Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Βούρτσισμα-νήμα-στοματικό διάλυμα.Με ποια σειρα??

Αφού είπαμε για τα βασικά εργαλεία της στοματικής υγιεινής,δηλαδή την οδοντόβουρτσα,το οδοντικό νήμα και το οδοντικό διάλυμα, πρέπει να αναλύσουμε με ποια σειρά τα χρησιμοποιούμε.

Γεγονός : Δεν υπάρχει λάθος σειρά χρήσης.Υπάρχουν μόνο σωστές συμβουλές,οι οποίες απορρέουν από το λόγο που χρησιμοποιούμε το εκάστοτε προϊόν.


1.Πρώτα βούρτσισμα και μετά νήμα ή πρώτα νήμα και μετά βούρτσισμα? 
Η απάντηση δεν είναι μαύρη ή άσπρη.Όποιο σας βολεύει.Και εξηγούμαι.Ο λόγος που χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής,της πέτρας και των μικροβίων.Δεν είχατε ποτέ το δυσάρεστο συναίσθημα να έχει κολλήσει μια τροφή ανάμεσα στα δόντια σας,πριν το βούρτσισμα;Για σκεφτείτε.Τότε τί κάνατε?Μάλλον χρησιμοποιήσατε οδοντογλυφίδα!Ε λοιπόν,αντί για οδοντογλυφίδα,χρησιμοποιήστε την επόμενη φορά οδοντικό νήμα,και μετά ολοκληρώστε με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών.
FUN FACT : Το βούρτσισμα επιστημονικά λέγεται ψύκτριση(ξέρω..ξεκαρδιστήκατε!)
Αντί για την παραπάνω διαδικασία μπορείτε πρώτα να βουρτσίσετε και μετά να ολοκληρώσετε τη διαδικασία με τη χρήση οδοντικού νήματος.
Πολύ σημαντική όμως είναι και η χρήση του οδοντικού νήματος,διότι ανάμεσα στα δόντια δεν φθάνει και δεν καθαρίζει η οδοντόβουρτσα. 

2.Πόση ποσότητα οδοντόκρεμας χρησιμοποιούμε;

Η ποσότητα που πρέπει να βάζουμε δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος μπιζελιού.Θυμάμαι μια παλιά διαφήμιση οδοντόκρεμας,που γέμιζε την οδοντόβουρτσα,σαν περισπωμένη!


Δεν χρειάζεται.Είναι σπατάλη της οδοντόκρεμας.Η οδοντόκρεμα χρησιμοποιείται,εκτός για την αίσθηση καθαρότητας και για την τοπική εφαρμογή του φθορίου που περιέχει(Εκτός από συγκεκριμένες οδοντόκρεμες που περιέχουν και παράγοντες για την αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου,της ευαισθησίας των δοντιών κ.α.). Πιο καλό είναι να προσέχουμε να μην ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά,για να επιτρέπουμε στο φθόριο να δράσει.


3.Έχω ακούσει ότι η οδοντόκρεμα δεν κάνει τίποτα,και αρκεί μόνο το βούρτσισμα χωρίς την οδοντόκρεμα.

 Κάποια στιγμή περίπου στη δεκαετία του '90,οι περιοδοντολόγοι έλεγαν ότι έχει σημασία μόνο το βούρτσισμα,έστω και χωρίς τη χρήση οδοντόκρεμας.Αυτό ήταν μισή αλήθεια.Με την οδοντόβουρτσα απομακρύνουμε τον τοπικό παράγοντα,δηλαδή τα υπολείμματα τροφών,την πέτρα,την πλάκα και τα μικρόβια.Αντιμετωπίζουμε δηλαδή όλους τους παράγοντες που προκαλούν βλάβη στα ούλα.ΣΤΑ ΟΥΛΑ.Όμως δεν θωρακίζουμε τα δόντια έναντι της τερηδόνας.ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.Αυτό το κάνει το φθόριο,που περιέχεται στην οδοντόκρεμα ή στο στοματικό διάλυμα.Η ενσωμάτωση του φθορίου,ειδικά στις οδοντόκρεμες αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες μείωσης της τερηδόνας,παγκοσμίως.
Αν κάποια στιγμή βαριέστε και κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση μπορείτε να πάρετε την οδοντόβουρτσα και να βουρτσίσετε χωρίς οδοντόκρεμα.Είναι καλό γιατί απομακρύνετε όλα εκείνα τα υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια..Αλλά μετά πηγαίνετε και κάνετε λίγο και με την οδοντόκρεμα ή αν όχι, βάλετε ένα στοματικό διάλυμα.

4.Να βουρτσίσω και τη γλώσσα μου;

Από τους οδοντιάτρους συνίσταται και το βούρτσισμα της γλώσσας,γιατί μπορεί να αποτελεί εστία κατακράτησης μικροβίων και αιτία κακοσμίας του στόματος,ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις που έχει αρκετές πτυχώσεις
Πηγή


5.  Το στοματοδιάλυμα πριν ή μετά το βούρτσισμα;

Καλύτερα το στοματοδιάλυμα να χρησιμοποιείται μετά το τέλος του βουρτσίσματος και μετά από τη χρήση οδοντικού νήματος.Και αυτό γιατί το φθόριο που εμπεριέχεται θέλει κάποια ώρα για να απορροφηθεί από τα δόντια.Αν διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή λέει να αποφευχθεί η κατάποση νερού ή ακόμα και το ξέπλυμα για μισή με μία ώρα. Όταν βουρτσίσουμε και ξεπλύνουμε φεύγει το φθόριο,ενώ ακόμα και μετά το νήμα μπορεί να ματώσουν λιγάκι τα ούλα,οπότε θέλουμε να ξεπλύνουμε με νερό.

Ελπίζω να βοήθησα.Καλό βούρτσισμα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου