Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Πως χαλάνε τα δόντια από τα μικρόβια;


  Θέμα της σημερινής μας ανάρτησης αποτελεί το αιώνο ερώτημα"Πώς χαλάνε τα δόντια".Θα μας απασχολήσει δηλαδή η επίδραση των μικροοργανισμών του στοματικού περιβάλλοντος στις βλάβες των δοντιών,ή αλλιώς και πιο επιστημονικά οι «τερηδονικής αιτιολογίας οδοντικές βλάβες».
  Μιλήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση για τις «μη τερηδονικής αιτιολογίας οδοντικες βλάβες»και φτάσαμε σε ένα σημείο,που αυτές συνδέθηκαν με τα μικρόβια.

Πάμε να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση λοιπόν :

Όταν τρώμε ή τσιμπάμε κάτι στα γρήγορα η τιμή του  pH στο στόμα μας μειώνεται,όπως φαίνεται και από την παρακάτω καμπύλη.Πέφτει δηλαδή από την τιμή του 7(ουδέτερο)ή λίγο παραπάνω στην τιμή κάτω από 5,5.Η τιμή αυτή λέγεται «Κρίσιμη τιμή του pH».Αυτό διαρκεί για 15 λεπτά περίπου και μετά επανέρχεται στις αρχικές του τιμές.

 

Ας δούμε όμως γιατί μειώνεται η τιμή του pH

  • Η τιμή του pH μειώνεται γιατί η τροφή που τρώμε μπορεί να είναι όξινη(κοινή λογική!)
  • Επίσης η τιμή του pH μειωνεται γιατί η τροφή μας περιέχει ζυμώσιμους υδατάνθρακες(δηλαδή ζάχαρη,άμυλο κτλ).Έτσι κάποια από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας χρησιμοποιούν αυτούς τους υδατάνθρακες για να «τραφούν »,με αποτέλεσμα να παράγουν οξέα,τα οποία καταστρέφουν τα δόντια.
                              
                       Streptococcus mutans ή τερηδονοζούζουνο για τα παιδάκια!

  • Επίσης γίνεται ανταλλαγή μεταλλικών ιόντων,που υπαρχουν στα δόντια,προκειμένου να εξισορροπηθεί το περιβάλλον του στόματος στο ουδέτερο pH. Έτσι προκαλείται μια «αφαλάτωση»ή αλλιώς μια «απομεταλλικοποίηση» των δοντιών,που τα κάνει ακόμα πιο ευαίσθητα (ή λιγότερο  ανθεκτικά) στις επιθέσεις των οξέων.


"Ναι αλλά γιατρέ με αυτή τη λογική τα δόντια μας θα ήταν συνέχεια χαλασμένα!!"

                                          

  Έχετε δίκιο να είσαστε δυσπιστοι αγαπητοί αναγνώστες.Αλλά παραβλέπετε τη σημαντική συμβολή του σάλιου στη στοματική κοιλότητα.Το σάλιο είναι ο ακοίμητος φρουρός της στοματικής κοιλότητας και για τη συμβολή του έχουμε μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση.Το σάλιο συμμετέχει εκτός των άλλων και  στη εξουδετέρωση των οξέων που προκαλούνται από την δράση των μικροβίων και στην «επαναλάτωση» ή «επαναμεταλλικοποίηση» των δοντιών,μια και περιέχει ανόργανα άλατα κυρίως φωσφόρο,ασβέστιο και νάτριο.

 Άρα έστω ότι τρώμε το μεσημεριανό μας..

                       
 Ωραίο ε;Ναι.και εμένα μου άνοιξε την όρεξη!

Λοιπόν πίσω στα δικά μας.Από τη στιγμή που θα φάμε την πρώτη μπουκιά φαγητού,η τιμή του pH του στόματος μας θα ξεκιινάει να πέφτει για να φτάσει κάτω από το 5,5.Εκεί θα ξεκινήσει η δράση των μικροβίων που τρώγοντας αυτά που τρώμε,θα ξεκινήσουν να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν προιόντα μεταβολισμού δηλαδή διάφορα οξέα πχ γαλακτικό οξύ.Έτσι με την επίδραση του γαλακτικού οξέος τα δόντια θα ξεκινήσουν να χαλάνε.Ειδικότερα δε,αν η τροφη που φάμε είναι κολλώδης και κολλήσει ανάμεσα στα δόντια,και εμείς δεν πλύνουμε τα δόντια μας,θα αποτελέσει τροφή για τα μικρόβια για περισσότερο χρόνο.

                      

.Άρα θα παράγεται συνεχώς οξύ από τα μικρόβια,άρα θα χαλάει σταδιακά το δόντι.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας,ακριβως μετά το φαγητό,διότι το στοματικό περιβάλλον έχει χαμηλό  pH,οπότε κινδυνεύουμε να χαλάσουμε περισσότερο τα δόντια.Αν θέλουμε ξεπλένουμε με νερό και περιμένουμε γύρω στα 15-20 λεπτά μετά το φαγητό,όταν η τιμή του θα έχει επανέλθει στις αρχικές του τιμές.

  Για να μην είμαστε δραματικοί,τα δόντια δε χαλάνε από τη μια μέρα στην αλλη,ούτε από τη μια εβδομάδα στην άλλη.Χρειάζεται παραπάνω καιρός.Αλλά από τη μία επανεξέταση στην άλλη πχ σε 6 μήνες είναι δυνατόν να έχουν εφανιστεί καινούριες τερηδόνες.Γι'αυτό είναι σημαντική η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο,όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση.

Αν τηρούμε τον κανόνα "Βούρτσισμα δύο ή τρεις φορές την ημέρα" κερδίζουμε ότι  
  • Δεν αφήνουμε υπολείμματα τροφών στα δόντια ή ανάμεσα στα δόντι,οπότε αφαιρούμε από τα μικρόβια την τροφή τους
  • Έτσι βοηθάμε και το σάλιο να δράσει πιο εύκολα και να ρυθμίσει το  pH του στόματος,και να το επαναφέρει γρήγορα στα φυσιολογικά επίπεδα,αποτρέποντας την καταστροφική επίδραση των οξέων στα δόντια
  • Συμβάλουμε στην απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας από τα δόντια,οπότε βοηθάμε να μην τραυματίζονται τα ούλα,αλλά και να μην προστατεύονται τα μικρόβια από την πέτρα που δημιουργείται
  • Με το φθόριο που περιέχεται στην οδοντόκρεμα,ενισχύουμε τη δομή των δοντιών. 

Δηλαδή έχουμε όλα τα εχέγγυα για ένα υγιές χαμόγελο


                        

και αν προσέξετε καλά τα δόντια σας στον καθρέπτη,είναι σιγουρο ότι θα σας χαμογελάνε και θα σας ευγνωμονούν!
                                      


Αυτά είχα να πώ!Καλά βουρτσίσματα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου