Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιώ το οδοντικό νήμα γιατρέ;

Στην προηγούμενη ανάρτηση ασχοληθήκαμε με τη συχνότητα βουρτσισματος.Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τη συχνότητα χρήσης των μέσων μεσοδοντίου καθαρισμού δηλαδή του μεσοδόντιου βουρτσακιού ή του μεσοδόντιου νήματος.

Με την τεχνική του καθαρισμού ανάμεσα στα δόντια είχαμε ασχοληθεί σε παλιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση).Είναι πολύ σημαντικό ένα μέσο μεσοδοντίου καθαρισμού είτε λέγεται μεσοδόντιο νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι. Και αυτο γιατί ανάμεσα στα δόντια δεν καθαρίζει η συμβατική οδοντόβουρτσα.Η δική μου σύσταση είναι να κάνετε νήμα μετά από κάθε βούρτσισμα.

Ο λόγος;



Όχι δεν είναι ότι θέλω να σας κάνω τη ζωή δύσκολη.Είναι για να σας γίνει συνήθεια.Οι αρχαίοι μας πρόγονοι,τους οποίους επικαλούμαστε όταν τα πράγματα στραβώνουν μας κληροδότησαν διαφορα ωραία και uber-cool ρητά,ένα από τα οποία είναι το "Έξις δευτέρα φύσις",δηλαδή η συνήθεια γίνεται δεύτερη φύση του ανθρώπου.


Αν συνηθισετε στο νήμα,μετά θα σας φαίνεται περίεργο το ότι δεν το κάνατε για μια μέρα. Και αυτό που θα σας πω είναι βιωματικό,δηλαδή πρέπει να το κάνετε για να το καταλάβετε,αλλά ανάμεσα από τα δόντια κατακρατώνται πολλές τροφές.Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο συνηθισμένο σημείο ανεύρεσης τερηδόνας είναι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γομφίου(τραπεζίτη) ή μεταξύ πρώτου γομφίου και δεέτερου προγόμφιου,σε περιοχές δηλαδή που κατακρατούνται τροφές και που δεν είναι πολύ εύκολο να βουρτσίσει ο ασθνεής,όπως είναι πχ στα πρόσθια δόντια. Δεν θα καταλάβετε το μέγεθος της κατακράτησης τροφών,αν δε χρησιμοποιήσετε το νήμα.Και αν δεν το κάνετε για μια μέρα,τότε θα συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά κρατάνε τα δόντια.

 


Όσο σωστή χρήση και να κάνετε όμως των μέσων στοματικής υγιεινής,θα πρεπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο ή ανά έτος,ανάλογα με την περιοδοντική σας κατάσταση,την κατάσταση δηλαδή των ούλων σας ή τον τερηδονικό σας κίνδυνο, την πιθανότητα δηλαδή να αναπτύξετε νέες τερηδόνες. Και αυτό μπορεί να σας φαίνεται περιττό έξοδο,στην κρίση που βιώνουμε,αλλά αν βρεθεί μια πρωιμη βλάβη,και αντιμετωπιστεί έγκαιρα,αυτό θα απαιτήσει λιγότερα χρήματα από το να αντιμετωπιστεί μια μεγαλύτερη βλάβη αργότερα.Mε αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα.




Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Καλά βουρτσίσματα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου