Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Λεξικό Οδοντιατρικών Όρων:Όψεις πορσελάνης

  Συνέχεια στις αναρτήσεις μας για τις όψεις με την απομυθοποιηση μιας ακόμα οδοντιατρικής πράξης και διαδικασίας.Των οδοντιατρικών κεραμικών όψεων,δηλαδή των όψεων που είναι κατασκευασμένες από πορσελάνη.

  Ελπίζω να μην έχετε παράπονο.Τόσοι οδοντιατρικοί όροι έχουν απομυθοποιηθεί.Δουλειά εφάμιλλη των γνωστών ΜΥΤΗBUSTERS!

                               

 Πάμε λοιπόν!

Οι κεραμικές όψεις ή όψεις από πορσελάνη είναι λεπτού πάχους οδοντιατρικές αποκαταστάσεις που εφαρμόζονται(συγκολλώνται) στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.Πρόκειται για οδοντιατρική ελάχιστης παρέμβασης.μια και τροχίζεται πολύ λίγο έως καθόλου δόντι.

Οι ενδείξεις όπως και στις όψεις ρητίνης παρόμοιες :


  • Διόρθωση προβλημάτων σχήματος-μεγέθους δοντιών
  • Διόρθωση διαστημάτων μεταξύ δοντιών(αραιοδοντία)
  • Διόρθωση ανωμαλιών θέσης
  • Διόρθωση οδοντικών δυσχρωμιών(προβληματων με το χρώμα των δοντιών)
  • Αντικατάσταση παλαιών όψεων(ρητίνης ή πορσελάνης) ή μεγάλων σφραγισμάτων
  • Διόρθωση αποτριβών λόγω τριξίματος ή σφίξιμου των δοντιών
  • Διόρθωση καταγμάτων του κοπτικού χείλους(του τμήματος που κόβει δηλαδή)των δοντιών

             Ποιά είναι όμως η διαδικασία για τις όψεις πορσελάνης; 


Οι όψεις πορσελάνης γίνονται σε δύο ή τρία ραντεβού(θα σας εξηγήσω τη διαφοροποίηση στον αριθμό).
 1.Στο πρώτο ραντεβου λαμβάνεται ένα αποτύπωμα των δοντιών για να γίνει το κέρωμα των δοντιών αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως μήτρα για τη δημιουργία της προσωρινής αποκατάστασης.Κάποιοι οδοντίατροι δεν θεωρούν επιβεβλημένη τη δημιουργία αποτυπωμάτων μια και δεν τροχίζεται πολύ δόντι.Αν δεν τροχιστει πολύ δόντι,μπορεί να παρακαμφθεί αυτό το βήμα.Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα δόντι από εκμαγείο,το οποίο έχει βαφτεί με κόκκινο χρώμα για να καταλάβετε λιγάκι την ένοια των όψεων και το πόσο δόντι αφαιρείται



 2.Στο δεύτερο ραντεβού τροχίζονται τα δόντια και λαμβάνεται το αποτύπωμα των δοντιών.Το τρόχισμα είναι πολύ λίγο(της τάξεως των 0,3-0,7 χιλιοστά).Έτσι δικαιολογείται ο όρος "Ελάχιστη Παρέμβαση"!  Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με απλό διαμάντι ή με διαμάντi με οδηγούς(λιγακι πιο high tech!).To δεύτερο έχει διαφορετικό πάχος σε όλο το μήκος του για να κόψει όσο πρέπει και ούτε χιλιοστό περισσότερο!Οπότε κάνουμε με αυτό τα οδηγά σημεία και συνεχίζουμε μετά με τα κανονικά διαμάντια με το τρόχισμα του δοντιού.


Μετά το τρόχισμα,το δόντι έχει περίπου αυτό το σχήμα.




όπου έχει αφαιρεθεί περίπου 0,3 χιλιοστά δοντιού(επειδή είναι πλάγιος τομέας)!Αν ήταν άλλο δόντι θα αφαιρούνταν άλλο πάχος δοντιού.Στη συνέχεια κατασκευάζεται η προσωρινή αποκατάσταση,από ρητίνη.Και πάι ορισμένοι οδοντίατροι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η κατασκευή προσωρινής αποκατάστασης αν δεν τροχιστεί πολύ το δόντι.



3.Στο τρίτο ραντεβού γίνεται η συγκόλληση των όψεων με τη χρήση ειδικής οδοντιατρικής κόλλας.Και έτσι ο ασθενής έχει ένα πολύ βελτιωμένο χαμόγελο.

  Όλα αυτά εξηγούνται στο παρακάτω video.Η διαδικασία γίνεται σε δυο ραντεβου,δηλαδή στη συγκεκριένη περίπτωση δε θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η λήψη αρχικού αποτυπώματος για να γίνει κέρωμα.Έγινε ο τροχισμός,τοποθετήθηκε προσωρινή αποκατάσταση και στο δεύτερο ραντεβού έγινε η συγκόλληση.


 

 Και τότε ποια η διαφορά Όψεων πορσελάνης από Όψεις ρητίνης;Θα μου επιτρέψετε αγαπητοί αναγνώστες να μιλήσω για αυτό στην επόμενη ανάρτηση της Πέμπτης.

Μείνετε συντονισμένοι :  Όψεις Ρητίνης εναντίον Όψεων Πορσελάνης!!

                   

Και μην ξεχνάτε..να χαμογελάτε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου