Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πως μπορώ να προστατευτώ σε περίπτωση κραυγαλέου οδοντιατρικού λάθους;

Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί η προστασία των ασθενών από κραυγαλέα οδοντιατρικά λάθη.

 


Είναι κοινά παραδεκτό ότι η οδοντιατρική είναι σαν τα μαθηματικά.Ένα πρόβλημα έχει πολλές λύσεις.Άρα μπορεί για το ίδιο πρόβλημα τρεις πχ οδοντίατροι να προτείνουν τρία διαφορετικά σχέδια θεραπείας(που θα έχουν κάποια κοινά στοιχεία) ανάλογα με την εμπειρία,τις γνώσεις αλλά και τη φιλοσοφία τους για το πόσο επεμβατικός μπορεί να είναι ο οδοντίατρος.

Και εξηγούμαι :

Ποναει ένα δόντι πχ ο προγόμφιος άνω .





Οι γνώμες τριών οδοντιάτρων μπορεί να είναι οι ακόλουθες : 

Ο ένας μπορεί να πει κάνουμε σφράγισμα και βλέπουμε.Αν συνεχίσει να πονάει πάμε για ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) (και πιθανώς άξονα) και σφράγισμα.
Ο άλλος μπορεί να πει ενδοδοντική θεραπεία,άξονα και στεφάνη γιατί τέτοια δόντια είναι πολύ πιθανόν να σπάσουν,επειδή είναι μικρά σε διάμετρο.Οπότε η στεφάνη αντί για το σφράγισμα θα τα προφυλάξει από τα κατάγματα(κυριως κατάγματα ρίζας,να να ανοίξει δηλαδή το δόντι σαν "τριαντάφυλλο"!).
Και ο τρίτος μπορεί να πει ότι το δόντι δε σώζεται.Λύση;Εξαγωγή και εμφύτευμα.

 Και οι τρεις έχουν βάση στα λεγόμενά τους,που τεκμηριώνεται από την εμπειρία ή/και βιβλιογραφικά Εντάξει ο τρίτος είναι πολύ επεμβατικός.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες παει ο ασθενής στον οδοντίατρο για ένα σφράγισμα ή μια θεραπεία σε δόντι που τον πονάει και τελικά καταλήγει σε μια θεραπεία που περιλαμβάνει πολλές εξαγωγές ή μετά από μια δύσκολη εξαγωγή του πάνω φρονιμήτη επικοινωνεί το στόμα με τη μύτη(στοματοκολπική επικοινωνία) ή ξεκίνησε να βάζει εμφυτεύματα και τα εμφυτεύματα πονάνε γιατί έχουν μπει με λανθασμένη τοποθέτηση ή νιώθει μουδιασμένη τη γλώσσα ή το κάτω χείλος επειδή τα εμφυτεύματα έχουν αγκαλιάσει το νεύρο.

Γιατρέ μας έφτιαξες πρωί-πρωί.Τι λόγια είναι αυτά;Τρομοκρατηθήκαμε..  




Σε αυτές τις περιπτώσεις(αλλά και σε άλλες) ο γιατρός είναι υπόλογος για ιατρικό λάθος.Και επειδή δεν είμαστε ακόμα Αμερική το malpractice,δηλαδή η αστική ευθύνη για λάθος κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος,στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα στη συνείδηση των ασθενων ούτε των γιατρών,ο ασθενής παραμένει με το ιατρικό πρόβλημα ή πάει σε άλλον γιατρό για να το λύσει,με αυξημένο κόστος και την εμπιστοσύνη του στους γιατρούς να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα,ο δε γιατρός είναι ελεύθερος να συνεχίσει το "λειτούργημά του" και σε άλλους ασθενείς.

Η ερωτηση λοιπόν είναι τί κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

             


Για αρχη πρέπει να γίνει καταγγελία στον Οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκει ο οδοντίατρος και να εξεταστεί από την επιτροπή δεοντολογίας.Για την περίπτωση που κάποιος κατοικεί στην Αθήνα είναι ο ΟΣΑ(Οδοντιατρικος σύλογος Αττικής) ή ο ΟΣΠ(Οδοντιατρικός σύλλογος Πειραιά).

Στη συνέχεια ο σύλλογος παραπέμπει  το περιστατικό στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,στο Γουδή,όπου λειτουργεί το τμήμα της Διαγνωστική κλινικής του Πανεπιστημίου.Εκεί μπορεί να πιστοποιηθεί το ιατρικό λάθος,χωρίς να φοβάστε ότι οι ιδιώτες οδοντίατροι θα το καλύψουν επειδή φοβούνται μην έρθουν σε αντιπαράθεση με το συνάδελφο που σας έκανε το ιατρικό λάθος(κακώς εννούμενη συναδελφική αλληλεγγύη)

Και φυσικά μήνυση στο δικαστήριο για ιατρικό λάθος, όπου με την πραγματογνωμοσύνη  του Πανεπιστημίου στο χέρι θα πιστοποιήθει ότι πράγματι έγινε ιατρικό λάθος και δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας του ασθενούς ή η καταγγελία έγινε με δόλο από τον ασθενή επειδή είχε προηγούμενα με τον γιατρό.

Και λέω να έχει βάση η καταγγελία γιατί μπορεί να θέλει ο ασθενής να εκβιάσει τον γιατρό για χρήματα.Πρόσφατα παρατηρήθηκε η καταγγελία από συναδέλφους για μια κυρία η οποία έκανε τηλέφωνα σε οδοντιάτρους ισχυριζόμενη ότι κάτι πήγε στραβά με τη θεραπεία και ζητούσε κατ'ιδίαν συνάντηση με το γιατρό,για να μην μιλήσει.

Επειδή η διαδικασία αυτή έχει ένα κόστος για να γίνει πραγματογνωμοσύνη από την επιτροπή δεοντολογίας,το οποίο δεν είμαι σίγουρος αλλά κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ,μπορεί να αποθαρρύνει κάποιους.Τελικά όμως αν αποδειχθεί βάσιμη η καταγγελία,το κόστος το πληρώνει ο ένοχος.

Σκοπός της σημερινής ανάρτησης δεν είναι να χάσετε την εμπιστοσύνη σας στον οδοντίατρο,ούτε να τον μηνύσετε για οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με την υγεία σας,υπαρκτό ή ανύπαρκτο,επειδή συνέπεσε με την οδοντιατρική θεραπεία.Η οποιαδήποτε ψευδής μήνυση από πλευράς ασθενούς έχει άμεσο αντίκτυπο στην υπόληψη και τη φήμη του οδοντιάτρου,άρα επιβάλει αντιμήνυση. Και εσείς αν είσασταν επαγγελματίας θα θέλατε να αντικρούσετε οποιαδήποτε ψευδή καταγγελία απειλεί την επαγγελματική σας υπόσταση.Από την άλλη να ξέρετε ότι είσαστε κάπως κατοχυρωμένοι,σε περίπτωση κραυγαλέου ιατρικού λάθους.

Γι'αυτό πρέπει να είσαστε σίγουροι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε καταγγελία.

Ο κόσμος μας,ειδικά τώρα στην κρίση,δεν είναι αγγελικά πλασμένος.Μην χάνετε όμως την εμπιστοσύνη σας στους γιατρούς,όλων των ειδικοτήτων.Και να ξέρετε ότι είσαστε κάπως κατοχυρωμένοι,σε περίπτωση κραυγαλέου ιατρικού λάθους.Και λέω κάπως ,γιατί είμαστε στην Ελλάδα.Πράγμα που σημαίνει ότι οι ένοχοι δεν τιμωρούνται πάντα.Αν και το κλιμα αλλάζει,αν κρίνω από την υπόθεση γνωστού πολιτικού ο οποίος καταδικάστηκε σε εικοσι χρόνια πρωτοδίκα για μιζες και σκάνδαλα!

Ελπίζω να σας ενημέρωσα.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

                   


29 σχόλια:

  1. Η στοματοκολπική επικοινωνία δεν είναι ιατρικό λάθος. Είναι αποτέλεσμα ανατομικής παραλλαγής στην οποία ρίζα του δοντιού που εξάγεται σχετίζεται με το υπερκείμενο ιγμόρειο. Είναι επιπλοκή που απαιτεί κατά το δυνατόν άμεση σύγκλειση από ειδικό στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαρστώ για το σχόλιο.

      Η στοματοκολπική(αλλά και η στοματορινική) επικοινωνία δεν ειναι ιατρικό λάθος είναι σύμβαμα.Η μη αντιμετώπιση και η μη σύγκλειση της όμως είναι ιατρικό λάθος.Και έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχει γίνει σύγκλειση,και ο ασθενής ταλαιπωρείται επειδή ο ιατρός ήταν αμελής.εξάλλου και άλλες περιπτώσεις οπως πχ η θραύση εργαλείου κατά την ενδοδοντική θεραπεία είναι συμβαμα,αλλά η μη αντιμετώπιση της είναι ιατρική αμέλεια.

      Ως προς την σύγκλειση της,δε χρειάζεται απαραίτητα στοματικός ή γναθοπροσωπικός χειρουργός.Μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα και από το γενικό οδοντίατρο,αρκει να έχει χειρουργικές γνώσεις για τη δημιουργια ενός μετατοπιζόμενου κρημνού.

      Διαγραφή
  2. Αν ο οδοντιατρος δεν μου εδωσε αποδειξη, πως μπορω να αποδειξω το ιατρικό λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν ο οδοντίατρος σας δεν σας έδωσε απόδειξη τότε μπορείτε -και πρεπει- να καταγγείλετε το περιστατικό στην Εφορία.

      Δεν γνωρίζω όμως αν έχει σχεση με την καταγγελία που θα κάνετε στον Οδοντιατρικό Σύλλογο που ανήκει ο οδοντίατρος.Το ιατρικό λάθος μπορεί να διαγνωστεί από πραγματογνωμονα που θα οριστεί από το Σύλλογο. Δεν ξέρω όμως πως θα αποδείξετε ότι υπεύθυνος είναι ο οδοντίατρος που καταγγέλετε και όχι πχ κάποιος άλλος.

      Καλύτερα να συνεννοηθείτε και με το δικηγόρο σας και να πράξετε αναλόγως.

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Καλησπερα σας. Η ερώτηση σας δε μου ηρθε ολοκληρη.

      Παρακαλώ ξαναστείλτε το ερώτημα σας..

      Διαγραφή
  4. Λέτε παραπάνω, <> και στη συνέχεια, <>......
    Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε την εξής απάντηση που πήρα από τον οδοντιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης; <<Αγαπητέ κ. Κάργα,

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εξέτασε την καταγγελία σας, που αφορά τον συνάδελφο κ. Μ.... Παύλο, στη συνεδρίασή του, στις 6/4/2015.
    Αφού προηγήθηκε συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την ουσία της καταγγελίας σας, αφού αυτή έγκειται στη δικαιοδοσία των αστικών δικαστηρίων.





    O Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
    Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης Κων/νος Καλαντίδης

    Σας ρωτώ, επειδή λέτε πως η διαδικασία είναι,ο σύλλογος να παραπέμπει το περιστατικό στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου και αναρωτιέμαι γιατί κατά τη γνώμη σας δεν έπραξε και στην περίπτωσή μου το ίδιο;
    Σας ρωτώ γιατί είμαι σε απόγνωση, σχετικά με το τι πρέπει να κάνω,είτε με τον οδοντίατρο που κατήγγειλα, είτε με τον σύλλογο, που δεν ενεργεί σύμφωνα με αυτά που παραπάνω λέτε.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, για κάθε βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αι σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Θα πάρω τον Οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκω από Δευτέρα να ρωτήσω αν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την κείμενη νομοθεσία και θα σας απαντησω τεκμηριωμένα. Πάντως εφ'όσον γίνεται καταγγελία στον οικείο Οδοντιατρικο Σύλλογο δεν μπορεί να είναι αναρμόδιος ο Σύλλογος για κάποιο μέλος του. Εκτός αν στο αίτημα σας ζητήσατε να κατατεθεί μήνυση εναντίον του συναδέλφου, που όντως είναι θέμα των αστικών δικαστηρίων.

      Θα σας έχω νεώτερα από Δευτέρα.

      Διαγραφή
    2. Kαλημέρα σας.
      Επικοινωνησα με το Σύλλογο μου και με ειδοποίησαν ότι η κείμενη νομοθεσία έχει αλλάξει.

      Πλέον το Πανεπιστήμιο δε δίνει χαρτί πραγματογνωμοσύνης,για τους δικούς του λόγους.

      Αυτό που ακόμα ισχύει είναι το εξής :

      Σε περίπτωση μήνυσης/αγωγής το δικαστήριο υποχρεούται να ορίσει πραγματογνώμονα για την επιβεβαίωση των καταγγελιών. Το κόστος του πραγματογνώμονα νομίζω το πληρώνει ο χαμένος του δικαστικού αγώνα. Οπότε μιλήστε με κάποιον δικηγόρο για να είσαστε κατοχυρωμένος αν ισχύουν αυτά που μου μετέφεραν και πράξτε το δέοντα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  5. Πρόσφατα τοποθετήθηκε σιδεράκι στην κόρη μου (6,5 ετών) αλλά έκλεισε το ιατρείο και απευθύνθηκα σε άλλον ο οποίος το έκρινε ακατάλληλο... ποιος ήταν σωστος; ποιος εκανε λαθος; βαζω άλλο στο παιδί μου; ξανά εξοδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Οπως απάντησα και στο παραπάνω σχόλιο, ενός άλλου αναγνώστη η κείμενη νομοθεσία έχει αλλάξει.

      Πλέον το Πανεπιστήμιο δε δίνει χαρτί πραγματογνωμοσύνης,για τους δικούς του λόγους.

      Αυτό που ακόμα ισχύει είναι το εξής :

      Σε περίπτωση μήνυσης/αγωγής το δικαστήριο υποχρεούται να ορίσει πραγματογνώμονα για την επιβεβαίωση των καταγγελιών. Το κόστος του πραγματογνώμονα νομίζω το πληρώνει ο χαμένος του δικαστικού αγώνα. Οπότε μιλήστε με κάποιον δικηγόρο για να είσαστε κατοχυρωμένος αν ισχύουν αυτά που μου μετέφεραν και μπορείτε αν θέλετε να το κυνηγήσετε δικαστικά.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα θέλω να κάνω μια ερώτηση πριν απο 4 μήνες έβγαλα τα σιδερακια πραγμα το οποίο κρατησε γυρο στα 3 χρονια και χωρις μεγάλη επιτυχία ενω μαλιστα μου ειχε πει πως η θεραπια θα ηταν γυρω στους 18 μηνες..τελος παντων μου εδωσε ενα μασελακι το οποιο μου εχει φθιρει καποιο δοντι...δεν εχω μιλησει με την ορθοδοντικο και εκτος απο ολο αυτο δεν μου εχει δωσει την πραγματικη αποδει3η με το πραγματικο κόστος της θεραπίας αλλα μονο μια αποδειξη 900 ευρω τι με συμβουλευεται να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Οπως απάντησα και στο παραπάνω σχόλιο, ενός άλλου αναγνώστη η κείμενη νομοθεσία έχει αλλάξει.

      Πλέον το Πανεπιστήμιο δε δίνει χαρτί πραγματογνωμοσύνης,για τους δικούς του λόγους.

      Αυτό που ακόμα ισχύει είναι το εξής :

      Σε περίπτωση μήνυσης/αγωγής το δικαστήριο υποχρεούται να ορίσει πραγματογνώμονα για την επιβεβαίωση των καταγγελιών. Το κόστος του πραγματογνώμονα νομίζω το πληρώνει ο χαμένος του δικαστικού αγώνα. Οπότε μιλήστε με κάποιον δικηγόρο για να είσαστε κατοχυρωμένος αν ισχύουν αυτά που μου μετέφεραν και μπορείτε αν θέλετε να το κυνηγήσετε δικαστικά. Ειδικά για θέμα μη απόδειξης εμπλέκεται και η εφορία, λόγω μη είσπραξης των οφειλόμενων φόρων στο κράτος.

      Πάντως πριν από όλα αυτά καλύτερα να μιλήσετε με τον/την συνάδελφο μήπως μπορείτε να το λύσετε το θέμα μεταξύ σας, αν υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης και να μην εμπλακούν δικαστήρια και δικηγοροι που μπερδεύουν τις περισσότερες φορές τα πράγματα.

      Ελπίζω να σας βοήθησα.

      Διαγραφή
  7. Καλημερα θελω να καταγγειλω γυναικα οδοντιατρο στην περιοχη γαλατσι και να γραψω και τα αναλογα σχολια τα οποια παρουσιαζουν την πραγματικη κατασταση του επαγγελματισμου της, την κατασταση του ιατρειου της-σπιτι ,καθως και την εσχροκερδεια σε ολο της το μεγαλειο π.χ.800 € για μια απλη θηκη.να προσθεσω δε οτι στην doctoranytime τα σχολια ειναι ολα για ολους θετικα και δεν μπορεις ευκολα να γραψεις τιποτα.Μου παρουσιαζε διαφορα μεσα σε μια επισκεψη ωστε να ζηταει λεφτα και μονο αυρο αλλα τα ηθελε και προκαταβολη μαυρα φυσικα..Δεν ης εδωσα τιποτα εννοειται αλλα το θεμα ειναι οτι τι πραγματικα ειναι το εμεθα μετα απο γειτονες μου/της και κατοικους της περιοχης.Η γιατρος βρισκεται στην πανω στην γαλατσιου και ειναι πραγματικα απαραδεκτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Καταρχάς στο doctoranytime μπορείτε να αφήσετε αρνητικά σχόλια για τον οποιοδήποτε αρκεί να τα τεκμηριώσετε.

      Κατά δεύτερο αν προέκυψε κάποια ευθύνη είτε από αμέλεια της συναδέλφου είτε από τις οικονομικές συναλλαγές σας μπορείτε να μιλήσετε με δικηγόρο. Ο δικηγόρος θα σας κατευθύνει καλύτερα ως προς τις ενέργειες σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα σας.
    Βρίσκομαι σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, καθώς πήγα σε εναν οδοντίατρο για λεύκανση (χωρίς πόνους στα δόντια) και τελικά συμφωνήσαμε και μου έκανε και κάποια σφραγίσματα που είδε ότι υπήρχαν. Δυστυχώς στο ένα δόντι δεν πέτυχε το σφράγισμα. Αρχικά έκανε λόγο για φυσαλίδα στη ριτίνη και όταν με ανέλαβε η βοηθός του και πρήστηκα έχοντας αφόρητους πόνους είπε ότι χρειάζεται απονεύρωση. Ήταν ελαττωματικό είπε το δόντι (ανέφερε ότι έχω παιδικούς τραπεζίτες και ήταν πιο ψηλά το νεύρο!). Μετά από συνεχείς αποτυχημένες συνεδρίες (μηνών) καθαρισμού του νεύρου του δοντιού και πάμπολλων ενέσεων αντιβιώσεων και ταλαιπωρίας τρομαγμένος, απευθύνθηκα σε άλλο οδοντίατρο (νέος στο επάγγελμα με ειδίκευση στις απονευρώσεις). Εκείνος παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί μεγάλη ζημιά στο δόντι αλλά θα αναλάμβανε να το επισκευάσει. Παρόλο που έγινε η απονεύρωση ο πόνος στο δόντι συνεχίστηκε και ο οδοντίατρος επέμεινε πως θα έπρεπε να περάσουν κάποιοι μήνες για να ηρεμήσει καθώς έχει υποστεί ταλαιπωρία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Άφησα τους μήνες να περάσουν και ενώ είδα βελτίωση ακόμα με ενοχλεί και πονάει ελαφρά. Από το Φεβρουάριο παρατηρώ πως όσο περνάει ο καιρός με ενοχλεί σταδιακά όλο και περισσότερο. Ζήτησα λοιπόν από το δεύτερο οδοντίατρο να ελέγξει το δόντι γιατί μάλλον κάτι πήγε στραβά και εκείνος μου αρνήθηκε (προσβάλοντάς με) και λέγοντας πως είχε πει πως το δόντι ήταν χάλια. Ούτε απόδειξη δεν έχει δώσει ακόμα.
    Έχω ήδη χρεωθεί και καταταλαιπωρηθεί εδώ και 2 χρόνια χωρίς να βρω την υγεία μου. Αισθάνομαι ότι με εκμεταλλεύτηκαν και με κοροϊδεψαν και οι δύο.
    Τι μπορώ να κάνω για να δικαιωθώ και να γιατρευτώ επιτέλους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά καλό είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να αναζητήσετε κάποιον οδοντίατρο με τον οποίο μπορείτε να συνεργατείτε για να βρείτε μια λύση στο πρόβλημα σας.

      Κατά δεύτερο αν επιθυεμίτε μπορείτε να απευθυνθείτε στον οδοντιατρικό σύλλογο στον οπολιο ανήκουν οι συνάδελφοι και να κάνετε καταγγελία σχετικά με πημελλή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Το τελευταίο είναι δυστυχώ ςμκαι με βάση τη νομοθεσία πολύ δύσκολο να αποδειχθεί αλλα όχι αδύνατο. Και φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθει η νομιμη απόδειξη μπορείτε να απευθυνεθίτε στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα. Έχω μια κόρη 16 χρονών. Πριν απο ένα μιση χρόνο βαλάμε σιδερακια.Τα δόντια της όλα γερά ούτε ένα σφραγισμένο .Ήρθε η ώρα να τα βγαλούμε,τη μερα εκείνη μας λέει Ο ορθοδοντικός ότι δεν τα τελείωσε με τις κόλλες και θα ξαναπάμε.Την επόμενη φορά η κόρη μου πήγε μονή της.Μια μερα μου λέει διστακτικά η κόρη μου .Μαμά γιατί τα δόντια μου είναι γεματα Γράμμες σε όλα τα δόντια μου έχουν γράμμες σαν να Ράγισαν καινούργια δόντια κάτασπρα.Κοντεύω να τρελαθώ δεν ξέρω τι να κάνω.Πηγαίνω στον ορθοδοντικό και το παίζει ενήξερος Ότι δεν τα είδε,ότι δεν ξέρει πως έγιναν η μικρόρωγμες έτσι μου είπε και ότι δεν είναι τίποτα.Δεν ξέρω τι να κάνω αυτός με διαβεβαιώσε ότι δεν θα σπάσουν τα δόντια όμως πως να τον πιστέψω.Σας παρακαλώ βοηθήστε με.Η κόρη μου έχει τρόμοκρατιθει δεν θέλει να φάει γιατί φοβάται για τα δόντι α της Τι να κάνω σε τι γιατρό να πάω θα μου πει τι να κάνω ή θα θέλει να καλύψει τον ορθοδοντικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας ειναι κλινική και διαγνώσεις χωρίς γνώση της κλινικής εικόνας είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αδύνατη οποιαδήποτε σύσταση χωρίς γνώση της κλινικής εικονας.

      Οότε αν θέλετε μπορείτε να παρετε τηλέφωνο κάποιον οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί η κατάσταση του παιδιού.

      Αν σας απασχολεί να μην καλύψει κάποιος συνάδελφο κάποιο ιατρικό λάθος ,μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στην Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

      Πάντως λίγοι συνάδελφοι θα κάλυπταν κάποιο ιατρικό λαθος. Η πλειοψηφία θα σας ενημέρωνε για το λάθος.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Μην απελπίζεστε,απλά δράστε. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστασετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  10. Που μπορώ να καταγγειλω οδοντίατρο χωρίς άδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μπορείτε να τον καταγγείλετε στον οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκει πχ για την Αττική είναι είτε στο σύλλογο Αττικής ή στο Σύλλογο Πειραιά και φυσικά στην οικονομική αστυνομία, μια και αν δεν έχει αδεια προφανώς δε θα κόβει και αποδείξεις.

      Και σας προτρέπω να το κάνετε, διότι η λειτουργία ιατρείου χωρίς άδεια είναι παράνομη.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας.
    Θα ηθελα σας παρακαλω πολύ την προσωπικη σας αποψη στο πρόβλημα που μου εχει δημιουργηθεί.
    5 μηνες πριν ψάχνοντας οδοντιατρο , βρηκα στο ιντερνετ μια ιστοσελιδα οδοντιατρου ο οποιος εγραφε ότι είναι εμπειρος γιατρος και προσφερει στους ανεργους τις υπηρεσίες του σε καλυτερες τιμες. Ειμαι ανεργη εδώ και 3 χρονια. Όταν τον επισκεφτηκα μου ειπε ότι η θηκη που ειχα ηταν για πεταμα και επρεπε να τροχισει λιγο το πανω δοντι και να βαλει καινουρια θηκη. 380 ευρω. μετα από 4 επισκεψεις τελειωσε η δουλεια του. Τον πληρωσα, δεν πηρα ποτε αποδειξη.Η θηκη που ειδα ηταν διαφορετικη και κακοφτιαγμενη.Το αισθητικο αποτέλεσμα επισης ασχημο.Μου προτεινε δε να "μη μασαω και πολύ από την συγκεκριμενη πλευρα". Μετα από μια βδομαδα εφυγε η ρητινη , με αποτελεμα να ποναει το δοντι. Αφου πηγα παλι εκει μου ειπε ότι αυτά σημβαινουν και το τροχισε πιο πολύ. Κανενα αποτέλεσμα, το δοντι ποναει όταν μασαω από εκεινη την πλευρα.Η θηκη δεν είναι σταθερη και γενικα η κατασταση των συγκεκριμενων δοντιων είναι κακη. Επισκεφτηκα αλλεσ 3 φορες τον ιδιο "γιατρο" και μου προτεινε να κανουμε απονευρωση η και να βγαλουμε το δοντι.
    Απευθυνθηκα στα δημοτικα ιατρεια , μιας και είμαι ανεργη και δεν εχω ασφαλεια αλλα ουτε και αλλα λεφτα για ιδιωτες γιατρους,δεν αναλαμβανουν όμως περιστατικα τοσο πολύπλοκα.
    Ο συγκεκριμενος "γιατρος" όταν του ειπα ότι είναι απαράδεκτος γιατρος και θα επρεπε να του κανω καταγγελια και για την απαραδεκτη δουλεια και για την αποδειξη την οποια ποτε δεν πηρα.μου εστειλε απλα ένα μηνυμα στο οποιο μου εγραψε ότι "δεν αναλαμβανει τα πισω δοντια, ότι ηταν δικο μου λαθος γιατι του ειπα ότι είμαι ανεργη και δεν ειχα να διαθεσω παραπανω χρηματα και εκανε ότι μπορεσε".
    Πραγματικα αμφιβαλλω πια αν εχει και πτυχιο.Χρηματα να κανω τηη καταγγελια δεν εχω,αλλα αν υπαρχει καποιος τροπος να προστατευθουν αλλοι ανθρωποι από τον συγκεκριμενο τσαρλατανο και μπορούσατε να βοηθήσετε θα ηταν καλο. Μετα από τοσους μηνες συνεχιζω να εχω πρόβλημα με τα δοντια και αυτος το πιθαοτερο είναι ότι συνεχιζει να τραυματιζει και να κοροιδευει ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Μπορείτε να τον καταγγείλετε στον οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκει πχ για την Αττική είναι είτε στο σύλλογο Αττικής ή στο Σύλλογο Πειραιά και φυσικά στην οικονομική αστυνομία, από το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την απόδειξη.

      Διαγραφή
  12. Τροχίζοντας ένα πίσω δόντι, μου έσπασε κομματάκι της πορσελάνης απο τη θήκη του ακριβώς μπροστινού του. Επίσης απο τότε έχει αλλάξει η ηφή της θήκης. Δεν την νοιώθω πια λεία. Προφανώς ακούμπησε καταλάθος τον τροχό. Τί κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Αναλογως το μέγεθος του σπασίματος αλλά και της θέσης του ο οοδντίατρος μπορεί να προβεί σε διάφορες ενέργειες :

      1. Το πιο απλο είναι η λείανση της αποκατάστασης, με κατάλληλη αλληλουχία λειαντικών μέσων.
      2. Αν έιναι μέτριο το σπάσιμο αλλά σε σημείο προσβάσιμο, μπορεί να δοκιμαστεί προσθηκη ρητίνης (άσπρου σφραγίσματος).

      Σε μεγάλο σπάσιμο, θα πρέπει να μιλήσετε με το συνάδελφο, για το ενδεχόμενο αντικατάστασης της θήκης.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διαστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα, θα ήθελα την προσωπική σας άποψη σχετικά σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Απευθύνθηκα το καλοκαίρι σε οδοντίατρο γιατί αντιμετώπιζα πόνο σε σφραγισμένο δόντι. Οταν της έστειλα την πανοραμική μου είπε ότι βλέπει κάτι πιο σοβαρά και υποψιάζεται πως έχω περιοδοντιτιδας, κάτι που είναι πολύ σοβαρό μιας και είμαι μόνο 32 χρόνων και με παραπέμπει στο γιο της ο οποίος είναι περιοδοντολογος. Εκείνος με τη σειρά του το επιβεβαιώνει και με υποβάλλει σε θεραπεία. Μου λέει πως η αιτία είναι καθαρά κληρονομική και έτσι τον επισκέπτεται και η μητέρα μου η οποία κατά τα λεγόμενα του έχει και εκείνη περιοδοντιτιδα και της ζητά 2000 ευρώ για την θεραπεία. Λόγω του κόστους παίρνει άλλες δύο γνωμες και οι δύο γιατροί της λενε πως δεν έχει περιοδοντιτιδα. Έτσι πάω και γω με τη σειρά μου σε άλλο γιατρό ο οποίος είναι κατηγορηματικος και ισχυρίζεται ότι ο οδοντιατρος με υπέβαλε σε άσκοπη θεραπεία για ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχω.

    Κατά τη γνώμη σας θα μπορούσα να δικαιωθω εάν κάνω καταγγελια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Θα πρέπει να κάνετε καταρχάς καταγγελία στον οδοντιατρικό σύλλογο που ανήκει ο οδοντίατρος. Στη συνέχεια θα πρέπει να μιλήσετε με δικηγόρο, ο οποίος θα σας κατευθύνει για τις ενέργειες σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  14. Καλησπερα σας θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με το πρόβλημα μου...Πηγα σε μια οδοντίατρο για απονεύρωση δοντιου 5 φορές το δοντι με πόναγε συνεχεία και μετα την θεραπεία σε σημείο να μην μπορώ να βάλω φαγητό στο στόμα μου γιατι πεθαίνω..πηγα σε χειρουργό οδοντίατρο μου έβγαλε ακτινογραφία και μου είπε σου έχει σπάσει ένα εργαλείο στο δοντι σου...πηγα παλι στην 1η οδοντίατρο και της το είπα...η απάντηση ήταν ότι μάλλον το δοντι μου έχει σπάσει απο της μασητικες δυνάμεις.. δεν αναλαμβάνει καμια ευθύνη μου είπε και να πάω αλλου να μου το φτιάξουν διότι δεν είναι ιατρικο λάθος...τι μπορώ να κανω??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι καταρχάς να συνεννοηθείτε με έναν δικηγόρο.

      Βγάλτε μια πανοραμική ακτινογραφία ή ζητήστε από το δεύτερο γιατρό την ακτινογραφία που έβγαλε και μια γνωμάτευση ότι ανευρέθη στην ακτινογραφία σπασμένο εργαλείο.

      Προχωρήστε σε καταγγελία στον Οδοντιατρικό Σύλλογο που ανήκει ο οδοντίατρος.

      Διαγραφή