Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Πως καθαριζουμε τα δόντια όταν έχουμε σιδεράκια;

Θέμα της σημερινής ανάρτησης αποτελούν οι συνήθειες της στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε όταν έχουμε σιδεράκια.Θα ασχοληθούμε με τα ακίνητα μηχανήματα(αυτά δηλαδή που δεν βγαίνουν) και όχι με τα κινητά μηχανήματα(μασελάκια).

Και ναι αξιότιμε πατέρα/μητέρα ασθενούς(ή και ασθενή,μια και η ορθοδοντική ενηλίκων είναι ακετά διαδεδομένη στις μέρες μας ) το παιδί σου έβαλε σιδεράκια.Ειδικά τις πρώτες μέρες παραπονιέται ότι πονάνε λιγάκι και νιώθει να  "τραβάνε" τα δόντια και τα ούλα του ή και να νιώθει ερεθισμό στα χείλη.

                 


Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι όμως στην τήρηση σωστης στοματικής υγιεινής,μια και οτιδήποτε φάει το παιδί "κολλάει στα σιδεράκια".Ειδικά αν έρθει και σαββατοκύριακο και έχει και καμιά ταινία οπότε την παρακολουθήσετε μαζί συνοδεία παρελκόμενων πχ πατατάκια,γαριδάκια και λοιπά ..άκια καταλαβαίνετε ότι πάνω στα σιδεράκια τα μικρόβια κάνουν πάρτυ!


             


Γι' αυτό λοιπόν το παιδί που έχει ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα θα πρέπει να διδαχθεί το σωστό τρόπο βουρτσίσματος και τήρησης πολύ καλής στοματικής υγιεινής. Για να μην μπει στη δυσάρεστη θέση,όταν βγάλει τα σιδεράκια,να έχει δόντια ίσια μεν αλλά χαλασμένα λόγω τερηδόνας.

Και γιατί κινδυνεύουν να χαλάσουν τα δόντια με τα σιδεράκια γιατρέ;


       


Οι ασθενείς που φοράνε σιδεράκια κατατάσσονται αυτόματα σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση τερηδόνας.Και αυτό γιατί τα σιδεράκια προκαλούν κατακράτηση τροφών καθώς και πλάκας,οπότε τα μικρόβια βρίσκουν θρεπτικό περιβάλλον. Επίσης γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός των δοντιών,με αποτέλεσμα πάλι να συσσωρεύονται θρεπτικά για τα μικρόβια υλικά.

 Και πως πρέπει να καθαρίζω τα δόντια μου γιατρέ;




Έμφαση θα πρέπει να δωθεί και στη συχνότητα καθαρισμού των δοντιών και στην ποιότητα του καθαρισμού και στη χρήση μεσοδοντίων μέσων καθαρισμού.Επίσης θα πρέπει να δωθεί προσοχή και στη διατροφή κατά την περίοδο της ορθοδοντικής θεραπείας. Και εξηγούμαι :

Καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα ή ακόμα καλύτερα(και αν γίνεται) λίγο μετά από κάθε γεύμα.Αλλά όταν λέω να βουρτσίζετε,δεν εννοώ να κάνετε ένα πέρασμα από τα δόντια ίσα-ίσα για να βελτιωθεί η αναπνοή σας. Να βουρτσίζετε για περίπου 2 λεπτά.

Επίσης το βράδυ,καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα μέσο μεσοδοντίου καθαρισμού. Στην περίπτωση των ακίνητων αρθοδοντικών μηχανημάτων, το μεσοδόντιο βουρτσάκι θα κάνει αυτή τη δουλειά.




Ο τρόπος χρήσης του μεσοδοντίου βουρτσακιού για άτομα που έχουν ορθοδοντικά μηχανήματα φαίνεται στο παρακάτω video




SOS : Είναι πολύ πιο σημαντικός ο χρόνος ο οποίος αφιερώνετε στον καθαρισμό των δοντιών παρά η δύναμη που βάζετε.Δεν θέλει κόπο-θέλει τρόπο!


Επίσης από τη στιγμή που καποιος βάζει σιδεράκια και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου,συνίσταται η επίσκεψη στον οδοντάτρο τακτικά,δηλαδή ανά εξάμηνο. Εκτός από τον οδοντιατρικό έλεγχο και την παράτήρηση εξέλιξης της πορείας κάποιων αρχόμενων βλαβών για να μην γίνουν τερηδόνες χρειάζεται και  καθαρισμός και φθορίωση.Ο καθαρισμός για την υγεία των δοντιών και των ούλων και η φθορίωση για την προστασία των δοντιών. Ειδικά για τη φθορίωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται ουδέτερο σκεύασμα,όχι όξινο,μια και μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση των brackets.

H τροποποίηση της διατροφής ή μάλλον η προσοχή στη διατροφή είναι εξίσου σημαντική κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλη συχνότητα κολλώδεις τροφές,που έχουν την τάση να κολλάνε στα δόντια,κάνοντας το βούρτσισμα πιο δύσκολο.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν εννοώ να εμποδίσουμε εξ'ολοκλήρου το παιδί να φάει πατατάκια,φλυκά,σοκολάτα κτλ. Αυτό είναι σαν να το τιμωρούμε,οπότε τη θεραπεία θα την πάρει με πολύ κακό μάτι. Απλά να προσέχουμε λιγάκι τη συχνότητα λήψης αυτών των σνακ και να δώσουμε έμφαση στο σχολαστικό καθαρισμό μετά.

Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας ένα πολύ σημαντικό στάδιο είναι η χρήση του μηχανήματος διατήρησης ή retainer. Πολλοί ασθενείς δεν το θεωρούν πολύ σημαντικό, πράγμα πολύ λανθασμένο,μια και είναι από τα πολύ σηματικά βήματα της θεραπείας. Περισσότερα για το μηχάνημα διατήρησης στην αντίστοιχη ανάρτηση( Πατήστε εδώ για την ανάρτηση )

Αυτά είχα να σας πω για τον τρόπο καθαρισμού όταν έχουμε ακίνητα ορθοδοντικά μηχανήματα.Ελπίζω να σας ενημέρωσα.

Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


                

24 σχόλια:

  1. Γεια σας. Φοραω σιδερακια εδω και καποιους μηνες. Τα ουλα μου εχουν πριστει και ποναω ελαφρα. Τι μπορει να το προκαλεσε αυτο; Ειναι προβλημα που δεν διορθωνεται; Επισης αυτο που γραψατε για το ουδετερο και οξινο. Ο οδοντιατρος το γνωριζει η πρεπει να του το επισιμανω; Υπαρχει περιπτωση να ξεκολησουν τα σιδερακια με το ουδετερο σκευασμα; Ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστω για το σχόλιο.

      Αυτό που μου περιγράφετε είναι φλεγμονή των ούλων, η οποία οφείλεται σε δυσκολία πλήρους απομάκρυνσης υπολειμμάτων τροφής, πλάκας κτλ.

      Καλό είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ή και εμένα αν το επιθυμείτε και να κανονίσετε ενα ραντεβού για καθαρισμό. Άρα το πρόβλημα με τα ούλα διορθώνεται.

      Επιπροσθέτως επειδή λόγω των σιδερακιων είστε σε ομαδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου δηλαδη είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε τερηδόνα, καλό είναι ο καθαρισμος να συνοδευθεί από φθορίωση των δοντιών. Επειδή λοιπόν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να ξεκολλήσουν τα συγκρατητικά μέσα (brackets) των σιδερακιων, καλό είναι η φθορίωση να γίνεται με ουδέτερο σκεύασμα και όχι με όξινο. Το όξινο μπορεί να προκαλέσει διαλυση της κολας που συγκρατεί τα συγκρατητικά brackets κολλημένα στα δόντια. Αντίθετα με το ουδέτερο σκεύασμα δεν έχουν παρατηρηθει τετοια φαινόμενα.

      Αν το γνωρίζει ή οχι ο οδοντίατρος? Σε δική μου έρευνα, στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας, το 40% του δείγματος αγνοούσε τη συγκεκριμένη παράμετρο. Οπότε πραγματικά δεν γνωρίζω αν το ξέρει ή αν μπορεί να το αξιολογήσει και να του το πείτε. Μπορεί και να θεωρήσει ότι δε χρειάζεστε φθορίωση, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε καινούριες τερηδόνες επειδή φοράτε σιδεράκια ή αν είναι και σχετικά μεγάλος σε ηλικία μπορεί αυτά να του φαίνονται ψιλά γραμματα.

      Σε γενικές γραμμές εφαρμόζουμε πάντα αυτό που γνωρίζουμε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  2. Γειά σας ακομα δεν εχω βαλει σιδερακια αλλα ο γιατρός μου μου έχει δώσει ενα μασελακι για να πανε πρωτα τα δοντια πισω ξερετε πως γινετε να καθαριστεί καλα το μασελακι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας εθχαριστώ για το σχόλιο.

      Το μασελάκι μπορείτε να το καθαρίσετε με χλιαρό νερό και οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή με χλιαρό νερό και υγρό για τα χέρια. Μη βάλετε καυτό νερό, διότι υπάρχει κίνδυνος να παραμορφωθεί από τη ζέστη και μη βάλετε κάποιο πιο δυνατό καθαριστικό.

      Για περισσότερες πληροφορίες καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γιοτρό σας, μια και αυτός έχει την ευθύνη της θεραπείας σας.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλές γιορτές με υγεία.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ..!

      Διαγραφή
  3. γεια σας φοραω σιδερακια εδω και 3 χρονια, καθαριζω 2-3 φορες την ημερα τα δοντια , ( υπηρχαν μονο 2-3 φορες που δεν τα βουρτσισα γιατι ημουν κουρασμενη) γι'αυτο ειναι η πρωτη φορα που παθαινω κατι τετοιο. Παρατηρησα μια γραμμουλα στον αριστερο κυνοδοντα μου δεν ξερω τι ειναι , μοιαζει με σχισμη. Επισης στον δεξι πλαγιο τομεα ειδα οτι εχω βγαλει τερηδονα μπορω να το εξαφανισω με φυσικο τροπο, και μπορει η τερηδονα διπλα στο σιδερακι να μου προκαλεσει μονιμη βλαβη και να καταστρεψει και το δοντι μου και το σιδερακι και πως δημιουργηθηκαν αυτα ενω εγω πλενω τα δοντια μου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας. ΚΑταρχην σας ευχαριστώ για το σχόλιο και ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Για τη σχισμη στον κυνόδοντα δεν μπορώ να εκφέρω αποψη, διότι πρεπει να προηγηθεί κλινική εξέταση.

      Όσο για την τερηδόνα, επειδή φοράτε σιδεράκια, είσαστε ομάδα πολύ υψηλού τερηδονικού κινδύνου. Το οποίο σημαίνει ότι θα πρεπει να επισκέπεστε τον οδοντίατρο ιδανικα ανα 4 μήνες αλλά έστω και ανα 6 μήνες για καθαρισμό και φθορίωση. ΠΡΟΣΟΧΗ. Τον οδοντίατρο όχι τον ορθοδοντικό. Άλλη δουλειά θα σας κάνει ο οδντίατρος και άλλη ο ορθοδοντικός που είναι υπευθυνος για τη θεραπεία ισιώματος των δοντιών σας. Οι δύο συνάδελφοι μπορούν να είναι σε επαφή και να συνεννοούνται.

      Αν έχετε να πάτε σε οδοντίατρο για καθαρισμό και φθορίωση περίπου 3 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί μέχρι στιγμής η θεραπεία σας, είσαστε τυχερή που έχετε μόνο μια τερηδονική βλάβη. Και αυτό διότι οσο καλά και να πλένετε τα δόντια σας, τα σιδεράκια κατακρατούν υπολείμματα τροφής, οπότε τα μικρόβια τρέφονται, άρα χαλάν και τα δόντια σας.Αν η τερηδόνα έχει ήδη κάνει κοιλότητα, τότε είναι αδύνατο να την εξαφανίσετε με φυσικό τροπο.

      Άρα αυτό που πρεπει να κάνετε, είναι να πάρετε τηλέφωνο έναν οδοντίατρο, ή και εμένα αν το επιθυμείτε, και να κλείσετε ραντεβού για κλινική εξέταση. Μετά την κλινική εξεταση και εφ'όσον είσαστε ενημερωμένη για τις θεραπευτικές σας ανάγκες μπορείτε να προχωρήσετε και στη θεραπεία.

      Ελπίζω να σας βοήθησα για οτιδήποτε άλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνησετε μαζί μου.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστω πολυ επικοινωνησα με τον ορθοδοντικο μου και μου ειπε οτι εφοσον πλενω τα δοντια μου και φαινεται αμιδρα , μπορει να μην ειναι κατι σοβαρο..καθως με ελενχει καθε 2 μηνες (και ο τελευταιος καθαρισμος /φθοριωση ηταν πριν απο 8 μηνες περιπου ) γι'αυτο επισπευσαμε το ραντεβου για αυτη την εβδομαδα για να με ελενξει

      Διαγραφή
  4. Γειααα σας πριν λιγες μερες εβαλα σιδερακια και τα μηχανηματα συνηθως ειναι ολο ασημι τα δικα μου σε ενα σημειο των σιδερακιων ειναι κοκκινο και σε αλλα κίτρινο γιατι ειναι αυτο φευγουν? Και δν μου πολύ αρεσει αυτο γιατι θελω να βαλω λαστιχακι μωβ ομως δν θελω οταν ανοιγω το στομα μου να φαινετε σαν ενα ουρανιο τοξοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Εσείς μάλλον προβληματίζεστε για το άγκιστρο στο οποίο ακουμπάνε τα σιδεράκια και όχι για τα σύρματα αν κατάλαβα καλά.Αν είναι για τα άγκιστρα, ορισμένα έχουν ένα σημείο διαφορετικού χρώματος. Αυτό έπρεπε να σας το συζητήσει ο/η ορθοδοντικός γιατί το χρώμα δεν ξεφτίζει,αλλά πρέπει να αλλάξει. Αν είναι για τα σύρματα, γιατί ορισμένες φορές υπάρχουν σύρματα με χρώματα στο τελείωμα, μπορεί να το αλλάξει ο ορθοδοντικός πιο εύκολα.

      Συζητήστε το με τον/την ορθοδοντικό σας. Μην ντρέπεστε να του εξωτερικεύσετε το αίτημα σας. Θα χαρεί να σας βοηθήσει!

      Ελπίζω να σας ενημέρωσα. Για οτιδηποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΟΡΑΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΣΙΑΓΟΝΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΡΑΒΩΣΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑ ΔΟΝΤΙ.ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Αν είσαστε στην ενεργή φάση της θεραπείας, καλό είναι να πάρετε τηλέφωνο τον ορθοδοντικό σας και να κλείσετε ραντεβού για να δει και ο ίδιος και να αξιολογήσει αυτο το στράβωμα. Αν δεν είσαστε στην ενεργή φάση, παρτε τηλέφωνο εναν ρθοδοντικό η και εναν οδοντίατρο που ασχολείται με ορθοδοντική και κλείστε ραντεβού για κλινική εξέταση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα.φορά σιδεράκια πορσελάνινα εδώ κ 2 μήνες κ μ έχει βγει το σιδεράκι σε ένα δόντι 4 φορές.γτ γίνεται αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

      Η ερώτηση σας είναι πολύ κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να ρωτήσετε τον ορθοδοντικό σας. Μια απάντηση θα ήταν ότι τρέφεστε με όξινες τροφές,αλλά θα ξεκόλαγαν και άλλα σιδεράκια και όχι μόνο ένα. Η άλλη είναι μήπως δέχεται αρκετές φορτίσεις το δόντι αυτό και ξεκολάνε τα σιδεράκια. Και η τρίτη, μήπως δεν είναι φυσικό δόντι αλλά μια πχ θήκη ή σφράγισμα?

      Ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας. Ως υπέυθυνος για τη θεραπεία και γνωρίζοντας την κλινική εικόνα, θα χαρεί να σας απαντήσει σε κάθε ερώτηση.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Περαστικά και για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου

      Διαγραφή
  7. Γεια σας, φοράω μασελακια/νάρθηκα (το διάφανο τέλος πάντων) απο τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο και σημερα σκέφτηκα να τα καθαρίσω όσο καλύτερα μπορώ και τα έβαλα σε βραστό νερό (αν και μου εχει πει ο γιατρός να μη το κάνω, ξεχάστηκα) τα έβαλα και με σφίγγουν μπορώ να πω. Εφαρμόζουν αρκετά καλά όταν προσπαθώ τα βαλω. Υπάρχει περίπτωση να συνηθίσουν και να παραμορφώνουν ξανά στην αρχική τους μορφή όπως ειναι τα δόντια μου ή θα γίνει το αντίθετο και τα δόντια μου θα παραμορφωθούν και θα γίνουν όπως στα μασελακια; Φοβάμαι να το πω στον ορθοδοντικό μου και να φανώ χαζός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. * εφαρμόζουν καλύτερα και δεν σφίγγουν τόσο πολυ πια, θα ήθελα ακομα την συμβουλή σας όμως

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Η ερώτηση σας είναι κλινική και διαγνώσεις από μακριά είναι δύσκολες και επίφοβες.

      Παρ'όλα αυτά δε νομίζω να υπάρχει θέμα με τα μασελάκια σας.

      Καλό είναι όμως να πάρετε τηλέφωνο τον ορθοδοντικό σας και να τον ρωτήσετε. Δε θα φανείτε χαζός, μην ανησυχείτε. Ούτε θα σας κοροϊδέψει κανείς. Είναι μια λογική απορία!

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  8. Γεια σας φοράω τα σιδερακια εδω και μια εβδομάδα οι πρώτες μέρες ηταν πολυ επίπονες αν και τωρα τα εχω συνηθίσει στο βουρτσισμα νιώθω μια ταλάντωση του σύρματος ειναι φυσιολογικό η τρέχει κατι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας υεχαριστώ για την ερώτηση.

      Τον πρώτο καιρό από την τοποθέτηση του σύρματος, θα νιώθετε αυτή την ταλάντωση.Μέχρι ενα βαθμό είναι φυσιολογική. Καλύτερα όμως να το αναφέρετε στον συνάδελφο ορθοδοντικό στο επόμενο σας ραντεβού.

      Ελπίζω να σας βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μου.

      Διαγραφή
  9. Γεια σας,φοραω τα σιδερακια μου λιγο καιρο
    Αλλα ο ορθοδοντικος μου δεν μου εδωσε ειδικο βουρτσακι για να καθαριζω τα δοντια μου.Υπαρχει καποιο προβλημα αν τα καθαριζω με την κανονικη οδοντοβουρτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το ειδικό βουρτσάκι δε σας το δίνει ο οδοντίατρος.το προμηθευεστε από το φαρμακείο. και αυτό γιατί η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να καθαρίσει αναμεσα στα δόντια,λόγω των σιδερακιων.

      Ρωτήστε τον ορθοδοντικό σας..και σπεύσατε στο φαρμακείο!

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  10. Γεια σας.Σημερα τρογοντας κατι ξεκολησε ενα σιδερακι και αλλο εναεινε ετοιμο να φιγει.Μπορειτε να μου πειτε τι να κανω;Φοραω σιδερακια καποιους μηνες αλλα δεν μου εχει ξανα συμβει.Απαντηστε μου σας παρακαλω γιατι εχω αγχωθει.Και σαν να μην εφταναν ολα αυτα δεν βρησκω και τον ορθοδοντικο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για την ερώτηση.

      Το να ξεκολλήσει ενα σιδεράκι ή καλύτερα ενας από τους μηχανισμούς που συγκρατούν τα σιδεράκια είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής.

      Θα πάρετε τηλέφωνο τον ορθοδοντικό σας και θα κανονίσετε ενα ραντεβού για να τα κολλήσει στη θέση τους.

      Μην ανησυχείτε.

      Ελπίζω να σας βοήθησα!

      Διαγραφή
  11. Γειά σας είμαι 14 ετών και έχω πρόβλημα με τα δόντια μου! Τα πάνω και τα κάτω δόντια είναι αραιά και έχουν όλα μικρά κενά μεταξύ τους και τα πάνω πετάνε και λίγο. Αν δεν βάλω έγκαιρα σιδεράκια υπάρχει περίπτωση να πάθω καποιο χειρότερο πρόβλημα; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή