Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Οδοντιατρική και Εγκυμοσύνη

  Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί η οδοντιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  Και ναι,γυναίκες αναγνώστες του ιστολογίου,μείνατε έγκυες! Συγχαρητήρια και με έναν πόνο.Και φυσικά συγχαρητήρια και στους ευτυχείς πατέρες!Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια περίοδος ανακατατάξεων για το σώμα της γυναίκας και μεταβολών,τόσο σωματικών όσο και ορμονικών. Η ευτυχής μέλλουσα μητέρα έρχεται σε συνεχή επαφή με αρκετούς γιατρούς,και σε στενή σχέση με το γυναικολόγο.
 " Και ο οδοντίατρος;"
                                          
"Συγνώμη,αλλά παιδί θα κάνουμε,σιγά μην τρέχουμε στον οδοντίατρο."

                                          

Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα λάθη της Ελληνίδας-μέλλουσας μάνας,αλλά και γενικότερα της ελληνικής νοοτροπίας,που θέλει τον οδοντίατρο να τον θυμόμαστε μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα.Και όμως,στον οδοντίατρο είναι καλό να πάμε για την αντιμετώπιση οδοντιατρικών αναγκών που έχουμε,και τις εχουμε παραμελήσει ή ακόμα και προληπτικά.Και αυτό για πολλούς λόγους :
  1. Επειδή η εγκυμοσύνη προκαλεί ορμονικές μεταβολές,κάποιες καταστάσεις πχ πρόβλημα με τα ούλα,χειροτερεύουν.Παλαιότερα πιστευόταν ότι υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται "περιοδοντίτιδα της εγκυμοσύνης". Δηλαδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανιζόταν νόσος των ούλων,τα δόντια κουνιόντουσαν και έπεφταν. Οι παλαιότεροι έλεγαν"το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα του,γι'αυτό χαλάνε τα δόντια". Φυσικά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ούτε περιοδοντίτιδα της εγκυμοσύνης υπάρχει,ούτε το έμβρυο κλέβει τίποτα από τη μητέρα. Απλά,προβλήματα που δεν είχαν αντιμετωπιστεί πριν την εγκυμοσύνη,χειροτερεύουν και γίνονται πιο εμφανή κατά τη διάρκεια της.
  2. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,μπορεί να έχετε λαχτάρα για γλυκά ή γενικά για διατροφή σε άτακτα χρονικά διαστήματα,και δεν δίνετε προτεραιότητα στα δόντια σας. Οπότε τα οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν,χειροτερεύουν.
  3. Εκτός από τη μητέρα,οποιοδήποτε πρόβλημα οδοντιατρικής ή μη φύσεως μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο ή την έκβαση της εγκυμοσύνης. Έχουν αναφερθεί έρευνες που συνδέουν οδοντιατρικά προβλήματα με πρόωρους τοκετούς, ελλιποβαρή νεογνά κ.α. Δεν τις χρησιμοποιώ ,όπως άλλοι σαν φόβητρο,γιατί δεν είναι πλήρως εξακριβωμένη η σχέση μεταξύ των παραπάνω,αλλά δεν υπάρχει λόγος να έχετε ενεργό φλεγμονή στο στόμα σας,ενώ είσαστε έγκυες. 
  4. Μετά τη γέννα,η μητέρα(εσείς δηλαδή!) θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά  νέα πράγματα και καταστάσεις,μια και όλος ο κόσμος αναποδογυρίζει και το παιδί γίνεται προτεραιότητα. Άρα,το πιο πιθανόν είναι να κάνετε να πάτε στον οδοντίατρο αρκετό καιρό. Μέχρι τότε τυχόν οδοντιατρικά προβλήματα θα έχουν χειροτερεύσει.
Πότε όμως η έγκυος πρέπει να πάει στον οδοντίατρο και τί μπορεί να κάνει από οδοντιατρικής πλευράς;
  • Αποφεύγεται η επίσκεψη στον οδοντίατρο,στο πρώτο τρίμηνο της κύησης .Τότε σχηματίζονται σημαντικά μέρη της ανατομίας του εμβρύου,οπότε αν δεν υπάρχει κάποιο επείγον περιστατικό δεν υπάρχει και λόγος επίσκεψης. 
  • Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης,μπορούν να γίνουν σχεδόν όλες οι επείγουσες και μη οδοντιατρικές πράξεις .Μπορεί να γίνει καθαρισμός ή και αδρή περιοδοντική θεραπεία.Με το θέμα της τοπικής αναισθησίας,αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα οδοντιατρικά αναισθητικά,μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναισθητικά χωρίς αγγειοσυσπαστικό. Φυσικά μικρές συνεδρίες και συνήθως πρωινές,για να είναι και πιο ξεκούραστη η εγκυμονούσα.Ακόμα και σφραγίσματα ή και εξαγωγές μπορούν να γίνουν. Αυτό γιατί,θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε αιτία πιθανού πόνου,σε μετέπειτα στάδιο. Το να έχουμε τερηδόνα,που μπορεί να φτάσει στο νεύρο του δοντιού(πολφό) ή ένα κατεστραμμένο δόντι που μπορεί να πονάει δεν το θέλουμε. Γιατί συνήθως τα δόντια πονάνε στις πιο ακατάλληλες ώρες.Και τότε τρέχουμε και δε φθάνουμε. Το είπε ο Ιπποκράτης "Kάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν". Το θέμα είναι ποιος τον ακούει!!
  • Στο τρίτο τρίμηνο δεν κάνουμε κάτι,αν δεν είναι επείγον ,για να μειώσουμε τις πιθανότητες να γεννήσει η ασθενής στην οδοντιατρική καρέκλα!Δεν παίζουμε με τις πιθανότητες,μπορεί να γίνει!
  Ως προς τις ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,καλό είναι να αποφεύγονται,ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.Αν θέλουμε οπωσδήποτε ακτινογραφία,στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης,και μόνο αν είναι εξαιρετικά επείγον,παρά το γεγονός ότι η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή,και αν φοράει η έγκυος την ειδική ποδιά ακτινοπροστασίας από μόλυβδο,είναι πολύ μικρή η ακτινοβολία για το έμβρυο. Γιατί να ρισκάρουμε;
  Προσοχή πρέπει να δοθεί στις οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή,τακτικό βούρτσισμα και να μην παραμελεί η εγκυμονούσα τα δόντια της. Στις περιπτώσεις εμέτων κατά την εγκυμοσύνη,να μην πλένετε τα δόντια με οδοντόβουρτσα,αλλά να τα ξεπλένετε με νερό.Αυτό γιατί το περιβάλλον του στόματος είναι αρκετά όξινο,από τα στομαχικά περιεχόμενα,οπότε κινδυνεύετε να κάνετε ζημιά στα δόντια.
  Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επαφή με το θεράποντα ιατρό-γυναικολόγο της εγκύου. Αυτός την παρακολουθεί και αυτός ξέρει καλύτερα,ως εξειδικευμένος.
Ελπίζω να βοήθησα.Άντε και με έναν πόνο!
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου