Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Φθορίωση..Κάνει καλό;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η τοπική εφαρμογή φθορίου ή αλλιώς φθορίωση.

    Όλοι μας χρειαζόμαστε φθόριο για προστασία από την τερηδόνα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα, πρωί και βράδυ, για δύο τουλάχιστον λεπτά κάθε φορά, καθώς και η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος.

  Επιπλέον, για τα παιδιά είναι απαραίτητη και η τοπική φθορίωση από τον οδοντίατρο, ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο που διατρέχει το κάθε παιδί.Συνήθως η φθορίωση στα παιδιά γίνεται μετά τον καθαρισμό και συνίσταται να γίνεται κάθε 6 μήνες. Αυτό γιατί οι βλάβες στα παιδιά έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη,οπότε πηγαίνοντας στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες προλαβαίνουμε τις βλάβες ή τουλάχιστον την γρήγορη εξέλιξη τους. Η τοπική εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο, σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δοντιών και του στόματος, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της τερηδόνας. Είναι σημαντικό η πρόληψη της τερηδόνας να ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας δόντια του παιδιού (νεογιλά), ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μόνιμων δοντιών.Σε ειδικές περιπτώσεις και ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο των παιδιών,μπορεί να συστηθεί φθορίωση πιο συχνά από 6 μήνες πχ ανα τετράμηνο ή ανα τρίμηνο.

Πέρα από τα παιδιά, υπάρχουν αρκετές ομάδες ενηλίκων που μπορούν να επωφεληθούν από την φθορίωση, λόγω του υψηλότερου κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας που διατρέχουν. Οι ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για τερηδόνα περιλαμβάνουν άτομα με:
  • ιστορικό τουλάχιστον 2 νέων τερηδονικών βλαβών τα προηγούμενα χρόνια
  • κακή στοματική υγιεινή
  • ορθοδοντική θεραπεία(πλεον η ορθοδοντική ενηλίκων είναι αρκετά συχνό φαινόμενο)
  • πολλές γέφυρες, στεφάνες δοντιών και άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις
  • ξηροστομία ή έλλειψη σάλιου (από φάρμακα, ακτινοβολία ή ασθένειες)
  • εκτεθειμένες ρίζες (π.χ. λόγω περιοδοντίτιδας)
  • διατροφή με υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή υδατανθράκων, και ιδιαίτερα μεταξύ των κύριων γευμάτων
  • σωματική ή νοητική υστέρηση 
  • καθόλου ή ελλιπή πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα
  • Παραμονή σε περιβάλλον που έχει ουσίες που καταστρέφουν τα δόντια πχ πτητικά αέρια σε βιομηχανίες χρωμάτων,δοκιμαστές κρασιού,επαγγελματίες κολυμβητές κ.α.
   Για τις παραπάνω ομάδες, ο οδοντίατρος θα καθορίσει το κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της τερηδόνας, που μπορεί να περιλαμβάνει τακτικές φθοριώσεις στο οδοντιατρείο ή/και χρήση ειδικών προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης φθορίου στο σπίτι(φθοριούχο οδοντόκρεμα υψηλής συγκέντρωσης σε φθόριο).
  ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν χρειάζονται όλοι οι ενήλικες ασθενείς φθορίωση. Μπορεί και ο συνδυασμός της φθοριούχου οδοντόκρεμας με το φθοριούχο στοματικό διάλυμα να αρκεί. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας για παραπάνω πληροφορίες. Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε. Είναι υποχρέωση εμάς,των οδοντιάτρων να σας ενημερώνουμε.
Καλό βούρτσισμα!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου