Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Eνεργειακά ποτά.Πώς χαλάνε τα δόντια.Mέρος 2ον..

  Η σημερινή μας ανάρτηση θα αποτελέσει τη συνέχεια και της προηγούμενης ανάρτησης για την επίδραση των ενεργειακών ποτών και των αναψυκτικών στα δόντια αλλά και της επίδρασης της διατροφής στα δόντια


Γεγονός: Τα δόντια χαλάνε όταν το pH του στόματος πέσει κάτω από το 5,5 .Η τιμή αυτή λέγεται "κρίσιμη τιμή του pH".Όταν το pH πέσει κάτω από το 5,5 ξεκινάει η καταστροφή των δοντιών.

                



Tα ενεργειακά ποτά,λόγω του χαμηλού τους pH προκαλούν βλάβες στα δόντια,τις λεγόμενες "Μη τερηδονικής αιτιολογίας οδοντικές βλάβες".

"Μόνο τα ενεργειακά ποτά γιατρέ;"

                                            

Η απαντηση είναι όχι.Όχι μόνο τα ενεργειακά ποτά προκαλούν αυτές τις βλάβες,αλλά και όλες οι τροφές που έχουν χαμηλό pH.


Και πώς θα αναγνωρίσουμε αυτές τις τροφές;


Γενικά οποιαδήποτε τροφή  περιέχει ακετικό ,κιτρικό ,φουμαρικό, γαλακτικό, φωσφορικο, ασκορβικο, ταρταρικό οξύ είναι όξινη.Και αν αναρωτιέστε που τα καταναλώνουμε αυτά κοιτάξτε τα συστατικά πχ του αναψυκτικού τύπου cola..εντάξει την coca cola!Έχει κυκλαμικό οξύ,φωσφορικό και κιτρικό οξύ.
Ακόμα και η  ketchup και η barbecue sauce που έχουν ξύδι, έχουν pH περίπου 3.9!!

Ωραια έλυσα το πρόβλημα.Θα σταματήσω την cola!Θα σταματήσω τα ενεργειακά ποτά.Θα είμαι τύπος και υπογραμμός!!

                                           


Δυστυχώς δεν έλυσες το πρόβλημα αναγνώστη μου.Και η λύση δεν είναι να αποκλείσουμε από το διατροφολόγιό μας οποιαδήποτε τροφή είναι όξινη,Και εξηγούμαι.Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν αν μια τροφή που είναι όξινη,θα προκαλέσει καταστροφή στα δόντια μας.

  • Πόση ώρα το οξύ έρχεται σε επαφή με τα δόντια.Αν μας αρέσει πχ να κάνουμε μπουκώματα με το αναψυκτικό τύπου cola,ή με το ενεργειακό μας ποτό ή το καταπίνουμε αμέσως.Αν το καταπιούμε αμέσως,το οξύ δεν έρχεται πολύ ώρα σε επαφή με τα δόντια,οπότε προκαλεί μικρότερη ζημιά στα δόντια.

  • Πόσο όξινη είναι η τροφή;Στην περίπτωση αυτή έχουμε πρόβλημα.Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο όξινες είναι οι τροφές που καταναλώνουμε.Ξέρουμε για παράδειγμα ότι για τα πιο συνήθη ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά οι τιμές είναι οι ακόλουθες
 Powerade :                          pH 2.75
Gatorade :                            pH 2.95
Red Bull :                             pH μεταξύ 2-3
 Πορτοκαλάδα :                    pH  3.5
Χυμός λεμονιού :                 pH  2.0
Χυμός Grapefruit:                  pH  3.1
Χυμός μήλου  :                     pH  3.2
Χυμός ανανά   :                     pH  3.4
Coca Cola                             pH  2.5
 Pepsi                                    pH  2.5
 Sprite                                   pH 3.42
 Τσάι                                    pH 7.2(καλό)
Αλλά
Κανονικό Iced Tea                                pH περίπου 3.5
Nestea Sweetened Lemon Iced               pH of 2.97
Nestea                                                     pH 3.04

Το κρασί ξεκινάει από pH  3.4 ενώ η μπίρα έχει pH μεταξύ 3.7 -4.1(συνήθως)
Και προσέξτε αν τα ξεχάσετε όλα αυτά και πείτε"Θα πιω μεταλλικό νερό για να μην έχω τέτοια προβλήματα",το perrier αλλά και άλλα ανθρακούχα εφιαλλωμένα νερά έχουν pH περίπου 3!!



  • Ένας τελευταίος αλλά πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το είδος της τροφής.Τι εννοώ;Η coca-cola έχει χαμηλότερο pH από πχ έναν χυμό πορτοκαλιού.Αλλά το σάλιο θα κάνει μεγαλύτερη ώρα να εξισορροπήσει το pH του στόματος μετά από την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού πορτοκαλιού από ότι θα κάνει για ένα ποτήρι coca cola.Και αυτο σχετίζεται με την πυκνότητα των οξέων που περιέχονται στο χυμό πορτοκαλιού.Άρα ο χυμός πορτοκαλιού κανει μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια!!
Παράδοξο;Ναι
 Ισχύει; :100%

"Ωραία γιατρέ!Από αύριο δεν τρώω τίποτα!Θα πεθάνω από την πείνα,αλλά τα δόντια μου δε θα πάθουν τίποτα!"

                                                


Μα δεν είπα αυτό αγαπητέ αναγνώστη.Το θέμα είναι τι κάνουμε,γιατί το να αποκλείσουμε όλα αυτά από τη διατροφή ας είναι αδύνατο.

  1. Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε σε μεγάλη ποσότητα ή σε μεγάλη συχνότητα τροφές που έχουν χαμηλό pH
  2. Αν θέλουμε να καταναλώσουμε μια τροφή,να το κάνουμε γρήγορα και όχι πολύ αργά ή να κάνουμε μπουκώματα με την τροφή,ειδικά αν είναι σε υγρή ή κολλώδη μορφή
  3. Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμάκι,για να μην ερθει σε μεγάλη επαφή με τα δόντια μας,ακόμα καλύτερα
  4. Να καταναλώνουμε τις τροφές με χαμηλό pH όταν τρώμε.Έτσι έχουμε παραγωγή σάλιου,οπότε μπορεί να γίνει η εξισορρόπηση του pH του στόματος πιο γρήγορα
  5. Αποφεύγουμε να βουρτσίσουμε αν έχουμε καταναλώσει τροφή με χαμηλή οξύτητα για 20-30 λεπτά.Προτιμούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νεράκι και να μασήσουμε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη.Επίσης να προσπαθήσουμε να μην έχουν κολλήσει υπολλείματα κολλώδους τροφής ανάμεσα στα δόντια μας.γιατί δίνουμε τροφή στα μικρόβια για να δράσουν και αυτά!
 
Ωπ..έσκασαν μύτη και τα μικρόβια,δηλαδή οι υπεύθυνοι για τις "τερηδονικής αιτιολογίας οδοντικές βλάβες".
Ποιά η σχέση τους με τις τροφές που καταναλώνουμε; Η συνέχεια την επόμενη Τρίτη..
 
                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου