Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οδοντιατρικές εργασίες μετά το καλοκαίρι..

Αγαπητοί αναγνώστες του ιστολογίου καλό Σεπτέμβριο!Δεν ευχόμαστε από τώρα καλό χειμώνα,μια και ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ελπίζω η διάθεση να είναι ανανεωμένη,μετά τα καλοκαιρινά μπάνια.



Όλοι φυσικά αναπολούμε τις μέρες του καλοκαιριού,αλλά και το φθινόπωρο είναι μια εξίσου ωραία εποχή του χρόνου.


  
Ξεκινάω τις αναρτήσεις με τις οδοντιατρικές εργασίες που γίνονται μετά το καλοκαίρι.

Συνήθως λοιπόν κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου,μια και στις αρχες όλοι μας έχουμε αφήσει οικονομικες εκρεμότητες  λόγω των καλοκαιρινών διακοπών αποφασίζουμε να επισκεφθούμε τον οδοντίατρο για να φτιάξουμε επιτέλους εκείνο  το δόντι (ή εκείνα τα δόντια) που μας ταλαιπωρεί εδώ και κανένα εξάμηνο περίπου,αλλά όλο το αναβάλλαμε,για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Και είναι ένα συνηθισμένος διάλογος αυτός που ακολουθεί παρακάτω

-Γιατρέ θέλω σφράγισμα
-Μαλιστα.Έχετε κάποιες ενεργές τερηδόνες( επιστημονική ορολογία για κουφάλες σε χαλασμένα δόντια) αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από εναν καλό καθαρισμό
-Γιατι γιατρέ;Εγω θέλω μόνο αυτό σφράγισμα.Άσε τον καθαρισμό για πιο μετά

Μην είσαστε καχύποπτοι,αγαπητοί ασθενείς.Ο οδοντίατρος δε θέλει να σας πάρει τα λεφτά για μια εργασία που δε χρειάζεστε,εν προκειμένω για τον καθαρισμό.

Γιατί γιατρε;Τι χρειάζεται ο καθαρισμός πριν το σφράγισμα;
                             

Ο καθαρισμός ή αλλιώς η θεραπεία ουλίτιδας(ή ο καθαρισμός πάνω από τα ούλα ως τμήμα μιας θεραπείας περιοδοντίτιδας) εξυπηρετεί δύο παραγοντες:

1.Τα δόντια είναι καθαρά,οπότε μπορεί να "κολλήσει" το άσπρο σφράγισμα πάνω τους.
 
Το παραπάνω συμπέρασμα είναι λιγάκι απλουστευμένο,αλλά ισχύει ότι για να γίνει ένα άσπρο σφράγισμα,πρεπει τα δόντια να μην έχουν πέτρα ή πλάκα ή υπολείμματα τροφής.Πρέπει δηλαδή να είναι "καθαρά".

2. Τα ούλα δε θα ματώνουν,οπότε δε θα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε αιμορραγία κατά τη διαδικασία του άσπρου σφραγίσματος,που θα εμποδίσει το σφράγισμα να κολλήσει.Αιμορραγία κατά το σφράγισμα έχει ως αποτέλεσμα μη συγκόλληση του σφραγίσματος λόγω μόλυνσης του πεδίου με αίμα.

(Περισσότερα για τα σφραγίσματα στην αντίστοιχη ανάρτηση. Πατήστε εδώ για την ανάρτηση)

Και επειδή μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις δε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιο σφράγισμα στον ασθενή της ακόλουθης φωτογραφίας εαν πρώτα δεν κάναμε έναν καλό καθαρισμό.



Και αυτό γιατί τα ούλα ματώνουν,είναι κόκκινα και τοπικά διογκωμένα και φυσικά έχει πέτρα ειδικά παντού,αλλά πιο εύκολα διακρίνεται σε κάτω μπροστά δόντια (αυτό η κίτρινη εναπόθεση).

Προσοχή:   Αν έχετε πρόσφατο τον καθαρισμό πχ 1-2 μήνες και γενικά φροντίζετε τα δόντια σας δε χρειάζεται να γίνει ραντεβού καθαρισμού.Τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση όπου έχετε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για παραπάνω από έξι μήνες ή ασκείτε πλημμελή στοματική υγιεινή.


Επισκεφθειτε λοιπόν τον οδοντίατρό σας.Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου