Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πονάει το δόντι κάτω από γέφυρα/στεφάνη!Τι κάνουμε;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι το ακόλουθο ερώτημα :


"Γιατρέ με πονάει ένα δόντι κάτω από τη στεφάνη/γέφυρα.Τί κάνουμε;"

ή μια παραλλαγή της ερώτησης,που βασίζεται σε πρόσφατο σχόλιο αναγνώστη

"Πήραμε αποτύπωμα,αλλά πονάει το δόντι μετά το τρόχισμα.Παρ'όλα αυτά βάλαμε τη στεφάνη,και συνεχίζει να με πονάει"


ή μια παραλλαγή στην παραλλαγή

"Βαλαμε πρόσφατα μια στεφάνη/γέφυρα αλλά μετά από 2 μήνες και στα καλά καθούμενα με πονάει και πρήστηκα!Τι κάνουμε γιατρέ;"

Πολλές οι παραλλαγές αλλά ένα είναι το κεντρικό νόημα:

Τι κάνουμε όταν έχουμε κάποιο δόντι που πονάει και πρήζεται κάτω από στεφάνη ή γέφυρα;

Στην περίπτωση αυτή,το ξέρετε και το ξέρουμε ότι πρώτα βγάζουμε μια ακτινογραφία.H ακτινογραφια σε συνδυασμο με την κλινική εξέταση θα μας δείξει ποιο ειναι το υπευθυνο δόντι.
Τότε κάνουμε την ενδοδοντική θεραπεία κατά τα γνωστά,και συμπεριφερόμαστε στη γέφυρα ή τη στεφάνη σαν να ήταν κανονικό δόντι.
Σας παραπέμπω και στην ανάρτηση για τις ενδοδοντικές θεραπείες. 
Ανοίγουμε δηλαδή τη στεφάνη ή τη γέφυρα κάνουμε όλα τα στάδια μιας ενδοντικής θεραπείας.Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο,μια και η μορφολογία του δοντιού μπορεί να έχει αλλοιωθεί,από το τρόχισμα,οπότε να μην μπορούμε να βρούμε τους ριζικούς σωλήνες.
 Έστω ότι τελικά,μετά πολλών κόπων, φθάνουμε σε αυτό το σημείο

Βλέπετε το δόντι το οποίο είναι κατω από στεφάνη,σχετικά πρόσφατα κατασκευσμένη και που ομοιάζει με κανονικό δόντι στο χρώμα.Το ροζ είναι η γουταπέρκα που χρησιμοποιήθηκε για την απονεύρωση.
Τώρα λοιπόν πρέπει να κλείσουμε την τρύπα,ή αλλιώς να σφραγίσουμε την στεφάνη.
Το σφράγισμα γίνεται όπως τα σφραγίσματα των δοντιών,μια και γύρω από την τρύπα που έχουμε κάνει στην προσθετική αποκατάσταση είναι δόντι,οπότε μορεί να σφραγιστεί.
Περισότερες πληροφορίες για τα σφραγίσματα στον ακόλουθο σύνδεσμο.
 Στο πάνω μέρος που έρχεται σε επαφη με την προσθετική αποκατάσταση,το σφράγισμα θα θυμίζει τη διαδικασία επιδιόρθωσης της στεφάνης με την οποία έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερη ανάρτηση.
Και τελικά έχουμε μια εικόνα σαν και αυτή
όπου βέβαια το χρώμα δεν ήταν επιτυχημένο.Πιθανώς η ασθενής δεν ήθελε αισθητική,ήθελε να τελειώσει πολύ..μα πάρα πολύ γρήγορα!

                                                   Πόσο θα κρατήσει;

Αν γίνουν όλα τα στάδια σωστά μπορεί να κρατήσει και όσο μια κανονική απονεύρωση.Χρειάζονται όμως και σε αυτήν την περίπτωση επανεξετασεις,για να ελέγχουμε την απονεύρωση για στοιχεία αλλοίωσης.
Αυτά είχα να σας πω για το θέμα.Και ειδικά σήμερα επειδή είναι και του Αγ.Βαλεντίνου,μεγάλη του η χάρη,μην παραλείψετε..να χαμογελάτε!
 

           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου