Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Νεα από το διαδίκτυο IV

Η κατάθλιψη,όπως γνωρίζουμε είναι μια από τις διαταρραχές της εποχής μας.Εδικότερα στην Ελλάδα,μετά την εφαρμογή του μνημονίου,όλο και περισσότεροι Έλληνες πάσχουν από τη νόσο,ο επιπολασμός της οποίας έχει αυξηθεί.

Μια νέα έρευνα συνδέει την μείζονα κατάθλιψη,δηλαδή την βαρειάς μορφής κατάθλιψη σε τη γήρανση. Αιτιολογεί δηλαδή αυτό που λέει ο λαός"Γέρασε σε μια μέρα".Το γεγονός ότι ο ασθενής που πάσχει από τη νόσο φαίνεται πιο γερασμένος από έναν συνομήλικό του χωρίς κατάθλιψη.

Αντιγράφω από τα Νέα"Η κατάθλιψη γερνάει πρόωρα το σώμα

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η κατάθλιψη μπορεί να μας γερνάει πριν την ώρα μας, καθώς επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης στα κύτταρα του σώματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα κύτταρα έμοιαζαν γερασμένα από βιολογικής πλευράς σε άτομα που έπασχαν από μείζονα (σοβαρή) κατάθλιψη ή την είχαν εκδηλώσει κατά το παρελθόν.
Οι εμφανείς διαφορές σε έναν δείκτη της κυτταρικής γήρανσης που λέγεται μήκος των τελομερών, δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, γράφουν επιστήμονες από την Ολλανδία στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry».
Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές.
Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι πάσχοντες από σοβαρή κατάθλιψη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νοσήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.
Ωστόσο έως τώρα πίστευαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ασθενείς συχνά υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση αλκοόλ και η αποφυγή κάθε είδους φυσικής δραστηριότητας.
Υποψιάζονταν, όμως, ότι μπορεί να υπάρχουν και βιολογικά αίτια.
Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Τζόσιν Βερχέβεν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vrije (VUmc) στο Άμστερνταμ και συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, εξέτασαν στοιχεία από 2.407 εθελοντές.
Οι 1.095 έπασχαν από μείζονα κατάθλιψη, οι 802 είχαν ιστορικό μείζονος κατάθλιψης και οι 510 ήταν υγιείς συνομήλικοί τους.
Όλοι έδωσαν δείγματα αίματος για να αναλύσουν οι ερευνητές τα κύτταρά τους στο εργαστήριο.
Όπως διαπίστωσαν, οι νυν και οι πρώην ασθενείς είχαν πολύ βραχύτερα τελομερή απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι ουδέποτε εξεδήλωσαν κατάθλιψη.
Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).
Καθώς περνούν τα χρόνια, τα τελομερή «κονταίνουν» και τα κύτταρα γερνάνε. Η μέτρηση της βράχυνσής τους αποτελεί έναν τρόπο αξιολόγησης της γήρανσης των κυττάρων.
Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα κοντά τελομερή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυρίως εμφανίζονται μετά την μέση ηλικία (όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια), καθώς και με αυξημένη επιρρέπεια σε λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές με την πιο σοβαρή και πιο παρατεταμένη κατάθλιψη είχαν τα βραχύτερα τελομερή απ’ όλους.
Οι παρατηρούμενες συσχετίσεις δεν άλλαξαν όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που μπορεί να γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα.
Τα ευρήματα αυτά τους κάνουν να εκτιμούν ότι η βράχυνση των τελομερών αποτελεί συνέπεια της αντίδρασης του σώματος στην κατάθλιψη και ότι τελικά η σοβαρή κατάθλιψη γερνάει πρόωρα «κατά αρκετά χρόνια», όπως γράφουν, το σώμα."
                                                                           
 

Για τις οδοντιατρικές επιπλοκές της κατάθλιψης έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση(πατήστε εδώ για την ανάρτηση). Περισσότερες πληροφορίες για την κατπάθλιψη μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω ανάρτηση του κου Δ.Αγοραστου,ψυχολόγου (πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Πάντως η θετική πλευρά του παραπάνω άρθρου είναι ότι αυτοί που γελάνε περισσότερο,δείχνουν και πιο νέοι.Οπότε μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!
\

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου