Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Γιατρε ειμαι αριστερόχειρας?Βουρτσίζω καλά;Final part!


Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ανάρτηση σήμερα θα φθάσουμε στο..ποθούμενο!Τί εννοώ.Μα φυσικά αγαπητοί αναγνώστες,την απάντηση στο φλέγον ερώτημα..


"Το ποιο χέρι χρησιμοποιεί ο καθένας μας επηρεάζει την άσκηση στοματικής υγιεινής;"

Παραθέτω παρακάτω τα αποτελέσματα μιας ενδιαφερουσας έρευνας που έγινε το 2011.Περισσότερα για την έρευνα στο συνδεσμο

Σύμφωνα με την έρευνα σε βαθμό στατιστικά σημαντικό,τα επίπεδα στοματικής υγιεινής των δεξιόχειρων παιδιών ήταν καλύτερα από τα επίπεδα στοματικής υγιεινής των αριστερόχειρων παιδιών.

Πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά που μεταχειρίζονταν το δεξί τους χέρι ως κύριαρχο, βούρτσιζαν καλύτερα από τα αριστερόχειρα παιδιά

Επίσης παρατηρήθηκαν μεν διαφορές στην εμφάνιση τερηδόνων,με τους αριστερόχειρες να έχουν περσσότερες τερηδόνες,αλλά όχι σε βαθμό στατιστικά σημαντικό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ως προς την εμφάνιση τερηδόνα,δεν είναι σίγουρο αν διαφοροποιείται σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας,με τους περιορισμούς που αυτή έχει(κυρίως μικρό αριθμό παιδιών) οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν τους εμάς τους οδοντίατρους αλλά και τους ασθενείς,στο ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη στοματική υγιεινή.Αυτό είναι δεδομένο.

                                 

Αυτό που δεν είναι δεδομένο όμως,και ειναι ένα από τα αποτελέσματα της έρευνας,είναι το ότι οι αριστερόχειρες δεν ασκούν τόσο καλή στοματική υγιεινή όπως οι δεξιόχειρες.Και μπορεί σε μικρές ηλικίες να μην έχει αντίκτυπο (σε στατιστικά σημαντικό βαθμό) από πλευράς τερηδόνων,αλλά δεν παύει να είναι ένα εύρημα.Και το γεγονός ότι δεν είναι στατιστικά σημαντικό σε σημαίνει ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό για να πούμε ότι στη μετεφηβική και στην ενήλικη ζωή τα πράγματα δε θα χειροτερεύσουν.
Επίσης μην ξεχνάμε ότι η πλημμελής στοματική υγιεινή έχει αντίκτυπο και στα ούλα,εκτός από τα δόντια.Και στα ούλα σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα.Στα παιδιά τα ούλα είναι διογκωμένα και εξέρυθρα λόγω πλημμελούς στοματικής υγιεινής και πολλές φορές αιμορραγούν.Έχουν δηλαδή ουλίτιδα. Η ουλίτιδα αν παραμείνει χωρίς θεραπεία,στους ενήλικες,ειδικότερα μετά την ηλικία των 25-30 ετών θα οδηγησει σε περιοδοντιτιδα,δηλαδή καταστραφή των ούλων με ταυτόχρονη απώλεια κόκαλου και στηρικτικών ιστών.Ζημιά μη αναστρέψιμη.Άρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στη διδδασκαλία του σωστού τρόπου βουρτσίσματος,αλλά και να εντάξουμε τον ασθενή σε ένα σύστημα επανάκλησης για προληπτική θεραπεία ανάλογα με τον τερηδονικό του κίνδυνο,δηλαδή να τον βλέπουμε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αν όχι πιο σύντομα πχ ανά εξάμηνο.

Υπενθύμιση : Τερηδονικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα να εμφανίσει ο ασθενής νέες τερηδονικές βλάβες(τερηδόνες) στ επόμενο χρονικό διάστημα(συνήθως 6 μήνες με ένα χρόνο)

Κλείνοντας,ξέρουμε ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος για δεξιόχειρες.Αλλά αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει τους αριστερόχειρες,ειδικότερα τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου!

Η γνώση είναι δύναμη.Καλά βουρτσίσματα.  

                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου