Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Μετά την εξαγωγή του δοντιού..τι;

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν οι οδηγίες που πρέπει να τηρούνται μετά την εξαγωγή των δοντιών.
  Και ναι,αγαπητέ αναγνώστη/αναγνώστρια έβγαλες ένα δόντι σου.
                                                     
  Οι λόγοι μπορεί να ήταν πολλοί.Το δόντι της παραπάνω φωτογραφίας βγήκε,επειδή κουνιόταν υπερβολικά,λόγω περιοδοντίτιδας. Άλλα δόντια μπορεί να είναι υπερβολικά κατεστραμμένα λόγω τερηδόνας,καταγμάτων και λοιπών λόγων.
  Δε μας απασχολούν οι λόγοι που βγήκε το δόντι.Αυτό έγινε. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την εξαγωγή.Μετά την εξαγωγή λοιπόν κάνουμε τα εξής:
 • Πρώτα πρώτα και ειδικότερα για τους καπνιστές,δεν καπνίζουμε,ειδικά για 5-12 ώρες μετά την εξαγωγή(όσο λιγότερο τόσο καλύτερο,ιδανικά καθόλου).Ξέρω εκ των προτέρων ότι οι καπνιστές θα με κοιτάτε σαν εξωγήινο!Και όμως!
                                 
  Tο κάπνισμα προκαλεί διαταραχές στην επούλωση και επιμήκυνση του χρόνου που χρειάζονται τα ούλα για να επουλωθούν. Επίσης έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες τα ούλα δεν επουλώνονται καθόλου μετά από λίγες μέρες,όπως είναι το φυσιολογικό,αλλά πονάει το σημείο της εξαγωγής.Το φαινόμενο αυτό λέγεται "ξηρό φατνίο"και είναι μια από τις καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μετά από μια εξαγωγή. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πχ ασθενής μέσης ηλικίας μη καπνιστής τα ούλα επουλώνονται σε 10-20 ημέρες.Αν έχουν γίνει ράμματα αυτά αφαιρούνται συνήθως στις 10 ημέρες.
 •  Αποφεύγουμε να φτύσουμε το αίμα. Η αύξηση της πίεσης εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβου και τη συνεπακόλουθη επούλωση του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής
 • Τρώμε ημίρευστη ή ρευστή τροφή.Αποφεύγουμε τις σκληρές τροφές.
 • Τρώμε κρύα ή χλιαρή τροφή.Αποφεύγουμε τις καυτές τροφές
 • Αν πονάμε παίρνουμε κάποιο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες,πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο μας. Δεν παίρνουμε ασπιρίνη,γιατί προκαλεί πρόβλημα στο πήξιμο του τραύματος στο σημείο της εξαγωγής.Παίρνουμε depon/panadol(παρακεταμόλη) ή κάποιο αντιφλεγμονώδες (ponstan/mesulid κ.α)
 • Αν ήταν δυσκολη η εξαγωγή και ταλαιπωρήθηκε η περιοχή,μπορούμε να βάλουμε ένα κρύο επίθεμα πχ πάγο για να εμποδίζουμε το πρήξιμο.Φυσιολογικά το πρήξιμο μετά από εξαγωγές,αν είναι απλές είναι πολύ μικρό. Αν έχει γίνει χειρουργική εξαγωγή,δηλαδή έπρεπε να κοπεί λίγο κόκαλο,ειδικά σε περιπτώσεις φρονιμητών που είναι μέσα στο κοκαλο ,μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο.Με το θέμα της χειρουργικής εξαγωγής δοντιών θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση.
 • Πολλοί ρωτάνε για αντιβίωση σε μια εξαγωγή. Αν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου πχ ορισμένες καρδιοπάθειες ή διαβήτης ή άλλες ασθένειες και δεν συνυπάρχει πρήξιμο,δεν χρειάζεται η αντιβίωση πριν την εξαγωγή.Σε περιπτώσεις που συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ο οδοντίατρος ρυθμίζει την αντιβίωση πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.
 •  Υπάρχει περίπτωση μετά την εξαγωγή και όταν περάσει η αναισθησία να ανεβάσει ο ασθενής δέκατα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο δύσκολη η εξαγωγή,οπότε κακοποιήσαμε λιγάκι την περιοχή ή ότι η περιοχή της εξαγωγής είχε φλεγμονή,οπότε ο οργανισμός δρα ουτως ώστε να εξαλείψει τα εναπομείναντα μικρόβια.Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση.Μπορούμε να πάρουμε και ένα απλό αντιφλεγμονώδες,αλλά οπωσδήποτε συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας.Συνήθως περνάει την επόμενη μέρα.
 • Τέλος,πολλοί ρωτάνε για τον πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά την εξαγωγή. Εγώ λέω στους ασθενείς μου ότι η προσμονή του πόνου είναι χειρότερη από τον πόνο τον ίδιο. Αν έχετε στο νου σας ότι θα πονέσετε,τότε θα πονέσετε. Δε λέω να είσαστε χαλαροί και με χαμόγελο επειδή θα βγάλετε το δόντι σας. Αλλά εκείνη την ώρα δε θα πονέσετε σχεδόν καθόλου,γιατί θα είσαστε αναισθητοποιημένοι.Μετά μπορεί να πονέσετε μπορεί και όχι.Ο καθένας μας έχει διαφορετικό όριο στον πόνο,οπότε κάτι που εμένα μπορεί να μου φανεί επώδυνο,σε εσάς τους φανατικούς και ατρόμητους αναγνώστες του ιστολογίου, μπορεί να φανεί απλά ενοχλητικό.
Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος

Ελπίζω να βοήθησα.Καλή επούλωση και θυμηθείτε : Ποτέ δεν είσαστε τόσο μεγάλοι για να πάψετε να πιστεύετε στη νεράιδα των δοντιών!!
                                

199 σχόλια:

 1. Καλημέρα!
  Κατ'αρχήν συγχρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά στο blog!
  Βρίσκομαι στο εξωτερικό και τις προσεχές ημέρες θα επισκεπτώ έναν οδοντίατρο!
  Έχω 2 ερωτήματα!
  1.Στο τελευταίο δόντι της κάτω γνάθου(δεν γνωρίζω ονομασία)δηλαδή πρίν τον φρονιμίτη έφυγε το σφράγισμα και έχει μείνει μόνο η ρίζα!Θα χρειαστεί εξαγωγή απαραίτητα ή μπορεί να σωθεί?
  2.Έκανα απονεύρωση προ 2ετίας και σφράγισμα!Έφυγε το σφράγισμα και από την μια μεριά το δόντι κουνιέται!Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή?
  (Υπάρχει περίπτωση ο οδοντίατρος να σου ζητήσει εξέταση αίματος?(έχω φοβία με τις βελόνες και το αίμα))!
  Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα και πάλι,εγώ ακόμη παιδεύομαι με την πληγή,τελικά μου είπε ο γιατρός ότι ήταν υπολείμματα δοντιού από την εξαγωγή και γιαυτό δημιουργηθηκε η τρύπα ώστε να καθαρίσει επίσης μου είπε ότι μπορεί να μου ξανασυμβεί και να κανω πλύσεις με οδοντιατρικό οξυζενέ για 20 μέρες,το θέμα είναι ότι έχουν περάσει 11 μέρες με το οξυζενέ κ η τρύπα ακόμα εκεί η οποία πονάει κιόλας που κ που κ ψιλοπρίζεται, είναι φυσιολογικό μετά από 1μιση μήνα εξαγωγής να έχω πληγή? μήπως έχει σταματήσει η διαδικασία επούλωσης? μπορώ να κάνω κάτι άλλο εγώ να βοηθήσω τον εαυτό μου? έχω αγανακτήσει πλέον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γεια σας! Εχτές το απόγευμα αφαίρεσα τους αριστερούς έγκλειστους φρονιμίτες της άνω κ κάτω γναθου. Έχω πρηστεί μέτρια κ νιώθω βάρος σε όλο το αριστερό μέρος του προσώπου μου. Πότε θα αρχίσω να ξεπρήζομαι λέτε.; υπαρχει περίπτωση να παραμείνει αυτή η παραμόρφωση στο πρόσωπο; Κ από πότε θα μπορώ να μασάω από αυτήν την πλευρά; Δηλαδή πότε περίπου επουλώνεται? Από χτες παίρνω amoxil k ponstan! Να σημειώσω ότι είμαι μόλις 19 κ φοβάμαι πολύ! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.Το πρήξιμο θα υποχωρησει σιγά-σιγά σε λίγες μέρες.Δεν είναι κάτι μόνιμο.

   Ο χρόνος επουλωσης δεν είναι ίδιος για όλα τα άτομα.Καλό είναι που είσαστε 19,αλλά μια άλλη παράμετρος είναι εαν καπνίζετε ή όχι.

   Σας δίνω το εξής παράδειγμα.Η επούλωση μιας μη χειρουργικής εξαγωγής(εσάς ήταν χειρουργική)ενός μη καπνιστή ετών 40 που δεν έχει προβλήματα υγείας είναι 20 μέρες περίπου.

   Προσέξτε,λέω η επούλωση,όχι το πρήξιμο.Το πρήξιμο θα φύγει το περισσότερο μέχρι την επόμενη εβδομαδα.Το πρήξιμο οφείλεται στην "κακοποίηση",έστω και με ελεγχόμενο ιατρικό τρόπο, της περιοχής λόγω της χειρουργικής εξαγωγής.Εξαλλου μάλλον κάνατε ράματα,οπότε θα σας ξαναδεί ο γιατρός που σας έκανε την εξαγωγή σε περίπου 10 μέρες για να τα αφαιρέσει.

   Ελπίζω να βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 4. kalispera ebgala ton panw aristera fronimiti alla o giatros mazi me auto ebgale katalathos kai allo ena alla to piese kai to ebale pali mou eipe na anisixw oti einai kobogianitis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα.Αυτό που μου περιγράφετε είναι ένα απαράδεκτο ιατρικό λάθος.Μπορεί να είσαστε τυχερός και το δόντι να σταθεροποιηθεί στη θέση του,αλλά σίγουρα θα εμφανίσει προβλήματα από πλευράς νεύρου του δοντιού,μια και έχει διαταρραχθεί η αιμάτωση και η ζωτικότητά του.Το πιο πιθανόν έτσι όπως μου το παρουσιάζετε,να πρηστείτε και να εμφανίσετε πόνο.
   Η διαδικασία της "επαναφύτευσης",που δοκίμασε να εφαρμόσει ο συνάδελφος,θα είχε αποτελέσματα,εαν το δόντι ήταν απονευρωμένο.
   Καλύτερα να επισκεφθείτε κάποιον άλλον ιατρό,το συντομότερο δυνατό.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.

   Διαγραφή
 5. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας γιατρέ, να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γεια σας, τον ιουνη έβγαλα και εγώ 2 εγκλειστους ανω φρονιμήτες και όλα πηγαν καλά..! στην πανοραμική ακτινογραφία που είχα βγάλει οι κάτω φρονιμήτες δεν υπήρχαν, ούτε ήταν βαθιά στην γνάθο.. αυτό σημαίνει οτι δεν θα δημιουργηθούν ποτέ και δεν θα έχω κανένα προβλημα; γιατί τισ τελευταίες 2-3 μέρες με πονάει η περιοχή εξαγωγής του δεξιού άνω φρονιμήτη και επειδή ξέρω οτι προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους οι φρονιμήτες υποψιάζομαι τους κάτω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Αν στην πανοραμική δεν υπήρχαν οι φρονιμήτες,τότε το πιο πιθανον είναι να μην τους έχετε.Αυτό συμβαίνει σε ορισμένα άτομα,μια και οι φρονιμήτες είναι κατάλοιπο της εξέλιξης.Αν είναι έτσι,δε θα σας δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.
   Αν σας πονάει η περιοχή του φρονιμήτη άνω,σε σημείο που πρέπει να πάρετε καποιο παυσίπονο μία ή δύο φορές την ημέρα,τότε μπορεί να φταίει κάποιο άλλο δόντι είτε άνω ή κάτω,μια και όπως σωστά είπατε ορισμένες φορές τα δόντια προκαλούν αντανακλαστικούς πόνους.
   Αν συνεχίσει ο πόνος τις επόμενες μέρες θα σας συμβούλευα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 7. kalispera tha thela na kanw mia erotisi 4 mines ekana enxirisi stin aristeri pleura tis anw gnatho evgala kisti..otan perase 1 minas meta evgala apo tin eidia pleura to fronimiti mou poy eixe vgei itan kanoniko donti alla kai ton katw pou eixe vgei ligo alla akoumpouse neuro...alla meta mou dimiougithike ena mikro provlima otan milousa merikes fores eniotha apo tin aristeri pleura oti ta teuleutea dontia akoumpane ta kato alla auto stamatise..alla tora dokimasa na faw apo tin meria auti kai den mporo giati niotho to idio oti akoumpane ti mporei na fteei; o odontiatros mou me esteile se orthodontiko giati leei oti den kanoun epafi..auto omos logika tha to eixa kai apo palia alla eimoyn mia xara den me ennoxlouse tipota...ti mporei na fteei kai esus ti me sunvouleuete na kanw;giati me ta dontia mou exo taleporithi polloi...a kai kati allo ego trizo ta dontia mou polloi kai merikes fores otan eimai stenaxorimenei anigoklino apotoma gnato dinadi akoumpane ta pano dontia me ta kato...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Το ερώτητημά σας είναι κλινικό και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες.Παρ'ολα αυτά θέλω να κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση.
   Όταν λέτε ακουμπάνε τα πάνω δόντια στα κάτω,τι ακριβώς εννοείτε;Ότι ακουμπάνε και σας πονάνε;οτι ακουμπάει η μια πλευρά και η άλλη είναι στον αερα,δηλαδή δεν κλείνει;
   Σας ρωτάω γιατί είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της μάσησης ή αν προσπαθήσουμε σε κατάσταση ηρεμίας να δαγκώσουμε,τα δόντια φυσιολογικά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.Χωρίς να πονανε,χωρίς μια μεριά να πατάει και η άλλη να μην πατάει.
   Αν παρόλα αυτά έχετε πρόβλημα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι ορθοδοντικό πρόβλημα ή είναι απλά πρόβλημα ενός δοντιού που κάπου βρίσκει και δε σας επιτρέπει να κλείσετε καλά το στόμα.Οπότε στην περίπτωση αυτή μπορει ο οδοντίατρος να κάνει εναν εκλεκτικό τροχισμό,να τροχίσει δηλαδή λίγο το δόντι για να μην βρίσκει πρώτα αυτό.
   Όσο για το τρίξιμο των δοντιών,μπορείτε να διαβάσετε την ανάρτηση για το βρυγμό.Έτσι λέγεται επιστημονικ΄ατο σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών.Είναι μια υπαρκτή κατάσταση,η θεραπεία της οποίας είναι ο νάρθηκας βρυγμού(ή αλλιώς μασελάκι).
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οποιαδήποτε άλλη απορία ή οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
  2. euxaristo gia tin apantisi kai gia tin prospathia na me katalavete...oxi den ponaw aplos otan faw apo auti tin meria den masaw sosta niotho oti to to teleuteo donti akoumpaei to kato donti etsi opos troo....eno prin vgalo tous fronimita den to eniotha...

   Διαγραφή
  3. kai kati allo giati dimiourgithike auto to provlima apo to fronimiti mou? giati opos eipa prin mia xara masousa....

   Διαγραφή
 8. Καλησπερα σας.
  Πριν απο 15 μερες πηγα στο γιατρο, ο οποιος μου σφραγισε το φρονιμιτη. απο τοτε ποναω αρκετα στο συγκεκριμενο δοντι, και τις τελευταιες μερες ο πονος ειναι πολυ δυνατος και διαχυτος, που νιωθω οτι πονανε και τα υπολοιπα δοντια. Ανακουφιζομαι προσωρινα οταν βαζω κρυο νερο στο στομα και το κραταω για λιγα λεπτα. Επισης περνω mesulid + amoxil 500 εδω και 2 μερες τα οποια με ανακουφιζουν αποτελεσματικα για λιγες ωρες της ημερας. Ο πονος ομως οταν με πιανει ειναι ανυποφορος. Σκεφτηκα να κανω εξαγωγη του φρονιμιτη. Πιστευετε οτι θα ηταν σωστη επιλογη? Τι θα προτεινατε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. γεια δας.εγω λοιπον πηγα σε οδοντιατρο για εξαγωγη φρονιμιτη.δ μπορουσε να μου το βγαλει με αποτελεσμα να σπασει κ να μεινουν οι ριζες μεσα.μου ειπε να παω μετα απο μια εβδομαδα για να βγαλει τις ριζες.δ μου ειπε να παω σε καποιο γναθοχειρουργο.τι μου προτεινετε εσεις?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση.Εαν θεωρεί ο οδοντίατρος ότι είναι επαρκώς καταρτισμένος για να κάνει τη χειρουργική εξαγωγή των ριζών,τότε δεν είναι απαγορευτικό να το κάνει.Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να κάνει χειρουργική εξαγωγή δοντιών.Απλά θα πρέπει να είναι επαρκώς καταρτισμένος.
   Αν θεωρείτε εσείς ότι για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνεστε άνετα να σας βγάλει τις ρίζες ο οδοντίατρός σας,μπορείτε να πάτε σε γναθοχειρουργό ή σε στοματικό χειρουργό.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 10. Συγχαρητήρια για το blog σας. Ταξιδεύω για να είμαι κοντά στην φοιτήτρια κόρη μου που θα κάνει αφαίρεση φρονιμίτη. Να' στε καλά που μου θυμίσατε τη νεράιδα των δοντιών.Θα τη χρησιμοποιήσω και ελπίζω να βοηθήσει όλα να πάνε καλά.Σας ευχαριστώ για τις πολίτιμες συμβουλές και την ευαισθησία σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Γεια σας , πριν από ένα περίπου μήνα έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού φρονιμίτη .Αντιμετώπιζα προβλήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ,είχα πόνους στο ούλο και στη γνάθο.Εκτός αυτού το σημαντικότερο πρόβλημα που έχω τώρα είναι πως πιο πίσω από το δόντι το οποίο έβγαλα μου έχει βγεί ένα άσπρο μυτερό κομματάκι αλλά δεν είναι δόντι.Μου ακουμπάει την γλώσσα και με πονάει υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.Το άφησα λίγο για να δω αν θα βγει μόνο του με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει αρκετά και να μην μπορώ καλά καλά να φάω.Δεν ξέρω τι είναι και έχω πανικοβληθεί πολύ γιατί φοβάμαι μήπως χρειαστεί να μου σκίσουν το ούλο για να μου το βγάλουν.Είναι σαν να έχει κάνει ρίζα μέσα από το ούλο γιατί όταν το ακουμπάω δεν μπορώ να το βγάλω και με πονάει πολύ.Ξέρω ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάγνωση αν δεν το δείτε αλλά σας παρακαλώ να μου πείτε αν σας έχει τύχει ποτέ τέτοια περίπτωση και πως αντιμετωπίζεται.Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.
   Πράγματι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά το άσπρο μυτερό κομματάκι μπορεί να είναι μυτερή άκρη από το κόκαλο του φατνίου,δηλαδή εκεί που ήταν φυσιολογικά το δόντι.
   Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί λίγη λείανση με μια οστεορίνη(εργαλείο σαν λίμα),από τον οδοντίατρο.
   Πάντως για να είσαστε καλυμένη ότι είναι αυτό και όχι πχ μια ρίζα που έχει μείνει,καλό θα είναι να γίνει και μια ακτινογραφία.
   Πηγαίνετε λοιπόν σε έναν οδοντίατρο για την επίλυση του προβλήματός σας.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε!

   Διαγραφή
 12. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τις συμβουλές σας.Θα το κοιτάξω σύντομα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΩ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ.ΑΥΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΙΑΜΙΣΗ ΩΡΑ. ΜΕ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ!!! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Το ερώτημα σας είναι καθαρά κλινικό οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,μια και δεν έχω εικόνα του δοντιού.
   Μάλλον το δόντι υπάρχει στο στόμα,δεν είναι έγκλειστο( δηλαδή μέσα στο κόκαλο),έτσι;
   Για να υπάρχει φλεγμονή πρέπει να είναι πρησμένη η περιοχή ή να πονάτε.Δεν είναι πολύ πιθανό να συγκρατεί η φλεγμονή το δόντι και να μην το αφήνει να βγει.
   Υπάρχει περίπτωση το δόντι να μην έβγαινε γιατί είναι συνοστεωμένο,δηλαδή ενωμένο με το κόκαλο.Σε αυτήν την περίπτωση η εξαγωγή θα είναι λίγο πιο δύσκολη,αλλά και πάλι γίνεται.Απλά μάλλον θα γίνει διχοτόμηση του δοντιού,δηλαδή θα κόψει ο συνάδελφος το δόντι στη μέση και θα βγάλει πιο εύκολα τα δύο κομάτια του.Εναλλακτικά μπορεί να χρειάζεται και χειρουργική εξαγωγή του δοντιού.
   Όπως διαπιστωσατε κάθε εξαγωγή έχει τη δική της δυσκολία.Μπορεί άτι να φαίνεται εύκολο,αλλά κρύβει τη δική του δυσκολία.
   Γνώμη μου είναι εφόσον συνεχίσετε με το συγκεκριμένο συνάδελφο,να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που αυτός υπέδειξε.Αν ομως δεν είσαστε ευχαριστημένος/η με τον οδοντίατρό σας,αναζητήστε κάποιον με τον οποίον μπορείτε να συνεργαστείτε.
   Γιατί η υγεία μας είναι πολύτιμη!
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 14. Καλησπε,,ρα σας γιατρε συγχαρητηρια για την σελιδα σας.Εγω πριν καιρο εκανα ενα αποστημα στην πανω γναθω μετα τον κυνοδοντα στο ουλο χωρις πονο δεν το καταλαβα με το καιρο εγινε συριγγιο και απο τοτε αρχισα να ανυσηχω στον πρωτο οδοντιατρο εκανα ενδοδοντικη θεραπεια χωρις ομως αποτελεσμα αλλαξα γιατρο γιατι θελησε να σφραγισει το δοντι λεγοντας μου οτι το συριγγιο υποχωρησε ενω δεν ειχε υποχορηση αλλαξα γιατρο και τωρα παιρνω αντιβιωση klaricid 500 και bracan ανα 12ωρο ακριβως δεν ξερω πως θα το συνεχισει αυριο εχω ραντεβου απλως μου ειπε οτι το δοντι επικοινωνη σχεδον με το ιγμοριο η ριζα του εχει γινει κυστικη αλλιωση το ερωτημα μου ειναι θα σταματησει να υφισταται το συριγγιο μετα την θεραπεια του οδοντιατρου η ειναι κατι το ανυσηχητικο με φοβιζει που δεν υποχορει το συριγγιο σας ευχαριστω εκ τον προτερων!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχην σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Πάμε στην περίπτωσή σας τώρα.
   Για να καταλάβω καλύτερα,ο πρώτος οδοντίατρος τελείωσε την απονεύρωση στο δόντι μετά τον κυνόδοντα;ή τελείωσε την απονεύρωση αλλά δεν σφράγισε το δόντι με το σφράγισμα;
   Αν έχει αλλοίωση το δόντι σημαίνει ότι μαλλον πρέπει να γίνει ενδοδοντική θεραπεία. Αν έχετε ολοκληρώσει την ενδοδοντική θεραπεία στον προηγούμενο οδοντίατρο,μπορεί να έχει ξεκινήσει η επούλωση.Άρα πρέπει να αξιολογηθεί η ποιότητα της θεραπείας,αν δηλαδή είναι καλή ή όχι και αν πρεπει να επαναληφθεί.Αυτο θα γίνει με μια οπισθοφατνιακή ακτινογραφία,από τον οδοντίατρο σας.
   Γα το αν η ρίζα ή η αλοίωση είναι κοντά στο ιγμόρειο,αυτό φαίνεται συνήθως από την πανοραμική ακτινογραφία.
   Αν σταματήσει η αιτία του συριγγίου,το οποίο θα γίνει με την απονεύρωση,πιστεύω ότι θα υποχωρήσει το συρίγγιο.
   Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να έχει δημιουργηθεί συρίγγιο επειδή έχει σπάσει το δόντι(κάταγμα δοντιού).Συνήθως αυτή η περίπτωση διαγιγνώσκεται όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τότε το δόντι θέλει εξαγωγή.Είναι ένα ενδεχόμενο,αλλά λιγότερο πιθανό.Δε λέω ότι ισχύει στην περίπτωσή σας,αλλά επειδή το περιστατικό είναι πολύ κλινικό και δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από μακρια,κάνω υποθέσεις.
   Ρωτήστε για οποιαδήποτε απορία τον οδοντίατρό σας.Είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει με χαρά την κάθε σας ερώτηση. Αν δεν αισθάνεσθε ικανοποιημένος με τις απαντήσεις του,πηγαίνετε σε έναν οδοντίατρο με τον οποίο πιστεύετε ότι θα συνεργαστείτε.
   Για οτιδήποτε άλλο θελήσετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε.
   Περαστικά!

   Διαγραφή
 15. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.Θα ήθελα να σας πω ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και να μου πείτε την γνώμη σας.Πριν από ένα μήνα έκανα ένα σφράγισμα στο δεύτερο γομφίο,μετά από αυτό άρχισε να με πόναει αυτό το δόντι-ετσι νόμιζα δηλαδή-ο γιατρός μου είπε να κάνουμε ακτινογραφία διότι θα υπήρχε το ενδεχόμενο να κάνουμε απονέυρωση.Η ακτινογραφία έδειξε ότι ο φρονιμίτης βγαίνει στραβά και πιέζει το μπροστινό του δόντι.Ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη,ο οποίος είναι μάλιστα και έγκλειστος.Εγώ φοβάμαι πάρα πολύ να την κάνω τόσο την διαδικασία όσο και αυτό που θα ακολουθήσει μετά.Ετσι κάναμε μια τομή και ένα καθαρισμό στην περιοχή για να ανακουφιστεί.Εγώ όμως πονάω ακόμα.Το ερώτημα μου είναι αν υπάρχει κάποια άλλη λύση εκτός από την εξαγωγή τόσο λόγου του φόβου αλλα και επειδή είμαι φοιτητής και μένω μακρυά από την οικογένεια και δεν θα έχω κάποιον κοντά μου να με βοηθησει.Αναμένω την απάντηση σας και σας ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

   Πάμε τώρα στο πρόβλημα που σας απασχολεί.

   Χωρίς να έχω κλινική εικόνα ή ακτινογραφία η διάγνωση είναι επίφοβη.Παρ'όλα αυτά αυτά που λέει ο συνάδελφος αλλά και οι ενέργειες του νομίζω είναι σωστά.
   Δηλαδή όντως μετά από ένα βαθύ σφράγισμα υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται απονεύρωση,όντως η εμφάνιση του φρονιμήτη συνοδεύεται με πίεση και πόνο στην περιοχή,ειδικά αν βγαίνει στραβά μια και οι φρονιμήτες "ή θα βρουν το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουν!" και όντως μια πρώτη ανακουφιστική κίνηση είναι ο καθαρισμός η τομή στην περιοχή και πιθανώς και το ελαφρό τρόχισμα του δεύτερου γομφίου,αν θέλουμε να κερίζουμε λίγα δέκατα του χιλιοστού χώρο.

   Η εξαγωγή στην περιοχή,δεδομένου ότι είναι έγκλεστο το δόντι,είναι μεν χειρουργείο,αλλά δεν είναι εγχείριση ανοικτής καρδιάς.Τι εννοώ;Η μόνη υποστήριξη που πιθανώς θα χρειαστείτε είναι ψυχολογική.Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής θα είσαστε μουδιασμένος και δεν θα πονάτε καθόλου,και το μούδιασμα θα συνεχίσει για 4 -6 ώρες μετά την εξαγωγή,αν είναι κάτω δόντι(αν είναι άνω περίπου 1 ώρα μετά την εξαγωγή θα ξεκινήσετε να νιώθετε)ενώ μετεγχειρητικά το πιο πιθανό είναι να μην έχετε έντονο πόνο,αλλά ένα τράβηγμα ή μια ενόχληση,ειδικά τις πρώτες 14 μέρες.Μετά την εξαγωγή θα μπορείτε να οδηγήσετε και να φυγετε μόνος σας.

   Γνώμη μου είναι αν είναι έγκλειστο το δόντι και σας δημιουργεί προβλημα στην ποιότητα ζωής να το βγάλετε.Αλλά η απόφαση είναι δική σας.Μην μεγενθύνετε όμως τη διαδικασία γιατί καταντά να είναι μια εκφοβιστική και αγχώτική διαδικασία.Και όσο πιο πολύ πονάτε τόσο πιο πολύ αγνώνεστε.
   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 16. Καλησπερα σας, εκανα κ εγω εξαγωγη φρονιμητη( πανω αριστερα) πριν 6 μερες και χρειαστηκαν 4 ραμματακια. Απο την 3η μερα και μετα καταλαβα εντονη ενοχληση καθε φορα που πινω νερο και πηγαινει στο σημειο της εξαγωγης. Ποναω αρκετα κατα την διαρκεια της ημερας και καθε φορα που πινω νερο η κανω μπουκωματα επισης. Ειναι φυσιολογικο μετα απο 6 μερες ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Πιθανολογώ ότι μπορεί να έχουν φυγει κάποια από τα ράματα στην περιοχή για'αυτό είναι αυτή η ενόχληση.
   Μετά από δέκα ημερες που θα έχει γίνει κάπως η επούλωση και θα κοπούν τα υπόλοιπα ράματα από το γιατρό σας,θα δείτε ότι το αίσθημα της ενόχλησης θα έχει μειωθεί κατά πολύ.Επίσης δε χρειάζεται να κάνετε πολλά μπουκώματα.Μία ή δύο φορές την ημέρα,μετά από το βούρτσισμα΄είναι αρκετά.

   Αν ενταθεί η ενόχληση και γίνει πόνος ή παρατηρήσετε μια μυρωδιά από το σημείο της εξαγωγής,δηλαδή να μυρίζει το στόμα σας ή να έχετε περίεργη γεύση τότε πρέπει να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρό σας.
   Μέχρι τότε αυτό που μου περιγράφετε είναι εντός ομαλών ορίων μετεγχειρητικής κατάστασης.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τον χρόνο που αφιερώνετε στις απορίες του κόσμου δίχως αντίτιμο,είμαι 28 χρονών καπνιστής και δεν πρόσεχα καθόλου την στοματική μου υγιεινή... Ώσπου μπέικε το νερό στο αυλάκι και μέσα σε έναν μήνα έχω κάνει 5 εξαγωγές, φρονιμίτη τραπεζίτη δεξιάς κάτω γνάθου, τραπεζίτη πάνω δεξιάς γνάθου φρονιμίτη και ενός τραπεζίτη πάνω αριστερής γνάθου και έχει μείνει ένας τραπεζίτης δίπλα από τον φρονιμίτη της κάτω αριστερής γνάθου, η ''ταλαιπωρία'' πραγματικά είναι ευχάριστη, ο πόνος επούλωσης μικρός, βέβαια η αντιβίωση ασταμάτητη λόγο τον αποστημάτων η διατροφή είναι δύσκολη αλλά υπομονετική καθώς το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχω τους πόνους που είχα τόσα χρόνια, έκανα δύο σφραγίσματα και έχω να κάνω άλλα οχτώ, ανυπομονώ την μέρα που θα κάνω τον καθαρισμό και αν το επιτρέπει η κατάσταση τον δοντιών μου, μια λεύκανση και θα είναι η μέρα που θα ξεκινά η απόλυτη προσοχή της στοματικής μου υγιεινής, και θα επισκέπτομαι τον οδοντίατρο ανά 6 μήνες (για τους 2 καθαρισμούς τον χρόνο) ίσως με περνάτε για τρελό αλλά τον πόνο που ζούσα από αμέλεια και φοβία τόσα χρόνια... πραγματικά ήμουν πολύ κουτός... α) Πόσο διαρκεί ένα σφράγισμα (λευκό) με καθημερινή περιποίηση μετά από κάθε γεύμα, β) Η γέφυρα καταστρέφει το δόντι που στηρίζετε? (Μακάρι να υπήρχαν τα χρήματα για εμφυτεύσεις)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Και συγχαρητήρια που αποφασίσατε να αλλάξατε μια κατάσταση που σας ενοχλόυσε και δεν αποδεχθήκατε μοιρολατρικά την κατάστασή στην οποία βρισκόσασταν.
   Πάμε τώρα στις ερωτήσεις σας :
   α)Το λευκό σφράγισμα δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.Όπως όλα τα πράγματα στο στόμα η διάρκεια ζωής του δεν είναι συγκεκριμένη.Πάντως γενικά τα σφραγίσματα από ρητίνη(άσπρα σφραγίσματα) έχουν διάρκεια ζωής από 3 έως 5 χρόνια.Οι μελέτες που έχουν γίνει δίνουν αυτό το χρόνο ζωής,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ο χρόνος μεγαλύτερος ή μικρότερος.Το πλεονέκτημα που δίνουν τα άσπρα σφραγίσματα είναι ότι μπορούν να διορθωθούν χωρίας να χρειαστεί να αντικατασταθούν εξ'ολοκλήρου όπως πχ τα μαύρα.
   β)Η γέφυρα κάποια στηρίγματα.Για να φτιαχθεί μια γέφυρα πρέπει να γίνει τρόχισμα και αφαίρεση συγκεκριμένου πάχους οδοντικής ουσίας από το δόντι.Δεν καταστρέφεται το δόντι.Εξακολουθεί να είναι στο στόμα.Αν δεν μπορούν να γίνουν εμφυτεύματα,είναι μια επιστημονικά αποδεκτή διαδικασία.Δε χρειάζεται να δαιμονοποιείται ούτε να αισθάνεσθε άσχημα που την επιλέγετε έναντι μιας άλλης θεραπευτικής δυνατότητας.Οι οδοντιατρική θεραπεία μοιάζει με ένα μαθηματικό πρόβλημα-έχει περισσότερες της μιας θεραπευτικές λύσεις.
   Το ζητούμενο είναι να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα!

   Διαγραφή
 18. καλησπερα σας! εβγαλα κ γω τον κατω δεξι φρονιμητη μου ο οποιος ηταν εγκλειστος στις 4/12. ηταν μια δυσκολη εξαγωγη και το δοντι επρεπε να κοπει σε 6 κομματια για να αφαιρεθει, παρολαυτα ολα πηγαν καλα. σημερα, 4 μερες μετα δε ποναω ουτε ειμαι πολυ πρησμενη απλα εχω παρατηρησει μια δυσαρεστη μυρωδια στο στομα.. ειναι φυσιολογικο; βουρτσιζω τα δοντια μου μετα απο καθε γευμα.. επισης παιρνω κ αντιβιωση.. και τελος, ηθελα να ρωτησω εαν ειναι ασφαλες να καπνισω απο δω κ περα
  σας ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.
   Η μυρωδιά στο στόμα μπορεί να είναι λίγο φυσιολογική.Καλό είναι να κάνετε και στοματοπλύσεις με κάποιο τοπικο αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.
   Ως προς το κάπνισμα,μπορείτε πλεον να καπνίσετε αλλά με μέτρο.
   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 19. Καλησπέρα σας,έχω κάνει το 2010 μια απονεύρωση αριστερά κάτω ,στο δοντι πριν τον φρονημίτη ,το 2011 έκανα εξαγωγή του φρονημίτη που προανέφερα και περίπου ένα χρόνο μετά και αφαίρεσα και τον δεξί κάτω ημιέγκλειστο φρονημίτη.Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί θέλω να σας ρωτήσω αν κατά την γνώμη σας έχει σχέση με μια ενοχληση που έχω στην αριστερά πλευρά του λαιμού μου 2 μήνες τώρα.
  Να σημειώσω ότι εχω πάει σε 3 ωρλ, ο τελευταίος ,ο οποιος με εξέτασε με κάμερα βρήκε μυκητίαση για την οποία κάνω θεραπεία, οι 2 δεν ειχαν βρει τίποτα. Αυτό που με φόβησε είναι ότι στην εξαγωγή του αριστερού μου φρονημίτη σκουσα τον γιατρο να λέει στον βοηθό του "πρόσεχε γιατί αυτό αν φύγει θέλει εγχείρηση στο λαιμό " τότε καταλαβα ότι αναφερόταν σε κάποιο νεύρο.Έτσι λοιπόν εφόσον έχει αποκλειστεί προβλημα στο λαιμό ψάχνω μήπως είναι κάτι άλλο βέβαια εχει περασει μεγάλο διάστημα απο τοτε.
  Να συμπληρώσω ότι ο οδοντιατρος διεγνωσε και γναθοκροταφικό σύνδρομο (ήπιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς εξέταση είναι επιφοβες.
   παρ'όλα αυτά δε νομίζω πως το πρόβλημα στον λαιμό να σχετίζεται με την εξαγωγή του φρονιμητη την οποία είχατε κάνει προ διετίας.και αυτό γιατί τόσο καθυστερημενη αντιδραση δεν είναι αναμενόμενη.Αν ήταν αποτελεσμα εκείνης της εξαγωγής θα φαινόταν στις πρώτες ημέρες,εβδομάδες η έστω μήνα.
   αντίθετα αυτο που μου λέτε δηλαδή ενόχληση στα πλαγιά του λαιμού,συνάδει με πόνο από κροταφογναθικη δυσλειτουργία.Ειδικά Αν νιωθετε σφιγμενο το στερνοκλειδομαστοειδη μυ,δηλαδή το μυ στα πλΑγια του λαιμού που ενώνει το κεφαλι με τον κορμό,στην κλειδα.
   δεν μπορώ να γνωρίζω τι είδε ο συνάδελφος ΩΡΛ με την κάμερα,αλλά όταν τελειώσετε την αντιμυκητισιακη αγωγή,καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας η κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε και να ξεκινήσετε μια θεραπεια για το κροταφογναθικο σας πρόβλημα.Μπορεί να περνατε μια περίοδο άγχους αυτήν την περίοδο και να τριζετε η να σφγγετε τα δόντια σας η κάτι άλλο.
   Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Για οτιδήποτε άλλο μη δισταστασετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. καλησπερα σας και συγχαρητηρια για το blog! Ειμαι 26 χρονων και πλεον δεν καπνιζω αλλα
  αναγκαστικα πρεπει να γινει εξαγωγη 2 δοντιων που ειναι κατω δεξια πριν τον φρονιμιτη διοτι εχουν αποστημα- φλεγμονη γυρω-γυρω απο καθε δοντι. αν και εγω δεν νιωθω τιποτα. μονο οταν εκανα x-ray πανοραμικη τα ειδε ο οδοντιατρος.και δυστυχως δεν υπαρχει σωτηρια. :( . Η ερωτηση μου ειναι: μετα απο ποσο καιρο μπορω να βαλω εμφυτευμα? Διοτι ο οδοντιατρος μου ειπε πως πρεπει να περιμενω 1 χρονο!!!! μεχρι να ειναι σε θεση το ουλο και υστερα το κοκκαλο να δεχτει τετοια "εργασια". Πιστευετε πως οντως χρειαζεται τοσοοοος χρονος? Δεν λεω να μπει αμεσως αλλα αφου βγαλουμε τα δοντια, ποσο χρονο θελει πια να φυγει το αποστημα....? Διοτι δεν μπορω 1 χρονο να μεινω χωρις δοντια.....
  ευχαριστω θερμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Η απάντηση στο ερώτημά σας έχει δύο σκέλη.
   1ο.Κανονικά εμφυτευματα μπορούν να μπουν μετά από 1 μήνα περίπου σε εξαγωγές,ειδικά σε νέα άτομα.
   2ο.Ειδικά σε εσάς πρέπει να αναζητήσουμε το λόγο που υπάρχει η κύστη εκεί και αν πραγματικά υπάρχει η ανάγκη για αφαίρεση και των δοντιών.Γατί εαν είναι τόσο μεγάλη η κύστη ώστε όταν αφαιρεθεί,να αφαιρεθούν μαζί και τόσο στρατηγικά δόντια,λογκά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο οστικό έλλειμα οπότε θα πρέπει να χρειαστούν τεχνικές ανάπλασης οστου.Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος επιμηκύνεται και δεν είναι σίγουρο το χρονικό πλαίσιο.Χονδρικά μπορεί να φθάσει και το χρόνο.
   Γνώμη μου είναι να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη,μια και μπορεί να υπάρχει και εναλλακτική θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε,ειδικά εαν θα πρέπει να γίνουν τόσο σύνθετες οδοντιατρικές επεμβασεις στο στόμα σας,τόσο από πλευράς θεραπείας όσο και από πλευράς αποκατάστασης και φυσικά κόστους.

   Διαγραφή
 22. σας ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Πρίν 10 ώρες έβγαλα 2 φρονιμήτες ο ένας έγκλειστος και ο άλλος ημιέγκλειστος. Η γλώσσα μου είναι ακόμα μουδιασμένη σε ένα σημείο.Είναι λογικό αυτό? Φοβάμαι οτι μου άφησε κουσσουρι.Αν έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο τι γινεται? Θα περάσει μόνο του? Έχω κατατρομάξει! Σε τι γιατρό να απευθυνθώ? Σε γναθοχειρουργό έκανα την επέμβαση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Καταλαβαίνω ότι είσαστε αρκετά αγχωμένος.Πάμε λοιπόν να δούμε τι γίνεται.
   Σας λέω από την αρχή ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά,αν και σήμερα συνεχίζει αυτό το μούδιασμα ή μια αίσθηση "μυρμηγκιάσματος" στο μισό της γλώσσας από την πλευρά που έγινε η εξαγωγή,τότε μπορεί να έχει πάθει κάποια κάκωση ή βλάβη το νεύρο.Αυτό σιγά-σιγά εκτός αν είναι μεγάλη η βλάβη θα επανέλθει.

   Πότε θα επανέλθει;Δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

   Τι κάνετε εσείςςΚαταρχην παίρνετε τηλέφωνο τον γναθοχειρουργό που σας έκανε την εξαγωγή και τον ειδοποιείτε για το περιστατικό.Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι θα κάνετε,μια και αυτός ξέρει τς ενέργειες που έχει κάνει κατά την εξαγωγή.Αν θέλετε να βοηθήσετε το νεύρο να επανέλθει πιο γρήγορα,κατά τη γνώμη μου,θα πρέπει να πάρετε ένα σκεύασμα που λέγεται Νeurobion(νεβρομπιον ή νιουρομπιον παραθέτω περισσότερες πληροφορίες για το φάρμακο στον αντίστοιχο ιστότοπο http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/neurobion).To neurobion έχει βιταμίνες του συμπλεγματος Β που βοηθούν στην επούλωση τραυμάτων των νεύρων.Είναι πολύ σημαντικό να πάρετε τη γνώμη του γιατρού που έκανε την εξαγωγή,μια και αυτός ξέρει τι έχει κάνει κατά τη διάρκεια της εξαγωγής και θα σας κατευθύνει.

   Αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον συγκεκριμένο,ένας οποιοσδήποτε οδοντίατρος που έχει ξανααντιμετωπίσει αυτές τις καταστασεις αρκεί. Αν θέλετε μπορειτε να πάτε παλι σε κάποιον εξειδικευμένο γναθοπροσωπικό ή στοματικο χειρουργό.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά..

   Διαγραφή
 24. Giatre mou kalhspera,euxaristw poluuu gia thn apanthsh sas...htan tha elega kathisixastikh,gt egw apo to fovo mou k thn anisixia mou,ola ipopta ta blepw...apo extes deutera 27/1 stamatisa k tin antibiwsi...uparxei ena elafru priximo akoma,alla nomizw pws siga-siga ipoxwrei...pono den exw se ekeino to shmeio sxedon katholou,alla pairnw ena panadol extra kathe mera,gt niwthw genika ena pono k mia talaipwria se olokliri tin aristeri pleura tou kefaliou(aristera itan i exagwgh)...k genika nomizw exei talaipwrithei polu auth h pleura,logw k igmoreiou pou exw k pali aristera...alla pio polu k apo to igmoreio k apo to dontaki m,einai pisteuw o fovos mou,gt sinithizw na ta megalopoiw ola...sugnwmi an sas kourasa k pali euxaristw polu,kalh sunexeiaaa!!! :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

  Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική,οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά δεν μπορεί σε μια εξαγωγη να βγήκε όλο το ιγμόριο.Είναι αδύνατο.Αυτό που μπορεί να έγινε είναι η ρίζα του δοντιού να έφτανε μέχρι το ιγμόριο,οπότε όταν βγήκε το δόντι(μαλλον τραπεζίτης-οπίσθιο δόντι ) να έγινε καποια τρύπα που να επέτρεπε την επικοινωνία μεταξύ στόματος και μύτης.Αυτό μπορεί περιστασιακά να πονάει,ειδικά αν δεν έχει γίνει καλά η επούλωση.

  Το θέμα με τον πόνο που νιώθετε τώρα μπορεί να είναι από αυτήν την παλιά εξαγωγή αλλά μπορεί να είναι και από κάποιο άλλο πρόβλημα που αντιμετωπιζετε.

  Γνώμη μου είναι να πάτε σε έναν οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση.Τότε μόνο θα μπορέσει να τεθεί μια σωστή διάγνωση που θα δώσει τέλος στον πόνο σας.

  Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε ξανα μαζί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ! ΕΚΑΝΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΚΑΘΩΣ ΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ.. ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ 1ΜΙΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ BRASAN KAI ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ.. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠ ΤΗ ΓΝΘΟ ΕΝΑ ΓΡΟΥΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ... ΝΑ ΑΝΥΣΗΧΩ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνωσεις από μακριά είναι επιφοβες.Παρ'όλα αυτά οταν λέτε φλεγμονή στο λαιμό τι εννοείτε?Είχατε καποια αμυγδαλίτιδα/λαρυγγίτιδα;Και ο φρονιμήτης ήτα έγκλειστος ή είχε βγει στο στόμα;Μηπως συνοδευόταν και από πρήξιμο;

   Το πιο πιθανον πάντως είναι να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας από τη φλεγμονή.Αυτό σταδιακά θα μειώνεται και μαλλον θα εξαφανιστεί.Αν δεν έχετε πλεον φελγμονή δε χρειάζεται να παίρνετε φαρμακευτική αγαγώ,εκτός εαν σας τη συνέστησε κάποιος γιατρός,οπότε συνεννοηθείτε με τον ίδιο για τη συνέχιση ή τη διακοπή της.Και για σιγουριά επισκεφθείτε το γιατρό ή τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) σας,μια και μια κλινική εξέταση είναι πιο σίγουρη από τις μακρινές διαγνώσεις.

   Ελπίζω να σας βοήθησα!Για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μζί μου..

   Διαγραφή
 28. Καλησπερα!!Εκανα εξαγωγη φρονημιτη πριν 10 μερες περιπου..Ποσος καιρος χρειαζεται για να επουλωθει πληρως το σημειο?Υπαρχει περιπτωση να παει πανω στο σημειο καποιο φαγητο και να δημιουργησει προβλημα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

   Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση εξαρτάται από παράγοντες όπως ηλικία του ασθενούς,συνήθειες πχ κάπνισμα,γενική υγεία,αν ήταν χειρουργική ή απλή η εξαγωγή κτλ.

   Συνήθως για ένα άτομο πχ 40 ετών μη καπνιστή είναι περίπου 2-3 εβδομάδες.

   Μέχρι την επούλωση καλό είναι να βουρτσίζετε σχολαστικά το στόμα σας,γιατί όπως είναι λογικό θα φοβάστε να βουρτσίζετε λόγω της εξαγωγης.Και μπορείτε, για να μην πάει στο σημείο αυτό κάποιο φαγητό,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας πχ χλωρεξιδίνη,perioguard,eludril,betadine gargle(τα παραπάνω βρισκονται στα φαρμακεία,προσοχή στο betadine,το gargle για στοματικές πλύσεις είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιούμε για αντισηψία στο δέρμα) ή αλιώς listerine στο super market.Επιλέξτε κάποιο που δεν καίει τόσο πολύ πχ το Listerine zero με 0%περιεκτικοτητα σε αλκοολ ή το cool mint.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!Για οτιδήποτε άλλο θελετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 29. καλησπέρα σας. εκανα χειρουργική εξαγωγή πριν τρεις μέρες στον κάτω αριστερα ημιέκλιστο φρονυμήτη. πέρνω αμοξίλ και αλγκοφρεν. έχω πρηστεί αλλά ο πόνος είναι υποφερτός ή κοιμάται με τα αλγκοφρέν και τα ποστάν που παίρνω αν χρειαστεί. το περίεργο είναι ότι έβγαλα κάτι σαν σπυράκι με άσπρο πυον ένα απο αριστερά στο χείλος εκεί που κλείνουν το ανω με το κατω που είπα εντάξει αφου απο εκει εγινε ολη η δουλειά ίσως ειναι φυσιολογικό αλλά σήμερα εβγαλα και ένα απο δεξιά απο μέσα απο το πάνω χείλος.δεν είναι μεγάλα.είναι δυο πολύ μικρά σας σπυράκια ασπρα και οταν τα δαγκώνω τσούζουν λίγο. τι ειναι αυτά ?να φοβηθώ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Καλησπέρα σας. Εκανα εξαγωγή του επανω δεξια φρονιμίτη εχθες. Αισθάνθηκα πόνο μόλις υποχώρησε η επιδραση της ένεσης άλλα με ενα depon πέρασε αμέσως. Σήμερα δεν πονάει καθόλου. Παίρνω augmentin ανα 8 ώρες για 4 μέρες. Ο γιατρός μου συνέστησε να αποφυγω γαλακτοκομικα, ζεστά και σκληρά φαγητά για τις πρωτες δυο μέρες. Μήπως είναι λίγο το Χρονικο διαστημα κ θα πρεπει να τηρησω μια διατροφή για περισσότερο Καιρό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησέρα και συγνώμη που άργησα τόσο πολύ να απαντήσω,αλλά η τεχνολογία μας πρόδωσε.

   Το χρονικο διάστημα που σας είπε ο γατρός δεν είναι λίγο,είναι αρκετό.Με τα ζεστά και σκληρά συμφωνώ,με τα γαλακτοκομικά έχω μια ενσταση,αλλά αυτός είναι ο θεράποντας ιατρός.

   Επίσης το augmentin είναι βαριά αντιβίωση,και καλύτερα να την παίρνετε με γεμάτο στομαχι και να φροντίσετε να τρώτε γιούρτι,μια και σκοτώνει κι τα ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου.

   Τι έγινε τελικά.Εισαστε καλύτερα με την επούλωση?

   Διαγραφή
 31. Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και την απάντηση σας.

  Είμαι 42 ετών, καπνιστής. Αν και τις τελευταίες ημέρες κάνω μεγάλη προσπάθεια να το ελαττώσω το δυνατόν περισσότερο. Δύσκολο, αλλά γνωρίζω πως έτσι πρέπει.

  Ο γιατρός μου, μου σύστησε την αντιβίωση, αν και μετά από 2 ημέρες μου έκανε αλλαγή σε amoxil 1g μαζί με τα αντιφλεγμονώδη niflamol (κάνουν δουλειά αυτά;)

  Ομολογώ πως έχει υπάρξει βελτίωση σχετικά με το πρήξιμο. Μόνο σε 1-2 σημεία επιμένει, αλλά όπως καταλαβαίνω, είναι θέμα χρόνου να συνέλθει εντελώς.

  Θα ακούσω την συμβουλή σας και θα συνεχίσω τις πλύσεις και με αλατόνερο, και με χαμομήλι, και με το hexalen που αντικατέστησε το listerine.

  Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι.

  Καλή συνέχεια, και ο Θεός να σας δίνει δύναμη στο έργο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Γεια σας, θα ηθελα να σας ρωτήσω το εξης:
  Η κόρη μου ειναι 19 ετων και είχε ενα δοντι απονευρωμενο.
  Οταν χάλασε το διπλανό δόντι ο οδοντίατρος έκανε ακτίνα και είδε και τις ρίζες του απονευρωμένου δοντιού και είπε πως έχουν μπει μικρόβια και πως το δόντι πρέπει να βγεί και να βάλουμε εμφύτευμα.
  Ποιά είναι η γνώμη σας πρέπει να αφαιρεθεί το δόντι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας ειναι πολύ κλινική και σαφή διάγνωση δεν μπορώ να κάνω από μακριά.Πάντως εαν ο όδοντίατρος ειδε ότι έχουν μπει μικρόβια,άρα έχει γίνει κύστη στο δόντι,μπορεί να προσπαθήσει καταρχήν να επαναλάβει την απονεύρωση λαι όχι να καταδικάσει το δόντι.

   Αν ο ίδιος δεν κάνει επαναλήψεις απονευρώσεων( μια και είναι όντως δύσκολες) ή θεωρεί ότι δεν μπορεί να την κάνει επιτυχώς τότε να αναζητησετε τη βοήθεια εξειδικευμένου ενδοδοντολόγου(ενδοδοντιστή) του οποίου δουλειά είναι να σώζει δόντια που οι άλλοι οδοντίατροι έχουν καταδικάσει.Είναι όμως γενικά πιο ακριβοί από τος τιμές των γενικών οδοντιάτρων,αλλά πάντα πιο οικονομικοί σε σχέση με την εναλλακτική(εξαγωγή και εμφύτευμα).

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 33. Καλησπερα πριν απο δυο χρονια αφαιρεσα ενα σπασμενο απο πολλα χρονια μπροστινο δοντι.το δοντι αυτο παροτι ειμαι 35 ετων ηταν το παιδικο μου ,το κανονικο ηταν κ ειναι εγκλειστο απο πανω του εκτοτε μεχρι να ξεκαθαρισει αν θα κατεβει το κανονικο η θα βαλω εμφυτευμα φοραω ενα προσωρινο ψευτικο αφαιρουμενο.μετα απο πολυ ελαφρια ενοχληση παρατηρησα σημερα οτι εχει κατεβει εντυπωσιακα καθοτι ηταν πολυ ψηλα το νεογιλο χωρις να κανει ομως την εμφανιση του .απο αναλογες περιπτωσεις υπαρχει πιθανοτητα να κατεβει φυσιολογικα κ να ειναι ομοιομορφο μ τα αλλα κ να μην χρειαστει εξαγωγη εγκλειστου και εμφυτευμα ?διαγνωσεις απο το ιντερνετ δεν γινονται αλλα αν εχετε αποψη απο αναλογες περιπτωσεις..ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

   Η αλήθεια ειναι ότι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες οπότε θα σας πω τι ισχύει γενικά.Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συνεννοηθειτε με κάποιον οδοντίατρο που να μπορεί να κάνει χειρουργική ανατολή του εγκλείστου δοντιού,να το κάνει δηλαδή να βγει στο στόμα και όχι να το βγάλει και να βάλει εμφύτευμα.Στη συνέχεια ο ίδιος ο γιατρός ή κάποιος ορθοδοντικός θα τοποθετήσουν σιδεράκι για να το το στρέψουν προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς το στόμα.

   Αυτή είναι η ιδανική αντιμετώπιση του περστατικού και όχι η εξαγωγή του εγκλείστου και η τοποθάτηση εμφυτεύματος.

   ΑΝ το παραπάνω ιδανικό σενάριο δεν μπορει να πραγματοποιηθεί τότε αναζητούμε άλλες θεραπευτικές επιλογές.

   Το σενάριο να κατέβει μόνο του χωρίς κάποια παρέμβαση το βλέπω λιγότερο πιθανό μια και είσαστε ήδη 35 χρονων.Αν είσασταν 18,θα ήταν πιο πιθανό.Δεν αποκλείεται,αλλά δεν δίνει καλή απόδοση το στοίχημα!

   Το σημαντικό είναι η χάραξη του σχεδίου θεραπείας και η απόφαση σας,γνωρίζοντας όλα τα ενδεχόμενα για το σχεδιο θεραπείας.

   Και φυσικά ότιδήποτε και αν γίνει θα πρέπει να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία,για να μπορεί και ο οδοντίατρος να κρίνει,με περισσότερα στοιχεία.Αυτό μπορείτε να το κάνετε και πριν το ραντεβού με τον οδοντίατρο,για να την έχετε έτοιμη.

   Ελπίζω να σας βοήθησα!

   Διαγραφή
 34. Καλησπέρα σας και πολλά συγχαρητήρια που ενημερώνετε τον κόσμο!!

  Εδώ και δύο μήνες περίπου μετά από κρύωμα - άρχισαν να με πονάνε τα δόντια μου (και από τις δύο πλευρές). Όχι πόνος ιδιαίτερος αλλά ενόχληση. Δυστυχώς αμέλησα να παω στον οδοντίατρο άμεσα (και είχα τουλάχιστον δυο χρόνια να τον επισκεφτώ) και απλά το αντιμετώπισα με nurofen και depon. Ακολούθως βούλωσαν και τα αυτιά μου - εναλλάξ - για περίπου δέκα μέρες. Παράλληλα αισθανόμουν τους λεμφαδένες (?) στο λαιμό μου - κατω από το σαγόνι - κάτι σαν γρομπαλάκια. Πλέον πέρασε και το κρύωμα, ξεβούλωσαν και τα αυτιά και αποφάσισα και έκανα επιτέλους τη σωστή κίνηση και πήγα στον οδοντίατρο. Δυστυχώς μου είπε ότι πρέπει να κάνω 3 απονευρώσεις, ίσως μια εξαγωγή και γενικά βαθύ καθαρισμό ούλων. Σήμερα αρχίσαμε με την πρώτη απονεύρωση. Το ερώτημά μου - αυτό που λίγο με αγχώνει και το σκέφτομαι είναι αυτά τα γρομπαλάκια που αισθάνομαι στο λαιμό μου. Δεν με πονάνε. Ο οδοντίατρος μου είπε σήμερα ότι πιθανόν να οφείλεται στο ότι υπάρχουν αυτά τα χαλάσματα. Αλλά δεν με διαβεβαίωσε φυσικά (ούτε ήταν αυτός ο ρόλος του) οπότε λίγο ανησυχώ και σκέφτομαι μήπως πρέπει να παω σε κάποιον ΩΡΛ? Ή να περιμένω να τελειώσω με τα δόντια μου και να δω αν θα υποχωρήσουν;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
  :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και ευχαριστω για το σχολιο.

   Δυστυχως,όταν έχει κανεις να παει στον οδοντίατρο,έχει να αντιμετωπίσει μαζεμένα τα οδοντιατρικα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

   Πιθανολογώ ότι τα γρομπαλάκια που αναφερετε,είναι λεμφαδένες λόγω και των προβλημάτων με τα δόντια,αλλά και των προβλημάτων με την υγεία,τα οποία έχετε περάσει πρόσφατα.

   Αλλά επειδή διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,αν θεωρείτε κάτι διαφορετικό,καλύτερα θα είναι να επισκεφθείτε εναν ΩΡΛ και να τεθεί η σωστή διαγνωση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικά!

   Διαγραφή
 35. Γεια σας πριν 1 ωρα περιπου εκανα εξαγωγη του αριστερα πανω δοντιου διπλα απο τον φρονιμιτη. ειμαι 16 χρονων. Ο γιατρος μου ειπε να βγαλω το βαμβακι περιπου τωρα , μπορω να κανω γαργαρες για να το ξεπλυνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σημερα δε θα κανετε γιαργάρες γιατί δε θα σταματήσει η αιμορραγία αν συνεχίσετε να κάνετε γαργάρες και να φτύνετε.Θα καταπίνετε το σάλιο σας κανονικά.Μπορεί να έχετε μια μεταλλική γεύση στο στόμα αλλά σύντομα θα το ξεχάσετε.

   Ακολουθήσετε τις συμβουλές του οδοντιάτρου αλλά και τις συμβουλές της παραπάνω ανάρτησης και για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 36. Καλησπερα σας,
  ειμαι 23 χρονων κ πριν 6 μερες εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη,χειρουργικη εξαγωγη 40 λεπτων περιπου,ταλαιπωρηθηκα πολυ στην ολη διαδικασια γιατι ηταν ημιεγκλειστος κ ακουμπουσε κ στο διπλανο δοντι κ δεν μπορουσε να βγει. Ο γιατρος μου χορηγησε αντιβιωση κ παυσιπονα για το πονο κ με προετοιμασε για το μετα της εξαγωγης, ο πονος, το πριξημο, η δυσκολια να φαω. Μεχρι εκει ολα καλα κ σιγα σιγα υποχωρουσαν. Απλα απο τη πρωτη μερα μεχρι κ σημερα κουνιουνται τα δοντια μου οχι μονο αυτα που ειναι διπλα στν φρονιμιτη αλλα κ τα 2 μπροστινα δοντια της ανω γναθου, Θα σταματησει αυτο ή να αρχισω να ανησυχω οτι δημιουργηκε θεμα κ θα κουνιουνται ωσπου πεσουν; Υπαρχει περιπτωση να στραβωσουν γενικα ολα τα δοντια απο την εξγωγη,γιατι φορουσα σιδερακια παλια κ ειναι μια χαρα τα δοντια μου;
  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Καλημέρα σας. Έχω κάνει εξαγωγή φρονιμίτη εδώ και ένα μήνα. Όταν έκανα την εξαγωγή ο γιατρός δεν μου έδωσε αντιβίωση μόνο παυσίπονο. Μετά από μια βδομάδα είχα ακόμα πολύ πρίξημο και πόνο. Το είπα στον γιατρο και μου έδωσε αντιβίωση.Το προβλημά μου είναι οτι εδώ και ένα μηνα δεν μπορω να ανοιξω το στομα μου, ανοιγει ελαχιστα με αποτελεσμα να μην μπορω να φαω.Επιπλεον, αυτη τη στιγμη εχει πριστει η αμυγδαλη μου και με ποναει και το αυτι. Θεωρω οτι μπορει να ειναι τυχαιο αυτο το γεγονος και απλα να κρυωσα. Θα ηθελα πολυ την συμβουλη σας.
  Σας ευχαριστω πολυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλα αυτά συνήθως σε εξαγωγές φρονιμήτη,δίνουμε αντιβίωση αν είναι έγκλειστος(μέσα στο κόκαλο) και χρειάζεται χειρουργική εξαγωγή.Και αυτό γιατι το φούσκωμα που προκύπτει κατά την επουλωση,μπορεί να προκαλέσει αδυναμία του ασθενούς να ανοίξει καλά το στόμα του.

   Το θέμα της διάνοιξης αντιμετωπίζεται με θερμά επιθέματα(κομπρεσσες) στην περιοχή(όχι καυτά γιατί μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα) και ασκήσεις κινησιοθεραπείας ενώ αν το πρόβλημα του ανοίγματος του στόματος είναι πολύ μεγάλο μπορεί να δωθεί και κάποιο μυοχαλαρωτικό. Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος εκτός από αντιβίωση δίδεται και ενα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

   Το αυτί σας μπορεί και να πονάει λόγω της εξαγωγής αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο εύρημα.

   Κατα τη γνώμη μου αν δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας αναζητήστε καποιον με τον οποίο μπορείτε να συνεργαστείτε.

   Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξανεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
  2. Καλημερα σας και ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Πηγα πριν από δυο μερες στο νοσοκομείο γιατι δεν άνοιγε καθόλου το στομα μου. Εχω κατω απο την γναθο πρηξιμο σαν δυο μπαλακια.ο γιατρός μου ειπε οτι αν δεν το άνοιξω μονη μου το στομα δεν θα ανοίξει και θα πάθει αγγιλωση, με αποτέλεσμα να μπυ δωσει γλωσσοπιεστρα να τα δαγκωνω σαν σάντουιτς και να βάζω ενα ενα μεχρι να φτασω στα 16. Το εκανα αλλα ο πονος δεν αντέχετε.

   Διαγραφή
  3. Θα κανετε τις ασκήσεις όχι συνέχεια αλλά σιγά σιγά,σαν να κάνετε ζέσταμα πριν από αγώνισμα. ¨Οχι μια φορά,πόνεσα,δεν ξανακάνω.

   Θα πονέσετε αλλά σιγά σιγά ο πόνος θα είναι πιο υποφερτός και θα κερδίζετε εκατοστά διάνοιξης στόματος.

   Θερμά επιθέματα,οχι καυτά και μιληστε με το γιατρό μηπως χρησιμοποιήσετε κάποιο μυοχαλαρωτικό..

   Διαγραφή
 38. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Η δική μου περίπτωση μοιάζει αρκετά με του ανώνυμου φίλου παραπάνω. Την προηγούμενη Πέμπτη έβγαλα τον δεξιά κάτω φρονιμίτη -με πολύ φόβο είναι η αλήθεια. Η όλη διαδικασία (νάρκωση, εξαγωγή, ράμματα, οδηγίες) κράτησε περίπου 50 λέπτα. Ο πόνος μετά που πέρασε η νάρκωση ήταν έντονος αλλά υπέθεσα οτι ήταν φυσιολογικός και το πρήξιμο σε ανεκτό σημείο. Όμως ο πόνος συνέχιζε και ήταν πολύ έντονος στο αυτί. Για να βγάλω το Σαββατοκύριακο έπρεπε να πέρνω ανα 4 το πολύ ώρες εναλάξ ALGOFREN και DEPON αναβράζον 1000mg. Επίσης το στόμα μου ανοίγε ελάχιστα. Σήμερα πηγα στο γιατρό μου και μου είπε οτι έχω εξάρθρωση της γνάθου, από το σφύξιμο που είχα στην εξαγωγή. Μου είπε να κάνω κάποιες ασκήσεις, να πέρνω παυσίπονο ανα 6 ώρες το λιγότερο και να με ξαναδεί την Πέμπτη. Το πρήξιμο έχει υποχωρήσει τελείως και γενικά το σημείο της εξαγωγής δε με πονάει σχεδόν καθόλου.Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ κάποια άλλη ειδικότητα (ορθοπεδικό ή γναθοχειρουργό;) ή με τις ασκήσεις και με λίγες μέρες υπομονή θα φτιάξει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ γι το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.

   Παρά το γεγονός ότι η διάγνωση της εξάρθρωσης γνάθου είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστει μόνο μετά από κλινική εξέταση, και δεν μπορώ να είμαι καθόλου σίγουρος, είναι λίγο υπερβολική κατά τη γνώμη μου. Και αυτό γιατι εαν είχε γίνει εξάρθρωση της κάτω γνάθου,θα επρεπε να γίνει και ανάταξη της εξάρθρωσης. Πχ όταν έχουμε εξάρθρωση ώμου δηλαδή κα΄ποιο από τα οστά της άρθρωσης "βγει" εκτός από τον πόνο,θα πρεπει να γίνει άμεσα ανάταξη,δηλαδή να το βάλουμε στη θέση του.Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει και στη γνάθο,αλλά μια και δεν το περιγράφετε,μαλλον δεν έγινε. Η γνώμη μου είναι ότι δεν ήταν εξάρθρωση,αλλά όντως επιβαρυνθηκε η άρθρωση από το συνεχές και παρατεταμένο άνοιγμα του στόματος,και όχι από το σφίξιμο.

   Δε χρειάζεται να πάτε σε κάποια άλλη ειδικότητα,αρκεί οι ασκήσεις που σας έχουν δωθεί να είναι οι σωστές. ΑΥτο που μπορείτε να κανετε,εκτός από τα παυσίπονα(αλήθεια ποια σας συνέστησε;) είναι θερμές κομπρέσσες. Προσοχή όμως όχι καυτό νερό,διότι θα προκαλέσετε έγκαυμα.Με αυτά και με λίγο υπομονή σε λίγες μερες που λογικά θα σας επανεξετάσει ο γιατρός,θα νιώθετε καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Περαστικα!
   ΑπάντησηΔιαγραφή

   Διαγραφή
 39. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη βοήθεια που προσφέρεται.Πριν απο 5 ημέρες έκανα εξαγωγη του απονευρωμενου μου τραπεζίτη γιατί έσπασε. Ο γιατρός μου χώρισε της ρίζες στα δυο για να μπορέσει να τον βγάλει. Είχε κοπει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
   Δε μου θέσατε κάποιο ερώτημα.
   Παρακαλώ επαναλάβετε την ερώτηση..

   Διαγραφή
  2. Συγνώμη, προσπαθούσα να στείλω την ερώτηση μου αλλά νόμιζα οτι με πέταγε έξω το σύστημα επειδή έγραφα πολλά και το έκανα κάθε φορά με όσο το δυνατόν λιγότερα λόγια.Ο τραπεζίτης λοιπόν που έβγαλα πριν απο 6 μέρες άρχισε να πονάει υποφερτή απο την δεύτερη μέρα και χειροτέρευε κάθε μέρα..Όταν περνώ nurofen στις 5 ώρες ξεκινάει πάλι ο πονος και όταν περνώ depon στις 3 ώρες υποφέρω πολυ.Η τρύπα ειναι η μισή γεμάτη με κάτι μαύρο μάλλον αίμα? πρέπει να ανησυχώ ή να κανω υπομονή? ΕΙναι ξηρο φατνιο?

   Διαγραφή
  3. Παρά το γεγονός ότι η ερώτηση σας είναι κλινικη, και διαγνώσεις από μακριά ειναι επίφοβες,αυτό που μου αναφέρετε είναι μάλλον φυσιολογικό.Ξηρό φατνίο θα ήταν αν δεν βλέπατε καθόλου επούλωση,σαν να είχε γίνει σήμερα η εξαγωγή.

   Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο σας,για να πάρετε για λίγες μέρες κάποιο αντιφλεγμονώδες ανα 8ωρο ή 12ωρο,μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση.Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να δωθεί xefo rapid,αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον οδοντίατρο σας μια και φαρμακευτική αγωή από μακριά δεν είναι σωστό να δωθεί.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου..

   Διαγραφή
 40. Καλημέρα σας.πριν από λίγες μέρες ένιωσα μια ελαφριά ενόχληση στη μεριά του δεξιού φρονιμιτη στην κάτω γνάθο ,στην συνέχεια αυτή η ενόχληση έγινε πιο έντονη σε σημείο να μην μπορώ να καταπιώ γιατί πονάει.πήγα σε οδοντίατρο κ μου είπε ότι δεν είναι από τον φρονιμιτη είναι από το μάγουλο εσωτερικά το οποίο μπαίνει ανάμεσα στα δόντια κ έχει κάνει έναν ερεθισμό.μου είπε να κάνω πλύσης με αλατόνερο κ σε 2 με 3 μέρες θα περάσει,εγώ κάνω κ με το hexalen αλλά δεν βλέπω να καλυτερεύει.o οδοντίατρος μου είπε ότι η μόνη λύση είναι να βγει o φρονιμίτης.εσείς τι προτείνετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ γισ την ερώτηση.

   Η ερωτηση σας είναι κλινική κι διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες.Παρ'όλ αυτά δεν μου φαίνεται λογικό να μπαίνει το μάγουλο ανάμεσα στα δόντια σε τόσο μεγάλο βαθμό που να σας πονάει τόσο έντονα.

   Συνήθως όταν δαγκώνουμε το εσωτερικό του μαγουλου μας, είτε συστηματικά είτε λόγω άγχους αυτό έχει την τάση να κάνει μια αντιδραστικής αιτιολογίας παχειά γραμμή σαν υπερπλασία,δηλαδή σαν αυτό που σας λέει ο οδοντίατρος. Αυτό εαν έχει γίνει τόσο μεγάλο που να ενοχλεί,τότε η λύση είναι να κάνουμε μια αφαίρεση της υπερπλασίας και όχι του φρονιμήτη,εφ'όσον είναι υγιής ο φρονιμήτης και δε χρεάζεται εξαγωγή.Μην ανησυχείτε ότι θα πειράξουμε το μαγουλο!Οι διαστάσεις από το μάγουλο παραμένουν ως έχουν!

   Γνώμη μου είναι να πάρετε και μια δεύτερη άποψη γιατί δεν μου φαίνεται πιθανό να σας προκαλεί όλη αυτήν μονο η υπερπλασία αυτή.

   Αλλά αυτό προυποθέτει κλινική εξέταση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 41. καλησπερα θα ειθελα να ρωτησω θα κανω εξαγωγη τραπεζιτη υπαρχει περίπτωση να πρηστει μετα την εξαγωγη το πρόσωπο αν ναι ποσες μερες κραταει το πρήξιμο και αν υπαρχει καποια αντιβίωση για την αντιμετώπιση του.τωρα πριν την εξαγωγη μου εδωσε παλι αντιβίωση. ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας εθχαριστώ για την ερώτηση.

   Πρώτα πρώτα τι τραπεζίτη?Μήπως είναι φρονιμήτης;

   Δεύτερον τι εξαγωγή είναι?Απλή ή μηπως θα χρειαστεί χειρουργική εξαγωγή?

   Γενικά μια απλή εξαγωγή δεν προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο.Αν είναι χειρουργική εξαγωγή ή αν ταλαιπωρηθεί αρκετά η περιοχή,τότε μπορεί να φανεί έν πρήξιμο,το οποίο δεν ξέρω κατά πόσο θα χρειαστεί αντιβίωση ή όχι. Αυτό θα το αποφασίσει ο γιατρός που θα κανει την εξαγωγή.

   Υπάρχουν όμως και αντιφλεγμονώδη,τα οποία λειτουργούν πολύ καλά στη μείωση του μετεξακτικού πόνου και του οιδήματος. Τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι "αντιβίωση", ορισμένοι ασθενείς τα κοιτάνε με μισό μάτι,διότι ο προηγούμενος γιατρός έδινε πάντα αντιβίωση.

   Ότι σας πει ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την εξαγωγή,αυτό θα κάνετε, μια και είναι υπευθυνος και για την πορεία της αποθεραπείας σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

   Διαγραφή
 42. Καλησπέρα σας.
  Πριν από 6 ημέρες έβγαλα 2 τραπεζίτες στην άνω γνάθο και έχω ράμματα. Τη πρώτη μέχρι και τη δεύτερη μέρα είχα δέκατα. Η επέμβαση ήταν πολύωρη (3 ώρες) γιατί υπήρχαν μεγάλες ρίζες και όπως φαντάζεστε ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα. Από τη δεύτερη μέρα εμφανίστηκε οίδημα και μετά άρχισε να υποχωρεί σιγά, σιγά. Μέχρι και σήμερα είναι πρησμένο το ούλο. Όταν το έδειξα στον ιατρό μου, του φάνηκε περίεργο το γεγονός ότι ανέβασα δέκατα και πρήστηκα.
  Βέβαια διαβάζω πως είναι συνήθη συμπτώματα τα παραπάνω. Να ανησυχήσω? Και αν όχι, μέχρι πόσο μπορεί να διαρκέσει ένα πρήξιμο?
  (Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε)

  Με εκτίμηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Το οίδημα είναι πολύ συχνό σύμπτωμα μετά τις εξαγωγές,ειδικά αν είναι εργώδεις (δύσκολες), οπότε ταλαιπωρείται η περιοχή. ΚΑι μου φαίνεται φυσιολογικό σε τετοιες εξαγωγές να ανεβάσετε δέκατα.

   Αν τα δεκατα συνεχίζουν να το ψάξετε λίγο,αλλά λογικά έχουν εξαφανιστεί. Όσο για το οίδημα, αν δεν παίρνετε κάποιο αντιφλεγμονώδες για να υποχωρήσει υποβοηθούμενο (ορισμένοι συνάδελφοι δίνουν ακόμα και κάποια αντιβίωση, ειδικά για χειρουργικές εξαγωγές), τότε θα ξεκινήσει να υποχωρεί μετά το δεκαήμερο και θα εξαφανιστεί σε χονδρικά τρεις εβδομάδες. Λέω χονδρικά, γιατί η επούλωση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τη γενική του υγεία, τις συνήθειες του (καπνισμα) κ.α.

   Λογικά σε μια εβδομάδα που θα σας δει ο γιατρός για να κόψετε τα ραμματα, θα επαναξιολογήσει την πορεία της επούλωσης. Οποιαδήποτε απορία έχετε ή οτιδήποτε σας προβληματίζει μπορείτε να τον ρωτήσετε,μια και έχοντας κλινική εικόνα για την κατάσταση σας θα μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 43. Καλησπέρα σας γιατρε..και συγχαρητηρια για τις γνωσεις που μοιραζετε..
  Μια υποθετικη ερωτηση...Αν καποιος (εγω), κανει την προβλεπομενη και συνηθισμενη διαδικασια αφαιρεσης φρονιμητη (ημιεγκλειστου σε γναθογειρουργο)..ΧΩΡΙΣ να γνωριζει οτι ειναι εγγυος..Τι συνεπειες μπορεις να υπαρξουν..Υποθεση και μονο..
  Ευχαριστω εκ των πρωτερων
  Μαρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Σε γενικες γραμμες αποφεύγουμε την οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση σε εγκύους στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Στο πρώτο διότι είναι ακόμα νωρίς για την ίδια την κύηση αλλά και σχηματίζονται τα όργανα του παιδιού και στο τρίτο για να μην γεννήσει η έγκυος στην οδοντιατρική καρέκλα.

   Φυσικά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις.

   Πάμε στο υποθετικό σας σενάριο. Κτρχήν υπάχει ο κίνδυνος από την ακτινογραφία,γι'αυτό σας ρωτάει ο γιατρός αν υποπτεύεσθε κύηση,οπότε και βάζετε την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας. Κατά δεύτερο αν είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή, αυξάνεται η περίπτωση να νιώσει άγχος ή οτιδήποτε η εγκυος και να έχουμε καποιο πρόβλημ στην κυηση. Επίσης αν χρειαστεί στη συνέχεια να ληφθεί κάποια αντιβίωση ή κάποια φαρμακευτική αγωγή,πρέπει να ξερουμε ότι είναι ασφαλής να λαμβάνεται καιτά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

   Με την αναισθησία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τη διαδικασία της εξαγωγής. Απλά για να μην παίρνουμε περιττα ρισκα, οποιαδήποτε επέβαση στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

   Ελπίζω να σας απάντησα επαρκώς!

   Διαγραφή
 44. Καλησπέρα σας ,
  σας είχα ξαναστείλει πως φοβάμαι να πάω στον οδοντίατρο και έχω ένα χαλασμένο φρονιμίτη . Τελικά τον αφαίρεσα και πήγαν όλα καλά νομίζω...! Αυτό που με ανησυχεί είναι πως έχω έντονη κακοσμία και λίγο ερεθισμένα ούλα γύρω γύρω σαν να έχω βγάλει άφτρες. Ο γιατρός μου είπε πως τα ράμματα θα πέσουν μόνα τους ισχύει αυτό ή μήπως τελικά θα ήταν καλύτερο να πάω να μου τα αφαιρέσουν? Επίσης βουρτσίζω τα δόντια μου από τη 2η μέρα απλά δεν τα έχω κάνει πολύ από τη δεξιά μεριά γιατί φοβάμαι λίγο μην ανοίξουν τα ράμματα.Όμως μυρίζει αρκετά το στόμα μου και νιώθω πως δε ξεδιψάω με τίποτα. Η εξαγωγή έγινε τη Τετάρτη ήταν ο πάνω δεξιά. Να πάρω Listerine ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο.?
  Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την υπομονή σας και το ωραίο Blog.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

   Χαίρομαι που πήρατε τη σωστή απόφαση να βγάλετε το χαλασμένο δόντι,μια εμπειρία που από μονη της είναι λιγάκι εκφοβιστική.

   Τώρα στο ερώτημα σας.Η κακοσμία πιθανώς να οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καλά η στοματική υγιεινή στην περιοχή,με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τρφές στην περιοχή της εξαγωγής.Για αυτο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο στοματικό διάλυμα για την στοματική υγιεινή,μια και το βούρτσισμα δε θα μπορείτε να το κάνετε πολύ καλά και χωρίς πόνο.Συνήθως συστήνεται για μετεξακτική χρήση,για λίγο καιρό το chlorexil 0,12%.Αν έχετε κάποιο άλλο αντισητπικό πχ το hexalen,tantum verde,betadine gargle(όχι αυτό για εξωτερική χρήση αυτό για γαργάρες) οκ.Ακόμα και το listerine κάτι κάνει.

   Τα ερεθισμένα ούλα είναι φυσιολογικά. Γενικά όμως δεν έχετε κάποιο σοβαρό πόνο?Κα η επούλωση προχωρά κανονικά, έτσι?

   Ως προς τα ραμματα, υπάρχουν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα ραμματα. Συνήθως στο στ'ομα βάζουμε μη απορροφήσιμα και τα κόβουμε στις 7-14 μέρες. Δεν ξερω τι χρησιμοποιήσε ο γιατρός σας, οπότε δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά.

   Για το οτι δεν ξεδιψάτε με τίποτα, δεν είναι κάτι σοβαρό και μην ανησυχείτε. Θα περάσει.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Γα οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 45. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας.
  Η επούλωση προχωρά κανονικά ναι και πλέον δε πονάω καθόλου μόνο αυτές οι ενοχλήσεις που σας είπα.Τις 2 πρώτες μέρες μόνο δε μπορούσα να ανοίξω το στόμα μου κ δεν έτρωγα αλλά τώρα τρώω κανονικά μαλακά φαγητά.
  Λογικά θα είναι απορροφήσιμα τα ράμματα γιατί μου είπε πως δεν χρειάζεται να ξαναπάω να τα βγάλει...
  Τελικά η εξαγωγή ήταν κάτι πολύ πιο εύκολο από όσο νόμιζα και ευτυχώς που το έκανα γιατί πραγματικά πονούσα υπερβολικά τις τελευταίες μέρες.
  Είστε πολύ καλός συγχαρητήρια , φαίνεται πως αγαπάτε τη δουλειά σας και είναι πολύ σημαντικό αυτό !
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Καλησπερα σας και χαιρομαι που σας βρηκα γιατι ειμαι να σκασω....
  Την Πεμπτη 7/8 εκανα εξαγωγη φρονιμιτη ο οποιος ηταν υγιεστατος απλα υπηρχε κενο αναμεσα στον φρονιμιτη και τον τραπεζιτη με αποτελεσμα να μπαινουν τροφες και να με ποναει πολυ..Οποτε η οδοντιατρος μου το εβγαλε....περασα μαρτυρικα γιατι στην πρωτη ενεση επαθα αλλεργικο σοκ και μετα μου εκανε κατι αλλες οι οποιες δεν με επιαναν επαρκως...
  Το δοντι δεν εβγαινε με τιποτα περασα 2.5 ωρες κανοντας προσευχες να τελειωσει το μαρτυριο μου... Για να μην πολυλογω γυρισα σπιτι και ο πονος αβασταχτο....Εντωμεταξυ εχω ενα μωρο 2.5 μηνων οπου θηλαζω και επειδη με πονουσε τα αυτι μου πηγα παλι εχθες 11/8 στην γιατρο η οποια μου ειπε οτι δεν εχει κανει καλο πηγμα λογω προγεστερονης που εκκρινει ο οργανισμος μου με τον θηλασμο...Μου το εξησε παλι και μου ειπε να βαζω συριγγα με στοματικο διαλυμα μεσα στην τρυπα ως αποφυγη μικροβιων κλπ. Και ερωτω εγω προφανως με τα σχολια που διαβασα ειναι ανοιχτος φατινος?!?! Αν θυμαμαι καλα...δηλαδη δεν θα κλεισει ποτε αυτο το πραγμα??δεν αντεχω αλλο να πηγαινω καθε τοσο και να με ποναει εχω κουραστει!!Τωρα παλι αυριο μου ειπε να παω να το δει!ελα ομως που δεν θελω ουτε να πατησω γιατι φοβαμαι και συν αμα μου το ξινει συνεχεια πως θα κλεισει?? Σας ευχαριστω πολυ και συγνωμη για το σεντονι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

   Μάλλον αυτό που μου παρουσιάζετε ήταν ξηρό φατνιο,οπότε θα αργούσε να επουλωθεί. Σωστή ήταν η παρατήρηση να βάζετε σύριγγα με στοματικό διάλυμα,διότι βοηθά στη μείωση του μικροβιακού φορτίου στην περιοχή.Το μόνο που έπρεπε να γίνει είναι να σας καθησυχάσει και να σας ενημερώσει ότι θα έκανε περίπυ το διπλάσιο χρόνο να επουλωθεί σε σχέση με μια εξαγωγή χωρίς επιπλοκή.

   Τι έγινε τελικά?Προχώρησε η επούλωση?ΠΕριμένω νεα σας!

   Διαγραφή
 47. Γειά σας.Εκανα εξαγωγή του πρωτου τραπεζιτη κατω δεξιά. Πισω ακριβώς ηταν ο δεύτερος τραπεζιτης!Ο φρονιμητης υπαρχει αλλα λογω ελλειψης χωρου δεν έχει εμφανιστει.Στην αριστερη κατω πλευρα ειχα βγαλει παλι τον πρωτο τραπεζιτη πριν 15 χρονια περιπου και ετσι ο φρονιμητης εμφανιστηκε κανονικα και ταυτοχρονα ο δευτερος τραπεζιτης μετακινηθηκε μπροστα κλεινοντας το κενο.Τωρα είμαι 29 χρονων θα συμβει το ιδιο και απο την δεξια πλευρά ?θα εμφανιστει ο φρονιμητης ?θα κλεισει το κενο με την μετακινηση του δεύτερου τραπεζιτη ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Δυστυχώς το στόμα σας δεν έχει την ίδια ικανότητα που είχε στα 15 να προσαρμόζεται τόσο καλά στις νέες καταστάσεις.

   Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν θα βγει ο φρονιμήτης. Σίγουρα χρειάζεται μια πανοραμική ακτινογραφία για να δούμε τη θέση του και τη σχεση του με το δεύτερο γομφίο. Πάντως μου φαίνεται πολκύ δύσκολο να μετακινηθεί ο φρονιμήτης στη θέση του δεύτερου γομφιου και ο δεύτερος γομφίος στη θέση του πρώτου από μόνοι τους . Για να το κάνουμε εμείς αυτό θα πρέπει να γίνει ορθοδοντική ανατολή του φρονιμήτη και σιδεράκια για να σπρώξουν τα δύο δόντια στη θέση τους. Το υποθετικό αυτό σενάριο δεν ξέρω αν είναι εύκολα κατορθώσιμο και με τι κοστος.

   Καλύτερα να βγαλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να ζητήσετε τη γνώμη ενός οδοντιατρου η αν θέλετε να κλείσουμε ραντεβού για να σας δω.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 48. kalhspera ekana mia eksagwgh epanw deksia trapezith pou eixa kusth mesa sth riza .to donti htan aponeurwmeno,kaname prospatheia therapeias alla ponose kai t vgala.vasika thelw na mathw giati niwthw akrivws ton idio pono opws prin t vgalw.h kusth afairethike mazi me to donti alla mporei na exei meinei h kusth sth gnatho;;;;;euxaristw polu ek twn proterwn

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα σας και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και συχνά λανθασμένες. Στην περίπτωση σας επιβαλεται επίσκεψη στον οδοντίατρο και λήψη ακτινογραφίας καθώς και και κλινική εξεταση μήπως εκτός από το δόντι που βγήκε έχει χαλασει και κάποιο άλλο δόντι και δίνει αντανακλαστικά πόνο στο ίδιο σημείο.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 49. Καλησπερα σας γιατρε!
  ειμαι 21 ετων,και πριν απο 9 μηνες εκανα εξαγωγη φρονιμιτη, ο οποιος ητανε εγκλειστος μεσα στο ουλο. η γιατρος αναγκαστηκε να τον σπασει για να τον βγαλει. αφου ειχε περασει αρκετος καιρος,συνεχιζα να νιωθω το ουλο μου πρισμενο, αλλα με διαβεβαιωσε πως δεν υπαρχει καποιο προβλημα. τωρα,εδω και ενα μηνα νιωθω πονο στο ουλο,ευαισθησια,ημικρανιες και κατι σαν μια πιεση στο κεφαλι μου απο την μερια που βρισκοταν το δοντι. θα μπορουσε να ειχε ξεχασει καποιο κομματι μεσα? και αν ναι,τι επιπτωσεις θα ειχε αυτο? συγνωμη αν σας κουρασα! ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά για να διαπιστωθεί εαν έχει μείνει κάποιο κομάτι δοντιού μέσα στο φατνίο,πόσο μεγάλο είναι και πόσο κοντά είναι σε σχέση με το ιγμόριο(σε περίπτωση που είναι πάνω δόντι απ'ότι κατάλαβα), απαιτείται ακτινογραφικός έλεγχος. Το καλύτερο λοιπόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε σε έναν ακτινολόγο και να κάνετε μια πανοραμική ακτινογραφία αλλά και μια οπισθοφατνιακή. Την οπισθοφατνιακή ακτινογραφία μπορείτε να την κάνετε και σε οδοντίατρο. ΚΑι φυσικά να κλείσετε ραντεβού σε οδοντίατρο για μια κλινική εξέταση και διάγνωση. Αυτός θα σας κατευθύνει για τα υπόλοιπα και για να τεθεί σωστή διάγνωση,που είναι η αρχή για μια επιτυχημένη θεραπεία και για να φύγουν τα συμπτώματα που νιώθετε.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για ραντεβού ή για οτιδήποτε άλλο θέλετε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 50. Καλησπέρα αι σσυγχαρητήρια για το blog.
  Δεν γνωρίζω το όνομα του δοντιου αλλα ειναι πανω δεξια, ο γιατρος ειπεοτι ειναι αρκετα χαλασμένο αλλα μπορει να το σώσουμε, μου το σφραγισε αλλα πριστικε λιγο και πηρα αμοξιλ 1γραμαριου,το πρηξιμο εφυγε αλλα ξαναπριστηκε. Το δοντι ποναει οταν πινω κρυο νερο η οταν ξεπλένω το στομα μου, ο πόνος είναι ανεχτος. Επίσης ποναει ανά διαστηματα οχι πολυ αλλα μπορεί να είναι και η φαντασία μου καθως ειμαι πολυ αγχωμένος, ααπό νεύρωση ποναει οταν γίνεται? Η ποναει αφού γινει? ας ππαρακαλώ απαντηστε μου. Ειμαι 17χρωνων και δεν καπνιζω. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Καταρχάς περισσότερα για την απονεύρωση θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

   Στο ερώτημά σας τώρα. Διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας το πιο πιθανό είναι το δόντι χρειάζεται απονεύρωση,μια και η συμπτωματολογία συνεχίζεται και μετά το σφράγισμα.Βέβαια σίγουρη διάγνωση θα τεθεί μετά από κλινική εξέταση και ακτινογραφικό έλεγχο.

   Κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης γίνεται αναισθησία οπότε δεν πονάτε, ενώ και μετά την ολοκλήρωση της απονεύρωσης δεν πονάτε μια και έχει φύγει η φλεγμονή.

   Η μόνη ευαισθησία πο υμπορεί να έχετε είναι μεταξύ του πρώτου και δεύτερου ραντεβού της απονεύρωσης που μπορεί (επαναλαμβάβω ΜΠΟΡΕΙ όχι σίγουρα), να νιώθετε μια ενόχληση στο ούλο,από την αρχική κακοποίηση της περιοχής. Αυτό περνάει με μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα γιατρέ, επίσης θα ήθελα να προσθέσω αφού γίνει το πρώτο ραντεβού η απονέυρωση και φύγω το δοντι θα μείνει ανοιχτό η θα το σφραγίσει; και εφόσον η απονέυρωση δεν θα ολοκληρωθεί δεν θα πονάω; (μου ειπατε στο παραπάνω post οτι μπορει να εχω μια ενοχλήσει απο την κακοποίηση). Επίσης ο πόνος που νιώθω (πιο πολύ ενοχλήσει παρα πόνος) οφείλεται στο πρήξιμο (το πρήξιμο είναι πολύ λίγο). Και κάτι τελευταίο υπάρχει περίπτωση να σωθεί το δόντι εαν φύγει το πρήξιμο;
   Ευχαριστώ πολύ γιατρέ και ελπίζω να μου απαντήσετε :-).

   Διαγραφή
  3. Αφου γίνει τ πρώτο ραντεβού, η σύγχρονη θεώρηση είναι να κλείνεται το δόντι με προσωρινό εμφρακτικό υλικό (τύπου cavit(καβίτ)).Δε θ πονάτε αν έχει γίνει καλά το πρώτο βήμα,δηαδή η εκπόλφωση ή αλλιώς η αφαίρεση του νεύρου. Χωρίς νεύρο δεν υπάρχουν ερεθίσματα στο δόντι άρα δεν υπάρχει πόνος.
   Ο πόνος μπορεί να οφείλεται στο πρήξιμο, αλλά για να είμαι σίγουρος πρέπει να γίνει κλινική εξέταση.
   Το αν σωθεί ή όχι το δόντι δεν μπορώ να σας το πω χωρίς κλινική εξέταση. Η απονεύρωση είναι μια θεραπεία που έχει ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας. Γενικά πάντως τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

   Διαγραφή
 51. γιατρε εαν δουμε τερηδονα(νομιζω ειναι μαυρο το δοντι μου) και το δοντι δεν εχει κουφαλα ειναι κλειστο πως μπορουμε να το σωσουμε σας παρακαλω απαντηστε μου,2 δοντια ειναι ετσι αλλα ειναι κλειστα δηλαδη δεν εχουν κουφαλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Πολλές φορές και πρίν την δημιουργία κοιλότητας έχει παραμείνει ένα εξωτερικό τοίχωμα πολύ λεπτού πάχους. Σε αυτήν την περίπτωση στη σύγχρονη οδοντιατρική, πρέπει να αποφασίσουμε εαν θα κάνουμε ή όχι το σφράγισμα. Αυτό εξαρτάται από τον τερηδονικό κίνδυνο του ασθενούς, αν είναι συνεπής ως προς την στοματική του υγειινή, αν τρέφεται κα πόσο συχνά με υδατάνθρακες και γλυκά, αν θα είναι συνεπής στις επανεξετάσεις κ.α. Και φυσικά εξαρτάται και από τις γνώσεις του γιατρού. ΜΠορεί να το καθυστερήσουμε ένα εξάμηνο,μπορεί και τελικά να κάνουμε το σφράγισμα.
   Το πιο πιθανό, αν έχετε και άλλα σφραγίσματα στο στόμα,τελικά να γίνει το σφράγισμα,τροχίζοντας (υπο αναισθησία πάντα), το λεπτό αυτό στρώμα και καθαρίζοντας την τερηδόνα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε,μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 52. Kαληπερα γιατρε, σήμερα το πρωι πηγα στον οδοντίατρο και μου είπε οτι το δοντι δεν χρειάζεται αναγκαστικα απονευρωση εαν αντιδραει στο κρυο νερο αλλα μονο εαν ποναει στο μασημα. Επισης εκανα και ενα σφραγισμα στο κατω δοντι αλλα αφου εφυγε η επιδραση του αναισθητικου νιωθω το πανω δοντι. Επίσης μου ειπε πως αντιδραει στο κρυο νερο επιδη ο προηγούμενος οδοντίατρος δεν εβαλε 2στρωμα σφραγισμα. Πια είναι η γνωμη σας; (σας εχω ξαναγραψει πιο πανω για το προβλημα στο πανω δοντι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οπως εχω ξαναγράψει, η κλινική εικόνα και η εξεταση υπερτερεί της αναφοράς από τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι εφ'όσον ο άλλος συνάδελφος σας είδε και έβγαλε τη διάγνωση άρα και τη θεραπεία έχει δει και έχει κρίνει ζωντανά.
   Απο ότι μου λέτε,είναι δύσκολο να εκφερω σαφή αποψη και να αντικρόλυσω τα λεγόμενα συναδέλφου που έχει κλινική εικόνα. Επίσης αντιεπαγγελματικό. Γνώμη μου και το τονίζω είναι ότι δεν έχει σχέση το δεύτερο στρώμα σφραγισματος. Δεν είναι βάψιμο να μετράμε τα χέρια που περνάμε. Εαν σας είπε δεν έβαλε ουδετερο στρώμα, έχει μια λογική. Επίσης εαν ο πόνος στο κρύο δε φεύγει όταν καταπίνετε το κρύο ερέθισμα αλλά παραμένει και πρεπει να πάρετε κάποιο αναλγητικό είναι θέμα νεύρου,σύμφωνα με τα βιβλία.

   Σας ξαναλέω όμως, μια κλινική εικόνα υπερτερεί της διάγνωσης από μακριά.

   Αν αισθάνεσθε οτι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας ή ότι δεν βρίσκετε λύση στο πρόβλημα σας ή στε τυχόν απορίες σας,μπορείτε να επικοινωήσετε μαζί μου να κλείσουμε ραντεβού για κλινική εξέταση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά.

   Διαγραφή
 53. Καλησπέρα σας,
  Ο φίλος μου έκανε εξαγωγή τραπεζίτη πριν δυο μέρες. Δεν πήρε αντιβίωση και απλά έχει μια τρύπα. Το θέμα είναι άλλο όμως. Ότι πλέων δεν μπορεί να μιλήσει καλά λόγο του κενού που έχει και λέει το σίγμα βαθύ καθώς και το θήτα. Τον έχει πάρει πολύ από κάτω, δεν μιλάει καθόλου και νομίζει οτι δεν θα του περάσει πότε (ισχύει;). Να σημειώσω οτι γενικά πάντα το έλεγε λίγο πιο έντονα το σίγμα από τους υπόλοιπους αλλά σε καμιά περίπτωση όπως τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

   Καταρχην είναι λογικό ο φίλος σας να μιλάει λίγο διαφορετικά μια και έχει ένα λιγότερο δόντι. Οπότε ειδικά στα φωνήεντα που περνάει αέρας από το μαγουλο όπου υπάρχει το κενό (εικάζω ότι λείπει ο πρωτος γομφίος).

   Η λύση είναι στην αποκατάσταση του ελλείποντος δοντιού,μια και η έλλειψη δοντιού είναι και αυτή μια μορφή αναπηρίας. Εκτός λοιπόν από υπομονή μέχρι να επουλωθεί επαρκώς η περιοχή και να προσαρμοστεί στα νεα δεδομενα,δηλαδή να συνηθίσει την έλλειψη του δοντιού κα να προσαρμόσει την ομιλία του ελαφρώς θα πρέπει να επισκεφθεί έναν οδοντίατρο και να συζητήσει για τα σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση του δοντιού που βγήκε. Οι επιλογές είναι μαλλον εμφύτευμα ή γέφυρα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο,μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 54. Καταπληκτικός! Ο Θεός να σας έχει καλά. Είναι και ο τρόπος που τα γράφεται, όχι μόνο η ποιότητα των γνώσεων.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 55. Γιατρε καλησπερα σας και καλο σαββατοκυριακο! Την πεμπτη το μεσημερι εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη μου - μιση ωρα διηρκεσε περιπου η εξαγωγη - πηγα σε γναθοχειρουργο. Ηταν ημιεγκλειστος φρονιμιτης, μου ειχε κανει φλεγμονη κι ηταν πρησμενο στο ουλο το σημειο ετσι πηρα amoxil 1g για μια εβδομαδα και μολις ξεπρηστηκα πηγα να το βγαλω. Τωρα συνεχιζω την αντιβιωση μεχρι την Πεμπτη 18/9 που θα ξαναπαω για να βγαλει τα ραμματα. Πρηξιμο δεν ειχα και δεν εχω πολυ, ελαχιστα πιο φουσκωμενο σε συγκριση με την αριστερη μου μερια. Ο πονος ειναι υποφερτος και καμια φορα δεν παιρνω παυσιπονο για αρκετες ωρες - τωρα πηρα ενα ντεπον μαξιμουμ απο χθες στις 10 που ειχα παρει πονσατν για να κοιμηθω ησυχη.Το μονο που με ενοχλει και λιιιγο με προβληματιζει (ισως χωρις λογο) ειναι αυτη η γευση αιματος που εχω στο στομα μου, σαφως πολυ λιγοτερη απτην πρωτη μερα αλλα παρολα αυτα την εχω... Και οταν φτυνω το στοματικο διαλυμα - οχι με δυναμη, απλα ανοιγω το στομα μου για να φυγει- βλεπω 2-3 κλωστουλες αιματος πολυ μικρες στο υγρο που φευγει. Ειναι κατι σοβαρο? μηπως σημαινει οτι δεν κλεινει η πληγη? Να σας πω επισης οτι τη μερα της εξαγωγης κρατησα οπως μου ειπαν μια ωρα τη γαζα που μου εβαλαν και μετα δεν εβαλα αλλη(οι οδηγιες που μου εδωσα ελεγαν οτι θα μπορουσα να βαλω εως και τρεις φορες αν ηθελα) αλλα το απεφυγα για να μη χαλασω το ραμματακι που εχω. Σας ευχαριστω προκαταβολικα για ην απαντηση σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Παρ'όλα αυτά η μεταλλική γεύση που νιώθετε,δηλαδή το αιμα είναι λίγο ως πολύ φυσιολογικό, ειδικά εαν έγινε και τομή και ρλαμα στην περιοχή. Θα προβλημάτιζε εαν συνοδευόταν από πόνο και μάλλιστα έντονο,που δεν πέρναγε με αναλγητικό (στην περίπτωση σας το ντεπόν).

   ήΔη σήμερα περίπου 4 ημέρες μετά την εξαγωγή, σίγουρα θα νιώθετε καλύτερα και θα έχει φύγει σχεδόν εξ'όλοκλήρου η μεταλλική γεύση.

   Με τη γάζα καλά κάνατε και εντός των ορίων των οδηγιών. Η γάζα χρησιμεύει για την πιο γρήγορη αιμόσταση,μια και αυξάνει την πίεση που ασκείται τοπικά στην περιοχή μέχρι να ενεργήσουν οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικα!

   Διαγραφή
 56. Καλησπέρα σας γιατρέ.
  Αντιμετωπίζω το εξής προβλημα και εχω φοβηθεί.
  Πριν 5 ημέρες εκανα εξαγωγη του πανω δεξιά φρονημιτη.οταν εγινε η αφαίρεση, η οποια δεν πονεσε καθολου και διήρκεσε
  Μολις 10 λεπτα, και εβαλα νερο να ξεπλυθω άρχισε να βγαίνει το νερο απο το δεξί μου ρουθούνι.αμεσως το ειπα στο γιατρό και μου ειπε πως δεν ειναι κατι και θα κανει ράμματα και θα σταματήσει.πραγματι εκανε ράμματα και σταμάτησε να τρεχει το νερο.για τις πρώτες 3 σχεδόν ημέρες πονούσα ελάχιστα και δεν πρήστηκα καθολου.ομως εδω και 2 ημέρες υπέφερα απο τις πόνους και απο το σημείο της εξαγωγής έβγαινε πύον.σημερα πηγα στο γιατρό, με
  Είδε και αφου μου έκοψε τα ράμματα, μου εβαλε στο σημείο το λεγόμενο " γαρύφαλο" και μου ειπε πως λόγω της επιπλοκής με το ιγμοριο, δημιουργήθηκε μόλυνση και να συνεχίσω την αντιβίωση amoxil 1000 mg που έπαιρνα απο την 1η μερα.
  Ηθελα να σας ρωτήσω ο γιατρός εχει κανει κάποιο λαθος; Επισης ειναι σοβαρο αυτο ; Μπορει να εχει προκληθεί προβλημα στο ιγμοριο και να χρειαςτει χειρουργική επέμβαση οπως διάβασα καπου ;
  Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Αυτό που μου περιγράφετε είναι τυπική εικόνα στοματοκολπικής επικοινωνίας. Δηλαδή κατά την εξαγωγη του δοντιού,μια ρίζα που ήταν πολύ κοντά ή μέσα στο ιγμόριο όταν βγήκε επέτρεψε την επικοινωνία του ιγμορίου και γενικά της μύτης με το στόμα.

   Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής,αλλά συνήθως ο γιατρός έχει κάνει μια ακτινογραφία πριν από την εξαγωγή και είναι υποψιασμένος και μπορεί να ειδοποιήσει τον ασθενή.

   Ποια θα επρεπε να είναι η αντιμετώπιση? Πρωτα πρώτα τα ράματα θα επρεπε να διατηρηθούν παραπάνω των 5-7 ημερών(ιδανικά 15-20 ημέρες) και μαλιστα στο σημείο της εξαγωγης να τοποθετηθεί πριν τα ράμματα ένας απορροφήσιμος οδοντιατρικός σπόγγος (συνήθως το gelatamp) για να κελισει καλύτερα η οπή και να επιταχυνθεί η επούλωση. Ιδανικά μαλιστα εκτός από τα ράματα, προσπαθούμε να κάνουμε μια μικρή τομή στο ούλο και να μετατοπίσουμε και να ράψουμε άρα και να καλύψουμε το gelatamp και την οπή της εξαγωγής με τα ούλα. Το δεύτερο είναι αυτό που λέμε τέλεια (legia artis) αντιμετώπιση της στοματοκολπικής επικοινωνίας, αλλά και το πρώτο είναι μια άριστη αντιμετώπιση.

   Δεύτερον ο ασθενής πρέπει να πάρει αντιβίωση. Συνήθως δίνουμε κλαριθρομυκίνη αλλά μπορεί να δωθεί και δίπλο σχημα amoxil- flagyl. Επίσης μπορεί να πάρει κάποιο αποσυμφορητικό της μύτης πχ dexa-rhina spray για την αποφυγή του μπουκώματος και τη μείωση της πιθανότητας φλεγμονής ή εναλλακτικά να κάνει πλύσεις με κάποιο ρινικό διάλυμα.

   Πάντως αν είναι μικρή η οπή της επικοινωνίας κλείνει αυτόματα μετά από δέκα με δεκαπέντε ημερες.

   Σε μεγάλες επικοινωνίες μπορεί να χρειαστεί επέμβαση,αλλά κάτι τέτοιο δε νομίζω να ισχύει στην περίπτωση σας.

   Η στοματοκολπική επικοινωνία μπορεί να γινει κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής. Οι ενέργειες του γιατρού για την ανάταξη της και την παροχή της σωστής ανάρρωσης είναι αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 57. Καλησπερα!Εδω κ ακριβως ενα μηνα ο κατω αριστερος μου φρονιμητης ειναι πρησμενος με πυον κ ποναω αφορητα.Ουτε να μασησω μπορω ουτε να μιλησω για πολυ ωρα .Ο Οδοντιατρος που ρωτησα μου εδωσε αντιβιωση γτ μου πε οτι οταν ξεπρηστει θα πρεπει να το βγαλω(περιστεφανιτιδα διεγνωσε).Την θεραπεια την τηρω αυστηρα κ προσεχω πολυ τη στοματικη μου υγιεινη αλλα παρολα αυτα βλεπω οτι το οιδημα δεν υποχωρει αντιθετα γινεται χειροτερα..Δοκιμασα κ αλλαγη αντιβιωσης αλλα παλι τα ιδια.Το πρηξιμο εχει εξαπλωθει παρα πολυ..Τι να κανω???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Δυστυχως η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι επίφοβες και επικίνδυνες.

   Εαν είναι περιστεφανίτιδα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε εκτός από κάποιο στοματικό διάλυμα πχ chlorexil 0,12% να δοκιμάσετε να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή με μια μπατονέτα(για τα αφτιά). Βουτάτε την μπατονέτα στο στοματικό διάλυμα και με την κεφαλή της καθαρίζετε πολύ καλά τοπικά το ούλο,μια και έχουν την τάση να συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και να προκαλούν ερεθισμό.Βέβαια, να σας πω την αλήθεια, η περιστεφανίτιδα δεν συνάδει με την κλινική εικόνα που μου περιγράφετε, και αντιδρά κάπως στην φαρμακευτική αγωγή. Δεν θα επρεπε να είσαστε πρησμένος για τόσο καιρό ούτε να εξαπλώνεται το πρήξιμο.

   Είμαι της γνώμης να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε κάποιον άλλον οδοντίατρο ή αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να κλείσουμε ραντεβου΄για μια κλινική εξέταση. Αν έχετε πρόσφατη πανοραμική ακτινογραφία (από τη στιγμή που αρχισαν οι ενοχλήσεις) δε χρειάζεται να βγάλετε καινούρια. Πανοραμική βγαίνει σε οποιοδήποτε ακτινολόγο.

   Αν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή στην περιοχή αλλά και ακόμα για την εξαγωγή του φρονιμήτη, η πανοραμική ακτινογραφία δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 58. Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το όμορφο μπλόγκ! Εδώ και 6 μέρες με πονάει δεξιός κάτω φρονιμίτης, σε σημείο να μην μπορώ να φάω και να κοιμηθώ χωρίς να ξυπνήσω κατά τη διάρκεια από πόνο. Να τονίσω πως μόλις έχει ανατείλει. [ειμαι 23]. Πήγα σήμερα στον οδοντίατρο και μου έσκισε το ούλο. Μου είπε πως έχει φλεγμονή μου έδωσε αντιβίωση παυσίπονα και λέει πως εαν δεν φύγει θα αναγκαστεί να σκίσουν το μάγουλο απ'έξω!!! είναι δυνατόν αυτό; Πονάω υπερβολικά και τα παυσίπονα δεν με πιάνουν παρά μόνο για ένα 4ωρό ενώ μου είπε να τα χωρίσω σε 3 φορές την ημέρα. Και η κλασσική ερώτηση καπνίστριας... πότε μπορώ να καπνίσω; έχουν περάσει 8 ώρες από την επίσκεψη στον οδοντίατρο.. Ευχαριστώ πολύ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προκαταβολικά σας ζητώ συγνώμη για το καθυστερημενο της απάντησης αλλά το ιστολόγιο κάνει κάποια σχόλια να φαίνονται αόρατα!

   Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνει ακτινογραφικός έλεγχος, με μια πανοραμική ακτινογραφία, ουτως ώστε να εκτιμηθεί πως βγαίνει ο φρονιμήτης σε σχέση με τα διπλανά δόντια και ποια η σχέση του ως προς ευαίσθητα ανατομικά σημεία της ανατομίας, σε περίπτωση που χρειαστεί εξαγωγή.

   Αυτό το "Θα σκίσουν το μάγουλο απ'έξω" μου ακούγεται πολύ μακάβριο και μαλλον υπήρξε λαθος συνεννόηση. Αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι σε περίπτωση που τα σμπτώματα συνεχίζουν να υφίστανται θα γίνει μια χειρουργική εξαγωγή του φρονιμήτη. Ούτε η πρώτη θα είσαστε ούτε η τελευταία!

   Περισσότερα για τη χριρουργική εξαγωγη μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

   Οσο για το κάπνισμα, εφόσον δεν υπήρχε εξαγωγή και αιμορραγία ενα τσιγαρο το ίδιο βράδυ μπορούσατε να κανετε,αλλά τις επόμενες δύο μέρες με φειδώ!

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε χρειαστείτε μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 59. Καλησπερα σας και συγχαρητηρια.Πριν λιγες ωρες πηγα να μου βγαλεις χειρουργος τον φρονιμιτη αλλα τελικα μου το ανοιξε μονο γιατι ηταν μολυσμενο μου ειπε και θα παω την Τεταρτη για την εξαγωγη.Μου εδωσε να παρω χαπια πενικιλινης.Στην αρχη 3 μαζι πηρα και μετα ανα 8 ωρο.Ποναω ομως πολυ και στην περιοχη αλλα και στον λαιμο.Δεν μπορω να καταπιω ουτε το σαληο μου.Ειναι φυσιολογικο;Ειμαι και Γερμανια χωρις να γνωριζω την γλωσσα και δυσκολευομαι να εξηγεισω τι αισθανομαι.Ευχαριστω εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Παρά το γεγονός ότι η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω. υτό που σας είπε είναι κάπως λογικό, διότι αν υπάρχει πυον και φλεγμονή, γενκά αποφεύγουμε την εξαγωγή. Καλύτερα να κάνετε και μπουκώματα με κάποιο τοπικό αντησιπτικό της στοματικής κοιλότητας ακόμα και listerine. ΑΝ δεν έχετε τίποτα μπουκώματα με αλατόνερο.

   ΑΝ νιώσετε ότι πρήζεται ο λαιμός σας πολύ, τότε να πάτε σε νοσοκομείο μήπως σας βοηθήσουν περισσότερο. Πάντως ελπίζω μετά τη δεύτερη μέρα θα νιώθετε καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

   Διαγραφή
 60. καλησπερα και συγχαρητηρια για το ομορφο μπλογκ σας!πριν απο δυο χρονια εκανα απονευρωση στον κατω δεξιο τραπεζιτη γιατι ειχε σπασει.εκτοτε η οδοντιατρος μου εκανε τα παντα για να κρατησουμε το δοντι,ταλαιπωρηθηκα πολυ με απονευρωσεις και τελικα τωρα μου προτεινε εξαγωγη γιατι δεν σωζεται,μου εχει κανει 3 φορες αποστημα και τωρα 4η χωρις πονο αλλα εχει σχηματιστει στην περιοχη κοντα στο δοντι πρηξιμο σαν καρυδι.μου προτεινε να παρω αντιβιωση για 8 μερες και μετα κατευθειαν εξαγωγη.το θεμα ειναι οτι φοβαμαι γιατι μου ειπανε οτι τα αποστηματα δημιουργουν προβλημα στην καρδια κ στον εγκεφαλο αλλα δεν μπορω και να το αφησω.ειμαι 23 χρονων καπνιστρια.σε ποσο καιρο θα επανελθω μετα την εξαγωγη?υπαρχει κινδυνος?ευχαριστω εκ των προτερων και συγγνωμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστω για τα καλά σας λόγια.

   Στο θεμα μας. Τα αποστήματα είναι αποθήκες μικροβίων. Σε ενα υγιές άτομο δεν κάνουν κάτι σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος διότι δεν τα αφήνουν οι αμυντικοί μηχανισμοί του. Όταν η υγεία του ασθενούς είναι επιβαρυμένη π ή σε περιπτώσεις προβλημάτων πχ κάποιων τύπων καρδιακών ανεπαρκειών τότε μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα. Για αυτό και πρέπει να λαμβάνεται προφυλακτικά φαρμακευτική αγωγή σας προφύλαξη εναντι της διασποράς των μικροβίων.

   Αν εσεις δεν έχετε κάποιο γενικό προβλημα υγείας δεν πρεπει να σας προβληματίσει η εξαγωγή. Ισα ίσα θα δώσει λύση στο πρόβλημα σας δηλαδή θα πάψετε να ταλαιπωρείστε με πρηξίματα. Το μόνο που πρεπει να σκεφτίτε μετά είναι πώς θα αντικαταστήσετε το δόντι.

   Μετά από πόσο θα επανέλθετε? Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Είσαστε νεαρή αλλά καπνιστρια. Εγω λέω στους ασθενείς το παραδειγμα ενος μη καπνιστή 40 ετών. 3 εβδομάδες περίπου για πλήρη επούλωση. Για εσας αναλ'όγως και του πόσο καπνίζετε χονδρικά ενα μήνα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και μην ανησυχείτε..κάνετε το σωστό!

   Διαγραφή
 61. Καλησπερα γιατρε.διαβασα αερκετες απο τις αναρτησης και ειναι ενδιαφερουσες.Θα ηθελα να σας κανω και εγω μια ερωτηση.Σημερα εκανα μια εξαγωγη εγκλιστου φρονιμητη που ηταν σε οριζοντια θεση και πιεζε το νευρο.Δυστυχως ομως κατα την εξαγωγη πονουσα παρα πολυ παρα το γεγονος οτι με εβαζε ενεσεις ο γιατρος.Πολυ τραυματικο.Και δεν εφτανε μονο αυτο αλλα μετα που μου εβγαλε ακτινογραφια ειδε οτι ειχε μεινει ενα κομματι και με ξαναανοιξε και καταλαβαινα τα παντα!Δεν ξερω και εγω πως αντεξα.εκλαιγα ποση ωρα απο τον πονο και απο τον τρομο.Ηταν φυσιολογικο ολο αυτο;Μου ειπε οτι ηταν μολυσμενο και για αυτο πονουσα.Επισης εχω πολυ αιμοραγια αν και περασαν αρκετες ωρες.Διαβασα κατι για φιτνιο αλλα εγω χωρις να γνωριζω τι ειναι το αφαιρεσα δυστυχως.υπαρχει καποιος κινδυνος;Ευχαριστω πολυ και συγχωρεστε με για το μεγαλο κειμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχην περαστικά και ευχομαι να είναι εύκολη και γρήγορη η επούλωση.

   Τα καλά νεα. Δεν υπάρχει ο όρος "φιτνίο" και μην ανησυχείτε αν το αφαιρεσατε ή οχι. Τώρα επικεντρώνεστε στην επούλωση και στο να ακολουθείτε τις σωστές οδηγίες δηλαδή να μην μασάτε σκληρές τροφές να χρησιμοποιείτε κάποιο τοπικό αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας γιατι η στοματική υγιεινή θα γίνεται πιο δύσκολα.

   Το ότι ήταν μολυσμένο μπορείνα οφείλεται στο γιατί δεν έπιασε καλά η αναισθησία. Βέβαια θα μπορούσε ο γιατρός να συστήσει αντιβίωση για λίγες μέρες και μετά να γινόταν η εξαγωγή.

   Η εμπειρία σας ήταν τραυματική αλλά ελπίζω να μη σας αποτρέψει από το να αναζητήσετε στο μελλον οδοντιατρική περίθαλψη.

   Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 62. Γεια σας, γιατρε. Υπεροχο το ιστολογιο και ευχαριστουμε πολυ για τις αναρτησεις.

  Εχω μια ερωτηση. Προκειται να κανω μια εξαγωγη του δεξιου προγομφιου της κατω γναθου λογω ελλειψης χωρου και λογω του οτι προεξεχει με αποτελεσμα να χαλασει λίγο την οδοντοστοιχια. Το γεγονος οτι θα κανω εξαγωγη απο τη μια πλευρα και θα κλεισει σιγα σιγα το κενο με "σιδερακια", δεν θα δημιουργησει προβλημα και στην απεναντι πλευρα που κλεινει αριστα με τα πανω ετσι;
  Επισης ειναι σωστη η κινηση τα συρματα να μπουν αμεσως μετα την εξαγωγη λογω του οτι θα υπαρχει αναισθητικο, ωστε να μην "πονεσω" πολυ στο πρωτο τραβηγμα ;;

  Ευχαριστω παρα πολυ για το χρονο σας και την απαντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

   Στο ερώτημά σας : Η εξαγωγή από τη μία πλευρά δε θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα από την άλλη πλευρά. Ο ορθοδοντικός που σας έκανε το σχέδιο θεραπείας θα έχει δει τα πιθανά σενάρια.
   Τα σύρματα που θα μπουν αμέσως μετά την εξαγωγή συνήθως μπαίνουν όταν θέλουμε να τραβήξουμε ενα δόντι μέσα από το ούλο (ορθοδοντική ανατολή δοντιού),αλλά αν θεωρεί ο ορθοδοντικός ότι μπορεί να τα σταθεροποιήσει, δε βλέπω λόγο να μη γίνουν στο ίδιο ραντεβού. Η αναισθησία και το πρώτο τράβηγμα δε έχουν τόσο πολύ σημασία, μια και εκείνη τη στιγμή δε θα πονέσετε, Σηνήθως οι ενοχλήσεις έρχονται μετά τις πρώτες μέρες , όταν ξεκινάει η κινητικότητα των δοντιών προς τη σωστή θέση, οπότε και θα έχει περάσει η επίδραση του αναισθητικού.

   Αν κατακλείδι, ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το σχέδιο θεραπείας. Θα χαρεί να σας απαντήσει και να ξεκαθαρίσει κάθε απορία σας. ΕΠίσης είναι και ο καθ'ύλην αρμόδιος μια και έχει κλινική εικόνα για το περιστατικό.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και..πολλά χαμόγελα!

   Διαγραφή
 63. Καλησπέρα γιατρέ,
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των απονευρωμένων δοντιών που μπορεί να έχουμε. Επίσης αν είναι ασφαλής η απονεύρωση η βοηθά τα μικρόβια να κάνουν παρτυ και κατ'επέκταση τα απονευρωμένα δόντια να οδηγούν σε σοβαρότερες ασθένειες.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δοντιών. Η απονεύρωση ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία, είναι η διαδικασία εκείνη που αντιμετωπίζει τα μικρόβια και διατηρεί το δόντι στο στόμα σε συνθηκες βιολογικά, αισθητικά και λειτουργικά αποδεκτές. Είναι ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται σωστά και δεν οδηγεί σε άλλες ασθένειες. ΕΠίσης είναι πιο ελκυστική ως θεραπεία από την εξαγωγή του δοντιού που είναι η εναλλακτική!

   Ως θεραπεία όμως και η απονεύρωση έχει ποσοστά επιτυχίας που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες πχ τον θεράποντα ιατρό, αν είναι επαναληψη απονεύρωσης ή πρωτη φορά, το δόντι κ.α.
   Περισσότερα για την απονεύρωση στην ακόλουθη ανάρτηση

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/2_19.html

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 64. Γιατρε μου, καλησπερα.
  Τις τρεις τελευταιες μερες τα δυο μπροστινα πανω δοντια εχουν "χωρισει" ελαχιστα μεταξυ τους, κατι που δεν ειναι ορατο σε καποιον τριτο απλα εγω το νιωθω τοσο με τη γλωσσα οσο και οταν το κοιτω προσεκτικα στον καθρεπτη. Υπαρχει καποιος τροπος να ερθουν στην προηγουμενη κατασταση της πληρους συγκλισης;
  επιπλεον, θα κανω μια εξαγωγη προγομφιου στην κατω γναθο. η συγκλιση με την πανω οδοντοστοιχια μπορει να επιτευχθει μεσω ορθοδοντικης μετα;

  Ευχαριστω πολυ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Υπάρχει τρόπος, με ένα κινητό μηχάνημα, να έρθουν τα δόντια ξανά στη θέση τους. Το μηχάνημα αυτό μοιάζει με το μασελάκι διατήρησης του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλά είναι ενεργητικό, σπρώχνει δηλαδή τα δόντια, δε διατηρεί μόνο το αποτέλεσμα.

   Όσο για το δεύτερο ερώτημα σας, αναλόγως την ηλικία και τον τρόπο που κλείνετε, αλλά και το αισθητικο αποτέλεσμα της εξαγωγής θα πρέπει να παρθεί η απόφαση για ορθοδοντική θεραπεία. Σε πρώτη φάση σας λέω ότι λογικά είναι εφικτό, αλλά διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες,οπότε καλύτερα να μιλήσετε με τον οδοντίατρο που θα σας κάνει την εξαγωγή.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 65. Καλησπέρα.πριν απο δύο ημέρες (Δευτέρα) έκανα εξαγωγη εγκλεισοτ φρονημιτη. Σήμερα Τετάρτη βράδυ το πρίξιμο έχει υποχορήσει αλλα όχι και πόνος στην περιοχή της τομής ο οποίος περναει λιγο με παυσιπονο. Η περιοχή της τομής αιμοραγει λιγάκι που και που.Ποσες μέρες διαρκέι ο πόνος. Ευχαριστώ Γιαννης 36 ετών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Μέχρι να απαντήσω , έχετε διαπιστώσει και εσείς ότι ο πόνος και το πρηξιμο έχουν υποχωρήσει. Να προσέχετε, ειδικά αν είναι κάτω δόντι, να μην έχετε δαγκώσει το εσωτερικό του μάγουλου όταν είσασταν αναισθητοποιημένος, διότι τότε θα πονάτε και θα έχετε πρηστεί από το δάγκωμα και όχι τόσο από την εξαγωγή.

   Σε λίγεες μέρες θα κόψετε και τα ραματα, οπότε θα είσαστε καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 66. Καλημερα σας.
  Πριν 3 μερες εκανα εξαγωγη κατω εγκλειστου φρονιμιτη και ενω την πρωτη μερα εφυγε η αναισθησια μεχρι και σημερα νιωθω ενα μικρο μουδιασμα στη μισση γλωσσα απο την πλευρα της εξαγωγης μονο. ειναι φυσιολογικο αυτο? θα φυγει η πρεπει να ανησυχω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες. Και το λεω αυτό διότι πρέπει να διερευνηθεί τι είδους μουδιασμα νιώθετε. Γιατι μεχρι ένα σημείο καποια πράγματα μπορεί να είναι φυσιολογικά αλλά μετά από ένα σημείο χρήζουν διερευνησης.

   Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή και να τον ρωτήσετε,μια και είναι υπέυθυνος και για την μετεγχειτηρική πορεία της επούλωσης σας. Αυτός μπορεί να σας κατευθύνει και να σας συμβουλέψει καλύτερα.

   Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μια επίσκεψη και κλινική εξέταση σε έναν οδοντίατρο θα είναι το καλύτερο για να είναι πιο σωστή και η διάγνωση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστασετε να ξαναεπικοινωήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 67. Καλησπερα και συγχαρητηρια γιατρε για το υπεροχο ιστολογιο και το εργο που προσφερεται.Εχω να κανω και εγω μια ερωτηση.Πριν περιπου ενα μηνα εκανα χειρουργικη εξαγωγη του κατω αριστερου φρονιμιτη.Ηταν αρκετα δυσκοο χειρουργειο καθως επρεπε να κοπει στα 4 και καθοταν πανω στο κεντρικο νευρο.Οταν πηγα να βγαλω τα ραμματα μου ειπε πως ειναι ολα καλα.Σημερα ομως παρατηρησα οτι εχω μια βαθυα τρυπα.Και επειδη μπαινουν τροφες και δεν μπορω να το καθαρισω φιβαμαι μηπως μολυνθει.Ειναι φυσιολογικο γιατρε μου μετα απο ενα μηνα να υπαρχει αυτη η τρυπα;υπαρχει κινδυνος μολυνσης;ευχαριστω για τον χρονο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστω για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι επίφοβες και πολύ συχνά λανθασμένες.

   Τι εννοώ? Δεν είναι φυσιολογικό μετά από ένα μήνα, όσο δύσκολη και να ήταν η εξαγωγή να υπάρχει μια τρύπα στο ούλο. ΑΛΛΑ (γιατί πάντα υπάρχει ένα αλλά!), μήπως δεν είναι τρύπα αλλά βαθούλωμα, οπότε η επούλωση γίνεται αργά αλλά σταθερά? ή μήπως δεν είναι τρύπα αλλά επειδή έτσι έχει επουλωθεί η περιοχή δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα ούλα και εσείς πιστεύετε ότι είναι τρύπα, όταν το ελέγχετε με τη γλώσσα σας?

   Σαφή συμπεράσματα μπορούν να βγουν μόνο από κλινική εξέταση. Οπότε θα σας έλεγα να πάρετε τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή και να τον ρωτήσετε για τους ενδοιασμούς και τις απορίες σας. Ειμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να σας καθησυχάσει ή και να σας κλείσει κάποιο ραντεβού για κλινική εξέταση (εγω αυτό θα έκανα), για να δει την κλινική εικόνα από κοντά.

   Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή, τότε πάρετε τηλέφωνο σε εναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και κλείστε ραντεβού για μια κλινική εξέταση για να σας φύγει το άγχος και οι όποιες απορίες.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 68. Καλησπερα γιατρε
  Εκανα και εγω μια εξαγωγη κατω αριστερου φρονιμητη με γναθοχειρουργο και πριν την επεμβαση πηρα 2 amoxil 1g και συνεχιζω εχω αρκετουτσικο πριξιμο μια μερα μετα αλλα αυτο που με προβληματιζει ειναι ο πονος . Περνω panadol extra αλλα παντα τις βραδυνες ωρες ποναει πιο πολυ με αποτελεσμα να μην μπορω να κοιμηθω ειναι φυσιολογικο? Ειχα βγαλει αλλον εναν πριν 3 εβδομαδες και ηταν πιο ευκολος και μου ειχε δωσει και ενα τζελ να βαζω με μπατονετα και ενα υγρο για το στωμα αλλα μου τελειωσαν . Αυτο που δε ξερω ειναι μπορω να κανω μπουκοματα με το διαλυμα η απλα πολυ απαλα και να το αφηνω να βγαινει απο το στωμα χωρις να το φτυνω?

  Συγγνωμη για το τεραστιο ποστ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και συγνωμη για το καθυστερημενο της απαντησης. Καταρχην περαστικά!

   Κάθε εξαγωγή δεν είναι ακριβώς ίδια με κάποια άλλη. Γι'αυτο μη σας προβληματίζουν πόνοι που περνούν με αναλγητικό πχ panadol extra.

   Τις πρωτες 2 μερες της εξαγωγής απαγορεύονται τα στοματικα διαλύματα. Μετά καλό είναι να μην φτύνατε και να μην ξελπενετε πολύ ωρα, αλλά όπως πολύ ωραία το θέσατε, να το αφήνετε να βγαίνει από το στόμα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 69. Καλησπερα σας γιατρε!
  Είμαι 17 χρονων.Εκανα χειρουργικη εξαγωγη στον ανω και στον κατω φρονιμιτη απο την δεξια μερια...σημερα ειναι η δευτερη μερα ποσο καιρο περιπου θα κρατησει το πριξιμο??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Καταρχήν περαστικά και συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης.

   Γενικά η ηλικία σας είναι μικρή, οπότε εαν δεν καπνίζετε, περίπου σε 4 εβδομάδες θα έχουμε πλήρη επούλωση.

   Ως προς το πρήξιμο, αν δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός της παρειάς (δηλαδή αν δεν έχετε δαγκώσει καταλάθος το εσωτερικό του μαγουλου σας), το πρήξιμο θα φύγει εντός 10 ημερών.

   Περίπου δηλαδή τώρα που διαβάζετε την απάντηση, το πρήξιμο σχεδόν θα έχει φύγει ή θα έχει μειωθεί σημαντικά!

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 70. Καλημέρα σας! Πριν 6 μέρες έκανα εξαγωγή τους δύο αριστερούς φρονιμίτες. Δεν είχα ιδιαίτερο πόνο (κι όταν πονούσα ο πόνος περνούσε με παυσίπονα) και δεν πρήστηκα. Από την δεύτερη μέρα κάνω καθημερινές πλύσεις στην περιοχή με αραιωμένο στοματικό διάλυμα και με την βοήθεια μιας σύριγγας. Ωστόσο ακόμα παρατηρώ ότι στο σημείο της εξαγωγής υπάρχει ακόμα μια τρύπα και στο βάθος της βλέπω κάτι μαύρο. Είναι φυσιολογικό αυτό ή έχει διαταραχθεί η διαδικασία της επούλωσης; Δεν πονάω γενικά, πέρα από μια διάχυτη ενόχληση στην πλευρά της εξαγωγής όταν δαγκώνω, που με πιάνει κάποιες στιγμές της ημέρας. Ανησυχώ μήπως έχω εμφανίσει κάποια επιπλοκή...
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς κλινική εικόνα είναι επίφοβες και μπορεί να είναι λανθασμένες. Παρ'όλα αυτά πιθανολογώ ότι το μαύρο που βλέπετε στο βάθος της τρύπας είναι η φυσιολογική επούλωση της περιοχής. Ο θρόμβος που έχει σχηματιστεί, έχει οργανωθεί πλεον και βοηθάει στην επούλωση και το κλείσιμο της τρύπας. Το δε κλεισιμο αυτό γίνεται από μέσα προς τα έξω, δηλαδή από το βάθος της τρύπας προς τα ούλα.

   Δε χρειάζεται πλεον να κάνετε εντοπισμένες πλύσεις με τη σύριγγα. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα για την καλύτερη στοματική υγιεινή, μια και το βούρτσισμα στην περιοχή ακόμα είναι επώδυνο λόγω των εξαγωγών. Μην αμελείτε όμως το βούρτσισμα επειδή πονάτε. Απλά μην επιμένετε στην περιοχή των εξαγωγών.

   Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία, καλύτερα να συνεννοηθειτε με το συνάδελφο που έκανε τις εξαγωγές. Εχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών που έκανε, μπορεί να σας απαντήσει πιο σωστά.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 71. καλησπέρα. ονομάζομαι Χρήστος, συγχαρητηρια για την σελιδα και την υπομονή σας. είμαι 41 ετων πριν 10 μήνες αφαίρεσα των κάτω αριστερο φρονιμήτη, που ήταν εγκλειστος και ειχε κύστη με πύον, διοτι ειχα ενοχλήσεις στα ουλα γυρω απο τον φρονιμήτη και στο λαιμό όπως και στο αυτι, οχι δυνατος πόνος απλα χρονιος πιο πολυ ενοχλητικός θα λεγα, ειχα επισκεφθει και 3 ΩΡΛ απο 2-3 φορες και δεν διέγνωσαν κατι. τώρα μετα απο 10 μήνες απο την αφαίρεση οι ενοχλήσεις παραμένουν, που μπορεί να οφείλονται; τι θα πρεπε να κάνω; ευχαριστω εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και τα καλά σας λόγια.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά επειδή μου λέτε ότι αισθάνεστε ενοχλήσεις από το λαιμό και το αυτί θα σας ρωτήσω το εξής:

   Μήπως είστε αγχώδης; Μήπως σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας; Μήπως έχετε και πονοκεφάλους/ημικρανίες ή πόνους στον αυχένα;Μήπως ακούτε κλικ ή ήχους από τα οστά της γνάθου όταν μασάτε ή δαγκώνετε;

   Αυτά τα συμπτώματα είναι κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν αυτοί που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια τους. Είναι ο λεγόμενος βρυγμός ή βρουξισμός.

   Περισσότερες πληροφορίες για το βρυγμό θα βρείτε στην ακόλουθη ανάρτηση

   http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/07/blog-post_69.html

   Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με εναν οδοντίατρο ή και με εμνένα αν το επιθυμείτε και να κάνετε μια κλινική εξέταση ουτως ώστε να τεθεί η σωστή διάγνωση.

   Η σωστή θεραπεία ξεκινάει από τη σωστή διάγνωση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 72. Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα να σας παραθέσω κ εγώ το πρόβλημα μου. Πριν δυόμιση βδομάδες έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιού μου φρονιμητη. Ο φρονιμητης μόλις είχε σκάσει κ τον έβγαλα λόγω έλλειψης χώρου. Είχα πρηστει αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα και μετά τις πρώτες μέρες πονούσα κυρίως στο λαιμό που ήταν πολύ πρησμένος και από μόνη μου πήρα mesulid Για κάποιες μέρες. Κυρίως ένιωθα μια κακοσμια να βγαίνει από την πληγή. Όταν πήγα την προηγούμενη βδομάδα στον οδοντίατρο να βγάλω τα ράμματα μου μου είπε ότι ήταν λόγω της δυσκολίας μου να πλένω καλά τ σημείο.. κ Μ πρότεινε να κάνω πλύσεις με eluperio. Η κακοσμια έφυγε για κάποιες μέρες αλλά τώρα έχω αρχίσει να νιώθω ξανά τη γευση και είδα ότι το Ουλο μου έχει γεμίσει με κάποια άσπρη ύλη (θεωρώ ότι είναι πύον) Στην οποία παρεμβάλλεται και μια μαυρη γραμμή. Επίσης ο λαιμός μου είναι ακόμη αρκετά πρησμένος και ορισμένες φορές χτυπάει στο αυτί. Θα έπρεπε ν πάρω μήπως αντιβίωση; τι μπορώ να κάνω; ΓνωρίΖω ότι χωρίς ν τ δείτε είναι δύσκολο και η περιγραφή μου τραγελαφική αλλά αν μπορούσατε να με βοηθήσατε θα το εκτιμούσα. Σας ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά αυτό που μου περιγράφετε μπορεί να είναι η φυσιολογική πορεία επούλωσης. Αυτό το άσπρο που παρεμβάλεται μια μαυρη γραμμη πιθανώς να ειναι ο σχηματισμένος θρόμβος επούλωσης.

   Ο λαιμός σας είναι πρησμένος και θα συνεχίσει να είναι πρησμένος για αρκετές μερες ακόμα, διότι πιθανώς να έχει ερεθιστεί ο αντίστοιχος λεμφαδένας. Σιγά σιγά θα ξεπρήζεται όλο το σύστημα, αλλά ανάλογα του ποσο επεμβατική ήταν η εξαγωγή, δηλαδή πόσο κόκαλο τροχίστηκε, τετοιο θα είναι και το διάστημα αποθεραπείας.

   Για οποιαδήποτε απορία, ή ακόμα και φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή, για να σας την επιλύσει. Ξέροντας την κλινική εικόνα αλλά και τους χειρισμούς που έκανε είναι ο κατ'εξοχήν αρμόδιος να σας επιλύσει κάθε απορία. Αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο σας, τότε καλύτερα να αναζητήσετε άλλη γνώμη,κατόπιν ραντεβού και κλινικής εξέτασης από άλλον οδοντίατρο ή και από εμενα αν το επιθυμείτε.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 73. Καλησπερα γιατρε.πριν απο δυο μηνες εβγαλα τον κατω αριστερο φρονιμητη.δυσκολη περιπτωση για τι ηταν όριζοντιος ,μεγαλος και κοντα στα νευρα της γναθου.αργησε η επουλωση και ταλεπωρηθηκα.
  εδω και δυο μερες εχω πρηξιμο λιγο πιο μπροστα απο το σημειο της επεμβασης.ειναι σκληρο αλλα δεν ποναει παρα μονο αν το πιεσω.ειναι ενα πριξιμο οπως μετα τη επεμβαση.υπαρχει περιπτωση να ειναι Οστεομυελιτιδα?
  ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για την ερώτηση.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από ακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. ΠΑρ'όλα αυτά δεν είναι πολύ πιθανό να είναι οστεομυελίτιδα, διότι θα νιωθατε συνεχώς μια επώδυνη κατάσταση και όχι μόνο όταν το πιέζετε.

   Δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να κάνω μια δι΄γνωση στην τύχη για το τι είναι. Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο τον συνάδελφο που έκανε την εξαγωγή και να τον ρωτήσετε. ΑΥτός γνωρίζοντας τις ενέργειες του κατά την εξαγωγή θα σας κατευθύνει καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλή χρονιά με υγεία.

   Διαγραφή
 74. καλησπερα εγω θα βγαλω αυριο το δευτερο δοντι διπλα στο φρονιμητη και μου ειπε θα κοψει ενα κομματακι και θα βγαλει μια μια τις ριζες επειδη ειναι στραβο.ειναι αρκετα επωδυνο αυτο και δυσκολοτερο απο την εξαγωγη που γινεται καλτευθειαν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Από την περιγραφή σας, εικάζω ότι η εξαγωγή πιθανώς να είναι χειρουργική. Έχει δηλαδή αυξημένο ποσοστό δυσκολίας για τον επεμβαίνοντα.

   Εσείς δε θα νιώσετε τίποτα, μια και θα είσαστε υπό αναισθησία. Απλά ο χρόνος της εξαγωγής πιθανώς να είναι αυξημένος σε σύγκριση με μια "κανονική" εξαγωγή. Πιθανώς αυξημένο μπορεί να είναι και το κόστος.

   Ολα αυτά καλό είναι να τα συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας λύσει οποιαδήποτε απορία.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικονωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 75. Γεια σας! Είχα κάνει μια εξαγωγή χειρουργικά ενός πλάγιου φρονιμίτη και από τότε νιώθω μια κλιμακούμενη ευαισθησία στο τελευταίο δόντι από εκείνη την μεριά πριν τον φρονιμίτη. Ειδικά στο κρύο νερό είναι πολύ έντονη, αλλά παρατήρησα και λίγο στο ζεστό. Επίσης θυμάμαι ότι όταν ο γναθοχειρούργος μου έβγαλε τον φρονιμίτη στην συνέχεια λιμάρισε το διπλανό δόντι, νομίζω για λόγους υγιεινής αν θυμάμαι. Σημειωτέων δεν είναι χαλασμένο το δόντι. Θα μπορούσε η ευαισθησία να προέρχεται από το λιμάρισμα; ή από τον αυχένα του δοντιού; Τι θα μπορούσα να κάνω; ευχαριστώ. Αλλά κατά περίεργο τρόπο η σύγκλιση των κάτω μπροστινών με των άνω μπροστινών δοντιών, από τότε...περιστασιακά δεν είναι και η καλύτερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά δυνητικά η ενόχληση και η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται στο "λιμάρισμα" του διπλανού δοντιού ή και στον αυχένα, ειδικά αν έχετε πρόβλημα με τη σύγκλειση των δοντιών σας, άρα ασκούνται λάθος δυνάμεις στα δόντια, αρα πιθανώς να έχει φθαρεί ο αυχένας του δοντιού. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει χειρότερο, ειδικά αν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας.

   Καλύτερα να κλείσετε ραντεβού σε έναν οδοντίατρο, ή και με εμένα αν το επιθυμείτε, για κλινική εξέταση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ! πρωτον κ κυριο να σας ευχαριστησω πολυ για της συμβουλες σας ! πριν 5 ημερες εκανα εξαγωγη στον κατω αριστερο φρονιμιτή ηταν πολυ επωδηνο κ περασαν 2 ωρες μεχρι να βγει κ για κακη μου τυχει εσπασε ενα πολυ μικρο κοματακι το οποιο ο γιατρος δεν μπορεσε να υο βγαλει, κ μου ειπε οτι δεν ειναι κατι το σοβαρο κ δεν προκειτε να μου προκαλεσει καπια επιπλοκη αφτο. Και απο την ωρα που εφυγε το ανεσθητικο εχω φριχτους πονους στο αφτυ στον λαιμο κ δεν μπορω να ανοιξο το στωμα μου. Εχω παει 2 φορες απο τοτε για να το δει κ μου εχει πει πως ολα ειναι φισιολογικα εγω ομως εχω τρομαξει! Το ξερω οτι σας ειναι δυσκολο να απαντισεται στα ερωτιματα μου αλλα εαν μπορειται βοηθειστε με! Σας ευχαρηστω εκ των προτερων!

   Διαγραφή
  3. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Ο πόνος είναι φυσιολογικός μετά από χειρουργικές εξαγωγές. Ίσως βεβαια θα μπορούσε να συσταθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος, χωρίς αυτό σημαίνει ότι δίδεται πάντα, Δίδεται κατά πράξη και περίπτωση.

   Ως προς το κομματάκι που έχει παραμείνει. Ένας ακτινογραφικος έλεγχος θα δείξει την έκταση του και το μέγεθος του. Οπότε με μια πανοραμική ακτινογραφία θα φανούν όλα.

   Μην ανησυχείτε. Για όλα υπάρχει λύση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 76. Καλημέρα σας!Έκανα μια εξαγωγή φρονιμίτη στην κάτω γνάθο πριν τεσσερις μερες και ακομα είναι αρκετά πρησμένη η περιοχή.Τι πρέπει να κάνω για να φύγει γρήγορα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

   Διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Καλύτερα να συνεννοηθείτε με τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή για να πάρετε και τυχον απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 77. Γεια σας! Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σας και το blog σας ειναι απλα τελειο!! Λοιπον πριν 6 μερες εκανα εξαγωγη κατω αριστερου φρονιμιτη ηταν πολυ δυσκολη φιαδικασια εκανε 2 ωρες να βγει κσι για κακη μου τυχη εσπασε ενα πολυ μικρο κοματι που δεν μπορουσε να το βγαλει ο γιατρος αλλα μου ειπε οτι δεν ειναι κατι το σοβαρο,ζητω την γνωμη σας για αφτο. Ολες αφτες τις ημερες υποφερο απο τον πονο και δεν μπορω να ανοιξω το στομσ μου,μου εδωσε αντιβιοση και αντιφλεγμονοδη και πριν λιγο εβγαλα πυον απο το σημειο που ηταν ο φρονιμιτης το οποιο δεν το εχει ραψη γιατι ηταν ημηεγκλιστος και λιγο με εκοψε ειπε. Πειτε μου σας παρακαλω ολα αφτα ειναι φυσιολογικα να συμβαινουν; σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια.

   Συγνώμη για την καθυστερημένη ερώτηση.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρόλα αυτά σε γενικές γραμμές η μεθοδολογία που ακολούθησε ο συνάδελφος ήταν σωστή. Εγώ βεβαια θα έκανα και ενα ραμματάκι, αλλά αν όπως είπε έκανε μικρή τομή οκ δικαιολογείται.

   Κανονικά θα πρέπει να σας ξαναδεί περίπου σε δέκα ημέρες από τη σύσταση για αντιβίωση για να βεβαιωθεί αν έχουν παρει τα πράγματα τη σωστή πορεία για επούλωση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 78. Καλησπέρα γιατρέ! Χθές έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμίτη. Καθε 8 ώρες παίρνω παυσίπονο νούροφεν για το πόνο. Δεν με πονάει τόσο το ούλο οσο η γύρω περιοχή,το αυτί κ έχω δυσκολία κατάπωσης σαν να είναι πρησμένες οι αμυγδαλές μου. Να σημειώσω οτι υπήρχε φλεγμωνή στα ούλα και πριν απο 15 ημέρες πήρα αντιβίωση Augmentin έτσι ώστε να φύγει και να γίνει η αφαίρεση του δοντιού. Ο πόνος στο λαιμό μου είναι φυσιολογικός?ειναι ανακλαστικός? ή μήπως είναι η αρχή φλεγμωνής? Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα σας.

   Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική οπότε διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτα αυτά που μου αναφέρετε είναι μάλλον μια φυσιολογική επούλωση της περιοχής και η αντιμετώπιση του οργανισμού στα νέα δεδομένα.

   Πόσο θα κρατησει; Εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό και τις ενεργειες κατά τη διάρκεια της εξαγωγής.

   Για σίγουρη όμως διάγνωση, καλύτερα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών του κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, θα μπορέσει να σας ενημερώσει καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 79. τι φαγητο τρωμε για να μην καταπονιουνται οι γεφυρες δοντιων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα σας.

   Καταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Οι γέφυρες αν είναι σωστά κατασκευασμένες, δηλαδή προσαρμοσμένες στο ρόπο με τον οποίο κλείνει το στόμα του ασθενούς (σύγκλειση) δεν χρειάζονται συγκεκριμένο διατροφολόγιο.

   Οι φέγυρες δε σπάνε. Τα δόντια-στηρίγματα σπάνε.

   Οπότε καλό είναι γενικά να αποφέγετε να καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες σκληρές τροφές πχ ξηρούς καρπούς ή να χρησιμοποιείτε το δόντια σας σας εργαλεία πχ για να σπάσετε πράγματα ή για να ανοίξετε συσκευασίες.

   Ότι θα κάνετε για τα άλλα σας δόντια, έτσι θα κάνετε και για τις γέφυρες.

   Επίσης πολύ σημαντικό είναι να καθαρίζετε σχολαστικά την περιοχή της γέφυρας με την οδοντόβουρτσα, ειδικά προς την περιοχή των ούλων, Δε θέλει δύναμη, θέλει τρόπο!

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδηποτε άλλο χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 80. Καλησπέρα είμαι 17 και εκανα εξαγωγή τον δεξί φρονιμίτη(έγκλειστος) της κάτω γνάθου πέρυσι τον Φεβρουάριο. Το θέμα είναι οτι εξακολουθεί να πονάει όταν μασαω ή όταν ανοίγω το στόμα και μάλιστα το στόμα μου τώρα ανοίγει στραβα, κλείνει στα δεξιά. Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μου απαντησετε γιατί συμβαίνει αυτό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά δε νομιζω να φταίει η εξαγωγή του δοντιού για την παρέκκλιση του στόματος κατά τη διάνοιξη, δηλαδή για το γεγονός ότι κλείνει προς τα δεξιά το στόμα.Η μόνη αιτία για να οφείλεται στην εξαγωγή είναι αν κατά τη διάρκεια της εξαγωγής παραμείνατε με το στόμα ανοικτό για παρα πολύ ώρα και επαθε κάτι η άρθρωση ή η ίδια η εξαγωγή ήταν πολύ δύσκολη οπότε έπρεπε να ανοίξετε πάρα πολύ και να διατηρήσετε το στόμα σας πολύ ανοικτό, αλλά και αυτό είναι σπάνιο στη βιβλιογραφία.

   Μήπως είχατε πρόσφατα κάποιον τραυματισμό στο πρόσωπο πχ μπακσετ/ποδόσφαιρο ή κατι τέτοιο;

   Όσο για τον πόνο κατά το μάσημα και γενικά για τυχόν αλλα ευρήματα ή ακόμα και για την παρεκκλιση κατά την διάνοιξη, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, και εμένα αν το επιθυμείτε, για ενα στοματικό έλεγχο, εναν καλό καθαρισμό και μια φθορίωση.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 81. καλησπερα ειμαι 27 χρονων και εχω ενα δοντι τον 1ο γομφιο κατω γναθου σφραγισμενο εδω και 15 χρονια περιπου,εδω και χρονια εχει αρχισει το δοντι και χαλαει ενα κομματι εχει φυγει τελειως,πριν λιγεσ μερες αρχισε και με ποναγε πολυ πηγα στον γιατρο και μου ειπε πως το δοντι δεν σωζετε λογο της τερηδονας που εχει παει πολλη βαθια,χθες αρχισε να πρηζετε και σημερα πηγα στον γιατρο και μοθ εδοσε αντιβιωση για 6 μερες,αλλα μου ειπε πως μπορει να κανουμε εξαγωγη την παρασκευη και να συνεχισω την αντιβιωση κανονικα.μου φανηκε περιεργο πως πριν τελειωσο την αντιβιωση θα κανει εξαγωγη,θεωρειτε πως ειναι σωστο η λαθος και για ποσο καιρο θα μπορουσα να αφησω το σημειο που θα κανω την εξαγωγη χωρις εμφυτευμα,λογω χρηματων κυριως γιατι μου ειπε πως κοστιζει γυρω στα 1000 ευρω το εμφυτευμα....συγχαρητηρια για την δουλεια σας βοηθατε πολλη κοσμο σας ευχομαι τα καλυτερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά, μπορεί η εξαγωγή να γίνει πριν τελειώσει η αντιβίωση αρκεί να έχουν περάσει κάποιες μέρες (τουλάχιστον 3), ουτως ώστε να προλάβει να δράσει. Καλό είναι όμως, και νομίζω θα το τονίσει ο γιατρός σας, να συνεχίσετε την αντιβίωση και μετά την εξαγωγή, για σύνολο 7-10 ημέρες.

   Η τιμή που σας έδωσε για εμφύτευμα είναι πολύ καλή και οικονομική.

   Η μόνη ένσταση που εγω έχω, είναι μήπως το δόντι σωζεται με απονεύρωση. Αλλά αυτό προυποθέτει γνώση της κλινικής εικόνας, οπότε αν ο γιατρός αφού σας είδε, έκρινε ότι δε σώζεται, μια και η τερηδόνα είναι τόσο μεγάλη, δεν μπορώ να εκφέρω περαιτέρω άποψη.

   Στην τελευταία σας ερώτηση, πόσο θα μπορούσατε να αφήσετε το δόντι χωρίς εμφύτευμα, δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση. Και αυτό γιατί εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Αλλά σκεφτείτε το εξής : Η επούλωση σας θα κρατήσει περίπου 1 μήνα. η τοποθέτηση του εμφυτεύματος και η οστεοενσωμάτωση άλλους 3. Και η κατασκευή της στεφάνης 2-3 εβδομάδες. Οπότε μιλάμε για εναν άξονα 5 μηνών. Και μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό για ευελιξία στην αποπληρωμή. Οπότε μη σας φαίνεται βουνό ή οτι τα λεφτά θα τα βάλετε όλα αύριο.
   Πάντως για να απαντήσω στην ερώτηση σας , αν ο χρόνος που σκέφτεστε να το αντικαταστήσετε ξεπερνάει τον ενα χρόνο, τότε θα πρεπει να συζητήσετε με το γιατρό, τι θα μπορούσατε να βάλετε εκεί πχ νάρθηκα ή μηχανημα διατήρησης του χώρου, ώστε να μην μετακινηθούν τα δόντια, στη προσπάθεια τους να κελίσουν το κενό.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 82. Καλησπέρα γιατρέ! Με την σειρά μου θα ηθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Είμαι 21 χρονών κ πριν 5 μέρες έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη (τον κάτω δεξιά ) σε γναθοχειρούργο. Μου έκανε ράμματα τα οποία μου είπε θα απορροφηθούν μόνα τους. Από φαρμακευτική αγωγή μου έδωσε augmentin για 5 μέρες και στοματικό διάλυμα bepanthol. Δεν έχω καθόλου πόνο στην περιοχη ήδη απ την 3η μέρα, κ το πρήξιμο έχει σχεδόν υποχωρήσει. Αυτό που με ανησυχεί είναι οτι η πληγή άρχισε σήμερα να τρέχει αίμα ( το οποίο σταματάει με depon εχω παρατηρήσει ). Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερωτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά, με αυτά που μου λέτε πιστεύω ότι η μετεξεκτική επούλωση συνεχίζει ομαλά και βαίνει καλώς. Το γεγονός ότι σταματάει η αιμορραγία με ντεπόν, είναι τυχαίο και συμπτωματικό. Το ντεπόν δεν έχει αυτήν την ικανότητα.

   Ως προς το αίμα, πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Εξαλλου μια πικρίλα και μια μεταλλική γεύση είναι φυσιολογικό να τη νιώθει ο ασθενής, ειδικά αν είναι "φρέσκια" η εξαγωγή!

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 83. kalispera sas kai sygnwmh gia ta greeklish,

  zw sto exwteriko kai thn prohgoumenh evdomada evgala ton fronimith panw aristera.Ola phgan polu kala den eixa oute priksimo oute idiaitero pono.H giatros mou edwse antiviwsh kai mou eipe na parw gia 7 me 8 meres.Eimai sthn 6h mera alla me exei kourasei giati mou prokalei nauties.Kata ta alla den exw sxedon katholou pono.Pisteuete oti mporw na stamathsw thn antiviwsh?

  sas euxaristw polu ek twn proterwn

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Αν ο γιατρός σας σας είπε να πάρετε αντιβίωση για 7-8 ημέρες καλό είναι να ακολυθήσετε τις οδηγίες του. Χωρίς ιατρικό , οδοντιατρικό ιστορικό θα ήταν λάθος να πω "ναι κοψτε την και τιποτα δε θα γίνει".

   Αν όμως δεν μπορείτε να αντέξετε τη ναυτία, μέχρι άυριο που ουσιαστικά θα είναι και η εβδομη μερα,σταματήστε τη.Μην ξεχνάτε όμως να ασκείτε σωστή στοματική υγιεεινή και να ακολουθήσετε τις υπόλοιπες οδηγίες του γιατρού σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

   Διαγραφή
 84. Καλησπέρα γιατρέ μου και συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείτε.

  Πριν 4 μέρες (την Τρίτη 3/3) έκανα 2 χειρουργικές εξαγωγές των αριστερών ημιέγκλειστων φρονιμτών. Ίδιες περιπτώσεις είναι και οι 2 δεξιοί που πρέπει επίσης να βγούνε. Παίρνω Augmentin με ζαντάκ. Μετά τις εξαγωγές το βαμβάκι έμεινε στην περιοχή για μόλις 10', είναι κακό αυτό;; Τις 3 πρώτες μέρες δεν έφαγα σχεδόν τίποτα. Τώρα τρώω λίγο, αλλά κυρίως φοβάμαι να μην πάνε τροφές στις πληγές, γιατί δεν μπορώ να τις καθαρίσω. Τα δόντια τα πλένω μέχρι τον προτελευταίο τραπεζίτη πολύ μαλακά, αλλά υπάρχει μια κακοσμία στο στόμα, όχι όπως όταν έχεις χαλασμένο δόντι, αλλά όπως όταν είσαι άρρωστος. Μήπως επειδή έχω άδειο στομάχι;;

  ΚΥΡΙΩΣ: Με απασχολεί πολύ, επειδή 22 Απριλίου ξεκινάω τη δουλειά μου σε σεζόν ως σερβιτόρα σε ξενοδοχείο. Η υπερβολική κίνηση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα;; ΚΑΙ είναι δυνατόν να επουλωθούν και οι 4 πλήρως μέχρι τότε;; Μετά από 20 μέρες από τις αριστερές εξαγωγές μπορώ να κάνω τις εξαγωγές δεξιά και να τρώω κανονικά από αριστερά;;; Ή υπάρχει περίπτωση ερεθισμού και μόλυνσης;;

  Τέλος, παλιότερα έκανα ορθοδοντική. Και οι 4 φρονιμίτες πρέπει να βγούνε, γιατί σπρώχνουν τα άλλα δόντια. Στις 3 εβδομάδες που θα έχουν βγει οι αριστεροί, υπάρχει περίπτωση οι δεξιοί να μετακινήσουν τα δόντια, λόγου του νέου χώρου;; Επίσης, στην κάτω γνάθο, οι ρίζες των 2 τραπεζιτών δίπλα τους έχουν στραβώσει. Πιστεύετε θα ισιώσουν τώρα που θα τους βγάλω;;

  Χίλια ευχαριστώ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Πάμε στην ερώτηση σας . ΌΠως καταλαβαίνετε η ερώτηση είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά μέχρι τις 22 Απριλίου λογικά θα έχει γίνει η ανάρρωση,στο μεγαλύτερο μέρεος τουλάχιστον για να μη σας δυσκολεύει. ΚΑι το λέω γιατί η ανάρρωση θέλει χονδρικά 21 μέρες για να γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Οπότε εσείς δε θα έχετε πρόβλημα.Μετά τις 3 εβδομάδες θα τρώτε από αριστερά και θα κάνετε και τις εξαγωγές δεξιά

   Μην προβληματίζεστε αν αφήσατε το βαμβακι 10 λεπτά ή 12 ή 7! Το βαμβάκι(βασικά τη γάζα) το δαγκώνουμε για να σταματήσει η αιμορραγία και όχι για κάποιο άλλο λόγο.

   Η κακοσμία υπάρχει γιατί γίνεται επούλωση,αλλά πρέπει να αξιολογηθεί ως προς την ενταση και να είσαστε σίγουρος/η ότι προέρχεται από το δόντι και όχι πχ από τον οισοφάγο (λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης) ή κάτι άλλο.

   Πάντως πλέον εκτός από βούρτσισμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα αντιμικροβιακό διάλυμα της στοματικής κοιλότητας.

   Για όλα αυτά που με ρωτήσατε μπορείτε να ρωτήσετε και το συνάδελφο με τον οποίο κάνατε τις εξαγωγές. Είμαι σίγουρος ότι θα χαρεί να σας απαντήσει στις ερωτήσεις και να σας καθησυχάσει. Επιπλέον είναι και ο αρμόδιος , μια και εχει γνώση της κλινικής εικόνας της περιοχής.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου/

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, γιατρέ. Τώρα, την είδα...Έχετε δίκιο, δεν μπορείτε να είστε σίγουρος 100%, απλά μια γνώμη όσο μπορείτε, εκτιμώ πολύ τα συμπεράσματά σας.

   1η φορά πήγα στο συγκεκριμένο οδοντίατρο. Μου έβαλε βαμβάκι, όχι γάζα και στις επεμβάσεις που μου έκανε δεν φορούσε γάντια! Είχα ακούσει καλά λόγια, το αρνητικό είναι ότι δεν μιλάει πολύ, ούτε εξηγεί... Γι' αυτό ζήτησα τη βοήθειά σας. Μακάρι να ήμουν κοντά να σας επισκεπτόμουν!

   Το ΝΕΟ ΜΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως σήμερα, μετά από 23 μέρες, στο ούλο του κάτω φρονιμίτη που έβγαλα εμφανίστηκε μία μικρή φουσκάλα σαν σπυράκι, νομίζω έχει και πύον... Είναι κάτι ανησυχητικό, θεραπεύεται γρήγορα;;

   Χίλια ευχαριστώ!!

   Διαγραφή
  3. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Δυστυχώς χωρίς κλινική εικόνα δεν μπορω να σας βοηθήσω.

   Αν δεν είσαστε ευχαριστημένη με το γιατρό σας (γιατί η μη χρήση γαντιών θεωρείται ανεπίτρεπτη στη σύγχρονη οδοντιατρική) καλύτερα να συνεργαστείτε με κάποιον άλλο οδοντίατρο με τον θα οποίο είσαστε πιο ευχαριστημένη και θα εξηγει τις διαδικασίες καλύτερα. Η οδοντιατρική δεν είναι μυστικιστική επιστήμη, είναι λογική και αιτιολογική.

   ΕΛπίζω να σας βοήθσα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 85. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

  Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 86. Καλησπέρα,ονομάζομαι Λία Κ πρόσφατα γέννησα.κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προέκυψε πρόβλημα με την πήξη αίματος κ έτσι καθυστερησα τη λήψη ασβεστίου.πήρα από τον 6ο μήνα κ μετά. Πριν μείνω έγκυος είχα φτιάξει όλα τα δόντια μου, κ δεν υπήρχε κάποια εκκρεμότητα. .στην πορεία προέκυψε μια απονεύρωση στον 7ο μήνα εγκυμοσύνης, κ για λόγους ασφαλείας δικής μου κ του μωρού, όπως είπε η οδοντίατρος μου )κάναμε την αφαίρεση νεύρου αλλά σφράγισαμε το δόντι προσωρινά.... εγώ δεν μπορεσα να πάω ξανά γιατί γέννησα πρόωρα στους 7 ,5 μήνες κ πήρα το μωρό σπιτι κ έτσι έμεινε το δόντι 2 μήνες προσωρινά σφραγισμένο. Όταν πήγα μετά από πολλές επισκέψεις ολοκληρώθηκε η απονεύρωση κ σώθηκε το δόντι.. έφυγα με το κεφάλι μου ήσυχο πως δεν είχα άλλο χαλασμένο δόντι όμως μερικές μέρες μετά πονούσα πολύ.η οδοντίατρος μου άφαντη μέχρι σήμερα...πήγα αλλού κ έκανα πανοραμική για να δούμε που οφείλεται ο πόνος.είχα 4 σπασμένα παλιά σφραγίσματα 2 σάπια δόντια ,πλάκα,1 απονεύρωση να κανω κ 2 φρονιμιτες Στην Κάτω γναθοχειρουργικη που βγαίνουν οριζόντια κ σπρώχνουν τα δόντια μου. Πάντα πίστευα πως απλώς είχα στραβά τα κάτω δόντια χωρίς λλόγο κ τελικά ήταν από τους φρονιμιτες. Ο πόνος σταμάτησε μετά την απονεύρωση κ 2 σφραγίσματα κ τώρα έχω ρΑντεβού για εξαγωγή του αριστερού στις 16/4. Θα ήθελα ωστόσο να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις,μιας Κ δεν γνωρίζω Προσωπικά κανέναν από όσους θα μου φτιάξουν τα δόντια ούτως ώστε να τους ρωτήσω.Ευχαριστώ προκαταβολικά! 1 : πόσο καιρό χρειάζεται για να αναρρώσει κάποιος μετά από μια εξαγωγή; κ οι 2 δεν φαίνονται στο ούλο καθόλου, κ ο ένας έχει κάνει κ μια μικρή κύστη εξαιτίας παλιού χαλασμένου δοντιού που σφραγίστηκε. 2: γίνεται να γίνει ταυτόχρονη εξαγωγή δεξιού κ αριστερού φρονιμιτες στην Κάτω γναθο? 3: μετά από πόσο καιρό μετά την εξαγωγή θα μπορέσω να φτιάξω τα υπόλοιπα δόντια;(σφράγισμα,καθαρισμό ) 4:στα ούλα μου δεν έχω χώρο καθόλου.θα πρέπει να αφαιρέσω κ τους επάνω φρονιμιτες πριν μου δημιουργήσουν πρόβλημα; 5:οι 2 φρονιμιτες που θα αφαιρέσω είναι πολύ πολύ κοντά στο κύριο νεύρο της κάτω γναθου (μου το είπε ένας γναθοχειρουργος που πήρα μια ακόμα γνώμη) υπάρχει περίπτωση να πάθω κάποια ζημιά από αυτό; 6: θα μπορώ μετά να βάλω σιδεράκια για να ισιωσουν τα δόντια μου; κ αν δεν είναι ο χώρος αρκετός θα πρέπει να αφαιρέσω κάποιο δόντι για να δημιουργηθεί χωρος; Ευχαριστώ παρά πολύ για το χρόνο σας... Να σημειωθεί πως δεν είμαι καπνιστρια :) Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Οι ερωτήσεις είναι πολλές για να σας τις απαντήσω αναλύτικά οπότε θα είμαι επιγραμματικός

   1. Μετά από εξαγωγή έγκλειστου φρονιμήτη, ενας μη καπνιστής περίπου 35 χρονών κάνει περίπου 3 εβδομάδες για ικανοποιητική ανάρρωση και 5 για πλήρη. Αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό και την εξαγωγή.
   2. Δε συνίσταται να γίνει ταυτόχρονη εξαγωγή των δύο κάτω φρονιμητών. Η αναισθησία του κάτω φατνιακού μουδιάζει και τη μισή γλώσα γλώσσα, οπότε υπάρχει κίνδυνος και από τις δύο μεριές να μουδιάσει εντελώς η γλώσσα.
   3.Μετά από 2 εβδομάδες μπορείτε να ξεκινήσετε τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. Αν βγάλετε και του ς 2, θα πρεπει να επουλωθεί ικανοποιητικά και ο δεύτερος, αρα μετά από 1 μήνα χονδρικά.
   4.Για αυτό θα πρεπει να ρωτήσετε του ςθεραποντες,. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εγώ γενικά αποφεύγω να εξάγω υγιή δόντια, αν δε χρειάζεται.5. Αυτό θα πρεπει να το έχει υπόψιν του αυτόςπου θα κάνει την εξαγωγή και να είναι προσεκτικός. 6. Θα μπορείτε να βαλετε μετά σιδεράκια. Αυτό θα το συνεννοηθειτε με τον ορθοδοντικό σας ή και με εναν γενικό οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική.

   Τις ερωτήσεις αυτές καλό είναι να τις κάνετε στους συναδέλφους που είναι επιφορτισμένοι με τη θεραπεία σας. Δε θα πρεπει να φοβάστε. Ίσα ίσα, θα χαρουν να σας απαντήσουν σε κάθε σας ερώτηση και να σας καθησυχάσουν

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 87. Κ κάτι ακόμα ! Μέτα την πανοραμική που έκανα, Έκανα 1 απονεύρωση κ 2 σφραγίσματα. Θα πρέπει να βγάλω καινούρια πανοραμική πριν την εξαγωγή ή δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τους φρονιμιτες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν αλλάζει κάτι με την απονεύρωση και τα σφραγίσματα ως προς τους φρονιμήτες.

   Καλό είναι όμως να ενημερώσετε το γιατρό που θα κανει τις εξαγωγές ότι έχουν γίνει αυτές οι οδοντιατρικές εργασίες στο στόμα.

   Διαγραφή
 88. Γεια σας γιατρέ! Συγχαρητήρια για το blog. Εξαιρετικά χρήσιμα, κατατοπιστικά και κατανοητά όσα στοιχεία δίνεται! Λοιπόν, τώρα το δικό μου "πρόβλημα". Είμαι 26. Διανύω το 3ο 24ωρο έπειτα από εξαγωγή φρονιμίτη, δεξιού κάτω γνάθου. Οι δύο προηγούμενες μέρες κύλησαν με λίγα δέκατα και πόνο που αντιμετώπισα με απλό παυσίπονο (depon αναβράζον). Σήμερα έχω ηπιότερο πόνο και οίδημα στο πρόσωπο κοντά στην πληγείσα περιοχή. Με ανησυχεί αν η επούλωση προχωράει ή αν θα πρέπει να ανησυχώ για "ξηρό φατνίο" επειδή τις πρώτες ώρες έφτυνα το αίμα που είχα στο στόμα ενώ δεν πρέπει. Ο γιατρός δε με είχε ενημερώσει γι αυτό και το διάβασα μεταχρονισμένα. Να σημειώσω ότι η διαδικασία ήταν δύσκολη και επίπονη. Το ότι ο πόνος συνεχίζεται -φυσικά ηπιότερος- είναι φυσιολογικό; Μήπως είναι προανάκρουσμα ξηρού φατνίου; Πότε θα σιγουρευτώ ότι η επούλωση βαίνει ομαλώς; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Η ερωτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλ αυτά νομίζω ότι η διαδικασία ακολουθεί τη φυσική πορεία της επούλωσης. Θα νιώθετε πόνο αλλά ηπιότερο κι σιγά σιγά θα νιωετε και ιγότερες ενοχλήσεις.

   Πολύ σημαντική είναι η τήρηση σωστής στοματικής υγιεινής. Καλύτερα να κάνετε μπουκώματα με κάποιο αντιμικροβιακό της στοματικής κοιλότητας, για να αποτρέψετε τροφές να εισέχονται στο ούλο που επουλώνεται.


   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και γα οτιδήποτε χρειαστείτε, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 89. καλησπερα σας. την τεταρτη αφερεσα ενα δοντι επειδη ηταν κατεστραμενο(παλιο σφραγγισμα, που εφυγε το σφραγισμα και το αφησα με αποτελεσμα να καταστραφει τελειως.).
  ετσι εχω και αλλο δοντι που πρεπει να βγει κ με ποναει που και που. δεν μπορουμε να το βγαλουμε τωρα γιατι δεν θα μπορω να μασησω την τροφη. το ενα που εβγαλα ειναι απο δεξια το αλλο που πρεπει να βγει απο αριστερα. μετα απο ποσες μερες θα μπορω να μασησω κανονικα τροφη απο την μερια που εχω βγαλει το δοντι μου ωστε να παω να βγαλω και το αλλο απο την αλλη μερια? ο γιατρος μου μου ειπε να παω μετα απο 14 μερες. μου φανηκαν πολλες μερες. και μετα απο ποσες μερες αφου εχουμε αφερεσει ενα δοντι μπορουμε να μπουμε στη διαδικασια εμφυτευματος? ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Σε γενικ΄ς γραμμές ικανοποιητική επούλωση έχουμε μετά παό δύο εβδομάδες (14 ημέρες), οπως πολύ σωστά σας είπε και ο συνάδελφος. Παραγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση είναι η ηλικία, αν ο ασθενής καπνίζει, αν έχει καλή γενική υγεία κ.α.

   Στη διαδικασία του εμφυτεύματος υπάρχει η άμεση τοποθέτηση και η μεθύστερη τοποθέτηση. Άμεση είναι βγάζω όδντι και βάζω εμφύτευμα. Ενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σε γενικές γραμμές επιλέγουμε την μεθύστερη τοποθάτηση δηλαδή αφού έχει επουλωθεί το φατνίο (ούλο). Οπότε μετά τον ενα μήνα θα μπείτε στη διαδικασία του εμφυτεύματος.

   Όλα αυτά θα τα συζητήσετε με το γιατρό σας. Είναι ο υπεύθυνος για το σχέδιο θεραπείας σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 90. 1ον απολα θελω να πω συγχαρητηρια που μας δινετε την ευκαιρια να αναρτησουμε. αυτο που μας απασχολει. και να μας συμβουλεψετε βοηθηστε σαν ειδικος. λοιπον ειμαι 24 ετων μη καπνιστης την πεμπτη 26 μαρτιου πηγα στον οδοντιατρο μου. για να μου αφαιρεση το τριτο κατω δοντι αριστερα μετα τον κυνοδοντα εαν δεν κανω λαθος λεγεται κατω αριστερος πρωτος γομφιος επιδη με πονουσε αφορητα ειχε μαυρισει και ειχε μεινει ο μισος . αλλα επειδη ειχα πρηξιμο μου εκανε ακτινογραφια και διαπιστωσε φλεγμονη.μου ειπε να ξεκινησω αμοξιλ και να παω την δευτερα 30 μαρτιου να τον αφαιρεση. λοιπον πηγα δευτερα 30 μαρτιου μου εκανε 2 βελονες για να μουδιασει περιμενα 5 λεπτα να πιασει το μουδιασμα μετα πηρε την ταναλια αριστερα δεξια αριστερια δεξια για μισι ωρα νομιζω μπορει και παραπανω και τελεικα βγηκε ολα καλα μου ειπε οτι μετα οταν ξεμουδιασει πιθανον να με ποναει γιαυτο να βαλω παγο και μετα απο καποιες ωρες να παρω ντεπον η μεσουλιντ. με πονουσε το σημειο που ηταν το δοντι (λογικο) απο δευτερα μεχρι σημερα παιρνω μεσουλιντ και αμοξιλ 500mg με καθησυχαζουν απο τους πονους που δεν με αφηνουν να κλεισω ματι. αλλα σημερα που εναι η τριτη μερα ακομα ποναω σε εκεινο το σημειο που ηταν το δοντι και που ο πονος ακομα και στο αυτι με χτυπαει βεβαια αρχιζει σιγα σιγα και επουλωνεται η πληγη. λοιπον η ερωτηση μου ειναι ποσο καιρο διαρκουν οι πονοι και ποσο καιρο για να επουλώσει η πληγη.ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Εφ'οσον υπάρχει φλεγμονή, μέχρι να την απορροφήσει ο οργανισμός με τη βοήθεια της αντιβίωσης, θα πάρει λίγο καιρό.

   ΑΝαλόγως το πόσο δύσκολη ήταν η εξαγωγή, άρα και η κακοποίηση της περιοχής, ανάλογη θα είναι και η επούλωση.

   Σε ενα μη καπνιστή της ηλικίας σας , με καλή γενική υγεία, ικανοποιητική επουλωση θα έχουμε στις 2 εβδομάδες.

   Όλα αυτά καλύτερα να τα ρωτήσετε στο γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή. Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος να σας απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα με χαρά. Εγώ απλάνα προσθέσω ότι ο πρώτος γομφίος είναι στρατηγικό δόντι και θα πρέπει να συζητήσετε για σχέδια θεραπείας για την αποκατάσταση του και όχι να το αφήσετε.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 91. ΚαλημέρΑ.Είμαι 32 ετών καπνιστής.Πριν 1 περίπου χρόνο εμφανίστηκε κύστη σεένα απο τα πάνω δεξιά δόντια μου,μαζί με απόστημα.Το δόντι ήταν απονευρωμένο.Ο γιατρός μου το άνοιξε και το ξανακαθάρισε με αποτέλεσμα το απόστημα να εξαφανιστεί.Τώρα μετά απο ένα χρόνο το δόντι και το ούλο ξαφνικά αρχισαν να πονάνε και πρήστηκα κάτω απο τη μύτη.Ξαναπήγα στο γιατρό μου έδωσε αντιβίωση και μου είπε πως λογικά θα ξεπρηστεί και πως αν συνεχίσει ο πόνος τότε θα το βγάλουμε.Επίσης με ρώτησε αν μάσησα απότομα απο εκείνη την μεριά και αν τρίζω τα δόντια μου μεταξύ τους,αιτιολογώντας έτσι το πρήξιμο..Ισχύουν κατά την γνώμη σας όλα αυτα???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Παρ'όλα αυτά απότα λεγόμενα σας μου λέτε ότι έγινε επανάληψη της απονεύρωσης πριν από ενα χρόνο.

   Δηλαδή αφαιρέθηκε το υλικό που ήταν μέσα το δόντι και στη συνέχεια σε άλλο ραντεβού έγινε η εμφραξη του δοντιού;Αν δεν έγινε κάτι τέτοιο δεν έγινε επανάληψη, αλλά κάτι άλλο (;)

   Αν δεν έγινε επανάληψη της απονεύρωσης, μόνο με την αντιβίωση δε θα ξεπρηστεί και δε θα φύγει ο πόνος ή αν φύγει θα επανέλθει στο μελλον.

   Αν έχει γίνει επανάληψη της απονεύρωσης τότε η λογική λέει ότι αν δεν πέτυχε, τότε βγάζουμε το δόντι.

   Ο γιατρος σας ρώτησε αν μασήσατε κάτι σκληρό ή αν τρίζετε τα δόντια σας για να αποκλείσει την πιθανότητα σπασίματος του δοντιού.

   Αν δεν εισαστε ικανοποιημενος με τη διάγνωση ή με τη θεραπεία/αντιμετωπιση του συναδέλφου, μπορείτε να αναζητήσετε εναν οδοντίατρο με τον οποίο θα μπορέσετε να συνεργαστείτε καλύτερα.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
  2. Αρχικα ευχαριστω για το χρονο σας.Η πρωτη απονευρωση εγινε πριν απο αρκετο καιρο..Η επαναληψη της,οταν προεκυψε η κυστη και το αποστημα.Με την επαναληψη της απονευρωσης το αποστημα εξαφανιστηκε.Τωρα ομως,μετα απο Ενα χρονο προκυπτει πρηξιμο και πονος.Ο γιατρος μου ειπε οτι μπορει να προηλθε απο τριξιμο δοντιων η αν μασησα κατι σκληρο.Εσεις πιστευετε οτι η εμφανιση πονου και πρηξιματος ενα χρονο μετα την απονευρωση για την καταπολεμηση του αποστηματος σημαινει αυτοματα απωλεια του δοντιου??

   Διαγραφή
  3. Aν σε λιγότερο από ένα χρόνο από την επανάληψη του δοντιού επαναλαμβάνονται τα συμπτώματα τότε η απονεύρωση δεν πέτυχε το σκοπό της. Μπορεί να οφείλεται σε τρίξιμο των δοντιών, οπότε εμφανίζεται κύστη ή μπορεί να οφείλεται στη διαδικασία της επαναληψης. Η δεύτερη φορά επανάληψη της απονεύρωσης. δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, ειδικά αν δε γίνει από ενδοδοντολόγο. Οπότε η εξαγωγή είναι μια θεραπευτική επιλογή, η επανάληψη ξανά της απονεύρωσης μια άλλη θεραπευτικη΄επιλογή και μια τρίτη είναι η ακροριζεκτομή δηλαδή η αφαίρεση της κύστης μαζί με εκτομη τμήματος τς ρίζας.

   Για όλα αυτά καθώς και τις πιθανότητες επιτυχίας/αποτυχίας αλλά και το κόστος των θεραπειών αυτών θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 92. εχω περιοδοντιτιδα και πριν 8 μερες εβγαλα ενα τραπεζιτη πανω που κουνιοτανε.Ο Γιατρος δε μου εγραψε αντιβιωση αλλα εγω πονουσα μεχρι τωρα που εχει καταλαγιασει αρκετα.πηρα απο μονος μου ρωτωντας το φαρμακοποιο γιατι ελειπε ο οδοντιατρος μεσουλιν.ειχα δοκιμασει πονσταν και ντεπον ,δε κανανε τιποτα.Με τα μεσουλιν ανακουφιστηκα ,πηρα μονο 2 .ωστοσο ο γιατρος μου πε να παρω ενα 3μερο αντιβιωση.ειναι σωστο μετα απο τοσο καιρο?και τελικα τα μεσουλιν και τα μπρουφεν,τα δευτερα θεωρουνται πιο αγνα ,δε θεραπευουν οτι εμπας περιπτωση εχει το δοντι και ποναει?σημειωτεον οτι τα μεσουλιν εχουν καταργηθει στην αμερικη,γιατι ειναι τοξικα για συκωτι νεφρα κ.λ.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. ΣΥγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

   Τα mesulid δεν έχουν καταργηθεί στην Αμερική. Η σύσταση είναι ότι η μακροήμερη χρήση τους πχ περισσότερο από 15 ημέρες προκαλεί αυξημένο πρόβλημα στο συκωτι, μια και εκεί μεταβολίζονται. Δεν είναι τοξικό ως φάρμακο.

   Τώρα ως προς το πρόβλημα σας δεν γνωρίζω αν η εξαγωγη του δοντιού ήταν το μόνο οδοντιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Μου φαίνεται από τα λεγομενα σας ότι έχετε πρόβλημα με τα ούλα σας για αυτό κουνιόταν το δόντι σας. Πιθανώς και άλλα δόντια να κουνιούνται, αλλά λιγότερο και να μη σας ενοχλούν. Με τον καιρό όμως και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία δηλαδή θεραπεία για τα ούλα-περιοδοντική θεραπεία, τα δόντια θα κουνιούνται περισσότερο και πιθανώς και άλλα δόντια θα πέσουν.

   Ρωτήστε το γιατρό σας, γιατί έπεσε το δόντι;Γιατί κουνιόταν; Αν η απάντηση είναι "Τα δόντια κουνιούνται και πέφτουν. Έτσι είναι", καλύτερα να αναζητήσετε άλλο γιατρό για να μπορέσετε να διατηρήσετε τα δόντια σας για όσο περισσότερο μπορείτε.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 93. Καλησπέρα, έκανα αφαίρεση των δύο αριστερών φρονιμιτών στις 17/4. Σε γενικές γραμμές δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν υποχωρήσει πια εκτός της δυσκαμψίας της γνάθου. Μπορώ να ανοίξω ελάχιστα το στόμα μου. Πότε θα υποχωρήσει περίπου; Είναι φυσιολογικό τόσο διάστημα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά νομίζω ότι είναι φυσιολογικό να έχετε πρόβλημα στη διάνοιξη του στόματος, μια και οι εξαγωγές και η επούλωση δημιουργούν αιμάτωμα, το οποίο για να ξεκινήσει να απορροφάται από τον οργανισμο θέλει κάποιο χρόνο. Χονδρικά σε δύο εβδομάδες από την εξαγωγή θα νιώθετε καλύτερα. Αν θέλετε μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας συστήσει κάποιες κομπρέσες, για πιο γρήγορη αποδρομή του αιματώματος.Οποιαδήποτε απορία έχετε,μη διστάσετε να την εκφράσετε στον γιατρό σας. Εϊναι υπεύθυνος για οποιαδήποτε θεραπευτική ενέργεια, μια και γνωρίζει την κλινική εικόνα σας.

   Ελπίζω να σας βοήθησα.Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 94. Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρετε.Μετά από πολλή ταλαιπωρία διαπιστώθηκε ότι τρίζω τα δόντια μου στον ύπνο μου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες ζημιές. Δηλαδή τα δόντια έχουν υποστεί κάταγμα και ένας μεγάλος αριθμός αυτών που με πονάνε θα χρειαστούν εξαγωγή. Είμαι σε απόγνωση γιατί πάντα τα πρόσεχα και είναι υγιέστατα. Από την άλλη, πονάω όμως είμαι μόνο 20 ετών και θα χρειαστεί να βγάλω έναν μεγάλο αριθμό μόνιμων δοντιών. Άλλη λύση πιστεύετε ότι δεν υπάρχει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

   Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ειναι αδύνατο να σας βοηθήσω χωρίς γνώση της κλινικης σας εικόνας και του πόσο έχουν φθαρεί τα δόντια σας, αλλά μου φαίνεται λίγο απίθανο να μην γίνεται κατι επανορθωτικό κα να χρειάζεται εξαγωγη σε όλα τα δόντια.

   Καλύτερα να πάρετε τηλέφωνο εναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινικη εξέταση. Εκεί θα συζητήσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 95. Καλησπερα! Σημερα εκανα χειρουργικη εξαγωγη των 2 κατω φρονιμητων (εγλειστοι) . Ο ενας εχει αρχισει να πρηζεται ενω ο αλλος οχι. Η ενταση του οιδηματος μεχρι ποσο μπορει να φτασει? Φοβαμαι οτι θα ξυπνησω αυριο και θα τρομοκατηθω! Σημερα παντος χρησιμοποιησα παγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Λογικά δε θα τρομοκρατηθείτε όταν ξυπνήσετε. Οπιαδήποτε απορία έχετε όμως καλό είναι να την εκφράσετε στο θεράποντα ιατρόσας. Αυτός μπορεί να σας κατευθύνει καλύτερα για την διαδικασία της επούλωσης.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 96. Καλησπέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο που προσφέρετε! Είστε πραγματικά αξιέπαινος! Το πρόβλημα μου είναι το εξής. Τον Γενάρη του 2015 έκανα απονεύρωση σε δύο δόντια, τα οποία με πονούσαν, το ένα είναι προτελευταίο πάνω από αριστερά και το άλλο τρίτο από το τέλος πάνω από δεξιά. Και τα δύο συνέχισαν να πονάνε οπότε ο οδοντίατρος μου συνέστησε έναν ενδοοδοντολόγο, όπου και έκανα επανάληψη στις απονευρώσεις. Παρόλα αυτά ο πόνος δεν πέρασε ούτε στο ελάχιστο. Τελικά τα βγάλαμε και τα δύο, παρόλο που είμαι 21 ετών, και διαπιστώσαμε ότι και τα δύο είχαν κάταγμα. Οι εξαγωγές έγιναν τον Απρίλιο. Από τότε ο πόνος δεν έχει περάσει καθόλου! Είναι σαν να μην τα έβγαλα! Ο οδοντίατρος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά αφού μου έλεγξε τα υπόλοιπα δόντια και απέρριψε την πιθανότητα αντανακλαστικών πόνων. Τι να κάνω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημερα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση και για τα καλά σας λόγια.

   Η ερώτηση σας είναι πολυ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Στη συγκεκριμένηυ περίπτωση οποιαδήποτε διάγνωση είναι αδύνατη,χωρίς κλινική εξέταση,μια και ακόμα και ο συνάδελφος που σας εξέτασε τελικά δεν ανακούφισε το πρόβλημα σας.

   Πιθανολογώ ότι είναι κάποιο πρόβλημα νευραλγίας προσώπου , ειδικά αν ο πόνος εντοπίζεται σε περιοχή και όχι σε δόντι.

   Ολα αυτά όμως θα πρέπει να τεθούν υπο διαφοροδιάγνωση και στη συνέχεια διάγνωση μετά από κλινική εξέταση.

   Θα σας συμβουλευα λοιπόν να πάρετε τηλέφωνο και να κλείσουμε ραντεβού για κλινική εξέταση. Για να τεθεί μια πιο σίγουρη διάγνωση, η οποία είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη θεραπεία.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

   Διαγραφή
 97. Kalispera, ekana pro mias wras eksagwgi kai stous 2 fronimites mou epeidi eixan pristei.Exw tis gazes panw stis pliges alla eksakolouthei i aimoragia. (arketi ) einai fusiologiko ?Mporw n kanw kati na voithisw?Mporw parola auta na faw kanonika gia na parw ton pausipono mou? Na sas enimerwsw pws de mou dothike antiviwsi .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

   Καταρχήν σε οποιαδήποτε απορία σας καλό είναι να διευκρινίζει την κατάσταση ο θεράπων ιατρός σας. ¨Οσο και αν χαίρομαι να βοηθάω τους αναγνώστες μου, αυτός που σας έκανε την εξαγωγή , έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας και των χειρισμών του είναι ο πλεόν αρμόδιος για να απαντήσει σε καθε σας ερώτηση.

   Κατά δεύτερον θα πρέπει να καταπίνετε το αίμα και να μην φτύνετε. Αν φτύνετε εμποδίζετε τη δημιουργία θρόμβου άρα δεν πήζει το αίμα.

   ΚΑτά τρίτον τις γάζες τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά για να σταματήσει η αιμορραγία. Δεν τις δαγκώνουμε συνεχώς για μια ώρα.

   Μπορείτε να φάτε κανονικά και να πάρετε το παυσίπονο σας κατά τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας.

   Όσο για την αντιβίωση, δε χρειάζεται και δεν δίνεται σε κάθε εξαγωγή. Αν δεν είσαστε σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είναι απαραίτητη.

   Βέβαια επειδή είχαν πρηστεί οι φρονιμήτες, θα μπορούσε ο συνάδελφος να σας δώσει αντιβίωση, αλλά αυτό το κρίνει κατά περίπτωση,και σε αυτήν την περίπτωση μαλλον έκρινε ότι δε χρειάζεται.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 98. Γιατρέ, συγχαρητήρια για την φοβερή δουλειά! Λόγω πολλών προβλημάτων στα δόντια μου( πρέπει να βγάλω τους φρονιμήτες οι οποίοι είναι έγκλειστοι και πονάω, έπαθα ουλίτιδα, δύο δόντια μου χρειάζονται απονεύρωση και άλλα δύο σφραγίσματα) ο οδοντίατρος μου πρότεινε την λύση της μέθης ή και της γενικής αναισθησίας για να μην ταλαιπωρούμαι με πολλές επισκέψεις. Ποια είναι η γνώμη σας? Πότε επιλέγεται η μεν και πότε η δε? Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να κάνει μέθη? Εκείνος είπε πως μπορεί να το κάνει στο ιατρείο του. Αν τελικά το επιλέξω, μήπως θα έπρεπε να πάω σε νοσοκομείο για σιγουριά? Αλλά και από την άλλη, ποια νοσοκομεία το κάνουν αυτό? Μένω στη Θεσσαλονίκη.Συγγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις αλλά όταν μου το πρότεινε ο γιατρός το απέρριψα από φόβο και τώρα άρχισα να το σκέφτομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η μέθη και η γενική αναισθησία είναι μέθοδοι στις οποίες καταφεύγουμε όταν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την κλασσική αναισθησία, για να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία συνήθως φοβικών ασθενών.

   Η μέθη μπορεί να γίνει και στο ιατρείο, πάντα με την παρουσία αναισθησιολόγου (στην Ελλάδα), ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία. Μέθη χρησιμοποιείται κατα κόρον στο εξωτερικό με τη χρήση πρωτοξειδίου του αζώτου (laughing gas), αλλά στην Ελλάδα η νομοθεσία ήταν τέτοια που απαγορευόταν ακόμα και αν ο συνάδελφος είχε πάρει εξειδίκευση στο εξωτερικό. Η νομοθεσία τώρα είναι στο μεταίχμιο να αλλάξει.

   Η γενική αναισθησία γίνεται σε νοσοκομειακο περιβάλλον μόνο ή σε οργανωμένη μονάδα και όχι συνήθως σε οδοντιατρείο. Απαιτεί την παρουσία ανισθησιολόγου και είναι πιο επεμβατική θεραπεια από τη μέθη.

   Σε γενικές γραμμές αυτά τα προβλήματα που μου αναφέρετε δεν μπορούν να λυθούν με ένα ραντεβού είτε με μέθη είτε με γενική αναισθησία.

   Εϊτε με τη μία έιτε με την αλλη μέθοδο,σε ενα ραντεβού δυνητικά θα μπορούσε να γίνει η εξαγωγή των φρονιμήτών, πιθανώς και τα δύο σφραγίσματα,αλλά όχι και οι δύο απονευρώσεις.

   Επιπροσθετα ένας παράγοντας είναι και το κόστος είτε στη μία περίπτωση (μέθη) όπου είναι λιγότερο αλλά αρκετό (300-500 ευρώ ανα μέθη τιμές Αθήνας) είτε στη γενική αναισθησία.

   Νοσοκομεία που εφαρμόζουν τοπική αναισθησία για οδοντιατρικές πράξεις δεν υπάρχουν είτε στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί ο οδοντίατρος να αγοράσει χρόνο διαμονής σε κάποιο ιδιωτικο θεραπευτήριο και να κλείσει ένα χειρουργείο για να κάνει αυτές τις πράξεις αλλά καταλαβαίνετε ότι το κόστος είναι υψηλό.

   Ούτε μέθη γίνεται σε δημόσιο νοσοκομείο για οδοντιατρικές πράξεις,εκτός την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σχεδίαζαν να τοποθετήσουν μονάδα πρωτοξειδίου του αζώτου. Πιθανώς κατι τέτοιο να έχει ήδη γίνει ή να έχει γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν το γνωρίζω.

   Κλείνοντας, εκτός από το γεγονός ότι μου δώσατε ερέθισμα για μελλοντική ανάρτηση, σας λέω ότι πιο βιώσιμη είναι η λύση της μέθης, αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τον οδοντίατρο με χρήση της κλασσικής οδοντιατρικής αναισθησίας. Αλλά θα χρειαστεί κατά τη γνώμη μου παραπάνω από ενα ραντεβου΄και θα αυξήσει ανάλογα τον προϋπολογισμό σας για την οδοντιατρική περίθαλψη.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 99. Γεια σαςπριν απο 3 βδομαδες εκανα εξαγωγη ενος δοντιου που ηταν σπασμενο και πονουσε πολυ δεν εχω πολυ πονο αλλα παρατηρησα σημερα στην περιοχη που εχω βγαλει αυτο το δοντι κατι σκληρο με τη γλωσσα σχεδον εκειπου ξεκιναει το ναλλο δοντι και στη μερια προς το μαγουλο σαν σπυρακι αλλα δεν ειναι σπθρακι οπως το ειδα με εναν φακο και στο κεντρο του σπυριου μια πικα σαν τσιμπημα εντομου.Ειναι κατι ανησυχητικο; εχω στενοχωρηθει και ανησυχησει πολυ και δυστυχως ο οδοντιατρος μου ειναι διακοπες.σας ευχαριστω πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

   Αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 2109737011 (εχω εκτροπή στο κινητό οπότε μπορείτε να μου τηλεφωνήσετε και μέσα στο Σαββατοκύριακο) και να κλεισουμε ραντεβού για μια κλινική εξέταση. Εγω θα δουλεύω μέχρι 8/8.

   Περιμένω τηλέφωνο σας.

   Διαγραφή
 100. Καλημέρα γιατρέ! Πρίν περίπου 2μιση εβδομάδες έκανα εξαγωγή του κάτω αριτερού φρονιμίτη σε οδοντίατρο. Η πληγή μπορώ να πώ πως έχει επουλωθεί πλήρως και δε νιώθω κάποιο πόνο. Σήμερα όμως εντόπισα με τη γλώσσα μου μια κοφτερή επιφάνεια στο εσώτερικό της γνάθου εκεί όπου ήταν ο φρονιμίτης. Διάβασα κάτι για κάταγμα της γνάθου και ανησύχησα. Καταλαβαίνω οτι διάγνωση απο απόσταση δε μπορεί να γίνει αλλά πιστεύεται πως υπάρχει πιθανότητα να είναι κάτι τέτοιο απο τη στιγμή που δεν νιώθω πόνο? Τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Επίσης νιώθω κάποια ενόχληση στο αριστερό τμήμα της γλώσσας μου. Φαντάζομαι πως γι'αυτό ευθύνεται καποιο νεύρο που τραυματίστηκε. Πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτη η ενόχληση? Μπορεί να είναι μόνιμη?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την δουλειά σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες. Παρ'όλα αυτά μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα ότι κάταγμα γνάθου δεν είναι. Το κάταγμα ή σπάσιμο γνάθου γίνεται σε παθολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες υπάρχει εξαγωγή μεγάλων κύστεων και όχι φρονιμητών, οι οποίες έχουν αδυνατίσει λόγω μεγέθους το κοκαλο και φυσικά έχουν έντονο πόνο. Σαν να έχετε σπάσει το χέρι σας θα πονάγατε. Κάτι τέτοιο μάλλον δε γίνεται, διότι θα είχατε καταφύγει σε νοσοκομείο.

   Το πιο πιθανό, λόγω της επούλωσης, να υπάρχει κάποια προεξοχή του οστού και να χρειάζεται λείανση ωστε να καλυφθει από ούλα. Μια άλλη πιθανότητα είναι τμήμα του φρονιμήτη που δεν έχει βγει. Για όλα αυτά θα πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε για μια μια πιο σίγουρη διάγνωση.

   Αν νιώθετε ενόχληση από το τμήμα της γλώσας που ήταν προς την εξαγωγή πχ σαν περιοδικά ρεύματα ηλεκτρισμού η μυρμήγκιασμα-μούδιασμα τότε πιθανώς να έχει τραυματιστεί το γλωσσικό νεύρο. Συνήθως συστήνουμε το σκεύασμα neurobion. Το NEUROBION είναι συνδυασμός των τριών βιταμινών Β1, Β6, B12 και βοηθάει στην πιο γρήγορη επουλωση τραυματισμών. Δεν ξέρω πότε θα φτιάξει γιατί εξαρτάται από το τι βλάβη έχει γίνει στο νευρο, αν είναι σωστή η υπόθεση μου. Συνηθως σε 2-8 μήνες έχουμε μια πιο καλή εκτίμηση της κατάστασης, η οποία αν δεν έχει βελτιωθεί μέχρι τότε μπορεί να είναι και μόνιμη.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή
 101. Γεια σας γιατρέ και συγχαρητήρια για το μπλογκ. Θ α ήθελα να σας ρωτήσω. Πώς μπορεί να διαπιστωθεί ότι ένα δόντι έχει υποστεί κάταγμα? Ο γιατρός έχει σοβαρές υπόνοιες για κάτι τέτοιο, όμως μου είπε πως δεν φαίνεται στις ακτινογραφίες. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση? Σας ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kαλημερα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Η διάγνωση του κατάγματος είναι μια δύσκολη περίπτωση. Καταρχήν κάποια κατάγματα φαίνονται ακτινογραφικά,οπότε δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια αμφιβολίας. Κάποια άλλα δεν φαίνονται άμεσα, αλλά φαίνεται η βλάβη που έχει γίνει πχ θύλακος δηλαδή στην ακτινογραφία φαίνεται απορρόφηση κόκκαλου σε σημείο που δε δικαιολογείται από κάτι άλλο.

   Αν το δόντι είναι οπίσθιο μπορούμε να δοκιμάσουμε να δώσουμε στον ασθενή να δαγκώσει ένα τολύπιο βαμβακιού και να προσπαθήσει να το σκίσει με πλάγιες κινήσεις. Αν υπάρχει κάταγμα στη μασητική επιφάνεια, τότε με τις πλάγιες κινήσεις αποκολούνται τα δύο μέρη του δοντιού και πονάει ο ασθενής, οπότε διαγνωστικά κινούμαστε σε αυτήν τη διαγνωση.

   Αν το δόντι είναι οπίσθιο και έχει σφράγισμα ή κάποια αλλη αποκατάσταση αφαιρούμε την αποκατάσταση και παρατηρούμε προσεκτικά το δόντι ιδανικά υπό μεγένθυση δηλαδή μικροσκόπιο. Φυσικα μικροσκόπιο έχει περιορισμένος αριθμός ειδικοτήτων και κυρίως οι ενδοδοντολόγοι οπότε μπορούμε να παραπέμψουμε το περιστατικό σε συνάδελφο ενδοδοντολόγο να μας πει την ιατρική του διάγνωση. Εγώ τυγχανει να έχω μικροσκόπιο για διαγνωστικούς σκοπούς, το οποίο μου επιτρέπει να διαγιγνώσκω βλάβες, βλέποντας τις από μεγένθυση.

   Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε ενα χειρουργείο που ονομάζεται "διερευνητικός διαγνωστικός κρημνός", δηλαδή να κάνουμε μια τομή στο ούλο στο σημείο οπου υποψιαζόμαστε το κάταγμα και να δούμε με τα μάτια μας τη βλάβη. Αυτό μπορεί να το κάνει και ο γενικός οδοντίατρος αν έχει τις γνώσεις αλλά και κάποιος πιο εξειδικευμένος πχ στοματικός χειρουργός ή περιοδοντολόγος.

   Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...