Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Εξειδικεύσεις-Ειδικότητες στην Οδοντιατρική

   Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι οι ειδικότητες και οι εξειδικεύσεις στην Οδοντιατρική. Το θέμα θα συνεχιστεί και σε επόμενη ανάρτηση για τη σημασία τους στην καθημερινή Οδοντιατρική πράξη.
 
   Ξεκινάω με μια ιστορική αναδρομή.Στην αρχή δεν υπήρχαν εξειδικεύσεις.Όλοι οι Οδοντίατροι που έπαιρναν πτυχίο από την Οδοντιατρική σχολή της Αθήνας ή της Θεσ/νίκης είχαν τον τίτλο "Χειρουργοί Οδοντίατροι". Αυτός ο τίτλος τους διαφοροποιούσε από τους εμπειρικούς οδοντιάτρους που μέχρι το 1950 περίπου βγάζαν δόντια και μόνο.Στη συνέχεια-δε θυμάμαι ακριβώς πότε- έγιναν δύο ειδικοτητες στην Οδοντιατρική,οι μόνες επίσημα αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος : Η Ορθοδοντική και η Γναθοπροσωπική Χειρουργική,για την οποία πρέπει να έχεις και πτυχίο Ιατρικής.Στη συνέχεια,και ακολουθώντας τα δεδομένα του εξωτερικού,στις αρχές του 1990 νομίζω ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα πρώτα μεταπτυχιακά στην Οδοντιατρική,τα οποία παρείχαν μια εξειδίκευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα.Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν και τελικά τώρα οι εξειδικεύσεις έχουν γίνει οι ακόλουθες(μιλάω με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Θεσ/νικης οι τίτλοι είναι περίπου ίδιοι ) : Προσθετική ,Ενδοδοντία,Περιοδοντολογία,Οδοντική Χειρουργική,Παιδοδοντία,Ορθοδοντική,Στοματική Χειρουργική,Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου,Στοματολογία,Ακτινολογία&Διαγνωστική.Βαρύγδουποι τίτλοι,έτσι?
Θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε λιγάκι τους όρους,έτσι ώστε στην επόμενη μας ανάρτηση να δούμε για τη σημασία τους.Ας ξεκινήσουμε με τις επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες :
  1. Ορθοδοντική : Σκοπός της Ορθοδοντικής είναι να διορθώνει ανωμαλίες στο δόντια,που σχετίζονται με τη θέση των δοντιών στη γνάθο και τον τρόπο που δαγκώνουμε.
  2. Γναθοπροσωπική Χειρουργική : Απαιτεί και πτυχίο Ιατρικής. Εϊναι νοσοκομειακή ειδικότητα και ασχολείται με το σύνολο των χειρουργικών παρεμβάσεων στην περιοχή του προσώπου πχ σε περίπτωση ατυχημάτων,εκτομής όγκων κ.α.
Πάμε τώρα στις εξειδικεύσεις :
  •  Προσθετική: Ασχολείται με την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών,συνήθως εκτεταμένων περιστατικών,αλλά και με Αισθητική Οδοντιατρική. Οι προσθετολόγοι κάνουν και αποκαταστάσεις εμφυτευμάτων,αλλά συνήθως δεν τα βάζουν οι ίδιοι,εκτός αν έχουν πάρει ανάλογη πιστοποίηση ,αλλά συνεργάζονται με άλλες ειδικότητες πχ Περιοδοντολόγους ή Στοματικούς Χειρουργούς ή Γανθοπροσωπικούς Χειρουργούς ή ακόμα και Γενικούς Οδοντιάτρους.
  • Ενδοδοντία : Ασχολείται με τις απονευρώσεις(ενδοδοντικές Θεραπείες) των δοντιών,ειδικά τα δύσκολα περιστατικά τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Γενικός Οδοντίατρος
  • Οδοντική Χειρουργική : Είναι ότι πλησιέστερο σε Αισθητική Οδοντιατρική έχουμε στην Ελλάδα. Είναι σαν μια μικρή προσθετική,με έμφαση στα άσπρα σφραγίσματα σε όλες τις παραλαγές τους(συμβατικά,ένθετα,επένθετα),λεύκανση κ.α.
  • Περιοδοντολογία : Για εκτεταμένα προβλήματα με τα ούλα,τα οποία χρειάζονται και χειρουργική αντιμετώπιση,για χειρουργεία στην περιοχή του στόματος αλλά και για τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
  • Παιδοδοντία : Αντιμετώπιση παιδιατρικών ασθενών,ειδικά κάτω των 6 ετών αλλά και δύσκολων περιστατικών όπως παιδιά με σύνδρομα,φοβικά παιδιά,υπερκινητικά παιδιά κ.α.
  • Στοματολογία : Διάγνωση διαφόρων ευρημάτων που μπορεί να βρεθούν στο στόμα και τα οποία μπορεί να είναι προ-καρκινικές βλάβες ή ακόμα και καρκίνος στα αρχικά στάδια.
  • Αντιμετώπιση ΣτοματοΠροσωπικού Πόνου : Αντιμετώπιση πόνων που σχετίζονται με την περιοχή του στόματος και του προσώπου γενικότερα.
  • Στοματική Χειρουργική : Χειρουργική αντιμετώπιση προβλημάτων στο εσωτερικό του στόματος πχ κύστεις,έγκλειστους φρονιμητες αλλά και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
  • Ακτινολογία και Διαγνωστική : Απεικόνιση και διάγνωση προβλημάτων στο στόμα,λήψη ακτινογραφιών πχ για εμφυτεύματα,για ορθοδοντική θεραπεία,για εξαγωγή φρονιμητών ή για καρκινικές βλάβες.
 

Τελευταία αλλά έπρεπε να είναι πρώτη είναι η Γενική Οδοντιατρική,το πτυχίο δηλαδή που παίρνει κάποιος που αποφοιτεί από την Οδοντιατρική Σχολή. Το προπτυχιακό πρόγραμμα της Οδοντιατρικής καλύπτει όλους τους προαναφερθέντες τομείς εξειδικευσεων και ειδικοτήτων,αλλά όχι στο εύρος,στις γνώσεις και τις δυνατότητες που προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.Κάτι τέτοιο δε θα ήταν δυνατόν εξάλλου.Ο Γενικός Οδοντίατρος όμως είναι επαρκώς καταρτισμένος να αντιμετωπίζει τα οδοντιατρικά περιστατικά με συντηρητικό τρόπο ή να τα παραπέμπει στους παραπάνω εξειδικευμένους οδοντιάτρους και σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνεται το πτυχίο του από την ύπαρξη των εξειδικευμένων συναδέλφων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου