Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γιατρέ ξεκίνησα μπούκωμα με αλατόνερο..!

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης είναι η διερεύνηση της υπόθεσης ότι το αλατόνερο κάνει καλό στο στόμα είτε μετά την εξαγωγή ή για να σφίξουν τα ούλα.

Δε σας κρύβω ότι νιώθω σαν τους Mythbusters..




Πρώτα πρώτα να υπενθυμίσουμε ότι μετά την εξαγωγή,την ιδια δηλαδή μέρα,αποφεύγουμε τα μπουκώματα και γενικά να φτύνουμε.Αυτό γίνεται για να σταθεροποιηθεί ο θρόμβος αίματος και να σταματήσει το αίμα με τους φυσιολογικους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Περισσότερες οδηγίες για το τι κάνουμε μετά την εξαγωγή,στην αντίστοιχη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση )

Πάμε λοιπόν και στα μπουκώματα με αλατόνερο ή πιο επιστημονικά στοματοπλύσεις με διάλυμα χλωριούχου νατρίου!

Τα μπουκώματα με αλατόνερο είναι από τα πιο διαδεδομένα "γιατροσόφια" για το στόμα.Σε αντίθεση όμως με άλλους μύθους που είναι επιβλαβείς (όπως πχ η τοποθετηση ούζου/τσίπουρου όταν πονάει το δόντι,που θα αποτελέσει θεμα μελλοντικής ανάρτησης) τα μπουκώματα με αλατόνερο θεωρείται ότι βοηθάνε.

Και εξηγούμαι.

Από τη χημεία,ξέρουμε ότι το αλατόνερο είναι διάλυμα χλωριούχου νατρίου και είναι άλας.

                          


Με τη δράση των μικροβίων στο στόμα έχουμε παραγωγή οξέων άρα το περιβάλλον του στόματός μας γίνεται όξινο,από ουδετερο ή ελαφρώς αλκαλικό. Επομένως η χρήση διαλύματος χλωριούχου νατρίου ώς στοματόπλυμα,επειδή είναι άλας προκαλεί μετατόπιση του pH του στόματος προς το ουδέτερο.Άρα σταματάει η βλαπτική επίδραση των μικροβίων στο στοματικό περιβάλλον.

Πάμε τώρα στην ίαση της περιοχής.,το περίφημο "σφιξιμο των ούλων". Ακόμα και ο Ιπποκράτης είχε αναφερθεί στη θεραπευτική χρήση του αλατιού στις πληγές,παρατηρώντας τη γρήγορη ίαση των πληγών στα χέρια των ψαράδων. Το θαλασσίνό νερό,άρα και το διάλυμα του χλωριούχου νατρίου,ευνοεί την επούλωση των πληγών και με κάποιον ψιλο-άγνωστο τρόπο,βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο στόμα.Σε μια ερευνα του Βρετανικού Οδοντιατρικού Περιοδικού(Brittish Dental Journal ,BDJ) για την οποία δε βρήκα δυστυχώς την απευθείας παραπομπή να σας την παραθέσω,αλλά την αναφορά από άλλη ιστοσελίδα (πατήστε εδώ για την ιστοσελίδα) , παρατηρήθηκε ότι η χρήση ελαφρώς θερμού(προσοχή όχι καυτού!) διαλύματος χλωριούχου νατρίου ευνόησε τη επούλωση στην περιοχή.

Και φυσικά μπουκώματα ισοδυναμούν με φτύσιμο του περιεχομένου.Δεν καταπίνουμε το αλατόνερο!Απαγορεύεται!Παρατεταμένη κατάποση οδηγεί σε αφυδάτωση.Είναι σαν να πίνουμε θαλασσινό νερό!

Επειδή όμως τώρα ψάχνετε το αλάτι να ξεκινήσετε μπουκώματα προσέξτε



Το αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό έχει σε μικρη αναλογία και άλλες προσμίξεις από άλλες ουσίες,που ακριβώς επειδή είναι σε πολύ μικρη περιεκτικότητα,δεν είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες να τις αναφέρουν.Δεν ξέρω αν είναι επιβλαβείς,απλά το αναφέρω.Κάποιοι χρησιμοποιούν το χοντρό αλάτι,που κάνει για διατήρηση παστού κρέατος ή το γνήσιο θαλασσινό αλάτι και όχι το επιτραπέζιο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική .

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το αλατόνερο δεν είναι αντιμικροβιακό διάλυμα.Δεν καταστρεφει τα μικρόβια.Απλά ουδετεροποιεί το περιβάλλον του στόματος από τη δράση των μικροβίων και βοηθάει την επούλωση των τραυμάτων.Δεν υποκαθιστά και δεν πρέπει να υποκαθιστά τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα,όπου αυτά χρειάζονται.

Σε γενικές γραμμές πάντως συμπληρωματικές στοματοπλύσεις με αλατόνερο,για μικρό χρονικό διάστημα, δεν κάνουν κακό.Μια κουταλιά του γλυκού σε ένα ποτήρι χλιαρό προς το θερμό(προσοχή όχι καυτό) νερό είναι αρκετή.Σε καμία περίπτωση όμως δεν υποκαθιστά το καθημερινό και σωστό βούρτσισμα.

Και φυσικά για οτιδήποτε σας προβληματίζει σχετικά με την υγεία των δοντιών ή των ούλων σας επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

 

Γιατί η υγεία των δοντιών μας είναι σημαντική.Και με την υγεία δεν παίζουμε!


Update :

Aν θέλετε κάνετε like στην σελίδα του ιατρείου στο facebook (πατήστε εδώ για το σύνδεσμο)
βλασταρακος οδοντιατρος δαφνη υμηττος


Επίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!

7 σχόλια:

  1. μπράβο! Ενας γιατρός που δεν φοβάται να συστήσει συμπληρωματικά, λαικά γιατροσόφια που στηρίζονται σε μακρόχρονη εμπειρία και όχι απαραιτήτως σε επιστημονική κλινική έρευνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας γιατρέ,έκανα καθαρισμό πριν από μια εβδομάδα και στα κάτω δόντια έχει γίνει μια μικρή πληγή και κάπως με πονανε.Είμαι στο εξωτερικό τώρα και δεν μπορώ να επικοινωνίσω με τον οδοντίατρο μου.Κάνω πλύσεις με αλατόνερο αλλά δεν ξέρω αν βοηθάει. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω.Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      ΠΑρ'όλα αυτά το πιο πιθανό να είναι ένας τραυματισμός από τον καθαρισμό ή να έχει πάει λίγη πέτρα στο σημείο εντός των ούλων και να έχει κάνει μια αντιδραστική βλάβη ο οργανισμός νομίζοντας ότι είναι ξένο σώμα, στην προσπάθεια του να το αντιμετωπίσει.

      Αν είναι κάτι τέτοιο μπορείτε να κάνετε μπουκώματα με αλατόνερο, αλλά πιο αποτελεσματικό, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΓΚΥΟΣ(KAI TO TONIZΩ) ΑΥΤΟ,είναι μπουκώματα με χλιαρό χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι αντισηπτικό και καταπραϋντικό, οπότε θα σας βολέψει καλύτερα.

      Σε λίγες μέρες μάλλον θα έχει φύγει από μόνο του, αλλά καλό είναι όταν γυρίσετε να το αναφέρετε στο γιατρόσας για να είναι ενήμερος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και καλές γιορτές.

      Διαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ, είναι ήδη καλύτερα. Δεν ήξερα για το χαμομήλι.... Θα το χρησιμοποιώ πάντως.Είστε πολύ ευγενικός. Καλές γιορτές σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα γιατρέ, Λόγω κακού και συχνού βουρτσίσματος δοντιών στο παρελθόν έχω "φάει" τα ουλα μου. Πρόσφατα έβαλα σιδεράκια και η οδοντίατρος μου είπε να χρησιμοποιώ ηλεκτρική οδοντοβουρτσα και να μην βουρτσίζω τους αυχενες των δοντιών - οπως και εκανα. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να κάνω ουλίτιδα. Ο ορθοδοντικός μου είπε πως έχω νεκρωτικη ουλίτιδα (αν κατάλαβα καλά) και πώς αν δεν τη θεραπευσω θα αναγκαστουμε να βγάλουμε τα σιδεράκια! Ειλικρινά έχω πανικοβληθει, φοβάμαι μη χάσω τα δόντια μου! Είμαι 33 ετών δεν καπνίζω, δεν πίνω,πλενω τα δόντια μου κάθε μέρα,κάνω νήμα, είμαι απόλυτα υγιής! Πως το έπαθα αυτό; Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και συστάσεις από μακριά και χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση καταρχάς θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γενικό οδοντίατρο για να γίνει μια σωστή διάγνωση σχετικά με την κατάσταση των ούλων. Η ελκωνεκρωτική ουλίτιδα, αν είναι τέτοια και όχι απλά μια μορφή ουλίτιδας, θεραπεύεται.Αν θέλετε μπορούμε και να συνεργαστούμε μαζι.

      Σίγουρα θα πρέπει να βουρτσίζετε και τους αυχένες των δοντιών, αφού και εκεί συσωρεύεται πλάκα.

      λείστε σύντομα ραντεβού για κλινική εξέταση, για να γίνει μια σωστή διάγνωση και να βρείτε λύση στο πρόβλημα σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή