Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οδοντιατρικη Περίθαλψη στην επαρχία



 Αλίευσα αυτό το άρθρο,το οποίο παραθέτω για να καταδείξω ένα μεγάλο πρόβλημα

"Μεγάλο ποσοστό μαθητών αγροτικών περιοχών αγνοούν τον οδοντίατρο




Παρά την επαρκή ενημέρωση στις μέρες μας για την αναγκαιότητα της φροντίδας της στοματικής υγιεινής από την παιδική ηλικία, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών των αγροτικών περιοχών του δήμου Μουζακίου, στην περιοχή της Καρδίτσας δεν έχει επισκεφθεί οδοντίατρο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας των οδοντιάτρων Νικολάου Μαχαιρά και Βασιλικής Τζούνας, του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, στις τάξεις Α' και Β', 81 μαθητές (62,7%) δεν έχουν επισκεφθεί οδοντίατρο. Στις τάξεις Ε' και ΣΤ', οι μαθητές ρωτήθηκαν εάν θυμούνται την αιτία που επισκέφθηκαν για πρώτη φορά οδοντίατρο και οι τριάντα εξ αυτών (20,2%) απάντησαν λόγω οδονταλγίας, ενώ οι 20 (13,5%) για έλεγχο.

Το γενικό συμπέρασμα από τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας δείχνει μια σταθερά ανοδική πορεία της οδοντικής υγείας των μαθητών, παρά το γεγονός πως η πρώτη επαφή των παιδιών -μέσω οικογένειας- με τον οδοντίατρο, για προληπτικούς λόγους, παραμένει ακόμη σε χαμηλά ποσοστά.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 1/10 των μαθητών παρουσιάζουν ορθοδοντικά προβλήματα, ενώ τα κορίτσια παρουσιάζουν σταθερά υψηλότερα επίπεδα οδοντικής υγείας.

Οι δύο οδοντίατροι εκτιμούν πως «μέσω μιας ακόμη καλύτερης και συντονισμένης προσπάθειας με την αρωγή της πολιτείας, θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να γίνει η καταγραφή σε ειδικά έντυπα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της οδοντικής κατάστασης των μαθητών για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, που θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική αξιολόγηση και συγκριτική μελέτη.

Συνολικά εξετάσθηκαν 402 μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων στις αγροτικές περιοχές που εποπτεύονται υγειονομικά από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου.

Το δείγμα αποτελείται από 206 κορίτσια και 196 αγόρια, ενώ τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 υποομάδες, μαθητές Α' και Β' τάξης, μαθητές Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης. Στην Α' και Β' τάξη, ένα σύνολο 129 μαθητών 129 (71 κορίτσια -58 αγόρια), τερηδόνα σε 1 έως 2 μόνιμα δόντια παρουσίασαν 23 μαθητές (17,8%). Εμφράξεις σε μόνιμα δόντια παρουσίασαν δύο μαθητές (1,55%) και ορθοδοντικά προβλήματα πέντε (3,87%). Όσον αφορά τις Γ', Δ', Ε', ΣΤ' τάξεις, και σε ένα σύνολο μαθητών 273 (135 κορίτσια - 138 αγόρια), τερηδόνα σε 1-2 μόνιμα δόντια παρουσίασαν 70 μαθητές (25,6%), εμφράξεις μονίμων δοντιών 40 (14,65%) και ορθοδοντικά προβλήματα 32, σε ποσοστό (11,7%). Τα αντίστοιχα ποσοστά τερηδόνας, πριν 4-5 χρόνια, σε παρόμοια καταγραφή κυμαινόταν στο 35-40%, επισημαίνουν οι δύο οδοντίατροι".πηγη

  Δυστυχώς η οδοντιατρική παιδεία στην επαρχία,δεν είναι σε υψηλό σημείο.Και για αυτό φταίει και το κράτος και η νοοτροπία που υπάρχει στον Έλληνα,σχετικά με τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ακόμα η πλειοψηφία πιστεύει ότι πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα ή μόνο όταν μας πονάει κάποιο δόντι. Και εκεί που κάπως άλλαζε το θέμα,και είχε ξεκινήσει δειλά-δειλά και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,ήρθε η οικονομική κρίση και ξεκίνησαν οι περικοπές στην οδοντιατρική,και όχι μόνον,περίθαλψη.
  Και φυσικά για να μην θεωρηθώ ρατσιστής,μια και εγώ από χωριό είμαι,η νοοτροπία περί οδοντιατρικής περιθαλψης και οδοντιατρικής παιδείας δεν περιορίζεται στην επαρχία αλλά και στις πόλεις.Το θετικό είναι ότι γίνονται βήματα για την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας,από το δημοτικό ακόμα.Και τα αποτελέσματα της προσπάθειας δίνουν καρπούς.Φαίνεται ότι αλλάζει αυτό,απλά τώρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Δυστυχώς μια από τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης.
  Προσπαθείστε να πηγαίνετε στον γιατρό και τον οδοντίατρο για ένα check-up μια φορά το χρόνο τουλάχιστον. Θα προλάβετε πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου