Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Μικρόβια..Είναι παντού!!

Το θέμα με τα μικρόβια είναι ότι είναι πραγματικά παντού.Παρατίθεται παρακάτω ένα άρθρο από το cosmo.gr στο οποίο καταγράφονται τα πέντε πιο βρώμικα πράγματα που αγγίζουμε κάθε μέρα.


1. Άπλυτα φρούτα και λαχανικά
Οι συνθήκες υγρασίας στα σημεία διατήρησης των φρούτων και των λαχανικών σε σουπερμάρκετ και μανάβικα μπορεί να είναι απαραίτητες για να παραμένουν φρέσκα, ωστόσο αποτελούν και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Αν προσθέσετε στα παραπάνω όλα τα χέρια των ανθρώπων που τα πιάνουν, τα πιέζουν και τα περιεργάζονται μέχρι τελικά να φτάσουν σ’ εσάς, είναι πλέον σαφές γιατί επιβάλλεται να τα πλένετε πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Αποστειρώστε τα με ένα απολύτως φυσικό απολυμαντικό: Αναμείξτε 2 κουτ. σούπ. λευκό ξίδι σε μισό λίτρο νερό. Βουτήξτε στο μείγμα τα φρούτα και τα λαχανικά σας για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό.

2. Η αντλία σαπουνιού στις δημόσιες τουαλέτες
Χρησιμοποιείτε την αντλία του σαπουνιού αμέσως αφού έχετε αγγίξει μερικά από τα πιο μολυσματικά σημεία της τουαλέτας – την πόρτα, το καζανάκι, τον σύρτη ή το κλειδί. Αποφεύγοντας για ευνόητους λόγους να μπούμε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και διεξοδικές περιγραφές, εν ολίγοις μπορούμε να πούμε ότι μετά απ’ όλα αυτά, η «αθώα» αντλία του σαπουνιού είναι ίσως το πιο βρόμικο πράγμα που θα αγγίξετε όλη την ημέρα. Για αυτό λοιπόν, μην παραλείψετε να αφιερώνετε κάθε φορά τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο των χεριών σας. Και μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτί για να πιάσετε και να ανοίξετε την πόρτα φεύγοντας από την τουαλέτα.

3. Τα κουμπιά του ασανσέρ
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσοι διαφορετικοί άνθρωποι έβηξαν ή φταρνίστηκαν πάνω στο χέρι τους ή χρησιμοποίησαν την τουαλέτα πριν πατήσουν το κουμπί του ασανσέρ; Αυτό το ίδιο κουμπί που μετά από λίγο θα πατήσετε κι εσείς; Πολλοί περισσότεροι απ’ όσους φαντάζεστε, ακόμη και σε μικρά κτήρια με περιορισμένη κίνηση. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο, το μανίκι σας ή στη χειρότερη περίπτωση την κλείδωση του λυγισμένου σας αντίχειρα για να πατήσετε το κουμπί και μην παραλείψετε να καθαρίσετε τα χέρια σας με ένα αντιβακτηριδιακό τζελ ή να τα πλύνετε καλά, πριν ακουμπήσετε το πρόσωπό σας ή πιάσετε κάτι για να φάτε.

4. Το πληκτρολόγιο του ATM
Είναι ο παράδεισος των μικροβίων. Η καλύτερη γραμμή άμυνας; Χρησιμοποιήστε το αδρανές χέρι σας (αν είστε δεξιόχειρας χρησιμοποιήστε το αριστερό και το αντίστροφο) για να πατήσετε τα πλήκτρα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο σαν ιδέα, ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να αγγίξετε κατά λάθος, αφηρημένη, το πρόσωπό σας ή να βάλετε το χέρι σας στο στόμα. Και μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας όσο πιο άμεσα γίνεται

5. Τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων στο γραφείο
Πολλές εταιρείες παρέχουν στους εργαζομένους τους έναν κοινόχρηστο φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταίνουν το μεσημεριανό τους φαγητό. Αν το ίδιο ισχύει και στη δική σας, προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που σκουπίσατε και απολυμάνατε τα κουμπιά του. Ακριβώς! Αν ανήκετε στον μέσο όρο των εργαζομένων, η πιο πιθανή απάντηση είναι «ποτέ». Και γι’ αυτό, οι κοινόχρηστοι φούρνοι μικροκυμάτων συνήθως καταλήγουν να είναι μετά από λίγο καιρό καλυμμένοι από ένα παχύ, αντιαισθητικό στρώμα λίπους και μουτζούρας. Το σαπούνι και το νερό δεν είναι αρκετά για να απαλλαγείτε από τα ζωικά λιπαρά, τη συσσωρεμένη βρομιά και τα μικρόβια που κρύβονται μέσα της. Αν δεν είστε 100% σίγουρη ότι το προσωπικό καθαρισμού της εταιρείας σας χρησιμοποιεί απολυμαντικά προϊόντα, πάρτε την πρωτοβουλία να το κάνετε εσείς η ίδια. Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά αμέσως μετά το ζέσταμα του φαγητού σας.
cosmo.gr(Πηγή)

Εκτός όμως από αυτά,άλλα τρία φαινομενικά αθώα πράγματα πρέπει να μας προβληματίσουν

  • Το κινητό τηλέφωνο.Έρευνες έχουν δείξει ότι το κινητό τηλέφωνο είναι από τα πράγματα με τη μεγαλύτερη αναλογία μικροβίων.Το πιάνουμε με ακάθαρτα χέρια,το ακουμπούμε σε κάθε επιφάνεια και το κυριότερο-παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στον καθαρισμό.
  • Τα λεφτά.Μη σας κάνει εντύπωση.Συνέχεια σε τσέπες και συνέχεια αλλάζουν πολλά χέρια.Οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε χρήματα,ειδικότερα χάρτινα.Μήπως τελικά το "ξέπλυμα χρημάτων" ακούγεται ελκυστικό,ακόμα και για λόγους υγιεινής;
  • Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.Από καιρό σε καιρό πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά από σκόνη,υπολείματα τροφών και βρωμιάς. Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα της google,θα σας υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο.
Φυσικά στόχος της ανάρτησης αυτής δεν είναι να γίνουμε μικροβιοφόβοι ή υποχόνδριοι αλλά να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε. Γιατί όπως λέει και ο πρώτος διδάξας Ιπποκράτης «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου