Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Καινούριες τεχνικές στην Οδοντιατρική.Πόσο εφαρμόσιμες είναι;

  Θέμα τη σημερινής μας ανάρτησης είναι οι καινούριες τεχνικές και ανακαλύψεις στην Οδοντιατρική και κατά πόσο αυτές είναι εφαρμόσιμες ή θα είναι εφαρμόσιμες στο κοντινό μέλλον.
  Ακούμε κατά καιρούς ή διαβάζουμε δημοσιεύματα περί ανακάλυψης νέων τεχνικών στην Οδοντιατρική οι οποίες υπόσχονται δόντια χωρίς τερηδόνα,καινούρια δόντια,άτρωτα δόντια,σφράγισμα χωρίς τροχό κοκ.

Παγκόσμια αλήθεια : Κανένας ασθενής δε συμπαθεί τον οδοντιατρικό τροχό.

Το ξέρετε εσείς οι ασθενείς,το ξέρουμε εμείς οι οδοντίατροι.Αλλά(πάντα υπάρχει το αλλά!)υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του οδοντιατρικού τροχού που φαντάζονται πολλοί ασθενείς και αγχώνονται και δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο και της πραγματικότητας.
Πάμε να δούμε φωτογραφίες για να αποδείξω τη θέση μου:
Όταν ένας ασθενής ακούει τροχό φαντάζεται αυτό

             ή αυτό                  
   
                                                      ή αυτό

                      Ανατριχιαστικά οδοντιατρικά εργαλεία του παρελθόντος (13)

Δεν περιμένει όμως να βρεί αυτό
 ή αυτό  

Ναι,συμφωνώ ότι η ιδέα του οδοντιατρικού τροχού είναι απωθητική,ότι μπορεί ο θόρυβος να απωθεί κάποιους ή οι δονήσεις να είναι  ενοχλητικές για κάποιους άλλους,αλλά να θέτουμε τα πράγματα στις σωστές τους βάσεις.Ο οδοντίατρος έχει το κακό,ότι λόγω επαγγέλματος,παραβιάζει τον άμεσο προσωπικό χώρο του ασθενούς(περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο).                                       Οριοθ�τηση προσωπικών και κοινών χώρων, σύμφωνα με τα ευρήματα του Dr. Hall                          Personal Spaces for Social Interaction

Έτσι τα συναισθήματα του ασθενούς μπορεί να είναι από ουδέτερα έως εχθρικά έναντι του γιατρού.Αυτό σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι θα πονέσει τον κάνουν να είναι σε κατάσταση υπερδιέγερσης,κοινώς στην "τσίτα".

                        

Ένα από τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης οδοντιατρικής είναι η αναισθησία.Οι τεχνικές και τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελειοποιημένες για να μην αισθάνεστε σχεδόν τίποτα.Όταν όμως λέω σχεδόν τίποτα, σας προειδοποιώ ότι αν έχετε προετοιμαστεί να νιώσετε πόνο,και μαγικά να κάνει ο οδοντίατρος,θα τον νιώσετε,γιατί υποσυνείδητα δεν μπορείτε να δεχθείτε ότι δε θα πονέσετε!
Παράλογο;Μπορεί
Βίτσιο;Ίσως.
Αλήθεια;100%!!
  Πάμε τωρα στις καινούριες τεχνικές που διαβάζουμε ότι έχουν βγεί και υπόσχονται πολλά.Παρακάτω παραθέτω μια σειρά από συνδέσμους για άτρωτα δόντια, super-βούρτσα και όχι τροχό, μαγικό ζελέ και άλλα που κατά καιρούς βγαίνουν στην αγορά των υπηρεσιών υγείας όπως σφράγισμα χωρίς τροχό, χρήση βλαστοκυττάρων στην οδοντιατρική,σφράγισμα με laser κτλ.
  Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι όλα αυτά είναι παραμύθια και κατευθείαν  τα απορρίψω γιατί εγώ-έχω-τη-γνώση-και-τα-ξέρω-όλα.Ορισμένα από αυτά,που δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις,αλλά εκεί που ενδείκνυνται έχουν δείξει αξιόλογα αποτελέσματα.Άλλα είναι πολύ ωραία σαν σκέψη  και μακάρι να δουλέψουν.Για να δουλέψουν όμως θα πρέπει να δοκιμαστούν πρώτα στο εργαστήριο,μετά σε ζωικά μοντέλα και μετά να δοθεί η έγκριση για μικρής κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους.Στη συνέχεια,γιατί δεν τελειώσαμε,θα πρέπει και η ίδια η εταιρεία που το παράγει να πειστεί ότι εκτός από χρήσιμο,θα της αποφέρει και χρήματα.Οπότε όσα ακούτε για ένα χρόνο ή δύο χρόνια κρατάτε κοντό καλάθι.Εδώ από τα βλαστοκύτταρα,που ανακαλύφθηκαν το 2000 περίπου,ακόμα δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν δόντια,όπως υπόσχονταν τότε.Βέβαια πρόοδοι έχουν γίνει,με αποτέλεσμα να έχουν φτιαχθεί ιστοί που ομοιάζουν με δόντι(tooth-like tissues)αλλά όχι το ποθητό αποτέλεσμα,δηλαδή δόντια!
  Ένα επίσης θέμα που πρέπει να υπολογίσουμε με τις καινούριες τεχνικές και θεραπείες είναι πόσο σύντομα θα εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά και πόσο εύκολο είναι να πείσεις τον Έλληνα ασθενή ότι για να του φτιάξεις πχ το δόντι χωρίς τροχό ή με το ειδικό τζελ θα πρέπει να τον χρεώσεις τη διπλάσια πιθανόν τιμή από το σύνηθες.Δύσκολο,αλλά όχι ακατόρθωτο.
  Γιατί σας τα λέω αυτά; Γιατί κάποιοι καθυστερούν την επίσκεψη στον οδοντίατρο,με τη δικαιολογία ότι θα πάνε όταν έρθουν οι καινούριες τεχνικές.Αυτό είναι μοιρολατρικό και επικίνδυνο.

                                         
Όταν έχεις ένα οδοντιατρικό πρόβλημα,το πιο πιθανό είναι ότι θα χειροτερέψει αν δεν το φροντίσεις.Καλύτερα σίγουρα δε γίνεται.Στην καλύτερη των περιπτώσεων δε θα χειροτερεύσει ή θα πάψει να πονάει προσωρινά,αλλά δεν πρόκειται θα ιαθεί.Κανείς δε συμπαθεί τον τροχό,αλλά τη δεδομένη στιγμή είναι η καλύτερη και πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση ειδικά για την αντιμετώπιση  τερηδονικών βλαβών που έχουν σχηματίσει κοιλότητα,δηλαδή τρύπα.
 Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!!

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου