Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Αντιγράφω την ακόλουθη είδηση που πρέπει να μας προβληματίσει :

"Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά μπορεί να σημάνει το τέλος της σύγχρονης ιατρικής. Σαν να μην έφτανε η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ήδη ξεκινήσει μια άλλου τύπου «κρίση», η κρίση των αντιβιοτικών η οποία μπορεί να καταστήσει αδύνατες επεμβάσεις ρουτίνας και να κάνει μια απλή γρατζουνιά εν δυνάμει θανατηφόρα! Τα εφιαλτικά αυτά σενάρια ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, εκείνα της γενικής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις Μεταδοτικές Νόσους στην Κοπεγχάγη.

Άχρηστα όλα τα αντιβιοτικά;

Η κυρία Τσαν σημείωσε ότι στις μέρες μας οποιοδήποτε αντιβιοτικό κινδυνεύει να καταστεί άχρηστο – μεταξύ αυτών φάρμακα που έφεραν επανάσταση στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η φυματίωση, η ελονοσία, οι βακτηριακές λοιμώξεις αλλά και όσα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία απλών, τουλάχιστον ως σήμερα, περιπτώσεων, όπως ένα κόψιμο στο πόδι.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ έκανε λόγο για μια νέα «μετα-αντιβιοτική» εποχή και τόνισε ότι θα απαιτηθεί η χρήση φαρμάκων που αντικαθιστούν τα συμβατικά και τα οποία είναι ακριβά και λιγότερο αποτελεσματικά.

«Μια φαρυγγίτιδα ή το γρατζουνισμένο γόνατο ενός παιδιού μπορεί στο μέλλον να αποτελούν θανατηφόρες καταστάσεις» είπε η Δρ Τσαν περιγράφοντας το μέλλον της παγκόσμιας υγείας με τα πιο μελανά χρώματα. «Η ανθεκτικότητα στους αντιμικροβιακούς παράγοντες αυξάνεται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Χάνουμε τα αντιμικροβιακά φάρμακα πρώτης γραμμής. Οι θεραπείες αντικατάστασης των συμβατικών είναι πιο ακριβές, πιο τοξικές, απαιτούν πολύ μεγαλύτερο διάστημα θεραπείας και ίσως εισαγωγή των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Αύξηση της θνησιμότητας


Η επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από φαρμακοανθεκτικά παθογόνα η θνησιμότητα έχει φανεί ότι αυξάνεται κατά περίπου 50%. «Η "μετά τα αντιβιοτικά’ εποχή σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της σύγχρονης ιατρικής, όπως την ξέρουμε».

Η δραματική αυτή προειδοποίηση της κυρίας Τσαν έρχεται να προστεθεί σε όσα αναφέρονται σε ένα νέο βιβλίο του ΠΟΥ με τίτλο «Η εξελισσόμενη απειλή της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά» («The evolving threat of antimicrobial resistance»).

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «τα βακτήρια αντιδρούν στα αντιβιοτικά αναπτύσσοντας αργά ή γρήγορα ανθεκτικότητα σε αυτά. Έτσι σήμερα καθίσταται δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να αντιμετωπιστούν πολλές κοινές αλλά και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις ενώ ορισμένες φορές μια κοινή λοίμωξη μετατρέπεται σε απειλητική για τη ζωή του ασθενούς».

«Ένοχη» η κατάχρηση αντιβιοτικών

Τονίζεται ότι ο κύριος «ένοχος» για την κατάσταση είναι η κακή χρήση αλλά και η κατάχρηση αντιβιοτικών και προστίθεται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για καινοτομία. «Η τεράστια αύξηση στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις, η έλλειψη έρευνας για καινούργια αντιβιοτικά αλλά και κινήτρων για επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη αντιβιοτικών από τη βιομηχανία δείχνουν την ανάγκη για καινοτομία». Οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ ζητούν τώρα από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να ενισχύσουν την έρευνα σχετικά με την αντίσταση στα αντιβιοτικά".Πηγή in.gr


Δυστυχώς η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι κάτι που το ζούμε όλοι μας,ειδικότερα στην Ελλάδα.Όταν αρρωσταίνουμε,ακόμα και από ένα κρυολόγημα,παίρνουμε από μόνοι μας αντιβίωση,και την ισχυρή,και ας μη χρειάζεται.Πόσοι από εμάς ξέρουμε ότι η αντιβίωση δεν έχει αντίκτυπο στους ιούς,αλλά μόνο στα βακτήρια;Και στην περίπτωση που πάρουμε αντιβίωση με συνταγή γιατρού,δεν την παίρνουμε για όσο μας έχει πει,γιατί εμείς-ξέρουμε-καλύτερα!.Και για να μην τα ρίχνω μόνο στους ασθενείς,και εμείς οι γιατροί για να είμαστε σίγουροι κατευθείαν θα δώσουμε την ισχυρή αντιβίωση.Έτσι καταδικάζουμε τις πενικιλλίνες(amoxil) ουσιαστικά σε μελλοντική αχρηστία,μια και τα μικρόβια προσαρμόζονται πολύ εύκολα και γρηγορότερα από ότι πιστεύουμε ή γνωρίζουμε και κάνουν ανθεκτικά στελέχη και καταδικάζουμε και εμάς τους ίδιους.
Φυσικά δε λέω,όταν αρρωσταίνουμε να μην παίρνουμε αντιβιοτικά,αλλά να τα παίρνουμε κατόπιν συνεννοήσεως με τον ιατρό και να φυσικά να παίρνουμε αυτά που χρειάζεται για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου