Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επίπτωση της σημερινής κρίσης στην ψυχολογία μας.

Αντιγράφω το άρθρο από το news247.gr

"Εκτός από την τσέπη των Ελλήνων, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την ψυχική του διάθεση, με τα ποσοστά κατάθλιψης να έχουν πάρει την ανιούσα.
Στην τελευταία τριετία, το ποσοστό επικράτησης ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου για ένα μήνα σημείωσε αύξηση της τάξεως του 4,9%. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό, από 3,3% που ήταν το 2008 έφτασε στο 8,2% το 2011.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από εισήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνας Οικονόμου, με θέμα "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο "Βιοψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στην ιατρική πράξη", το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη από τη Γ' Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ.
Το 2008, σύμφωνα με την Μαρίνα Οικονόμου, οι προγνωστικοί παράγοντες της μείζονος κατάθλιψης συμβάδιζαν με την κλασσική επιδημιολογία της νόσου, ενώ το 2011 αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικής συμπτωματολογίας είχαν τα άτομα μικρότερης ηλικίας και οι έγγαμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού.
Από έρευνες που επικαλείται προκύπτει ότι ακόμη και για όσους εργάζονται, η εργασιακή επισφάλεια και ο φόβος απώλειας της εργασίας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικότερες αιτίες κατάθλιψης από την ίδια την ανεργία, καθώς το άγχος της ανεργίας μετασχηματίζεται συχνά σε καταθλιπτικό επεισόδιο.
"Διεθνείς μελέτες καταδεικνύουν τη σύνδεση ανάμεσα στο χαμηλό εισόδημα και τις απορρέουσες οικονομικές πιέσεις με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Από τις οικονομικές πιέσεις, η μείωση του εισοδήματος, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, με την παρουσία οικονομικών οφειλών και αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας στη συσχέτιση οικονομικής δυσχέρειας και κατάθλιψης.
Εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον ως ψυχολογικές κατασκευές που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων", επισημαίνει." http://news247.gr


  Δυστυχώς όλοι μας βιώνουμε την κρίση και όλους μας έχει επηρεάσει. Το κακό όμως είναι ότι,αφού δεν βλέπουμε διέξοδο βυθιζόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο μαύρων σκέψεων.Το βλέπουν καθημερινά,όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.Άτομα με κάτω τα κεφάλια να μονολογούν με τον εαυτό τους.Σαν ζωντανοί-νεκροί.Το βλέπουμε και όσοι ασχολούμαστε με τα επαγγέλματα υγείας.Αύξηση των περιστατικών ψυχικών νοσημάτων ακόμα και σε μικρές ηλικίες.Πλέον κάθε ηλικία είναι επίφοβο να εμφανίσει μια τέτοια διαταραχή.
  Το θέμα μας προβληματίζει όταν το ψυχικό νόσημα επηρεάζει την καθημερινότητα του ατόμου.Τα ψυχικά νοσήματα είναι ύπουλα.Γιατί ούτε ο πάσχων ούτε οι γύρω του αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.Πχ όταν σπας το χέρι σου,βάζεις γύψο και φαίνεται.Όταν κλονίζεται ο ψυχικός σου κόσμος,δε φαίνεται πουθενά,τουλάχιστον με την πρώτη ματιά.Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι τα περιστατικά ψυχικών νοσημάτων είναι ένδειξη αδυναμίας,άρα αρνούνται ότι οι ίδιοι πάσχουν,ειδικότερα οι άντρες.Μα οι ειδικοί λένε,πως ειδικά για τα περιστατικά  κατάθλιψης δεν είναι ότι δεν είσαι δυνατός,είναι ότι προσπάθησες να αντιμετωπίσεις μόνος σου μια επίπονη κατάσταση για πολύ καιρό.
   Γι'αυτό υπάρχουν οι ειδικοί που μπορούν να θεραπεύσουν τα ψυχικά νοσήματα.Και σταδιακά απενοχοποιείται η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχικών νοσημάτων,που κάποτε θεωρείτο ταμπού.
  Εκτός όμως από τους ειδικούς μεγάλο ρόλο παίζει και ο φιλικός περίγυρος,που δρα σαν το καλύτερο θεραπευτή.Η οικογένεια και οι φίλοι και σε αυτήν την περίπτωση είναι το καλύτερο γιατρικό,και μπορούν να δράσουν δραστικά,σε περιπτώσεις μικρών διαταραχών αλλά σίγουρα υποστηρικτικά σε περιπτώσεις που το νόσημα απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση.Και κάθε περιστατικό πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα,γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν είναι οι ίδιοι.Όπως μια κατάσταση,ένα πρόβλημα ,ένα αδιέξοδο που είναι εύκολο για κάποιον μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον άλλο,έτσι και μια θεραπεία που ήταν επιτυχημενη σε κάποιον δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι επιτυχημένη σε κάποιον άλλον.
  Μια παράμετρος των ψυχικών νοσημάτων που απασχολεί και εμάς τους οδοντιάτρους, είναι τα οδοντιατρικά προβλήματα που εμφανίζονται σε άτομα που πάσχουν.Με τα προβλήματα αυτά θα ασχοληθούμε σε μελλοντική ανάρτηση
  Το θέμα είναι να βρεθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση ούτως ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα του ο πάσχων.Γιατί όπως λέει  και ο λαός"9 φορές να πέσεις,10 να ξανασηκωθείς"
Ρώτα-Μάθε-Προβληματίσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου