίς αντιφλεγμονώδες,παρτε το ανα 8ωρο ή 12ωρο.Προτείνω κάποιο αντιφλεγμονώδες-αναλγητικό πχ ponstan,αλλά αν σας πιάνει το mesulid συνεχίστε το mesulid.
   Λογικά θα σας πάρει τηλέφωνο ο οδοντίατρός σας για την πορεία της αποθεραπείας ή αν έχετε απορία πάρτε τον εσείς.
   Τη λύση που λέω μπορεί να μην τη θεωρεί εντελώς σωστη κάποιος άλλος συνάδελφός μου.Έχω πει ξανα ότι η οδοντιατρική είναι σαν τα μαθηματικά.Κάθε πρόβλημα έχει περισσότερες της μίας λύσεις.Δε σημαίνει ότι μια λύση είναι σωστή και η άλλη λάθος.Το αποτέλεσμα μετράει!
   ΚΑι αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν εισαστε ευχαριστημένη με τον οδοντίατρό σας,εμπιστευτείτε την υγεία των δοντιών σας σε κάποιον άλλον,με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.Γιατί η υγεία των δοντιών είναι σημαντική.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

   Διαγραφή
 42. καλημερα,και μπραβο σας για αυτο που κανετε,βοηθατε πολυ κοσμο!η δικη μου απορια,αφαιρεσα χειρουργικα τον κατω φρονιμιτη μου,(ηταν εγκλειστος).προχθες λοιπον αφαιρεσα τα ραμματα αλλα εχω στο ουλο μου μια τρυπα.ο γιατρος με καθυσηχασε πως δεν ειναι κατι σημαντικο.κ η αληθεια ειναι πως νιωθω απλα μια ενοχληση κ που κ που λιγο πονο στο σημειο.επισης το καθαριζω με φυσιολογικο ορο ριχνοντας τον με πιεση στην τρυπα με τη βοηθεια μιας συρριγγας,μετα το φαγητο για να μην μενουν μεσα τροφες.ηθελα να ρωτησω,η τρυπα αυτη θα κλεισει σιγα σιγα?κ αν ειναι συνηθες κτ τετοιο η θα επρεπε να ανησυχω?ευχαριστω εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Για να αφαιρέσατε τα ράμματα,σημαινει ότι η εξαγωγή έγινε περίπου 10 μέρες πριν.Επομενως η επούλωση γίνεται κανονικά,μια και δεν νιωθετε πόνο,απλά μια ενόχληση λόγω επούλωσης(φυσιολογικό) και ο γιατρός δε σας είπε τίποτα,που σημαίνει ότι δεν παρατήρησε τίποτα κακό ως προς την επούλωση της πληγής.
   Για το λόγο αυτό σταματήστε να χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό με πίεση στην περιοχή.Δε χρειάζεται.Δεν κάνει τίποτα κακό,αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα,αντί να φύγει κάποιο υπόλειμμα τροφής να πιεστεί και να πάει πιο μέσα(παρατραβηγμένο,αλλά γίνεται).
   Καλύτερα μετά το φαγητό να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ή αν φοβάστε ότι το νερό δε θα καθαρίσει το στόμα,να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(βρισκοντα στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Ακόμα και χωρίς αυτά η τρύπα θα κλείσει σιγά σιγά και δεν πρέπει να ανησυχείτε.
   Μην αμελείτε και το βούρτσισμα αυτήν την περίοδο.Θα βουρτσίζετε κανονικά,απλά όχι τόσο δυνατά στην περιοχή της εξαγωγής.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
  2. φυσικα βοηθησατε!να ειστε καλα!

   Διαγραφή
 43. Γιατρε καλησπερα! πριν 2εβδομαδες εκανα εξαγωγη φρονιμιτη χειρουργικα, υστερα απο τρομερο πρηξιμο, πονο κτλ επιτελους περασε(χθες βραδυ αρχισα να ακουμπαω και την τροφη πανω)!!! σημερα ομως ξυπνησα με ενοχληση και καταλαβα οτι αρχισε να ψιλοπρηζεται. τελικα πιεζοντας με την γλωσσα το σημειο που με ενοχλει ,διαπιστωσα οτι βγαινει μπεζ υδαρο υγρο. το καθαρισα με μια μπατονετα, εχει ιχνη αιματος ,προφανως πυον και ΔΕΝ μυριζει ακομα. ξεκινησα ξανα αντιβιωση και αυριο μαλλον θα με δει. εχει αρχισει και μαγκωνει παλι η γναθος και το πρηξιματακι ειναι σταθερο.

  τα δοντια τα επλενα και εκανα και πλυσεις αλατονερο. ελπιζω να μην ειναι καποιο υπολλειμα και χρειαστει παλι ανοιγμα.

  ερωτω...1)τετοιους ειδους επιπλοκες ειναι "φυσιολογικες;"
  2)τι μπορω να κανω ωστε να βοηθησω την επουλωση; πλυσεις σοδονερου η αλατονερου;
  3)για τοπρηξιμοχλιαρες κομπρεσες πλεον;;

  σας ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστω για το σχολιο.
   Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρόλα αυτά στις ερωτήσεις σας :
   Το καλά νέα(γιατι υπάρχουν και τέτοια!) είναι ότι το υδαρές υγρό(αν είναι πύον) δε μυρίζει,οπότε δεν έχει μεγάλη συγκέντρωση σε αναερόβια μικρόβια.
   Υπάρχει μια περίπτωση να είναι αίμα με εξίδρωμα και όχι πύον,οπότε τα πράγματα να είναι καλύτερα.Μπορεί επίσης να είναι κάποιο υπόλειμμα τροφής που εισχώρησε στο σημείο της επούλωσης και να έκανε όλο αυτό θορυβο(σπάνιο αλλά είναι μια πιθανότητα).
   1.Οι διαταραχές της επούλωσης ποικίλουν.Αυτό που μου λέτε μπορεί να συμβεί,αλλά κάνατε τη πιο σωστή επιλογή που πήρατε τηλέφωνο το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή να σας ξαναδει.
   2.Δε χρειάζεται πλύσεις με αλατόνερο ή σοδόνερο.Αν θέλετε να πλένετε την περιοχή μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Συεχίστε να είσαστε επιμελής και με το βούρτσισμα αυτήν την περίοδο.
   Ρωτήστε τη γνώμη του οδοντιάτρου σας για τα παραπάνω στοματικά διαλύματα και αν πιστεύει ο ίδιος ότι θα βοηθήσουν.
   3. Για το πρήξιμο κανονικά χλιαρές προς ζεστές κομπρέσες.Αλλά και για αυτό θα ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας,γιατί μπορεί να κρίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικές.
   Αν ανησυχήτε ότι είναι υπόλειμα από το δόντι,μια ακτινογραφία θα λύσει το μυστήριο.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και αν θελετε ενημερώστε με για τη διάγνωση.

   Διαγραφή
 44. γιατρε μολις εκανα εξαγωγη! χρειαζεται να παρω αντιβιωση? αν δεν παρω τι θα γινει? επερνα καμια βδομαδα πριν κανω την εξαγωγη γιατι ειχε κανει αποστημα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Συνήθως την αντιβίωση τη λαμβάνουμε 7-10 ημέρες.
   Εαν παίρνατε για 7 μέρες προ της εξαγωγής μπορείτε να την σταματήσετε.Τώρα με την εξαγωγή το ότι έχει μείνει από το οίδημα θα εξαφανιστεί.
   Αν την παίρνατε για λιγότερο συνίσταται να τη συνεχίσετε μέχρι να συμπληρώσετε τις 7 ημέρες.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 45. Καλησπέρα!Είμαι 21 χρονών και την προηγούμενη εβδομάδα έκανα πανοραμική για να δω την κατάσταση των γτονιμιτών οι οποίοι δεν με έχουν ενοχλήσει.Ο οδοντιατρός μου είπε πως είναι πολύ ζόρικοι γιατί οι ρίζες έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα.Είπε πως δεν πρέπει να τους αφαιρέσω τώρα,αλλά μόνο όταν και εαν με ενοχλήσουν.Επίσης είπε πως θα με χειρουργήσει γναθοχειρουργός και θα χρειαστεί να κάνω ολική νάρκωση γιατί θα πρέπει να σπάσει πολύ κόκκαλο!Είναι δυνατόν να γίνει το χειρουργείο μόνο με μέθη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Όπως γνωρίζετε διαγνωσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά μια και ο συνάδελφος είδε την ακτινογραφία,δέχομαι σαν δεδομένο ότι οι ριζες έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα.Επαναλαμβάνω πως δεν ξέρω αν έχουν ή δεν έχουν,αλλά το δέχομαι ως δεδομένο.
   Αν έχουν αγκαλιάσει τα νεύρα,το σωστό είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση ενας εξειδικευμένος είτε γναθοχειρουργός είτε στοματικός χειρουργός μια και οι εξαγωγές είναι πολύ δύσκολες και πρέπει να προσέξουμε τα νεύρα(κάτω φατνιακά.).
   Δεν είμαι της άποψης ότι χρειάζεται ολική νάρκωση ή μέθη.Κάτι τέτοιο γίνεται σε πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον,συνήθως νοσοκομείο.Λέω συνήθως γιατί και η μέθη και η ολική νάρκωση μπορούν να γίνουν ακόμα και σε οδοντιατρείο,αρκεί να υπάχει παρουσία αναισθησιολόγου(για την ολική νάρκωση).Για τη μέθη,κάποιοι που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό,έχουν μεν πιστοποίηση για τη χρήση μέθης,αλλά η νομοθεσία είναι λίγο "γκρίζα",στην εφαρμογή μέθης στο ιατρείο.
   Με την τοπική αναισθησία του κάτω φατνιακού επιτυγχάνεται αναισθητοποίηση της περιοχής για 4 περίπου ώρες.Και ο ασθενής αν νιώσει κάτι,αυτό θα είναι πίεση και όχι πόνος.
   Όσο για το αν και εφόσον σαν ενοχλήσουν να τους βγάλετε,αν ξερετε ότι θα υπάρξει πόβλημα με την εξαγωγή καλύτερα να την κάνετε σε μικρότερη ηλικία,όταν και οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού είναι σε άριστη κατάσταση.
   Εν κατακλείδι,ναι μπορείτε να τους εξάγετε με μέθη,αν θέλετε,αλλά η τοπική αναισθησία κάνει την ίδια δουλειά με μικρότερο κόστος.
   Καλυτερα να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο συνάδελφο για το τι θα κάνετε.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 46. Γεια σας εβγαλα τον φρονιμιτη πριν 4 μερες εχω ακομα πριξημο εντονο σαν καρουμπαλακι περνω αντιβιοση και εχω ραμματα ειναι φυσιολογικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαρστώ για την ερώτηση.
   Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχετε πρήξιμο και πόνο σε μια τόσο πρόσφατη εξαγωγή,η οποία το πιο πιθανόν να έγινε χειρουργικά.
   Εαν έχετε ράμματα σε 7-10 μέρες που θα σας τα βγάλει ο συνάδελφος,θα σας πει και πώς πάει η πορεία της επούλωσης.
   Μην ανησυχείτε.Απλά να φροντίσετε να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και αν θέετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 47. Σ'ευχαριστω για την απαντηση πηγα στον γιατρο και μου ειπε οτι τα ραμματα εφυγαν μαλλον τα εφαγα μου ειπε να κανω πλυσεις με οξιζενε το καρουμπαλακι ειναι στο μαγουλο πιο μπροστα απ τον φρονιμιτη που εβγαλα ο γιατρος μου ειπε οτι ειναι καπια αντιδραση.ανχονομαι λιγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.Ακολουθήστε τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για δεκα περίπου μέρες και δείτε αν τα αποτελέσματα είναι τα ίδια ή βλέπετε βελτίωση.

   Διαγραφή
 48. Ευχαριστω για τις συμβουλες σας να ειστε καλα:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Συγχαρητήρια για το blog σας. Ταξιδεύω για να είμαι κοντά στην φοιτήτρια κόρη μου που θα κάνει αφαίρεση φρονιμίτη. Να' στε καλά που μου θυμίσατε τη νεράιδα των δοντιών.Θα τη χρησιμοποιήσω και ελπίζω να βοηθήσει όλα να πάνε καλά.Σας ευχαριστώ για τις πολίτιμες συμβουλές και την ευαισθησία σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Γιατρε ποσο καιρο κανει να κλεισει το ουλο μετα απο χειρουργικη εξαγωγη φρονιμιτη εχει 2 εβδομαδες που τον εβγαλα και ακομα εχει τρυπα γεμιζει με φαγητα και εγω τον καθαριζω με πλαστικη ενεση με εχει κουρασει ποναει καταδιαστηματα αφτι και κεφαλι.τι να κανω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Ο χρόος που κάνει για να επουλωθεί μια χειρουργική εξαγωγή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πχ ηλικία,γενική υγεία,αν ο ασθενής είναι καπνιστης,αν έγιναν ράμματα κ.α.
   Λογικά θα είχαν γίνει ράμματα μετά την εξαγωγή οπότε σε 10-15 ημέρες από την εξαγωγή θα πήγατε στον γιατρό να σας τα αφαιρέσει(ή αλλιώς να σας τα"κόψει".).Η διάρκεια της επούλωσης θα είναι πολύ χοντρικά γύρω στο μήνα,αλλά η τρύπα σταδιακά κλείνει.Απά κλείνει από κάτω προς τα πάνω,δηλαδή εσείς μπορεί να αισθάνεσθε βαθούλωμα,αλλά "το βάθος της τρύπας" έχει ξεκινήσει και κλείνει.
   Δε χρειάζεται καθαρισμός με πλαστική ένεση.Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Και φυσικά δε θα αμελήσετε το βούρτσισμα την περίοδο αυτή.
   Οι περιοδικοί πόνοι και ενοχλήσεις είναι κάτι φυσιολογικό,αρκεί να μην είναι έντονοι.Ξέρω ότι είναι ενοχλητκό,και δυστυχώς αυτό μπορεί να το καταλάβει κάποιος που έχει κάνει εξαγωγή,αλλά θα κάνετε λίγο ακόμα υπομονή.
   ΕΛπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 51. Γεια σας , πριν από ένα περίπου μήνα έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού φρονιμίτη .Αντιμετώπιζα προβλήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ,είχα πόνους στο ούλο και στη γνάθο.Εκτός αυτού το σημαντικότερο πρόβλημα που έχω τώρα είναι πως πιο πίσω από το δόντι το οποίο έβγαλα μου έχει βγεί ένα άσπρο μυτερό κομματάκι αλλά δεν είναι δόντι.Μου ακουμπάει την γλώσσα και με πονάει υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.Το άφησα λίγο για να δω αν θα βγει μόνο του με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει αρκετά και να μην μπορώ καλά καλά να φάω.Δεν ξέρω τι είναι και έχω πανικοβληθεί πολύ γιατί φοβάμαι μήπως χρειαστεί να μου σκίσουν το ούλο για να μου το βγάλουν.Είναι σαν να έχει κάνει ρίζα μέσα από το ούλο γιατί όταν το ακουμπάω δεν μπορώ να το βγάλω και με πονάει πολύ.Ξέρω ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάγνωση αν δεν το δείτε αλλά σας παρακαλώ να μου πείτε αν σας έχει τύχει ποτέ τέτοια περίπτωση και πως αντιμετωπίζεται.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Πράγματι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά το άσπρο μυτερό κομματάκι μπορεί να είναι μυτερή άκρη από το κόκαλο του φατνίου,δηλαδή εκεί που ήταν φυσιολογικά το δόντι.
   Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί λίγη λείανση με μια οστεορίνη(εργαλείο σαν λίμα),από τον οδοντίατρο.
   Πάντως για να είσαστε καλυμένη ότι είναι αυτό και όχι πχ μια ρίζα που έχει μείνει,καλό θα είναι να γίνει και μια ακτινογραφία.
   Πηγαίνετε λοιπόν σε έναν οδοντίατρο για την επίλυση του προβλήματός σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
 52. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις συμβουλές σας.Θα το κοιτάξω σύντομα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλημερα! Πραγματικα ειστε αξιος θαυμασμου που αφιερωνεται τοσο χρονο σε καθε ασθενη εξηγωντας πολυ κατανοητα τι να.κανει. συγχαρητηρια! εγω ειμαι.27 χρονων μη καπνηστρια και φανατικη των δοντιων μου. πριν 2μερες εκανα εξαγωγη του κατω αριστερα φρονημητη με εγχειριση. πανω στην οποια ταλαιπωρηθηκα πολυ γιατι περασε η αναισθησια κ ο γιατρος συνεχιζε χωρις να μου χωριγισει αλλο φαρμακο. αφου τελειωσε υστερα απο πολυ πονο μου ειπαν οτι πηγε πολυ καλα! 20' ειχε διαρκεσει. πριστικα αμεσως και το πριξιμο συνεχιστικε σε σημειο που ενιωθα το μαγουλο να "σκασε" σημερα ξυπνησα παλι με πολυ πριξιμο μεχρι κατω στον.λαιμο κ εντονο πονο. Ειναι φυσιολογικο ολο αυτο? α ξεχασα να αναφερω οτι το πρωτο βραδυ μετα την εγχειριση μολις ξαπλωσα ανοιξε κ ετρεχε σαι "βρυση" το αιμα αλλα το σταματησα στα επομενα 5' συγνωμη για το μεγαλο σχολιο. περιμενω πως κ πως την συμβουλη σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χίλια συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης αλλά μας πρόδωσε η τεχνολογία.

   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Πώς πάει το δόντι ύστερα από περίπου 2 μήνες;

   Έχει ολοκληρωθεί η επούλωση ή σας ενοχλεί ακόμα;

   Αυτό που μου περιγράψατε είναι λιγο ως πολύ φυσιολογικό σε περιπτώσεις δύσκολων χειρουργικών εξαγωγών.Όχι το να συνεχίσει ο γιατρός να χειρουργεί χωρίς αναισθησία(αυτό είναι αδιανόητο),αλά να υπάρχει μετεγχειρητική ενόχληση.
   Βέβαια το αίμα δε θα έπρεπε να τρέχει βρύση,αν είχαν γίνει σωστά τα ράμματα..

   Διαγραφή
 54. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΩ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ.ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΜΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ!!! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Το ερώτημα σας είναι καθαρά κλινικό οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,μια και δεν έχω εικόνα του δοντιού.
   Μάλλον το δόντι υπάρχει στο στόμα,δεν είναι έγκλειστο( δηλαδή μέσα στο κόκαλο),έτσι;
   Για να υπάρχει φλεγμονή πρέπει να είναι πρησμένη η περιοχή ή να πονάτε.Δεν είναι πολύ πιθανό να συγκρατεί η φλεγμονή το δόντι και να μην το αφήνει να βγει.
   Υπάρχει περίπτωση το δόντι να μην έβγαινε γιατί είναι συνοστεωμένο,δηλαδή ενωμένο με το κόκαλο.Σε αυτήν την περίπτωση η εξαγωγή θα είναι λίγο πιο δύσκολη,αλλά και πάλι γίνεται.Απλά μάλλον θα γίνει διχοτόμηση του δοντιού,δηλαδή θα κόψει ο συνάδελφος το δόντι στη μέση και θα βγάλει πιο εύκολα τα δύο κομάτια του.Εναλλακτικά μπορεί να χρειάζεται και χειρουργική εξαγωγή του δοντιού.
   Όπως διαπιστωσατε κάθε εξαγωγή έχει τη δική της δυσκολία.Μπορεί άτι να φαίνεται εύκολο,αλλά κρύβει τη δική του δυσκολία.
   Γνώμη μου είναι εφόσον συνεχίσετε με το συγκεκριμένο συνάδελφο,να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που αυτός υπέδειξε.Αν ομως δεν είσαστε ευχαριστημένος/η με τον οδοντίατρό σας,αναζητήστε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να συνεργαστείτε.
   Γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη!
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 55. Γιατρε καλημερα καθως επιανα τα ουλα μου απ την πανω πλευρα επιασα κατι σκληρο σε αποσταση 2 με 3 εκατοστα απ το δοντι κατι σκληρο απ την εξω πλευρα πανικοβληθηκα λιγο.τι να κανω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστω γιαα το σχόλιο.
   Η ερώτηση σας είναι εντελώς κλινική και δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
   Όταν λέτε "'επιασα κάτι σκληρό",ειναι εντοπισμένο ή είναι σε όλα τα δόντια;
   Μπορεί να είναι μια φυσιολογικη διόγκωση μπορεί όμως να είναι και κάτι άλλο.
   Καλύτερα να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο,αν σας απασχολεί ή σας πονάει για μια κλινική εξέταση.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 56. Καλησπε,,ρα σας γιατρε συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Εγω πριν καιρο εκανα ενα αποστημα στην πανω γναθω μετα τον κυνοδοντα στο ουλο χωρις πονο δεν το καταλαβα με το καιρο εγινε συριγγιο και απο τοτε αρχισα να ανυσηχω στον πρωτο οδοντιατρο εκανα ενδοδοντικη θεραπεια χωρις ομως αποτελεσμα αλλαξα γιατρο γιατι θελησε να σφραγισει το δοντι λεγοντας μου οτι το συριγγιο υποχωρησε ενω δεν ειχε υποχορηση αλλαξα γιατρο και τωρα παιρνω αντιβιωση klaricid 500 και bracan ανα 12ωρο ακριβως δεν ξερω πως θα το συνεχισει αυριο εχω ραντεβου απλως μου ειπε οτι το δοντι επικοινωνη σχεδον με το ιγμοριο η ριζα του εχει γινει κυστικη αλλιωση το ερωτημα μου ειναι θα σταματησει να υφισταται το συριγγιο μετα την θεραπεια του οδοντιατρου η ειναι κατι το ανυσηχητικο με φοβιζει που δεν υποχορει το συριγγιο σας ευχαριστω εκ τον προτερων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Πάμε στην περίπτωσή σας τώρα.
   Για να καταλάβω καλύτερα,ο πρώτος οδοντίατρος τελείωσε την απονεύρωση στο δόντι μετά τον κυνόδοντα;ή τελείωσε την απονεύρωση αλλά δεν σφράγισε το δόντι με το σφράγισμα;
   Αν έχει αλλοίωση το δόντι σημαίνει ότι μαλλον πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία. Αν έχετε ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία στον προηγούμενο οδοντίατρο,μπορεί να έχει ξεκινήσει η επούλωση.Άρα πρέπει να αξιολογηθεί η ποιότητα της θεραπείας,αν δηλαδή είναι καλή ή όχι και αν πρεπει να επαναληφθεί.Αυτο θα γίνει με μια οπισθοφατνιακή ακτινογραφία,από τον οδοντίατρο σας.
   Γα το αν η ρίζα ή η αλοίωση είναι κοντά στο ιγμόρειο,αυτό φαίνεται συνήθως από την πανοραμική ακτινογραφία.
   Αν σταματήσει η αιτία του συριγγίου,το οποίο θα γίνει με την απονεύρωση,πιστεύω ότι θα υποχωρήσει το συρίγγιο.
   Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί συρίγγιο επειδή έχει σπάσει το δόντι(κάταγμα δοντιού).Συνήθως αυτή η περίπτωση διαγιγνώσκεται όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τότε το δόντι θέλει εξαγωγή.Είναι ένα ενδεχόμενο,αλλά λιγότερο πιθανό.Δε λέω ότι ισχύει στην περίπτωσή σας,αλλά επειδή το περιστατικό είναι πολύ κλινικό και δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από μακρια,κάνω υποθέσεις.
   Ρωτήστε για οποιαδήποτε απορία τον οδοντίατρό σας.Είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει με χαρά την κάθε σας ερώτηση. Αν δεν αισθάνεσθε ικανοποιημένος με τις απαντήσεις του,πηγαίνετε σε έναν οδοντίατρο με τον οποίο πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε.
   Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
   Περαστικά!

   Διαγραφή
 57. Γιατρε καλημερα εχω κανει εξαγωγη φρονιμιτη χειρουργηκα πηρα δυο κουτια αντιβιωση και αρκετα μεσουλιντ γιατι ο πονος που ειχα δεν υπηρχε λοιπον κοιταζω την γλωσσα μου και βλεπω ενα χνουδι λευκο πανω στην γλωσσα μικρο μεν αλλα αισθητο τι να κανω πηρα μονη μου απ το φαρμακειο daktarin το τζελ να πανικοβληθω τι να κανω.Ευχαριστω :-) :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Πρώτα-πρώτα πότε έγινε η εξαγωγή;Και δεύτερον σας είπε ο γατρός να πάρετε αντιβίωση για 7-10 ημερες(περίπου 2 κουτιά);
   Το χνούδι στη γλώσα μπορεί να είναι επίχρυσμα πχ τροφών επειδή δεν βουρτσίζετε. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μύκητας για να πάρετε dactarin.Αν είναι μύκητας,θα πονάει,θα μυρίζει και το κυριότερο θα είναι σε όλο το στόμα,όχι εντοπισμένο.
   Εγώ θα σας έλεγα να πάρετε μια γνώμη από τον οδοντίατρό σας ή αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ίδιο να πάτε σε κάποιον άλλον οδοντίατρο να το δει και να σας προτείνει αντιμετώπιση.Μπορεί να μην είναι τίποτα σοβαρό και να κάνετε απλά πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα..

   Διαγραφή
 58. Η εξαγωγη εγινε πριν 3 εβδομαδες ο γιστρος μου ειπε να παρω δυο κουτια αντιβιωση δεν ποναει ουτε εχω κακοσμια φενεται ερεθισμενο εκει που ειναι το χνουδι.Ευχαριστω:-) :-) :-)


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως μου τα παρουσιάζετε δε νομίζω να χρειάζετε να τοποθετήσετε dactarin,μια και δεν είναι θέμα μύκητα.
   Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας για να φύγει το χνούδι.Αν δεν έχετε και θα αγοράσετε προτιμήστε το Unisept Mouthwash,από το φαρμακείο που έχει ενεργό οξυγόνο.Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο για αυτό που μου αναφερετε.
   Αλλά επαναλαμβάνω καλύτερα να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο διότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 59. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.Θα ήθελα να σας πω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και να μου πείτε την γνώμη σας.Πριν από ένα μήνα έκανα ένα σφράγισμα στο δεύτερο γομφίο,μετά από αυτό άρχισε να με πόναει αυτό το δόντι-ετσι νόμιζα δηλαδή-ο γιατρός μου είπε να κάνουμε ακτινογραφία διότι θα υπήρχε το ενδεχόμενο να κάνουμε απονέυρωση.Η ακτινογραφία έδειξε ότι ο φρονιμίτης βγαίνει στραβά και πιέζει το μπροστινό του δόντι.Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη,ο οποίος είναι μάλιστα και έγκλειστος.Εγώ φοβάμαι πάρα πολύ να την κάνω τόσο την διαδικασία όσο και αυτό που θα ακολουθήσει μετά.Ετσι κάναμε μια τομή και ένα καθαρισμό στην περιοχή για να ανακουφιστεί.Εγώ όμως πονάω ακόμα.Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός από την εξαγωγή τόσο λόγου του φόβου αλλα και επειδή είμαι φοιτητής και μένω μακρυά από την οικογένεια και δεν θα έχω κάποιον κοντά μου να με βοηθησει.Αναμένω την απάντηση σας και σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

   Πάμε τώρα στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

   Χωρίς να έχω κλινική εικόνα ή ακτινογραφία η διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά αυτά που λέει ο συνάδελφος αλλά και οι ενέργειες του νομίζω είναι σωστά.
   Δηλαδή όντως μετά από ένα βαθύ σφράγισμα υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται απονεύρωση,όντως η εμφάνιση του φρονιμήτη συνοδεύεται με πίεση και πόνο στην περιοχή,ειδικά αν βγαίνει στραβά μια και οι φρονιμήτες "ή θα βρουν το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουν!" και όντως μια πρώτη ανακουφιστική κίνηση είναι ο καθαρισμός η τομή στην περιοχή και πιθανώς και το ελαφρό τρόχισμα του δεύτερου γομφίου,αν θέλουμε να κερίζουμε λίγα δέκατα του χιλιοστού χώρο.

   Η εξαγωγή στην περιοχή,δεδομένου ότι είναι έγκλεστο το δόντι,είναι μεν χειρουργείο,αλλά δεν είναι εγχείριση ανοικτής καρδιάς.Τι εννοώ;Η μόνη υποστήριξη που πιθανώς θα χρειαστείτε είναι ψυχολογική.Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε μουδιασμένος και δεν θα πονάτε καθόλου,και το μούδιασμα θα συνεχίσει για 4 -6 ώρες μετά την εξαγωγή,αν είναι κάτω δόντι(αν είναι άνω περίπου 1 ώρα μετά την εξαγωγή θα ξεκινήσετε να νιώθετε)ενώ μετεγχειρητικά το πιο πιθανό είναι να μην έχετε έντονο πόνο,αλλά ένα τράβηγμα ή μια ενόχληση,ειδικά τις πρώτες 14 μέρες.Μετά την εξαγωγή θα μπορείτε να οδηγήσετε και να φυγετε μόνος σας.

   Γνώμη μου είναι αν είναι έγκλειστο το δόντι και σας δημιουργεί προβλημα στην ποιότητα ζωής να το βγάλετε.Αλλά η απόφαση είναι δική σας.Μην μεγενθύνετε όμως τη διαδικασία γιατί καταντά να είναι μια εκφοβιστική και αγχώτική διαδικασία.Και όσο πιο πολύ πονάτε τόσο πιο πολύ αγνώνεστε.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 60. Καλησπερα σας, εκανα κ εγω εξαγωγη φρονιμητη( πανω αριστερα) πριν 6 μερες και χρειαστηκαν 4 ραμματακια. Απο την 3η μερα και μετα καταλαβα εντονη ενοχληση καθε φορα που πινω νερο και πηγαινει στο σημειο της εξαγωγης. Ποναω αρκετα κατα την διαρκεια της ημερας και καθε φορα που πινω νερο η κανω μπουκωματα επισης. Ειναι φυσιολογικο μετα απο 6 μερες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Πιθανολογώ ότι μπορεί να έχουν φυγει κάποια από τα ράματα στην περιοχή για'αυτό είναι αυτή η ενόχληση.
   Μετά από δέκα ημερες που θα έχει γίνει κάπως η επούλωση και θα κοπούν τα υπόλοιπα ράματα από το γιατρό σας,θα δείτε ότι το αίσθημα της ενόχλησης θα έχει μειωθεί κατά πολύ.Επίσης δε χρειάζεται να κάνετε πολλά μπουκώματα.Μία ή δύο φορές την ημέρα,μετά από το βούρτσισμα΄είναι αρκετά.

   Αν ενταθεί η ενόχληση και γίνει πόνος ή παρατηρήσετε μια μυρωδιά από το σημείο της εξαγωγής,δηλαδή να μυρίζει το στόμα σας ή να έχετε περίεργη γεύση τότε πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.
   Μέχρι τότε αυτό που μου περιγράφετε είναι εντός ομαλών ορίων μετεγχειρητικής κατάστασης.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 61. Γειά σας γιατρέ... Εχω αφαιρέσει μέσα στο 2012 τους τρεις φρονιμήτες μου.. Στις 27 σεπτεμβρίου του 2013 αφαιρέθηκε με χειρουργείο ο εισέγκλειστος αριστερός κάτω φρονιμήτης. Ο γιατρός μου έκανε ράμματα και τα έβγαλα μετά από 20 ημέρες περίπου γιατί η πληγή ήταν πολύ βαθιά.. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει η πλη΄γη ολόκληρη.. Σχεδόν η μισή είναι ανοιχτή.. Εχω κακοσμία, βουρτσίζω τα δόντια μου 3 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώ λίστερινγκ αλλά τίποτα.. Όλη μέρα είμαι με καραμέλες και μαστίχες... Πήρα τηλ τον οδοντίατρο και μου είπε να παρω για μια εβδομάδα αντιβίωση.. Αυτό το διάστημα όμως δεν μπορώ, γιατί παίρνω αντιβίωση για τα αυτιά.. Εχετε να μου προτείνετε κάτι για να κλείσει η πληγή και να φύγει φυσικά η κακοσμία?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Το ερώτημά σας είναι πολύ κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.
   Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να μου πείτε τι αντιβίωση παίρνετε για το αυτί σας.Δε νομίζω ότι με την περαιτέρω αντιβίωση θα επουλωθεί πιο γρήγορα η πληγή στο στόμα.
   Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ξαναπάτε στον οδοντίατρό σας να διερευνηθεί η κακοσμία.Μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο πχ περιοδοντίτιδα ή κάποιο δόντι που είναι χαλασμένο και απλά να εχει γίνει αντιληπτή επειδή είσαστε πιο ευαισθητοποιημένος μια και κάνατε την εξαγωγή.
   Για να ευνοηθεί η επούλωση μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό προς ζεστό αλατόνερο ή με χλιαρό χαμομήλι.Αλλά σας ξαναλέω καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας ή αν θεωρείτε ότι κάτι δε σας αρέσει στην μέχρι τώρα συνεργασία σας,έναν οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε,για να διερευνηθεί η αιτία της κακοσμίας.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

   Διαγραφή
 62. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον χρόνο που αφιερώνετε στις απορίες του κόσμου δίχως αντίτιμο,είμαι 28 χρονών καπνιστής και δεν πρόσεχα καθόλου την στοματική μου υγιεινή... Ώσπου μπέικε το νερό στο αυλάκι και μέσα σε έναν μήνα έχω κάνει 5 εξαγωγές, φρονιμίτη τραπεζίτη δεξιάς κάτω γνάθου, τραπεζίτη πάνω δεξιάς γνάθου φρονιμίτη και ενός τραπεζίτη πάνω αριστερής γνάθου και έχει μείνει ένας τραπεζίτης δίπλα από τον φρονιμίτη της κάτω αριστερής γνάθου, η ''ταλαιπωρία'' πραγματικά είναι ευχάριστη, ο πόνος επούλωσης μικρός, βέβαια η αντιβίωση ασταμάτητη λόγο τον αποστημάτων η διατροφή είναι δύσκολη αλλά υπομονετική καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχω τους πόνους που είχα τόσα χρόνια, έκανα δύο σφραγίσματα και έχω να κάνω άλλα οχτώ, ανυπομονώ την μέρα που θα κάνω τον καθαρισμό και αν το επιτρέπει η κατάσταση τον δοντιών μου, μια λεύκανση και θα είναι η μέρα που θα ξεκινά η απόλυτη προσοχή της στοματικής μου υγιεινής, και θα επισκέπτομαι τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες (για τους 2 καθαρισμούς τον χρόνο) ίσως με περνάτε για τρελό αλλά τον πόνο που ζούσα από αμέλεια και φοβία τόσα χρόνια... πραγματικά ήμουν πολύ κουτός... α) Πόσο διαρκεί ένα σφράγισμα (λευκό) με καθημερινή περιποίηση μετά από κάθε γεύμα, β) Η γέφυρα καταστρέφει το δόντι που στηρίζετε? (Μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα για εμφυτεύσεις)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Και συγχαρητήρια που αποφασίσατε να αλλάξατε μια κατάσταση που σας ενοχλόυσε και δεν αποδεχθήκατε μοιρολατρικά την κατάστασή στην οποία βρισκόσασταν.
   Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας :
   α)Το λευκό σφράγισμα δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.Όπως όλα τα πράγματα στο στόμα η διάρκεια ζωής του δεν είναι συγκεκριμένη.Πάντως γενικά τα σφραγίσματα από ρητίνη(άσπρα σφραγίσματα) έχουν διάρκεια ζωής από 3 έως 5 χρόνια.Οι μελέτες που έχουν γίνει δίνουν αυτό το χρόνο ζωής,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ο χρόνος μεγαλύτερος ή μικρότερος.Το πλεονέκτημα που δίνουν τα άσπρα σφραγίσματα είναι ότι μπορούν να διορθωθούν χωρίας να χρειαστεί να αντικατασταθούν εξ'ολοκλήρου όπως πχ τα μαύρα.
   β)Η γέφυρα κάποια στηρίγματα.Για να φτιαχθεί μια γέφυρα πρέπει να γίνει τρόχισμα και αφαίρεση συγκεκριμένου πάχους οδοντικής ουσίας από το δόντι.Δεν καταστρέφεται το δόντι.Εξακολουθεί να είναι στο στόμα.Αν δεν μπορούν να γίνουν εμφυτεύματα,είναι μια επιστημονικά αποδεκτή διαδικασία.Δε χρειάζεται να δαιμονοποιείται ούτε να αισθάνεσθε άσχημα που την επιλέγετε έναντι μιας άλλης θεραπευτικής δυνατότητας.Οι οδοντιατρική θεραπεία μοιάζει με ένα μαθηματικό πρόβλημα-έχει περισσότερες της μιας θεραπευτικές λύσεις.
   Το ζητούμενο είναι να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

   Διαγραφή
 63. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.Είμαι 26 χρονών και πριν δυο μέρες αφαίρεσα χειρουργικά τον κάτω δεξή φρονιμίτη ο οποίος ήταν έγκλειστος. Παίρνω Augmedin και τρεις φορές την ημέρα Algofren. Δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερους πόνους αλλά έχω αρκετό πρήξιμο και αυτό που με απασχολεί είναι το γεγονός ότι ακόμη νιώθω μούδιασμα.Πιο συγκεκριμένα δεν έχει επανέλθει η αίσθηση στην δεξιά πλευρά του κάτω χείλους και στο πιγούνι. Είναι φυσιολογικό?Ανησυχώ πολύ γιατί πριν εννέα χρόνια που αφαίρεσα τον αριστερό φρονιμίτη μου άφησε παραισθησία στη γλώσσα. Πιστεύετε ότι θα επανέλθει η αίσθηση ή είναι ακόμη νωρίς να το κρίνουμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Μπορεί να νιώθετε ακόμα μούδιασμα λόγω του πρηξίματος,αλλά εφ'όσον υπάρχει ιστορικό υπαισθησίας σε εξαγωγή,κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας μήπως χρειαστεί να πάρετε Νeurobion(σκεύασμα βιταμίνης B12) το οποίο βοηθάει στην επούλωση του νεύρου.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα μιλήσω στον οδοντίατρό μου για το φάρμακο που μου αναφέρατε και ελπίζω να παν όλα καλά. Και πάλι ευχαριστώ!

   Διαγραφή
 64. καλησπερα σας! εβγαλα κ γω τον κατω δεξι φρονιμητη μου ο οποιος ηταν εγκλειστος στις 4/12. ηταν μια δυσκολη εξαγωγη και το δοντι επρεπε να κοπει σε 6 κομματια για να αφαιρεθει, παρολαυτα ολα πηγαν καλα. σημερα, 4 μερες μετα δε ποναω ουτε ειμαι πολυ πρησμενη απλα εχω παρατηρησει μια δυσαρεστη μυρωδια στο στομα.. ειναι φυσιολογικο; βουρτσιζω τα δοντια μου μετα απο καθε γευμα.. επισης παιρνω κ αντιβιωση.. και τελος, ηθελα να ρωτησω εαν ειναι ασφαλες να καπνισω απο δω κ περα
  σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Η μυρωδιά στο στόμα μπορεί να είναι λίγο φυσιολογική.Καλό είναι να κάνετε και στοματοπλύσεις με κάποιο τοπικο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Ως προς το κάπνισμα,μπορείτε πλεον να καπνίσετε αλλά με μέτρο.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 65. Καλησπέρα σας,έχω κάνει το 2010 μια απονεύρωση αριστερά κάτω ,στο δοντι πριν τον φρονημίτη ,το 2011 έκανα εξαγωγή του φρονημίτη που προανέφερα και περίπου ένα χρόνο μετά και αφαίρεσα και τον δεξί κάτω ημιέγκλειστο φρονημίτη.Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να σας ρωτήσω αν κατά την γνώμη σας έχει σχέση με μια ενοχληση που έχω στην αριστερά πλευρά του λαιμού μου 2 μήνες τώρα.
  Να σημειώσω ότι εχω πάει σε 3 ωρλ, ο τελευταίος ,ο οποιος με εξέτασε με κάμερα βρήκε μυκητίαση για την οποία κάνω θεραπεία, οι 2 δεν ειχαν βρει τίποτα. Αυτό που με φόβησε είναι ότι στην εξαγωγή του αριστερού μου φρονημίτη σκουσα τον γιατρο να λέει στον βοηθό του "πρόσεχε γιατί αυτό αν φύγει θέλει εγχείρηση στο λαιμό " τότε καταλαβα ότι αναφερόταν σε κάποιο νεύρο.Έτσι λοιπόν εφόσον έχει αποκλειστεί προβλημα στο λαιμό ψάχνω μήπως είναι κάτι άλλο βέβαια εχει περασει μεγάλο διάστημα απο τοτε.
  Να συμπληρώσω ότι ο οδοντιατρος διεγνωσε και γναθοκροταφικό σύνδρομο (ήπιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς εξέταση είναι επιφοβες.
   παρ'όλα αυτά δε νομίζω πως το πρόβλημα στον λαιμό να σχετίζεται με την εξαγωγή του φρονιμητη την οποία είχατε κάνει προ διετίας.και αυτό γιατί τόσο καθυστερημενη αντιδραση δεν είναι αναμενόμενη.Αν ήταν αποτελεσμα εκείνης της εξαγωγής θα φαινόταν στις πρώτες ημέρες,εβδομάδες η έστω μήνα.
   αντίθετα αυτο που μου λέτε δηλαδή ενόχληση στα πλαγιά του λαιμού,συνάδει με πόνο από κροταφογναθικη δυσλειτουργία.Ειδικά Αν νιωθετε σφιγμενο το στερνοκλειδομαστοειδη μυ,δηλαδή το μυ στα πλΑγια του λαιμού που ενώνει το κεφαλι με τον κορμό,στην κλειδα.
   δεν μπορώ να γνωρίζω τι είδε ο συνάδελφος ΩΡΛ με την κάμερα,αλλά όταν τελειώσετε την αντιμυκητισιακη αγωγή,καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας η κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε και να ξεκινήσετε μια θεραπεια για το κροταφογναθικο σας πρόβλημα.Μπορεί να περνατε μια περίοδο άγχους αυτήν την περίοδο και να τριζετε η να σφγγετε τα δόντια σας η κάτι άλλο.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο μη δισταστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 66. Δεν πρόκειται για μυικό πόνο, αλλα ενοχληση όταν καταπίνω, σαν ξένο σώμα, αυτό βέβαια μπορεί να είναι και σύμπτωμα της μυκητίασης, απλά το έχω 2 μήνες και έχω τρομάξει, είναι και το αγχος όπως είπατε πολύ σωστά, ο γιατρός μου συνέστησε να δω κάποιον ειδικο για το αγχος μου!ευχαριστώ για την απάντηση σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας.
   Παρακαλώ επαναλάβετε την απορία σας,μια και η τχνολογία δεν επέτρεψε τη σωστή της διατύπωση!

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Με λένε Μαρία και είμαι 23 χρωνων, το δικό μου πρόβλημα μάλλον ειναι λίγο πιο σοβαρό και θα ήθελα την γνώμη σας! Για καμία βδομάδα κινούσε το αυτί μου σαν ενα 'κλακ' την ώρα που έκλεινε το στόμα , πήγα το κοίταξα και βρήκα ότι εχω φρονιμιτη που πρέπει να βγει ... Δεν θέλω να αναφέρω σε πόσους πήγα και τι διαφορετικιες απάντησης μου έδωσαν ... Το θέμα μου ειναι ότι μια εξαγωγη θέλω αλλα επειδή το στόμα μου ειναι μικρό και δεν μπορούσε να βγει ο φρονιμιτης ειναι μου είπε πρώς τα πάνω με κλιση στο αυτί Μου είπε ότι θα κάνω χειρουργιο ότι θα μου τραβήξει το μάγουλο θα εισχωρήσει μέσα στο ούλα θα σκάψει το κόκαλο θα κόψει κ τέλος . Σας παρακαλώ πόσο πονάει δεν υπάρχουν άλλες τεχνικες !

   Διαγραφή
  3. Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Αυτό που μου περιγράφετε είναι μια χειρουργική εξαγωγή.Δηλαδή ο φρονιμήτης είναι μέσα στο κόκαλο ακόμα,δεν είναι ορατός μέσα στο στόμα;
   Χωρίς κλινική εξέταση και ακτνογραφία δεν μπορώ να πω αν πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμήτη για να σταματήσει αυτός ο ήχος που ακούγεται.Μπορεί εκτός από την εξαγωγή να χρειαστεί αν γίνει και μια θεραπεία για τη δυσλειτουργεία τη κροταφογναθικής σας διάρθρωσης,μια και αυτό το κλακ που ακούγεται από τα οστά,είναι ένδειξη τέτοιας δυσλειτουργίας.
   Πάμε τώρα στο ερώτημα,εαν πονάει.Καντά τη διάρκεια της εξαγωγής δεν πονάει διότι είσαστε αναισθητοποιημένη.Οπότε το μόνο που μπορεί να νιώσετε είναι μια πίεση.
   Μετά την εξαγωγή είναι σχετικό.Άλλοι δεν πονάνε καθόλου,άλλοι νιώθουν μια ηπια ενόχληση και άλλοι νιώθουν πόνο.Οπότε δεν μπορώ να σας πω εκ των προτέρων ότι θα πονέσετε ή δε θα πονέσετε.Αυτό εξατομικεύεται!
   Εν κατακλείδι αναζητήστε θεραπεία από τον οδοντίατρο με τον οποίο πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε καλύτερα!
   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 68. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το blog! Ειμαι 26 χρονων και πλεον δεν καπνιζω αλλα
  αναγκαστικα πρεπει να γινει εξαγωγη 2 δοντιων που ειναι κατω δεξια πριν τον φρονιμιτη διοτι εχουν αποστημα- φλεγμονη γυρω-γυρω απο καθε δοντι. αν και εγω δεν νιωθω τιποτα. μονο οταν εκανα x-ray πανοραμικη τα ειδε ο οδοντιατρος.και δυστυχως δεν υπαρχει σωτηρια. :( . Η ερωτηση μου ειναι: μετα απο ποσο καιρο μπορω να βαλω εμφυτευμα? Διοτι ο οδοντιατρος μου ειπε πως πρεπει να περιμενω 1 χρονο!!!! μεχρι να ειναι σε θεση το ουλο και υστερα το κοκκαλο να δεχτει τετοια "εργασια". Πιστευετε πως οντως χρειαζεται τοσοοοος χρονος? Δεν λεω να μπει αμεσως αλλα αφου βγαλουμε τα δοντια, ποσο χρονο θελει πια να φυγει το αποστημα....? Διοτι δεν μπορω 1 χρονο να μεινω χωρις δοντια.....
  ευχαριστω θερμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει δύο σκέλη.
   1ο.Κανονικά εμφυτευματα μπορούν να μπουν μετά από 1 μήνα περίπου σε εξαγωγές,ειδικά σε νέα άτομα.
   2ο.Ειδικά σε εσάς πρέπει να αναζητήσουμε το λόγο που υπάρχει η κύστη εκεί και αν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη για αφαίρεση και των δοντιών.Γατί εαν είναι τόσο μεγάλη η κύστη ώστε όταν αφαιρεθεί,να αφαιρεθούν μαζί και τόσο στρατηγικά δόντια,λογκά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο οστικό έλλειμα οπότε θα πρέπει να χρειαστούν τεχνικές ανάπλασης οστου.Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος επιμηκύνεται και δεν είναι σίγουρο το χρονικό πλαίσιο.Χονδρικά μπορεί να φθάσει και το χρόνο.
   Γνώμη μου είναι να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη,μια και μπορεί να υπάρχει και εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε,ειδικά εαν θα πρέπει να γίνουν τόσο σύνθετες οδοντιατρικές επεμβασεις στο στόμα σας,τόσο από πλευράς θεραπείας όσο και από πλευράς αποκατάστασης και φυσικά κόστους.

   Διαγραφή
 69. σας ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την πολλαπλή εξαγωγή φρονιμίτη. Είμαι 32 και στα 15 φόρεσα σιδεράκια για 2 χρόνια, έχοντας στραβά δόντια και την τάση κλειστής άνω και κάτω γνάθου. Επειδή τα δόντια μου στράβωσαν ξανά (κυρίως της κάτω γνάθου) η οδοντίατρος μου μου είπε να βγάλω πανοραμική όπου και διαπίστωσε ότι φταίνε οι φρονιμίτες και πρότεινε να τους αφαιρέσω, κυρίως τους 2 κάτω. Μπορώ να κάνω ταυτόχρονη αφαίρεση και πόσο επίπονο θα είναι?Υπάρχει περίπτωση ολικής αναισθησίας?
  ευχαριστώ και καλή χρονιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και χρονια πολλα.

   Πρωτα-πρωτα η αφαιρεση των φρονιμητων δε θα διορθωσει το γεγονός ότι στραβώνουν τα δόντια.Απλά δε θα το κάνει χειρότερο.Για τη διόρθωση,αν σας ενοχλεί,πρέπει μάλλον να ξανακανετε ορθοδοντική.

   Στο ερώτημά σας,η ταυτόχρονη αφαίρεση των κάτω φρονιμητών,αν και γίνεται,δε συνίσταται.Και αυτό γιατί αναισθητοποιείται και το αντίστοιχο μισό της γλώσσας,σε μεγάλο ποσοστό.Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση των κάτω φρονιμητών θα μουδιάσει όλη η γλώσσα οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες μέχρι να περάσει η αναισθησία,να υπάρξει κάποιο ατύχημα.Πχ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου η γλώσσα παραλίγο να φράξει την αναπνευστική οδό("γύρισε" δηλαδή η γλώσσα).
   Αν η διαδικασία γίνει με ολική αναισθησία φυσικά μπορεί να γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση,μια και ο ασθενής βρίσκεται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.Αλλά με την ολική αναισθησία,εκτός από τους κινδύνους που αυτή περιλαμβάνει,αυξάνει κατά πολύ και το κόστος της θεραπείας.Επίσης συνήθως γίνεται σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα πχ ιδιωτικά θεραπεύτήρια που έχουν οδοντιατρικές μονάδες.

   Η αφαίερεση φρονιμήτη δεν είναι τόσο επίπονη όσο φοβάστε.Δε σας λέω ότι δε θα πονέσετε καθόλου κατά την αποθεραπεία(μια και κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε αρκετά μουδιασμένος/η και δε θα νωθετε τίποτα),αλλά το πόσο θα πονέσετε εξατομικεύεται.Μπορεί να μη νιώσετε πολλά,μπορεί και να νιώσετε περισσότερα.

   Ελπίζω να σας βοηθησα!

   Διαγραφή
 71. Kαλησπερα εχω 2-3 αποριες εχω κανει απονευρωση σε ενα δοντι αυτο επιρεασε το διπλα (πρωτη φορα που πηγα οδοντιατρο) λοιπον εκανα απονευρωση -1-2 μου πριστηκε μετα πηγα ξανα οδοντιατρο μου εβγαλε το βαμβακι ξεπριστικε μετα ενιωθα ολα ωραια ολα καλα δεν πηγα να το κλεισο μετα απο 3 μηνες πριστικε παλλι πηγα οδοντιατρο παλλι απονευρωση μετα ξανα τα ιδια κ τωρα δεν το εχω κλειστο και πριστικη παλλι, βεβαια το πιων το εβγαζε εξω το ενιωθα δλδ καθε μερα αλλα μονο το πρωι τωρα ποναει ομως και η απορια μου ειναι αυτο το πιων που πριζετε και ξεπριζετε συνεχεια πειραζι καπου? ειναι κακο; ειναι το δεξια τελευταιο (αν παιζει ρολο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλησπέρα κα σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Παρά το γεγονός ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,εν τούτοις η γνωμη μου είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονεύρωσης γι'αυτό συνεχίζει να πρήζεται και να ξεπρήζεται το δόντι.

   Απονεύρωση δεν είναι μόνο να ανοίγουμε το δόντι,να το καθαρίζουμε και στη συνέχεια να του βάζουμε βαμβάκι και να το κλείνουμε προσωρινά.Απονευρωση είναι να το καθαρίζουμε μεν,δηλαδή να αφαιρούμε το νεύρο και τα μικρόβια,αλλά στο επόμενο ραντεβού να κλείνουμε τη ρίζα με θερμοπλαστικό υλικό,δηλαδή γουταπέρκα για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα ξαναμπουν μικροβια στις ρίζες.Και στο επόμενο ραντεβού να κάνουμε κα σφράγισμα ή θήκη για να προστατεύσουμε την απονεύρωση και το δόντι.

   Κοιταξτε την ανάρτηση για την απονεύρωση

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

   και την ανάρτηση για το ενδοδοντικό απόστημα,που εσείς παθαίνετε

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2013/07/endodontiko-apostima.html

   Το δόντι αυτό αποτελεί μια συνεχή εστια φλεγμονής στο στόμα σας και αν δεν τελειώσει όλη η απονεύρωση και η αποκατάσταση(σφράγισμα ή θήκη),μπορεί να χαλάσει τόσο πολύ που να μη θεραπεύεται και να θέλει εξαγωγή.

   Συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας ή αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον ίδιο,αναζητήστε κάποιον ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημά σας.

   Ελπίζω να σας ενημέρωσα..

   Διαγραφή
 72. Πρίν 10 ώρες έβγαλα 2 φρονιμήτες ο ένας έγκλειστος και ο άλλος ημιέγκλειστος. Η γλώσσα μου είναι ακόμα μουδιασμένη σε ένα σημείο.Είναι λογικό αυτό? Φοβάμαι οτι μου άφησε κουσσουρι.Αν έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο τι γινεται? Θα περάσει μόνο του? Έχω κατατρομάξει! Σε τι γιατρό να απευθυνθώ? Σε γναθοχειρουργό έκανα την επέμβαση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Καταλαβαίνω ότι είσαστε αρκετά αγχωμένος.Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται.
   Σας λέω από την αρχή ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά,αν και σήμερα συνεχίζει αυτό το μούδιασμα ή μια αίσθηση "μυρμηγκιάσματος" στο μισό της γλώσσας από την πλευρά που έγινε η εξαγωγή,τότε μπορεί να έχει πάθει κάποια κάκωση ή βλάβη το νεύρο.Αυτό σιγά-σιγά εκτός αν είναι μεγάλη η βλάβη θα επανέλθει.

   Πότε θα επανέλθει;Δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

   Τι κάνετε εσείςςΚαταρχην παίρνετε τηλέφωνο τον γναθοχειρουργό που σας έκανε την εξαγωγή και τον ειδοποιείτε για το περιστατικό.Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι θα κάνετε,μια και αυτός ξέρει τς ενέργειες που έχει κάνει κατά την εξαγωγή.Αν θέλετε να βοηθήσετε το νεύρο να επανέλθει πιο γρήγορα,κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να πάρετε ένα σκεύασμα που λέγεται Νeurobion(νεβρομπιον ή νιουρομπιον παραθέτω περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο στον αντίστοιχο ιστότοπο http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/neurobion).To neurobion έχει βιταμίνες του συμπλεγματος Β που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων των νεύρων.Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που έκανε την εξαγωγή,μια και αυτός ξέρει τι έχει κάνει κατά τη διάρκεια της εξαγωγής και θα σας κατευθύνει.

   Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον συγκεκριμένο,ένας οποιοσδήποτε οδοντίατρος που έχει ξανααντιμετωπίσει αυτές τις καταστασεις αρκεί. Αν θέλετε μπορειτε να πάτε παλι σε κάποιον εξειδικευμένο γναθοπροσωπικό ή στοματικο χειρουργό.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά..

   Διαγραφή
 73. Giatre mou kalhspera..sigxaritiria gia th douleia sas k th politimi voitheia sas..tha ithela na sas rwtisw kgw kati..to kalokairi me ponouse xafnika ena donti mou otan etrwga k eixe pristei k to oulo mou..etsi me ta polla k meta apo polles apofiges,de mporousa na kanw kati allo apo to na paw ston odontiatro mou..me ta polla,eide mia mikri rogmi sto dontaki mou,to opoio mou anakoinwse pws oso k na xtipithw exei spasei k thelei exagwgh..egw fusika molis to akousa,mia k de xaraktirizomai gia ti psixraimia mou,panikoblithika ton rwtisa,gia tixon allous tropous antimetopishs..mpas k apofugw tin exagwgh..mou to apeklise,alla pros wras mia k den eixe proxwrisei i rogmi polu,mou to eftiaxe proxeira,exw tin entipwsi me to uliko tou sfragismatos,de thimamai k kala..lew ouf mia anasa,estw oso kratisei..meta apo 2-3 mines fusika,pali enoxlisei pali priximo..pali me xilia parakalia mou to eftiaxe me tin idia diadikasia..k na mi sas kourazw..ftasame sto simera..pou otan piga trith fora ithele pia o xristianos na mou to vgalei epi topou..katalaba oti de paei allo k pira ti megali apofasi na fanw tharalaia k na to vgalw epitelous..afiste pou mauta pou diavaza sto net..gia ta apostimata k tis molinseis tou aimatos k de xerw ti allo,nomiza pws katapinw to puon k pia dilitiriazomai arga k stathera..eimai k oligon arrwstofobikh..telospantwn,afou pernw gia trith fora loipon antibiwsh(amoxil 1g.)..auth th fora thn arxisa trith 21/1..piga ston anthrwpo th paraskeuh 24/1..k meta apo 2-3 kriseis panikou,ton afisa na mou to vgalei..molis mou to evgale malista mou to edeixe kiolas k mou leei koita mia terastia kisth pou eixe,itan san ena aspro sixameno skouliki kolimeno sto donti m,an k den to prosexa k kala,min exoume k lipothimies..etsi mou eipe na sinexisw tin antibiwsi mou mexri k simera kiriakh 26/1..(k tis 3 fores pou xreiastike na parw gia 6 meres th phra)..k ola kala..ontws girisa spiti meta tin exagwgh,oute polu pono eixa,oute polu aima..kratithika k de kapnisa gia 4 wres..k mexri k simera pinw k trww prosextika..pinw k ena panadol extra kathe mera..to thema mou loipon einai,k afou ekana auto twn terastiwn diastasewn prologo k sugnwmh an sas kourasa..apo extes pou eixe fugei teleiws pia i epeiria tis enesis,katalabenw pws uparxei ena priximo sto oulo,panw apo to simeio fusika pou leipei to dontaki mou..k ennoeitai anisixw polu..niwthw elafrws prismeni an k exwterika,emfanisiaka de fenetai tpt..alla auto to priximo tou oulou me anisixei polu..einai fisiologiko?ti mporei na einai?apo aurio tha stamatisw k tin antibiwsi,pws tha figei?na paw ston odontiatro m na to dei,ti lete?sugnwmi an sas kourasa k euxaristw ek twn proterwn gia to xrono pou tha afierwsete,naste kala......xxx

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια και για την ερώτηση.
   Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και αυτό που με ρωτάτε είναι πολύ κλινικό.Παρ'όλα αυτά πιθανολογώ ότι το ούλο πρήστηκε ελαφρώς γιατί επουλώνεται.Όπως σε όλους τους τραυματισμούς,έτσι και στο στόμα έχουμε πρήξιμο(οίδημα) στην περιοχή ως μέρος της επουλωτικής διαδικασίας.Οπότε το πρήξιμο δεν είναι κάτι που θα σας προβληματίζει.Μπορεί να συνυπάρχει και μια αίσθηση ενόχλησης ή και μικρού πόνου.

   Αυτό που θα κάνετε εσείς είναι να τηρείτε σχολαστική στοματική υγιεινή.Δηλαδή να πλένετε τα δόντια σας καθημερινά και σε εκείνη την περιοχή,απλά πιο μαλακά αλλά και αν θέλετε να χρησιμοποιείτε και ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

   Αν ο πονος είναι έντονος ή έχετε κάποια απορία τότε να πάρετε τηλέφωνο ή και να επισκεφθείτε τον οδοντιατρό που σας έκανε την εξαγωγή.Γιατί έχει δει την κλινική εικόνα.

   Και φυσικά να σκεφθείτε στο κοντινό μέλλον να αντικαταστησετε το ελλείπον δόντι,μια και τα υπόλοιπα δόντια θα επιβαρυνθούν από την έλλειψη του δοντιού.

   Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.

   Διαγραφή
 74. Giatre mou kalhspera,euxaristw poluuu gia thn apanthsh sas...htan tha elega kathisixastikh,gt egw apo to fovo mou k thn anisixia mou,ola ipopta ta blepw...apo extes deutera 27/1 stamatisa k tin antibiwsi...uparxei ena elafru priximo akoma,alla nomizw pws siga-siga ipoxwrei...pono den exw se ekeino to shmeio sxedon katholou,alla pairnw ena panadol extra kathe mera,gt niwthw genika ena pono k mia talaipwria se olokliri tin aristeri pleura tou kefaliou(aristera itan i exagwgh)...k genika nomizw exei talaipwrithei polu auth h pleura,logw k igmoreiou pou exw k pali aristera...alla pio polu k apo to igmoreio k apo to dontaki m,einai pisteuw o fovos mou,gt sinithizw na ta megalopoiw ola...sugnwmi an sas kourasa k pali euxaristw polu,kalh sunexeiaaa!!! :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 75. Γεια σας εκανα εξαγωγη δοντιου εκτες 31/01/14 και θα ηθελα να ρωτησω αν κανει να τρωω γαλακτομικα .... και τι αλλο δεν πρεπει να τρωω ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τρώτε γαλακτοκομικά.Θα αποφεέγετε όμως τις σκληρές τροφές για μια με δύο μέρες μετά την εξαγωγη πχ παϊδάκια ή μπριζόλα.Θα αποφεύγετε τις ζεστές τροφές πχ ζεστή σούπα.
   Μετά τις δύο μέρες δεν έχετε κανενα πρόβλημα και τρώτε ότι θέλετε.

   Σας υπενθυμίζω να πλένετε καλά τα δόντια σας και μετά τη δεύτερη μέρα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας για τον πιο αποτελεσματικό καθαρισμό της περιοχής.

   Επίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 76. Έκανα μια εξαγωγή πριν καμια δεκαριά χρόνια στην άνω γνάθου. Ο γιατρός μου είχε πει ότι βγηκε κ το ικμοριο μαζι. Το τελευταίο καιρό όταν εχω καταροη και ρουφάω την μύτη μου πονάω δίπλα απο την μύτη μέχρι κ το μάτι. Φταίει λέτε το ικμοριο που αφαιρέθηκε τοτε η κατι άλλο συμβαίνει;ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί σε μια εξαγωγη να βγήκε όλο το ιγμόριο.Είναι αδύνατο.Αυτό που μπορεί να έγινε είναι η ρίζα του δοντιού να έφτανε μέχρι το ιγμόριο,οπότε όταν βγήκε το δόντι(μαλλον τραπεζίτης-οπίσθιο δόντι ) να έγινε καποια τρύπα που να επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ στόματος και μύτης.Αυτό μπορεί περιστασιακά να πονάει,ειδικά αν δεν έχει γίνει καλά η επούλωση.

   Το θέμα με τον πόνο που νιώθετε τώρα μπορεί να είναι από αυτήν την παλιά εξαγωγή αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπιζετε.

   Γνώμη μου είναι να πάτε σε έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.Τότε μόνο θα μπορέσει να τεθεί μια σωστή διάγνωση που θα δώσει τέλος στον πόνο σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανα μαζί μου.

   Διαγραφή
 77. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

  Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί σε μια εξαγωγη να βγήκε όλο το ιγμόριο.Είναι αδύνατο.Αυτό που μπορεί να έγινε είναι η ρίζα του δοντιού να έφτανε μέχρι το ιγμόριο,οπότε όταν βγήκε το δόντι(μαλλον τραπεζίτης-οπίσθιο δόντι ) να έγινε καποια τρύπα που να επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ στόματος και μύτης.Αυτό μπορεί περιστασιακά να πονάει,ειδικά αν δεν έχει γίνει καλά η επούλωση.

  Το θέμα με τον πόνο που νιώθετε τώρα μπορεί να είναι από αυτήν την παλιά εξαγωγή αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπιζετε.

  Γνώμη μου είναι να πάτε σε έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.Τότε μόνο θα μπορέσει να τεθεί μια σωστή διάγνωση που θα δώσει τέλος στον πόνο σας.

  Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανα μαζί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.
  Στις 17/2, πριν 4 μέρες, αφαίρεσα όλους τους φρονιμήτες μου σε μια επίσκεψη στο γναθοχειρουργο, τους πάνω με εξαγωγή και τους κάτω χειρουργικά. Ήταν μια τολμηρή απόφαση γιατί ήξερα πόσο θα υποφέρω αλλά από την άλλη απαραίτητο σύμφωνα με τον οδοντίατρο μου και τον γναθοχειρουργό.
  Παίρνω amoxil και παυσίπονα. Ο πόνος ήταν αρκετά έντονος όπως ήταν αναμενόμενο αλλά έχω την αίσθηση ότι η επούλωση γίνεται κανονικά. Το φούσκωμα έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί.
  Είμαι καπνίστρια, 31 ετών,αλλά το περιόρισα στα 4-5 τσιγάρα την ημέρα.

  Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι από χθες νιώθω πόνο στα αυτιά καθώς και έναν πόνο/ μούδιασμα στην οδοντοστοιχία, ο οποίος κάποτε είναι επίμονος και κάποτε σποραδικός και όχι απαραίτητα στα ίδια σημεία.

  Σημειώνω ότι έχω και πρόβλημα ευαισθησίας στα δόντια γενικά. Ο πόνος δεν είναι υπερβολικός αλλά από την άλλη δεν είναι ιδιαίτερα ανεκτός χωρίς παυσίπονα.

  Δε νομίζω να είναι περίπτωση ξηρού φατνίου καθώς όπως είπα και πριν φαίνεται ότι οι πληγές επουλώνονται κανονικά.

  Να προσθέσω ότι κάνω και ξέπλυμα με αλατόνερο και ακόμα δεν έχω αγγίξει οποιαδήποτε τροφή στα σημεία της εξαγωγής. Παίρνω μόνο ρευστές και ημίρευστες τροφές.

  Είναι φυσιολογικός ο πόνος ή πρέπει να προσέξω κάτι; Σκέφτηκα να σταματήσω τα παυσίπονα και να συνεχίσω με αντιφλεγμονώδη.

  Σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας.Καταρχην σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια!
   Κατά δεύτερον ήταν όντως πολύ γενναία η απόφαση της ταυτόχρονης αφαίρεσης και των 4 φρονιμητων.
   Αυτά που νιώθετε είναι φυσιολογικά και δε μου φαίνεται για περίπτωση "ξηρού φατνιου",όπου θα συνοδευόταν και από άλλα συμπτώματα..Αν σας πιάνει το παυσίπονο,καλώς διότι είναι ένα πιο ήπιο φάρμακο.Αν θέλετε ένα πιο δυνατό σκεύασμα,το ponstan είναι αντιφλεγμονώδες/αναλγητικό ενώ για να μην νιώθετε καμία ενόχληση xefo rapid.

   Όλα αυτά όμως καλύτερα να γίνουν σε συνεννόηση με το γιατρό σας.Γαιτί οποιαδήποτε φαρμακευτκή αγωγή πρέπει να δωθεί από αυτόν που έκανε τη διαδικασία.Επίσης θα πρέπει να τον ρωτήσετε αν πρέπει να ξεκινήσετε εκτός απο αλατόνερο που είναι καταπραϋντικο,πλύσεις με chlorexil 0,12%,που περιέχε δηλαδή χλωρεξιδίνη.Πολλοί το συστήνουν για χειρουργικές εξαγωγές,μια και ειναι αντιμικροβιακό.Το αλατόνερο δρα αλλιώς,μειώνοντας το pH και το πρήξιμο,αλλά δεν είναι αντιμικροβιακό.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και καλή επούλωση!

   Διαγραφή
 79. καλησπερα σας και πολλα συγχαρητηρια για το blog σας, ειναι πολυ βοηθητικο!εγω εβγαλα εχθες το πρωι τους δυο αριστερους φρονιμιτες ο ενας εκ των οποίων ήταν τελειως κλειστός δεν είχε βγει καθόλου.. εβαλα παγο για περιπου 2 ωρες αφου γυρισα απο το ιατρειο και πηρα αντιβιωση.ειναι αρκετά πρησμένο το μαγουλο θα έλεγα υπερβολικα. είναι φυσιολογικο? επισης μπορώ να καπνίσω τωρα δλδ αφου έχουν περασει 30 ωρες απο την επέμβαση. εχω προσέξει αρκετα δεν εχω φαει ακόμα κατι περα απο γιαουρτι και κρυα σουπα.πιστευω οτι εξελισσεται φυσιολογικα η επουλωση αφου δεν ποναω περα απο την μεγαλη ενοχλησει που δημιουργει το πριξημο.ευχαριστώ εκ των προταίρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Στην ερώτηση σας,μου φαίνεται λογικό να είναι πρησμένη η περιοχη,μια και έγινε εξαγωγή και των δύο φρονιμητων.Εφόσον το πρήξιμο δε συνοδεύεται και από έντονο πόνο ή ενόχληση όλα βαίνουν καλώς.Ορσμένοι γατροι δίνουν και αντιφλεγμονώδη για την αντιμετωπιση του πρηξιματος.Για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή όμως πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας.

   Μπορείτε να καπνίσετε,αλλά όσο λιγότερο τόσο καλύτερα μια και η νικοτίνη αλλά και η ανοδος της θερμοκρασίας λόγω του τσιγάρου δυσχεραίνουν την επούλωση.

   Σε δέκα μέρες λογικά θα πάτε στον οδοντίατρο να αξιολογήσει την επούλωση και να σας κόψει και τα ραμματα,οπότε ότι απορίες σας έχουν δημιουργηθεί συζητήστε τες μαζί του.Θα χαρεί να σας λύσει κάθε απορία.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση σας γιατρέ! Ηδη στην τεταρτη μερα με ακριβως το ιδιο πριξημο (δεν εχει μειωθεί καθόλου παρ ολο που περνω αντιβιοτικο και αντιμικροβιακο) με πόνο και χρήση mesulid και και την ιδια ασχημη μυρωδια οπως αυτης απο την πρωτη στιγμη που ενιωσα οταν τελειωσε η επεμβαση που προκυπτει απο την τομη ειδικα οταν πλενω τα δοντια και το τραυμα. μαλλον θα πρεπει να επισκεφτώ το νοσοκομείο ξανα. δεν μου φαινονται πολυ φυσιολογικα συμπτωματα. δεν θα επρεπε τουλαχιστον να μειωθει το πρίξημο?ευχαριστω πολύ!

   Διαγραφή
  3. Το λογικό είναι μετά την τέταρτη μέρα να έχει υποχωρήσει κάπως το πρήξιμο(αλλά δεδομένου του ότι βγάλατε και τους δύο φρονιμήτες δε θα έχει φύγει).

   Αν νιώθετε ότι η επούλωση δεν έχει ξεκινήσει καθόλου,αλλά αντίθετα υπάρχει αυτή η περίεργη μυρωδιά και συνοδεύεται και από πονο τότε μπορεί να είναι μια περίπτωση ξηρου φατνίου.
   Σας ξαναλέω όμως ότι χωρίς κλινική εικόνα είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσω την κατάσταση οπότε καλύτερο θα ήταν να συνεννοηθείτε με το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή για να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 80. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το blog σας.
  Το καλοκαίρι που μας πέρασε με πόναγαν οι 2 πάνω φρονιμίτες μου και πήρα ντεπόν για 2 βδομάδες και σιγά σιγά περασε ο πόνος. Ήθελα να τους βγάλω αλλά βρισκόμουν σε διακοπές και όταν γύρισα είχε άδεια ο οδοντίατρος που πήγαινα. Σε λίγες μέρες μου πέρασε και ο πόνος και δεν ξανάδωσα σημασία.
  Τώρα καθώς έφαγα έσπασε ο άνω δεξιά φρονιμίτης και παρατήρησα πως ήταν σάπιος μέσα και έχει μήνει η ρίζα στο ούλο μου και έχω μια μεγάλη κακοσμία.Θα μου δημιουργήσει πρόβλημα τώρα στην εξαγωγή???? Φοβάμαι τόσο καιρό μην μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα και στον τραπεζίτη μου..Υπάρχει περίπτωση να μου έχει χαλάσει τον τραπεζίτη μου επειδή δεν τον είχα βγάλει τότε και σάπισε και να χρειαστεί και αυτός εξαγωγή??

  Παρατηρώ και ο άλλος μου φρονιμήτης πρέπει να είναι σάπιος γιατί έχει το ίδιο χρώμα..
  Τι να κάνω για να σώσω τους τραπεζίτες μου?????
  Και επίσης τι να κάνω τώρα ώσπου να βγάλω την ρίζα δεν με πονάει αλλά μυρίζει πολύ άσχημα..
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστλω για τα καλά σας λόγια.

   Η περίπτωση σας ειναι πολύ κλινική και διαγνώσεις απο μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά κατά τη γνώμη μου το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία για να φανεί πόσο έχει σπάσει το δόντι και που είναι η ρίζα σε σχέση με ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία(στην ανω γνάθο μας ενδιαφέρει να είναι μακριά από το ιγμόριο).
   Έχοντας την πανοραμική ο οδοντίατρος θα μπορέσει να βγάλει μια ασφαλή διάγνωση και να κάνει την εξαγωγή ή να εκτιμήσει ότι το περιστατικό υπερβαίνει των δυνατοτήτων του και να πρέπει να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο πχ στοματικό χειρουργό ή γναθοπροσωπικό χειρουργό ή ακόμα και περιοδοντολόγο.

   Οπωσδήποτε η εξαγωγή θα είναι πιο δύσκολη τώρα που έχει σπάσει το δόντι και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έχει χαλάσει και το διπλανό δόντι,πράγμα που θα φανει πιθανώς στην πανοραμική αλλά σίγουρα αφού βγεί ο φρονιμήτης.

   Αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν σύντομα και όχι σε ένα με δύο μήνες επειδή τώρα δεν πονάει τόσο πολύ.Όσο παραμένει το δόντι σπασμενο θα πάνε ούλα να καλύψουν τα σημεία που έιναι ελαφρώς κάτω από τα ούλα και θα γίνει η εξαγωγή πιο δύσκολη.

   Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνετε γα να σώσετε τους τραπεζίτες,δεν έχω σαφή απάντηση,μια και η απάντηση είναι πολυεπίπεδη.Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοδντίατρο σας να κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία κρίνει απαραίτητη και στη συνέχεια ανα έξι μήνες ή ανα χρόνο προληπτικά θα πηγαίνετε για επανεξέταση.

   Για να μην μυρίζει το στόμα σας μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ listerine.Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι το στόμα μυρίζει επειδή υπάρχουν δόντια που πρέπει να βγουν αμεσα.Οπότε όσο πιο γρηγορα βγάλετε τα δόντια τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει να μυρίζει το στόμα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 81. Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο γρήγορη απάντησή σας.
  Ήταν λάθος μου που το αμέλησα αλλά δεν φανταζόμουν πως θα σάπιζε και θα έσπαγε..
  Έχει σπάσει όλο το κάτω κομμάτι γιατί είμαι 31χρόνων και έχουν βγει ολόκληροι οι φρονιμίτες μου το κομμάτι που έσπασε το έχω ,είναι σαν να έχει βγει ένα δόντι χωρίς ρίζα απλά είναι κούφιο μέσα και μαύρο δηλαδή σάπιο..Και οι ρίζες μέσα στα ούλα μου..
  Δυστυχώς καταλαβαίνω πως δεν μπορώ να αποφύγω την ακτινογραφία ενώ δεν θέλω καθόλου να βγάλω λόγω της ακτινοβολίας..
  Ενώ τα πλένω τα δόντια μου δεν μπορώ να καταλάβω πώς χάλασαν και έφτασαν στο σημείο να σαπίσουν οι φρονιμίτες και να σπάσει ο ένας...
  Είμαι πολύ αγχωμένη στο να μην χάσω τους τραπεζίτες μου.
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ με βοηθήσατε πολύ. Σας ευχαριστώ επίσης για την δυνατότητα που μου δίνετε να ξαναεπικοινωνήσω μαζί σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Καλησπέρα!Ηθελα να ρωτησω το εξής: σημερα εκοψα τα ράμματα απο τους φρονημυτες που είχα βγαλει την προηγούμενη τεταρτη (εγκλειστος κατω αριστερά και ημιεγκλειστος πάνω αριστερα). Ποναω συνεχομενα, αρκετα αλλα υποφερτα αφου έχω συνιθίσει πλεον και προσπαθω να περνω μονο ενα παυσιπονο την ημερα. την αντιβιωση την τελειωσα (για 5 ημερες την έλαβα) αλλα δεν εχει φυγει τελειως το πρηξιμο. Η γιατρος μου μου ειπε οτι ποναω επειδη δεν βουρτιζω καλα την περιοχη δλδ εχει τροφες και υπολλειματα. υφιστανται αυτο σαν αιτία τετοιου πονου? επισης μου ειπε οτι υπαρχει πυον αλλα δεν μου εδωσε κατι ωστε να φυγει.τι μπορω να κανω για να σταματησει ο πονος? ίσως επιπλεον καθαριότητα της περιοχης με καποιο αντισηπτικο? επισης καπνιζω μεχρι 5 τσιγαρα την ημερα. δεν την εμπιστευομαι απόλυτα.τι μου προτείνεται να κάνω? ευχαριστώ πολυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Το ερώτημα σας είναι πολύ κλινικό και μια διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά πρέπει να διευκρινήσετε αν με παυσίπονο εννοείτε παρακεταμόλη δηλαδή depon/panadol ή κάποιο αντιφλεγμονώδες.

   Το πρήξιμο σταδιακά θα φεύγει αλλά έχουν περάσει μόλις 8 μέρες από μια διπλή εξαγωγή.Είναι φυσιολογικό να είσαστε πρησμένος.Και ο πόνος και η ενόχληση είναι φυσιολογικο να υπάρχει και το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας επειδή από όλη εκείνη την πλευρά πονάτε δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα.Βέβαια ο πόνος δεν είναι ο ίδιος με την πρώτη μέρα των εξαγωγών έτσι δεν είναι;Πιστεύω είναι μικρότερος που σημαίνει οτι η περιοχή επουλώνεται.

   Καλά το εντοπίσατε ότι για την καλύτερη υγιεινή της περιοχής θα πρέπει για λίγες μέρες να κάνετε μπουκώματα με κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας.Συνήθως για την περίπτωση των εξαγωγών και για βραχυχρόνια χρήση,δηλαδή χρήση έως 2 εβδομάδες,συστήνεται το chlorexil 0,12%.Στην περίπτωση σας δε χρειάζεται να το κάνετε για δύο εβδομάδες,αλλά 2 φορές την ημέρα μέχρι να τελειώσει το μπουκάλι.

   Τα πέντε τσιγάρα την ημέρα στην επούλωση δεν είναι τόσο κακό.Από την άλλη δεν το επικροτώ αλλά δεν είναι τόσο κακό όσο πχ 1 πακέτο(20 τσιγάρα.)Οπότε δεν οφειλεται το πρήξιμο σε αυτά.Είναι άλλο να είναι πρησμένη η περιοχή από τις εξαγωγές και την ταλαιπωρία και είναι άλλο να είναι πρησμένο επειδή υπάρχει πύον.Αν υπάρχει πύον πρέπει να πάρετε αντιβίωση μέχρι να ξεπρηστείτε αλλά πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με τη γιατρό σας τότε αναζητήστε και δεύτερη γνώμη.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 83. Καλημερα. Τις πρωτες 6 μερες επερνα mesulid απλα το σταματησα γιατι ξερω οτι ειναι αρκετα βαρυ και τωρα πέρνω depon και το περνω συνήθως στη δειάρκει της νυχτας γιατι απο τους πονους δεν μπορώ να κοιμηθώ. Βουρτσιζω τα δοντια μου μετα απο καθε γευμα 3 με 4 φορες την ημερα αλλα πραγματικα δεν φτανει μεχρι τοσο πισω η οδοντοβουρτσα καταβαλλω προσπαθεια αλλα δεν ανοιγει τελειως το στομα (κυριως τον πανω δεν πλενω καλα, τον κατω τον πλενω μεχρι τερμα και ειναι ο κατω που με ποναει και οχι ο πανω). ο πονος θα ελεγα οτι μερικες φορες στο σημειο που δεν αντεχω και περνω χαπι μοιαζει καπως με τον πονο της πρωτης μερας αλλα απ'οσο θυμαμαι μικροτερος θα ελεγα. Ευχαριστώ θερμα για τις συμβουλες σας. Είναι πολυ αξιολογο το εργο που κανετε,είναι η εννοια του γιατρου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! ΕΚΑΝΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 1ΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ BRASAN KAI ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ.. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΓΝΘΟ ΕΝΑ ΓΡΟΥΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ... ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνωσεις από μακριά είναι επιφοβες.Παρ'όλα αυτά οταν λέτε φλεγμονή στο λαιμό τι εννοείτε?Είχατε καποια αμυγδαλίτιδα/λαρυγγίτιδα;Και ο φρονιμήτης ήτα έγκλειστος ή είχε βγει στο στόμα;Μηπως συνοδευόταν και από πρήξιμο;

   Το πιο πιθανον πάντως είναι να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας από τη φλεγμονή.Αυτό σταδιακά θα μειώνεται και μαλλον θα εξαφανιστεί.Αν δεν έχετε πλεον φελγμονή δε χρειάζεται να παίρνετε φαρμακευτική αγαγώ,εκτός εαν σας τη συνέστησε κάποιος γιατρός,οπότε συνεννοηθείτε με τον ίδιο για τη συνέχιση ή τη διακοπή της.Και για σιγουριά επισκεφθείτε το γιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) σας,μια και μια κλινική εξέταση είναι πιο σίγουρη από τις μακρινές διαγνώσεις.

   Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μζί μου..

   Διαγραφή
 85. Καλησπερα την τριτη που μας περασε εβγαλα τον φρονιμητη κατω αριστερα.Εικοσι λεπτα προσπαφουσε ο γιατρος.ακομα ποναω και ειμαι με παυσιπονα.η αληθεια ειναι οτι ειμαι καπνιστρια.ειμαι τριαντα δυο χρονων.υπεφερα πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρ κα σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μια εξαγωγή είκοσι λεπτών για φρονιμήτη δεν είναι υπερβολικός χρόνος.Ίσα-ίσα είναι πολύ καλός.

   Η επούλωση θα δυσχεραινεται τώρα που καπνίζετε,αλλά δε νομίζω να έχετε πρόβλημα.Τα αντιφλεγμονώδη και τα παυσίπονα καλό είναι να τα παίρνετε σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
   Περαστικά και καλή επούλωση..

   Διαγραφή
 86. Καλησπερα!!Εκανα εξαγωγη φρονημιτη πριν 10 μερες περιπου..Ποσος καιρος χρειαζεται για να επουλωθει πληρως το σημειο?Υπαρχει περιπτωση να παει πανω στο σημειο καποιο φαγητο και να δημιουργησει προβλημα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

   Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση εξαρτάται από παράγοντες όπως ηλικία του ασθενούς,συνήθειες πχ κάπνισμα,γενική υγεία,αν ήταν χειρουργική ή απλή η εξαγωγή κτλ.

   Συνήθως για ένα άτομο πχ 40 ετών μη καπνιστή είναι περίπου 2-3 εβδομάδες.

   Μέχρι την επούλωση καλό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και μπορείτε, για να μην πάει στο σημείο αυτό κάποιο φαγητό,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!Για οτιδήποτε άλλο θελετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 87. Καλημέρα σας. Έχω κάνει κάπου ένα χρόνο + αν θυμάμαι καλά αφαίρεση άνω αριστερού φρονιμήτη. Αυτές τις μέρες με έχει πιάσει πόνος στο ούλο εκεί γύρω μαζί με το δίπλα δόντι, ενώ έχω και έναν πόνο στο μάτι κοντά και μερικές φορές νιώθω και μία ενόχληση στο αυτί. Μπορώ να κάνω κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Το πρόβλημα σας είναι κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάτε σε έναν οδοντίατρο για κλινικό έλεγχο.Πιθανώς να σας ζητήσει ακτινογραφικό έλεγχο,δηλαδή μια πανοραμικη ακτινογραφία.

   Μπορεί το θέμα να είναι από την εξαγωγή που είχατε κάνει στο παρελθόν,αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο δόντι.Αν αποκλεισθεί ο πόνος λόγω δοντιού,μπορεί να είναι τριδυμαλγία,δηλαδή πόνος από το τρίδυμο νεύρο.

   Ελπίζω να σας βοήθησα,έστω και λίγο!

   Διαγραφή
 88. Καλησπέρα σας έκανα πριν έξι ώρες εξαγωγή κάτω αριστερού φρονιμίτη και ο πόνος είναι υπερβολικός μετά το πέρας της νάρκωσης, που έγινε σε τρία στάδια. Ένα τοπικό, ένα στο νεύρο και ένα στο μεγάλο νεύρο (δική μου ορολογία). Ο πόνος δεν φεύγει αλλά μετά τη μελέτη των σχολίων των άλλων ασθενών παρηγορήθηκα και δοξάζω το Θεό που δεν τράβηξα αυτά που τράβηξαν και οι άλλοι και περιμένω απλά να περάσει ο χρόνος. Μόλις άρχισε ο πόνος επειδή δεν άντεχα πήρα Mesulid χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου. Έκανα καλά ή άσχημα; Είδα μάλιστα τις γραπτές οδηγίες που έδωσε ο Οδοντίατρος μου ειδικά για την εξαγωγή που μιλούσαν για φάρμακο Xefo Rapid 8 mg. Είστε πάντως πολύ άξιος που ασχολείστε και νοιάζεστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια.Περαστικά εύχομαι.

   Κατα δεύτερο το mesulid που πήρατε είναι αντιφλεγμονώδες. Το xefo rapid είναι και αυτό αντιφλεγμονώδες,αλλά πιο δυνατό.Για να σας το έδωσε ο γιατρός σας,σημαίνει ότι είχε προβλέψει ότι ο πονος θα είναι έντονος,μετά την εξαγωγή.

   Θα παίρνετε το xefo rapid σύμφωνα με τις εντολές του ιατρού σας.Απλά όπως σας είπε και όπως διαβάσατε και στην ανάρτηση παραπάνω θα ακολουθήσετε τις οδηγίες,είσαστε προσεκτικός και θα κάνετε υπομονή.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 89. καλημερα..στις 31/3 εκανα εξαγωγη δυο δοντιων στν ανω γναθο εκ των οποιων τ ενα ηταν ο τραπεζιτης..τν επομενη μερα πρηστικε λιγο κ μ ειπε ο γιατρος ν παρω amoxil των 500..σημερα που ξυπνησα ηταν πιο πρησμενο απο χθες.ειναι ανησυχητικο αυτο?μηπως επηρεαστηκε τιποτα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Η απορία σας ειναι καθαρά κλινική,και χωρίς κλινική εικόνα,οποιαδήποτε διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά είναι φυσιολογικό το πρήξιμο στην περιοχή μετά από εξαγωγή,ειδικότερα διπλή.Το θέμα είναι γιατί έγινε πχ αν υπήρχε φλεγμονή,οπότε να χρειαστεί να πάρετε και αντιβίωση ή απλώς πρήστηκε από τη διαδικασία της επούλωσης.

   Εφ'όσον έχετε ξεκινήσει αντιβίωση,θα πρέπει να τη συνεχίσετε για περίπου 7-10 ημερες.Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειαστεί να πάρετε και κάποιο αντιφλεφμονώδες για το πρήξιμο πχ brufen. Καλό είναι να προσπαθήσετε να βουρτσίζετε τα δόντια καλά για να μην πηγαίνουν τροφές και να χρησιμοποιήσετε για λίγες μέρες κάποιο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας ιδανικά chlorexil 0,12% αλλά αν δεν έχετε και το listerine κάνει.

   Καλό είναι να σας δει και ο γιατρός σας,μετά από μια εβδομάδα για να αξιολογήσει την πορεια της επούλωσης.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 90. Καλημέρα κια συγχαρητήρια για το blog σας. Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Την Δευτέρα 1 Απριλίου αφαίρεσα τον πάνω δεξιά τραπεζίτη (προτελευταίο πριν τον φρονιμήτη).Ο οδοντίατρος μου είπε να τον επισκεφτώ τον Ιούνιο για να δει πως πεοχώρησε η επούλωση αλλά δεν μου είπε πολλά για τις επιλογές μου μετά (π.χ. εμφύτευμα). Επειδή ξέρει ότι προσπαθώ να μείνω έγκυος, μου είπε ότι αν είναι να βάλουμε κάτι στην θέση του χαμένου δοντιού, θα το κάνουμε αφού μείνω έγκυος, θηλάσω κτλ., δηλ. μετά από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που με ανησυχεί κυρίως είναι μήπως μέχρι τότε στραβώσει η οδοντοστοιχία μου ή μήπως ατροφήσει το οστό και δεν μπορώ να βάλω εμφύτευμα. Δεν ξέρω αν αυτά που λέω ευσταθούν αλλά πείτε μου σας παρακαλώ αν υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης των πάνω δοντιών. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια!

   Καταρχην το διάστημα που σας είπε να κάνετε επανέλεγχο για το πως προχωρά η επούλωση κατα τη γνώμη μου είναι σχετικά μεγάλο.Η επούλωση σε άτομο πχ 40 χρονών με καλή γενική υγεία μη καπνιστή είναι χονδρικά 20 μέρες.
   Βεβαια για να μην παρεξηγηθούμε εξαρτάται τι είχε στο μυαλό του,όταν σας είπε να ελέγξει την επούλωση.Μπορεί πχ να είχε στο μυαλό του ακτνογραφικό έλεγχο με λήψη μικρής(οπισθοφατνιακής) ή πανοραμικής ακτινογραφίας.Οι ακτινογραφίες κατά την κύηση καλό είναι να αποφευγονται ειδικά στο πρώτο τρίμηνο.Αν γίνουν θα γίνουν στο δεύτερο τρ΄μηνο,με τη χρήση ποδιάς μολύβδου,για αποφυγή ακτινοβολίας προς το κυοφορούμενο εμβρυο.Για τις πανοραμικές καθόλου κατά τη διάρκεια της κύησης.

   Τωρα ως προς το τι θα βάλετε στο κενό.Οι λύσεις είναι εμφύτευμα και γέφυρα.Η γεφυρα είναι ευκολη και γρηγορη.Μπορείτε δηλαδή σε 40 μερες να εχετε δόντια.Το εμφύτευμα μπορείτε να το βάλετε και πριν μείνετε έγκυος και να εκμεταλλευτειτε την περίοδο της εγκυμοσύνης για την οστεοενσωμάτωση.Σε γενικές γραμμές λύσεις υπάρχουν αλλά όπως καταλαβαίνετε,αυτά λέγονται καλύτερα στον προφορικό παρά στο γραπτο λόγο!

   Για το αν θα ατροφήσει το οστό,αν αργήσετε ένα χρόνο να βάλετε εμφύτευμα,δε νομίζω να έχετε μεγάλο πρόβλημα.Θα αποροφηθεί-μάλλον-αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που δε θα μπορεί να μπει εμφύτευμα.

   Για το αν θα μετακινηθούν τα δόντια,αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.Τα δόντια τείνουν από μονα τους να προσπαθήσουν να κλείσουν το κενο.Δηλαδή μάλλον θα μετακινηθεί λίγο το πίσω προς τα μπρος και το μπρος προς τα πίσω.Γι'αυτο εαν νομίζετε ότι θα αργήσει η αποκατάσταση,καλό είναι να κάνετε έν μηχάνημα διατήρησης χώρου,που θα διατηρήσει ακέραιο και ανέπαφο το ανοιγμα και θα εμποδίσει τα δόντια να κουνηθούν.

   Γνώμη μου είναι να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη,για να εξετάσετε τις επιλογές σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 91. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Όντως μου είπε να πάω τον Ιούνιο ώστε να προχωρήσουμε σε ακτινογραφικό έλεγχο, σε περίπτωση βέβαια που δεν είμαι έγκυος. Ηθελα να ρωτήσω τι είναι το μηχάνημα διατήρησης χώρου και επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι είμαι 32 ετών, το λέω διότι σύμφωνα με τον οδοντίατρο μου είμαι αρκετά μεγάλη ώστε να ανησυχώ για την μετακίνηση των δοντιών μου σε ένα διάστημα δύο ετών.Ποια η γνώμη σας?Σας ευχαριστώ και πάλι και συγνώμη για τον χρόνο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το μηχανημα διατήρησης χώρου είναι ένα ορθοδοντικό μηχάνημα,το οποίο μπορεί να είναι σταθερα και συνεχώς ενωμενο με τα δόντια(ακίνητο) ή να μπαίνει και να βγαίνει(κινητό) και εμποδίζει τη μετακίνηση των δοντιών.Τον ίδιο ρόλο μπορεί να τον παίξει πχ και ένας νάρθηκας διάφανος αλλά σκληρός τον οποίον θα φοράτε το βράδυ όταν κοιμάστε.

   Στην ηλικία των 32 δεν περιμένουμε μεγάλη μετακίνηση όπως στην ηλικία πχ των 15,αλλά μπορεί να συμβεί.Οπότε αν περιμένετε δύο περίπου χρόνια,μπορεί να συμβεί κάποια μετακίνηση.Λέω μπορεί,αλλά δεν είναι σίγουρο.Η τελική επιλογή εξερτάται από τα θέλω τα δικά σας και τη γνώμη του οδοντίατρου σας.Μπορεί να θεωρείτε περιττή μια τέτοια θεραπεία(που έχει και κάποιο κόστος,μικρό μεν αλλά υπαρκτό) ή μπορεί ο οδοντίατρος σας να το θεωρεί περιττό.

   Εγω θα το συζητούσα μαζί σας σαν θεραπευτική επιλογή,μια και τα δύο χρόνια είναι αρκετός καιρός.Και οποιαδήποτε επιλογή θα τη λαμβάβαμε μαζί,ουτως ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί την περίπτωση να συμβεί κάτι πχ μια μετακίνηση.Και όχι να υπάρχει η στιχομυθία :
   -Γιατρέ τελικά μετακινήθηκε.
   -Ε..ναι το είχαμε συζητησει σαν ενδεχόμενο,αλλά..
   -Και τωρα;

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 92. Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, με βοηθήσατε ιδιαίτερα και συγχαρητήρια και πάλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 93. καλησπέρα σας. εκανα χειρουργική εξαγωγή πριν τρεις μέρες στον κάτω αριστερα ημιέκλιστο φρονυμήτη. πέρνω αμοξίλ και αλγκοφρεν. έχω πρηστεί αλλά ο πόνος είναι υποφερτός ή κοιμάται με τα αλγκοφρέν και τα ποστάν που παίρνω αν χρειαστεί. το περίεργο είναι ότι έβγαλα κάτι σαν σπυράκι με άσπρο πυον ένα απο αριστερά στο χείλος εκεί που κλείνουν το ανω με το κατω που είπα εντάξει αφου απο εκει εγινε ολη η δουλειά ίσως ειναι φυσιολογικό αλλά σήμερα εβγαλα και ένα απο δεξιά απο μέσα απο το πάνω χείλος.δεν είναι μεγάλα.είναι δυο πολύ μικρά σας σπυράκια ασπρα και οταν τα δαγκώνω τσούζουν λίγο. τι ειναι αυτά ?να φοβηθώ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. καλημέρα

  Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Από χτες πονάω έντονα στον αριστερό κάτω φρονιμίτη που είναι ημιέγκλειστος και υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή. Δεν μπορώ να ανοίξω καλά το στόμα μου και αποφεύγω το φαγητό σε εκείνη την περιοχή. Χτες το απόγευμα που επισκέφθηκα τον οδοντίατρο μου σύστησε να τον αφαιρέσουμε σήμερα το πρωί αλλά επειδή φοβήθηκα λόγω της φλεγμονής ζήτησα να πάρω αντιβίωση πρώτα για να υποχωρήσει και μετά να γίνει η επέμβαση(χειρουργική). ¨Έτσι λοιπόν μου είπε να πάρω AMOXIL των 500 χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα με πιάσει όμως και να το αφήσουμε για μετά το Πάσχα. Η απορία μου είναι αν γίνεται χειρουργική εξαγωγή σε φρονιμίτη όταν υπάρχει φλεγμονή ή πρέπει πρώτα να υποχωρήσει η φλεγμονή; και το ρωτώ αυτό γιατί στο παρελθόν για τον δεξί κάτω φρονιμίτη που είχε πάλι φλεγμονή ο οδοντίατρος τότε σύστησε να πάρω μερικές μέρες αντιβίωση και μετά να τον βγάλουμε. Έχω ήδη ξεκινήσει την αντιβίωση από χθες βράδυ μαζί με advil που μου έδωσε ο φαρμακοποιός για την καταπράυνση του πόνου και της φλεγμονής. Πείτε μου τη γνώμη σας, παρακαλώ το συντομότερο.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προς τον κύριο με το πρόβλημα με τον ημιεγκλειστο φρονιμήτη(σχολιο 11/4).

   Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχολιο.
   Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τα σχόλια,που δεν ανεβαίνουν στο ιστολόγιο.Ελπίζω να βρείτε την απάντηση μου.
   Σε γενικες γραμμές περιμένουμε λίγες μέρες τη φλεγμονή να υποχωρήσει,πριν κάνουμε μια εξαγωγή.Και αυτό διότι τα αναισθητικά μπορεί να μη δράσουν όπως θέλουμε,όταν υπάρχει ενεργή φλεγμονή αλλά και ο ίδιος ο ασθενής είναι ταλαιπωρημένος.Αυτό βέβαια δεν είναι η μοναδική λύση.Υπάρχει και η λύση ποθ προτείενι ο συνάδελφος,αλλά εγώ δεν την ενστερνίζομαι.

   Αυτό που μπορείτε να κάνετε συμπληρωματικά είναι εκτός απο σχολαστική στοματική υγιεινή,είναι η χρησιμοποιήηση ενός αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος πχ chlorexil 0,12 ή perioguard ή listerine. Μπορείτε επίσης συμπληρωματικά μια και είναι ημιέγκλειστος,να βρέξετε το άκρο μιας μπατονέτας()που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αυτιων) στο στοματικό διάλυμα και να καθαρίσετε τοπικά την περιοχή.

   Ελπίζω να σας βοήθησα..

   Διαγραφή
 95. Καλησπέρα σας γιατρέ, Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και χίλια συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας.

  Θα μπω γρήγορα στο θέμα που με απασχολεί.

  Στις 9 Απριλίου ξεκίνησα μία σειρά εξαγωγών, λόγω κακής οδοντικής κατάστασης χρόνων. (από ανοησία μου, αμέλεια κλπ)

  Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη είχα κάνει 8 εξαγωγές (2 ανά 2-3 ημέρες).

  Από την τελευταία 2πλη εξαγωγή στις 16/4 παρατηρώ πως ουσιαστικά έχουν κλείσει τα ούλα, αλλά παραμένουν πρησμένα σε αρκετά σημεία.

  Μόνο σε ένα σημείο των ούλων βλέπω μία μικρή τρύπα, προφανώς δεν έχει επουλωθεί ακόμη ώστε να κλείσει εντελώς.

  Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι:

  1ον: Δικαιολογείται το πρήξιμο στα ούλα (σημεία εξαγωγών) μετά από 5 ημέρες;

  2ον: Εχθές ξεκίνησα να παίρνω αντιβίωση (augmentin) σε συνδυασμό με xefo rapid. Θα έχει αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αντιβίωση; Γιατί οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την amoxil;

  3ον: Εφόσον ακολουθώ αντιβιοτική αγωγή, πρέπει να συνεχίσω τις πλύσεις με αλατόνερο; Ή με το Listerin και μόνο, είμαι καλυμμένος;


  Σας ευχαριστώ θερμά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αληθώς ο Κύριος και χρόνια πολλα!
   Σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγία.Παμε να απαντήσουμε μια-μια τις ερωτήσεις σας.

   1.Το πρήξιμο στα ουλα είναι απολύτως δικαιολογημένο,λόγω των πολλαπλών εξαγωγών και δεν είναι κάτι που πρέπει να σας προβληματίζει.Αναλογα με την ηλικία σας και τις συνήθειες σας(κάπνισμα) η επούλωση θα γίνει ομαλά και σχετικά σύντομα.
   2.Το augmentin το πήρατε από μόνος σας ή σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας;Αν το πήρατε σε συνεννόηση,το πότε θα το διακόψετε εξαρτάται από τον γιατρό που σας συνέστησε το σχήμα.Εαν το πήρατε από μόνος σας,γενικά αντιβίωση από μόνοι μας δεν παίρνουμε.Πάντως θα τη συνεχίσετε για 10 ημέρες σύνολο.Το xefo rapid δεν είναι αντιβίωση.Ειναι αντιφλεγμονώδες/αναλγητικό για να μην πονάει ο ασθενής και καταπολεμά και το πρήξιμο.To augmentin ειναι amoxil+κλαβουλανικο οξυ.Είναι πιο δυνατό από το amoxil και θεωρείται βαρειά αντιβίωση.Αυτή τη στιγμη δηλαδή χρησιμοποιείτε πολυβόλο για να σκοτώσετε σπουργίτια.Μπορεί να έχετε εντερικές διαταρραχές,οπότε να φροντίσετε να λαμβάνετε την αντιβίωση με γεμάτο στομάχι και να τρώτε και γιαούρτι,γιατί η αντιβίωση αυτή σκοτώνει και τα "καλά" βακτήρια του εντέρου.
   3.Το αλατόνερο βοηθάει στην επούλωση του τραύματος ενώ το listerine βοηθάει στην τήρηση καλύτερης στοματικής υγιεινής και μειώνε τα μικρόβια του στόματος.Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο,αλλά πρώτα αλατόνερο και μετά listerine.Αλλιώς πλεον και μόνο με τη χρήση listerine δε θα έχετε πρόβλημα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδηποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή