Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Πρόβλημα με το δόντι-Εξαγωγή!

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης και κάπως πρωθύστερο σχήμα αποτελεί η απλή εξαγωγή του δοντιού,γιατί όπως με πληροφόρησε φανατικός αναγνώστης του ιστολογίου,είμαι ανάποδος.Mια και είπα για τις οδηγίες μετά την εξαγωγή,μετά για τη χειρουργική εξαγωγή,ας πω λοιπόν και για την απλή εξαγωγή δοντιού.
  Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.Καμία εξαγωγή δεν είναι απλή.Μπορεί να φαίνεται απλή για τον ασθενή,και για τον οδοντίατρο είναι το πιο εύκολο πράγμα να βγάζει δόντια κτλ κτλ,αλλά δεν είναι έτσι. Κάθε εξαγωγή έχει τη δυσκολία της και μπορεί να εκδικηθεί τον οδοντίατρο αν την αντιμετωπίσει με χαλαρότητα.Υπάρχουν δόντια που θα βγουν εύκολα,άλλα που φαίνονται ότι θα βγουν εύκολα αλλά τελικά δεν βγαίνουν τόσο εύκολα,άλλα δόντια δύσκολα και άλλα που φαίνονται δύσκολα και βγαίνουν τελικά πιο εύκολα.Από την πλευρά του ασθενή η χαλαρότητα είναι το ζητούμενο βέβαια.Γιατί όπως και να το κάνουμε,αν ο ασθενής είναι χαλαρός,τότε και ο οδοντίατρος είναι πιο χαλαρός. Αν ο ασθενής είναι στην "πρίζα" τότε και ο οδοντίατρος πρέπει να προσπαθήσει να ηρεμήσει τον ασθενή και μετά να βγάλει το δόντι.Και αυτό ορισμένες φορές είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα.
                                        
  Γιατί χρειάζεται η εξαγωγή; Οι λόγοι είναι πολλοί. Μπορεί να έχει χαλάσει πολύ το δόντι από τερηδόνα,μπορεί να κουνιέται πολύ λόγω περιοδοντίτιδας,μπορεί να έχει σπάσει,μπορεί να είναι ένας φρονιμήτης που χρειάζεται εξαγωγή,μπορεί να χρειάζεται εξαγωγή λόγω ορθοδοντικής θεραπεία,μπορεί..μπορει..μπορεί! Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ένα δόντι που έχει σπάσει,αλλά μπορεί να γίνει απλή εξαγωγή,μια και μπορεί ο οδοντίατρος με τα εργαλεία του να έχει εύκολη πρόσβαση στον δόντι.Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνει χειρουργική εξαγωγή.

  Πώς γίνεται η απλή εξαγωγή; Πρώτα πρώτα καλό θα ήταν να κάνουμε μια ακτινογραφία για να αντλήσουμε πληροφορίες για το τι γίνεται στην περιοχή,πώς είναι το δόντι και οι ρίζες του και με τι ανατομικά μορια είναι κοντά το δόντι.Στη συνέχεια αναισθητοποιούμε την περιοχή.Μην ανησυχείτε,παρά το γεγονός ότι υπάρχει κρίση δεν τσιγκουνευόμαστε το αναισθητικό!Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα συνδεσμοτόμο,ένα εργαλείο για να απελευθερώσουμε το δόντι από τις ίνες περιοδοντίου,που το κρατούν μέσα στο φατνίο(καθηλωμένο δηλαδή μέσα στο σαγόνι). Δηλαδή απελευθερώνουμε το δόντι από τα δεσμά του,οπότε ξεκινάει να κουνιέται.Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα μοχλό για να αυξήσουμε την κινητικότητα του δοντιού.
                        
 Tελικά μπορεί να το βγάλουμε έτσι ή να χρησιμοποιήσουμε μια οδοντάγρα για να το πιάσουμε και να το βγάλουμε από το στόμα.Υπό φυσιολογικές συνθήκες πχ ασθενής μέσης ηλικίας μη καπνιστής τα ούλα επουλώνονται σε 10-20 ημέρες.Αν έχουν γίνει ράμματα αυτά αφαιρούνται συνήθως στις 10 ημέρες.
Υπάρχει περίπτωση μετά την εξαγωγή και όταν περάσει η αναισθησία να ανεβάσει ο ασθενής δέκατα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν λίγο πιο δύσκολη η εξαγωγή,οπότε κακοποιήσαμε λιγάκι την περιοχή ή ότι η περιοχή της εξαγωγής είχε φλεγμονή,οπότε ο οργανισμός δρα ουτως ώστε να εξαλείψει τα εναπομείναντα μικρόβια.Δεν χρειάζεται κατευθείαν να πάρουμε αντιβίωση.Μπορούμε να πάρουμε και ένα απλό αντιφλεγμονώδες,αλλά οπωσδήποτε συνεννοούμαστε με τον γιατρό μας.Συνήθως περνάει την επόμενη μέρα.

   Όλα περιγράφονται στο παρακάτω video.


Αυτή είναι η οδοντάγρα που ορισμένοι ασθενείς τη λένε και "Τανάλια"
  
                                 Δεν καταλαβαίνω γιατί!

                                                                              



Καλά εντάξει ΙΣΩΣ έχουν ένα αμυδρό δίκιο!


  Σε περίπτωση τώρα που σπάσει το δόντι πριν βγει όλο ή έχει μείνει μέρος της ρίζας του δοντιού στο ούλο τότε αναγκαζόμαστε να πάμε σε χειρουργική εξαγωγή του δοντιού. Περισσότερες πληροφορίες στην αντίστοιχη ανάρτηση

Όσο για τις οδηγίες μετά την εξαγωγή σας παραπέμπω στην αντίστοιχη ανάρτηση

                          Αυτά είχα να σας πω και για την απλή εξαγωγή.Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε

                                       

4 σχόλια:

  1. Εγώ δεν έχω βγάλει ακόμα κανένα δόντι αλλά ίσως χρειαστεί να βγάλω τους φρονιμήτες. Η διαδικασία είναι η ίδια? Πάνω-κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αν οι φρονιμήτες έχουν βγει στο στόμα τότε η διαδικασία είναι η ίδια.

      Αν είναι έγκλειστοι, δηλαδή δεν έχουν βγει ακόμα στο στόμα τότε η διαδικασία περιγράφεται στην ακόλουθη ανάρτηση

      http://dentalopinions.blogspot.gr/2012/06/blog-post_25.html

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα. Εβγαλα χθες τον κατω αριστερα φρονιμιτη μου.Σημερα δεν ποναω τοσο αλλα απο χθες ανεβαζω δεκατα απο 37.3 εως 37.8. Παιρνω παναντολ γ ανακουφιση.Ειναι φυσιολογικο να εχω δεκατα χωρις να ποναω ιδιαιτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Είναι φυσιολογικό μετά την εξαγωγή να ανεβάσει ο ασθενής πυρετό. Ειδικά σε δόντι ου έχει φλεγμονή, είναι ένας τρόπος αντίδρασης του οργανσιμού στην εξαλειψη των υπολειμάτων της φλεγμονής, ύστερα από την εξαγωγη του δοντιού.

      Συνήθως ο πυρετός υποχωρεί την επόμενη μέρα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή