Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γέννηση παιδιών με δόντια στο στόμα

Αφορμή για αυτήν την ανάρτηση είναι ένα άρθρο που διάβασα,και το οποίο παραθέτω,που παρουσιάζει τους γιατρούς σοκαρισμένους,άναυδους,με το στόμα ανοικτό και άλλα τέτοια συναισθήματα.Γεννήθηκε λέει,παιδάκι με δόντια στο στόμα.

"Ένα νεογέννητο μωρό εξέπληξε τους γονείς του και σόκαρε τους γιατρούς, όταν γεννήθηκε με δύο κανονικά δόντια πλήρως σχηματισμένα στο στόμα του!
Ο Oliver James έχει τα δόντια από τη πρώτη στιγμή που ήρθε στον κόσμο πριν μερικές ημέρες, ενώ άλλα νεογέννητα βρέφη χρειάζονται από έξι μήνες έως ένα χρόνο για να αρχίσουν να αναπτύσσουν τα πρώτα τους δόντια.Οι γονείς Joanne Jones, ετών 31, και ο άνδρας της Lee, ετών 32, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι που έφεραν στη ζωή ένα υγιές μωρό, όμως, η Jones είχε μία πολύ δύσκολη γέννα καθώς χρειάστηκε να νοσηλευτεί τους έξι τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο. «Είχα τη χειρότερη γέννα που θα μπορούσα να κάνω ποτέ», δήλωσε η ίδια. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ενδεχομένως τα δόντια του Oliver πέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα".Πηγή

  Το νεογέννητο φυσικά δεν είναι ούτε θαύμα της φύσης ούτε πρέπει να σοκάρει τους ιατρούς.Επαναλαμβάνεται άλλη μια φορά η φράση "Αναγνωρίζουμε ότι ξέρουμε".

   Τα δόντια που εμφάνισε το νεογέννητο λέγονται "προ-νεογιλοί". Λέγονται έτσι γιατί μπορεί να εμφανιστούν πριν τα πρώτα ή προσωρινά(ή νεογιλά όπως επιστημονικά λέγονται) δοντια.Μπορεί να εμφανιστούν και μέχρι την 4η εβδομάδα της ζωής του νεογέννητου.

Προσοχή :Να μην μπερδευτούμε με τη φυσιολογική εμφάνιση των πρώτων δοντιών που συμβαίνει περίπου στον 6ο μήνα της ζωής του βρέφους!!

   Η συχνότητα εμφάνισης ποικίλει ανάλογα με τις έρευνες και μπορεί να είναι από 1 στις 800 έως 1 στις 6000.Δίνω τους ακραίους αριθμούς,αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ούτε σύνηθες αλλά ούτε και εξωπραγματικά σπάνιο.Επίσης και το είδος του δοντιού μπορεί να είναι διαφορετικό με συχνότερους τους κάτω κεντρικούς τομείς,μετά τους άνω κεντρικούς τομείς και τελευταίους τους κάτω κυνόδοντες.
  Θα νόμιζε κανείς,όπως παρουσιάζεται από το άρθρο, ότι παιδιά που έχουν γεννηθεί με τέτοια δόντια κατέχουν εξωπραγματικές ιδιότητες και όλα μπορούν να πνίξουν φίδια ενώ είναι στην κούνια τους,σαν τον Ηρακλή!          

                                    



   Τι κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;Δεν πανικοβαλλόμαστε ούτε φωνάζουμε τα κανάλια να απαθανατίσουν το περιστατικό.Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε προληπτικές εξετάσεις στο παιδί,μπορεί και λήψη ακτινογραφιών,γιατί η εμφάνιση των δοντιών αυτών είναι συχνή σε παιδάκια που παρουσιάζουν κάποια συγγενή σύνδρομα.

   Όταν αποκλείσουμε κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας τότε εαν τα δόντια δεν ενοχλούν μπορούμε να τα αφήσουμε στο στόμα,αφού θα πέσουν μόνα τους και γρήγορα .Αν ενοχλούν το παιδί και τη μητέρα πχ στο θηλασμό ή δαγκώνει το νεογέννητο τη γλώσσα του ή φοβόμαστε μην τα καταπιεί,τότε τα αφαιρούμε.Η αφαίρεση τους είναι εύκολη γιατί είναι πολύ χαλαρά ενωμένα με τα ούλα.Αν όμως επιλέξουμε να τα αφήσουμε,πρέπει να τα καθαρίζουμε μετά το φαγητό με μια γάζα,γιατί μπορεί να είναι εστία κατακράτησης τροφών άρα και φλεγμονής.

   Εν κατακλείδι γίνεται το παιδί να γεννηθεί με δόντια.Δεν είναι σύνηθες αλλά δεν είναι και σπάνιο.Η γνώση είναι δύναμη.


2 σχόλια:

  1. μόλις μας γεννήθηκε η μικρή μας κόρη με τα κάτω έτοιμα να σκάσουν. Καμιά ιδέα κανείς? είμαστε Χίο και δύσκολα βάζεις ένα βρέφος σε ταλαιπορία ταξιδιού. Για όποια σχόλια ή βοήθεια info@stoneapartments.gr , ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας

      Χωρίς να έχω κλινική εικόνα είναι δύσκολο να σας βοηθησω,αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να δείτε είναι αν όντως είναι έτοιμα να βγουν τα κάτω δόντια σε νεογέννητο(κάτω του μήνα) ή είναι κάτι άλλο.Αν το παιδάκι πλησιάζει την ηλικία των 6 μηνών μπορεί να είναι και τα νεογιλά του δόντια.

      Για να δείτε αν είναι προ-νεογιλά ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα καλό είναι να γίνει ένας ακτινογραφικός ελεγχος στο νοσοκομείο και να αξιολογηθεί είτε από το νοσοκομείο ή από έναν ιδιώτη ιατρό.

      Ελπίζω να σας βοήθησα

      Αν θέλετε κρατήστε με ενήμερο για το αποτέλεσμα

      Διαγραφή