Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Παιδική Παχυσαρκία..και όχι μόνο!

Η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις αναπτυγμένες χώρες σε αντίθεση με τα προβλήματα που απορρέουν από την έλλειψη τροφής στις υποανάπυκτες.
Στο πρόσφατο συνέδριο Αθηροσκλήρωσης σημειώνεται "Σαφής αύξηση των ποσοστών της παχυσαρκίας παρατηρείται στα Ελληνόπουλα ηλικίας 9-10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος COSI που εφαρμόζεται στη χώρα μας... από το 2010 και χρηματοδοτείται από την ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και το ΤΕΙ Διατροφής στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα καταγραφής και παρακολούθησης της παιδικής παχυσαρκίας προκύπτει ότι το 23% των ηλικιών 7-8 ετών είναι υπέρβαρα και το 14% παχύσαρκα χωρίς ιδιαίτερες διαφορές στα δύο φύλα. Τα ποσοστά των υπέρβαρων στις ηλικίες 9-10 ετών ανέρχεται στο 29% και των παχύσαρκων στo 13%, ενώ παρατηρείται ένα ποσοστό 5% ελλιποβαρών κοριτσιών."Πηγη
Τα παχύσαρκα παιδιά,εκτός από αντικείμενο χλεύης και κοροϊδίας από τους συνομηλίκους τους,αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας. Εκτός από καρδιακά προβλήματα,ορθοπεδικά προβλήματα σίγουρα με τη διατροφή που ακολουθούν θα εμφανίζουν και οδοντιατρικά προβλήματα.Η συνεχής κατανάλωση σακχάρων και υδατανθράκων,πόσιμων σακχαρούχων και αεριούχων σκευασμάτων,προκαλεί μεγάλες καταστροφές στα νεογιλά(πρωτα δόντια)των παιδιών αλλά και στα μόνιμα δόντια.Μην ξεχνάμε ότι στην ηλικία των 10,το παιδί έχει βγάλει αρκετά από τα μόνιμά του δόντια,που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το συντροφεύουν μια ζωή.
  Εκτός όμως από την παχυσαρκία,και ο άλλος αντίποδας,η ανορεξία είναι εξίσου καταστεπτικός.Ειδικά τα κορίτσια πιο συχνα είναι αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας.Η νευρική ανορεξία είναι και αυτή μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση.Γενικά τα άκρα πρέπει να αποφεύγονται.
  Σύμφωνα με τα παραπάνω και στα πλαίσια της διατροφής του παιδιού,δε λέμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά ή τα αναψυκτικά,ή οτιδήποτε έχει ζάχαρη,για να μη χαλάσουν τα δόντια ή για να μην πάρει κιλά το παιδί.Αυτό είναι εξίσου λάθος.Λέμε ναι σε όλα αλλά με μέτρο.Όχι στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση.
  Ένας άλλος παράγοντας γιατί η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα,είναι γιατί με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ενήλικη παχυσαρκία.Ο Αριστοτέλης είπε "Έξις δευτέρα φύσις",και οι νεο-Έλληνες το ρητό "Η συνήθεια που έγινε λατρεία"!!Όταν έχουμε συνηθίσει επι μακρόν σε κάτι δύσκολα το αλλάζουμε.Αν δεν έχουμε συνηθίσει να πλένουμε τα δόντια μας κάθε πρωί και κάθε βράδυ,από παιδιά,δύσκολα θα το αλλάξουμε.Αν έχουμε συνηθίσει να πίνουμε τον καφέ μας με 4 ή 6 κουταλιές ζάχαρη,δύσκολα θα το αλλάξουμε.Αν έχουμε συνηθίσει να τρώμε το βράδυ πριν κοιμηθούμε 1 σοκολάτα κάθε μέρα δύσκολα θα το αλλάξουμε.Και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν πολύ δύσκολα.Δύσκολα..ναι!Αδύνατο όχι!!
Χρειάζεται ενημέρωση,προτροπή και κίνητρο. Είναι σημαντικό γενικά για την υγεία μας να μην είμαστε παχύσαρκοι,αλλά ούτε και ελλιποβαρείς.Και δεν εννοώ μόνο τη στοματική υγεία,αλλά και γενικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου