Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βουρτσίζω γιατρέ;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης είναι μια αρκετά διαδεδομένη ερώτηση των ασθενών

"Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βουρτσίζω"


Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι συνήθως μετα από κάθε γεύμα.

Είναι όμως σωστή;Θα πρέπει πράγματι να βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα,έστω και σνακ;

Πρωτα πρώτα γιατί βουρτσίζουμε;


Έχουμε πει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση) ότι ο λόγος που βουρτσίζουμε είναι για να απομακρύνουμε μικρόβια,πέτρα,πλάκα και υπολείματα τροφών. Και αυτό γιατί τα υπολείμματα τροφών και συγκεκριμένα υδατανθράκων,τα χρησιμοποιούν τα μικρόβια για να τραφουν με αποτέλεσμα να παράγουν οξέα,προϊόντα δηλαδή του μεταβολισμού τους,και να καταστρέφουν τα δόντια.


Επίσης η πλάκα(επιστημονική ονομασια Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα,ΟΜΠ) που σχηματίζεται ευνοεί την κατακράτηση περισσότερων μικροβίων και συντελεί στον σχηματισμό της πέτρας(τρυγίας).Η πέτρα προκαλεί μηχανικό τραυματισμό των ούλων(τα ούλα ματώνουν) αλλά και προστατευει τα ίδια τα μικρόβια από τους επουλωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού και τα αφήνει να συνεχίζουν το έργο τους,να χαλάνε δηλαδή δοντια και ούλα.


Γιατί λοιπόν βουρτσίζουμε;Βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε πέτρα,πλάκα,μικρόβια,υπολείματα τροφών και να ενισχύουμε τα δόντια μέσ του φθορίου που περιέχεται στην οδοντόβουρτσα.
Και μάλιστα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα.Αυτό γιατί πρακτικά δεν μπορούμε να απομακρύνουμε επαρκώς και σωστά όλα αυτά που απομακρύνουμε με το βούρτσισμα(μην τα επαναλάβω,πρέπει να τα μάθατε πλεον!).Τα μικρόβια για να προσκολληθούν πιο σταθερά στα δόντια χρειάζονται 24 ώρες.Η αρχική τους προσκόλληση στα δόντια γίνεται με χαλαρούς δεσμούς,οι οποίοι μπορούν να σπάσουν με το βούρτσισμα.Άρα αν βουρτσίζουμε μία φορά την ημέρα θεωρητικά μπορούμε να διατηρήσουμε πολύ καλή στοματική υγιεινή.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.Ποιος βουρτσίζει καλά αν βουρτσίζει μία φορά την ημέρα;Δηλαδή να κανει 3 λεπτά βούρτσισμα και οδοντικό νήμα για ανάμεσα στα δόντια;

Η απάντηση είναι κανείς.

Γι'αυτό συστήνεται να  βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα.Παραπάνω είναι πλεονασμός και δε χρειάζεται.Αν το κάνει κανεις,έχει καλώς.Αλλά να μη θεωρεί ότι η συχνότητα είναι πιο σημαντική από την ποιότητα.Δηλαδή να θεωρεί ότι επειδή κάνει ένα βούρτσισμα του μισού λεπτού τρεις φορές την ημέρα,τα καθαρίζει καλύτερα από κάποιον που βουρτσίζει δύο φορές.Μπορεί και να κανει καλυτερη δουλειά αλλά μπορεί και όχι.

Στην επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για τη συχνότητα χρήσης προϊόντων μεσοδοντίου καθαρισμού,δηλαδή μεσοδόντιου νήματος ή/και μεσοδόντιου βουρτσακιού.

Μείνετε συντονισμένοι!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου