Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η σημασία των εξειδικεύσεων στην Οδοντιατρική


  Θέμα της σημερινής ανάρτησης και συνέχεια από την προηγούμενη αποτελεί η σημασία των εξειδικεύσεων στην Οδοντιατρική. Θα προσπαθήσω να κάνω μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσπάθεια να εξηγήσω τη φιλοσοφία και τη σημασία των εξειδικεύσεων στην Οδοντιατρική,από το πρίσμα ενός μετεκπαιδευμένου στην Αισθητική οδοντιατρική,Οδοντιάτρου,που ασκώ όμως Γενική Οδοντιατρική,γιατί στην τελική αυτός είναι ο πυρήνας του μεταπτυχιακού μου.
 
  Θυμίζω ότι οι ειδικότητες στην Οδοντιατρική είναι η  Ορθοδοντική και η Γναθοπροσωπική Χειρουργική,και οι εξειδικεύσεις (μιλάω με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσ/νικης οι τίτλοι είναι περίπου ίδιοι ) : Προσθετική ,Ενδοδοντία,Περιοδοντολογία,Οδοντική Χειρουργική,Παιδοδοντία,Ορθοδοντική,Στοματική Χειρουργική,Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου,Στοματολογία,Ακτινολογία&Διαγνωστική.Βαρύγδουποι τίτλοι,έτσι?
  Θα αναρωτηθεί κανείς τί σημαίνουν όλα αυτά; Δηλαδή ο Γενικός Οδοντίατρος δεν τα κάνει;Μα όλα τα προαναφερθέντα τα κάνει και ο Γενικός Οδοντίατρος.Μα και τότε-θα συνεχίσει να αναρωτιέται ο αναγνώστης-ποια η χρησιμότητα των εξειδικεύσεων; Γιατί κάποιος να αφιερώσει χρόνο,κόπο και χρήμα για να εξειδικευθεί σε κάτι που κάνει και ο Γενικός Οδοντίατρος;

                                                   
Οι ερωτήσεις θα απαντηθούν με τη σειρά τους.
  • Ο Γενικός Οδοντίατρος,από το πρόγραμμα σπουδών του,θεωρητικά, είναι πλήρως καταρτισμένος για να αντιμετωπίζει τα περιστατικά που έρχονται στο ιατρείο του.Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το περιστατικό είναι πολύ δύσκολο ή υπερβαίνει τις ικανότητες και τις γνώσεις του ή δε θέλει συνειδητά να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο τομέα της Οδοντιατρικής.
  • Τότε,παραπέμπει το περιστατικό στον εξειδικευμένο συνάδελφο,ο οποίος έχει φάει άλλα 3 περίπου χρόνια από τη ζωή του,για να εξειδικευθεί σε ένα τομέα της Οδοντιατρικής τον οποίο ασκεί εξ'ολοκλήρου.
  • Επίσης μπορεί κάποιος να θέλει να γίνει εξειδικευμένος Οδοντίατρος,για να ακολουθήσει Πανεπιστημιακή καριέρα,γιατί το να κάνεις τα χαρτιά σου πχ για Λέκτορας πρέπει να έχεις διδακτορικό και για να έχεις διδακτορικό πρέπει να έχεις μεταπτυχιακό τίτλο.
  Πού όμως δεν τσουλάει το πράγμα; Είναι πολυπαραγοντικό
  1. Εδώ είναι Ελλάδα. Οπότε ο ασθενής δεν εκτιμάει το γεγονός ότι μπορεί να μην μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάστασή σου,γιατί όλοι οι προηγούμενοι οδοντίατροι του τα έκαναν όλα,οπότε αυτομάτως δεν είσαι καλός. Το γεγονός ότι κάποιοι οδοντίατροι υπόσχονται θαύματα και τελικά βγάζουν τα δόντια που θα έσωζαν,δεν περνάει από το μυαλό τους.
  2. Αρκετοί εξειδικευμένοι δεν ασκούν αποκλειστικά την ειδικότητά τους. Αυτό γίνεται πιο εμφανές σε περιπτώσεις ειδικοτήτων που μπορεί να κάνει και ο Γενικός Οδοντίατρος πχ Προσθετική και Αισθητική Οδοντιατρική. Έχουν παρατηρηθεί παραπομπές σε εξειδικευμένο,που τελικά ο ασθενής φεύγει από το Γενικό Οδοντίατρο και γίνεται ασθενής του εξειδικευμένου για όλα τα οδοντιατρικά του προβλήματα.Το φαινόμενο παρατηρείται και σε εξειδικευμένους που συστεγάζονται με Γενικούς Οδοντιάτρους. Πχ έρχεται παραπομπή από άλλο Γενικό Οδοντίατρο και ο εξειδικευμένος πείθει τον ασθενή να συνεχίσει τη θεραπεία στο Γενικό Οδοντίατρο που συστεγάζεται με τον εξειδικευμένο.
  3. Ορισμένοι εξειδικευμένοι παρουσιάζονται ως οι μοναδικοί καταρτισμένοι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ασθενών και οι Γενικοί Οδοντίατροι δεν μπορούν.Το φαινόμενο είναι αρκετά σύνηθες σε ειδικότητες όπως Παιδοδοντία, Περιοδοντολογία,Ενδοδοντία κ.α Η απάντηση σε αυτό έρχεται από το πρόγραμμα σπουδών του προπτυχιακού.το οποίο λέει ότι ο Γενικός Οδοντίατρος είναι επαρκώς καταρτισμένος για να προσφέρει συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Όταν ο Γενικός Οδοντίατρος δει είτε ότι η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή ότι το περιστατικό δεν καλύπτεται από τις γνώσεις του,τότε το παραπέμπει στον Εξειδικευμένο. Πχ με τους Παιδοδοντίατρους το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών διδάσκει την Παιδοδοντία σε 3 εξάμηνα και καταρτίζει επαρκώς το Γενικό Οδοντίατρο να αντιμετωπίζει περιστατικά παιδιών από 6 χρονών και άνω. Ορισμένοι Γενικοί Οδοντίατροι δια της δια βίου μάθησης μπορούν να αντιμετωπίσουν απλές καταστάσεις παιδιών κάτω των 6 ετων ενώ άλλοι κατευθείαν με το που δουν παιδί στο οδοντιατρείο,το παραπέμπουν σε Παιδοδοντίατρο.Ακόμα και Ορθοδοντική θεραπεία μπορουν να κάνουν οι γενικοί Οδοντίατροι,αρκεί να είναι καταρτισμένοι και το περιστατικό να μην υπερβαίνει τις γνώσεις τους.Οι ασθενείς των εξειδικευμένων κανονικά είναι οι Γενικοί Οδοντίατροι που θα τους παραπέμψουν τους ασθενείς και λιγότερο οι ίδιοι οι ασθενείς που θα πάνε κατευθείαν παρακάμπτοντας το Γενικό Οδοντίατρο. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι ο εξειδικευμένος,γενικά,είναι και πιο ακριβός από το Γενικό Οδοντίατρο.Το οποίο είναι και λογικό,διότι αφιέρωσε περισσότερο κόπο,χρόνο και χρήμα από τη ζωή του για να εξειδικευθεί σε κάτι,και έκανε τις ανάλογες επενδύσεις σε εξειδικευμένο εξοπλισμό,οπότε οι τιμές του είναι ανάλογες.
  4.  Όπως είπα στην αρχή της ανάρτησης μου,σκοπός μου δεν είναι να υπερασπιστώ τα κεκτημένα των Γενικών Οδοντιάτρων, ακυρώνοντας τις εξειδικεύσεις ούτε να υπερασπιστώ τις εξειδικεύσεις ακυρώνοντας το πτυχίο της Γενικής Οδοντιατρικής,αλλά να εξηγήσω λιγάκι το θολό τοπίο,που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τις ειδικότητες-εξειδικεύσεις στην Οδοντιατρική.
    Ελπίζω να βοήθησα.
                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου