Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Tηλεματική Οδοντιατρική; Τι είναι αυτό γιατρέ;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί μια σχετικά νέα έννοια, η τηλεματική Οδοντιατρική


Τί είναι όμως Τηλεματική Οδοντιατρική;



Τηλεματική Οδοντιατρική είναι όλα εκείνα που αφορούν την Οδοντιατρική Επιστήμη, που γίνονται από απόσταση, δηλαδή δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των εμπλεκομενων μερών στον ίδιο χώρο, τον ίδιο χρόνο.


Σας φαίνεται επιστημονική φαντασία; Νομίζετε ότι δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα;

Μεχρι το τέλος της ανάρτησης θα σας έχω πείσει..


Η τηλεματική οδοντιατρική είπαμε ότι δεν απαιτεί την φυσική παρουσία των εμπλεκομένων μερών στον ίδιο χώρο, τον ίδιο χρόνο.

Πάμε να δούμε καταρχήν που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς.

Ο ασθενής κος Πέτρος έχει ένα έγκλειστο δόντι και προσέρχεται στο οδοντιατρείο με την ακτινογραφία του. Ο γιατρός στέλνει εικόνα της ακτινογραφίας στο γναθοπροσωπικό χειρουργό, με τον οποίο συνεργάζεται, συζητάνε το περιστατικό (πόσο δύσκολο είναι, ποιες ειδικές παραμετρους μπορεί να παρουσιάζει, πόσο χρόνο και σε τι κόστος) και προγραμματίζει τον ασθενη.

Τηλεματική οδοντιατρική!



Άλλη εφαρμογή


Η γιατρός κα Α. είναι στο Κέντρο Υγείας Κυκλάδων. Προσέρχεται ασθενής με ένα περίεργο σπυράκι στο χείλος. Η γιατρός βγάζει μια φωτο και τη στέλνει για μια πρώτη εκτίμηση στην Οδοντιατρική Σχολή, όπου είναι ο συμφοιτητής της Επίκουρος Καθηγητής κος Τ. και παίρνει μια επιβεβαίωση διαφοροδιάγνωσης. Θα προχωρήσει στην εκτομή της βλάβης και τα αποτελεσματα της βιοψίας θα επιβεβαιώσουν ότι η Τηλεματική Οδοντιατρική βοήθησε σημαντικά.

 

Ενα πολύ ωραίο άρθρο μπορείτε να βρείτε στον ακόλυθο σύνδεσμο (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)

Eκτός όμως από τους ασθενείς και οι γιατροι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της Τηλεματικής Οδοντιατρικης.

Η Οδοντιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και δυναμική Επιστήμη. Αλίμονο αν μείνει κανείς σε αυτά που έμαθε σε προπτυχιακό επίπεδο. Θα καταστεί μη ανταγωνιστικός σε γρήγορο πλεον χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν μπορούν να πάρουν μέρος σε σεμινάρια συνεχούς επιμόρφωσης και webinars (σεμινάρια μέσω διαδικτύου) ή ακόμα και να πραγματοποιήσουν ένα distant learning μεταπτυχιακό. Χωρίς να απαιτέιται η φυσική τους παρουσία εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.


Όπως καταλαβαίνετε, η τηλεματική οδοντιατρικη δεν είναι ένα παράξενο φρούτο που κάποιοι λένε ότι θα ισχυσει στο μέλλον, αλλά τελικά είναι η πραγματικότητα που ζούμε σημερα!Και μπορούμε να την εκμεταλλευτουμε προς όφελος μας για την παροχή ακόμα καλύτερης ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης.


Ελπίζω να σας ενημέρωσα..Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου