Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Χτύπησε το δοντάκι του το 2 χρονών παιδί μου...

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελεί μια αληθινή ιστορία όσο και αληθινό σενάριο

                                          

 Όλα τα παιδάκια,από τη στιγμή που ξεκινούν να περπατάνε είναι επικίνδυνο να πέσουν και να χτυπήσουν.Έτσι λοιπόν και ένας ασθενής μου είπε ότι η κόρη του,ηλικίας δυομιση ετών,χτύπησε το δοντάκι της όταν είχαν πάει στο luna-park,και μπήκαν στα συγκρουόμενα.Το ίδιο σενάριο θα μπορούσε και να συμβεί στο σπίτι,με χτύπημα σε μία πόρτα,έναν τοίχο,μία πτώση ή μια απότομη κίνηση και χτύπημα στο σαγόνι της μητέρας εκεί που πάει να το πάρει αγκαλιά.
Όταν εξέτασα τη μικρή παρατήρησα ότι είχε λιγάκι μαυρίσει το δοντάκι της.
Δεν είχε γίνει και έτσι

                                         
αλλά είχε πάρει μια γκρίζα απόχρωση περίπου σαν και αυτό της φωτογραφίας,αν και όχι σε τόση μεγάλη έκταση.


Ήταν πιο εντοπισμένο.Δυστυχώς επειδή η μικρή φοβάται τους ξένους δεν μπόρεσα να βγάλω φωτογραφία του δοντιού,γι'αυτό η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο.
  Είπα στον πατέρα που αναθεμάτιζε την ώρα και τη στιγμή που την πήγε στο luna-park ότι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να πεθάνει από στεναχώρια.Το πιο πιθανό είναι το δοντάκι να έχει πάθει κάποια "διάσειση" ή "κάκωση",να έχει σπάσει ένα μικρό αγγειάκι κάπου γύρω ή μέσα στο δόντι και να προκαλεί αυτό το μαύρισμα.Αυτό που πρέπει να κάνει είναι
  • Να φωτογραφίσει το δόντι και να το ξαναδούμε σε τρεις με τέσσερις μήνες.Το πιο πιθανόν είναι το δόντι να έχει πάρει το κανονικό ή κοντά στο κανονικό του χρώμα.
  • Να προσέχει να μην ξανατραυματιστεί το παιδί στο δόντι,γιατί επαναλαμβανόμενα χτυπήματα μπορεί να προκαλέσουν πιο μόνιμες βλάβες και να νεκρώσουν το δόντι.Τώρα το δόντι αναρρώνει από το χτύπημα άρα είναι πιο ευαίσθητο.
  • Να σηκώνει κάθε βδομάδα το χειλάκι του παιδιού και να ψάχνει για σημάδι αποστήματος,ένα μπιμπικάκι και πρηξιματάκι στο ούλο πάνω από το δόντι.Σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί και το ούλο από το συμβαν,θα πρέπει να περιμένει περίπου δέκα μέρες για να έρθουν τα ούλα σε μια κάπως καλή κατάσταση. Αν εμφανιστεί αυτό το μπιμπικάκι,τα πράγματα δεν είναι καλά και χρειάζεται μάλλον ενδοδοντική θεραπεία.Και επειδή η ενδοδοντική θεραπεία σε παιδάκι 2 ή 3 χρόνων δεν είναι ότι πιο εύκολο,το πιο πιθανό είναι να γίνει εξαγωγη του δοντιού.Για να διατηρηθεί όμως ο χώρος για να βγει το μόνιμο δόντι πρέπει πιθανώς να φτιαχτεί ένα ορθοδοντικό μηχάνημα διατήρησης του χώρου,χωρίς να είναι και απαραίτητο,μια και ο κυνόδοντας κρατάει αρκετά καλά το χώρο.Αν θα φτιαχθεί ή δε θα φτιαχθεί μηχάνημα είναι απόφαση του γιατρού.
  • Να μην ανησυχεί για το τι θα πει ο κόσμος που το δοντάκι είναι μαύρο.Τα παιδάκια πέφτουν και χτυπάνε.Όσοι έχουν παιδιά ή ανίψια το ξέρουν.
Αν αυτή η πτώση γίνει σε παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας,δηλαδή μετά τα έξι,όταν έχουν βγει τα μόνιμα δοντάκια,τότε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και είναι πιο πιθανό να πάμε σε ενδοδοντική θεραπεία,χωρίς όμως αυτό να είναι σίγουρο.Σίγουρο είναι ότι παίρνουμε τη συμβουλή του οδοντιάτρου σε κάθε περίπτωση τραυματισμού που περιλαμβάνει το στόμα.
Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά παιχνίδια πάντα με προσοχή!

                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου