Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ενδοδοντική Θεραπεία..ή Απονεύρωση;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης θα είναι η ενδοδοντική θεραπεία.Οι ασθενείς την ξέρετε ως απονεύρωση.Αν και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τι σκέφτεται κάποιος όταν ακούει τον όρο απονεύρωση,νομίζω ότι σκέφτεται κάτι τέτοιο
                                     
                                  
                                                                                                            
ή κάτι τέτοιο
                                   
Σίγουρα και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι αυτό που νομίζετε!!

  Η ενδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία ο πολφός του δοντιού(το νεύρο δηλαδή),επειδή έχει μολυνθεί από μικρόβια,αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα βιοσυμβατό υλικό,έτσι ώστε το δόντι να παραμείνει λειτουργικό μέσα στο στόμα.
 -"Μα καλά και ο όρος "Απονεύρωση"; Ο όρος απονεύρωση,μάλλον έχει μείνει από το παρελθόν,οπότε και δεν γινόταν κάποια συγκεκριμένη θεραπεία,αλλά έβαζε ο οδοντίατρος της εποχής κάποιο νεκρωτικό του πολφού(νεύρου),συνήθως αρσενικό,και το δόντι σταμάταγε να πονάει,λόγω νέκρωσης του πολφού.Φυσικά τέτοια δόντια ήταν καταδικασμένα να πέσουν,αλλά μιλάμε για μια εποχή όπου η οδοντιατρική γνώση και η οδοντιατρική παιδεία ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 
  Ας δούμε μαζί τα στάδια της ενδοδοντικής θεραπείας. Είπαμε ότι το νεύρο του δοντιού(ο πολφός),έχει εκτεθεί σε μικρόβια.Αυτό μπορεί να γίνει επειδή το δόντι έχει χαλάσει πχ από    τερηδόνα.Μπορεί όμως να γίνει και από κάποιο σπάσιμο(κάταγμα) του δοντιού.

                                     
  Βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα,την τερηδόνα να έχει φτάσει στο νεύρο(πολφό) του δοντιού.Στην περίπτωση αυτή κάνουμε τα παρακάτω:
                            
  Καθαρίζουμε το δόντι από την τερηδόνα και αποκτούμε πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες(τους σωλήνες που βρίσκεται το νεύρο του δοντιού).
 Η όλη διαδικασία γίνεται με απομόνωση είτε με τολύπια βαμβακιού πχ

                         



ή με τη βοήθεια απομονωτήρα,όπως στην φωτογραφία

             
Φυσικά οι Έλληνες ασθενείς δεν είναι και πολύ εξοικειωμένοι με τον απομονωτήρα,γιατί νιώθουν ότι τους πνίγει.Σεβαστό και κατανοητό.
  Στη συνέχεια λοιπόν αφαιρούμε το νεύρο με τη βοήθεια ενδοδοντικών ρινών,και προετοιμάζουμε ταυτόχρονα τα τοιχώματα του δοντιού για να τοποθετήσουμε το βιοσυμβατό υποκατάστατο του νεύρου.Οι ενδοδοντικές ρίνες(κάποιοι ασθενείς τις λένε "τσιγκελάκια") είναι αυτές

  Μεταξύ των διαφόρων μεγεθών των ενδοδοντικών ρινών κάνουμε εκπλύσεις του δοντιού με έναν αντιμικροβιακό παράγοντα,ο οποίος μπορεί να είναι είτε διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου( ή αλλιώς χλωρίνης) ή χλωρεξιδίνη ή και συνδυασμός τους.Η έκπλυση γίνεται με τη βοήθεια σύριγγας και κατευθείαν μέσα στο ριζικό σωλήνα,εκεί που ήταν το νεύρο του δοντιού.
  Στη συνέχεια κλείνουμε το δόντι με κάποιο βιοσυμβατό υλικό.Συνήθως χρησιμοποιείται γουταπέρκα(εικόνα 3)σε μορφή κώνων.Οι κώνοι γουταπέρκας είναι αυτοί
                             
  Τέλος,κάνουμε την αποκατάσταση πάνω από το δόντι.Αναλόγως με το πόσο κατεστραμμένο ήταν το δόντι,μπορούμε να κάνουμε από σφράγισμα έως στεφάνη(θήκη).Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στο video που ακολουθεί
Εκτός από χρήση χεροκίνητων εργαλείων,τις φωτογραφίες των οποίων παρέθεσα,τώρα στην οδοντιατρική πραγματικότητα έχουν εισαχθεί και μηχανοκίνητα εργαλεία,που κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τα χειροκίνητα,πιο γρήγορα.

Ενημερώση Ανάρτησης 27/06/13 : Επειδή υπάρχει περίπτωση να πάει κάτι στραβά κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης,μια και ως θεραπευτική διαδικασία έχει και αυτή ποσοστά επιτυχίας και αποτυχίας..(πατήστε εδώ για περισσότερα!)

  Σε πόσα ραντεβού γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία; Ανάλογα με το δόντι και τον επεμβαίνοντα,από ένα έως και τέσσερα ραντεβού,αν γίνει κάθε στάδιο ξεχωριστά .Σε περίπτωση που το δόντι συνοδεύεται και από απόστημα,που δε σταματάει να βγάζει πύον,τα ραντεβού μπορεί να αυξηθούν.Αλλά οπωσδήποτε μεταξύ των επισκέψεων το δόντι καλύπτεται με προσωρινό σφράγισμα και αν πυορροεί,τοποθετείται και κάποιο φάρμακο(συνήθως υδροξείδιο του ασβεστίου),για να απορροφήσει το πύον. Μπορεί να δοθεί και αντιβίωση.
  Ποιός κάνει την ενδοδοντική θεραπεία; Την ενδοδοντική θεραπεία την κάνει και  γενικός οδοντίατρος και ο εξειδικευμένος ενδοδοντιστής ή ενδοδοντολόγος. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί οδοντίατροι που δεν κάνουν ενδοδοντικές θεραπείες και υπάρχουν και κάποιοι ενδοδοντολόγοι που θεωρούν ότι μόνο αυτοί πρέπει να κάνουν τις ενδοδοντικές θεραπείες.Αυτοί είναι τα δύο άκρα.Για περισσότερα σας παραπέμπω σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου για τη σημασία των εξειδικεύσεων στην Οδοντιατρική
  Ποιά η διάρκεια ζωής μιας ενδοδοντικής θεραπείας; Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια.Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια θεραπεία. Μπορεί να είναι και για πάντα,μπορεί να εμφανίσει και προβλήματα. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος κατά την επανεξέταση των ασθενών.
Ελπίζω να σας βοήθησα.Καλά βουρτσίσματα.
                      

8 σχόλια:

  1. Γιατρε καλησπερα..Υστερα απο μια λαθος απονευρωση και λαθος επιλογη γιατρου καποτε ,εχω ξεκινησει συνεδριες με εναν οδοντιατρο για να φτιαξω τα κακως κειμενα των δοντιων και των λαθων του πρωτου. Σημερα λοιπον εκανα την πιο επιπονη απονευρωση που εχω κανει ποτε,με μπολικη αναισθησια παρακαλω πολυ ,αλλα ο πονος σε καποια βαθια σημεια πονος!!Δεν υπαρχει εμφανης φλεγμονη,οπως οιδημα ή πονος παρολα αυτα εγω λαμβανω μια αμοξιλ 500 (οχι απο μονη μου) προληπτικα!Ενα νευρο αδυνατει να το διαπερασει και ετσι θα με στειλει σε ενδοδοντιστη..Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης..Γιατι ποναει τοσο παρα την ναρκωση (η οποια δεν ηταν και λιγη,5 ωρες εκανα να ξεμουδιασω) , δευτερον επειδη υπαρχει πλανο γεφυρας ,υπαρχει περιπτωση να μην μπορει να ολοκληρωθει η απονευρωση για καποιους λογους? Ουφ εχω αγχωθει πολυ,συν που σκεφτομαι παλι την ταλαιπωρια που θα περασω!Το δοντι ειναι το προτελευταιο δεξια της κατω γναθου. Eυχαριστω προκαταβολικα και συγχαρητηρια για το μπλογκ σας και την βοηθεια που προσφερεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Ο δοντίατρος έκανε σωστά να σας παραπέμψει σε εξειδικευμένο ενδοδοντιστή, γιατί είδε ότι το περιστατικό υπερβαίνει των κλινικών του δεξιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι σέβεται τη δουλεία του και τους ασθενείς του. Πολλές φορές οι οδοντίατροι φοβούνται να παραπέμψουν ένα περιστατικό, γιατί φοβούνται την αντίδραση των ασθενών. Έτσι καταφεύγουν σε λεονταρισμούς και τελικά σε λάθη. Οπότε μπράβο στον οδοντίατρο σας.

      Ο ενδοδοντιστής θα ολοκληρώσει τη θεραπεία, αν η θεραπεία ολοκληρώνεται. Αν δεν μπορεί και ο ενδοδοντιστής, σημαίνει ότι το δόντι είναι καταδικασμένο να εξαχθεί, άρα θα γίνει ένα νεο σχέδιο θεραπείας.

      Μην ανησυχείτε για την ταλαιπωρία. Η επόμενη φορά θα είναι και πιο εύκολη, γιατί θα έχει ενεργήσει και η αντιβίωση. Μπορεί να μη σας επιανε η αναισθησία, λόγω φλεγμονής.

      Καλη επιτυχία και μακάρι να πάνε όλα καλά. Πιστεύω ότι είσαστε σε καλά χερια.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα εγώ έκανα σήμερα εξαγωγή αλλά το δόντι πού έβγαλα στο σημείο εκείνο δεν με πονάει πονάνε πολύ τα ούλα πού έγιναν η ενέσεις τι να κάνω για να μου περάσει ο πόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Δε χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω. Απλά θα κάνετε λιγάκι υπομονή. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι καταπραϋντικό, απότε θα ηρεμήσει λιγάκι την περιοχή.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα έκανα εξαγωγή δοντιού εδώ και 4 μέρες δεν ποναω δεν είναι πρισμενο όλα μια χαρά απλά νιώθω κάτι σκληρό στην πληγή τι είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας εθχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε συσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλύτερα να μιλήσετε με το γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή.Έχοντας γνώση της κλινικής εικόνας αλλά και των χειρισμών του είναι ο καθ'ύλην αρμόδιος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας!

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  4. o γιατρος μαζι με τον φρονιμιτη, μου αφαιρεσε και τα υπολοιπα δοντια. αυτο δε μου πολυαρεσε και τον ρωτησα αν ειναι φυσιολογικο κατι τετοιο. η απαντηση που ελαβα ηταν "οχι, υπεπεσα σε σφαλμα, ειμαι κομπογιαννιτης γιατρος ξακουστος στην πιατσα. τι ηθελα και τον εμπιστευτηκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το να γίνει εξαγωγή και άλλων δοντιών εκτός από το φρονιμήτη, αν υπάρχει ένδειξη για κάτι τέτοιο πχ έντονη κινητικότητα, καταστροφή δοντιού όγω τερηδόνας κ.α δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οπότε δεν μπορώ να αξιολογήσω γιατί ο συνάδελφος προέβη σε αυτήν την οδοντιατρική θεραπεία.

      Δεν μπορώ δηλαδή να σας πω εκ των προτέρων αν ήταν οδοντιατρικό λάθος ή όχι, χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας.

      Καλό είναι να πισκεφθείτε έναν άλλο οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντικαταστήσετε τα δόντια που βγήκαν.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή