Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Πώς καθαρίζουμε ανάμεσα στα δόντια?



Ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια είναι μια..πονεμένη ιστορία για όλους τους ανθρώπους.Είτε λόγω άγνοιας ή λόγω έλλειψης χρόνου δεν χρησιμοποιούμε κανένα μέσο καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια.Δυστυχώς η οδοντόβουρτσα από μόνη της,ασχέτως με το τι λένε οι διαφημίσεις ΔΕΝ καθαρίζει ανάμεσα στα δόντια.Έτσι δεν καθαρίζουμε τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια,με αποτέλεσμα να μαζεύουν υπολείμματα τροφών και να αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων με τις γνώστες συνέπειες της τερηδόνας(ειδικότερα στα πίσω δόντια) και των νόσων των ούλων(ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα).

Ποια είναι τα μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού?

1.Πρώτο και καλύτερο το οδοντικό νήμα,που όλοι ξέρουμε αλλά και που προκαλεί ρίγη..συγκίνησης και κλάματα,δυστυχώς όχι χαράς.Και αυτό διότι δεν έχουμε διδαχθεί το σωστό τρόπο χρησιμοποίησης του ή δεν έχουμε πειστεί για τη χρήση του ή..ή..ή..!
Πώς όμως χρησιμοποιoύμε το νήμα;
  • Περιστρέφουμε ένα τεμάχιο νήματος αρκετού μήκους γύρω από ένα μέσο δάκτυλο
  • Τυλίγουμε το υπόλοιπο νήμα γύρω από το μέσο δάκτυλο του άλλου χεριού
  • Χρησιμοποιούμε τους αντίχειρες και τους δείκτες για την καθοδήγηση του νήματος μεταξύ των δοντιών
  • Μετακινούμε το νήμα  πριονωτά προς τα ούλα,σε επαφή με το δόντι,ετσι ώστε να φθάσει ελαφρώς μέσα στα ούλα,αλλά με προσοχή και χωρίς απότομες κινήσεις για να μην τραυματίσουμε τα ούλα.Όταν φθάσει ελαφρώς μέσα στα ούλα,το τραβάμε απότομα μακριά από τα ούλα(προς τα πάνω για τα κάτω δόντια ή προς τα κάτω για τα πάνω δόντια) για να συμπαρασύρει οτιδήποτε έχει κολήσει ανάμεσα στα δόντια.
  •  Με ένα καθαρό τεμάχιο νήματος, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στα υπόλοιπα δόντια
  •  Φυσικά καθαρίζουμε όλα τα δόντια
  • Συνίσταται η  χρήση του δύο φορές τη μέρα
Διασκεδαστικό δεν ήταν;Η απάντηση ήταν ρητορική.Το ξέρω ότι κουνάτε το κεφάλι σας και λέτε οτι "δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω εγώ κάθε μέρα αυτό το πράγμα".
Για εσάς που η περιγραφή και μόνο της διαδικασίας σας προκάλεσε απορίες για τον τρόπο ή το χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε υπάρχει λύση





Τα μεσοδόντια νήματα που είναι έτοιμα προς χρήση.Ο τρόπος χρήσης είναι ο ίδιος,αλλά δεν κάνουμε αυτό το τύλιγμα του νήματος γύρω από τα δάκτυλα και μπορούμε πιο εύκολα να προσεγγίσουμε τα πίσω δόντια.

2. Σε περιπτώσεις που υπάρχει περιοδοντική νόσος ή που το διαστήματα μεταξύ των δοντιών είναι πολύ μεγάλα,χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια



  
Εναλλακτικά υπάρχουν και οι οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες


ή μεσοδόντια νήματα που έχουν άκρη σαν οδοντιατρική οδοντογλυφίδα


Οι οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με σύνεση,διότι μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα. 
ΠΡΟΣΟΧΗ Οι οδοντιατρικές οδοντογλυφίδες δεν έχουν καμία σχέση με τις συμβατικές οδοντογλυφίδες,που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικότερα αν έχουν αιχμηρό άκρο,διότι προκαλούν με μαθηματική ακρίβεια,τραυματισμό των ούλων,μακροχρόνια,όσο έμπειροι χρήστες και να είμαστε!

Το μέσο καθαρισμού ανάμεσα στα ούλα που θα χρησιμοποιήσετε καλό θα είναι να γίνει σε συνεργασία με τον οδοντίατρο σας.Αλλά μόνο η οδοντόβουρτσα δεν φθάνει..

2 σχόλια:

  1. Μπορουμε να χρησιμοποιουμε στοματικο διαλυμα ενω εχυμε σιδερακια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια και μπορουμε και πρέπει.Αλλα έχει σημασία και το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιούμε. Πχ αν είναι απλό φθοριούχο ή αντιμικροβιακό.
    Όταν φοράμε σιδεράκια,είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουμε τα δόντια. Οπότε βουρτσίζουμε καλά και χρησιμοποιούμε ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα για να τα ενισχύσουμε.
    Αν θέλετε διαβάστε και την ανάρτηση για τα στοματικά διαλύματα.Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή